Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
signaal
CYTAT(menago @ nie, 20 wrz 2015 - 12:29) *
no wlasnie sie zastanawialem skad to auto sie wzielo w tym miejscu.
czy je przeciagneli zeby inne na parkingu sie nie zajely?
raczej w tym miejscu nikt jeszcze nie parkowal smile2.gif

Ze zdjęć sądząc wygląda na to, że on w taki sposób zaparkował...
:)
CYTAT
naszemiasto.pl

Policja DG: jeździmy szybko, ale w tym roku nikt nie zginął na drogach

Policja DG. Wspólnie z dąbrowskimi policjantami podsumowaliśmy wakacje na drogach w naszym mieście. Okazuje się, że w porównaniu z analogicznym okresem sprzed roku jest trochę bezpieczniej, czego potwierdzeniem jest między innymi fakt, że od początku 2015 roku nikt nie zginął jeszcze w wypadkach na terenie Dąbrowy Górniczej.

– Takie dane nas oczywiście cieszą, bo wskazują na to, że kierowcy starają się jeździć ostrożniej. Nie zawsze się to udaje, ale warto podkreślić, że przed rokiem do września na dąbrowskich drogach zginęło już pięć osób, a w tym roku nie mamy jeszcze żadnych ofiar śmiertelnych. I oby tak było dalej, w kolejnych miesiącach – mówi aspirant sztabowy Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy dąbrowskiej policji.

A teraz przyjrzyjmy się nieco statystykom. W lipcu br. w naszym mieście miało miejsce 107 różnych zdarzeń w ruchu drogowym, a w sierpniu było ich 68. Liczba rannych, kolizji i wypadków jest porównywalna z wakacyjnym czasem w roku ubiegłym.

Zdecydowanie więcej działo się więc na dąbrowskich drogach w lipcu tego roku. Wśród 107 zdarzeń drogowych policjanci odnotowali 13 wypadków oraz 94 kolizje.

– W tych wszystkich wypadkach rannych zostało 20 osób. Główna przyczyna wypadków i kolizji to nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu oraz niezachowanie bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu. Takich zdarzeń zanotowaliśmy po 22. Co ciekawe przyczyną aż 21 kolizji był natomiast brak zachowania ostrożności podczas cofania – wylicza Mariusz Miszczyk.

Zdecydowanie bezpieczniej jeździliśmy natomiast w sierpniu br. Wśród 68 zdarzeń w ruchu drogowym w statystykach pojawiły się tylko dwa wypadki oraz 66 kolizji. W wypadkach ranne zostały w tym czasie cztery osoby.
Warto też przyjrzeć się bliżej kierowcom, którzy mimo coraz ostrzejszych przepisów i kar nadal szarżują na drogach albo też siadają za kółko pod wpływem alkoholu. 18 maja br. weszły w życie przepisy, które pozwalają policjantom odbierać prawo jazdy tym piratom drogowym, którzy w terenie zabudowanym przekroczyli prędkość o ponad 50 kilometrów na godzinę. Dotychczas w Dąbrowie Górniczej w ten sposób zostali ukarani trzej kierowcy.

– Ta liczba nie jest duża, co świadczy o tym, że jednak kampanie społeczne i nasze apele trafiają do części kierowców. Zdarzają się jednak i tacy, dla których przepisy i prawo znaczą niewiele. Na terenie miasta mamy sporo nowoczesnych, wyremontowanych fragmentów dróg szybkiego ruchu, na których można by się rozpędzić, ale na szczęście nie odnotowujemy zbyt wielu przypadków drastycznego przekroczenia prędkości – podkreśla rzecznik dąbrowskiej policji.

W lipcu br. dąbrowscy stróże prawa zatrzymali 50 nietrzeźwych kierowców i rowerzystów, a w tej liczbie 25 miało przypadków miało charakter przestępstw drogowych. To skutkowało zabraniem 41 praw jazdy. Z kolei w sierpniu „wpadło” 28 kierowców na podwójnym gazie, z czego 11 przypadków to przestępstwa drogowe. To skutkowało odebraniem 18 praw jazdy.
CYTAT
naszemiasto.pl

Nowe radiowozy dla dąbrowskich policjantów

Dąbrowscy stróże prawa otrzymali nowe radiowozy. Z trzech nowych oznakowanych samochodów marki Opel Corsa, które trafiły do służby, dwa zasiliły tabor dąbrowskiej komendy. Trzeci pełnić będzie służbę na ząbkowickich i strzemieszyckich drogach. Zakup nowych aut był możliwy dzięki finansowemu wsparciu lokalnych władz samorządowych.

Na drogach Dąbrowy Górniczej można już zobaczyć kolejne nowe radiowozy. Samochody będą wykorzystywane przez policjantów z komendy miejskiej oraz komisariatu w codziennej służbie patrolowej. Zakup aut był możliwy dzięki finansowemu wsparciu samorządu lokalnego.

W niedzielę po uroczystościach w Sanktuarium Matki Bożej Anielskiej odbyło się symboliczne przekazanie i prezentacja pojazdów. Z rąk prezydenta Dąbrowy Górniczej kluczyki od trzech Opli Corsa odebrał Komendant Miejski Policji w Dąbrowie Górniczej insp. Artur Klimek.

juar_78
CYTAT(:) @ wto, 22 wrz 2015 - 06:47) *
CYTAT
naszemiasto.pl

Nowe radiowozy dla dąbrowskich policjantów

Dąbrowscy stróże prawa otrzymali nowe radiowozy. Z trzech nowych oznakowanych samochodów marki Opel Corsa, które trafiły do służby, dwa zasiliły tabor dąbrowskiej komendy. Trzeci pełnić będzie służbę na ząbkowickich i strzemieszyckich drogach. Zakup nowych aut był możliwy dzięki finansowemu wsparciu lokalnych władz samorządowych.

Na drogach Dąbrowy Górniczej można już zobaczyć kolejne nowe radiowozy. Samochody będą wykorzystywane przez policjantów z komendy miejskiej oraz komisariatu w codziennej służbie patrolowej. Zakup aut był możliwy dzięki finansowemu wsparciu samorządu lokalnego.

