Leszek
Fri, 13 Apr 2012 - 19:56
Te światła na Augustynika w ogóle działają bez sensu - dzisiaj jechałem przed 19 od centrum i skręcałem w Augustynika, w ogóle nie zapaliło się w jednym cyklu zielone do skrętu. Efekt - skręcający w lewo zablokowali lewy pas na wprost, bo na tym do skrętu nie starczyło dla nich miejsca...
vacu
Fri, 13 Apr 2012 - 20:17
CYTAT(Leszek @ pią, 13 kwi 2012 - 18:56)

Te światła na Augustynika w ogóle działają bez sensu - dzisiaj jechałem przed 19 od centrum i skręcałem w Augustynika, w ogóle nie zapaliło się w jednym cyklu zielone do skrętu. Efekt - skręcający w lewo zablokowali lewy pas na wprost, bo na tym do skrętu nie starczyło dla nich miejsca...
To się regularnie zdarza, zresztą też to miałem jak wracałem pół godziny temu. Czasem przejadą dwa auta czasem dziesięć, nie mam pojęcia jaką logiką kieruje się sterownik tych świateeł, chyba pseudolosową.
olo
Sat, 14 Apr 2012 - 00:13
CYTAT(Leszek @ pią, 13 kwi 2012 - 19:56)

piotrMDC
Sat, 14 Apr 2012 - 10:32
Wczoraj ok. 23 po bloku na ul. Dąbskiego 11 chodził pseudospiderman - policja od świadków usłyszała, że z balkonu na 7 piętrze schodził na dół i do 4 piętra doszedł, później spadł. Na miejscu pojawiła się karetka i radiowóz. Koleś przeżył. Sam zdarzenia nie widziałem, opowiadam to, co dziś usłyszałem.
olo
Sat, 14 Apr 2012 - 13:26
Właśnie pod blok 18 na Kasprzaka podjechały dwa wozy strażackie (441-21, 441-25), i drabina. Dymu nie widać, Dwóch strażaków wyszło już z klatki, drabina się wycofała pod Biedronkę i odjechała. Pozostałe dwa też odjeżdżają. Wygląda na fałszywy alarm.
Bartek
Sun, 15 Apr 2012 - 15:19
CYTAT(olo @ sob, 14 kwi 2012 - 12:26)

Właśnie pod blok 18 na Kasprzaka podjechały dwa wozy strażackie (441-21, 441-25), i drabina. Dymu nie widać, Dwóch strażaków wyszło już z klatki, drabina się wycofała pod Biedronkę i odjechała. Pozostałe dwa też odjeżdżają. Wygląda na fałszywy alarm.
Godzina raczej wskazuje na słynną już "potrawę na gazie"
Sebastian22
Sun, 15 Apr 2012 - 19:49
ja troche zmienie temat....dzis znow jechalem do domu(...) no i znow ten "ruski" targ....ludzie tam tak parkuja ze samochody opuszczajace skrzyzowanie (z podlesia, centrum, kasprzaka) w strone liceum szenwalda nie moga przejechac, nie mowie juz o wszystkich osiedlowych uliczach ktore sa wtedy zawalone i ciezko sie nawet wyminac z kims. Trzeba chyba interweniowac nastepnym razem
bombowiec
Sun, 15 Apr 2012 - 20:07
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 15 kwi 2012 - 17:49)

ja troche zmienie temat....dzis znow jechalem do domu(...) no i znow ten "ruski" targ....ludzie tam tak parkuja ze samochody opuszczajace skrzyzowanie (z podlesia, centrum, kasprzaka) w strone liceum szenwalda nie moga przejechac, nie mowie juz o wszystkich osiedlowych uliczach ktore sa wtedy zawalone i ciezko sie nawet wyminac z kims. Trzeba chyba interweniowac nastepnym razem

