Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
Slyzaba
sad.gif ! Odbiłeś w ostatniej chwili...
Leszek
CYTAT(mgmisiek @ śro, 05 lut 2014 - 17:23) *
a dokładniej to wyciąłem kawałek i wrzuciłem na youtuba

Czym ciąłeś?
mgmisiek
CYTAT(Leszek @ czw, 06 lut 2014 - 16:07) *

Czym ciąłeś?

Coś darmowego na szybko znalazłem ale już wywaliłem - głos znikł przy wycince i wydaje mi się że jakość filmiku spadła- widzę, że youtube ma normalne narzędzie do cięcia filmiku, więc następnym razem tam skorzystam.

vacu
CYTAT(Leszek @ czw, 06 lut 2014 - 15:07) *

Czym ciąłeś?

Ja używam czegoś co się nazywa avidemux. Nie wiem czy ma jakieś zaawansowane funkcje ale tnie się banalnie i można zapisać później w kilku formatach (różniących się jakością / rozmiarem pliku).
Leszek
Dzięki, wypróbuję obie opcje smile2.gif
matidg
CYTAT
Policja Dąbrowa Górnicza: nowe samochody i przebudowa komendy .

Policja Dąbrowa Górnicza. Czy w Dąbrowie Górniczej może być bezpieczniej? Wiele wskazuje na to, że po ostatnich zmianach i zakupach nowych samochodów tak. A do tego jeszcze w tym roku rozpocznie się gruntowna przebudowa budynku Komendy Miejskiej Policji przy ul. Piłsudskiego 11, która będzie kosztować około 20 mln zł.

Policja Dąbrowa Górnicza: nowe samochody ruszają w miasto

W środę dąbrowscy policjanci oficjalnie zaprezentowali sześć nowych samochodów, które zasiliły flotę tej jednostki. To nieoznakowany opel astra IV, do zakupu którego dołożyło się miasto, trzy nieoznakowane kie cee'd oraz nieoznakowany opel insignia z 2-litrowym silnikiem z turbodoładowaniem oraz videorejestratorem. Ostatni samochód to kia cee'd już w policyjnych barwach, z której korzystać będą policjanci ruchu drogowego. Zakup pięciu aut (oprócz opla insigni z KWP w Katowicach) współfinansowało miasto. Na trzy kie wyłożyło ponad 198 tys. zł, a czwartią kię i opla astrę sfinansowało w połowie, przekazując policji 72,5 tys. zł.

– Te samochody z pewnością pomogą nam w skutecznych reakcjach na zgłoszenia mieszkańców, a także w codziennej pracy operacyjnej. W ubiegłym roku otrzymaliśmy także dwa motocykle marki honda – mówi Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy dąbrowskiej policji. – Dzięki dobrej współpracy z miastem otrzymaliśmy także m.in. parawan kryminalistyczny, np. do zabezpieczania miejsc wypadków, endoskop z kamerą. Miasto nadal finansuje dodatkowe, letnie patrole nad jeziorem Pogoria, co kosztuje 15 tys. zł. A do tego utrzymuje nadal dziesięć etatów dzielnicowych. Do czerwca 2013 było to dwadzieścia etatów, co kosztowało miasto ponad 1 mln zł rocznie. Teraz przeznacza na dzielnicowych połowę tej kwoty, a druga część skierowana została na sfinansowanie zakupów sprzętu i wyposażenia dla nas – dodaje.

Policja Dąbrowa Górnicza: policjanci wchodzą też w Naprawmy.To.pl

Dąbrowscy policjanci jako pierwsi w Polsce będą dbać o poprawę bezpieczeństwa w tym mieście w ramach działającego od października 2013 r. portalu Naprawmy.To. Tutaj mieszkańcy zgłaszają m.in. miejsca, gdzie brakuje oświetlenia, studzienek kanalizacyjnych, gdzie stoją warki samochodów. Od teraz w zakładce bezpieczeństwo będzie można zgłaszać np. niebezpiecznie miejsca w mieście oraz takie, gdzie spożywany jest alkohol, gdzie dochodzi do awantur i bijatyk. – Takie informacje będą trafiać do dyżurnego, a także do mnie. Przekazywane będą do odpowiednich komórek w komendzie, a potem będziemy informować mieszkańców o sposobie załatwienia danego problemu – mówi Mariusz Miszczyk.

Policja Dąbrowa Górnicza: wkrótce przebudowa Komendy Miejskiej Policji

W tym roku rusza też przebudowa budynku KMP, który ma 35 lat. Nie jest może szczególnie stary, ale za to mało funkcjonalny. Jest tu wiele pomieszczeń, które nie spełniają swoich funkcji. Np. w jednym pokoju, przy ośmiu biurkach pracuje ponad 30 dzielnicowych, którzy w tym samym miejscu przyjmują też dąbrowian. No i powiększa się stale kadra. Dziś wraz z policjantami, którzy pracują w komisariacie w dzielnicy Ząbkowice, jest ich w mieście około trzystu. – Do przetargu na przebudowę komendy zgłosiło się kilka firm, ale ostatecznie część z nich była niezadowolona z rozstrzygnięć i sprawa trafiła obecnie do sądu arbitrażowego. Przebudowa na pewno ruszy jednak w tym roku – deklaruje Mariusz Miszczyk.

Zmiany mają być kolosalne. Nadbudowana zostanie kondygnacja od strony al. Piłsudskiego, a do tego pojawi się również jeden całkowicie nowy segment. Większa będzie recepcja, przeniesione zostanie w inne miejsce stanowisko kierowania, większe będzie pomieszczenie dyżurnych. Przebudowane i powiększone zostaną także pokoje przesłuchań i przyjęć zgłoszeń od mieszkańców. Budynek będzie również dostępny dla niepełnosprawnych. W sumie w woj. śląskim na remonty i przebudowy komend, komisariatów i posterunków ma być przeznaczonych prawie 200 mln zł. Standaryzacją objęte zostaną m.in. komendy w Jaworznie, Bytomiu, Chorzowie, Zabrzu i Mysłowicach.
juar_78
Żeby tylko jeszcze skuteczność i zagrażanie policji były pochodną ilości nowych samochodów w służbie. Bawią mnie teksty: mamy nowe samochody, będzie bezpieczniej. Tak jakby codzienna praca policji to wyłącznie pościgi a samochód był jedynym narzędziem ich pacy i podstawowym wyznacznikiem skuteczności.
sandwich
CYTAT(juar_78 @ czw, 13 lut 2014 - 10:53) *
Żeby tylko jeszcze skuteczność i zagrażanie policji były pochodną ilości nowych samochodów w służbie. Bawią mnie teksty: mamy nowe samochody, będzie bezpieczniej. Tak jakby codzienna praca policji to wyłącznie pościgi a samochód był jedynym narzędziem ich pacy i podstawowym wyznacznikiem skuteczności.