W niedzielę po uroczystościach w Sanktuarium Matki Bożej Anielskiej odbyło się symboliczne przekazanie i prezentacja pojazdów. Z rąk prezydenta Dąbrowy Górniczej kluczyki od trzech Opli Corsa odebrał Komendant Miejski Policji w Dąbrowie Górniczej insp. Artur Klimek.

No tak, w świeckim państwie przekazanie radiowozów dla policji państwowej nie może nastąpić bez związku z uroczystością w kościele katolickim smile2.gif

Swoją drogą czy ktoś pamięta ząbkowickiego hyundaia atosa? Oryginalny to był radiowóz, dzielnicowego bodajże. Bardzo często ten dzielnicowy lokował się nim w okolicy przejazdu kolejowego na ul. Roździeńskiego i "mandatował" za STOP.
Leszek
Ja pamiętam smile2.gif Dość często widywałem go w bocznej uliczce za rondem w Ząbkowicach (w stronę Zawiercia), nie wiem, na co się tam czaili.
juar_78
CYTAT(Leszek @ wto, 22 wrz 2015 - 12:49) *
Ja pamiętam smile2.gif Dość często widywałem go w bocznej uliczce za rondem w Ząbkowicach (w stronę Zawiercia), nie wiem, na co się tam czaili.

Pilnował dzielnicy wink.gif
signaal
CYTAT(juar_78 @ wto, 22 wrz 2015 - 16:09) *

Fachowo nazywa się to "rozpierdalanie dniówki". wink.gif
juar_78
CYTAT(signaal @ wto, 22 wrz 2015 - 16:16) *
CYTAT(juar_78 @ wto, 22 wrz 2015 - 16:09) *

Fachowo nazywa się to "rozpierdalanie dniówki". wink.gif

Brzydko wink.gif.

To już wole oficjalne policyjne dokumenty. W Ząbkowicach właśnie, lat temu już ponad 10, z mojego 126p ukradziono tablice rejestracyjne. Zgłosiłem oczywiście. Po jakimś tam czasie przyszło ambitne postanowienie o umorzeniu dochodzenia,gdyż - jak można było przeczytać w uzasadnieniu - mimo przeprowadzenia szeregu czynności operacyjno-rozpoznawczych sprawcy nie wykryto.

Kto wie, może właśnie dzielnicowy z Ząbkowic w atosie czynnościami operacyjno-rozpoznawczymi w mojej sprawie "rozpierdalał swoją dniówkę"? Chociaż nie. Jak to były czynności operacyjno-rozpoznawcze, to w tamtym czasie to był na pewno policjant po cywilu w jakimś nieoznakowanym polonezie, no może góra lanosie.

CYTAT
naszemiasto.pl

Policja DG: Komenda Miejska Policji w remoncie i rozbudowie. Zobaczcie, jak się zmienia

Policja DG. Za dwa lata Komenda Miejska Policji w Dąbrowie Górniczej będzie wyglądała całkiem inaczej. Będzie nie tylko znacznie większa i bardziej funkcjonalna, ale także bardziej przyjazna dla osób niepełnosprawnych i wszystkich mieszkańców, którzy załatwiają tutaj swoje sprawy. Prace postępują szybko, widać już sporą część dobudowanego skrzydła budynku, a pozostałe piętra w „starej” części komendy także systematycznie zmieniają swój wygląd. Oczywiście na lepsze.

Pierwsze wizualizacje nowej Komendy Miejskiej Policji zaprezentował podczas lutowej sesji Rady Miejskiej zastępca śląskiego komendanta wojewódzkiego policji inspektor Piotr Kucia.

– Pierwsze prace nad tym projektem rozpoczęły się w 2013 roku. 23 maja 2014 roku podpisaliśmy umowę na wykonanie tej inwestycji. W sumie jej koszty to 18 mln zł, z czego kwotą 500 tys. zł wsparło nas miasto. Właśnie te pieniądze przeznaczone zostały na przygotowanie i opracowanie dokumentacji projektowej całego przedsięwzięcia. W tym tygodniu trafi ona do Urzędu Miejskiego – mówił inspektor Piotr Kucia. – Początkowo był taki pomysł, by główny budynek KMP, w którym znajduje się wejście, został nadbudowany dwiema dodatkowymi kondygnacjami. Po badaniach geologicznych tego terenu okazało się jednak, że jest to niemożliwe. W takiej sytuacji zdecydowaliśmy się na inne rozwiązanie. Lewe skrzydło komendy zostanie podniesione wzwyż o jedną dodatkową kondygnację. Zaraz za tym skrzydłem od podstaw wybudowany zostanie natomiast nowy budynek. Będzie miał pięć kondygnacji. Łącznie kubatura tego obiektu zwiększy się dwukrotnie. Cała inwestycja ma się zakończyć do końca przyszłego roku – dodał.

A jak dziś wygląda sytuacja w KMP? – Do końca tego roku całość ma być gotowa w stanie zamkniętym surowym, tak by zimą można było prowadzić prace wewnątrz obiektu – informuje starszy aspirant Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy dąbrowskiej policji. – W całym budynku wymienione zostały już wszystkie piony instalacji centralnego ogrzewania, są nowe grzejniki, nowe okablowanie całej sieci telefonicznej i teleinformatycznej. Tam, gdzie to niezbędne, wymienione zostaną okna. W prawym skrzydle budynku zrobione jest drugie piętro, łącznie z sanitariatami, pomieszczeniami socjalnymi, które na razie z konieczności zajmowane są przez policjantów, bo cały czas mamy tu zmiany organizacyjne. W remoncie generalnym jest natomiast pierwsze piętro w tym skrzydle - dodaje.

Cały budynek zostanie ocieplony, będzie jednakowa elewacja. Po wybudowaniu nowego skrzydła i remoncie policjantów czekają też spore zmiany. Blisko nowej recepcji i wejścia do komendy będą miały swoją siedzibę służby, które mają bezpośredni kontakt z mieszkańcami i wzywanymi do KMP. Archiwum, informatycy trafią do bardziej odległych pomieszczeń. Chodzi o to, by usprawnić codzienną służbę.

– Pojawią się też nowe bramy wjazdowe, nowe stanowisko do mycia pojazdów służbowych - mówi Mariusz Miszczyk.