A Ja się zastanawiam kto na to zezwolił i ili za to kasy dostał , jak to możliwe żeby były dwa duże targi w odległości 500m .A gdzie jest policja ,no chyba że też pod stołem coś dostaje jak nasza straż miejska .
signaal
Sun, 15 Apr 2012 - 23:16
Przy całych moich pokładach niechęci do strażników miejskich i policjantów muszę przyznać, że doskonale ich rozumiem. Przecież by ich ukrzyżowali, że 'łapią staruszkę ze szczypiorkiem" a "tacy bandyci chodzą wolni po mieście"...
gregol
Mon, 16 Apr 2012 - 00:04
Panowie! Najwyraźniej panom strażnikom po akcji łapówkarskiej przypaliło tyłeczki. Jechałem dziś koło 13 przez Tysiąclecia-Piłsudskiego, radiowozik SM stał pod Świtem, a auta tylko na wyznaczonych miejscach. Znaczy tyle ile mój wzrok sięgnął bo jechałem Piłsudskiego.
Są zmiany
i ktoś mi powie, że tylko chodziło o łapówki w schemacie zaproszenie do biura i lepsza propozycja
Sebastian22
Mon, 16 Apr 2012 - 10:44
Oo widocznie komus nerwy puscily i zadzwonil.
endriu
Mon, 16 Apr 2012 - 13:55
Dzisiaj jakiś aspirant Dzikowski kontrolował trzeźwość kierowców na ulicy Wojska Polskiego pod mostem (ponieważ padało), taki gość z tego funkcjonariusza.
Moim zdaniem to trochę chybione miejsce na kontrolę, ale niech będzie.
Mam jednak żal do aspiranta Dzikowskiego, ponieważ w ciągu kontrolowanych pojazdów jednemu kierującemu odpuścił, mianowicie nie dmuchał kierujący autobusem miejskim.
Ciekawym jakie reakcje zaszły w mózgu kontrolującego, skąd wiedział, że kierowca autobusu jest trzeźwy, albo nie?
Może to był jego znajomy.
pozdr...
paw74
Mon, 16 Apr 2012 - 16:31
CYTAT(endriu @ pon, 16 kwi 2012 - 13:55)

Dzisiaj jakiś aspirant Dzikowski kontrolował trzeźwość kierowców na ulicy Wojska Polskiego pod mostem (ponieważ padało), taki gość z tego funkcjonariusza.
Mam jednak żal do aspiranta Dzikowskiego, ponieważ w ciągu kontrolowanych pojazdów jednemu kierującemu odpuścił, mianowicie nie dmuchał kierujący autobusem miejskim.
Ciekawym jakie reakcje zaszły w mózgu kontrolującego, skąd wiedział, że kierowca autobusu jest trzeźwy, albo nie?
pozdr...
ha a mnie sprawdzał o 7,30 na Kusocińskiego ale wtedy nikomu nie przepuścił,
yaku
Mon, 16 Apr 2012 - 20:18
no i mnie tez sprawdzał....znaczy nie był mój znajomy.... i nie pamiętam ,żeby się przedstawiał
yaku
Tue, 17 Apr 2012 - 19:19
Dotarły do mnie plotki , że w Pogorii zastały zaatakowane przez szaleńca 3 osoby nożem.
Jedna z nich zmarła. Czy to jest prawda?
Astonmart
Tue, 17 Apr 2012 - 19:45
CYTAT(endriu @ pon, 16 kwi 2012 - 13:55)

Dzisiaj jakiś aspirant Dzikowski kontrolował trzeźwość kierowców na ulicy Wojska Polskiego pod mostem (ponieważ padało), taki gość z tego funkcjonariusza.Moim zdaniem to trochę chybione miejsce na kontrolę, ale niech będzie.Mam jednak żal do aspiranta Dzikowskiego, ponieważ w ciągu kontrolowanych pojazdów jednemu kierującemu odpuścił, mianowicie nie dmuchał kierujący autobusem miejskim.Ciekawym jakie reakcje zaszły w mózgu kontrolującego, skąd wiedział, że kierowca autobusu jest trzeźwy, albo nie?Może to był jego znajomy.pozdr...
Mnie sprawdzali dwa dni temu,podstawiajac tylko alkomat..dzięki Bogu nie było śladów poprzedniego dnia imprezy

a swoja droga ,kierowców autobusów powinni w szczególności badać,ale jak wiadomo nam biednym kierowcom malych aut zawsze najbardziej sie dostaje

CYTAT(yaku @ wto, 17 kwi 2012 - 19:19)

