Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
matidg
CYTAT
Dąbrowski szpital najlepszy w województwie

W rankingu „Bezpieczny Szpital 2011” organizowanym przez „Rzeczpospolitą” i krakowskie Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia dąbrowski Szpital Specjalistyczny im. Sz. Starkiewicza znalazł się na 34. miejscu w tzw. „Złotej setce”. W zestawieniu tym oceniane są lecznice o profilu wielospecjalistycznym i onkologicznym.

W rankingu województwa śląskiego wyżej sklasyfikowano jedynie dwie placówki niepubliczne i dwa szpitale monospecjalistyczne. Oznacza to, że dąbrowski szpital w swojej kategorii osiągnął najwyższy wynik w województwie.

Ranking „Bezpieczny Szpital” organizowany jest od 2004 roku. W ubiegłym roku dąbrowska placówka uplasowała się na 54. pozycji, a w 2009 roku na 68. miejscu „Złotej setki”. - Uzyskanie tak dobrego wyniku jest zasłużoną nagrodą za podjęte przez nasz szpital działania mające na celu oferowanie pacjentom wysokiej jakości usług medycznych. Jest to również dowód na to, że nasi pacjenci mogą się u nas leczyć bez obaw, a udzielane świadczenia gwarantują wysokie bezpieczeństwo – komentuje Zbigniew Grzywnowicz, dyrektor dąbrowskiej lecznicy.

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Św. Barbary w Sosnowcu znalazł się na 95. miejscu „Złotej setki”.
vacu
CYTAT(darro @ pią, 28 paź 2011 - 08:36) *
Też o tym mówiłem jak byłem w SM, ale powiedzieli, że w 2010 r. zmieniły się przepisy i od tego roku poziome oznaczenie nie jest wymagane, jako uzupełnienie do pionowego. Podstawy prawnej mi nie podali, ale powiedzieli że zrobi to za nich sąd.
Znak ten nie mógł się też znajdować pod moim samochodem, bo jak pisałem, ja na tym miejscu stałem jak postawili ten znak pionowy!

W sumie do sądu możesz iść i zobaczyć co będzie. Ja raz się sądziłem ze SM w Tarnowie, w sumie nawet się nie pojawiłem tam więc sąd podtrzymał decyzję o mandacie 100zł, nic nie doliczył. Ale za to dostałem uzasadnienie i informację na czym polegało moje wykroczenie czego nie mogłem się doprosić od SM mimo kilku wysłanych listów. Nie wiem jednak czy miałem szczęście czy po prostu w tego typu sprawach sąd nic nie dolicza.
olo
Ten, kto stawia znak musi mieć pozwolenie, choćby ze wspólnoty. Firma, która stawia znak musi mieć zlecenie. I to zlecenie musiało być zrealizowane w określonym dniu. Postawienie znaku musi być udokumentowane w zleceniu. Firma musi przedstawić zleceniodawcy kwit z datą realizacji zlecenia. A to, że firma go nie ma, sprzyja Tobie.
paw74
trasa DK-1 na wysokości ul.Kasprzaka samochód osobowy potrącił dwie osoby przechodzące przez w/w trasę, w tym jedną ze skutkiem śmiertelnym(kobieta), , druga osoba ( mężczyzna) trafił do szpitala w ciężkim stanie
zdarzenie miało miejsce przed godzina 19

CYTAT(sowa @ sob, 22 paź 2011 - 13:52) *
zaś na Kościuszki na dole, przy wjeździe na parking Pogorii, miał wypadek motocyklista (jak tam przejeżdżałam to stała straż, radiowozy, laweta dla motoru, leżał kask. nie było karetki).

moje pytanie- czy ktoś wie czy motocyklista przeżył?

dzisiaj słyszałem że motocyklista z wypadku kościuszki a sobieskiego zmarł
mgmisiek
CYTAT(paw74 @ pią, 28 paź 2011 - 23:26) *