Zgodnie z wcześniejszymi decyzjami z dąbrowskiej jednostki zniknęły już policyjne psy. Dziś w szeregach dąbrowskiej policji służy 312 mundurowych.

zdjęcia snf (51).gif http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...,id,tm,zid.html
signaal
Garść wieści z dąbrowskich straży pożarnych:
18-metrowy podnośnik z PSP trafił do OSP Łosień. Trochę szkoda bo już podpadał pod zabytek a ochotnicy albo go sprzedadzą a na pewno "zmodyfikują".
Renault Midlum trafił do OSP Ujejsce (de facto niedziałające) ponieważ... ktoś z naczialstwa dąbrowskiej komendy PSP jest mieszkańcem tej uroczej dzielnicy.
UM w Dąbrowie Górniczej zrezygnował z zakupu sorbentu i środka pianotwórczego dla OSP bo to się nie opłaca.
OSP Strzemieszyce (najaktywniejsza dąbrowska OSP) liczy, że KM PSP w Sosnowcu im przekaże wycofane GBA bo na nowe samochody w dąbrowskich OSP nie ma co liczyć. Swoją drogą powinni go dostać, kto w końcu zatrudnił byłego sosnowieckiego prezia jak nie DG.
juar_78
CYTAT(signaal @ pon, 28 wrz 2015 - 17:27) *
Garść wieści z dąbrowskich straży pożarnych:
18-metrowy podnośnik z PSP trafił do OSP Łosień. Trochę szkoda bo już podpadał pod zabytek a ochotnicy albo go sprzedadzą a na pewno "zmodyfikują".
Renault Midlum trafił do OSP Ujejsce (de facto niedziałające) ponieważ... ktoś z naczialstwa dąbrowskiej komendy PSP jest mieszkańcem tej uroczej dzielnicy.
UM w Dąbrowie Górniczej zrezygnował z zakupu sorbentu i środka pianotwórczego dla OSP bo to się nie opłaca.
OSP Strzemieszyce (najaktywniejsza dąbrowska OSP) liczy, że KM PSP w Sosnowcu im przekaże wycofane GBA bo na nowe samochody w dąbrowskich OSP nie ma co liczyć. Swoją drogą powinni go dostać, kto w końcu zatrudnił byłego sosnowieckiego prezia jak nie DG.

Po popisie z pożarem w centrum miasta, jak mówi piosenka....., nie dziwi nic.
olo
Skoro już przy straży, to może duperel, ale ciekaw jestem, czy z okazji 100 lecia odnowią herb miasta na budynku Straży Pożarnej
juar_78
CYTAT(olo @ wto, 29 wrz 2015 - 10:55) *
Skoro już przy straży, to może duperel, ale ciekaw jestem, czy z okazji 100 lecia odnowią herb miasta na budynku Straży Pożarnej

Całkiem nie tak dawno jeszcze, jedno z aut miało historyczny napis na drzwiach Zawodowa Straż Pożarna, choć takiej formacji nie ma od (bodajże) 1991 r.
signaal
Kolizja vectry i lanosa na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Wiśniową. Skończyło się na lawetach i drogówce.
CYTAT
naszemiasto

DG: dróżniczka na Konopnickiej nie opuściła zapór. Dramat był blisko

DG. Dróżniczka, która w niedzielę 4 października nie opuściła zapór na przejeździe kolejowym w Dąbrowie Górniczej przy ul. Konopnickiej, może odpowiadać za sprowadzenie zagrożenia dla życia i zdrowia wielu osób. Toczy się w tej sprawie policyjne śledztwo, natomiast PKP PLK cały czas ustala, czy rzeczywiście sytuacja była tak dramatyczna jak opisują to świadkowie, bo póki co… nie wiedziała o takim zdarzeniu.

Dopiero od Dzienika Zachodniego dowiedziała się o tej sytuacji. Wiele wskazuje więc na to, że ani dróżniczka, ani osoba, która na miejscu wyznaczała za nią zastępstwo, kiedy kobieta trafiła na Komendę Miejską Policji, nie poinformowała o całym zdarzeniu przełożonych. Na razie nie zostały więc podjęte wiążące decyzje, co do dalszych losów 31-letniej kobiety.

Zatrzymanie mieszkanki jednej z miejscowości powiatu zawierciańskiego potwierdza aspirant sztabowy Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy dąbrowskiej policji: – Nasi policjanci zostali wezwani na miejsce tego zdarzenia przez świadków. Kobieta została zatrzymana i złożyła wyjaśnienia. Nie była jednak w stanie w racjonalny sposób wyjaśnić, dlaczego nie opuściła na czas zapór. Nie była natomiast pod wpływem alkoholu, co potwierdziło badanie.

Co do tego, że nieszczęście było bardzo blisko nie mają wątpliwości te osoby, które cudem uniknęły śmierci. Wszystko działo się w niedzielę 4 października około godz. 15.00. – Przejeżdżaliśmy z mężem przez przejazd kolejowy, z Parku Zielona w stronę centrum. Ruch był duży, przejeżdżało kilka aut, kilkanaście osób szło pieszo, przejeżdżali też na rowerach. Gdy byliśmy już na torach usłyszeliśmy straszny pisk, trąbienie, okropny hałas. Zaczęliśmy się rozglądać, bo zapory były otwarte. I nagle z lewej strony ukazał nam się pędzący pociąg. W ostatniej chwili zdążyliśmy przejechać. Maszynista pociągu, widząc co się dzieje, zaczął trąbić, by ostrzec kierowców i pieszych, po czym zaczął hamować. To cud, że nikomu nic się nie stało. Oczywiście powiadomiliśmy o całym zdarzeniu policję – relacjonuje Katarzyna Falewicz.

