BogorJan
Sat, 19 Jul 2014 - 07:46
No przecież wiadomo to "ścisłe centrum" banków itp
trzeba pilnować "interesu miasta".
Chociaż dziwne bo bardziej widziało by się na miejscu SM.
vacu
Sat, 19 Jul 2014 - 08:18
CYTAT(Rokko31 @ pią, 18 lip 2014 - 20:34)

Wie ktoś może, dlaczego Policja w dzień w dzień stoi na deptaku przy ul. 3-go Maja, zauważyłem że już chyba kilka miesięcy tak stoją na widoku najczęściej z psem, szukają kogoś czy po prostu mają tam patrol teraz?
Bardzo dobrze, że stoją, wieczorami w weekendy chadzają tamtędy wesołe kompanie lubiące po drodze siać spustoszeenie i pożogę, choć faktycznie stać powinna SM skoro już musi być w tym mieście, z drugiej strony bardzo prawdopodobne, że nikt by się ich obecnością nie przejął
Mnie zastanawia jeedno, już tu chyba pisałem, tam jest zakaz wjazdu, zdarzało mi się mijać ten patrol a zaraz obok przejeżdżało auto, zwykle na blachach spoza miasta. W weekend to na tej ulicy żywej duszy nie ma a skoro patrol już stoi to nie może skontrolować czy auto ma prawo tam wjechać? W ten sposób właśnie kasuje się jakikolwiek szacunek do prawa, skoro taki kierowca wjeżdża w zakaz a stojąca obok policja ma to w dupie to uczy się, że znaki są dla debili, póżniej gorzkie żale, że kierowcy nie respektują przepisów :/ Jeszcze rozumiem w tygodniu, jest duży ruch, dużo ludzi, jest co pilnować, ale np. w niedzielę to na całej ulicy spotkasz z 5 osób więc siedzą i się nudzą :/ Wkurza mnie to strasznie bo ja jako mieszkaniec mający prawo nie korzystam z ul. 3 Maja tylko objeżdżam Kościuszki a widzę dużo aut z sąsiednich miast, które muszą podjechać pod same drzwi banku przy okazji rozjeżdżając ulicę...
signaal
Sat, 19 Jul 2014 - 16:23
CYTAT(vacu @ sob, 19 lip 2014 - 08:18)

Wie ktoś może, dlaczego Policja w dzień w dzień stoi na deptaku przy ul. 3-go Maja, zauważyłem że już chyba kilka miesięcy tak stoją na widoku najczęściej z psem, szukają kogoś czy po prostu mają tam patrol teraz?
Bardzo dobrze, że stoją, wieczorami w weekendy chadzają tamtędy wesołe kompanie lubiące po drodze siać spustoszeenie i pożogę, choć faktycznie stać powinna SM skoro już musi być w tym mieście, z drugiej strony bardzo prawdopodobne, że nikt by się ich obecnością nie przejął
Mnie zastanawia jeedno, już tu chyba pisałem, tam jest zakaz wjazdu, zdarzało mi się mijać ten patrol a zaraz obok przejeżdżało auto, zwykle na blachach spoza miasta. W weekend to na tej ulicy żywej duszy nie ma a skoro patrol już stoi to nie może skontrolować czy auto ma prawo tam wjechać? W ten sposób właśnie kasuje się jakikolwiek szacunek do prawa, skoro taki kierowca wjeżdża w zakaz a stojąca obok policja ma to w dupie to uczy się, że znaki są dla debili, póżniej gorzkie żale, że kierowcy nie respektują przepisów :/ Jeszcze rozumiem w tygodniu, jest duży ruch, dużo ludzi, jest co pilnować, ale np. w niedzielę to na całej ulicy spotkasz z 5 osób więc siedzą i się nudzą :/ Wkurza mnie to strasznie bo ja jako mieszkaniec mający prawo nie korzystam z ul. 3 Maja tylko objeżdżam Kościuszki a widzę dużo aut z sąsiednich miast, które muszą podjechać pod same drzwi banku przy okazji rozjeżdżając ulicę...
Sęk w tym, że to nie patrol a radiowóz. Jeszcze policjantów w nim nie widziałem.
Kamil_
Sat, 19 Jul 2014 - 16:43
No i zazwyczaj po 16 ich już nie ma, więc nie ochronią 3-go Maja przed "wesołymi kompaniami lubiącymi po drodze siać spustoszeenie i pożogę" w weekendowe wieczory.
Do tego stoją akurat pod kamerą miejskiego monitoringu. Gdzie tu sens?!
Leszek
Sat, 19 Jul 2014 - 17:04
Może kamery pilnują?
danielmdc
Sat, 19 Jul 2014 - 17:41
Ostatni patrol pieszy w naszym mieście widziałem pewnie z 7-8 lat temu. Za małolata widywało się na osiedlach ich dosyć często. Teraz mają samochody to gdzieś się muszą chować

