Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
menago
wlasnie straz przyjechala na sygnale na 1go Maja 4, ale nie wiem co sie stalo....
KacperskiDGG
ok. 2 godz. temu straż pożarna (GCBA 5/25 Jelcz) jechała na sygnale na osiedle Cedlera i też nie wiem w jakim celu.
bzenek
CYTAT(KacperskiDGG @ wto, 05 lut 2008 - 17:15) *
ok. 2 godz. temu straż pożarna (GCBA 5/25 Jelcz) jechała na sygnale na osiedle Cedlera i też nie wiem w jakim celu.

Koło ośrodka zdrowia ktoś podpalił kontener PCK na używaną odzież. Jak widać cymbałów u nas nie brakuje. mellow.gif

Aczkolwiek jestem zbudowany obywatelską postawą społeczeństwa bo jak się dodzwoniłem na 998 to dyżurny powiedział, że przyjęli już zgłoszenia na ten temat, a ekipa jest w drodze. smile.gif

kwintosz
Tylko nie bądźmy teraz przewrażliwieni że w tym wątku będziemy pisać że straż o tej i o tej pojechała tu i tu jak nie będziemy wiedzieć po co.. W temacie zrobi się śmietnik. Nie mówiąc już że mamy jeszcze pogotowie tongue.gif

A tak w ogóle to, jestem ciekaw po na następny dzień po pożarze w bloku, ok godziny 15 byłem w centrum jakoś wtedy pruły 2 ciężkie samochody strażackie i terenówka (oczywiście na sygnale) w kierunku Huty Bankowej.. i tak sobie pomyślałem czy przypadkiem znowu tam nic się nie zaczęło dziać.. ciekaw jestem gdzie jechali.. bo chyba na tamto miejsce pożaru nie musieliby się śpieszyć.
marcin.p
Tutaj jeszcze o pożarze na mydlicach

Co do soboty, to o DG nic nie piszą. A w okolicy, to pożar mieszkania w Sosnowcu
:)
CYTAT
Radio Katowice

06/02/2008 Pomoc poszkodowanym w pożarze

Jeszcze tylko jedna rodzina ewakuowana w nocy z piątku na sobotę z wieżowca w Dąbrowie Górniczej nie może wrócić do swojego mieszkania. Przedostatni z 700 ewakuowanych w wyniku pożaru lokatorów mogą wrócić do domu dzisiaj. Ostatnia rodzina, której mieszkanie znajduje się bezpośrednio pod tym, w którym wybuchł pożar, poczeka na ten moment prawdopodobnie do końca tygodnia.

Miasto zapewniło jej nocleg w Domu Pomocy Społecznej. Wszyscy poszkodowani mogą natomiast uzyskać wsparcie finansowe- podkreślił zastępca prezydenta Dąbrowy Górniczej, Paweł Gocyła. Ci, którzy nie złożyli jeszcze wniosku o takie wsparcie ciągle mogą to zrobić. Miasto zapewniło pogorzelcom także pomoc psychologiczną i wydało blisko 60 obiadów dla nich.

Pożar wybuchł na 11 pietrze wieżowca. Ze wstępnych ustaleń wynika, że poprzedził go wybuch, który spowodował lokator mieszając materiały wybuchowe. Mężczyzna prawdopodobnie prowadził internetowy sklep z materiałami pirotechnicznymi. Właściciel lokalu zginął w pożarze. W jego wyniku ranne zostały także 3 osoby.
janosikdg
Dąbrowa Górnicza

