signaal
Sun, 25 Nov 2012 - 21:34
22-letni mężczyzna zmarł po tym, gdy rzucił się z okna na 9 piętrze budynku mieszkalnego na osiedlu Mydlice w Dąbrowie Górniczej. Policjanci wyjaśniają przyczyny i okoliczności tego tragicznego zdarzenia.
Do tragedii doszło w sobotę około 4.00 nad ranem. Z wstępnych ustaleń wynika, że 22-latek skoczył z okna znajdującego się na 9 piętrze bloku mieszkalnego przy ul. Legionów Polskich w Dąbrowie Górniczej. Mężczyzna upadł na zaparkowane pod blokiem osobowe subaru. W wyniku odniesionych obrażeń dąbrowianin zmarł na miejscu. Przyczyny i okoliczności tego tragicznego zdarzenia badają dąbrowscy śledczy.
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-mydlicach.html
olo
Thu, 29 Nov 2012 - 16:05
Gdyby kogoś zdziwiły wyjące dziś po 7:00 syreny wozów strażackich w liczbie sztuk 4, to nie ma się o co martwić. Ćwiczenia w OBI wraz z ewakuacją. Chyba nie wypadły do końca dobrze, ponieważ jeden z pojazdów nie zmieścił się w bramie do magazynu na tyłach pawilonu od strony HB.
domeldg
Fri, 30 Nov 2012 - 11:34
.
CYTAT(signaal @ nie, 25 lis 2012 - 20:34)

22-letni mężczyzna zmarł po tym, gdy rzucił się z okna na 9 piętrze budynku mieszkalnego na osiedlu Mydlice w Dąbrowie Górniczej. Policjanci wyjaśniają przyczyny i okoliczności tego tragicznego zdarzenia.Do tragedii doszło w sobotę około 4.00 nad ranem. Z wstępnych ustaleń wynika, że 22-latek skoczył z okna znajdującego się na 9 piętrze bloku mieszkalnego przy ul. Legionów Polskich w Dąbrowie Górniczej. Mężczyzna upadł na zaparkowane pod blokiem osobowe subaru. W wyniku odniesionych obrażeń dąbrowianin zmarł na miejscu. Przyczyny i okoliczności tego tragicznego zdarzenia badają dąbrowscy śledczy.
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-mydlicach.html http://www.zaglebie-wolnosci.com/aktualnoc...ar-micha-wylgaa
marcin.p
Fri, 30 Nov 2012 - 22:28
Dzisiejszy wieczór jest bardzo pracowity dla dąbrowskich policjantów. Ok.19.30 potrącenie pieszego na przejściu na Piłsudskiego/ 3go powstania sląskiego. Ok.20.30-21.00 potrącenie pieszego na przejściu Kościuszki/Górnicza. I wogóle co chwila coś "błyska" na niebiesko.
ryb
Fri, 30 Nov 2012 - 23:23
Około 17 jakaś stłuczka/kolizja chyba z udziałem tramwaju i osobówki na skrzyżowaniu Sienkiewicza/Sobieskiego.
Widziałem auto po potraceniu na Kościuszki, było dość rozbite, przypuszczałem, że to zdarzenie było tragiczne w skutkach.
Ogólnie patrząc na to w jakim miejscu znajduje się to przejście (z punktu widzenia i kierowcy i pieszego) to tych zdarzeń i tak jest stosunkowo mało
olo
Sat, 01 Dec 2012 - 00:08
CYTAT(marcin.p @ pią, 30 lis 2012 - 21:28)

Dzisiejszy wieczór jest bardzo pracowity dla dąbrowskich policjantów. Ok.19.30 potrącenie pieszego na przejściu na Piłsudskiego/ 3go powstania sląskiego. Ok.20.30-21.00 potrącenie pieszego na przejściu Kościuszki/Górnicza. I wogóle co chwila coś "błyska" na niebiesko.
Długo nie trza było czekać. Patrzą na cyferki na słupie i dup....
signaal
Tue, 04 Dec 2012 - 10:47
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...mi-primery.htmlPolicjanci z Dąbrowy Górniczej wyjaśniają okoliczności tragicznego wypadku drogowego, do którego doszło dzisiaj rano na ul. Aleja Zagłębia Dąbrowskiego. Kierujący osobowym nissanem potrącił rowerzystę, który zginął na miejscu.
