Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
vacu
Ja swoje zdanie wyraziłem ale coś jeszcze dodam odnośnie przytoczonych tu nieprzyjemnych historii. Było już kilka filmów na YT gdzie policja czy SM szarpały się z kimś, ludzie chcieli ich ukamienować a później okazywało się, że to miejscowy kieszonkowiec albo szedł i zaczepiał ludzi itp. Tyle, że interwencja była nieudolna więc wyglądało to żałośnie.
Powiem tak - żyję na tym świecie ponad 30 lat, różne rzeczy się robiło, nie zawsze zgodne z przepisami a jednak mój jedyny kontakt z policją to kilka kontroli drogowych. Nigdy policja mnie nie legitymowała, nigdy nie dostałem pałą przez łeb, nigdy mnie też nie pobili. Znam natomiast takich co różne przejścia z "psami" mieli (w tym takich co siedzą za kratami) i oczywiście zawsze niewinni ale jak ich znam to bynajmniej święci nie są, jeśli nie robili nic "grubszego" to przynajmniej szli nawaleni przez osiedle drąc mordę i kopiąc ławki. Więc o ile zgadzam się, że policja momentami przesadza, jest nieudolna a czasami nawet dopuszcza się przestępstw (może raczej policjanci a nie instytucja jako całość) to jednak nie chce mi się wierzyć, że ludzi katują za niewinność... Mawiają, że więzienia pełne są niewinnych...
danielmdc
Jeżeli procesja szła ulicą to musieli mieć kogutki jako eskortę, takie akcje zdarzają się nawet podczas większych pogrzebów jeżeli kondukt przechodzi "ruchliwą " drogą. Dam ci przykład "kibicowski". Pewnego razu wracaliśmy pociągiem z jakiegoś wyjazdu a że była to pora nocna i pociąg nie miał w rozkładzie stacji DG wysadzono nas pod Hutą Katowice. Jeszcze nie doszliśmy do Kasprzaka a mieliśmy eskortę policji dodam że było naprawdę późno, powrót odbywał się w ciszy a oni się pojawili znikąd wink.gif
Leszek
Może, ale jakoś nigdy nie widziałem, żeby na przykład na 11 Listopada pogrzeb miał eskortę. A ruchliwa jest jako żywo.
danielmdc
Panie Leszku na 11 Listopada trasa z kościoła na cmentarz to są metry więc po co im eskorta laugh.gif Żeby nie było nie jasności, u mnie na Mydlicach jak jest większy pogrzeb i pochówek odbywa się na cmentarzu na Warpiu to zawsze jest asysta policji. Nie doszukuj się tutaj jakiś tajemniczych mocy że kler ma promocje na wynajęcie policji, bo tak naprawdę w niektórych przypadkach to są oni zbędni ale ustawy, normy i zgłoszenia nadgorliwych mieszkańców zmuszają ich do obecności.
Leszek
OK, rozumiem w normalnym ruchu, ale na uliczkach osiedlowych?
danielmdc
Na uliczkach osiedlowych większym problemem są dziury niż procesja odbywająca się raz w roku laugh.gif Panie Leszku mnie boli że jacyś kolarze w jednym dniu sierpnia blokują pół Dąbrowy podczas jakiegoś śmiesznego wyścigu co mam zrobić ? wink.gif
Leszek
Przeżyć, jak ja procesję smile2.gif
BTW, nie jestem aż tak stary wink.gif
paw74
CYTAT(danielmdc @ pią, 04 kwi 2014 - 21:06) *
powrót odbywał się w ciszy a oni się pojawili znikąd wink.gif

tak jak murzyn na przejściu dla pieszych jak szedł i mówił -Pojawiam sie i znikam
signaal
Nieudolność, nieudolność, potworna nieudolność...
https://www.youtube.com/watch?v=QmBm9hQzuNQ
https://www.youtube.com/watch?v=d3fCVYQxOf8
https://www.youtube.com/watch?v=uYe3jAueX_c
itd. itp...
Mały77
Nieudolność? Ja bym powiedział tak - brak poszanowania dla stróżów prawa. W normalnym kraju prawa porządny obywatel nie stawia oporu władzy.
Z drugiej strony racja - nieudolność - powinni wyciągnąć pistolety i walić z ostrej amunicji ...
signaal
CYTAT(Mały77 @ sob, 05 kwi 2014 - 20:51) *
Nieudolność? Ja bym powiedział tak - brak poszanowania dla stróżów prawa. W normalnym kraju prawa porządny obywatel nie stawia oporu władzy.
Z drugiej strony racja - nieudolność - powinni wyciągnąć pistolety i walić z ostrej amunicji ...