Na 3 maja najbezpieczniej to tam mogą trochę odpocząć
Bartek90
Sat, 19 Jul 2014 - 18:50
Sporo kebabów w okolicy
Leszek
Sat, 19 Jul 2014 - 19:20
CYTAT(danielmdc @ sob, 19 lip 2014 - 17:41)

Ostatni patrol pieszy w naszym mieście widziałem pewnie z 7-8 lat temu. Za małolata widywało się na osiedlach ich dosyć często. Teraz mają samochody to gdzieś się muszą chować

Nie no, bez przesady, widuje się ich. Nawet wczoraj (i to trzyosobowy) na Kasprzaku widziałem.
danielmdc
Sat, 19 Jul 2014 - 20:01
Na Kasprzaka mają blisko

My tutaj na pograniczu Będzina i Sosnowca spotykamy patrole "samochodowe". Poważnie mówię, pieszego patrolu nie widziałem w rejonie Centrum-Mydlice od lat.
mawwm
Sat, 19 Jul 2014 - 20:22
CYTAT(Leszek @ sob, 19 lip 2014 - 19:20)

Nie no, bez przesady, widuje się ich. Nawet wczoraj (i to trzyosobowy) na Kasprzaku widziałem.
był taki patrol a może i kilka ale zabezpieczali chyba okolice miejsca akcji PSP (chłopina się obwiesił na starym Kasprzaka), normalnie to tylko patrole samochodem i nawet im się wyjść z auta nie chce tylko przez uchylone okno krzykną coś do miłośników spożywania na świeżym powietrzu, a ci pierzchają powoli (oksymoron mi się zrodził) bo wiedzą, że i tak im nic nie grozi.
Leszek
Sat, 19 Jul 2014 - 20:24
CYTAT(mawwm @ sob, 19 lip 2014 - 20:22)

CYTAT(Leszek @ sob, 19 lip 2014 - 19:20)

był taki patrol ale zabezpieczali chyba okolice miejsca akcji PSP (chłopina się obwiesił na starym Kasprzaka),
Może wracali (albo to nie byli ci sami) - ja ich widziałem stojących koło kościoła (na wysokości bloków Kasprzaka 22/24).
mgmisiek
Sat, 19 Jul 2014 - 21:01
A dzisiaj kolejny dzwon na przejściu dla pieszych na Piłsudskiego przy Mc Donaldzie - tym razem dostawczakiem skasował dwa auta które zatrzymały się na przejściu. To ograniczenie do 30 nie działa - może by tak częściej ten fotoradar tutaj "uzupełniać"
signaal
Sat, 19 Jul 2014 - 22:35
CYTAT(mgmisiek @ sob, 19 lip 2014 - 21:01)