Byłoby bezpieczniej, gdyby w ogóle nie mieli samochodów i tworzyli patrole piesze.
Ktoś jeszcze pamięta policjanta na patrolu?
marcin.p
Nie dla patroli pieszych, TAK dla patroli na skuterach lub w małych, zwinnych ale szybkich miejskich samochodach. Takie moje zdanie. A dlaczego? Weźmy taką sytuację patrol ma wyznaczony rejon Manhatan - Brodway - Stary Gołonóg (w mieście są 2 góra 3 patrole; drugi patrol w Centrum, trzeci w Ząbkowicach) i dostają zgłoszenie o ujęciu kieszonkowca lub pobiciu/gwałcie w okolicach huty, i co? Idą na tramwaj czy autobus? A tak, zapomniałem, policjant ma być wysportowany czyli biegną. W jakim czasie są w stanie dobiec na hutę z manhatanu? A samochodem dojadą za dwie! Czujesz tę subtelną różnicę?

Aczkolwiek podobają mi się rozwiązania stosowane przez OPP. Czyli patrol liczy 6-9 osób, 2-3 są stale w samochodzie czyli są mobilne do podjęcia czynności, pozostali sobie spacerują po różnych częściach przydzielonego rejonu. I na grunt KMP można by to przenieść: patrol 4 osobowy, 2 osoby cały czas mobilne w samochodzie, 2 pozostałe co jakis czas "przerzucane" w inne miejsce spacerują sobie po osiedlach.Nie dla patroli pieszych, TAK dla patroli na skuterach lub w małych, zwinnych ale szybkich miejskich samochodach. Takie moje zdanie. A dlaczego? Weźmy taką sytuację patrol ma wyznaczony rejon Manhatan - Brodway - Stary Gołonóg (w mieście są 2 góra 3 patrole; drugi patrol w Centrum, trzeci w Ząbkowicach) i dostają zgłoszenie o ujęciu kieszonkowca lub pobiciu/gwałcie w okolicach huty, i co? Idą na tramwaj czy autobus? A tak, zapomniałem, policjant ma być wysportowany czyli biegną. W jakim czasie są w stanie dobiec na hutę z manhatanu? A samochodem dojadą za dwie! Czujesz tę subtelną różnicę?Aczkolwiek podobają mi się rozwiązania stosowane przez OPP. Czyli patrol liczy 6-9 osób, 2-3 są stale w samochodzie czyli są mobilne do podjęcia czynności, pozostali sobie spacerują po różnych częściach przydzielonego rejonu. I na grunt KMP można by to przenieść: patrol 4 osobowy, 2 osoby cały czas mobilne w samochodzie, 2 pozostałe co jakis czas "przerzucane" w inne miejsce spacerują sobie po osiedlach.
st1111
CYTAT(sandwich @ czw, 13 lut 2014 - 07:04) *
CYTAT(juar_78 @ czw, 13 lut 2014 - 10:53) *

Byłoby bezpieczniej, gdyby w ogóle nie mieli samochodów i tworzyli patrole piesze.
Ktoś jeszcze pamięta policjanta na patrolu?

Zapraszam na ul.3go Maja piesze patrole do zobaczenia.
signaal
CYTAT(marcin.p @ czw, 13 lut 2014 - 10:19) *
Nie dla patroli pieszych, TAK dla patroli na skuterach lub w małych, zwinnych ale szybkich miejskich samochodach. Takie moje zdanie. A dlaczego? Weźmy taką sytuację patrol ma wyznaczony rejon Manhatan - Brodway - Stary Gołonóg (w mieście są 2 góra 3 patrole; drugi patrol w Centrum, trzeci w Ząbkowicach) i dostają zgłoszenie o ujęciu kieszonkowca lub pobiciu/gwałcie w okolicach huty, i co? Idą na tramwaj czy autobus? A tak, zapomniałem, policjant ma być wysportowany czyli biegną. W jakim czasie są w stanie dobiec na hutę z manhatanu? A samochodem dojadą za dwie! Czujesz tę subtelną różnicę?

Aczkolwiek podobają mi się rozwiązania stosowane przez OPP. Czyli patrol liczy 6-9 osób, 2-3 są stale w samochodzie czyli są mobilne do podjęcia czynności, pozostali sobie spacerują po różnych częściach przydzielonego rejonu. I na grunt KMP można by to przenieść: patrol 4 osobowy, 2 osoby cały czas mobilne w samochodzie, 2 pozostałe co jakis czas "przerzucane" w inne miejsce spacerują sobie po osiedlach.Nie dla patroli pieszych, TAK dla patroli na skuterach lub w małych, zwinnych ale szybkich miejskich samochodach. Takie moje zdanie. A dlaczego? Weźmy taką sytuację patrol ma wyznaczony rejon Manhatan - Brodway - Stary Gołonóg (w mieście są 2 góra 3 patrole; drugi patrol w Centrum, trzeci w Ząbkowicach) i dostają zgłoszenie o ujęciu kieszonkowca lub pobiciu/gwałcie w okolicach huty, i co? Idą na tramwaj czy autobus? A tak, zapomniałem, policjant ma być wysportowany czyli biegną. W jakim czasie są w stanie dobiec na hutę z manhatanu? A samochodem dojadą za dwie! Czujesz tę subtelną różnicę?Aczkolwiek podobają mi się rozwiązania stosowane przez OPP. Czyli patrol liczy 6-9 osób, 2-3 są stale w samochodzie czyli są mobilne do podjęcia czynności, pozostali sobie spacerują po różnych częściach przydzielonego rejonu. I na grunt KMP można by to przenieść: patrol 4 osobowy, 2 osoby cały czas mobilne w samochodzie, 2 pozostałe co jakis czas "przerzucane" w inne miejsce spacerują sobie po osiedlach.

Praca policji polega na zmniejszeniu liczby przestępstw a nie na wzroście wykrywalności przestępstw już popełnionych. Wykrywalność jest środkiem a nie celem.
Patrol pieszy ma dużo większą "świadomość sytuacyjną" niż patrol zmechanizowany w jakikolwiek sposób, dużo dłużej przebywa w strefie patrolowania, ma możliwość patrolowania w miejscach niedostępnych dla pojazdów, nie izoluje policjantów od społeczeństwa.
Co do samochodów i pościgów - zdecydowana większość kupionych samochodów to nieoznakowane dupowozy, które bardziej służyć będą administracji niż "prawdziwej" policji.
juar_78

Śmię twierdzić, że policja aut ma za dużo. W efekcie wciska się nimi tam, gdzie o zdrowych zmysłach powinny być patrole piesze. Czasem to "wyciskanie" się kończy się tak, jak pewien zmotoryzowany patrol w Katowicach - radiowozem w fontannie. Wyjście patrolu z samochodu i dojście gdziekolwiek na piechotę to zadanie często niewyobrażalne. Przy tym radiowozem - nawet najlepszym - nie da się niestety wejść w bramę, przejechać przez małe podwórko i wiele innych.
ryb
Uważam, że pieszych patroli w Dąbrowie jest za mało.
Latem na pogorii - nie chcę się chodzić, lepiej jechać dookoła autem.