A co na to wszystko PKP PLK? – Nie otrzymaliśmy zgłoszenia o wystąpieniu opisanej sytuacji. Sprawdzamy u przewoźników, czy maszyniści zauważyli taki przypadek. Dróżniczka przejazdowa, która pełniła służbę na omawianym przejeździe pracuje od marca 2015 roku, po przeprowadzonym egzaminie autoryzacyjnym na tym stanowisku i dotychczas wywiązuje się sumiennie ze swoich obowiązków. Na tym posterunku obsada dróżników jest 5-osobowa. Praca odbywa się w systemie równoważnych norm czasu pracy – mówi Jacek Karniewski z zespołu prasowego PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. Jak dodaje na terenie Zakładu Linii Kolejowych PKP PLK w Częstochowie, który obejmuje też Dąbrowę Górniczą, nie zanotowano w 2014 i 2015 r. przypadków zagrożenia dla zdrowia i życia innych osób. Nie było też przypadku pracy pod wpływem alkoholu.

A jak zostaje się w Polsce dróżnikiem? Nabór dróżników przejazdowych do pracy odbywa się poprzez zarządzone rekrutacje. Kandydaci przed przyjęciem do pracy muszą przejść pozytywnie badania psychotechniczne oraz badania lekarskie w medycynie prac, stwierdzające przydatność na to stanowisko. Dalszym etapem jest szkolenie na kursie przygotowawczym do egzaminu kwalifikacyjnego na stanowisko dróżnika przejazdowego. Po pozytywnym zdaniu egzaminu kwalifikacyjnego odbywa się szkolenie na stanowisku pracy , które kończy się komisyjnym egzaminem autoryzacyjnym z odpisem w rejestrze egzaminów.

Ja już widziałem tam takie sytuacje nie raz, ale w nocy.
Do tego wieczne korki, problemy pogotowia ratunkowego. Kiedy tunel ????????????
xMarcinx
Ja się nie dziwie ze przy takim ruchu można nie opuścić na czas szlabanu, już dawno powinien być automat, a najlepiej tunel. Nie chce myśleć jakie będą korki jak wezmą się za budowę tunelu, robotnicy plus narastający ruch samochodowy nic dobrego nie wróży.
marcin.p
A po co tunel? Wystarczy zamknąć przejazd a Kolejową przedłużyć do wiaduktu. Na górze wiaduktu rondo, przed wiaduktem połączenie z Poniatowskiego i mamy zaje..stą alternatywę dla Piłsudskiego w relacji Centrum-Gołonóg! Zły dojazd na Zieloną, Marianki czy plażę? Trzeba przeprowadzić 2 inwestycje wraz z Będzinem: budowę drogi wzdłuż linii kolejowej od dąbrowskich wodociągów do dworca na Ksawerze oraz utwardzenie ul.Zielonej od ul.Prostej w Będzinie do Robotniczej w DG... I pewnie byłoby taniej niż budowa tunelu!
Leszek
CYTAT(marcin.p @ śro, 14 paź 2015 - 20:17) *
Na górze wiaduktu rondo

Dla rowerów chyba.
marcin.p
CYTAT(Leszek @ śro, 14 paź 2015 - 21:29) *
CYTAT(marcin.p @ śro, 14 paź 2015 - 20:17) *
Na górze wiaduktu rondo

Dla rowerów chyba.

Jak się popieści to się i rondo zmieści....
Zibar
Jasne, są na to w PL nawet przykłady

CYTAT(xMarcinx @ śro, 14 paź 2015 - 16:25) *
Ja się nie dziwie ze przy takim ruchu można nie opuścić na czas szlabanu, już dawno powinien być automat, a najlepiej tunel.

Automaty właśnie mogą być tylko na przejazdach o niższej kategorii, gdzie jest mniejszy ruch samochodowy.
Na tym przejeździe jest duży ruch samochodów, pieszych, w sezonie rowerów, a do tego bardzo duży ruch pociągów. Szlabany co chwilę zamknięte i albo trzeba czekać na kilka pociągów, albo pokonuje się go czasem na 3 cykle zamknięcia/otwarcia.
W ogóle jest to najbardziej obciążony przejazd w całym regionie.
signaal
CYTAT(marcin.p @ śro, 14 paź 2015 - 21:17) *
A po co tunel? Wystarczy zamknąć przejazd a Kolejową przedłużyć do wiaduktu. Na górze wiaduktu rondo, przed wiaduktem połączenie z Poniatowskiego i mamy zaje..stą alternatywę dla Piłsudskiego w relacji Centrum-Gołonóg! Zły dojazd na Zieloną, Marianki czy plażę? Trzeba przeprowadzić 2 inwestycje wraz z Będzinem: budowę drogi wzdłuż linii kolejowej od dąbrowskich wodociągów do dworca na Ksawerze oraz utwardzenie ul.Zielonej od ul.Prostej w Będzinie do Robotniczej w DG... I pewnie byłoby taniej niż budowa tunelu!

Się nie da - teren kolejowy. A jak współpraca z PLK wygląda widać doskonale na przykładzie dworca.
vacu
CYTAT(:) @ śro, 14 paź 2015 - 12:27) *
CYTAT
naszemiastoDG: dróżniczka na Konopnickiej nie opuściła zapór. Dramat był blisko
Ja już widziałem tam takie sytuacje nie raz, ale w nocy.Do tego wieczne korki, problemy pogotowia ratunkowego. Kiedy tunel ????????????
Heh, okazuje się, że w jakiś sposób otarłem się o rozjechanie. Dosłownie dwie minuty wcześniej przejeżdżałem przez ten przejazd i wtedy zapory były zamknięte. Otwarły się, przejechałem, dojechałem do biedronki a tam słychać nadjeżdżający bardzo szybko (jak na ten przejazd) pociąg na ciągłym sygnale. Pomyślałęm, że może jakiś debil na zamkniętych przechodził tuż przed pociągiem. Ale jak wracałem to już pod budką stał radiowóz ale nie skojarzyłem wtedy co się stało. Mogło naprawdę być niewesoło bo chwilę wcześniej jak pisałem zapory były zamknięte więc z obu stron zrobiła się kolejka więc aut było sporo, dobrze, że ludzie przytomni. Wygląda to tak jakby dróżniczka puściłą jeden pociąg a zapomniała, że za chwilę jedzie kolejny i za szybko otworzyła.
Grzegorz-dg
Do feralnego zdarzenia doszło w piątek rano po godz. 6.00 na oznakowanym przejściu dla pieszych przy ul. Kasprzaka w Dąbrowie Górniczej. Ze wstępnych ustaleń wynika, że do potrącenia pieszego doszło wtedy, kiedy był on już w połowie drogi na drugą stronę jezdni. W wyniku zderzenia z pojazdem 64-letni mieszkaniec Dąbrowy Górniczej w stanie ciężkim z obrażeniami głowy, złamaniami kończyn i obrażeniami wewnętrznymi trafił do szpitala. 31-latek kierujący osobowym kia był trzeźwy. Policyjne dochodzenie wyjaśni przyczyny i okoliczności wypadku.