A dzisiaj kolejny dzwon na przejściu dla pieszych na Piłsudskiego przy Mc Donaldzie - tym razem dostawczakiem skasował dwa auta które zatrzymały się na przejściu. To ograniczenie do 30 nie działa - może by tak częściej ten fotoradar tutaj "uzupełniać"
W polskich warunkach, żeby ograniczenie zaczęło działać, wymagane były jakieś zapory drogowe wojskowej proweniencji...
Leszek
Sat, 19 Jul 2014 - 23:09
Fotoradar sprzężony z działem
sandwich
Sun, 20 Jul 2014 - 09:46
CYTAT(signaal @ sob, 19 lip 2014 - 22:35)

CYTAT(mgmisiek @ sob, 19 lip 2014 - 21:01)

W polskich warunkach, żeby ograniczenie zaczęło działać, wymagane były jakieś zapory drogowe wojskowej proweniencji...
Widziałem, a dzień wcześniej zastanawiałem się dlaczego gości śpi w lawecie na Lukoil?
Leszek
Sun, 20 Jul 2014 - 10:04
Lawety na Łukoilu to już chyba od paru miesięcy się zagnieździły - pewnie od początku przebudowy Majakowskiego...
vacu
Sun, 20 Jul 2014 - 15:26
CYTAT(signaal @ sob, 19 lip 2014 - 16:23)

CYTAT(vacu @ sob, 19 lip 2014 - 08:18)

Bardzo dobrze, że stoją, wieczorami w weekendy...
Sęk w tym, że to nie patrol a radiowóz. Jeszcze policjantów w nim nie widziałem.
Hmm... Ja za każdym widziałem policjantów, co prawda w środku ale zawsze :/
CYTAT(Kamil_ @ sob, 19 lip 2014 - 16:43)

No i zazwyczaj po 16 ich już nie ma, więc nie ochronią 3-go Maja przed "wesołymi kompaniami lubiącymi po drodze siać spustoszeenie i pożogę" w weekendowe wieczory.
Tego nie wiem, rzadko tam się przechadzam po 16, liczyłem, że stoją też później, jeśli tylko w dzień to bez sensu :/
juar_78
Sun, 20 Jul 2014 - 22:49
Z innej beczki. Dziś przejeżdżałem dwukrotnie przez Wojkowice Kościelne od strony Pogorii IV. Ogrom aut we wiosce, od strony wjazdu na IV. Tak jak dwa razy jechałem - dwa razy widziałem policyjne Mitsubishi (chyba L2000). Oni z takiego auta robią użytek (w sensie jego zdolności terenowych) i w jakiś specjalny sposób pilnują okolic zbiornika, czy raczej przejazd pomiędzy pieszymi ścieżką?
sandwich
Mon, 21 Jul 2014 - 07:16
CYTAT(juar_78 @ nie, 20 lip 2014 - 22:49)

Z innej beczki. Dziś przejeżdżałem dwukrotnie przez Wojkowice Kościelne od strony Pogorii IV. Ogrom aut we wiosce, od strony wjazdu na IV. Tak jak dwa razy jechałem - dwa razy widziałem policyjne Mitsubishi (chyba L2000). Oni z takiego auta robią użytek (w sensie jego zdolności terenowych) i w jakiś specjalny sposób pilnują okolic zbiornika, czy raczej przejazd pomiędzy pieszymi ścieżką?
Tak dla zobrazowania

juar_78
Mon, 21 Jul 2014 - 08:31
CYTAT(sandwich @ pon, 21 lip 2014 - 04:16)

CYTAT(juar_78 @ nie, 20 lip 2014 - 22:49)