No na to wskazuje duża ilość zniczy w tamtym miejscu
piotrMDC
CYTAT(mgmisiek @ sob, 29 paź 2011 - 12:27) *
No na to wskazuje duża ilość zniczy w tamtym miejscu

powiedzcie mi czemu wszyscy piszą o koścuszki/sobieskiego, skoro te znicze leżą przy kościuszki/przybylaka??
signaal
CYTAT(paw74 @ pią, 28 paź 2011 - 23:26) *
trasa DK-1 na wysokości ul.Kasprzaka samochód osobowy potrącił dwie osoby przechodzące przez w/w trasę, w tym jedną ze skutkiem śmiertelnym(kobieta), , druga osoba ( mężczyzna) trafił do szpitala w ciężkim stanie
zdarzenie miało miejsce przed godzina 19

zaś na Kościuszki na dole, przy wjeździe na parking Pogorii, miał wypadek motocyklista (jak tam przejeżdżałam to stała straż, radiowozy, laweta dla motoru, leżał kask. nie było karetki).

Mężczyzna potrącony na DK 1 zmarł - http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019...a_wypadkow.html
aston
CYTAT(paw74 @ sob, 29 paź 2011 - 00:26) *
trasa DK-1 na wysokości ul.Kasprzaka samochód osobowy potrącił dwie osoby przechodzące przez w/w trasę

Powiedzcie mi co Ci ludzie tam robili, bo jakoś nie mogę sobie uzmysłowić w jakim celu tam przechodzili przez drogę, gdzie/skąd szli?
Mariuszek_
Głupota ludzka nie zna granic...
PaVLo
Jak wracałem rano z pracy moją uwagę przykuł wielki ogień przy G.Morcinka 16, podjechałem na jakieś 100 metrów ale auta zasłaniały, może to tylko jakiś debil podpalił kosze ze śmieciami ale ogień był konkretny. Na szczęście ktoś już powiadomił służby bo mijał mnie patrol policji, który dość energicznie poruszał się i szukał chyba tego pożaru.
ryb
Straż miejska to ciekawa instytucja.
Nie będę tutaj kwestionował zakresu ich obowiązków i tak dalej, lecz muszę wspomnieć o łamaniu przepisów przez nich.

Na ulicy 3 maja, przed starym urzędem miejskim jest wjazd w prawo gdzie jakiś czas temu postawiono znak zakaz wjazdu i zrobiła się z tego droga jednokierunkowa. Mieszkancy jak jezdzili tak jezdzą, cięzko żeby nadrabiać 2 kilometry żeby wjechać na parking, który jest 5m od wjazdu o którym mowa.
Wiadomo, nagle posypały się mandaty, i to nie małe, rozmawiałem z mieszkańcami, głównie każdy dostał 200zł i 5 punktów karnych. Był znak, było zignorowanie tego znaku, ja to rozumiem. Nie rozumiem jednak dlaczego straż miejska jawnie łamie przepisy, za które dwa tygodnie wcześniej sama karała, i to 200zł mandatami. Dzisiaj ok godziny 09:25 sama skręciła w zakaz, pojechała pod prąd przez całą tą uliczkę i skręciła dalej w osiedle. Nie był to pierwszy raz. Co to za porzadek?
Bartek
Następnym razem nagraj ich telefonem/kamerą i podeślij gdzie trzeba, a szybko przestaną łamać przepisy ;-) Najlepiej żeby było widać numer boczny auta lub nr. rejestracyjny i ich twarze, a że są funkcjonariuszami publicznymi to możesz ich nagrywać jak tylko Ci się podoba.
ryb
Wiem, gdybym miał tylko przy sobie telefon... smile2.gif
vacu
CYTAT(ryb @ pon, 31 paź 2011 - 09:03) *

Jak ktoś nie zna to polecam kanał Bigosa na YT: http://www.youtube.com/user/TVBigos . Był odcinek czy dwa (chyba nr 22) o identycznej sytuacji, było wideo, było zgłoszenie na policję, można zobaczyć jak to wygląda w praktyce...
olo
CYTAT(vacu @ pon, 31 paź 2011 - 12:44) *

Jak ktoś nie zna to polecam kanał Bigosa na YT: http://www.youtube.com/user/TVBigos . Był odcinek czy dwa (chyba nr 22) o identycznej sytuacji, było wideo, było zgłoszenie na policję, można zobaczyć jak to wygląda w praktyce...