ZATRZYMANIE KIEŁBASIANEGO ZŁODZIEJA. Grożąc nożem sprzedawczyni skradł z kasy pieniądze oraz... kawałek kiełbasy. Tuż po 9.00 policjanci z Dąbrowy Górniczej zostali powiadomieni o napadzie na sklep mięsny przy ul. Kościuszki. Oficer dyżurny natychmiast na miejsce skierował wszystkie dostępne patrole. Ustalono, że młody mężczyzna po wejściu do sklepu zabrał z lady nóż i grożąc nim 46-letniej ekspedientce, skradł z kasy ponad 160 zł utargu. Opuszczając sklep porwał jeszcze... pęto kiełbasy, usprawiedliwiając to swoim głodem. Patrolując ulice miasta wraz ze sprzedawczynią, policjanci jednego z radiowozów zatrzymali rabusia. Przy nim znaleziono część łupu w postaci pieniędzy, niestety bez kiełbasy którą najprawdopodobniej zdążył już skonsumować. 24-letni mieszkaniec Dąbrowy Górniczej okazał się nietrzeźwy i bardzo agresywny wobec zatrzymujących go policjantów. Z uwagi na swój stan został on umieszczony w izbie wytrzeźwień. Najprawdopodobniej jutro stanie przed prokuratorem i sędzią, którzy zadecydują o jego dalszym losie. Za napad może mu grozić nawet 12 lat więzienia.

DG coraz bezpieczniejsza :/
szer
CYTAT
W spalonym mieszkaniu produkowano perfumy

Czwartek, 7 lutego (15:53)

Według wstępnych ustaleń prokuratury, w spalonym mieszkaniu w Dąbrowie Górniczej urządzono nielegalną wytwórnię perfum. W mieszkaniu między innymi znaleziono resztki amoniaku i rtęci. Nie wiadomo jeszcze, co spowodowało eksplozję i pożar.

Policjanci sprawdzają, czy ofiara pożaru - właściciel mieszkania - sprzedawała także materiały wybuchowe.

Mieszkańcy przede wszystkim kojarzą samochód mężczyzny z reklamą butli gazowych, które sprzedawał, ale o tym, co się mogło dziać w jego mieszkaniu, twierdzą, że wiedzieli niewiele. On zawsze z takimi dużymi torbami chodził, no i teraz okazało się, że lubił sobie petardę odpalić - przypominają sobie sąsiedzi.

Jak powiedział prokurator, ustalono już, że mężczyzna nielegalnie wytwarzał w mieszkaniu perfumy. Sprzedawał je na jednym z targowisk. Ciężko ranna kobieta, która tuż po wybuchu zeszła po balkonie z 11. piętra na 10. w mieszkaniu była przypadkiem, a mężczyznę spotkała właśnie na targowisku i przyszła do niego kupić perfumy.

Źródło informacji: RMF
filip13
teraz na ulicy Piłsudskiego (manhatan) przyjechały dwa wozy straży
pewnie znowu gaz, u nas to częste wink.gif
Maryhna
heh ja mieszkam w 36, mam okna w stronę HK więc nic nie widzę huh.gif może to dobrze... mam ostatnio dość wrażeń z pożarami
filip13
ale to jest po drugiej stronie..... wink.gif
szer
Ostatnio często jeżdżą :|. We wtorek idąc na halę mijałem dwa wozy strażackie (podjechały pod jeden z bloków przy hali)... Gdzieś tam artykuł jeszcze jeden był o pożarach traw więc jak znajde to wrzucę
Maryhna
filip a który to blok?
kwintosz
CYTAT

Są pieniądze na bezpieczeństwo

Dąbrowscy policjanci dostaną w tym roku z budżetu miasta 40 tys. zł. Mają to być pieniądze na dodatkowe patrole w okresie letnim. Więcej policjantów będzie patrolowało przede wszystkim rekreacyjne tereny Dąbrowy Górniczej (np. Park Zielona).

- Idziemy w bardzo dobrym kierunku. Widok policjantów na ulicy sprawia, że w danym miejscu czujemy się znacznie bezpieczniej. Poza tym policjanci patrolujący na przykład okolicę Pogorii mogą odstraszać tych, którzy nad jezioro wybrali się nie po to, żeby pływać, ale po to, żeby wykorzystać nieuwagę wypoczywających i kąpiących się ludzi - mówi Paweł Łotocki, rzecznik prasowy Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.

Za dodatkowe pieniądze z miasta dąbrowscy stróże prawa będą patrolować okolice Pogorii I i Pogorii III. Mieszkańcy nie kryją zadowolenia.