Ostatnio zauważyłem (jesienią), że teraz na cwaniaka jak objeżdżają np. Pogorię 3 dookoła to włączają ciche koguty. O ile poza sezonem kiedy na ścieżkach mało kto jest jestem w stanie to zrozumieć to nie jestem w stanie zrozumieć tego, że nawet wzdłuż plaży im się nie chce przejść, wjeżdżają od strony parkingu i jadą w prawo deptakiem aż do rozwidlenia i odbijają w prawo do wyjazdu (w lewo jest sciezka w strone cypla). No to 800m czy ile tam jest to już moim zdaniem można a nawet trzeba ruszyć dupę.

Żale wylałem, wracając do tematu ostatnio widziałem nieoznakowaną Astrę IV w Dąbrowie, łatwo ją poznać.
signaal
W nocy spłonął samochód na Ludowej, tuż obok targowiska.
signaal
CYTAT
Policjanci z Dąbrowy Górniczej w ciągu jednej doby zatrzymali trzy pijane matki, które "opiekowały się" swoimi dziećmi. Każda z kobiet w wieku 36, 33 i 32 lat miała ponad 2 promile alkoholu w organizmie. Pierwsza sprawowała opiekę nad 2,5-miesięczną córką, druga nad 6 i 8-latkiem, a trzecia nad rocznym synkiem. Grozi im teraz do 5 lat więzienia.

Najpierw kilkadziesiąt minut po północy na klatce schodowej kamienicy przy ul. Wojska Polskiego policjanci znaleźli 36-letnią mieszkankę Dąbrowy Górniczej, przy której leżała 2,5-miesięczna córeczka. Dziewczynka, po przeprowadzonych b adaniach lekarskich, w dobrej kondycji trafiła do babci, a matka z wynikiem prawie 2,5 promila alkoholu w organizmie - do izby wytrzeźwień. W toku policyjnych ustaleń okazało się również, że kobieta posiada ograniczoną władzę rodzicielską nad trójką dzieci w wieku 4, 10 i 13 lat.

Drugi raz, na podstawie zgłoszenia o godz. 15.00, policjanci interweniowali w mieszkaniu na ul. Cedlera. Zastali tam nietrzeźwą 33-latkę, która sprawowała opiekę nad swoimi dziećmi w wieku 6 i 8 lat. Kobieta miała w swoim organizmie 2,34 promila alkoholu.

Trzeci raz, w trakcie kolejnej interwencji o godz. 17.15, policjanci ponownie pojechali na ul. Wojska Polskiego, gdzie również na klatce schodowej bloku mieszkalnego mundurowi odnaleźli 32-latkę z wózkiem dziecięcym, wewnątrz którego leżał jej roczny syn. Po badaniu na zawartość alkoholu okazało się, że kobieta sprawowała opiekę nad chłopczykiem, mając w swoim organizmie 2,58 promila alkoholu. Nietrzeźwa matka noc spędziła w izbie wytrzeźwień, natomiast chłopczyk trafił pod opiekę dziadków.

Sprawy kobiet znajdą swój finał w sądzie. Pijanym matkom grozi do 5 lat więzienia.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...ednej-doby.html
vacu
Coś dla miłośników naszego ronda w centrum - przed chwilą widziałem kolejną Astrę która kończy żywot na przystanku a obok rozbity dostawczak. Jezdze tam kilka razy dziennie i nie ma dnia aby nie leżało z którejś strony rozbite szkło. Być może wyjątkowe natężenie idiotów na cm2 co niektórzy sugerują a może jednak z tym rondem jest cos nie tak. Od swojej stłuczki miałem już ze trzy sytuacje, że ktoś mi drogę zajechał, nie było bum tylko dlatego, że teraz już prawie staję na rondzie jak jadę w górę Kościuszki...
signaal
Ktoś wie jaki I sekretarz dzisiaj był w DG? Bo Piłsudskiego jechała kolumna uprzywilejowanych limuzyn.

I jeszcze z życia stróżów (cieciów?) porządku:
CYTAT
Rencistka wynajęła policjantowi mieszkanie w Dąbrowie Górniczej. Została, jak twierdzi, z niezapłaconymi rachunkami i ogołoconym ze wszystkiego domem. Sprawą zajęła się prokuratura.
59-letnia pani Janina mieszka w Sosnowcu, ale w Dąbrowie Górniczej dwa pokoje z kuchnią odziedziczył po swoich rodzicach jej mąż. Dobra lokalizacja w samym centrum, przy ul. Królowej Jadwigi.

- To było mieszkanie zakładowe. Wzięliśmy kredyt na wykup. A potem zaczęliśmy je wynajmować - wspomina sosnowiczanka.

Skoro to policjant, to pieniądze będą na czas

Poprzednia lokatorka, wyprowadzając się, poleciła jej na swoje miejsce nowego najemcę, policjanta, który właśnie szukał mieszkania w tej okolicy. - Ucieszyliśmy się, bo skoro to policjant, to pieniądze będą na czas i będzie dbał o mieszkanie - mówi pani Janina.

Umowa najmu została zawarta w maju 2012 roku. Starszy sierżant Dariusz P. miał płacić 540 zł miesięcznie. Właściciele nie pobrali od niego kaucji.

W grudniu tego samego roku zmarł mąż pani Janiny. - Tragedia. Nie potrafiłam sobie z tym poradzić. No i to mąż zajmował się wynajmem. Odbierał pieniądze, płacił czynsz i media. Zdrowie zaczęło mi szwankować, więc Dariusz P. zaproponował, żebym przekazała mu książeczki. Miał sam wszystko opłacać, a pieniądze za wynajem przywozić mi osobiście. Zgodziłam się - przyznaje pani Janina.

Zrobiło się nieprzyjemnie

Kobieta ma problemy z biodrami. Przeszła operację, z trudem porusza się o kulach. - Po pewnym czasie policjant przestał płacić regularnie za wynajem. Dawał po parę złotych. Mówił, że dzieci mu chorują. Zrobiło się nieprzyjemnie, bo za każdym razem musiałam wydzwaniać i prosić o pieniądze. Skontaktowała się ze mną też znajoma ze spółki mieszkaniowej. Ścięło mnie z nóg, gdy zapytała, dlaczego zadłużam mieszkanie - opowiada kobieta.

Okazało się, że długi za mieszkanie wynoszą 6 tys. zł bez odsetek. Na nic zdały się jakiekolwiek próby rozmów z funkcjonariuszem. - To był listopad zeszłego roku. Zamiast oddać pieniądze i uregulować wszystkie sprawy, policjant przyjechał do mnie z kluczami. Oświadczył, że z mieszkania się wyprowadza. Kluczy nie przyjęłam. Powiedziałam, że najpierw muszę mieszkanie obejrzeć, a on musi podpisać protokół zdawczo-odbiorczy - mówi rencistka.