W ubiegłym roku jeden policjant już próbował - zastrzelił kolegę.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019381,title,...l?ticaid=1127f4
gregol
CYTAT(Leszek @ pią, 04 kwi 2014 - 20:49) *
Właśnie widzę, że po osiedlu Kasprzaka pełznie sobie zawodząc jakaś kościelna procesja, prowadzona przez policjantów i nieoznakowany radiowóz błyskający na niebiesko - toż to jakaś paranoja jest. Wiecie może u kogo się załatwia taka eskortę? Do pracy by mi się wygodniej jeździło...

Leszku, jakiś czas temu wyłączyłem się z czarnej wspólnoty wink.gif . Ale jak dobrze pamiętam, co roku odbywa się w Dąbrowie między parafialna droga krzyżowa. Możliwe, że było to to.
Jeśli tak, to nie idą tylko przez Kasprzaka a przez cały Gołonóg. Uczestniczy w tym kilkaset osób, więc eskorta takich imprez to normalna sprawa. Tamują pasy ruchu itd.

A co do pogrzebów to o ile pamiętam, to z Kościoła do cmentarza, nie trzeba zgłaszać blokowania pasa ruchu. Ale nie wiem czy to zwyczajowe czy prawnie rozwiązane.
Leszek
CYTAT(gregol @ sob, 05 kwi 2014 - 21:26) *
Właśnie widzę, że po osiedlu Kasprzaka pełznie sobie zawodząc jakaś kościelna procesja, prowadzona przez policjantów i nieoznakowany radiowóz błyskający na niebiesko - toż to jakaś paranoja jest. Wiecie może u kogo się załatwia taka eskortę? Do pracy by mi się wygodniej jeździło...

Leszku, jakiś czas temu wyłączyłem się z czarnej wspólnoty wink.gif . Ale jak dobrze pamiętam, co roku odbywa się w Dąbrowie między parafialna droga krzyżowa. Możliwe, że było to to.

Na drogę krzyżową to chyba trochę za wcześnie?
danielmdc
CYTAT(Mały77 @ sob, 05 kwi 2014 - 20:51) *

blink.gif

Panu to się marzy Korea Północna, Białoruś albo Rosja. Tam 100% społeczeństwa ma poszanowanie do stróżów prawa laugh.gif Ci panowie policjanci z filmików to lepiej żeby nie walili z ostrej amunicji bo jeszcze krzywdę sobie zrobią laugh.gif
gregol
CYTAT(Leszek @ sob, 05 kwi 2014 - 23:04) *

40dni przed Wielkanocą się zaczyna post, a droga krzyżowa to wielkopostna uroczystość, więc chyba by pasowało. Ale może są bardziej obeznani w temacie na forum.
Mały77
CYTAT(danielmdc @ sob, 05 kwi 2014 - 23:36) *
Panu to się marzy Korea Północna, Białoruś albo Rosja. Tam 100% społeczeństwa ma poszanowanie do stróżów prawa laugh.gif Ci panowie policjanci z filmików to lepiej żeby nie walili z ostrej amunicji bo jeszcze krzywdę sobie zrobią laugh.gif

Nie - ale marzy mi się kraj, w którym obywatel ma poszanowanie do władzy.
I tak - mam przekonanie - może kontrowersyjne - że do wszystkich pseudokibiców nazywających się kibicami i dymiących na meczach piłki nożnej powinno się walić z ostrej amunicji ...
danielmdc
CYTAT(Mały77 @ nie, 06 kwi 2014 - 08:29) *

I tak - mam przekonanie - może kontrowersyjne - że do wszystkich pseudokibiców nazywających się kibicami i dymiących na meczach piłki nożnej powinno się walić z ostrej amunicji ...

No ba przecież pseudokibice to największe zło tego kraju laugh.gif Kradną grube miliony podczas przetargów, mordują i gwałcą niewinnych obywateli, doprowadzili nasz kraj do kryzysu i bilionowego zadłużenia no trzeba się ich pozbyć laugh.gif Powiem ci twoje zbrodnicze marzenie może się spełnić, zacznij zbierać podpisy pod ustawą obywatelską. Największe szanse na zebranie mnóstwa podpisów masz przed samymi wyborami bo wtedy rząd i media uruchamiają się na temat pseudokibiców laugh.gif
signaal

Kto niby miałby do nich walic z ostrej amunicji? Te sieroty?
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,352...ml#TRLokBialTxt
Przecież po takim waleniu byłoby 10 zabitych policjantów, 100 przechodniów (w tym 30 dzieci z pobliskiego przedszkola) i dwóch rannych stadionowych bandytów. Policjant + broń = dziecko + zapałki. smile.gif
RzeckiDG
CYTAT(signaal @ nie, 06 kwi 2014 - 11:27) *

Kto niby miałby do nich walic z ostrej amunicji? Te sieroty?
http://bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,352...ml#TRLokBialTxt
Przecież po takim waleniu byłoby 10 zabitych policjantów, 100 przechodniów (w tym 30 dzieci z pobliskiego przedszkola) i dwóch rannych stadionowych bandytów. Policjant + broń = dziecko + zapałki. smile.gif

No faktycznie mnóstwo przykładów działań mundurowych dalekich od oczekiwanych standardów...
Potwierdza to też ( choć tylko w odniesieniu do "drogówki") najnowszy raport NIK-u:

http://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-dz...u-drogowym.html

Obok oczywistych bolączek jak brak sprzętu i szkoleń, zaniepokojenie budzi zwłaszcza brak chęci do walki z zagrożeniami na drogach, pomimo przyjętych standardów. Wyniki kontroli jednej tylko formacji, ale będącej jakoby forpocztą całej policji pozwalają sądzić, że w pozostałych formacjach jest równie źle.
Nic więc dziwnego, że mamy nagonkę na "niebieskich"...