- To bardzo dobry pomysł. Często się zdarza, że w miejscach takich jak Pogoria giną różne drobiazgi. Niektórzy piją tam piwo, czego przecież robić nie wolno, a potem wszczynają awantury, albo idą popływać, co też może się skończyć dramatem. Mam nadzieję, że widok policjantów sprawi, że do podobnych ekscesów nie będzie dochodziło - twierdzi Edward Kubis, mieszkaniec Dąbrowy Górniczej.

Miasto przekaże też 100 tys. zł na dofinansowanie remontu pomieszczenia dla zatrzymanych w siedzibie Komendy Miejskiej Policji.
(gk) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
WieLguT
Znowu pożar.. tym razem na Chopina. Jakaś kamienica sie pali :/
Bartek
To na Podlesiu (w okolicy WORD) od ok. 2h trwa akcja podnoszenia przewróconej Betoniarki wink.gif Nie wyrobiła na zakręcie.
CYTAT(WieLguT @ pią, 08 lut 2008 - 16:30) *
Znowu pożar.. tym razem na Chopina. Jakaś kamienica sie pali :/
Opisz dokładniej jak możesz.
WieLguT
wiesz co .. wiem tylko że sie pali bo starszy dzwonił że wróci później (UM-Zarządzanie kryzysowe i ochrona ludności) .. a ja osobiście z innej części DG jestem, więc nie mam jak opisać tego bardziej :/
Bartek
CYTAT(WieLguT @ pią, 08 lut 2008 - 16:48) *
wiesz co .. wiem tylko że sie pali bo starszy dzwonił że wróci później (UM-Zarządzanie kryzysowe i ochrona ludności) .. a ja osobiście z innej części DG jestem, więc nie mam jak opisać tego bardziej :/

Spoko wink.gif
WieLguT
CYTAT(Bartek @ pią, 08 lut 2008 - 16:52) *
Spoko wink.gif

więc czekam żeby ktoś z tamtych terenow cos napisal.. Kumpel dobitnie napisał: Sie zrobiła taka DG'owska tradycja - palące się bloki w piątki .. :/
kwintosz
CYTAT

Rodzinę uratowali sąsiedzi

Wczoraj, około godziny 14 przy ulicy Chopina 70 w Dąbrowie Górniczej pojawił się ogień. Zajął poddasze starego, przeznaczonego do rozbiórki, budynku. Z mieszkania na pierwszym piętrze ewakuowano 6-osobową rodzinę, która nie wróci już do tego domu.

- Gdyby nie sąsiedzi, nawet nie wiedziałabym, że się pali. Dobrze, że mnie zaalarmowali, bo nie wiem, co by z nami było. Nagle pojawiło się pełno dymu i ognia na strychu. Mieszkam tu z mężem, czwórką dzieci i wnuczką. W styczniu minął rok od decyzji o rozbiórce kamienicy, ale nadal musieliśmy tu mieszkać. Nie mieliśmy się gdzie podziać - mówi Małgorzata Bernaś.

- Tu nie ma warunków do życia! Wszystko zawilgocone, nie ma prądu, a jednak w pięć osób musimy sobie jakoś radzić. Tak dalej być już nie może! - dodaje Ewa Litwin, sąsiadka ewakuowanych.

Stara kamienica jest po połowie własnością Skarbu Państwa i prywatnych właścicieli. Ze względu na zły stan techniczny jest przeznaczona do rozbiórki.

- Lokatorzy, którzy stracili dach nad głową, trafią do tymczasowego lokum i będziemy dla nich szukać nowego mieszkania. Nie zostaną bez pomocy - mówi Henryk Zaguła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej.

Z pożarem walczyło pięć jednostek dąbrowskich strażaków i dwie sosnowieckich.

- Musieliśmy rozebrać drewnianą konstrukcję dachu, bo było zagrożenie, że ogień się gdzieś przedostanie. Dogaszanie trwało kilka godzin. O przyczynach pożaru można będzie mówić dopiero za kilka dni - twierdzi kapitan Adam Sokół z dąbrowskiej KM PSP.