Do wypadku doszło dzisiaj około godziny 6:30 na ul. Aleja Zagłębia Dąbrowskiego na nitce w kierunku Gołonoga na wyskości osiedla Morcinka. Z wstępnych ustaleń wynika, że osobowy nissan primera kierowany przez 21-letniego mieszkańca Dąbrowy Górniczej potrącił rowerzystę w trakcie manewru wyprzedzania. Na skutek poniesionych obrażeń 55-letni dąbrowianin jadący jednośladem ponióśł śmierć na miejscu. Na miejscu tragedii pracowali śledczy wraz z prokuratorem. Dokładne okoliczności i przyczyny zdarzenia wyjaśniają pod nadzorem prokuratury policjanci dochodzeniowi z dąbrowskiej komendy.. Mężczyzna kierujący primerą był trzeźwy.
xMarcinx
Tue, 04 Dec 2012 - 10:59
był trzeźwy ale czy miał zimówki..
signaal
Tue, 11 Dec 2012 - 16:14
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-desperata.htmlPolicjanci wydziału prewencji dąbrowskiej komendy uratowali 17-latka, który dzisiaj w nocy usiłował popełnić samobójstwo. Dąbrowianin powiesił się na przewodzie elektrycznym za klamkę drzwi od łazienki w mieszkaniu przy ul. Dąbskiego w Dąbrowie Górniczej. Przybyli na miejsce funkcjonariusze zdjęli zaciśniętą zabójczą pętlę z szyi nastolatka i przywrócili mu funkcję życiowe, po czym chłopak decyzją przybyłego lekarza trafił do szpitala.
Alarm został wszczęty około godz. 2.30, kiedy do dyżurnego dąbrowskiej komendy wpłynęła telefoniczna informacja, że ktoś chce wyskoczyć z okna mieszkania przy ul. Dąbskiego w Dąbrowie Górniczej. Niezwłocznie na miejsce zgłoszenia udał się patrol wydziału prewencji pełniący służbę patrolową w rejonie miasta. Po przybyciu na miejsce okazało się, że wskazane mieszkanie znajduję się na parterze budynku, a pod jego oknami nie było nikogo. Na zewnątrz budynku słychać było głośną muzykę wydobywającą się z mieszkania na parterze. Policjanci postanowili to sprawdzić. Okazało się że drzwi wejściowe były otarte. Po wejściu do wnętrza funkcjonariusze zauważyli młodego chłopaka, który posiadał na szyi zaciągniętą pętlę z przewodu elektrycznego przywiązanego do klamki drzwi do łazienki Nastolatek nie dawał oznak życia. Policjanci wyswobodzili desperata z zaciągniętej śmiertelnej pętli, w tym momencie zaczął on samodzielnie oddychać. Decyzją przybyłego na miejsce lekarza 17-latek trafił do szpitala. Śledczy z Dąbrowy Górniczej wyjaśniają przyczyny i okoliczności zdarzenia.
syzio
Tue, 11 Dec 2012 - 16:47
CYTAT
Chłopak zanim zdecydował się targnąć na życie, zostawił list pożegnalny. Wynikało z niego, że nie mógł poradzić sobie z odejściem ojca, który niedawno zmarł.
purz
Cały tekst:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2El6bpxzV
Leszek
Wed, 12 Dec 2012 - 20:30
Nie wiecie przypadkiem, co się dzieje na Redenie? Wjazd w Wojska Polskiego od Augustynika i od Piłsudskiego zablokowany przez radiowozy na sygnałach, 1 Maja jakieś 15 metrów od Piłsudskiego też, na parkingu przy Biedronce straż na sygnałach - ognia żadnego nie widać...
gregol
Wed, 12 Dec 2012 - 20:49
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=445...e=1&theaterDziś w WORDzie, osoba egzaminowana pomyliła sobie na łuku przy cofaniu pedały.. aj

Zdawała osoba głucha stąd nietypowy samochód egzaminacyjny.
Colo
Wed, 12 Dec 2012 - 21:06
Dostali sygnał o bombie i z tego całe zamieszanie
yaku
Thu, 13 Dec 2012 - 00:10
no niezłe zamieszanie... takie na kilka godzin. Tam było wiele służb . Ile to jest kasy...przez szczeniackie wygłupy.
Widac to nawet na filmiku:
http://youtu.be/4LBN6-nOYVM
vacu
Mon, 17 Dec 2012 - 20:50
Pracowity dzień mają dziś strażacy u nas, wracając z pracy koło 17 widziałem ich na sygnale naprzeciwko kościoła w centrum (nie wiem co się stało), godzinę później krążyli po Kościuszki w górę i w dół na sygnale tak jaby szukali czegoś a przed chwilą ktoś wleciał na tory na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi - Augustynika i ściągali go dźwigiem (nie wyglądało to poważnie, auto specjalnie nie poobijane ale jednak wylądowało na torach)
Kamil_
Tue, 18 Dec 2012 - 13:38
z fanpage KZKGOPu:
CYTAT
Uwaga od godziny 12:30 wstrzymany ruch na ciągu komunikacyjnym tramwajowym między KWK Paryż, a pętlą na podstacji w Gołonogu. Powodem jest kolizja T28 z samochodem osobowym na wysokości Manhatanu w DG. Od strony Będzina tramwaje dojeżdżają do Pętli KWK Paryż, od strony Huty do Podstacji. Za utrudnienia przepraszamy.