Prosty
Moim zdaniem tak jak juz ktos pisal - w kazdej grupie ludzi, teraz mowimy o policji, znajda sie rozni ludzie, w tym czarne owce. Ja do tej pory nie mialem zadnych niemilych sytuacji - jedynie jakies wpisanie do notesikow nocna pora, zeby wyrobic norme wink.gif lub rutynowe kontrole na drogach.
Bathurst
CYTAT(gregol @ nie, 06 kwi 2014 - 03:06) *

40dni przed Wielkanocą się zaczyna post, a droga krzyżowa to wielkopostna uroczystość, więc chyba by pasowało. Ale może są bardziej obeznani w temacie na forum.

a to nie czasem w Wielki Piątek ta droga krzyżowa?
Mały77
CYTAT(danielmdc @ nie, 06 kwi 2014 - 09:48) *
No ba przecież pseudokibice to największe zło tego kraju laugh.gif Kradną grube miliony podczas przetargów, mordują i gwałcą niewinnych obywateli, doprowadzili nasz kraj do kryzysu i bilionowego zadłużenia no trzeba się ich pozbyć laugh.gif Powiem ci twoje zbrodnicze marzenie może się spełnić, zacznij zbierać podpisy pod ustawą obywatelską. Największe szanse na zebranie mnóstwa podpisów masz przed samymi wyborami bo wtedy rząd i media uruchamiają się na temat pseudokibiców laugh.gif

Nie - nie jest to najgorsze zło w naszym kraju - jest to tylko i wyłącznie bardzo wkurzające mnie osobiście zjawisko, przez które normalni ludzie nie mogą iść na mecz, bo przez grupkę debili dymiących na meczach, rozwalających stadiony, wprowadzają ustawy utrudniające życie normalnym kibicom. Potem na meczach są jakieś śmieszne ilości kibiców.
Dobrze, że siatkówka wolna jest od takich pseudokibiców, którzy kibicują przeciwko drużynie gości zamiast wspierać swoją drużynę, nie mają szacunku dla zawodników i kibiców przeciwnej drużyny, a zależy im tylko na tym, żeby sobie podymić.
danielmdc
Zadymy to były w latach 90, teraz jak coś się zdarzy 2-3 razy do roku podnoszone jest do rangi armagedonu. Panowie na zachodzie gdzie niby sobie poradzono z chuligaństwem nie rzadziej niż u nas dochodzi do zadym ale tam media nie są na łańcuszku rządu i nie srają ogniem i nie robią z tego tematu . Powiem wam tak nie ma w Europie kraju który ma tak restrykcyjne prawo i tak obszerne narzędzia do karania pseudokibiców jak Polska. Nie ma w Europie kraju w którym tak trudno się dostać na mecz jak Polska. Jak słyszę że stadiony są puste przez pseudokibiców to pusty śmiech mnie ogarnia. Legia walczyła z tymi mitycznymi pseudokibicami i mieli szansę na zapełnienie stadionu kim chcieli i co się okazało musieli się przeprosić z mitycznymi pseudokibicami bo nikt nie chciał przychodzić na mecze. To samo będzie na Zawiszy i Wiśle.
marcin.p
A co to wszystko ma do wątku "bezpieczeństwo w dg"? Czy u Nas w mieście jest problem z pseudokibicami? Czy któraś z opisywanych wcześniej interwencji wydarzyła się w Dąbrowie? Jak nie to proszę admina o zakończenie dyskusji a dyskutantów zapraszam na Internetowe Forum Policyjne, fora antypolicyjne, kibolskie itd. itp.
signaal
CYTAT(Bathurst @ nie, 06 kwi 2014 - 16:49) *
CYTAT(gregol @ nie, 06 kwi 2014 - 03:06) *

a to nie czasem w Wielki Piątek ta droga krzyżowa?

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...siewziecia.html
CYTAT
Policjanci z dąbrowskiej drogówki zabezpieczyli drogi krzyżowe, które w miniony piątek przechodziły ulicami Dąbrowy Górniczej. Policjanci dbali o bezpieczeństwo wiernych oraz minimalizowali uciążliwości związane z procesjami dla kierujących poruszających się drogami miasta. Wszystkim dziękujemy za wyrozumiałość i stosowanie się do poleceń funkcjonariuszy.

