Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
marcin.p
Do skrzyzowania jeszcze troche brakuje.... Chyba to ford mondeo kombi dachował. Z tego co wiem w środku były 3 osoby, wyszły o własnych siłach. Kierowca najpradopodobniej zbiegł (kogos policja w kajdankach doprowadziła na miejsce)
gregol
CYTAT(marcin.p @ pon, 22 cze 2009 - 22:27) *
Do skrzyzowania jeszcze troche brakuje.... Chyba to ford mondeo kombi dachował. Z tego co wiem w środku były 3 osoby, wyszły o własnych siłach. Kierowca najpradopodobniej zbiegł (kogos policja w kajdankach doprowadziła na miejsce)

Sytuacja wygląda tak:
Przed pasami dla pieszych za wyżej wspomnianym skrzyżowaniu, czyli przecięcie Piłsudskiego z Kasprzaka, w kierunku centrum. Ford Mondeo Kombi, jakieś 30 metrów przed przed przejściem, wpadł na pas zieleni z torami tramwajowymi. Stan samochodu wskazywał na dachowanie, bardzo możliwe, że nie jednokrotne. "Lot" zakończył około 30 metrów przed tym samym przejściem ale po drugiej stronie ulicy.

Zniszczył poza zielenią, dwa znaki. Samochód do kasacji

W karetce siedziało dwóch młodych mężczyzn, skutych razem kajdankami. Wyglądali na całych i zdrowych. To tylko osąd na oko, niczym nie potwierdzony, tylko chwianiem i "charakterystycznym wyglądem" ale również wyglądali na nietrzeźwych.

Nic nie wskazywało na to aby były jeszcze jakieś ofiary.

W akcji brały udział 2wozy PSP, 2radiowozy policyjne, karetka, pomoc drogowa.

Wszystko wskazuje, że nieźle... znaczy bardzo szybko jechali. wink.gif

a tak BTW, nie widziałem jeszcze 807 na 3 Powstania Śląskiego biggrin.gif
xMarcinx
CYTAT(marcin.p @ pon, 22 cze 2009 - 21:48) *
Zamierzam udać sie pieszo w tamte okolice i porobic troche fotek. Fuckt tylko czeka na takie cacka.

To chyba się na fotkach nie skończy.. tongue.gif BTW jak się cenią tamtejsze dziewczęta?
savalas
tych dwoje co zginęło to jechał nawalony jak odrzutowiec, więc ich głupota. To mieszkańcy Dąbrowy, jeden osierocił małego dzieciaka z tego co wiem
marcin.p
CYTAT(xMarcinx @ wto, 23 cze 2009 - 09:26) *
To chyba się na fotkach nie skończy.. tongue.gif BTW jak się cenią tamtejsze dziewczęta?

Jeżeli mówiąc że "na fotkach się nie skończy" myslisz... to się mylisz! Nie interesuje mnie towarzystwo owych niewiast. Ale interesuje co robi tam policja i straz miejska. Bo denerwuje mnie, że te słuzby zamiast dbac o bezpieczeństwo pilnuje kurew przy trasie
xMarcinx
CYTAT(marcin.p @ wto, 23 cze 2009 - 16:39) *
Jeżeli mówiąc że "na fotkach się nie skończy" myslisz... to się mylisz! Nie interesuje mnie towarzystwo owych niewiast. Ale interesuje co robi tam policja i straz miejska. Bo denerwuje mnie, że te słuzby zamiast dbac o bezpieczeństwo pilnuje kurew przy trasie

Głodnemu chleb na myśli:P BTW: Chodziło mi raczej o reportaż tongue.gif laugh.gif
Bartek
Przecież te laski to też obywatelki, więc je pilnują wink.gif
marcin.p
To niech też posiedzą u mnie pod blokiem, a najlepiej na klatce przy drzwiach niech mnie pilnują!
Bartek
CYTAT(marcin.p @ wto, 23 cze 2009 - 19:41) *
To niech też posiedzą u mnie pod blokiem, a najlepiej na klatce przy drzwiach niech mnie pilnują!