Dotarły do mnie plotki , że w Pogorii zastały zaatakowane przez szaleńca 3 osoby nożem. Jedna z nich zmarła. Czy to jest prawda?
O kurde,a ja tam z dzieciakami jeżdze...wiesz na której Pogorii....skąd takie informacje,znaczy z jakiego żródła.
yaku
Tue, 17 Apr 2012 - 20:43
No właśnie, żródło jest niepewne. Ponoc cały Sosnowiec o tym ażhuczy...tyle, że ja mieszkami pracuję w D.G. a jakoś nic nie słyszałam.
Zawsze nasze forum wie pierwsze o wszystkim więc zakładam, że to jednak plotka?
signaal
Tue, 17 Apr 2012 - 21:08
Najnowsza karetka sosnowieckiego pogotowia, która zasiliła dąbrowską stację.
http://czerwonesamochody.com/search.php?se...eywords=SO4827H
aertedg
Thu, 19 Apr 2012 - 23:36
Co się na redenie działo w okolicach 23 pełno policjii na sygnałach?
haker07
Fri, 20 Apr 2012 - 09:48
[quote name='endriu' date='pon, 16 kwi 2012 - 13:55' post='70404']
Kierowcy Autobusów są badani na zajezdni zaraz przed podjęciem pracy.
RzeckiDG
Fri, 20 Apr 2012 - 11:05
Dzisiaj ok. 10:30 kawalkada wozów bojowych straży pożarnej na sygnale wraz z drabiną i cysterną przetoczyła się przez ul. Sobieskiego i ul. Perla w kierunku Będzina. Brak innych "objawów" tak dużej akcji.
Leszek
Fri, 20 Apr 2012 - 12:05
Przed chwilą przejechały z powrotem (koło Merkurego) - dwa bojowe, cysterna i dowodzenia. Nadal na sygnale.
mawwm
Fri, 20 Apr 2012 - 16:34
ok. 14 godz. helikopter z "wiaderkiem" nadlatywał nad Pogorie
Leszek
Sat, 21 Apr 2012 - 22:31
Wczoraj po raz drugi palił się budynek Zagłębianki - to zapewne powód tej aktywności.
xMarcinx
Sun, 22 Apr 2012 - 09:06
Pewnie "samozapłon" zupełnie niezwiązany z planowanymi tam inwestycjami.
Leszek
Sun, 22 Apr 2012 - 09:41
Samozapłon z pewnością nie, a czy powodem była inwestycja czy po prostu debil-piroman to już w tej chwili bez znaczenia...
matidg
Mon, 23 Apr 2012 - 19:18
gregol
Mon, 30 Apr 2012 - 16:36
http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...sc_glupota.htmlZastanawia mnie po co monitoring z którego nic odczytać się nie da..
Pawell
Mon, 30 Apr 2012 - 16:43
mgmisiek
Mon, 30 Apr 2012 - 18:53
CYTAT(gregol @ pon, 30 kwi 2012 - 16:36)

http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...sc_glupota.htmlZastanawia mnie po co monitoring z którego nic odczytać się nie da..
Przecież to masz tylko filmiki na youtub'a wrzucone - kto powiedział, że w rzeczywistości są one tak kiepskie
vacu
Mon, 30 Apr 2012 - 19:29
CYTAT(mgmisiek @ pon, 30 kwi 2012 - 17:53)

Przecież to masz tylko filmiki na youtub'a wrzucone - kto powiedział, że w rzeczywistości są one tak kiepskie
Ja bym się wcale nie zdziwił, gdyby w rzeczywistości nie były lepsze. Instalowałem kiedyś kamery monitoringu z przetargu UM (nie w DG, na śląsku) i z powodu kryterium "100% cena" był to najgorszy chiński badziew, na którym ciężko było rozpoznać twarz w dobrze oświetlonym miejscu. Zauważyłem, że w przetargach publicznych (a raczej w projektach) wolą wsadzić 30 kamer o jakości najgorszej tandety niż 10 porządnych, przynajmniej tak było 2-3 lata temu.
gregol
Mon, 30 Apr 2012 - 20:35
CYTAT(mgmisiek @ pon, 30 kwi 2012 - 17:53)

CYTAT(gregol @ pon, 30 kwi 2012 - 16:36)