Mundurowi z dąbrowskiego garnizonu dbali o bezpieczeństwo wiernych uczestniczących w procesjach drogi krzyżowej, które poruszały się ulicami Dąbrowy Górniczej w miniony piątek. Zabezpieczenie takich przedsięwzięć jest zawsze wyzwaniem dla służb porządkowych. I tym razem policjanci z drogówki wykazali się profesjonalizmem. Funkcjonariusze dbający o bezpieczeństwo uczestników procesji nie zapomnieli również o kierujących minimalizując skutki niedogodności w poruszaniu się pojazdów miejskimi drogami. Informujemy, że w piątek 11 kwietnia wystąpią podobne utrudnienia. Wszystkim dziękujemy za wyrozumiałość i stosowanie się do poleceń funkcjonariuszy.

Mały77
CYTAT(danielmdc @ nie, 06 kwi 2014 - 19:09) *
Zadymy to były w latach 90, teraz jak coś się zdarzy 2-3 razy do roku podnoszone jest do rangi armagedonu.

Tylko i wyłącznie dlatego, że właśnie prawo jest tak restrykcyjne a bydło siedzi pozamykane w klatkach!!!
Panowie na zachodzie gdzie niby sobie poradzono z chuligaństwem nie rzadziej niż u nas dochodzi do zadym ale tam media nie są na łańcuszku rządu i nie srają ogniem i nie robią z tego tematu .

Tak? To spróbuj iść z szalikiem Zagłębia Sosnowiec na mecz w Chorzowie - życzę powodzenia. A np. w Niemczech spokojnie mogę iść na stadion Borussii Dortmund ubrany w szalik Bayernu czy Schalke i usiąść w ogólnie dostępnym sektorze - widzisz różnicę? To samo można uczynić na siatkówce - kibice mogą sobie swobodnie chodzić po hali i nikt nic nikomu nie powie - tym bardziej zrobi. Nie ma klatek, nie ma kart kibica, nie ma monitoringu a nic się nie dzieje ...
Powiem wam tak nie ma w Europie kraju który ma tak restrykcyjne prawo i tak obszerne narzędzia do karania pseudokibiców jak Polska. Nie ma w Europie kraju w którym tak trudno się dostać na mecz jak Polska. Jak słyszę że stadiony są puste przez pseudokibiców to pusty śmiech mnie ogarnia.

Tak - stadiony są puste przez pseudokibiców, którzy nie potrafią kibicować a ich jedynym celem jest dokopać kibicom drużyny przeciwnej - to dlatego prawo jest tak restrykcyjne i to dlatego normalny Kowalski nie chodzi na mecz, bo żeby wejść na stadion trzeba się nieźle nagimnastykować.
Legia walczyła z tymi mitycznymi pseudokibicami i mieli szansę na zapełnienie stadionu kim chcieli i co się okazało musieli się przeprosić z mitycznymi pseudokibicami bo nikt nie chciał przychodzić na mecze. To samo będzie na Zawiszy i Wiśle.

No i co z tego, że pseudokibice wrócili jak zachować dalej się się potrafią i co chwilę trzeba zamykać jak nie jedną trybunę to cały stadion ...
Powiedz mi co to za kibic, który zakrywa swoją twarz i boi się jej pokazać na stadionie? Wstydzi się swojej drużyny?
Tu jest pokaz doskonale zorganizowanego dopingu na meczu tych wspaniałych kibiców z Łazienkowskiej:
http://www.youtube.com/watch?v=OJWfV2tLe74
Aha - wszystko przez te "psy" - sprowokowali ich.
Sorry, że nie w temacie, ale nie mogłem się powstrzymać ...
marcin.p
Mały77 w szaliku Schalke na mecz Borusii? Hmmmm, chyba za dużo naszych polityków słuchasz. Jakieś 2 lata temu (choć nie podam dokładnie roku) przy okazji meczu Austria-Niemcy doszło do zamieszek - regularnej wojny - na ulicach Wiednia.

Ale idźmy dalej: Pójdź w szaliku Barcy albo Atletico na mecz Realu (albo odwrotnie), idż na mecz Liverpoolu w szaliku Evertonu, City bądź United (ew. odwrotnie), idź na mecz Interu w szaliku AC Milan. Jak wykonasz to zadanie masz u mnie zwrot wszelkich kosztów za dojazd i udział w meczach oraz wypłacam Ci 3 moje miesięczne wypłaty. Idziesz o zakład? Tylko umów notariusza - jak wygrasz koszty notariusza oddaję. Moje wymagania do wygrania przez Ciebie zakładu: masz pojawić się przed stadionem na godzinę przed rozpoczęciem meczu, nie może być to mecz z drużyną ,której szalik będziesz miał na sobie, szal masz miec cały czas na szyi, wszystko masz nagrać na kamerę od wyjścia z hotelu do powrotu z hotelu, nie możesz zostać pobity, uderzony ani nawet nie może być Ci zwrócona uwaga (przez kogolwiek: ani kibica, taksówkarza, stewarda, policjanta itd) na obecnośc na szyi "niewłaściwego szalika". Ale skoro świat tak sobie z kibolstwem poradził to chyba żaden problem Twoja obecność na tych 3 meczach.
signaal
CYTAT
Dowodzący zabezpieczeniem niedzielnego VII dąbrowskiego półmaratonu asp. Piotr Simiński z wydziału ruchu drogowego dąbrowskiego garnizonu policji prawie jak maratończyk w pieszym pościgu dopadł uciekającego 19-latka i odzyskał pieniądze ukradzione ze sklepowej kasy.