Dodam, że chodzi o wczoraj, tj. poniedziałek 17.12
Slyzaba
Tue, 18 Dec 2012 - 14:40
Dodam, że wczoraj ok 21 KIA jadąca z Augustynika na światłach przy Królowej Jadwigi (lewoskręt) wjechała jakimś sposobem na tory tramwajowe i skutecznie tam utknęła... Znajomy mówił, że potem auto było podnoszone do góry...
Bathurst
Sat, 22 Dec 2012 - 16:00
Wku....y przed kolejną przymusową wymianą wycieraczki w swoim aucie rozważam pewnien pomysł.
Dosyć mam już siłaczy po paru piwach demolujących po piatkowej/sobotniej bibie zaparkowane samochody. Najchętniej za...lił bym takiemu w arbuz bejsbolem - to jednak nie możliwe np. o drugiej w nocy gdy śpię.
Pomyślałem, że zamontuję na swoim balkonie kamerkę ( mieszkam na 6 piętrze) tak aby swoim zasięgiem obejmowała zaparkowany samochód. Nie wiem czy zapis z takiej kamery w naszym kraju coś znaczy i czy to jest jakis pomysł? Co o tym myślicie?
gregol
Sat, 22 Dec 2012 - 16:41
CYTAT(Bathurst @ sob, 22 gru 2012 - 15:00)

Wku....y przed kolejną przymusową wymianą wycieraczki w swoim aucie rozważam pewnien pomysł.
Dosyć mam już siłaczy po paru piwach demolujących po piatkowej/sobotniej bibie zaparkowane samochody. Najchętniej za...lił bym takiemu w arbuz bejsbolem - to jednak nie możliwe np. o drugiej w nocy gdy śpię.
Pomyślałem, że zamontuję na swoim balkonie kamerkę ( mieszkam na 6 piętrze) tak aby swoim zasięgiem obejmowała zaparkowany samochód. Nie wiem czy zapis z takiej kamery w naszym kraju coś znaczy i czy to jest jakis pomysł? Co o tym myślicie?
Jak już, to lepiej zamontuj kamerę w aucie. Np. pod lusterkiem. Gdzieś w necie znajdziesz takie "szpiegowskie" kamerki.
Bo wątpię abyś z kamery z balkonu uchwycił dokładnie twarze. No chyba, że tak..
Co do takiego materiału. To owszem może być on prawnie skuteczny, bo jest najlepszym dowodem winy. Tylko, szczerze to wątpię, aby policja coś dalej z tym zrobiła. Bo trudno sobie wyobrażać, że pójdą z wnioskiem do prokuratury o list gończy za kimś kto urwał Ci wycieraczkę

Ale... zawsze może się zdarzyć, że to ktoś z okolicy i będzie go Twój dzielnicowy znał lub sam rozpoznasz kolesia. Wtedy jak będziesz miał adres i taki materiał, to policja powinna już się tym zająć. Powinna
vacu
Sat, 22 Dec 2012 - 17:03
CYTAT(Bathurst @ sob, 22 gru 2012 - 16:00)

Pomysł świetny tylko zamiast zgłaszać na policję wydrukuj plakaty z mordą pacjenta, opisem co zrobił i porozklejaj gdzie się da. Jakiś czas temu podobna akcja była na Wykopie, koleżka zfilmował łajzę, który niszczył auta, policja miała to w d... więc porozklejał plakaty - koleś sam się ujawnił, bo zaczął te plakaty zrywać

Policja go złapała i efekt był taki jak trzeba

Powodzenia, trzymam kciuki, bo mnie kilka razy takie łajzy też się dały we znaki niestety rzadko udaje mi się zaparkować pod balkonem więc u mnie pomysł odpada :/
Bathurst
Mon, 24 Dec 2012 - 00:13
@Gregol - nie pomyślałem, faktycznie można kamerkę dać do kabiny i jak tylko delikwent nie odjedzie naszym samochodem albo nie ukradnie kamerki to jest ustrzelony. Rozważam też dwie opcje równocześnie kamerka w samochodzie i kamerka na balkonie + stanowisko strzeleckie tamże
@Vacu - podsunąłeś mi super pomysł z tymi plakatami i umieszczeniem filmiku w necie.. draństwo trzeba piętnować
Dave
Tue, 25 Dec 2012 - 15:35
Na tymże balkonie, co będziesz miał kamerkę, ustaw sobie od razu jakąś snajperkę albo chociaż wiatrówkę
xMarcinx
Tue, 25 Dec 2012 - 19:27
+ wiązka lasera
yaku
Wed, 26 Dec 2012 - 00:30
hehe ale się panowie rozmarzyli.... a tak poważnie to popieram pomysł z kamerką...
kup tylko koniecznie na podczerwień.