Musisz zmienić zawód ;-)

:)
U sasiadow, ale jakby ktos sie wybieral

CYTAT

Woda podmyła drogę z Będzina do Dąbrowy Górniczej
dziś

Na długości około 50 m woda podmyła drogę łączącą Będzin z Dąbrową Górniczą. Droga jest zamknięta. Policja wyznaczyła objazdy - poinformowało Radio Katowice.

Droga jest podmyta w okolicach tzw. nerki przy al. Kołłątaja.
MT/PolskaDziennikZachodni.pl
vacu
CYTAT(:) @ wto, 23 cze 2009 - 21:36) *
U sasiadow, ale jakby ktos sie wybieral

Taki trochę OT: nie wiem czy to o to chodzi ale jak jechałem wczoraj rano to zamknięta była droga za skrzyżowaniem koło torów w kierunku DG, blokady pilnowała policja. A jeśli tak to nie bardzo jest to koło "nerki" ;)
Catrin
są to zdjęcia zrobione dzisiaj, nie wiem jak się ta droga nazywa ale chodzi o wiadukt pomiędzy giełdą warzywną a szkołą podstawową nr 11 w Gołonogu

gregol
CYTAT(Catrin @ śro, 24 cze 2009 - 11:16) *
są to zdjęcia zrobione dzisiaj, nie wiem jak się ta droga nazywa ale chodzi o wiadukt pomiędzy giełdą warzywną a szkołą podstawową nr 11 w Gołonogu

Znaczy rondo na Piłsudskiego pod drogą szybkiego ruchu? :>

CYTAT
Droga jest podmyta w okolicach tzw. nerki przy al. Kołłątaja.

No właśnie.. ja też słyszałem, że wypompowywali wodę z okolic torowiska tramwajowego. Przy skrzyżowaniu ze światłami nad torami kolejowymi. (Sienkiewicza, Kołłątaja, Paryska)

Czyli ogólnie dużo za dużo wody w okolicach biggrin.gif
mydliczek
CYTAT(gregol @ śro, 24 cze 2009 - 11:48) *
Czyli ogólnie dużo za dużo wody w okolicach biggrin.gif

I to jest powodem wesołej minki? dry.gif
piotrMDC
CYTAT(mydliczek @ śro, 24 cze 2009 - 13:22) *

a co ma płakać? smile2.gif Tobie robi sie przykro jak widzisz zalane drogi?? tongue.gif
gregol
CYTAT(mydliczek @ śro, 24 cze 2009 - 13:22) *

Bo od wody trawa i kwiatki lepiej rosną smile2.gif
i nie widzę powodu do smutku, że gdzieś pod mostem zebrała się woda a gdzie indziej trochę asfaltu odpadło.
mydliczek
CYTAT(gregol @ śro, 24 cze 2009 - 14:11) *
Bo od wody trawa i kwiatki lepiej rosną smile2.gif

Jakbyś nie wiedział to zbyt duża ilość wody, jest dla roślin bardziej niebezpieczna, niż jej krótkotrwały brak smile.gif
Chodziło mi o to czy było by ci tak wesoło, jakby zalało ci piwnice, przeciekał dach albo samochodzik utknął w tej wodzie po lusterka.
olo
CYTAT(mydliczek @ śro, 24 cze 2009 - 18:20) *
Jakbyś nie wiedział to zbyt duża ilość wody, jest dla roślin bardziej niebezpieczna, niż jej krótkotrwały brak smile.gif
Chodziło mi o to czy było by ci tak wesoło, jakby zalało ci piwnice, przeciekał dach albo samochodzik utknął w tej wodzie po lusterka.

Byłem tam ze trzy razy i na tej drodze nie ma żadnej piwnicy ani dachu, który by woda mogła zalać. Tam tylko filary so.
kwintosz
W przejściu podziemnym na redenie mokro, trochę błota naniesione. Podejrzewam że musiało być zalane, a przecież miasto poprawiało tam niby kanalizacje i to chyba z 2 razy..