Do zdarzenia doszło wczoraj około godziny 13.00, kiedy do finiszu zbliżali się uczestnicy VII półmaratonu dąbrowskiego. Zabezpieczający na czas biegu skrzyżowanie przy ul. Wojska Polskiego i Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej policjant dąbrowskiej drogówki usłyszał krzyk „Gonić złodzieja, złodziej”. Od krzyczącej kobiety dowiedział się, że przed chwilą młody mężczyzna dokonał kradzieży pieniędzy z kasy w jej sklepie i pobiegł w kierunku osiedla Adamieckiego. Stróż prawa informację wraz z rysopisem złodzieja przekazał pozostałym patrolom. Dowodzący zabezpieczeniem półmaratonu asp. Piotr Simiński w rejonie skrzyżowania ul. Królowej Jadwigi i Alei Róż zauważył biegnącego młodego mężczyznę, bez numeru startowego na plecach, który z całą pewnością nie był uczestnikiem zabezpieczanej imprezy sportowej. Puścił się więc za nim w pościg. Młodemu złodziejowi drogę ucieczki zastawił również jeden z biorących udział w półmaratonie biegaczy. Mundurowy zatrzymał 19-latka w rejonie osiedla Adamieckiego i odzyskał 450 złotych skradzione ze sklepowej kasy. Zatrzymanemu młodemu dąbrowianinowi za kradzież grozi do 5 lat więzienia.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...-zlodzieja.html

...
blink.gif
Mały77
CYTAT(marcin.p @ pon, 07 kwi 2014 - 22:02) *
Mały77 w szaliku Schalke na mecz Borusii? Hmmmm, chyba za dużo naszych polityków słuchasz.

Nie słucham - wiem z doświadczenia ...
CYTAT(marcin.p @ pon, 07 kwi 2014 - 22:02) *
... nie może być to mecz z drużyną ,której szalik będziesz miał na sobie ...

A powiedz mi jaki ma cel iść na mecz w szaliku drużyny, która nie gra w tym meczu? I to jest właśnie całe zło w kibicowaniu - nie ważny mecz, ale ważne barwy i inne te duperele, za które kibice są w stanie zabić ...
Jak dla mnie koniec tematu.
signaal
Zderzenie dwóch samochodów na skrzyżowaniu Wybickiego z Kwiatkowskiego. Trąbienie kierowcy 801 na strażaków żeby zjechali mu z drogi - bezcenne. I takie "nasze"... huh.gif
danielmdc
Rozmowę o bezpieczeństwie na stadionach proponuję przenieść tutaj http://www.dabrowa-gornicza.org/Kibicowani...opie-t5228.html
mały
Dzisiaj w radiu podawali, że gość miał 1,5 promila, wiózł 2 letnie dziecko i miał orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów,
sandwich
I była jeszcze pani ze Skomielnej z czterema promilami, które rosły, a wiozła czwórkę. Po jednym na dziecko.
Bathurst
CYTAT(mały @ wto, 08 kwi 2014 - 16:46) *
Dzisiaj w radiu podawali, że gość miał 1,5 promila, wiózł 2 letnie dziecko i miał orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów,

a gdzie dokładnie go złapali?
marcin.p
CYTAT(sandwich @ wto, 08 kwi 2014 - 16:53) *
I była jeszcze pani ze Skomielnej z czterema promilami, które rosły, a wiozła czwórkę. Po jednym na dziecko.

Oj tam, oj tam... Opiekować się taką gromadą na trzeźwo smile2.gif

Jakąś godzinę temu na 3 powst.śl. interwencja WRD i pogotowia. Ale nie wiem co się stało. Pewnie jakaś kolizja przed przejściem dla pieszych
Master
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...05792,t,id.html

Wypadek na torach w Dąbrowie Górniczej. Zginął mężczyzna potrącony przez pociąg

2014-03-21, Aktualizacja: 2014-03-23 15:49

Wypadek na torach w Dąbrowie Górniczej. Do śmiertelnego potrącenia ok. 30-letniego mężczyzny doszło w nocy z czwartku na piątek na szlaku kolejowym Dąbrowa Górnicza–Ząbkowice.

Wypadek na torach w Dąbrowie Górniczej

Do zdarzenia doszło ok. godz. 1.00 niedaleko stacji kolejowej Dąbrowa Górnicza Gołonóg.