Zazwyczaj i tak mało widać - a tutaj chodzi o twarze a nie tylko sylwetki
piotrMDC
Thu, 27 Dec 2012 - 19:32
Kamera to nie głupi pomysł - na Dąbskiego taki dziadek jak się wprowadził to stwierdził, w swoim chorym łbie, że nikt pod blokiem parkować nie będzie, bo on jak podjedzie czasami z zakupami to musi przejść z siatką kilka kroków więcej. Sam ma garaż gdzieś w okolicy, więc pod blokiem nie parkuje. Dziadek rysował co noc samochody, rzucał kamieniami po szybach - aż jeden z sąsiadów poświęcił samochód - przez kilka dni stawiał pod blokiem, ustawił kamerę i nagrywał całą noc - okazało się, że dziadek wychodząc do pracy co dzień demolował samochody, mając kilka nagrań łatwo po sylwetce, ubraniu, koślawym chodzeniu rozpoznał dziada - napisał i rozwiesił w klatce kartkę podając swój nr telefonu, napisał ze ma nagrania i jak ktoś pokrzywdzony niech dzwoni, że wspólnie się z dziadem rozprawi, zebrało się paru sąsiadów - obejrzeliśmy film. Dziadek się tak wystraszył, ze teraz go nie widać i nie słuchać - ze wstydu jak szczur przemyka tak żeby go nikt nie widział!
Co się dziwić młodzieży jak stare dziady jeszcze głupsze!
signaal
Wed, 16 Jan 2013 - 08:17
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...w_szpitalu.htmlW środę nad ranem renault megane zderzyło się w Dąbrowie Górniczej z autobusem linii 16. Pięć osób trafiło do szpitala.
Do zdarzenia doszło kilka minut po godz. 6 na ul. Zielonki w Dąbrowie Górniczej. Z niewyjaśnionych powodów renault megane wjechało wprost pod autobus linii nr 16. Pięć osób podróżujących samochodem trafiło do szpitala. Ulica Zielonki jest nieprzejezdna, policja zorganizowała objazdy.
:)
Wed, 16 Jan 2013 - 08:28
to jakas nowa ulica? Chyba pomylka
sandwich
Wed, 16 Jan 2013 - 09:29
O 5 nie po 6.
Leszek
Wed, 16 Jan 2013 - 11:55
O Zieloną chodzi zapewne, tak w każdym razie mówili w Antyradiu rano.
Edit: a ja chyba deja vu miałem
PaVLo
Wed, 16 Jan 2013 - 21:45
Dzisiaj koło godziny 18-19 pod Biedronką przy Tysiąclecia 6 stały dwie straże i policja na sygnale świetlnym, ktoś wie co się stało ?. Wjazd koło sklepu i od strony osiedla był zablokowany i wydawało mi się, że w sklepie było ciemno.
Franek79
Wed, 16 Jan 2013 - 21:58
Bathurst
Wed, 16 Jan 2013 - 22:07
Walka o klienta się zaostrza
KacperskiDGG
Fri, 18 Jan 2013 - 01:57
CYTAT
Wędkarz w wodzie - Pogoria III
W dniu 17.01.2013 roku po przyjeździe na miejsce zdarzenia zastano mężczyznę, pod którym załamał się lód na zbiorniku wodnym Pogoria III. Działania PSP polegały na wydostaniu poszkodowanego przy pomocy sań lodowych na brzeg i udzieleniu mu Kwalifikowanej Pomocy Przedmedycznej. Na miejsce wezwano Zespół Ratownictwa Medycznego, który zabrał poszkodowanego do Szpitala Miejskiego w Dąbrowie Górniczej oraz patrol Policji, który zabezpieczył ubrania i sprzęt wędkarski poszkodowanego.
Źródło:
http://kmpspdabrowag.pl/
PaVLo
Fri, 18 Jan 2013 - 13:58
Parę dni mrozu i idioci myślą, że jak jezioro jest pod grubą warstwą śniegu to pewnie lód też jest gruby i twardy ...
signaal
Tue, 22 Jan 2013 - 20:40
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063..._miejskich.htmlCYTAT
Zmieni się też szef komendy w Dąbrowie Górniczej. Dotychczasowy komendant Marek Walczyński odchodzi na emeryturę. Jego miejsce zajmie Artur Klimek z Piekar Śląskich.