Mieszkanie ogołocone ze wszystkiego, co dało się wynieść

Dzień później pojechała do Dąbrowy Górniczej. Mieszkanie było ogołocone ze wszystkiego, co dało się wynieść. Zniknęły m.in. umywalki, podgrzewacz do wody, karnisze, wanna wraz z rurą odpływową, a nawet deska sedesowa. - Powyrywano szafki, półki, tak że w ścianach i podłodze zostały dziury. Mieszkanie jest dosłownie zdemolowane - pani Janina z niedowierzaniem łapie się za głowę.

Klucze od mieszkania policjant wysłał pocztą. Pani Janina o całej sprawie poinformowała przełożonych sierżanta. - Sprawa została przesłana do prokuratury. Żeby nie zachodziło podejrzenie o stronniczość, trafiła do jednostki w Bytomiu. Niezależnie od tego wszczęliśmy też własne postępowanie skargowe - mówi Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji. Jak dodaje, policjant nie został zawieszony w służbie. - Procedury mówią, że dzieje się tak, gdy funkcjonariuszowi zostaną przedstawione zarzuty - zastrzega.

Artur Ott, szef bytomskiej prokuratury, potwierdza, że od grudnia prowadzone jest postępowanie w tej sprawie. - Prowadzimy śledztwo w sprawie przywłaszczenia mienia - mówi prokurator.

Co z niezapłaconymi rachunkami? Pani Janina może dochodzić roszczeń jedynie w procesie z powództwa cywilnego. - W tej chwili nie stać mnie na założenie takiej sprawy. Nie mówiąc już o wynajęciu adwokata - martwi się kobieta.

Dariusz P. nie chciał z nami rozmawiać.

Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...t#ixzz2uFsUT3HC
Master
Jak dla mnie powinien dostac zawiasy, dyscyplinarne zwolnienie ze sluzby, spłacenie zadłuzenia , zadoscuczynienie za kradziez i całe zamieszanie rolleyes.gif jestem gotów z przyjemnoscią pomóc pani Janinie cool.gif
Mały77
CYTAT(Master @ pon, 24 lut 2014 - 17:50) *
Jak dla mnie powinien dostac zawiasy, dyscyplinarne zwolnienie ze sluzby, spłacenie zadłuzenia , zadoscuczynienie za kradziez i całe zamieszanie rolleyes.gif jestem gotów z przyjemnoscią pomóc pani Janinie cool.gif

Myślę, że jak się zwrócisz do GW to udostępnia Ci dane Pani Janiny, abyś mógł pomóc wink.gif Daj znać jak poszło wink.gif

A tu link jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości jak jeździ się po rondzie - radzę uważać i nie sadzić lewym pasem na wprost wink.gif
ko ko
CYTAT(Mały77 @ pon, 24 lut 2014 - 18:52) *
CYTAT(Master @ pon, 24 lut 2014 - 17:50) *

Myślę, że jak się zwrócisz do GW to udostępnia Ci dane Pani Janiny, abyś mógł pomóc wink.gif Daj znać jak poszło wink.gif

A tu link jakby ktoś jeszcze miał wątpliwości jak jeździ się po rondzie - radzę uważać i nie sadzić lewym pasem na wprost wink.gif

U nas jednak dodatkowo kierowca autobusu dostał by mandat za nie stosowanie się do znaków poziomych wyznaczających kierunek jazdy (z prawego pasa można jechać tylko w prawo albo na wprost) co jednak nie zmienia faktu że sprawcą kolizji była by osoba, która nie ustąpiła pierwszeństwa zjeżdżając z ronda...

A tak poza tym to sam raz zostałbym upolowany przez rozpędzonego kretyna jadącego od strony Będzina jadącego na wprost, który nawet wyglądał na ździwionego kiedy hamując z piskiem opon zacząłem na niego trąbić... jakby nie widział ani jednego z tych 4 znaków ustąp pierwszeństwa przed rondem... Czy to przypadek, że większość takich sytuacji powodują właśnie kierowcy jadący od strony Będzina?
vacu
CYTAT(ko ko @ pon, 24 lut 2014 - 20:11) *
Czy to przypadek, że większość takich sytuacji powodują właśnie kierowcy jadący od strony Będzina?

Ja bym się tu nie doszukiwał podtekstów, po prostu jest to najbardziej niebezpieczny wjazd. Dodatkowo sprawę pogorszyła wiata przejścia podziemnego, jadąc od Będzina wydaje się, że wszystko widać ale to jest zwodnicze. Najgorzej gdy lewy pas stoi a prawy jest pusty, wtedy dla własnego dobra lepiej prawie stanąć bo jeśli ktoś pojedzie prawym to najpewniej wymusi, tak wynika z moich obserwacji. Jak pisałem, może mamy tu wyjątkowe natężenie kretynów na drodze (należało by zgłosić do "Nie do wiary") a może samo skrzyżowanie jest do... ekhm... W każdym razie, jeśli ktoś ma prawy bok do malowania bądź chce skasować wraka to polecam nie patrzeć zjeżdżając z ronda w górę Kościuszki, myślę, że tydzień z codziennym przejazdem wystarczy.
ryb
Niestety potwierdzam to co mówisz, mój osobisty rekord to wymuszenie pierwszeństwa na moim pojeździe dwa razy pod rząd zanim zjechałem z ronda glare.gif (jadąc od centrum i w górę kościuszki).
Po tym stwierdziłem, że następnym razem jeśli auto będzie gabarytowo podobne do mojego to nie mam zamiaru hamować, najlepsza była kobitka która miała do mnie pretensje że śmiałem przerwać hamowaniem z piskiem opon i trąbieniem jej przejazd na pełnej k^#%#ie przez rondo...

Wystarczy przecież zastosować się do znaków, jest ustąp więc wystarczy zwolnić i się rozejrzeć przed wjazdem...
:)
CYTAT(signaal @ pon, 24 lut 2014 - 16:49) *
Ktoś wie jaki I sekretarz dzisiaj był w DG? Bo Piłsudskiego jechała kolumna uprzywilejowanych limuzyn.

Piechociński
ko ko

Wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński. odwiedził teren inwestycyjny w Tucznawie na zaproszenie Zbigniewa Podrazy, prezydenta Dąbrowy Górniczej oraz Piotra Wojaczka, prezesa Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-2793...a_na_miare.html

CYTAT(vacu)
Ja bym się tu nie doszukiwał podtekstów, po prostu jest to najbardziej niebezpieczny wjazd. Dodatkowo sprawę pogorszyła wiata przejścia podziemnego, jadąc od Będzina wydaje się, że wszystko widać ale to jest zwodnicze. Najgorzej gdy lewy pas stoi a prawy jest pusty, wtedy dla własnego dobra lepiej prawie stanąć bo jeśli ktoś pojedzie prawym to najpewniej wymusi, tak wynika z moich obserwacji. Jak pisałem, może mamy tu wyjątkowe natężenie kretynów na drodze (należało by zgłosić do "Nie do wiary") a może samo skrzyżowanie jest do... ekhm... W każdym razie, jeśli ktoś ma prawy bok do malowania bądź chce skasować wraka to polecam nie patrzeć zjeżdżając z ronda w górę Kościuszki, myślę, że tydzień z codziennym przejazdem wystarczy.