Włączą pomarańczowego koguta i będzie po sprawie. A za "zapomnienie" włączenia" dostaną, co najwyżej, upomnienie. Ot i cała walka z .....
Mały77
Dzisiaj koło 16.30 spalił się pawilon, w którym znajdowała się jakaś firma koło dworca na Gołonogu - na ulicy Parkowe. Ten co stał na wprost jak się jechało od przejazdu na Parkową. Jak wracałem po 17 to trzy jednostki straży dogaszały. Musiało się nieźle jarać bo ulica cała zalana była.
Aster
CYTAT(Mały77 @ pon, 31 paź 2011 - 19:25) *
Dzisiaj koło 16.30 spalił się pawilon, w którym znajdowała się jakaś firma koło dworca na Gołonogu - na ulicy Parkowe. Ten co stał na wprost jak się jechało od przejazdu na Parkową. Jak wracałem po 17 to trzy jednostki straży dogaszały. Musiało się nieźle jarać bo ulica cała zalana była.

A ja myślałem, ze to jeden z tych opuszczonych domów przy dworcu. No ale tak to wyglądało z mojego balkonu.

juar_78
CYTAT(olo @ pon, 31 paź 2011 - 11:35) *
CYTAT(vacu @ pon, 31 paź 2011 - 12:44) *

Włączą pomarańczowego koguta i będzie po sprawie. A za "zapomnienie" włączenia" dostaną, co najwyżej, upomnienie. Ot i cała walka z .....

A sygnalziację dodatkową to można włączac dowolnie ?

A pomarańczowa do czego upowaznia ?
signaal
Zółty do niczego nie upoważnia. To takie fajniejsze awaryjne. Z resztą - dąbrowska Straż Miejska żółte klosze już dawno zmieniła na niebieskie.
Dogaszanie budynku na Parkowej skończyło się po 23.
xMarcinx
CYTAT(Aster @ pon, 31 paź 2011 - 20:10) *
A ja myślałem, ze to jeden z tych opuszczonych domów przy dworcu. No ale tak to wyglądało z mojego balkonu.

Przecie ten barak od kilku tygodni był sukcesywnie rozbierany przez właściciela.
olo
CYTAT(signaal @ wto, 01 lis 2011 - 00:43) *
Zółty do niczego nie upoważnia. To takie fajniejsze awaryjne. Z resztą - dąbrowska Straż Miejska żółte klosze już dawno zmieniła na niebieskie.

Proponuję lekturę Prawa o Ruchu Drogowym - art. 54.
kamillll
CYTAT(olo @ wto, 01 lis 2011 - 09:19) *

skoro sie powolujesz to czytaj ze zrozumieniem,
zwróć uwagę na ust. 4 podanego przez Ciebie art.
signaal
CYTAT(olo @ wto, 01 lis 2011 - 10:19) *
CYTAT(signaal @ wto, 01 lis 2011 - 00:43) *

3. Pojazd, który ze względu na konstrukcję, ładunek lub nietypowe zachowanie na drodze może zagrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym, powinien wysyłać żółte sygnały błyskowe.
ryb
Ma niebieskie, a włączenie takowych jest chyba rejestrowane?
tomasz31i
a slyszeliscie cos czy psp dg dostanie cos jeszcze nowego do konca tego roku lub na poczatku nastepnego
signaal
Najnowszy nabytek dąbrowskiej JRG kupiony przy wsparciu Arcelora

http://czerwonesamochody.com/details.php?i...amp;mode=search

Wyposażenie przełożone z Jelcza. Samochód już w podziale (użyty chociażby przy wspomnianym na forum pożarze na Parkowej).
Stugębna plotka głosi, że Jelcz, którego Scania zastąpiła trafi do Łaz Błędowskich.