Swoją drogą, ktoś wie jak wyglądała sytuacja pod wiaduktem na Wojska Polskiego? Przed remontem zawsze tam zalewało po większym deszczu. Jak to wygląda obecnie, dobrze jest zrobione czy jak większość rzeczy w mieście spartolili to? Nie kojarzę by wcześniej od czasu remontu był taki "test".
gregol
CYTAT(mydliczek @ śro, 24 cze 2009 - 18:20) *

Nie, nie było.. bo była by to moja piwnica, mój dach (chociaż pewno bym go załatał), mój samochód (choć jak widzę taką wodę to w nią po prostu nie wjeżdżam, więc też mało prawdopodobne).
Niestety, nie posiadam takiej empatii w sobie, aby było mi smutno z takiego powodu.. no nic na to nie poradzę.

CYTAT(kwintosz)
W przejściu podziemnym na redenie mokro, trochę błota naniesione. Podejrzewam że musiało być zalane, a przecież miasto poprawiało tam niby kanalizacje i to chyba z 2 razy..

Podobno, dziś rano w centrum, trzeba było górą przechodzić bo przejście było na tyle zalane, że nie dało się z niego korzystać.
Bartek
W centrum rano też nie dało się przechodzić przejściem podziemnym.
KacperskiDGG
Dzisiaj miedzy godz. 15:30 a 16:00 na skrzyżowaniu Piłsudskiego - Kasprzaka - Wiśniowa doszło do zderzenia dwóch pojazdów (Renault Master i Toyota Corolla), nikt z osób podróżujących tymi pojazdami nie odniósł obrażeń. W wyniku zderzenia mniejszy z samochodów znalazł się na torowisku tramwajowym, blokując ruch tramwajów w obu kierunkach. Na miesjcu zdarzenia były dwa zastępy PSP (SRt Steyr, GBA Renault zastąpiony później przez GCBA Jelcz), pogotowie ratunkowe, policja, pogotowie techniczne i nadzór ruchu z Tramwajów Śląskich oraz pomoc drogowa.

REALny
Nie w Dąbrowie... ale w Zagłębiu a dokładniej w Sosnowcu

http://www.rmf.fm/fakty/?id=158005

http://wiadomosci.onet.pl/2699,1999660,des...ie_lokalne.html
CYTAT

Mydlice: Coraz bliżej przenosin pogotowia
dziś

Przenosiny dąbrowskiej Stacji Pogotowia Ratunkowego z budynku NZOZ-u przy ul. Ludowej 7 do nowej siedziby na ul. Łączącej 24 są już tylko kwestią czasu. Adaptacja pomieszczeń właśnie się kończy i praktycznie trzy zespoły wyjazdowe mogłyby szykować się w najbliższych tygodniach do przeprowadzki, ale Rejonowe Pogotowie Ratunkowe w Sosnowcu pozyskało właśnie 1,7 mln zł z Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Część tych funduszy pozwoli na wybudowanie w naszym mieście Stacji Transportu Sanitarnego, z nowoczesnym zapleczem warsztatowym. Pieniędzy wystarczy też na zakup kolejnych czterech nowoczesnych ambulansów.

- Dlatego woleliśmy poczekać z przenosinami, by nie kolidowało to z ostatnimi pracami budowlanymi. W tej stacji remontowane będą bowiem wszystkie nasze pojazdy, także z Zawiercia, Będzina, czy Jaworzna, bo dziś często zdarza się, że naprawa w warsztatach zewnętrznych trwa zbyt długo, a my nie możemy sobie pozwolić na takie przestoje. Będzie tam także całodobowy dyżur mechaników, którzy w razie konieczności będą mogli natychmiast rozpocząć naprawę ambulansu. Konieczne jest także dobudowanie w nowej siedzibie dodatkowych garaży - mówi Tomasz Trólka, zastępca dyrektora Rejonowego Pogotowia Ratunkowego w Sosnowcu.