- Maszynista lokomotywy, który jechał w stronę Częstochowy, niestety zbyt późno zauważył leżącego na torach mężczyznę, którego potrącił - relacjonuje asp. Marcin Salwa z Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.

Okoliczności wypadku wyjaśnia Prokuratura Rejonowa w Dąbrowie Górniczej.

Nie kojarze czy było, ale 2 zdarzenia w ciagu kilkunastu dni
marcin.p
CYTAT
Nieodpowiedzialna matka – opiekowała się 5-miesięcznym dzieckiem mając 3,5 promila!
Opublikowano: 14 kwi 2014Przez: z materiałów policji

Policjanci zatrzymali 26-letnią kobietę, która mając w organizmie ponad 3,5 promila alkoholu “opiekowała” się swoim 5-miesięcznym synkiem.

Policja

W niedzielę wieczorem dyżurny dąbrowskiej komendy policji otrzymał zgłoszenie o zataczającej się w rejonie sklepu monopolowego przy ul. Łącznej kobiecie z dziecięcym wózkiem. Na miejsce natychmiast udali się mundurowi.

Stróże prawa bez trudu odnaleźli pijaną młodą kobietę, która prowadziła dziecięcy wózek. Wewnątrz znajdował się jej 5-miesięczny synek. Dąbrowianka miała kłopoty z utrzymaniem się na nogach. Badanie alkomatem wykazało, że 26-latka miała w organizmie ponad 3,5 promila alkoholu.

Kobieta usłyszy zarzut narażenia swojego synka na niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub nawet życia. Nieodpowiedzialnej matce grozi 5 lat więzienia.

źródło: http://www.twojezaglebie.pl/nieodpowiedzia...jac-35-promila/
domeldg
CYTAT(marcin.p @ pon, 14 kwi 2014 - 20:51) *
CYTAT
Nieodpowiedzialna matka – opiekowała się 5-miesięcznym dzieckiem mając 3,5 promila!
Opublikowano: 14 kwi 2014Przez: z materiałów policji

Policjanci zatrzymali 26-letnią kobietę, która mając w organizmie ponad 3,5 promila alkoholu “opiekowała” się swoim 5-miesięcznym synkiem.

Policja

W niedzielę wieczorem dyżurny dąbrowskiej komendy policji otrzymał zgłoszenie o zataczającej się w rejonie sklepu monopolowego przy ul. Łącznej kobiecie z dziecięcym wózkiem. Na miejsce natychmiast udali się mundurowi.

Stróże prawa bez trudu odnaleźli pijaną młodą kobietę, która prowadziła dziecięcy wózek. Wewnątrz znajdował się jej 5-miesięczny synek. Dąbrowianka miała kłopoty z utrzymaniem się na nogach. Badanie alkomatem wykazało, że 26-latka miała w organizmie ponad 3,5 promila alkoholu.

Kobieta usłyszy zarzut narażenia swojego synka na niebezpieczeństwo utraty zdrowia lub nawet życia. Nieodpowiedzialnej matce grozi 5 lat więzienia.

źródło: http://www.twojezaglebie.pl/nieodpowiedzia...jac-35-promila/

W piątek znaleziono wisielca na słupie na ul.Limanowskiego (przy dawnym sklepie warzywniaku.......wiadomo cos więcej ?
Podobno młody chłopak.
Master
Równiez słyszałem ze w Weekend młody chłopak(podobno z mydlic) sie powiesił
paw74
CYTAT(Master @ śro, 16 kwi 2014 - 12:23) *
Równiez słyszałem ze w Weekend młody chłopak(podobno z mydlic) sie powiesił

niestety to prawda, młody i z Mydlic ale wynajmował mieszkanie (podobno) na Pękalskich
co do chłopaka 100% RIP
Nico Balic
sporo zniczy w miejscu tragedii (skrzyżowanie limanowskiego/robotnicza)
signaal
CYTAT
Zarzut kradzieży usłyszy dzisiaj dąbrowianin, który dokonał kradzieży kosmetyków o łącznej wartości prawie 1200 złotych. Zuchwalcowi 2-krotnie, dzień po dniu udało się wynieść z tej samej apteki drogie specyfiki umieszczone w okazałych, ozdobnych koszach na wystawie. Za kradzież mężczyźnie grozi do 5 lat więzienia. Sprawa, ze względu na sposób działania sprawcy jest rozwojowa.