W ciągu ostatnich dwóch tygodni strażacy gasili już dwa duże pożary w Dąbrowie Górniczej: w kamienicy przy ul. Limanowskiego i w bloku przy ul. Łukasińskiego 11.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Żeby się to nie przerodziło w jakąś psychozę strachu.. Jakoś wcześniej nikt się nie interesował pożarami a takowe przecież były.
beata
No pożary na pewno wcześniej były ale nie wydaje mi się żeby było ich tyle w tak krótkim czasie . conf (13).gif
Bartek
CYTAT(beata @ sob, 09 lut 2008 - 16:19) *
No pożary na pewno wcześniej były ale nie wydaje mi się żeby było ich tyle w tak krótkim czasie . conf (13).gif

Zwykły przypadek, nic poza tym. Czasem jest tak że w jeden dzień jest 8 wypadków samochodowych, a przez okres następnych 5 dni nie ma ani jednego. Po prostu przypadek i nic poza tym.
Maryhna
zgadzam się z Bartkiem...
a teraz trzeba robić wszystko żeby do nich nie dochodziło lub, żeby czas ratowania ludzi i dobytku był jak najkrótszy... bo np. w przypadku pożaru na Mydlicach, wszystkie hydranty na osiedlu były nieczynne O.o
marcin.p
Trzeba zrobić wszystko by ograniczyc do minimum wypadki, pożary i inne nieszczęścia, których występowanie człowiek może ograniczyć! A na początek niech każdy z nas zada sobie pytanie "co Ja potrafię zrobić by pomóc innemu?". Potem władze wraz z odpowiednimi służbami powinny zadbać by było wszystko to o czym pisze Maryhna.

A wracając do pożarów, to...fala pożarów dopiero przed nami, jak "mądrale" zaczną wypalać trawy!!

kwintosz
CYTAT(marcin.p @ sob, 09 lut 2008 - 19:28) *
Trzeba zrobić wszystko by ograniczyc do minimum wypadki, pożary i inne nieszczęścia, których występowanie człowiek może ograniczyć! A na początek niech każdy z nas zada sobie pytanie "co Ja potrafię zrobić by pomóc innemu?". Potem władze wraz z odpowiednimi służbami powinny zadbać by było wszystko to o czym pisze Maryhna.

A wracając do pożarów, to...fala pożarów dopiero przed nami, jak "mądrale" zaczną wypalać trawy!!

Strażacy już narzekają na wypalanie traw. Zaledwie kilka dni temu był już o tym artykuł. Łagodna zima spowodowała, że ludzie zaczęli wcześniej to wypalanie niż zazwyczaj. Najgorsze jest to że prawie nigdy nie da się złapać za rękę takiej osoby która to robi. Nie dość że strażacy są zajmowani gaszeniem tego, każdy wyjazd kosztuje określone pieniądze to w dodatku ludzie czują się po prostu bezkarni. Przykre..
marcin.p
A więc jeśli wiemy kto wypala stańmy się "konfidentami" i donośmy, o przepraszam, informujmy o tym właściwe służby! Wyczyny utrwalajmy na komórkach, róbmy zdjęcia, czym więcej dowodów tym większa szansa na skazanie. A jak taki zapłaci kilka tysięcy złotych kary to mu się odechce.
szer
Nie skomentuje nagłówka wiadomości...

CYTAT
Śląsk – pogorzelcy dostaną pieniądze

Pogorzelcy z Dąbrowy Górniczej dostaną zapomogę z Caritasu. Liczone są pieniądze zebrane we wszystkich parafiach diecezji sosnowieckiej, podczas wczorajszych mszy świętych.
Rzecznik Kurii Metropolitalnej w Sosnowcu ks. Jarosław Kwiecień powiedział, że kwesta spotkała się z ogromnym odzewem społeczeństwa.

W pożarze mieszkania, do którego doszło Na początku lutego, zginął jego 41 - letni właściciel. Dwie osoby z objawami zatrucia tlenkiem węgla trafiły do szpitala. Wiele mieszkań zostało zniszczonych podczas gaszenia pożaru.