Według planów koniec całej inwestycji jest możliwy jeszcze w tym roku, co sprawiłoby, że po ośmiu latach oczekiwania dąbrowscy ratownicy medyczni i lekarze doczekają się nareszcie nowoczesnej siedziby. Na osiedle Mydlice trafili po wyburzeniu obiektów w Parku Hallera, gdzie powstał aquapark. Miały być to tymczasowe przenosiny, ale trwają do dziś. Lokalizacja jest niefortunna, bo bliżej stąd do Będzina, niż odległych dzielnic, Błędowa, Kuźniczki, Ząbkowic, czy Sławkowa, który także jest obsługiwany przez dąbrowskie karetki.

Na ulicę Żołnierską i do Sławkowa karetki dojeżdżają w regulaminowym czasie, ale w zimie i przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych czas dojazdu automatycznie się wydłuża.

Dlatego mieszkańcy postulowali, by przynajmniej jeden z ambulansów znajdował się w pełnej gotowości w dzielnicy Ząbkowice albo przy byłej Hucie Katowice. Pojawił się także pomysł, by przenieść pogotowie na Podlesie, gdzie mieści się obecnie Państwowa Straż Pożarna, ale ostatecznie upadł. Dojazd z ulicy Łączącej w różne punkty miasta będzie już znacznie lepszy i łatwiejszy, bo nowy obiekt położony jest w środku miasta.
PAS

Z zewnatrz to widac jakby bylo juz gotowe. Tylko wiata troche dziwna i mogliby wyciac troche krzakow wokol. No ciekawe czy beda czekac, az rozbuduja bo to potrwa, zaczynajac od przetargow.
marcin.p
Tak trochę OT, ale może ktos odpowie.

Skoro ma powstać Stacja Transportu Sanitarnego, z nowoczesnym zapleczem warsztatowym, to pewnie i pracowników będą potrzebować. Ktos wie gdzie ewentualnie papiery składać?
REALny
Cos się stało na Manhatanie - Piłsudskiego 34 przy Aptece, stoją 2 straże pożarneKliknij, aby zobaczyć załącznik
Sebastian22
CYTAT(REALny @ pon, 06 lip 2009 - 23:48) *
Cos się stało na Manhatanie - Piłsudskiego 34 przy Aptece, stoją 2 straże pożarneKliknij, aby zobaczyć załącznik

I jak zwykle fotki nie da się powiekszyc:/
vacu
CYTAT(Sebastian22 @ wto, 07 lip 2009 - 08:27) *
I jak zwykle fotki nie da się powiekszyc:/

SOA #1 wink.gif
CYTAT(vacu @ wto, 07 lip 2009 - 18:39) *
SOA #1 wink.gif

vio (22).gif sml (3).gif
kwintosz
Rzadko chodzę przejściem podziemnym w centrum, więc nie wiem. Było:

oraz sc cyklu: łupki atakują!!!!!!!!!!

CYTAT

Kilka bolesnych potłuczeń, rozbita głowa - to efekt tego, co niepotrzebnie pozostało po słupkach

O tym, że niebezpiecznie może być w samym centrum miasta przekonało się w minionym tygodniu kilku przechodniów. Pozostałości po słupkach, mających ograniczać przy ul. Sobieskiego i 3 Maja wjazd samochodów na chodniki, były przyczyną kilku wypadków. Po naszej interwencji przeprowadzono kontrolę i usunięto wystające śruby.

Jednym z najbardziej feralnych miejsc okazała się ul. Sobieskiego. Część słupków została tu usunięta, ale nie do końca. Zapomniano o wystających z chodnika na kilka centymetrów śrubach mocujących. A każdego dnia chodzą tędy setki osób, w kierunku przystanków, poczty, sklepów.

- Codziennie muszę uważać, by nie zahaczyć o te śruby - mówi pani Edyta. - W poniedziałek zahaczył o nie starszy, 75-letni pan. Nie był w stanie sam wstać. Musiał zdać się na pomoc mojego ojca, bo dość mocno się potłukł. We wtorek przewróciła się idąca z dwójką wnuków kobieta. W środę po upadku starsza kobieta rozcięła sobie głowę. Pogotowie zabrało ją do szpitala. Zastanawiam się, czy służby miejskie czekają na większą tragedię, czy może pozew sądowy o odszkodowanie - dodaje dąbrowianka.