Tak dla zobrazowania

Co działo się pod zbiornikiem mogłem tylko przypuszczać, skoro auta blokowały ulice spokojnych na ogół Wojkowic. Osobiście nie umiem w takich miejscach wypoczywać, tłum ludzi, lecz co gorsza- tłum aut - skutecznie mnie odstrasza.
BogorJan
Mon, 21 Jul 2014 - 08:41
Wczoraj przed 11 od strony Wojkowic Kość. jechali policjanci z motorówką, podjechali na wysokość Kuźnica Podleśna by ją zwodować była tam już Straż Pożarna też z łódką.
Widziałem już dwa pomosty z zagłówkami jeden powyżej Marianek drugi przy zjeździe od Piekła przy ścieżce rowerowej, ciekawe czy to samowolka budowlana? o ile na Mariankach jest jakaś tablica klub jachtowy Pogoria 4 to przy Piekle nic nie widziałem ale ludzi było od zatrzęsienia.
st1111
Mon, 21 Jul 2014 - 08:44
Kolejka samochodów pragnących zaparkować przy Pogorii3 wczoraj o 12 kończyła się koło dworca PKP.
signaal
Tue, 22 Jul 2014 - 00:04
CYTAT
Policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn z Dąbrowy Górniczej, którzy w czasie sobotniej nocy zachowywali się agresywnie na Krupówkach. Dodatkowo napadli na funkcjonariuszy. W poniedziałek usłyszeli zarzuty.
W czasie sobotniej nocy na Krupówkach patrolujący miasto zakopiańscy policjanci zauważyli dwóch agresywnie zachowujących się mężczyzn.
- Pomimo wezwania do zachowania zgodnego z prawem mężczyźni nie reagowali na polecenia policjantów. Napastnicy znieważyli funkcjonariuszy słowami powszechnie uważanymi za obelżywe oraz naruszyli ich nietykalność cielesną szarpiąc za mundur - informuje asp. sztabowy Roman Wieczorek, rzecznik prasowy zakopiańskiej policji.
Mężczyźni pochodzą z Dąbrowy Górniczej i w przeszłości byli znani policjantom. Odpowiedzą za czynną napaść na policjantów oraz ich znieważenie.
Dziś mężczyźni usłyszeli zarzuty. 18-latkowi, Patrykowi R. grozi kara 2 miesięcy więzienia w zawieszeniu na 3 lata, dozór kuratora, pokrycie kosztów sądowych oraz nawiązka, 23-latkowi Gabrielowi J. grozi natomiast kara 6 miesięcy w zawieszeniu na 2 lata, pokrycie kosztów sądowych oraz nawiązka.
http://24tp.pl/?mod=news&strona=1&id=23842Nie tylko koksem i stalą słynie DG w świecie i powiecie.
Prosty
Tue, 22 Jul 2014 - 14:15
Ktos posiada jakies informacje co moglo sie stac w Strzemieszycach, w niedziele okolo godziny 22:45 na przejezdzie?
Widzialem tylko radiowoz, dwoch policjantow i jakiegos lezacego chlopaka, wygladal na nieprzytomnego. Jeden z policjantow z tego co dobrze widzialem sprawdzal tetno.
Nieciekawy rejon...
Grzegorz-dg
Wed, 23 Jul 2014 - 08:44
Jak informuje profil oficjalny miasta w pożarze stacji transformatorowej został poparzony jeden pracownik naprawiający stację ,został przewieziony do szpitala.
mawwm
Wed, 23 Jul 2014 - 19:10
po dzisiejszej burzy w Ponurym Zakątku Kłapouchego (pomiędzy Kasprzaka 6 a 8):
https://imagizer.imageshack.us/v2/500x375q90/631/13706c.jpg
mam pytanie do służb miejskich: - kiedy gałązka zostanie uprzątnięta?
do służb energetycznych: - co by było gdyby gałązka spadła na słup i przewody energetyczne?
-------
już nawet imageshack idzie w komercję
Bartek
Wed, 23 Jul 2014 - 21:27
CYTAT(mawwm @ śro, 23 lip 2014 - 18:10)

do służb energetycznych: - co by było gdyby gałązka spadła na słup i przewody energetyczne?
Zadzwoniłeś do służb czy tylko tutaj lamentujesz? Wystarczy jeden telefon do straży pożarnej, przyjadą i zrobią porządek.
mawwm
Wed, 23 Jul 2014 - 21:39
mniemam, że po burzy mają więcej ważniejszych prac, tu nikomu nic się nie stało. Istotne jest to, że w XXI wieku słup trakcji zasilającej wiele budynków (sic!) stoi w bezpośrednim sąsiedztwie kruchej wierzby i od lat nikt nic nie robi mimo licznych monitów!
signaal
Thu, 24 Jul 2014 - 01:29
CYTAT(Bartek @ śro, 23 lip 2014 - 21:27)