Bathurst
Tue, 22 Jan 2013 - 21:10
CYTAT
Infolinia dla bezdomnych
Wtorek, 22-01-2013 Dąbrowa Górnicza
Każdy może pomóc tym osobom, które szczególnie narażone są na działanie niskich temperatur. Od początku listopada funkcjonuje specjalna infolinia, gdzie pod numerem telefonu 800 100 022 można uzyskać informację o możliwości pomocy w zakresie noclegu i wyżywienia dla osób bezdomnych. Swoim zasięgiem obejmuje teren całego województwa śląskiego. Funkcjonować będzie przez całą dobę w każdym dniu tygodnia do końca marca 2013 roku.
Na stronie internetowej Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego umieszczony jest wykaz placówek świadczących pomoc osobom bezdomnym:
http://www.katowice.uw.gov.pl/wdzbizk/info...bezdomnych.html Apelujemy do Państwa o zwracanie uwagi na przypadkowo napotkane osoby, które mogą stać się ofiarą niskich temperatur. Nie bądźmy obojętni na widok osób leżących przy drodze bądź niestosownie ubranych do pory zimowej. Zwracajmy uwagę przede wszystkim na dzieci, osoby starsze oraz bezdomne. Wielokrotnie od naszej wrażliwości i chęci niesienia pomocy zależy ich życie. O każdej niepokojącej sytuacji informujmy służby ratownicze.
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...bezdomnych.html
Slyzaba
Thu, 24 Jan 2013 - 11:39
Bezpieczeństwo to chyba dobry wątek na tą informację:
http://www.tvs.pl/42949,uciekl_ze_szwedzki..._gorniczej.htmlCYTAT
olicja z Dąbrowy Górniczej zatrzymała poszukiwanego przemytnika. Mężczyzna skazany na 10 lat odsiadki za przemyt narkotyków zamiast wrócić z przepustki do więzienia, zbiegł do ...Dąbrowy Górniczej.
32-letni mężczyzna został złapany w 2005 roku w Szwecji w związku z przemytem kilku kilogramów narkotyków. Dostał wtedy wyrok 10 lat więzienia. W czasie odbywania kary wyszedł jednak na przepustkę. Tyle, że zamiast wrócić po jej zakończeniu do zakładu karnego, zbiegł do Polski gdzie ukrywał się przed wymiarem sprawiedliwości. Policja namierzyła mężczyznę i zatrzymała go w Dąbrowie Górniczej. Przestępcę lokalizowali wspólnie policjanci z Komendy Głównej Policji i funkcjonariusze z Dąbrowy Górniczej. Zadanie mieli niełatwe, bo strona szwedzka przekazała polskiej policji bardzo skąpe materiały o Krzysztofie J. a mężczyzna nie kontaktował się z nikim ze swojej rodziny ani przyjaciół.
Co ciekawe - okazało się, że mężczyzna w Dąbrowie Górniczej nie tylko się ukrywał ale i ...pracował w firmie wynajmującej samochody, podszywając się za swojego przebywającego za granicą brata. Mężczyznę zatrzymano właśnie kiedy wchodził do pracy. Początkowo usiłował wmówić policji że szukają kogoś innego - jednak jego dane zostały szybko potwierdzone, a przemytnik zatrzymany. O dalszym losie tymczasowo już aresztowanego mężczyzny zdecyduje teraz sąd.
WayOut
Fri, 25 Jan 2013 - 17:37
W dniach 22-25.01.2013 w Szczyrku odbywały się VIII Międzynarodowe Zimowe Mistrzostwa w Ratownictwie Medycznym. Zespół reprezentujący RPR Sosnowiec- Stacja w Dąbrowie Górniczej zajął II miejsce.
http://pogotowie.bielsko.pl/mistrzostwa/klasyfikacja-koncowa
Izabela Gil
Fri, 25 Jan 2013 - 20:19
A mogę napisać , że dzisiaj o godz. 14 zwinęli mi z samochodu na ul. 3 Maja tableta Galaxy2 10,1 w kolorze białym w etui w kolorze ciemnoszarym.