.. z oficjalnego profilu DG na FB
yaku
Tue, 01 May 2012 - 23:26
Dzisiaj ok. 17 godz z Wojska Polskiego wyjechały dwa wozy Straży Pożarnej i zwyżka.
Ciekawostką był fakt , ze pojechały pod prąd w górę w strone merkurego...
I co dalej z nimi sie stało? Moze ktoś z Was wie?
Dąbrowiak
Thu, 10 May 2012 - 21:52
Witam
Od jakiejś godziny na Gołonogu słychac co chwile syreny, leciał tez helikopter. Czy ktoś coś wie??
Lui
Thu, 10 May 2012 - 22:06
Wiecie może coś o dzisiejszym wypadku na 11 listopada vis a vis salonu Hyundaia ?
gregol
Thu, 10 May 2012 - 23:13
CYTAT(Dąbrowiak @ czw, 10 maj 2012 - 20:52)

Witam
Od jakiejś godziny na Gołonogu słychac co chwile syreny, leciał tez helikopter. Czy ktoś coś wie??
Podłączam się do pytania. Nie brzmiało to dobrze.
beata
Sat, 12 May 2012 - 17:34
Dziś przed południem Dąbrowska Policja zlikwidowała nielegalną hodowlę Marychy w bloku przy ul,Łącznej .Z bloku wynieśli 10 doniczek z zielskiem, lampy i inne rzeczy potrzebne do produkcji.
Adams
Sun, 20 May 2012 - 22:15
CYTAT(yaku @ wto, 01 maj 2012 - 23:26)

Dzisiaj ok. 17 godz z Wojska Polskiego wyjechały dwa wozy Straży Pożarnej i zwyżka.
Ciekawostką był fakt , ze pojechały pod prąd w górę w strone merkurego...
I co dalej z nimi sie stało? Moze ktoś z Was wie?
na balkonie wieżowca przy 1go Maja 49(chyba 49, pierwszy od kościoła) na drugim lub trzecim pietrze zapalił się koc, było sporo dymu ale zagrożenie minimalne, koc zrzucili ugasili i pojechali, a ten kawałek pod prąd po Kr. Jadwigi podjechali, bo "nie zmieścili się" w wąskim gardle między Woj. Polskiego i 1go Maja na wysokości hurtowni zniczy,
w sumie dobrze zrobili jadąc pod prąd, w takich sytuacjach liczy się każda sekunda, a objazd ronda na Merkurym i nawrócenie zajęłoby trochę czasu
yaku
Mon, 21 May 2012 - 23:25
Adams dzięki za odpowiedz.
Też uważam , że bardzo dobrze zrobili....było pusto więc tym bardziej bezpiecznie dla ruchu.
RzeckiDG
Fri, 25 May 2012 - 07:15
Dąbrowiak
Fri, 25 May 2012 - 09:27
Leszek
Mon, 28 May 2012 - 16:43
CYTAT
28.05.2012 15:29
Pociąg przejechał mężczyznę w Dąbrowie Górniczej
Niezidentyfikowany mężczyzna zginął w poniedziałek kilkanaście minut po południu pod kołami pociągu osobowego Kolei Śląskich z Częstochowy do Gliwic. Do wypadku doszło w pobliżu dworca głównego w Dąbrowie Górniczej.
Policja przypuszcza, że mężczyzna, którego wiek i tożsamość nie są na razie znane, przechodził przez tory (w Dąbrowie przy dworcu PKP jest naziemne przejście prowadzące przez tory na perony). Nie wyklucza się jednak także samobójstwa.
- Na miejscu pracują prokurator i śledczy. Zwłoki mężczyzny zostały przewiezione do prosektorium i poddane zostaną dokładnym oględzinom - poinformował nas aspirant Dariusz Mularczyk z Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.
wig
juar_78
Mon, 28 May 2012 - 22:25
CYTAT(Dąbrowiak @ pią, 25 maj 2012 - 06:27)