Dziennik Zachodni.
Leszek
Na tym przejściu z reguły wzbudzam irytację jadących za mną, kiedy zwalniam...
Jadący od strony huty zwłaszcza mają ograniczenie głęboko w poważaniu.
marcin.p
Ok.20 pijany debil zniszczył 3 lub 4* samochody na Starym Gołonogu oraz uszkodził elewację budynku Kasprzaka 4! Z wiedzy posiadanej sprzed ok. pół godziny sprawca wciąż jest poszukiwany.

*2 samochody + samochód sprawcy uszkodzone napewno. Niepewność stanowi jeszcze jeden samochód, na którym były widoczne uszkodzenia mogące powstać na skutek tego "rajdu", jednak policja musi ustalić właściciela gdyż nikt z sąsiadów nie był w stanie stwierdzić kto jest jego właścicielem/użytkownikiem.
ryb
W marcu tego roku pijany recydywista, zamieszkały właśnie na Kasprzaka skasował mi samochód na światłach.Nie był w stanie nawet wysiąść z samochodu. Mam nadzieję, że i ten zostanie szybko ujęty i zgnije w więzieniu.
Był jeszcze jeden i chyba pierwsza ofiara w DG w tym roku

snf (51).gif http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...al,t,id,tm.html

Z opisu wynika, że gdyby była już tam droga ekspresowa to do wypadku by nie doszło.
CYTAT
gazeta.pl

Kamery monitoringu będą strzec przejścia pod rondem przy parku Hallera

System miejskiego monitoringu w Dąbrowie Górniczej jeszcze w tym roku powiększy się o kolejne cztery kamery, które zostaną zainstalowane w przejściu podziemnym przy ul. Królowej Jadwigi i w parku Hallera.

Już miesiąc temu Straż Miejska w Dąbrowie Górniczej uruchomiła nowe kamery, który zainstalowano w przebudowanych alejach. W sumie wzdłuż ulicy Majakowskiego oraz na skrzyżowaniach z ul. Królowej Jadwigi i 11 Listopada pojawiło się pięć szerokoobrotowych kamer i dwie kamery stacjonarne o rozdzielczości HD.

Na tym nie koniec. We wtorek dąbrowska straż rozstrzygnęła przetarg na montaż kolejnych czterech kamer w mieście. - Jeszcze w tym roku szerokoobrotowa kamera zostanie zainstalowana w tunelu naziemnym w parku Hallera - zapowiada starszy inspektor Paweł Starostecki z dąbrowskiej straży miejskiej.

Chodzi o tunel pod aleją Róż, którym można przejść z głównej części parku do części w rejonie osiedla przy ul. Adamieckiego. Kamera ma zostać zamontowana w środkowej części tunelu i zabezpieczona przed ewentualnymi atakami wandali.

Na tym nie koniec, bo trzy kamery stacjonarne o rozdzielczości HD zostaną w tym samym czasie zainstalowane w przejściu podziemnym pod rondem na skrzyżowaniu ul. Królowej Jadwigi z aleją Róż. Także i te kamery mają być zabezpieczone przed aktami wandalizmu.
signaal
CYTAT
Policjanci z Dąbrowy Górniczej wyjaśniają dokładny przebieg dzisiejszego wypadku drogowego. W wyniku potrącenia przez kierującego hondą civic, zginął 59-letni rowerzysta. W chwili zdarzenia warunki atmosferyczne, przez występującą mgłę, były złe.

Do tragicznego w skutkach wypadku doszło dzisiaj po 5.00 na ulicy Majewskiego w Dąbrowie Górniczej - Strzemieszycach. Ze wstępnych ustaleń policjantów wynika, że kierujący hondą civic najechał rowerzystę, który w wyniku odniesionych obrażeń zmarł. Kierujący osobówką 20-latek był trzeźwy. Decyzją prokuratora, obecnego na miejscu zdarzenia, zarządzono przeprowadzenie sekcji zwłok 59-letniego dąbrowianina. Dokładne okoliczności zdarzenia wyjaśniają teraz dąbrowscy śledczy.

Apelujemy do kierowców o ostrożną jazdę, szczególnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowań i przejść dla pieszych. Ostrzegamy także pieszych i rowerzystów, aby zachowali szczególną ostrożność przy wkraczaniu i poruszaniu się jezdnią. Przypominamy również rowerzystom i pieszym o obowiązku używaniu elementów odblaskowych, szczególnie teraz – jesienią, kiedy często występują warunki zmniejszonej przejrzystości powietrza.

http://dabrowa.slaska.policja.gov.pl/ka8/i...ajewskiego.html

Uroczy jest przypomnienie o "obowiązku" odblasków w kontekście wypadku rowerzysty w terenie zabudowanym. Ciekawe ile nielegalnych mandatów w związku z tym już w DG wystawiono.
olo
CYTAT(signaal @ pią, 06 lis 2015 - 17:35) *
CYTAT
Policjanci z Dąbrowy Górniczej wyjaśniają dokładny przebieg dzisiejszego wypadku drogowego. W wyniku potrącenia przez kierującego hondą civic, zginął 59-letni rowerzysta. W chwili zdarzenia warunki atmosferyczne, przez występującą mgłę, były złe.

Do tragicznego w skutkach wypadku doszło dzisiaj po 5.00 na ulicy Majewskiego w Dąbrowie Górniczej - Strzemieszycach. Ze wstępnych ustaleń policjantów wynika, że kierujący hondą civic najechał rowerzystę, który w wyniku odniesionych obrażeń zmarł. Kierujący osobówką 20-latek był trzeźwy. Decyzją prokuratora, obecnego na miejscu zdarzenia, zarządzono przeprowadzenie sekcji zwłok 59-letniego dąbrowianina. Dokładne okoliczności zdarzenia wyjaśniają teraz dąbrowscy śledczy.