PR Katowice
marcin.p
CYTAT(szer)
Nie skomentuje nagłówka wiadomości...

Ja też nie! Ale ciśnienie mi podskoczyło!
KacperskiDGG
CYTAT(marcin.p @ sob, 09 lut 2008 - 19:28) *

co do pożarów traw to w zeszłym roku jakiś debil podpalił trawe w okolicy pogorii II. w sumie były tam dwa duże pożary. w pierwszej akcji brały udział nawet dwa śmigłowce i samolot Dromader, w drugiej (kilka dni później) jeden śmigłowiec (nie biorę pod uwagę licznych jednostek naziemnych). znając głupotę niektórych w tym roku będzie podobnie, tym bardziej że ten teren znowu porosły wysokie trawy i trzciny. a za takie akcje płacimy my wszyscy. zamiast kupić jakiś nowy sprzęt, pieniądze trzeba wydać na akcję gaśniczą przez jakiegoś kretyna który dla zabawy podpali sobie coś żeby było na co popatrzeć.
szer
Ten pożar co go gasił jeden śmigłowiec to chyba nawet widziałem... Brał wode z Pogorii III, a paliły się jakieś łąki między trójką, a dwójką... Eh cóż jak co roku są debile co palą trawy... Tylko po co?
Maryhna
marcin co ci tak ciśnienie podskoczyło? dlaczemu?
marcin.p
Maryhna spokojnie nie chodziło o "pogorzelcy dostaną pieniądze". Nie jestem aż takim draniem na jakiego wyglądam wink.gif ... O śląsk mi chodziło
Maryhna
hehehe wink.gif no ok tongue.gif
marcin.p
Dzisiaj znowu była stłuczka na Piłsudskiego/1000-lecia. Zderzyły się skoda octawia i tramwaj. Nikomu nic się nie stało. Ale skoda do remontu.
Maryhna
hmmm w sumie coś w tym jest...
beata
A co do bezpieczeństwa w naszym mieście,to w mojej dzielnicy na ul.Łącznej miał powstać komisariat razem z noclegownią dla bezdomnych,nie powiem bardzo się ucieszyłam z faktu iż będę miała policję pod nosem , człowiek czuje sie wtedy tak trochę bezpieczniej.No cóż noclegownia już trochę czasu funkcjonuje, za to prace remontowe komisariatu stanęły w miejscu .I nie wiem czy brakło funduszy na dalsze prace czy po prostu nie ma chętnych funkcjonariuszy na ulicę Łączna?
marcin.p
Raczej chodzi o pieniądze! Funkcjonariusze zostaliby przeniesieni rozkazem. Więc nie wyrażenie zgody na przejście do nowej jednostki groziłoby im utratą pracy!
marcin.p
Dzis około 11 na al. Zagłębia Dąbrowskiego, za skrzyżowaniem z Morcinka w kierunku dworca, BMW "wylądowało" na drzewie. Z tego co sie orientuje nie było poszkodowanych!

Ok. 14 na Piłsudskiego na wysokości McDonaldsa, w kierunku Gołonoga był karambol. Zderzyły się 4 samochody. Auta stały na poboczu, więc rannych nie było!

bzenek
CYTAT(beata @ sob, 16 lut 2008 - 01:19) *
A co do bezpieczeństwa w naszym mieście,to w mojej dzielnicy na ul.Łącznej miał powstać komisariat razem z noclegownią dla bezdomnych

Ten komistariat to był raczej skrót myślowy. Sądzę, że to raczej będzie jakiś punkt przyjęć dla dzielnicowych czy punkt wypoczynkowy dla patroli.
Leszek
CYTAT(marcin.p @ śro, 13 lut 2008 - 16:12) *
Dzisiaj znowu była stłuczka na Piłsudskiego/1000-lecia. Zderzyły się skoda octawia i tramwaj. Nikomu nic się nie stało. Ale skoda do remontu.