Nie chodziło mi tutaj o podteksty wink.gif raczej o to, że ludzie sobie myślą że jadą główną drogą i nawet nie patrzą na znaki... bo inaczej nie da się wytłumaczyć jak ktoś wjeżdża bez jakiegokolwiek hamowania na rondo... bo właśnie taki przypadek ja miałem, podobnie pisze ryb a i dostawczak raczej nie przewrócił się od lekkiego "pyknięcia"... Mnie osobiście te bramki ze znakami nad drogą wydawały się na początku przesadą, natomiast teraz to zastanawiam się co jeszcze można by wymodzić aby ktoś łaskawie zechciał spojrzeć na znaki... Domontować pośrodku bramy migający znak z wykrzyknikiem?
signaal
CYTAT(ko ko @ pon, 24 lut 2014 - 21:18) *

Wicepremier i minister gospodarki Janusz Piechociński. odwiedził teren inwestycyjny w Tucznawie na zaproszenie Zbigniewa Podrazy, prezydenta Dąbrowy Górniczej oraz Piotra Wojaczka, prezesa Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

http://dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-2793...a_na_miare.html

CYTAT(vacu)

Nie chodziło mi tutaj o podteksty wink.gif raczej o to, że ludzie sobie myślą że jadą główną drogą i nawet nie patrzą na znaki... bo inaczej nie da się wytłumaczyć jak ktoś wjeżdża bez jakiegokolwiek hamowania na rondo... bo właśnie taki przypadek ja miałem, podobnie pisze ryb a i dostawczak raczej nie przewrócił się od lekkiego "pyknięcia"... Mnie osobiście te bramki ze znakami nad drogą wydawały się na początku przesadą, natomiast teraz to zastanawiam się co jeszcze można by wymodzić aby ktoś łaskawie zechciał spojrzeć na znaki... Domontować pośrodku bramy migający znak z wykrzyknikiem?

Ja jestem zwolennikiem takich konstrukcji http://www.defence-structures.com/road-barriers.htm
juar_78
To wicepremier też jest taka szycha, że w kolumnie musi jeździć?

Przecież w telewizji mówią nam, że mamy coraz lepsze drogi, ro czemu wicepremier w kolumnie uprzywilejowanej jeździ?
signaal
CYTAT(juar_78 @ pon, 24 lut 2014 - 21:28) *

Przecież w telewizji mówią nam, że mamy coraz lepsze drogi, ro czemu wicepremier w kolumnie uprzywilejowanej jeździ?

Zamachowcy, wszędzie zamachowcy. wink.gif wink.gif wink.gif
juar_78
CYTAT(signaal @ pon, 24 lut 2014 - 20:50) *
CYTAT(juar_78 @ pon, 24 lut 2014 - 21:28) *

Zamachowcy, wszędzie zamachowcy. wink.gif wink.gif wink.gif

No i tanie państwo. Jak minister od zegarków gdziekolwiek jechał, to też w kolumnie? Na przedzie z generałem inspektorem-policjantem biggrin.gif
Grzegorz-dg
Przeważnie tak jest że w daleką podróż jest auto asystowane w kolumnie ochrony policja bodajże takie ma wytyczne Biuro Ochrony Rządu i ranga osoby w końcu to wicepremier rządu co do ochrony osób w państwie.Może będzie promocja tych terenów inwestycyjnych u inwestorów zagranicznych jak wicepremier wizytował ? na szczeblu ministerialnym.
juar_78
CYTAT(Grzegorz-dg @ pon, 24 lut 2014 - 21:39) *
Przeważnie tak jest że w daleką podróż jest auto asystowane w kolumnie ochrony policja bodajże takie ma wytyczne Biuro Ochrony Rządu i ranga osoby w końcu to wicepremier rządu co do ochrony osób w państwie.Może będzie promocja tych terenów inwestycyjnych u inwestorów zagranicznych jak wicepremier wizytował ? na szczeblu ministerialnym.

Ok. Wiem, że wicepremierowi przysługuje. Trochę żartowałem. Tylko, że tego typu kolumny nie ograniczają się do wicepremiera. Byle vice-minister przyjedzie i policja go też często eskortuje.
Master
Jednak to wicepremier, pisze ze wizytował tereny w Tucznawie i Arcelora i pewnie był tez w Urzedzie Miasta. Wiec jakos go logistycznie musieli przewiezc przez miasto , ciekawe czy trasa przejazdu była remontowanymi drogami DK 94 i 790 , aby widział ze miasto inwestuje wink.gif
signaal
CYTAT(Master @ wto, 25 lut 2014 - 00:28) *
Jednak to wicepremier, pisze ze wizytował tereny w Tucznawie i Arcelora i pewnie był tez w Urzedzie Miasta. Wiec jakos go logistycznie musieli przewiezc przez miasto , ciekawe czy trasa przejazdu była remontowanymi drogami DK 94 i 790 , aby widział ze miasto inwestuje wink.gif

No tak jednak dla wicepremiera 15 minut w tą czy w tą to ma OLBRZYMIE znaczenie. rolleyes.gif
Co do tego jak jechali to trasa na której ich widziałem to Aleja Zagłębia Dąbrowskiego -> Piecucha -> Piłsudskiego.
signaal
Jak doniósł internet schwytano na gorącym uczynku sprawcę rozboju.

CYTAT
Zarzut kradzieży rozbójniczej usłyszy dzisiaj dąbrowianin, który skradł w sklepie słoik kawy, a następnie zaatakował nim pracownika ochrony sklepu. Sprawcy zatrzymanemu przez mundurowych z dąbrowskiej patrolówki grozi do 10 lat pozbawienia wolności.

Do kradzieży doszło wczoraj przed godz. 13.00 w discouncie spożywczym przy ul. Kasprzaka w Dąbrowie Górniczej. 32-letni mężczyzna skradł ze sklepowej półki słój markowej kawy rozpuszczalnej. Zauważył to ochroniarz, który usiłował ująć złodzieja i odzyskać skradziony towar. Wówczas został zaatakowany. Napastnik uderzyli go w twarz skradzionym szklanym opakowaniem z kawą i rzucili się do ucieczki. Chwilę później został zatrzymany przez policjantów. Mężczyzna noc spędził w policyjnym areszcie. Dzisiaj usłyszy zarzut kradzieży rozbójniczej, za co może spędzić w więzieniu najbliższe 10 lat. O jego dalszym losie rozstrzygnie prokurator.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...nicza-kawy.html

Jak doniósł zużyty sorbent na Piłsudkiego doszło do zdarzenia drogowego na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Kasprzaka zakończonego uszkodzeniem pojazdu/ów.
Bathurst

CYTAT
Zarzut kradzieży rozbójniczej usłyszy dzisiaj dąbrowianin, który skradł w sklepie słoik kawy, a następnie zaatakował nim pracownika ochrony sklepu. Sprawcy zatrzymanemu przez mundurowych z dąbrowskiej patrolówki grozi do 10 lat pozbawienia wolności.