Do kradzieży doszło w miniony czwartek i piątek w Dąbrowie Górniczej. 26-letni dąbrowianin działał w ten sam bezczelny sposób, czyli nie zwracając uwagi na obsługę i klientów apteki wynosił z jej wnętrza dzień po dniu okazałe kosze wystawowe z drogimi kosmetykami. Działając w ten sam sposób w aptece na Redenie wszedł w posiadanie specyfików o łącznej wartości prawie 1200 złotych. Dzięki determinacji i zaangażowaniu policjantów z wydziału do walki z przestępczością przeciwko mieniu dąbrowskiej komendy zatrzymano zuchwałego złodzieja, który skradzione przedmioty zdążył już spieniężyć. Dzisiaj mężczyzna usłyszy zarzut kradzieży za co może mu grozić do 5 lat więzienia. Sprawa jest rozwojowa, śledczy sprawdzają czy podobnych kradzieży nie było w innych placówkach na terenie miasta.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...mej-apteki.html

Każdy ma takich ciapatych na jakich sobie zasłużył. wink.gif
Bathurst
No nie ma szczęścia blok 32 na Manhattanie do zagrożeń pożarowych....
W sobotę około 19:00 do szóstej klatki podjechały trzy wozy strażackie i sprawdzali coś w szybach wind a przed chwilą na osiedlową uliczkę znów podjechały trzy jednostki ( w tym drabina) a strażacy wchodzą do klatki nr 8.
vacu
Ja mam pytanie - ktoś kiedyś korzystał z usług straży miejskiej? Ta u nas jeszcze istnieje? Chodzi o to, że zgłosiłem jakiś czas temu na naprawmyto.pl jak bezmyślnie parkują klienci WSB, niestety ten sam problem co weekend, mnie już nie chodzi nawet o rozjechane trawniki i chodniki ale czasami po prostu ciężko przejechać jak "obstawią" całą ulicę, mieści się wtedy jedno auto i jeśli z naprzeciwka jedzie nieprzerwany strumień to bywa, że dobrych kilka minut się stoi i czeka aż ktoś łaskawie przepuści. Tracę czas i pieniądze i to mnie wkurza. Nierzadko też jakiś burak stanie na środku skrzyżowania, całkiem zastawi całkiem chodnik. Kazano dzwonić. No ale zaraz, płacę przecież za usługi sm która od tego jest aby pilnować porządku, no to dzwonię, po raz n-ty już, no i po raz n-ty nikt się nie zjawia przez jakieś 2h... Być może jakiś "patrol" przyjechał jak już skończyły się zajęcia aby móc szczerze wpisać "nieuzasadnione zgłoszenie". Tak, aby nikt następnym razem dupy nie zawracał i nie przeszkadzał w pochłanianiu pączków. Może mam pecha i akurat trafiam jak wszyscy są na pilnej interwencji (taa... w kebabie chyba, jakąż pilną interwencję może prowadzić sm?) ale też nie oczekuję przyjazdu w 5 min. Wyrzucone pieniądze w błoto ta sm, pieszego ciecia już nie pamiętam kiedy widziałem, auto czasem mi się przewinie ale to chyba akurat na przerwę jadą smile2.gif
Żeby nie było, że raz mi zaszli za skórę, w przeciągu ostatniego roku dzwoniłem z kilkanaście razy, teraz to już w zasadzie "dla sportu" aby zobaczyć jakim frajerem jestem płacąc podatki, zwykle jakieś 2-3h jestem na miejscu i jeszcze niegdy nie widziałem aby przyjechali.
Bathurst
Każdy czasem ma dosyć, nie dziwię Ci się, że jesteś sfrustrowany.
Może spróbuj jakieś pismo do nich napisać albo nakłonić sąsiadów do systematycznego dzwonienia na SM?
Pewnie jakby coś nie daj Boże się tragicznego wydarzyło przez te samochody to problem by rozwiązali
Leszek
Istnieje, istnieje - ostatnio nawet widziałem jak stali na przystanku na Manhattanie na mrygających szklankach - jasno jeszcze było, to się chłopaki widać odważyli z furgonetki wysiąść...

W ogóle wg mnie to mocny przerost ego, że mają niebieskie koguty zamiast żółtych, jak w większości miast. Strażnicy Teksasu laugh.gif
xMarcinx
Ja kiedyś zgłaszałem telefonicznie samochody parkujace na przejściu dla pieszych, wkurzyłem sie napisalem pismo i odpisali ze jest mały strumień ruchu i nie widzą problemu, ale jak co moge dzownić. Tylko ze jak dzwonie to nawet nikt sie nie pofatyguje przyjechać, aby bylo ciekawiej to niedawno na zastawionych tych właśnie pasach samochód potracił dzieciaka.. Może powinienem przesłać pismo które dostalem rodzicom ów dziecka.. Teraz będę notował kto przyjmuje zgłoszenie i jak co kierował pismo na bezczynność. Jak ktoś prawnie za zlewanie tematu odpowie to może się obudzą.
signaal
CYTAT(xMarcinx @ wto, 13 maj 2014 - 22:27) *
Ja kiedyś zgłaszałem telefonicznie samochody parkujace na przejściu dla pieszych, wkurzyłem sie napisalem pismo i odpisali ze jest mały strumień ruchu i nie widzą problemu, ale jak co moge dzownić. Tylko ze jak dzwonie to nawet nikt sie nie pofatyguje przyjechać, aby bylo ciekawiej to niedawno na zastawionych tych właśnie pasach samochód potracił dzieciaka.. Może powinienem przesłać pismo które dostalem rodzicom ów dziecka.. Teraz będę notował kto przyjmuje zgłoszenie i jak co kierował pismo na bezczynność. Jak ktoś prawnie za zlewanie tematu odpowie to może się obudzą.