Tym razem reakcja magistratu była dość szybka. Choć dopiero po opisie tylu niebezpiecznych zdarzeń.

- Na zlecenie Urzędu Miejskiego dokonana zostanie wymiana niektórych słupków, ograniczających ruch samochodów przy ul. Sobieskiego, przy wjeździe w ul. Paryską i w ciągu ul. 3 Maja. Słupki są niszczone, rozbijane, a po ich usunięciu zostaje śruba mocująca, która powinna zostać zabezpieczona lub ucięta. Po otrzymaniu sygnałów, że śrub te nie są zabezpieczone i mogą stanowić zagrożenie dla pieszych i kierowców przystąpiliśmy do ich natychmiastowego usunięcia lub zabezpieczenia. Prace te miały miejsce w czwartek i piątek, 2 i 3 lipca - informuje Lucyna Stępniewska z Urzędu Miejskiego.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
kwintosz
CYTAT
Nowe radiowozy dla policji
Redakcja: Lucyna Stępniewska

Od środy, 15 lipca dąbrowskie ulice, parki i skwery we wszystkich dzielnicach miasta patrolować będą cztery nowe radiowozy zakupione wspólnie przez policję i dąbrowski magistrat. Dwa z nich są oznakowane, dwa będą służyły do celów operacyjnych. Przed Komendą Miejską Policji, Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej przekazał na ręce zastępcy Komendanta Miejskiego Policji, młodszego inspektora, Zbigniewa Zaparta kluczyki i symboliczny dowód rejestracyjny. Obok nowych samochodów, równie elegancko i nowocześnie, w nowych mundurach policyjnych prezentowali się funkcjonariusze dąbrowskiej drogówki.

W maju br Rada Miejska Dąbrowy Górniczej przekazała 88 tys. zł na konto Wojewódzkiego Funduszu Wsparcia Policji Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach z przeznaczeniem na dofinansowanie zakupu czterech radiowozów dla Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej. Jak podkreśla komendant Zapart - bez tego wsparcia nowych radiowozów by nie było.
Źródło: www.idabrowa.pl
KacperskiDGG
Dzisiaj ok. godz. 17.20 przy ul. Piłsudskiego (ok. 20 - 30 m. za skrzyżowaniem koło Intermarche, poruszając się w stronę huty "Katowice") miał miejsce pożar garażu. Foto poniżej (był filmik, tylko że coś się stało z plikiem, jak uda mi się naprawić to wrzucę). W akcji gaśniczej udział wzięły dwa zastępy PSP (GBA 2,5/25 Renault Midlum oraz GCBA 5/24 Jelcz).

kwintosz
Było autko w środku?
KacperskiDGG
CYTAT(kwintosz @ czw, 16 lip 2009 - 21:57) *
Było autko w środku?

Tego nie wiem, byłem tam przed przybyciem straży i nie chciałem podchodzić bliżej (wysoka temperatura i obawa przed ewentualną eksplozją), nie czekałem także do końca akcji gdyż nie miałem czasu. Gdybym miał czas to może po wszystkim udało by mi się jakoś zajrzeć do wewnątrz.
kwintosz
Oby nie, bo w przeciwnym razie właściciela czekałaby niemiła niespodzianka.

Jakiś czas temu, na Przemysłowej jeden z garaży z którym kiedyś coś ktoś kombinował (przeróbki jakieś) też się zajął. (5 obok mojego). Ale zaledwie się dymiło a straż dość szybko przyjechała. Dość łatwo też dostali się do środka więc skończyło się na strachu.. smile2.gif

prezes
CYTAT(kwintosz @ czw, 16 lip 2009 - 22:39) *
Oby nie, bo w przeciwnym razie właściciela czekałaby niemiła niespodzianka.