16 zastępów z PSP i 3 z OSP. Ciekawe skąd poszczególne zastępy. Swoją drogą spory pożar w części miasta sąsiadującej z Hutą Katowice i Koksownią. W Dąbrowie jednak zakładowe straże z tych zakładów nie wspomagają PSP a mogłyby tam być w kilka minut.
gregol
Fri, 01 Jun 2012 - 11:01
http://www.twojezaglebie.pl/index.php/dabr...-nie-zyje-mapa/ CYTAT
- Około godziny 9:15 na wysokości Mikrohuty, bus jadący DK94 w kierunku Olkusza z niewiadomych przyczyn, zjechał na przeciwległy pas ruchu i uderzył w jadąca w kierunku Katowic ciężarówkę. W wyniku tego zdarzenia śmierć poniosła jeden pasażer busa, a siedem osób zostało rannych – wyjaśnia Mariusz Miszczyk z Komendy Miejskiej policji w Dąbrowie Górniczej.
Swoją drogą wiadomo już coś w sprawie dofinansowania przebudowy DK94? Bo wypadek znów w tym feralnym pozornie bezpiecznym miejscu.
pan spekulant
Fri, 01 Jun 2012 - 11:57
CYTAT
Swoją drogą wiadomo już coś w sprawie dofinansowania przebudowy DK94? Bo wypadek znów w tym feralnym pozornie bezpiecznym miejscu.
Wniosek o dofinansowanie przeszedł i załapaliśmy się na listę podstawową działania POIIŚ 8.2. Jeśli miejska biurokracja nie da dupy, to na projekt dostaniemy niespełna 165 mln. PLN.
źródło:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179527...cja25042012.pdf
gregol
Fri, 01 Jun 2012 - 12:23
CYTAT(pan spekulant @ pią, 01 cze 2012 - 11:57)

CYTAT
Wniosek o dofinansowanie przeszedł i załapaliśmy się na listę podstawową działania POIIŚ 8.2. Jeśli miejska biurokracja nie da dupy, to na projekt dostaniemy niespełna 165 mln. PLN.
źródło:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179527...cja25042012.pdfsorry za off. Czyli teraz procedury przetargów, wyciągania kasy miejskiej itd. Czyli jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że już "niebawem" 94 będzie w rozkopach?
pan spekulant
Fri, 01 Jun 2012 - 12:44
CYTAT(gregol @ pią, 01 cze 2012 - 12:23)

CYTAT(pan spekulant @ pią, 01 cze 2012 - 11:57)

CYTAT
źródło:
http://www.transport.gov.pl/files/0/179527...cja25042012.pdfsorry za off. Czyli teraz procedury przetargów, wyciągania kasy miejskiej itd. Czyli jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że już "niebawem" 94 będzie w rozkopach?
Na to wygląda, choć nie wiem jak dokładnie przebiega dalszy ciąg procedury, a nie chce mi się tego szukać na stronie ministerstwa. Mimo to liczę, że w tym roku pojawią się przetargi a od przyszłego ruszą prace.
Trzymam kciuki, bo często jeżdżę tą trasą a całkowita wartość projektu to ok. 200 mln., więc można liczyć na dużą modernizację.
olo
Fri, 01 Jun 2012 - 16:54
Utonięcie na Pogorii IVNikt nie wierzy w ostrzeżenia o niestabilnym piasku przy brzegu...
pulsatilla1214
Mon, 04 Jun 2012 - 17:18
CYTAT
Utonięcie na Pogorii IV
Nikt nie wierzy w ostrzeżenia o niestabilnym piasku przy brzegu...
Strata tym dotkliwsza, że utonął to może pamiętany przez niektórych forumowiczów
Pawelele, czyli Paweł Kmiecik, dawniej nierzadko obecny w forumowym dziale "Przyroda, zieleń i ekologia miejska". Poznaliśmy się właśnie tu, na dąbrowskim forum, w związku z obserwacjami przyrodniczymi, z czasem przemierzając przyrodniczo bardziej i mniej znane okolice Zagłębia Dąbrowskiego, razem i we wspólnym gronie znajomych.
Ptaki Kuźnicy badał jeszcze lata przed tym, nim została zalana, po powstaniu zbiornika prowadząc metodyczne badania jej awifauny, obrączkując gniazdujące tu mewy, rybitwy, jaskółki. To Paweł założył i prowadził kartotekę zagłębiowską, pierwszą bazę danych ornitologicznych z Zagłębia Dąbrowskiego, którego ptaki badał i poznał jak nikt wcześniej. Badał zresztą nie tylko ptaki, interesując się całością otaczającej przyrody. Stąd i jego blog o przyrodzie Zagłębia traktował nie tylko o ptakach. Nie aktualizował go dłuższy czas, nie mając czasu na dublowanie doniesień - pozostał aktywny na forum przyroda.
blog Pawła:
http://przyrodazaglebiadabrowskiego.blog.onet.pl/forum przyroda:
http://forum.przyroda.org/topics8/odszedl-...ele-vt14672.htm

Uploaded with
ImageShack.usUploaded with
ImageShack.us
Master
Tue, 05 Jun 2012 - 09:47
Pamietam tego użytkownika ... przykra wiadomośc ....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.