Akurat wtedy jechałem - szczęśliwie tramwaj był wcale/mało uszkodzony, bo spodziewałem się kolejki tramwajów co najmniej do Damelu, a pół godziny później nie było żadnego. Tylko skoda dalej stała.
marcin.p
CYTAT(bzenek)
Ten komistariat to był raczej skrót myślowy. Sądzę, że to raczej będzie jakiś punkt przyjęć dla dzielnicowych czy punkt wypoczynkowy dla patroli.

Też mi sie tak wydaje!

I po co kilka lat temu likwidowali KP2 w Gołonogu i KP4 w Centrum? Wydaje mi się, że należałoby powrócić do tamtego "podziału" KMP!
marcin.p
Kilkanaście minut temu była jakaś "akcja" w okolicy skrzyżowania Piłsudskiego/Kasprzaka. Policja, Straż, Pogotowie. Wie ktoś co się stało?
jatromb
ciezarowka jadaca trasa z centrum do trasy nr 1 urwala czy naderwala os i uszkodzila zbiornik paliwa co przejawilo sie wyciekiem ropy na asfalt. dzialania strazy polegaly na zneutralizowaniu wycieku pieskiem od skryzowania korczaka i pilsudskiego, az do trasy. neutralizacja trasy zajela sie firma obslugujaca ta trase.
dzialania zakonczono ok. 23:30

P.S: Pogotowia nie bylo ;P
Zibar
CYTAT(jatromb @ wto, 19 lut 2008 - 23:59) *
... uszkodzila zbiornik paliwa co przejawilo sie wyciekiem ropy na asfalt. dzialania strazy polegaly na zneutralizowaniu wycieku pieskiem od skryzowania korczaka i pilsudskiego

Wiem, że literówki i że pewnie pisząc to o północy byłeś zmęczony, ale "piesek od skryzowania":lol: rano mnie to nieźle rozbawiło i smile.gif Jeszcze jedno to na którym skrzyżowaniu to było ?
Bartek
ciezarowka jadaca trasa z centrum do trasy nr 1 urwala czy naderwala os i uszkodzila zbiornik paliwa co przejawilo sie wyciekiem ropy na asfalt. dzialania strazy polegaly na zneutralizowaniu wycieku pieskiem od skryzowania korczaka i pilsudskiego, az do trasy. neutralizacja trasy zajela sie firma obslugujaca ta trase.
dzialania zakonczono ok. 23:30

Hmm, pracujesz w PSP na Podlesiu? smile2.gif
Zibar
Z postów które jatromb napisał wynika, że tak. Fajnie, że czytają nas i zaczeli uczestniczyć w dyskusji dąbrowscy strażacy. Tylko zarejestrował się o jednego użytkownika za wcześnie i byłoby wszystko jak należy smile.gif
marcin.p
CYTAT(jatromb)

Ja tylko z okna widziałem, więc dokładnie nie wiem. A kilka chwil przed tym jak zauważyłem, że cos się tam dzieje jechało pogotowie w stronę huty. Stąd te przypuszczenia
jatromb
CYTAT(Bartek @ śro, 20 lut 2008 - 08:03) *
Hmm, pracujesz w PSP na Podlesiu? smile2.gif

nie biggrin.gif, ale jestem ochotnikiem i bralem udzial we wczorajszej akcji ;].. pozatym kolega jest dyspozytorem PSP takze jestem na biezaco
KacperskiDGG
Tutaj możecie zobaczyć jak wyglądała neutralicacja tego wycieku. Niska rozdzielczość bo kręcone telefonem komórkowym.
ciezarowka jadaca trasa z centrum do trasy nr 1 urwala czy naderwala os i uszkodzila zbiornik paliwa co przejawilo sie wyciekiem ropy na asfalt. dzialania strazy polegaly na zneutralizowaniu wycieku pieskiem od skryzowania korczaka i pilsudskiego, az do trasy. neutralizacja trasy zajela sie firma obslugujaca ta trase.dzialania zakonczono ok. 23:30P.S: Pogotowia nie bylo ;P
Od skrzyżowania ulic Piłsudskiego, Kasprzaka i Wiśniowej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.