W tym roku kolejnych zakupów dla PSP raczej nie będzie. Już "zdobycie" GCBA jest dużym sukcesem.
Z potrzeb na pierwszy plan powoli wysuwa się następca średniego gaśniczego Midlinera (też ma już kilkanaście lat...). W śląskim nie wymieniono żadnego zestawu cysterna+ciągnik ani nawet samego ciągnika więc i w DG to się raczej nie stanie.
Proszkowy Jelcz jest z 1973 i najprawdopodobniej zostanie wycofany bez bezpośredniego następcy. Jeżeli już coś się pojawi to albo kombajn w którym proszek będzie jednym ze środków gaśniczych albo, mniej prawdopodobne, przyczepa z agregatem proszkowym.
paw74
CYTAT(ryb @ wto, 01 lis 2011 - 21:57) *
Ma niebieskie, a włączenie takowych jest chyba rejestrowane?

a włączenie świateł mijania jest rejestrowane? to są normalne światła włączane przełącznikiem.
a w jakim celu miałoby być rejestrowanie włączenia takich świateł? dla statystyki? ile razy na dzień?
janosikdg
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-pyl-...iego,nId,384070

Próg alarmowy stężenia pyłu zawieszonego w Wodzisławiu przekroczony jest już od trzech dni. W kilku kolejnych śląskich miastach - Gliwicach, Zabrzu, Żywcu czy Dąbrowie Górniczej - dopuszczalne stężenia przekroczone są o ponad 100 procent.

Wszystko z powodu rozpoczęcia sezonu grzewczego. W wielu domach nie żadnych filtrów, a do pieców trafiają często śmieci. Poza tym bezwietrzna od kilku dni pogoda sprawia, że zanieczyszczenia nie są rozwiewane. Nie ma też deszczu, który mógłby je neutralizować.
yaku
Na Staszicu tak śmierdzi jak wieczorem wracam do domu.

wysiadam z samochodu to rozglądam się wokół i co widze? No właśnie róznokolorowe dymy z domów wokoło.
Śmierdzi niekiedy tak ,ze zastanawiam się po raz dziesiąty czy dzwonić na SM... ale myślę sobie - może to już ostatni raz, może przez przypadek...
szlag by trafił co za ludzie.... wiem , że mało kasy na opał...ale jeszcze mniej rozumu w głowie...ehhh.

powiedzcie forumowicze co zrobić w takiej sytuacji bo przyzwoitość nie pozwala mi dzwonić ale wściekłość mnie bierze kiedy wiem , że ktoś mnie truje info (7).gif
Slyzaba
nie dzwoń - dzięki temu na pewno sytuacja się zmieni...
gregol
CYTAT(yaku @ pią, 04 lis 2011 - 22:05) *
powiedzcie forumowicze co zrobić w takiej sytuacji bo przyzwoitość nie pozwala mi dzwonić ale wściekłość mnie bierze kiedy wiem , że ktoś mnie truje info (7).gif

podpal dom będzie przyzwoiciej wink.gif a na serio to możesz iść i wytłumaczyć, że przestępstwo i że trują.. lepiej zadzwonić.
aston
CYTAT(yaku @ pią, 04 lis 2011 - 23:05) *