CYTAT(mawwm @ śro, 23 lip 2014 - 18:10)

Zadzwoniłeś do służb czy tylko tutaj lamentujesz? Wystarczy jeden telefon do straży pożarnej, przyjadą i zrobią porządek.
Gdzie na tym zdjęciu jest sytuacja wymagająca wezwania straży pożarnej? Może w ogóle zatrudnić strażaków do wywozu wielkogabarytowych śmieci?
W tego typu sytuacjach
http://dabrowagornicza.naprawmyto.pl/ jeszcze się sprawdza.
savalas
Tue, 29 Jul 2014 - 11:47
CYTAT(mawwm @ śro, 23 lip 2014 - 18:39)

mniemam, że po burzy mają więcej ważniejszych prac, tu nikomu nic się nie stało. Istotne jest to, że w XXI wieku słup trakcji zasilającej wiele budynków (sic!) stoi w bezpośrednim sąsiedztwie kruchej wierzby i od lat nikt nic nie robi mimo licznych monitów!
ciekawe, bo znajomy, po drugiej stronie ulicy zglosił, że drzewo się zaraz przewróci i komuś zrobi krzywdę i po 48 h zostało wycięte. Widać słabe te monity macie
Bartek
Tue, 29 Jul 2014 - 20:51
CYTAT(signaal @ czw, 24 lip 2014 - 00:29)

Gdzie na tym zdjęciu jest sytuacja wymagająca wezwania straży pożarnej? Może w ogóle zatrudnić strażaków do wywozu wielkogabarytowych śmieci?
W tego typu sytuacjach
Nie przesadzaj

W tym kraju, to PSP zajmuje się w 99% takich przypadków, zawsze może OSP.
Natomiast wyskoczenie z zgłaszaniem przez stronę www to już naprawdę przegięcie
signaal
Wed, 30 Jul 2014 - 18:13
CYTAT(Bartek @ wto, 29 lip 2014 - 20:51)

CYTAT(signaal @ czw, 24 lip 2014 - 00:29)

W tego typu sytuacjach
Nie przesadzaj

W tym kraju, to PSP zajmuje się w 99% takich przypadków, zawsze może OSP.
Natomiast wyskoczenie z zgłaszaniem przez stronę www to już naprawdę przegięcie