Jakiś czas temu, na Przemysłowej jeden z garaży z którym kiedyś coś ktoś kombinował (przeróbki jakieś) też się zajął. (5 obok mojego). Ale zaledwie się dymiło a straż dość szybko przyjechała. Dość łatwo też dostali się do środka więc skończyło się na strachu.. smile2.gif

jęsli mówisz o tym wypadku sprzed 5 lat, to był mój garaż... ale piszesz że tylko lekko sie dymiło, więc to chyba nie o to chodzi.. u mnie było porządnie:(
kwintosz
CYTAT(prezes @ czw, 16 lip 2009 - 22:26) *
jęsli mówisz o tym wypadku sprzed 5 lat, to był mój garaż...
pozdrawiam sąsiada;)

Nie nie:) Ostatnio, jakiś może miesiąc temu to było..

A tamtego pożaru (miejsca) nie kojarze.. pamiętam tylko że coś takiego było.
prezes
a już myślałem że jesteśmy "sąsiadami" wink.gif

EOT
kwintosz
Mam garaż w blaszakach smile2.gif a paliło się chyba w tych murowanych? smile2.gif
prezes
tak jest, przy realu. ale to dawno i nie ma co wracać.
kwintosz
To chyba było alejka czy dwie ode mnie bo wcześniej tam wynajmowałem garaż.
W każdym bądź razie szkoda jeśli straty były duże.

Wracając do tego dzisiejszego pożaru, to dość duże płomienie widać co sugerowałoby na to że coś w środku było. Albo autko albo pełno gratów, w dodatku chyba dość dobrze palnych.. smile2.gif
Kamil_
Chyba mama komuś spray kupiła na urodziny, bo pół miasta jest popisane...Biedronka na MDC PŁN., budynek gdzie był komornik na 3-maja, zakład fotograficzny Wrony, Interbit, pub Duet, ten budynek na 3maja gdzie są te wszystkie biura poselskie...
Pytam się gdzie była wtedy straż miejsca i co z naszym monitoringiem? W końcu przy każdym wjeździe do miasta są tabliczki miasto monitorowane... Śmiech na sali...
kamillll
CYTAT(Kamil_ @ pią, 07 sie 2009 - 19:23) *
Pytam się gdzie była wtedy straż miejsca

Jak to gdzie? Trudniła się sutenerstwem, a jak nie to pewnie ten co malował to znajomek któregoś - bo takie sytuacje też niestety są normą w naszym mieście.
szer
CYTAT
Niebezpieczne kraksy w alei Róż

Trzy osoby ranne zostały w dwóch wypadkach, do których doszło na skrzyżowaniu alei Róż i ulicy Legionów Polskich. Oba miały bardzo podobny przebieg, a ich przyczyną była nieostrożność kierowców.
Tuż po północy kierowca samochodu marki Peugeot nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu. Zderzył się z fiatem cinquecento

- Kierująca fiatem, 36-letnia mieszkanka Sosnowca, z obrażeniami nogi trafiła do szpitala - mówi młodszy aspirant Paweł Sobota z dąbrowskiej policji. Potem, w tym samym miejscu, zderzyły się aż cztery samochody: fiat seicento, daewoo tico oraz dwa volkswageny golfy. - W tym przypadku niegroźnych obrażeń doznało dwóch chłopców w wieku 6 i 7 lat, pasażerów prawidłowo jadącego tico. Trafili na obserwację do Centrum Pediatrii w Sosnowcu - informuje Paweł Sobota.

Obecnie trwa przebudowa skrzyżowania alei Róż i ul. Legionów Polskich. Montowana jest też nowa sygnalizacja świetlna. Policja apeluje więc o szczególną ostrożność w tym miejscu.

MANO - POLSKA Dziennik Zachodni
marcin.p
CYTAT
Wystaw cenzurkę swojemu dzielnicowemu
Piątek, 14-08-2009
Dąbrowa Górnicza

Jednym z zadań stojących przed Policją jest budowanie i utrzymywanie więzi ze społeczeństwem. Istotna rola w tym zakresie przypada dzielnicowym, którzy są zwykle "policjantami pierwszego kontaktu". Poprzez kontakt z dzielnicowym społeczność lokalna może współuczestniczyć w ograniczaniu zagrożeń i przestępczości. Dlatego pragniemy wiedzieć jak mieszkańcy oceniają swoich opiekunów w mundurach.