Jeżeli przypadkiem ktoś zechce Wam okazyjnie sprzedać ( bez pudełka) to prosze na priva.
oooooo to mój drugi post
xMarcinx
Sat, 26 Jan 2013 - 13:30
Na pewno damy znać

Poza tym przypomniała mi Pani swoją osobą, że już 2 miesiące wybieram się po nowe okulary..
signaal
Sun, 27 Jan 2013 - 11:09
Nie wiem czy bardziej pasuje tutaj czy do zdjęć starej Dąbrowy
441[S]26 - GBA 2/24 Star 1142/SHL - JRG Dąbrowa Górnicza
http://www.czerwonesamochody.com/details.php?image_id=37495
juar_78
Sun, 27 Jan 2013 - 22:09
CYTAT(signaal @ nie, 27 sty 2013 - 09:09)

Nie wiem czy bardziej pasuje tutaj czy do zdjęć starej Dąbrowy
441[S]26 - GBA 2/24 Star 1142/SHL - JRG Dąbrowa Górnicza
http://www.czerwonesamochody.com/details.php?image_id=37495Znów nie taka stara ta Dąbrowa na tym zdjęciu. Ten samochód czas jakiś służył równolegle z Jelczem 441s25 -
441s25 Jelcz, a tenże jeździł jeszcze calkiem niedawno.
Niemniej ten star z Twojego zdjęcia (441s26) był w sumie mało widywany, z tego co kojarzę. Nie był chyba za często dysponowany i relatywnie szybko wypadł ze stanu dąbrowskiej JRG (np. w porównaniu z Jelczem 441s25).
matidg
Mon, 28 Jan 2013 - 14:54
CYTAT
Mamy drugie miejsce podczas VIII Międzynarodowych Zimowych Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym
2013-01-28, Aktualizacja: dzisiaj 14:04
Kolejny sukces zanotowali na swoim koncie dąbrowscy ratownicy medyczni. Pokonali ponad 50 innych załóg krajowych i zagranicznych. Gratulacje!
Podczas VIII Międzynarodowych Zimowych Mistrzostw w Ratownictwie Medycznym w Szczyrku (22-25 stycznia) zajęli zaszczytne, drugie miejsce. Jest to niewątpliwie bardzo duży sukces tego zespołu, mając dodatkowo w pamięci to, iż jesienią 2012 roku ten sam zespół zajął trzecie miejsce na Mistrzostwach Polski w Ratownictwie Medycznym. Zespół ratownictwa medycznego ze stacji pogotowia ratunkowego z Dąbrowy Górniczej wystąpił w składzie : Piotr Szwedziński, Mateusz Benesz, Rafał Szostak.
W zawodach tych brało udział 40 zespołów polskich i 9 zagranicznych. Przez cztery dni trwania mistrzostw załogi zmagały się z różnymi konkurencjami. Były to: Impreza, Mucha, Butelka, Żar, WORD oraz zadanie sprawnościowe. Pod tajemniczo brzmiącymi nazwami kryły się różnorakie, symulowane zdarzenia.
Zawody wygrała załoga reprezentująca NZOZ Nowy Szpital w Nakle i Szubinie, a trzecie miejsce zajęły ex aequo Krakowskie Pogotowie Ratunkowe i Stacja Ratownictwa Medycznego w Chełmie - SP ZOZ. Wśród załóg zagranicznych najlepszą okazała się drużyna Zespołu Szpitala Centralnego Zalishchyky na Ukrainie.
Podczas mistrzostw odbywały się zajęcia edukacyjno-naukowe z zakresu rozpoznawania, różnicowania i leczenia stanów nagłego zagrożenia zdrowotnego.
domeldg
Tue, 29 Jan 2013 - 13:55
Dzis jakieś potracenie na przjesciu dla pieszych przy skręcie z Redenu na Aleje ?
KacperskiDGG
Tue, 29 Jan 2013 - 15:18
CYTAT
Wtorek, 29-01-2013Dąbrowa Górnicza
Śmiertelne potrącenie na ul. Majakowskiego
Policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego dąbrowskiej komendy wyjaśniają okoliczności zdarzenia drogowego, do którego doszło dzisiaj przed godz. 13.00 na ul. Majakowskiego. W wyniku potrącenia przez autobus komunikacji miejskiej w rejonie oznakowanego przejścia dla pieszych śmierć poniosła 79-letnia kobieta. Policyjne dochodzenie wyjaśni okoliczności i przyczyny wypadku.
Do tragicznego zdarzenia doszło około godziny 12.45 w rejonie przejścia dla pieszych na ul. Majakowskiego. Z wstępnych ustaleń wynika, że kierujący autobusem komunikacji miejskiej skręcając z ul. Królowej Jadwigi w ul. Majakowskiego po wykonaniu manewru potrącił przebywającą w rejonie oznakowanego przejścia dla pieszych kobietę. W wyniku odniesionych w zderzeniu z pojazdem obrażeń 79-letnia mieszkanka Dąbrowy Górniczej ponisła śmierć na miejscu. Kierujący autobusem 54-letni mężczyzna był trzeźwy. Wszczęte śledztwo wyjaśni przyczyny i okoliczności tego feralnego zdarzenia.