W tym kraju 90 % bolesnych miesiączek oraz 50 % wymian baterii w aparatach do mierzenia ciśnienia obsługują zespoły ratownictwa medycznego więc "tymkrajowość" jako argument mnie nie przekonuje a trzy gałęzie leżące na trawniku są takim samym problemem jak wyrzucona wersalka leżąca koło śmietnika. Czyli spokojnie "mogą poleżeć do poniedziałku".
Przy okazji: procentowa obsługa tego typu zdarzeń "w tym kraju" wygląda nieco inaczej. Rzekłbym wręcz, że odwrotnie niż napisałeś.
xMarcinx
Wed, 30 Jul 2014 - 20:27
To ja już wiem dlaczego ratownicy medyczni i część lekarzy tak psioczy na automatyczne ciśnieniomierze, mimo że sa na liście sprzętów medycznych JSZ.
signaal
Sun, 03 Aug 2014 - 23:38
Tak jeszcze o "tymkrajowości" w kontekście straży pożarnej:
https://www.facebook.com/OspMoczydlo/posts/285564198290190CYTAT
Dziś zostaliśmy zadysponowani do usunięcia węża z posesji przy ul. Majowej, po dotarciu zastępu [GLM] na miejsce i rozpoznaniu okazało się iż wąż jest martwy. Działania trwały ok. 10 minut.
https://www.facebook.com/112Tychy/posts/768656323156891CYTAT
3 sierpnia około godziny 10:13, strażacy OSP Chełm Śląski otrzymali informację o pełzającym gadzie w jednym z ogrodów przy ulicy Żeleńskiego. Na miejsce wyjechali jednym zastępem (GBA). Po dotarciu na miejsce i szybkim rozpoznaniu gad w postaci zaskrońca został zlokalizowany na przydomowym skalniaku. Został złapany i zabezpieczony. W drodze do remizy gad został wypuszczony w pobliskim lesie. Działania trwały około 30 minut.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hpho...433664915_n.jpgGniazdo błonkoskrzydłych o średnicy pięciozłotówki w skrzynce pocztowej.
Finis coronat opus i do tego blisko nas - wezwanie w gminie Siewierz do osy. JEDNEJ osy. "Wzywacz" zaprowadził strażaków na pole i tłumaczył im "o tutaj latała".
Więc idąc tym tropem to złamana gałąź na trawniku jest poważnym zagrożeniem zdrowia i życia...
juar_78
Mon, 04 Aug 2014 - 21:17
CYTAT(signaal @ nie, 03 sie 2014 - 20:38)

Finis coronat opus i do tego blisko nas - wezwanie w gminie Siewierz do osy. JEDNEJ osy. "Wzywacz" zaprowadził strażaków na pole i tłumaczył im "o tutaj latała".
Więc idąc tym tropem to złamana gałąź na trawniku jest poważnym zagrożeniem zdrowia i życia...