Generalnie prezie w regionie mają hopla na punkcie pozytywnego wizerunku wśród kierowców a, że wybory za pasem to strażnicy wszech wsi i miast chyba mają przykazane kierowców nie tykać.
vacu
CYTAT(Bathurst @ wto, 13 maj 2014 - 19:46) *
Każdy czasem ma dosyć, nie dziwię Ci się, że jesteś sfrustrowany.
Może spróbuj jakieś pismo do nich napisać albo nakłonić sąsiadów do systematycznego dzwonienia na SM?
Pewnie jakby coś nie daj Boże się tragicznego wydarzyło przez te samochody to problem by rozwiązali

Napisałem daaaawno temu (przejrzałem pocztę, w 2011 roku), taką dostałem odpowiedź:
CYTAT
W związku z pismem odebranym drogą elektroniczną w dniu 17.12.2011r. informuję Pana, że Straż Miejska podejmuje czynności wobec kierowców, którzy naruszają przepisy kodeksu ruchu drogowego na wymienionych przez Pana ulicach. Jednocześnie nadmieniam, iż teren w rejonie Wyższej Szkoły Biznesu jest objęty stałą kontrolą, gdzie strażnicy podczas pełnienia służby kontrolują przyległe ulice i podejmują czynności wobec kierowców, którzy popełniają wykroczenia. Co do kwestii poruszanej przez Pana, że Strażnicy Miejscy wybiórczo podejmują czynności wobec kierowców, którzy parkują nieprawidłowo informuję, że jeżeli nie ma kierowców w pojazdach sporządzana jest dokumentacja fotograficzna lub pozostawione jest zawiadomienie o wykroczeniu i w tutejszej jednostce Straży Miejskiej prowadzone są dalsze czynności wobec osób, które nie przestrzegają przepisów kodeksu ruchu drogowego lub przepisów porządkowych. Czasami jest niemożliwe natychmiastowe podjęcie czynności z uwagi, iż jeżeli jest zagrożenie życia i zdrowia w innej części miasta patrol zmotoryzowany kierowany jest natychmiast na zdarzenie. W przypadku ponowienia się opisywanej wyżej sytuacji proszę o bezpośredni kontakt z dyżurnym Straż Miejskiej pod numer tel: bezpłatny 986 lub 32 264 91 28 celem skierowania funkcjonariuszy na interwencję i podjęcia czynności.

Z poważaniem
Komendant Straży Miejskiej
W Dąbrowie Górniczej
Radosław Romanek

Wysłałem im wtedy kilkadziesiąt zdjęć najbardziej nieprawidłowo zaparkowanych aut. Wtedy się po prostu wk... ponieważ mieszkałem w okolicy, nigdy nie było gdzie zaparkować przez klientów szkoły no i raz mi się zdarzyło zaparkować za moim własnym blokiem, gdzie był zakaz wjazdy za wyjątkiem mieszkańców, kołami z jednej strony stanąłem na trawie i... natychmiast dostałem mandat. Zdziwiło mnie wówczas, że wobec ręki która ich karmi nie mają skrupułów natomiast wobec przyjezdnych z Zawiercia, Olkusza, Będzina, Sosnowca (większość rejestracji wokół szkoły) stosuje się taryfę ulgową. Teraz już tam tak często nie bywam ale co weekend w którymś miejscu nie da się przejechać. Rekordzista poniżej (sprzed tygodnia czy dwóch), musiała interweniować Policja.
(tak, tak, ten Saab tak właśnie zaparkował i stał dobrze ponad pół godziny przynajmniej ja byłem w okolicy tyle i cały czas stał, więc to nie ktoś na chwilę do Żabki... to przypadek najbardziej jaskrawy ale sytuacje niewiele lepsze są co weekend... np. regularnie widzę kogoś parkującego na tym zamalowanym pasami obszarze tuż za wysepką.)
marcin.p
Dzisiaj około 19 wypadek na Kościuszki koło ZUS-u. Jadący - najprawdopodobniej - od stron Zagórza samochód osobowy ściął latarnie i chyba jakiś fragment drzewa a następnie swój przejazd zakończył kołami do góry. Piszę "chyba fragment drzewa" bo wyglądał jakby w jakimś krzaku leżał. Co z osobami? Nie wiem, ale jadąc od Mydlic mijałem dwa Pogotowia jadące do szpitala.

EDIT: Aktualizacja: Na FB znalazłem info, że kierowca pod wpływem, ale na szczęście nikt nie zginął
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.