Źródło:
dabrowa.slaska.policja.gov.pl
paw74
Tue, 29 Jan 2013 - 15:26
nawet byli tam ludzie z ITD, współczuć rodzinie kobiety
signaal
Thu, 31 Jan 2013 - 11:52
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-1-go-maja.htmlCYTAT
Policjanci z dąbrowskiej komendy pod nadzorem prokuratury wyjaśniają przyczyny śmierci młodej kobiety, która w mieszkaniu prawdopodobnie w trakcie kąpieli w wannie śmiertelnie zatruła się tlenkiem węgla wydobywającym się z popularnego piecyka gazowego podgrzewającego wodę.
Do tego tragicznego zdarzenia doszło w jednym z mieszkań w budynku wielorodzinnym przy ul. 1-go Maja w Dąbrowie Górniczej. Dzisiaj po północy dyżurny dąbrowskiej komendy został powiadomiony telefonicznie, o zgonie kobiety w mieszkaniu. Policjanci przybyli niezwłocznie na miejsce zdarzenia potwierdzili zgłoszenie. Na miejscu zastali młodą kobietę, która nie dawała oznak życia. 23-letniej dziewczyny mimo prób reanimacji przez jej partnera, który zastał ją w takim stanie po przyjściu do mieszkania oraz próbie przywrócenia jej funkcji życiowych przez zespół ratownictwa medycznego nie udało się uratować. Straż pożarna w łazience stwierdziła wielokrotnie przekroczony dopuszczalny poziom tlenku węgla, który prawdopodobnie wydobywał się z gazowego piecyka podgrzewającego wodę. Przyczyny i okoliczności śmierci dziewczyny wyjaśni wszczęte w tej sprawie śledztwo. Prokurator zarządził sekcję zwłok kobiety.
Apelujemy o rozważne korzystanie z piecyków gazowych, grzejników elektrycznych i innych urządzeń grzewczych. Nie należy dokonywać żadnych przeróbek, czy napraw takich urządzeń. Warto pamiętać o okresowych przeglądach takich urządzeń, a także sprawdzaniu drożności instalacji wentylacyjnych i kominowych. Przeglądy powinny przeprowadzić uprawnione do tego osoby.
katidg
Thu, 31 Jan 2013 - 17:12
CYTAT(signaal @ czw, 31 sty 2013 - 11:52)

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-1-go-maja.htmlCYTAT
Policjanci z dąbrowskiej komendy pod nadzorem prokuratury wyjaśniają przyczyny śmierci młodej kobiety, która w mieszkaniu prawdopodobnie w trakcie kąpieli w wannie śmiertelnie zatruła się tlenkiem węgla wydobywającym się z popularnego piecyka gazowego podgrzewającego wodę.
Do tego tragicznego zdarzenia doszło w jednym z mieszkań w budynku wielorodzinnym przy ul. 1-go Maja w Dąbrowie Górniczej. Dzisiaj po północy dyżurny dąbrowskiej komendy został powiadomiony telefonicznie, o zgonie kobiety w mieszkaniu. Policjanci przybyli niezwłocznie na miejsce zdarzenia potwierdzili zgłoszenie. Na miejscu zastali młodą kobietę, która nie dawała oznak życia. 23-letniej dziewczyny mimo prób reanimacji przez jej partnera, który zastał ją w takim stanie po przyjściu do mieszkania oraz próbie przywrócenia jej funkcji życiowych przez zespół ratownictwa medycznego nie udało się uratować. Straż pożarna w łazience stwierdziła wielokrotnie przekroczony dopuszczalny poziom tlenku węgla, który prawdopodobnie wydobywał się z gazowego piecyka podgrzewającego wodę. Przyczyny i okoliczności śmierci dziewczyny wyjaśni wszczęte w tej sprawie śledztwo. Prokurator zarządził sekcję zwłok kobiety.
Apelujemy o rozważne korzystanie z piecyków gazowych, grzejników elektrycznych i innych urządzeń grzewczych. Nie należy dokonywać żadnych przeróbek, czy napraw takich urządzeń. Warto pamiętać o okresowych przeglądach takich urządzeń, a także sprawdzaniu drożności instalacji wentylacyjnych i kominowych. Przeglądy powinny przeprowadzić uprawnione do tego osoby.
Bathurst
Mon, 04 Feb 2013 - 11:32
CYTAT
Kolizja w Dąbrowie Górniczej. Samochodem uderzyła w tramwaj2013-02-04, Aktualizacja: dzisiaj 09:44Nie jeżdżą tramwaje z Gołonoga w kierunku Sosnowca. Powód? Kolizja.W poniedziałkowy poranek o godz. 8:40 doszło do kolizji - kierująca skodą fabią uderzyła w tramwaj.Ruch tramwajowy w kierunku Sosnowca został zatrzymany.