To raczej musiał być jakiś "przybysz" - nowomieszkaniec Siewierza, bo rodzimy Siewierzanin to raczej jednej osy się nie boi.
paw74
Tue, 05 Aug 2014 - 14:33
Rondo w centrum odnowione tzn. odmalowane , ładne białe linie teraz tak poprowadzą kierowców , że wypadków i kolizji będzie dużo mniej.
DG_User
Tue, 05 Aug 2014 - 21:32
Ostatnio to co chwilę tam wypadki były.
st1111
Wed, 06 Aug 2014 - 16:33
O 7 rano wielki hałas syreny i inne atrakcje trwające bardzo długo-wychodzę na balkon a tam po Legionów jedzie na sygnałach konwój z przodu ŻW w środku laweta z tyłu policja a na lawecie Ordon przewożony z pełnymi honorami. Czyżby wracał na front wschodni?
muzzy
Wed, 06 Aug 2014 - 16:58
Ordon jechał do Tychów - na tamtejsze obchody Święta Wojska Polskiego. Swoją drogą zapraszam wszystkich 11 do Będzina - Będziemy wystawiać Ordona na wojewódzkich obchodach Święta Wojska Polskiego - oprócz Ordona ma być KTO Rosomak, PT-91 Twardy i jakieś Hummery z wojska. - więcej info na stronie WKU Będzin
Prosty
Mon, 25 Aug 2014 - 01:34
po 23 wypadek na staszicu, na rownoleglej do dk94
nieciekawie to wygladalo z bliska, na s1 tez chyba cos bylo
czarny wieczor na drogach w miescie
Bartek
Mon, 25 Aug 2014 - 08:52
CYTAT
Czołowe zderzenie w Dąbrowie Górniczej. Nie żyją dwie osob
Policja wyjaśnia okoliczności zderzenia volkswagena polo oraz nissana. Zginęli 55-letni mężczyzna i 25-letnia kobieta.
Do zdarzenia doszło w niedzielę o godz. 23.20 na ul. Staszica w Dąbrowie Górniczej. Volkswagen polo czołowo zderzył się tam z nissanem. - Na miejscu zginęli 55-letni kierowca polo oraz 25-letnia pasażerka nissana - mówi komisarz Aneta Orman z biura prasowego komendy wojewódzkiej w Katowicach.
Do szpitala przewieziono dwie ranne osoby. Na razie nie wiadomo, co było powodem zderzenia.
Cały tekst:
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...l#ixzz3BNt7bp5O
gregol
Mon, 25 Aug 2014 - 10:15
CYTAT
Na razie nie wiadomo, co było powodem zderzenia.
Na "prawie osiedlowej" drodze zginąć w czołówce, w której poszkodowane są osoby z dwóch aut... jak znalazł jest tu policyjny slogan "komuś brakło wyobraźni"..
Prosty
Mon, 25 Aug 2014 - 14:27
niestety teraz jak zamknieta jest nitka dk94 to ruch jest tam bardzo duzy, w dodatku szybszy niz predkosc w terenie zabudowanym
z drugiej strony taka godzina to juz pustki, predzej spodziewalem sie, ze beda wypadki przy tym tymczasowym zjezdzie jak go otwarli, a nie czolowki
olo
Mon, 25 Aug 2014 - 15:17
Wystarczyłyby ze 2, 3 szykany podobne do tej, którą ustawiono na Przybylaka plus dwa wywyższenia i problem prędkości zostałby tam i nie tylko tam, zminimalizowany. Jeśli ktoś jeździł po francuskich drogach lokalnych i w miastach wie, że tam nie sposób się rozpędzić.
Leszek
Mon, 25 Aug 2014 - 16:40
Zaraz się podniosą protesty, że jak tak można utrudniać życie kierowcom...
Prosty
Mon, 25 Aug 2014 - 16:46
Nie przesadzajmy, tzn. ja nic do takiego rozwiazania bym nie mial, ale takim tokiem myslenia to wstawmy podwyzszenia jeszcze na strzemieszyckiej co 500metrow, bo dluga, nowa prosta droga, a duzo przejsc i przystankow, majewskiego od sulna tez, przystanek, przejscie dla pieszych.
Dopoki ludzie nie zaczna jezdzic zgodnie z przepsiami predkosci to nic z tego nie bedzie.
Leszek
Mon, 25 Aug 2014 - 18:19
CYTAT(Prosty @ pon, 25 sie 2014 - 16:46)

Dopoki ludzie nie zaczna jezdzic zgodnie z przepsiami predkosci to nic z tego nie bedzie.
Tylko że widzisz - w Polsce ludzie nie zaczną przestrzegać przepisów ruchu drogowego sami z siebie, potrzebny jest bat (fotoradary, częste patrole z suszarkami, zdjęcia przejeżdżających na czerwonych światłach, odcinkowy pomiar prędkości) + szykany (na drodze znaczy się typu właśnie wysepki, progi). Niestety, u nas bardzo dużo jest mędrków, którzy będą twierdzić, że ograniczenia bez sensu, drogi za ciasne, czasu za mało, rząd wyciąga od nich tylko pieniądze, a to, że się właśnie rozpieprzyli to wina wszystkich dookoła, tylko nie ich.
Jakoś w Czechach, na Słowacji, Węgrzech, w Austrii czy Włoszech większość kierowców jeździ zgodnie z ograniczeniami, nawet na autostradach rzadko trafia się ktoś jadący powyżej 130 km/h. Właśnie ze względu na skuteczną egzekucję prawa.
Bathurst
Mon, 25 Aug 2014 - 19:29
CYTAT(Prosty @ pon, 25 sie 2014 - 14:27)

predzej spodziewalem sie, ze beda wypadki przy tym tymczasowym zjezdzie jak go otwarli, a nie czolowki
Wcześniej była załączona tymczasowa sygnalizacja świetlna i było w miarę bezpiecznie - chociaż czasami trafił się na czerwonym kierowca skręcający w 11 Listopada od strony Katowic.
Co do wypadku to straszny pech, pewnie chwila nieuwagi i któryś z kierowców zjechał na przeciwległy pas....
juar_78
Mon, 25 Aug 2014 - 19:32
CYTAT(Leszek @ pon, 25 sie 2014 - 15:19)