Apelujemy do kierowców o ostrożną jazdę, szczególnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowań i przejść dla pieszych. Ostrzegamy także pieszych i rowerzystów, aby zachowali szczególną ostrożność przy wkraczaniu i poruszaniu się jezdnią. Przypominamy również rowerzystom i pieszym o obowiązku używaniu elementów odblaskowych, szczególnie teraz – jesienią, kiedy często występują warunki zmniejszonej przejrzystości powietrza.

Uroczy jest przypomnienie o "obowiązku" odblasków w kontekście wypadku rowerzysty w terenie zabudowanym. Ciekawe ile nielegalnych mandatów w związku z tym już w DG wystawiono.

Żadnego bo jest idiotyczny przepis nakazujący pieszym noszenie elementów odblaskowych w terenie niezabudowanym a nie nieoświetlonym.
signaal
CYTAT(olo @ pią, 06 lis 2015 - 19:08) *
CYTAT(signaal @ pią, 06 lis 2015 - 17:35) *
CYTAT

Żadnego bo jest idiotyczny przepis nakazujący pieszym noszenie elementów odblaskowych w terenie niezabudowanym a nie nieoświetlonym.

A ja sobie myślę, że znając kreatywność policji to na terenie zabudowany w DG wystawili mandat za brak odblasków nie raz i nie dwa. Apel o ich obowiązkowe używanie jedną z poszlak.

Poza tym wczoraj około 20 w okolicach Cedlara 15 dokonano rozboju na kobiecie.
CYTAT
gazeta.pl

Nowe skrzydło dąbrowskiej komendy poszybowało w górę

Trwa rozbudowa Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej. Siedziba stróżów prawa do końca przyszłego roku ma zmienić się nie do poznania.

Poza powstającym właśnie 5-kondygnacyjnym segmentem, sąsiadująca z nim część budynku zostanie podniesiona o dodatkową kondygnację.

Po zakończeniu modernizacji rozbudowana część komendy będzie służyć jako obiekt biurowy. Dzięki zmianom komenda podwoi swoją kubaturę z 3,5 tysiąca metrów kwadratowych do ponad 7,2 tys. metrów kwadratowych.

Plany inwestora zakładają, że zimą obiekt będzie już w stanie surowym, zamkniętym, tak by prace wewnątrz budynku mogły się toczyć mimo niskich temperatur.

Projekt remontu i modernizacji komendy obejmuje także wymianę instalacji grzewczej, okablowania i bram wjazdowych.

Za trwającą właśnie część prac odpowiada firma Kromar ze Starokrzepic. Przebudowa ma kosztować blisko 18 mln zł. Dąbrowscy radni zdecydowali, że miasto będzie partycypować w kosztach. Najpierw przekazano wsparcie w wysokości pół miliona złotych, które pokryły koszty wykonania projektu. W tym roku dofinansowanie samorządu wyniesie 250 tys. zł.

Chyba nie było:
signaal
CYTAT
Tragiczny wypadek na S1 w Dąbrowie Górniczej-Ząbkowicach. Na trasie S1 kierowca TIR-a na ukraińskich numerach rejestracyjnych, jadący w kierunku Warszawy, zjechał nagle na przeciwległy pas ruchu, gdzie uderzył w ciężarówkę oraz renaulta lagunę. Kierowca ciężarówki zginął na miejscu, są też ranni. Trasa S1 w kierunku na Sosnowiec i Tychy jest zablokowana całkowicie, a ruch odbywa się tylko wąską nitką po trasie w kierunku Warszawy.
Ogromne utrudnienia na S1 mogą potrwać jeszcze około 2 godzin, bowiem konieczne jest usunięcie z jezdni rozbitych pojazdów. Na miejscu pracuje też ekipa dochodzeniowo-śledcza z KMP w Dąbrowie Górniczej oraz prokurator, którzy zabezpieczają wszystkie ślady tego zdarzenia. Wypadek miał miejsce około godziny 13.00. Na razie nie wiadomo, dlaczego kierowca TIR-a przeciął pas zieleni i wjechał w samochody jadące w kierunku Tychów i Bielska-Białej. Siła uderzenia była tak duża, że wyniku tego zdarzenia zginął kierowca ciężarówki, a pasażerka tego samochodu także trafiła do szpitala. Obrażeń ciała doznał także kierowca renaulta laguny, który również przetransportowany został do lecznicy. Pogotowie zabrało też kierowcę TIR-a. W jego przypadku zachodzi podejrzenie złamania żeber. Jeśli nie musicie jechać więc S1, to na razie nie wybierajcie się w ten rejon. Ruch w obu kierunkach odbywa się bowiem tylko jedną nitką S1 w stronę Warszawy, tworzą się korki.

Czytaj więcej: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/909...wideo,id,t.html

Szybko nadrabiamy brak wypadków śmiertelnych do października...
marcin.p
Zginął NIEWINNY kierowca dostawczaka! http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...ek-na-DK-1.html

W wielu miejscach podawali, że na S1, a to przecież na DK1. Wypadek przed skrzyżowaniem. Może hamował. Oby zgodnie z planem przebudowali na S.
mały
Na skrzyżowaniu DK1 z ul. Karsowską potężny dzwon, korek od godz. 18 do teraz ,więc pewnie kolejny śmiertelny, cały ruch idzie ul. Ujejską i zjazdem na DK1 koło stacji BP, podobno wiadukt ma być zamknięty przez 2 lata do przebudowy DK1 na S1, która ma zacząć się w 2017r. Wcześniej ok. godz. 14 też zablokowana DK1 bo asfaltowali przejazd przed wiaduktem z jednej nitki na drugą i oczywiście cały ruch przez ul Ujejską, tylko kwestią czasu jest jak zginie jakiś rowerzysta albo przechodzień, tym bardziej, że na tym odcinku nie ma chodników. Oczywiście zakaz 15t każdy ma w d...
signaal
Podpalenie dworca w Gołonogu.
Udział bierze prawie cała dąbrowska JRG:
441[S]21, 441[S]25, 441[S]27, 441[S]51, 441[S]92
W mieście w którym były cztery duże dworce udało się spalić trzy...
Leszek
A w tekście mylą dworzec z Gołonoga z dworcem z centrum:

CYTAT
Do początku 2012 roku pełnił rolę nastawni. Obiekt znajduje się na międzytorzu i jest objęty ochroną konserwatorską przez co znalezienie mu nowej funkcji i jego zagospodarowanie było niezwykle trudne.
Sebastian22
zobaczcie co znalazłem przypadkiem :

https://www.youtube.com/watch?v=ERINBIVAzwI#t=51
marcin.p
Ok.15:00 wypadek na skrzyżowaniu Podlesie/1000-lecia... Przejazd w stronę dk94 był zamknięty, wszystkich kierowani w lewo w Podlesie a od 94 zawracali. Dostrzegłem jedno uszkodzone auto.
signaal
Pożar dwóch ciężarówek i ładowarki wczoraj około 19 na Starocmentarnej.
CYTAT
twojezaglebie

Policja otrzymała nowe samochody. Do zagłębiowskich komend trafiły 136-konne radiowozy

W środę w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Katowicach odbyło się uroczyste przekazanie 26 nowych radiowozów. 3 z pojazdów trafią do zagłębiowskich komend.

W środę odbyło się przekazanie nowych oznakowanych radiowozów marki Kia Ceed zakupionych dla policji. 26 pojazdów trafi do 26 komend, w tym do Będzina, Dąbrowy Górniczej i Sosnowca.

Nowe radiowozy mają bogate wyposażenie, by zapewnić maksimum bezpieczeństwa i komfortu policjantom, którzy będą w nich pełnić służbę. Każdy z pojazdów Kia Ceed kombi warty jest ponad 61 tysięcy złotych brutto, a pod maską posiada silnik o pojemności 1,6 litra i 135 KM.

Połowa pieniędzy na zakup radiowozów została sfinansowana w ramach akcji „Sponsoring” przez Urząd Marszałkowski, natomiast resztę środków pokryła Śląska Policja.

signaal
Podpalenie około 18 pojemnika na makulaturę na Spisaka.
CYTAT
idabrowa.pl

Komisariat wróci do Strzemieszyc?

Ukonstytuowanie się nowego rządu i nowego kierownictwa MSWiA spowodowało, że temat posterunku w Strzemieszycach znów stał się bardzo aktualny. Wszystko to za sprawą wypowiedzi obecnego wiceszefa MSWiA Jarosława Zielińskiego, który jest zwolennikiem przywrócenia posterunków gminnych.

Na początku grudnia Zbigniew Podraza wystosował list do wiceministra MSWiA, podejmując kolejną próbę przywrócenia posterunku w Strzemieszycach Wielkich.

- Z dużym zadowoleniem przyjąłem opinię ministra w sprawie funkcjonowania gminnych posterunków policji. Mam nadzieję, że jego wsparcie pozwoli na przywrócenie ważnego, z punktu widzenia mieszkańców, posterunku policji – mówi prezydent Podraza.

Decyzja o likwidacji posterunku w Strzemieszycach została podjęta w 2012 roku przez ówczesnego komendanta wojewódzkiego policji, co wywołało wielkie niezadowolenie wśród mieszkańców, a przeciwko tej decyzji protestowało kilka tysięcy mieszkańców.

- Jako prezydent ponad stutysięcznego miasta wiem, że jedną z najistotniejszych potrzeb mieszkańców jest zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, wynikającego z bliskości i stałej obecności policji. Dlatego też z pełnym zaangażowaniem popierałem wówczas inicjatywę mieszkańców Strzemieszyc Wielkich niegodzących się na likwidację posterunku policji w ich dzielnicy. Wielokrotnie rozmawiałem w tej kwestii z komendantem miejskim policji. Zwracałem się też do Komendanta Wojewódzkiego Policji w Katowicach z prośbą o ponowne rozważenie decyzji likwidacji strzemieszyckiego komisariatu – podsumowuje prezydent miasta i liczy na to, że apel do ministra przyniesie zamierzony efekt.
smile2.gif

CYTAT
naszemiasto.pl

Pogoria 3: W damskiej odzieży stał nad ranem w wodzie. Nie wiedział jak się tam znalazł

Policjanci z dąbrowskiego zespołu patrolowego dzisiaj nad ranem interweniowali wobec mężczyzny ubranego w damską odzież, stojącego w wodzie w rejonie plaży miejskiej na akwenie „Pogoria 3” w Dąbrowie Górniczej. Okazało się, że 28-latek był pod wpływem środków odurzających i posiadał przy sobie zwitek z amfetaminą. Za posiadanie narkotyku grozi mu teraz do 3 lat więzienia.
Pogoria 3: W damskiej odzieży stał nad ranem w wodzie. Nie wiedział jak się tam znalazł

Do niecodziennej interwencji policjantów doszło dzisiaj przed godz. 4.00 na plaży miejskiej przy akwenie „Pogoria 3” w Dąbrowie Górniczej. Wezwani na miejsce przez pracowników ochrony przyległego do zbiornika wodnego ośrodka rekreacyjnego mundurowi zastali ubranego w damską odzież stojącego w wodzie i chwiejącego się na nogach mężczyznę.

Mieszkający w Siemianowicach Śląskich 28-latek nie potrafił wyjaśnić policjantom jak znalazł się na plaży w damskim ubraniu i co robi w lodowatej wodzie. Okazało się ponadto, że mężczyzna był pod wpływem środków odurzających, a dodatkowo w kieszeni bluzy posiadał zwitek papieru z amfetaminą. Amator nocnych i "mocnych" wrażeń odpowie teraz za posiadanie narkotyków.
Zibar
Kac Dąbrowa... A ostatnie słowa na imprezie to: ja nie wejdę do wody w sukience! laugh.gif nie uśmiałem sie tak od czasu tego gościa z Mydlic co łeb włożył w balustradę na balkonie.
marcin.p
CYTAT
Policjanci z dąbrowskiej drogówki wyjaśniają okoliczności zdarzenia drogowego, do którego wczoraj na ul. Robotniczej w Dąbrowie Górniczej. W wyniku potrącenia przez kierującego osobową skodą za pośrednictwem lotniczego pogotowia ratunkowego w stanie ciężkim do szpitala trafił 12-letni chłopak.
o feralnego zdarzenia doszło wczoraj po godz. 14.00 w rejonie przystanku komunikacji miejskiej na ul. Robotniczej w Dąbrowie Górniczej. Z wstępnych ustaleń policjantów wynika, że do potrącenia pieszego przez osobową skodę doszło, kiedy chłopak wbiegł na jezdnię zza stojącego na przystanku autobusu. W wyniku zderzenia z pojazdem 12-latek w stanie ciężkim z obrażeniami głowy został przetransportowany śmigłowcem do specjalistycznego szpitala w Katowicach. Kierujący skodą fabią był trzeźwy. Policyjne dochodzenie wyjaśni przyczyny i okoliczności wypadku.