Do kradzieży doszło wczoraj przed godz. 13.00 w discouncie spożywczym przy ul. Kasprzaka w Dąbrowie Górniczej. 32-letni mężczyzna skradł ze sklepowej półki słój markowej kawy rozpuszczalnej. Zauważył to ochroniarz, który usiłował ująć złodzieja i odzyskać skradziony towar. Wówczas został zaatakowany. Napastnik uderzyli go w twarz skradzionym szklanym opakowaniem z kawą i rzucili się do ucieczki. Chwilę później został zatrzymany przez policjantów. Mężczyzna noc spędził w policyjnym areszcie. Dzisiaj usłyszy zarzut kradzieży rozbójniczej, za co może spędzić w więzieniu najbliższe 10 lat. O jego dalszym losie rozstrzygnie prokurator.

Niektórzy ludzie dla filiżanki kawy są w stanie zrobić wszystko...........
xMarcinx
Niska szkodliwość społeczna. Cała machina urzędnicza wielokrotnie wiecej bedzie kosztować niż karton takich kaw.
signaal
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 mar 2014 - 13:16) *
Niska szkodliwość społeczna. Cała machina urzędnicza wielokrotnie wiecej bedzie kosztować niż karton takich kaw.

Rozbój pod "niską szkodliwość" jeszcze w tym kraju nie podpada... Nie chodzi o wartość kawy - chodzi o to, że pobił kogoś żeby ją zabrać.
xMarcinx
Nie wiadomo czy pobił kogoś by ja zabrać. Ja bym obstawiał, ze stawiał opór w chwili udaremnienia kradzieży. Czyli odwrotna kolej rzeczy i nijak się ma to do rozboju.
signaal
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 mar 2014 - 16:00) *
Nie wiadomo czy pobił kogoś by ja zabrać. Ja bym obstawiał, ze stawiał opór w chwili udaremnienia kradzieży. Czyli odwrotna kolej rzeczy i nijak się ma to do rozboju.

art. 281 KK
Kto, w celu utrzymania się w posiadaniu zabranej rzeczy, bezpośrednio po dokonaniu kradzieży, używa przemocy wobec osoby lub grozi natychmiastowym jej użyciem albo doprowadza człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności,

podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
xMarcinx
Właśnie o tym piszę rozbój to 280, a kradzież rozbójnicza 281
signaal
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 mar 2014 - 19:33) *
Właśnie o tym piszę rozbój to 280, a kradzież rozbójnicza 281

Jakby nie patrzeć chodzi o kradzież z użyciem przemocy gdzie o szkodliwości czynu decyduje ta przemoc właśnie a nie wartość kawy. Do umorzenia się toto nijak nie nadaje.
Swoja drogą wysokość kar to jedno a umorzenia to drugie. Nie słyszałem o umorzeniu z powodu niskiej szkodliwości od daaaawna. A "błahych" spraw karnych "w pobliżu" dzieje się mnóstwo.
signaal
CYTAT
Dwie firmy budowlane zawiązały zmowę cenową i wygrały organizowane przez śląską policję przetargi na warte 36 mln zł prace remontowo-budowlane.
Śląska policja w zeszłym roku zdobyła w Ministerstwie Sprawa Wewnętrznych ponad 100 mln zł na budowę nowych komend i komisariatów oraz remonty już istniejących. Dla branży budowlanej w naszym regionie te inwestycje oznaczają eldorado. Przez kilka tygodni w komendzie wojewódzkiej w Katowicach urywały się więc telefony. - Kiedy będą przetargi? - dopytywali właściciele firm budowlanych.

Firma wygrywa przetarg i nie uzupełnia dokumentów

W końcu we wrześniu 2013 policja ogłosiła, że szuka wykonawców ośmiu inwestycji wartych ponad 66 mln zł. Chodziło o zaprojektowanie i wykonanie termomodernizacji komendy w Siemianowicach Śląskich, przeprowadzenie kompleksowego remontu komendy w Chorzowie, przebudowy komend w Piekarach Śląskich, Dąbrowie Górniczej, Rybniku, Zawierciu i Wodzisławiu Śląskim oraz budowę nowego komisariatu II w Gliwicach.

Jedynym kryterium przetargów była cena. Wygrywał je ten, kto zaoferował najniższą. Według informacji "Wyborczej" przetargi na budowę komisariatu w Gliwicach oraz przebudowy komend w Zawierciu i Dąbrowie Górniczej wygrała firma C. Zaoferowała, że wykona te roboty za 36 mln zł. Była też druga w rankingu, jeśli chodzi o przebudowę komendy w Rybniku.

Problem w tym, że oferty C. nie były kompletne, brakowało pewnych dokumentów. Kiedy policja zwróciła się o ich uzupełnienie, firma tego nie zrobiła. W tej sytuacji komenda z przyczyn formalnych, jako zwycięzcę przetargu, musiała wskazać następną w rankingu firmę. Jednak ona proponowała już wyższą cenę za wykonanie robót budowlanych. W przypadku inwestycji w Gliwicach, Zawiercia i Dąbrowy była to firma U., która przedstawiła ofertę opiewającą na 38 mln zł. - Jej właściciel chwalił się nam, że ma dostęp do materiałów budowlanych po cenach hurtowych - mówi jeden z oficerów komendy wojewódzkiej w Katowicach.

Szefowie dwóch firm wspólnie prowadzą hurtownię

Na pierwszy rzut oka wszystko wyglądało na zgodne z prawem. Śląska policja nie podpisała jednak umów z U. Powód? Komenda twierdzi, że C. i U. zawiązały zmowę cenową, aby wygrywać przetargi, i celowo windowały ceny.

- Przyjrzeliśmy się obu firmom. Okazało się, że ich szefowie są wspólnikami i razem prowadzą hurtownię materiałów budowlanych oraz galerię płytek. Tak naprawdę tworzyli konsorcjum, a ich oferty były ustawione - twierdzi jeden z oficerów komendy wojewódzkiej w Katowicach.

Śledczy przeanalizowali też obieg dokumentów związanych z przetargami. Okazało się, że oferty C. i U. złożono tego samego dnia o tej samej godzinie i minucie. - Zrobiła to jedna i ta sama osoba - podkreśla policja. Jej zdaniem o powiązaniu obu firm świadczy też to, że kiedy komenda poprosiła firmę C. o uzupełnienie swojej oferty, na pismo z tym samym numerem dziennika podawczego odpowiedziały C i... U.

Komenda wykluczyła więc obie firmy z przetargów, a umowy podpisała z innymi wykonawcami. Damian Ś., właściciel firmy C., zażalił się do Krajowej Izby Odwoławczej. Ta odrzuciła jednak zażalenie, uznając, że istnieje domniemanie czynu nieuczciwej konkurencji.

Właściciel firmy: Walą z grubej rury

- Zawiadomiliśmy prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez właścicieli obu firm - mówi nadkomisarz Tomasz Gogolin z biura prasowego komendy wojewódzkiej w Katowicach. Dotyczy ono ustawienia przetargów i zmowy cenowej. Grożą za to trzy lata więzienia.