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...70899250c,1,3,6CYTAT
NIEBEZPIECZNY LÓD- BEZPIECZNE LODOWISKAWodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe w Dąbrowie Górniczej, Komenda Miejska Państwowej Straży Pożarnej w Dąbrowie Górniczej oraz Centrum Sportu i Rekreacji w Dąbrowie Górniczej zaprasza młodzież szkół podstawowych, gimnazjalnych wraz z opiekunami na bezpłatne szkolenie z zakresu 'Niebezpieczny lód - bezpieczne lodowiska'.Celem szkolenia jest zapoznanie młodzieży z niebezpieczeństwem jakie niosą ze sobą zabawy na lodzie, zwłaszcza nad zamarzniętymi zbiornikami wodnymi takimi jak jeziora, stawy czy rzeki oraz pokazanie technik samoratownictwa i niesienia pomocy osobom, które uległy wypadkowi na skutek załamania się lodu.1. Szkolenie odbędzie się dnia 8 lutego 2013r.2. Miejsce: zbiornik wodny Pogoria III, przy plaży miejskiej obok „MOLO” o godzinie 11:00.3. Przewidywany czas szkolenia: 11:00 do 12:304. Transport we własnym zakresie.5. Uczestnicy szkolenia oraz opiekunowie otrzymają certyfikaty uczestnictwa.6. Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie zgłoszenia na adres woprdg@o2.pl do dnia 7 lutego 2013r. Zgłoszenie powinno zawierać: pełną nazwę placówki, imię i nazwisko opiekunów/nauczycieli, imię i nazwiska uczniów deklarujących udział w szkoleniu.7. Organizator zapewnia ciepłą herbatę, węzeł sanitarny oraz możliwość ogrzania się w nowym ośrodku CSiR.8. Po zakończeniu szkolenia zapraszamy na pieczenie kiełbasek w scenerii zimowej (poczęstunek zapewnia organizator tylko dla osób prawidłowo zgłoszonych w wyznaczonym terminie)Program Szkolenia :11:00 Powitanie uczestników11:05 Pogadanka na temat bezpieczeństwa osób przebywających nad zamarzniętymi obszarami wodnymi. Struktura lodu , sposoby wzywania pomocy, numery alarmowe pierwsza pomoc przy wychłodzeniu (hipotermii).11:25 Pokazy samoratownictwa oraz ratownictwa w wykonaniu Ratowników WOPR z Dąbrowy Górniczej z wykorzystaniem prowizorycznego sprzętu takiego jak: kije narciarskie, kij hokejowy, deska , narty, kolce, drabina, podręczny sprzęt.11:45 Pokazy ratownictwa z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu ratownictwa lodowego: łodzi, sań do ratownictwa lodowego kołowrotu z liną rzutki ratowniczej w wykonaniu ratowników WOPR oraz Strażaków Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Dąbrowie Górniczej.12:15 Pokazy Sekcji Psów Ratowniczych WOPR w Dąbrowie Górniczej. Techniki ratownicze prezentowane przez specjalnie przeszkolone psy oraz ich przewodników.Link do strony -
http://www.woprdg.com/wopr/pliki/7/ratownictwolodowe.docx http://kmpspdabrowag.pl/?d=news&m=maxnews&id=35
signaal
Wed, 13 Feb 2013 - 15:23
http://m.katowice.gazeta.pl/katowice/1,106...campaign=lokaleCYTAT
Zwłoki 48-letniego mężczyzny znaleźli mieszkańcy w środę rano przed blokiem na Osiedlu Sikorskiego w Dąbrowie Górniczej. Myśleli, że leży pijany. Był to ich sąsiad, który najprawdopodobniej zamarzł nocą na chodniku.
Policjanci z Dąbrowy Górniczej pod nadzorem prokuratury wyjaśniają przyczyny śmierci mężczyzny pod blokiem przy ul. Piłsudskiego 34. - Około godziny 8.45 dyżurny odebrał telefon, że na chodniku w pobliżu budynku leży prawdopodobnie nietrzeźwy mężczyzna - mówi aspirant Mariusz Miszczyk z Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.
Na miejsce natychmiast pojechał policyjny patrol, lecz okazało się, że mężczyzna nie daje już oznak życia. Lekarz pogotowia, które wezwano, stwierdził zgon. Szybko ustalono, że zmarły mieszkał nieopodal. Zarządzono sekcję zwłok. - Ze wstępnych ustaleń wynika, że zwłoki nie posiadały zewnętrznych obrażeń - dodaje asp. Miszczyk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.