Z inicjatywy Komendanta Głównego Policji w Warszawie, na terenie całego kraju przeprowadzony zostanie sondaż, ranking dzielnicowych, który będzie miał na celu poznanie społecznej oceny ich pracy i zaangażowania w wykonywane obowiązki. Pożądane jest, aby mieszkańcy rozpoznawali swoich dzielnicowych, utożsamiali się z ich działaniami ukierunkowanymi na poprawę bezpieczeństwa i porządku publicznego. Uzyskane opinie i uwagi obywateli na temat pracy dzielnicowych, zostaną wykorzystane w organizacji służby tej grupy, a także w procesie doboru kadrowego na te stanowiska. Dlatego zwracamy się z prośbą przede wszystkim do mediów lokalnych o publikacje ankiety, która pozwoli obywatelom wypowiedzieć się na temat swoich dzielnicowych, a tym samym może stanowić materiał ocenny.

A jak ja mam ocenić "swego" dzielnicowego skoro go nie znam? Nawet na stronie internetowej nie ma o nich wzmianki. Nie mówiąc już o tym by mieć jakikolwiek kontakt (tel., mail, jakieś spotkania z mieszkańcami) z dzielnicowym. Jak na mój gust instytucja dzielnicowego jest zbyteczna!

CYTAT
"Użyj wyobraźni" to pierwszy tak duży projekt na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym realizowany przez polską Policję. Chodzi o propagowanie zgodnych z prawem, kulturalnych i bezpiecznych zachowań na drodze, wskazując jednocześnie zagrożenia i skutki brawurowej jazdy. Stąd pomysł ogólnopolskiej kampanii społecznej promującej bezpieczeństwo w ruchu drogowym "Użyj wyobraźni". Podczas trwania kampanii na ulicach naszych miast pojawią się bilbordy, których szokująca niekiedy treść ma zwrócić uwagę samych kierowcow na kwestię ich bezpieczeństwa. Propagowaniu bezpiecznych zachowań na drodze będą służyć też ulotki i spoty reklamowe. Szersze informacje dostępne są na stronie www.uzyjwyobrazni.pl/

CYTAT
Podczas pobytu nad wodą:

Pamiętaj, że najbezpieczniejsza kąpiel to ta w miejscach odpowiednio zorganizowanych i oznakowanych, będących pod nadzorem ratowników, czy funkcjonariuszy Policji Wodnej;

Nie wolno się kąpać w miejscach niebezpiecznych, a zwłaszcza położonych przy śluzach, mostach, budowlach wodnych, przy zaporach, mostach, przy ujęciach wody pitnej, stawach hodowlanych, basenach przeciwpożarowych oraz w wodach o silnym zanieczyszczeniu i wirach.

Zapoznaj się i przestrzegaj zasad regulaminu kąpieliska, na którym się znajdujesz,

Zawsze stosuj się do zaleceń ratowników WOPR, którzy pełnią dyżur na kąpielisku,

Pamiętaj! Dzieci do lat 7 mogą przebywać na terenie kąpieliska, pływalni oraz korzystać z kąpieli wyłącznie pod opieką i nadzorem osób pełnoletnich – NIGDY NIE ZOSTAWIAJ DZIECI BEZ OPIEKI,

Nie wchodź do wody wbrew zakazowi ratownika oraz w czasie, w którym wywieszona jest flaga czerwona,

Nie niszcz urządzeń i sprzętu kąpieliska, a zwłaszcza sprzętu ratunkowego,

Nie niszcz znaków żeglugowych odgradzających kąpielisko od szlaku żeglownego, wód otwartych lub miejsc, w których kąpiel jest zabroniona,

Nie wchodź do wody bezpośrednio po spożytym posiłku,

Nie wskakuj gwałtownie do wody rozgrzany dłuższym opalaniem, Nigdy nie skacz (zwłaszcza na głowę) do nieznanej wody - zawsze zbadaj głębokość wody oraz ukształtowanie

W trakcie kąpieli nie krzycz, nie wzywaj pomocy, jeśli faktycznie nie jest Ci ona potrzebna,

Zwracaj uwagę na innych kąpiących się – ktoś może potrzebować Twojej pomocy.