- Jeszcze nie podjęliśmy decyzji, która jednostka będzie prowadziła śledztwo w tej sprawie - podkreśla prokurator Bożena Jaworek-Kaziród z biura prasowego Prokuratury Apelacyjnej w Katowicach.

Grzegorz S., właściciel firmy U., nie chciał rozmawiać z "Wyborczą". Natomiast Damian Ś. z firmy C. przekonywał, że nie było żadnej zmowy cenowej. - To, że z kolegą prowadzimy wspólne interesy nie znaczy, że spiskowaliśmy. Każdy z nas przygotował własną ofertę, bo przecież prowadzimy odrębne firmy budowlane - mówił.

- Komenda zawiadomiła jednak prokuraturę - drążyliśmy.

- Widzę, że walą z grubej rury. Prędko z nimi interesów nie będę robił - stwierdził Damian Ś.

Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...t#ixzz2vIBWFMZc
Mały77
Tak niestety wyglądają przetargi w Polsce - dopóki najbezpieczniejszym kryterium będzie cena to takie przypadki mogą się zdarzać ...
:)
CYTAT
naszemiasto.pl

Dąbrowa Górnicza monitoring miejski: będzie więcej kamer w mieście

Dąbrowa Górnicza monitoring miejski. Na to czekali wszyscy dąbrowianie. Na jednym z największych osiedli w mieście, Mydlicach Południe, gdzie mieszka ponad 8 tysięcy osób, nareszcie pojawiło się pięć kamer miejskiego monitoringu. To nie koniec, bo w tym roku w całej Dąbrowie Górniczej do tego systemu podpiętych zostanie kolejnych dziewięć.

W sumie pięciu cywilnych operatorów kamer w siedzibie Straży Miejskiej obserwuje dziś to, co dzieje się na miejskich ulicach, mając do dyspozycji obraz z 28 kamer, a wkrótce będzie ich 37.

Nowa kamera na osiedlu Mydlice pojawiła się w rejonie Zespołu Szkół Muzycznych, dwie w rejonie pawilonu, w którym mieści się market Biedronka oraz Klub Osiedlowy PKZ ?Krąg? i kolejne dwie na innym pawilonie, gdzie mieści się m.in. filia Miejskiej Biblioteki Publicznej.

? To dobra wiadomość. Mam nadzieję, że teraz skończy się już wysiadywanie na ławkach koło Biedronki z butelkami piwa czy wina w rękach i zaczepianie przechodniów. Wieczorami jest tu naprawdę niebezpiecznie ? mówi Grażyna Antonik.

? Kamery na Mydlicach Południowych skierowane są głównie na deptak, biegnący przez całe osiedle, bo rzeczywiście odbieraliśmy stamtąd sygnały, że czasami mieszkańcy i sprzedawcy w sklepach czują się zagrożeni. Teraz wszystko będzie widać w oku kamer. Jeśli coś się dzieje, operator monitoringu daje znać dyżurnemu straży miejskiej, który podejmuje decyzję, który z patroli ma udać się w to miejsce ? tłumaczy Paweł Starostecki ze Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej. ? Monitoring pomaga nam w szybkiej reakcji. W piątek 21 lutego wypatrzyliśmy bójkę, w której pod jednym ze sklepów brało udział dziesięć osób. Jedna z poszkodowanych osób trafiła do szpitala, a trzy zostały zatrzymane przez policję.
Podobne zdarzenie miało też miejsce niedawno w parku Hallera, też nie obeszło się bez zatrzymań ? dodaje.

Dąbrowa Górnicza monitoring miejski: tu będą nowe kamery

Dzięki nowej sieci światłowodowej, która układana jest w mieście, dwie nowe kamery monitoringu pojawią się m.in. na Osiedlu Młodych Hutników w dzielnicy Ząbkowice. Dwie będą też podglądały pasaż na osiedlu Mydlice Północne, a dwie kolejne park Hallera. Po ubiegłorocznym napadzie na sklep jubilerski w centrum miasta (u zbiegu ul. Kościuszki i Bandrowskiego), kiedy nie udało się zatrzymać sprawców, nowa kamera będzie też monitorować ten fragment miasta. Na prośbę policji dodatkowa kamera pojawi się też na skrzyżowaniu ul. Kościuszki i Sobieskiego i będzie obserwowała rondo, bo jest tam coraz więcej niebezpiecznych zdarzeń w ruchu drogowym.

Dodatkowo jedna kamera pojawi się w na nowym placu zabaw w rejonie ul. Tysiąclecia i Kasprzaka, który powstanie w ramach budżetu obywatelskiego. A do tego kamery pojawią się także (jako wewnętrzny monitoring) wokół Szkoły Podstawowej nr 26 w Łośniu.

W ubiegłym roku w Dąbrowie Górniczej odnotowanych zostało 1348 interwencji strażników miejskich, związanych z tym, co zaobserwowały kamery miejskiego monitoringu. Najwięcej z nich (740), dotyczyło nieprawidłowego parkowania, ale aż 321 związanych było ze spożywaniem alkoholu w miejscach publicznych, a 124 z bezpośrednim zagrożeniem zdrowia. Dzięki kamerom interweniowali w 17 zdarzeniach związanych z kradzieżami i rozbojami i 47 przypadkach dewastacji mienia.

jeszcze o komnedzie

CYTAT
naszemiasto.pl

Policja Dąbrowa Górnicza: podobnie będzie wyglądać KMP w naszym mieście

Policja Dąbrowa Górnicza. Wiemy już, jak będzie wyglądać po remoncie Komenda Miejska Policji, przy ul. Piłsudskiego 11. Standaryzacja wszystkich budynków, jaką planuje policja, sprawia, że mają prezentować się podobnie. Tak więc wygląd zewnętrzny dąbrowskiej ma nie odbiegać wiele od projektów, jakie przygotowane zostały dla KMP w Bielsku-Białej.

Remont dąbrowskiej KMP ma się rozpocząć wkrótce, ale pierwsze prace nieco opóźniają odwołania firm, które starają się o to zlecenie, w stosunku do pierwszych rozstrzygnięć przetargowych. Na razie czas wyznaczony na gruntowną przebudowę budynku przy ul. Piłsudskiego 11, to koniec 2015 roku. Inwestycja ta ma kosztować około 20 mln zł. - Wiemy, że duża przestrzeń frontowa ma być przeszklona. Natomiast cała przebudowa będzie polegać m.in. na dobudowaniu kolejnego segmentu, tak by zaplecze i plac wewnętrzny tworzyły coś na kształt prostokąta. Nadbudowana zostanie też kondygnacja od strony ul. Piłsudskiego - mówi Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji.