Jakoś w Czechach, na Słowacji, Węgrzech, w Austrii czy Włoszech większość kierowców jeździ zgodnie z ograniczeniami, nawet na autostradach rzadko trafia się ktoś jadący powyżej 130 km/h. Właśnie ze względu na skuteczną egzekucję prawa.
Bo ja wiem. Nie będę się wymądrzał, bo zagranicą nie jeżdżę dużo. Ostatnio miałem jednak okazję pokonać przez Słowację ok. 80 km między Barwinkiem a Muszyną, drogą odpowiadającą standardowi naszych dróg krajowych. Fakt, że przez teren zabudowany lokalni kierowcy jechali bardzo grzecznie 50km/h. Jednak na tych 80 km ZERO fotoradarów, nie spotkałem żadnego patrolu (oprócz jednego zaraz po przekroczeniu granicy w Barwinku, który jednak kontrolował chyba pobór opłaty elektronicznej - radiowóz podobny do samochodów kontrolujących pobór opłat u nas przez ITD), poza terenem zabudowanym niewiele ograniczeń.
Nie będę usprawiedliwiał nas kierowców, bo mamy wiele za uszami. Ale obecna nagonka na kierowców jako głównych przestępców w kraju, nazywanie zbiorowo kierowców wariatami, mordercami, etc. - nie mogę zdzierżyć. Ponadto mów co chcesz, lecz w wielu przypadkach rozwiązania na drodze wręcz wymuszają łamanie prawa. Masz DK1 na odcinku ząbkowickim - dwujezdniowa droga, która kawałek wcześniej jest ekspresową, prosta jak drut i ograniczenia do 50, bo są przejścia. Przez tyle lat nie da się jej przebudować, choćby robiąc kładki dla pieszych?! Wtedy wystarczyłoby ograniczenie do 80 i naraz okazałoby się, że liczba "wariatów" radykalnie zmalała. Do jakiej absurdalnej prędkości można na kilku kolejnych skrzyżowaniach ograniczyć prędkość na tego rodzaju drodze, bo wg mnie 50 to już absurd, choć wyobrażam sobie postawienie tam znaku 40. Czy na prawdę każdego, kto obecnie porusza się tam 70 km/h można z czystym sumieniem nazwać wariatem drogowym i piratem, czy może wariactwem jest to, że przez lat już naście (odkąd ruch znacząco wzrósł) nie zrobiono nic, poza postawieniem znaków z ograniczeniem prędkości?
gregol
Mon, 25 Aug 2014 - 20:38
Leszek wymienił kilka państw a juar_78 wspomniał Słowaków. Łączy te kraje jedno, mandaty na dotkliwym poziomie. We wspomnianej Słowacji kierowca nie ryzykuje, bo może dostać mandat o wysokości wartości auta (jak ma tanie). U nas za jazdę po mieście prędkością 70-80km/h, która jest wyrokiem śmierci dla pieszego, grozi mandat w wysokości 100-200zł.. To ja więcej tygodniowo zalewam do baku..
Z resztą o czym tu mówić średnia krajowa rośnie regularnie a mandaty te same od kilku (kilkunastu lat).
A wystarczył by jeden zapis. Najwyższy mandat równy średniej krajowej, niższej karane wykroczenia % tejże średniej. I do końca istnienia kraju takich przepisów nie trzeba by poprawiać..
A mandat w wysokości 4000 bolał by bardziej niż 500.
Ale smutna i spiskowa prawda jest taka, że lepiej mieć 1000 mandatów po 500zł, niż 50 po 4000zł..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.