O jakieś 2 miesiące za późno ten "poradnik" opublikowali! Ale podobno lepiej poźno niż wcale

źródło: http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/
vacu
CYTAT(marcin.p @ nie, 16 sie 2009 - 19:13) *
A jak ja mam ocenić "swego" dzielnicowego skoro go nie znam? Nawet na stronie internetowej nie ma o nich wzmianki. Nie mówiąc już o tym by mieć jakikolwiek kontakt (tel., mail, jakieś spotkania z mieszkańcami) z dzielnicowym. Jak na mój gust instytucja dzielnicowego jest zbyteczna!

Może to i lepiej, że go nie znasz wink.gif

Ale nie trzeba go znać by ocenić - ja też mojego nie znam a oceniam negatywnie. Choćby dlatego, że w piątki-soboty w nocy strach auto pod blokiem zostawić, bo nic innego nie słychać jak trzask butelek albo awantury/bójki. Policja może raz tylko interweniowała odkąd pamiętam mimo zgłoszeń (przynajmniej ja ich tylko raz widziałem).
Drugi przykład - żule wyłudzający kasę pod Żabką - od jakiegoś czasu tam nie chodzę, bo nie bardzo mam ochotę na spotkania z nimi. Gdzie jest dzielnicowy uprzykrzający im życie?
Świadczy to tylko o tym, że dzielnicowy nie panuje nad dzielnicą a więc jest do kitu.
Bartek
CYTAT(vacu @ pon, 17 sie 2009 - 18:01) *
Drugi przykład - żule wyłudzający kasę pod Żabką - od jakiegoś czasu tam nie chodzę, bo nie bardzo mam ochotę na spotkania z nimi. Gdzie jest dzielnicowy uprzykrzający im życie?
Świadczy to tylko o tym, że dzielnicowy nie panuje nad dzielnicą a więc jest do kitu.

Jeśli piszesz o Żabce za PKZ przy przystanku autobusowym to faktycznie masakryczna plaga. Zawsze jak idę z dworca do centrum to się czepiają jak cholera :/ Niby centrum, a człowiek czuje się naprawdę nie fajnie.
vacu
CYTAT(Bartek @ pon, 17 sie 2009 - 16:33) *
Jeśli piszesz o Żabce za PKZ przy przystanku autobusowym to faktycznie masakryczna plaga. Zawsze jak idę z dworca do centrum to się czepiają jak cholera :/ Niby centrum, a człowiek czuje się naprawdę nie fajnie.

Bliżej mam Żabkę na Augustynika ale za PKZ jest faktycznie to samo. Tam tym bardziej to razi, bo przecież tuż obok jest zdaje się posterunek...
marcin.p
Czyli jest ocena pracy dzielnicowych w DG. Jeśli władze czytują to forum, to może się zastanowią czy warto finansować te 40 etatów dzielnicowych, które finansuje miasto. Może lepiej te pieniądze na przeznaczyć na służby patrolowo-interwencyjne?
vacu
CYTAT(marcin.p @ pon, 17 sie 2009 - 16:57) *
Czyli jest ocena pracy dzielnicowych w DG. Jeśli władze czytują to forum, to może się zastanowią czy warto finansować te 40 etatów dzielnicowych, które finansuje miasto. Może lepiej te pieniądze na przeznaczyć na służby patrolowo-interwencyjne?

Byle nie na SM. IMHO etaty SM też powinny być na takie patrole przeznaczone. Teraz opłacamy bandę nieudaczników nie mając z tego żadnej korzyści, patrole - choćby nie robiły nic poza łażeniem - odniosłyby na pewno jakiśtam skutek prewencyjny, jak żul będzie co chwila legitymowany to się wyniesie. Z łażenia SM i tak nic by nie wynikło, bo te łajzy wywołują tylko uśmiech politowania - i nic im tu nie pomoże ani gaz pieprzowy ani pistolet przy pasie (a wręcz zagrożenie, bo niechby takiemu jeszcze ktoś pistolet podwędził). angry.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.