Rozbudowa Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej jest konieczna, bo choć budynek ma nieco ponad 35 lat, to stróżom prawa jest tu za ciasno. Jest wiele małych pomieszczeń, które nie spełniają dziś swoich funkcji. Np. w jednym pokoju, przy ośmiu biurkach pracuje ponad 30 dzielnicowych, którzy w tym samym miejscu przyjmują też dąbrowian. No i powiększa się stale kadra. Dziś wraz z policjantami, którzy pracują w komisariacie w dzielnicy Ząbkowice, jest ich w mieście około trzystu. Po przebudowie w KMP pojawią się więc nie tylko nowe pokoje, ale też świetlica, siłownia, zaplecze socjalne, nowe sanitariaty. Większy komfort będą też mogli liczyć wszyscy, którzy załatwiają sprawy w dąbrowskiej komendzie.
Zmieni się pomieszczenie dyżurki oraz poczekalni.

ZOBACZCIE, W JAKICH WARUNKACH DZIŚ PRACUJĄ DĄBROWSCY POLICJANCI

Jak na razie dysponujemy wizualizacjami nowej KMP w Bielsku-Białej, która powstanie całkowicie od nowa. Podobnie ma wyglądać nasza dąbrowska. Nowa komenda policji w Bielsku-Białej będzie pięciokondygnacyjnym budynkiem administracyjnym o powierzchni 16,5 tys. metrów kwadratowych. Z lotu ptaka obiekt będzie przypominał cyfrę "8". Znajdą się w nim m.in. kryta strzelnica z 25-metrową osią strzelecką, sala gimnastyczna wraz z siłownią, budynek kojców dla 16 psów służbowych oraz parkingi - dla interesantów na 47 miejsc, dla pracowników na 102 miejsca oraz parking podziemny na 104 miejsca dla pojazdów służbowych. Cała inwestycja ma pochłonąć około 60 mln zł.

W sumie w woj. śląskim na remonty i przebudowy komend, komisariatów i posterunków ma być przeznaczonych prawie 200 mln zł. Standaryzacją objęte zostaną m.in. komendy w Jaworznie, Bytomiu, Chorzowie, Zabrzu i Mysłowicach.

Podobieństwo to wykończenie i pewnie elewacja

albo np. w Czechowicach snf (51).gif http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/334...aleria-material
signaal
CYTAT
Policjanci z Dąbrowy Górniczej zatrzymali dąbrowiankę, która wieczorem w święto kobiet w jednym z pubów w centrum miasta zadając ciosy rękoma i kopiąc nogami pobiła inną, również obchodzącą swoje święto mieszkankę Dąbrowy Górniczej. Za pobicie 28-letniej krewkiej niewiaście grozi teraz do 3 lat więzienia.

Do zdarzenia doszło w sobotę późnym wieczorem w jednym z pubów w centrum Dąbrowy Górniczej. Z wstępnych ustaleń policjantów wynika, że krewka 28-latka bez ostrzeżenia w lokalu kopiąc w rękę i uderzając w twarz dłonią przechodzącą obok niej inną kobietę doprowadziła, że 36-lata doznała niegroźnych obrażeń ciała. Dzisiaj krewka niewiasta usłyszała zarzut pobicia, za co grozi do 3 lat pozbawienia wolności. Sprawa znajdzie swój finał w sądzie.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...nia-Kobiet.html
rolleyes.gif
Leszek
Nie wiecie przypadkiem, co się stało dziś na przejeździe na Konopnickiej? Około 13.00 szlabany były opuszczone, na przejeździe stał skład ciągnięty przez tamarę (chyba, może S200) Kolpremu, a na Kolejowej stała policyjna furgonetka z mrygającymi szklankami. Policjanci rozmawiali na ulicy z dwoma kolejarzami.
janosikdg
Straż miejska od dawna jeździ oplem astrą III combi po tajniacku ?
signaal
CYTAT
Policjanci z komisariatu w Ząbkowicach na terenie Małych Strzemieszyc zatrzymali kobietę, która kierowała mercedesem posiadając w wydychanym powietrzu prawie 3,2 promila alkoholu.

Do zdarzenia doszło wczoraj niemal w samo południe przy ul. Świerczyna w Dąbrowie Górniczej. Patrolujący rejon tzw. „Kazdębia” stróże prawa z Komisariatu Policji w Ząbkowicach zatrzymali do kontroli jadącego całą szerokością jezdni osobowego mercedesa. Okazało się że za kierownicą pojazdu znajdowała się zamroczona alkoholem 44-latka. Dąbrowianka kierująca osobówką posiadała w wydychanym powietrzu prawie 3,2 promila alkoholu. Kobiecie oprócz utraty prawa jazdy na okres do 10 lat i grzywny grozi kara bezwzględnego pozbawienia wolności na okres do 2 lat.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...o-Kazdebiu.html

CYTAT
Policjanci z dąbrowskiego zespołu wywiadowców zatrzymali na gorącym uczynku 2 mężczyzn, którzy dokonali kradzieży kabli elektrycznych z terenu jednej z firm przy ul. Perla w Dąbrowie Górniczej.

Do zdarzenia doszło wczoraj wieczorem około godz. 21.00 na pograniczu Dąbrowy Górniczej i Będzina przy ul. Perla. Policjanci patrolujący rejon po byłej kopalni zatrzymali 2 mieszkańców Będzina, którzy na terenie jednej z firm, stojąc na taśmociągu piłą do metalu cieli przewody oświetleniowe. Policjanci zabezpieczyli skradzione mienie i narzędzia służące do przestępstwa. Mężczyźni w wieku 21 i 31 lat trafili do policyjnej izby zatrzymań. Dzisiaj zostanie im przedstawiony zarzut kradzieży, za co mogą trafić do więzienia na okres do 5 lat.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...ktrycznych.html
matidg
CYTAT
W Dąbrowie Górniczej tir przerwócił się na rondzie.

We wtorek przed południem na nowo otwartym rondzie w Dąbrowie Górniczej, w pobliżu ul. Gołonskiej i ul. Ząbkowickiej, przewrócił się tir.

Do zdarzenia doszło na skutek przesunięcia się ładunku towaru, gdy tir znajdował się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. - Kierowca został ukarany mandatem. W chwili kolizji był trzeźwy - przekazał Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.

Do groźnego wypadku doszło w tym samym mieście na ulicy Piłsudskiego, gdzie kierowca prowadzący renault kangoo uderzył w słup. W zdarzeniu ucierpiała jedna osoba.

http://www.twojezaglebie.pl/w-dabrowie-gor...weznik-zdjecia/

marcin.p
I znowu łapówkarze w Dąbrowie. Najpierw strażnicy, teraz w ich ślady poszli policjanci z drogówki.

http://www.tvp.info/14463568/afera-w-slask...ow-zatrzymanych

Swoja drogą to kiedyś słyszałem, że w DG "wykupienie się" po jeździe po spożyciu kosztuje na miejscu 1000zł. Czyżby to nie była plotka?
sandwich
Jakiś kretyn znowu.
Pożar na dawnych terenach DZN. Dosłownie przed chwilą.

Bardzo szybka akcja strażaków, bardzo sympatycznych. W sumie niewiele się spaliło, bo zostali szybko powiadomieni przez właścicieli garaży.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.