źródło: http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/
CYTAT
twojezaglebie

Gdzie w Dąbrowie skradziono najwięcej samochodów. Które marki cieszą się największą popularnością wśród złodziei?

Od początku stycznia do końca listopada, w Dąbrowie Górniczej skradziono 70 samochodów. Najwięcej aut przestępcy ukradli na ulicy Morcinka.

– W tym roku odnotowano 70 kradzieży aut. Największą popularnością wśród przestępców, wciąż niezmiennie, cieszą się Volkswageny. Nie ma samochodu, którego nie dałoby się ukraść, przykładem może być chociażby MAN, który zginął na ulicy Puszkina – informuje Mariusz Miszczyk, rzecznik KMP w Dąbrowie Górniczej.

Najwięcej samochodów zostało skradzionych na ulicach: Morcinka (7), Piłsudskiego (4), Dąbrowskiego (3) i Topolowej (3). Jak się okazuje najwięcej aut zginęło w październiku (11), lipcu (10) i listopadzie (9).

W tym roku, w dębowym mieście, największym wzięciem złodziei cieszyły się Volkswageny, których przestępcy ukradli 23. Zginęło także 11 BMW, 8 Seatów, 5 Audi, 4 Ople, po 3 Mercedesy, Citroeny, Fiaty i Renault, 2 Fordy, a także MAN, Hyundai, Kia, Toyota i Mazda.

Na tych ulicach skradziono samochody:
Morcinka – VW, VW, Audi , VW, VW, Audi, BMW
Piłsudskiego – VW, Mazda, BMW, Fiat
Dąbrowskiego – VW, VW, Seat
Dąbskiego – VW, VW, Seat
Topolowa – Audi, Ford, VW
Majakowskiego- Opel, Citroen
Legionów Polskich – VW, VW
Kościuszki – Audi, Audi
Reymonta – BMW, BMW
Kryniczna – BMW, Ford
Słowackiego – VW, Mercedes
Kondratowicza – VW, VW
Kasprzaka – Mercedes, VW
Orzeszkowej – VW, VW
1Maja – Citroen, Seat
Kopernika – BMW, Toyota
Osiedle Robotnicze- VW, VW
Cedlera – Mercedes
Bandrowskiego – Fiat
Paryska – Fiat 126 P
Jasna – BMW
Poboczna – Renault
Tysiąclecia – Seat
Puszkina – MAN
Manifestu Lipcowego – Opel
Ludowa – Kia
Długa – BMW
Chopina – Seat
Łazy Błędowskie – BMW
Adamieckiego – Opel
Zagłębiowska – BMW
Parkowa – VW
Zakętek – Ople
Poboczna – VW
Kazdębie – Seat
Jodłowa – BMW
Granitowa – Renault
Korczaka – Hyundai
Łukasińskiego – Renault
Topolowa – Seat
Kosmonautów – Citroen
Podlesie – VW
Konopnickiej – Seat

CYTAT
gazeta.pl

Pożegnanie z fotoradarem. Cztery żółte obudowy zniknęły z dąbrowskich ulic

Na zlecenie Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej, z ulicy Królowej Jadwigi i alei Piłsudskiego usunięto cztery żółte obudowy, w których naprzemiennie w ostatnich latach działał fotoradar.

Demontaż obudów ma związek z przepisami, które zaczną obowiązywać od 1 stycznia 2016 roku. Tego dnia straż miejska straci prawo do kontrolowania prędkości na drogach przy użyciu przenośnych i stacjonarnych fotoradarów.

W Dąbrowie Górniczej w ostatnich latach fotoradar naprzemiennie trafiał do czterech żółtych obudów ustawionych przed harcówką przy ul. Królowej Jadwigi, na wysokości stacji Lukoil przed skrzyżowaniem alei Piłsudskiego z ulicą Morcinka oraz przed rondem im. Budowniczych Huty Katowice.

Jak przyznaje Dominik Gordon z dąbrowskiej straży miejskiej, fotoradar najczęściej umieszczany był w obudowie przed harcówką i na wysokości stacji Lukoil w kierunku centrum.

- To miejsca, w których często dochodziło do kolizji bądź potrąceń pieszych. Migające czerwone światło fotoradaru miało działać prewencyjnie - mówi Dominik Gordon. Jednocześnie przyznaje, że urządzenie miało wysoki próg tolerancji: przy ograniczeniu prędkości do 50 km/godz. w terenie zabudowanym, robiło zdjęcia samochodom jadącym powyżej 80 km/godz.

Mistrzów kierownicy w Dąbrowie Górniczej nigdy nie brakowało. Na stronie dąbrowskiej straży wciąż można obejrzeć zdjęcia pojazdów, które między godz. 12 a 15 mknęły przez miasto z prędkością 129, 154 i 175 km/godz.

Teraz za przekroczenie prędkości w mieście kierowców będzie mogła karać tylko policja [ewentualnie Inspekcja Transportu Drogowego, której pojazdy czasami wjeżdżają do miast]. Jak mówi aspirant sztabowy Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji, miejscowa drogówka nie dysponuje fotoradarami.

- Mamy natomiast opla insygnia, który wyposażony jest w wideoradarem. Można się spodziewać, że w nowym roku ten pojazd będzie można częściej spotkać w centrum miasta w miejscach, w których piesi są szczególnie zagrożeni - mówi aspirant Miszczyk.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.