Zrób najlepiej najpierw jakiś filmik choćby telefonem, jaki dym leci, a następnie dzwoń, im wcześniej zadzwonisz tym lepiej dla wszystkich.
vodun
Wg mnie dzwonić, to nie o to chodzi żeby kogoś podp..przyć, ale o to że ludzie nie nauczą się inaczej !!!
Z tego co widzę to jedynie kary są jakimś wyznacznikiem w tym buraczanym kraju.
Pewnie nie jeden z Was napisze, że tak nie wolno przecież to sąsiad i w ogóle. Guzik prawda, prawo jest takie same dla mnie i dla mojego sąsiada. Dlaczego w Naszym pięknym kraju ludzie nie rozumieją jak czegoś NIE WOLNO to po prostu NIE WOLNO.
xMarcinx
Na dziewiątym i trzydziestym (ogólnie domki przy pogorii) tak jest co rok, ludzie w blokach nawet nie mogą uchylić okna i przewietrzyć, bo smród okropny. Co lepsze niektórzy nawet, nie to, że pala śmieciami tylko, mają ustawiona za niska temperaturę spalania na piecu.
Bartek
Wszystko zależy od ludzi i ich kultury osobistej. U mnie w nowym miejscu zamieszkania prawie nikt nie pali wszystkim co popadnie bo wystarczy, że sąsiad zobaczy dziwny i śmierdzący dym z komina to osobiście odwiedza sąsiada, a jak to nic nie daje to dzwoni na policję lub straż miejską. Po prostu lepiej wydać więcej kasy na odpowiedni węgiel lub groszek, ma się spokój i pewność że się pieca nie zapcha wink.gif
juar_78
Wie ktoś może, czy nasze JRG - mam na myśli w szczególności SCRt i SCRd - brały udział w akcji związanej z katastrofą awionetki koło Tarnowskich Gór ?
Bartek
CYTAT(juar_78 @ nie, 13 lis 2011 - 21:06) *
Wie ktoś może, czy nasze JRG - mam na myśli w szczególności SCRt i SCRd - brały udział w akcji związanej z katastrofą awionetki koło Tarnowskich Gór ?

Tak, brała udział Scania G420CB wóz ratownictwa technicznego. Zresztą zespoły JRG z D.G. zawsze jako pierwszą "lecą" do Pyrzowic jeśli coś jest na rzeczy.
gregol
To dziś miały "do wyboru" w takim razie Szopienice i okolice Pyrzowic. Bo zapewne przy pożarze nasze jednostki też uczestniczyły. Czy nie?
signaal
CYTAT(gregol @ pon, 14 lis 2011 - 00:00) *
To dziś miały "do wyboru" w takim razie Szopienice i okolice Pyrzowic. Bo zapewne przy pożarze nasze jednostki też uczestniczyły. Czy nie?

441[S]43 odwiedził Żyglin - http://img.naszemiasto.pl/grafika2/nowy/cf...32e046858_o.jpg Link do całości - http://katowice.naszemiasto.pl/artykul/gal...83c3580fd,1,3,5
Do Szopienic z Zagłębia pojechał tylko Sosnowiec trzema samochodami.
kolek
CYTAT(Bartek @ pon, 14 lis 2011 - 00:01) *

Tak, brała udział Scania G420CB wóz ratownictwa technicznego. Zresztą zespoły JRG z D.G. zawsze jako pierwszą "lecą" do Pyrzowic jeśli coś jest na rzeczy.

Z tego co mi wiadomo to rejon dla Pyrzowic ma Będzin a nie dg, więc Będzin leci najpierw a potem wzywa wsparcie innych jednostek
sandwich
CYTAT(kolek @ pon, 14 lis 2011 - 12:34) *

Z tego co mi wiadomo to rejon dla Pyrzowic ma Będzin a nie dg, więc Będzin leci najpierw a potem wzywa wsparcie innych jednostek

Żyglin to Miasteczko Śląskie, więc nie Będziński powiat.
xMarcinx
Dziś zrobiło się troche zimniej i znowu ludzie do pieca wrzucają liście i inne śmieci, że już wytrzymać nie można. Taki mały artykuł na temat:

Rakotwórcze spalanie liści!!
CYTAT
- Jeśli spalamy substancje organiczne, na przykład liście, w niskiej temperaturze, powstają węglowodory aromatyczne, które nawet w minimalnym stężeniu mają działanie rakotwórcze - mówi profesor Lucjan Pawłowski, dziekan Wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Lubelskiej i przewodniczący Komitetu Inżynierii Środowiska Polskiej Akademii Nauk. - Gdy przy okazji w Ognisku znajdą się opakowania z tworzyw sztucznych, wydzielają się dioksyny, związki jeszcze groźniejsze i szalenie rakotwórcze. Poza tym - przypomina profesor - cząsteczki dymu powstającego przy spalaniu liści działają alergizujące:
- Jest to szczególnie niebezpieczne dla alergików, astmatyków, ludzi starszych i małych dzieci.

Przy każdym procesie spalania w niskich temperaturach (200?500 °C) powstaje trujący tlenek węgla, dwutlenek węgla przyczyniający się do globalnego efektu cieplarnianego oraz szkodliwe tlenki azotu (podrażniają i uszkodzają płuca, powodują zapalenie płuc ibronchitu,u roślin uszkodzają liści; tworzą w powietrzu kwasy azotowe, a odkładając się w glebie w postaci azotanów, szkodliwie podwyższają ich zawartość w produktach roślinnych).

Dlatego w Europie i w USA zabroniono palenia materiału organicznego na wolnym powietrzu.
Za naruszenie przepisów grożą kary idące w tysiące euro.

W wielu polskich miastach palenie liści jest zabronione.
Palenie liści czy w ogóle ognisk jest sprzeczne z przepisami Kodeksu wykroczeń (art. 82), w którym szczególny nacisk położono na bezpieczeństwo przeciwpożarowe w lesie. Zgodnie z tymi przepisami osobie, która w lesie lub w odległości mniejszej niż 100 m od granicy lasu pozostawia rozniecony ogień, korzysta z otwartego ognia, wypala wierzchnie warstwy gleby lub pozostałości roślinne grozi kara nagany, grzywny, a nawet pozbawienia wolności. Straż Miejska w wielu miastach opiera się na tych przepisach i w ogóle zabrania palenia liści.

Inną podstawę prawną jest zakaz palenia liści znajdujący się w regulaminie utrzymania czystości i porządku w mieście.
Liście muszą być kompostowane na terenie ogrodu lub wywożone przez firmę zajmującą się oczyszczaniem.
Najlepiej z segregacją śmieci (oraz utylizacją liści) poradził sobie Milanówek pod Warszawą. Gmina zapewnia bezpłatne wywiezienie liści z terenu posesji dwa razy do roku (wiosną i jesienią) i kompostuje je w gminnej kompostowni.
Czy w Jeleniej Górze nie można wprowadzić podobnych rozwiązań??

Jeśli twój sąsiad uparcie spala liście na działce i zadymia okolicę, możesz wezwać straż miejską i poprosić o interwencję na podstawie nowego przepisu ustawy "Prawo ochrony środowiska", art. 363, który wszedł w życie 15 sierpnia 2007 roku i stanowi, że wójt, burmistrz lub prezydent miasta może nakazać osobie fizycznej wykonanie czynności zmierzających do ograniczenia negatywnego oddziaływania na środowisko jej działalności. Dotyczy to każdego przypadku. Przepis ten umożliwia wydawanie odpowiednich nakazów w przypadku uciążliwości powodowanej np. przez sąsiada, który spala liście w ogródku czy hałasuje podczas częstych imprez. Dotychczas takie działania mogły być jedynie karane.

Zanim rozpalicie takie ognisko koło swojej posesji, zastanówcie się, czy wart truć siebie, swoja rodzinę i nasze otoczenie.

Z życzeniami świeżego i zdrowego powietrza.

http://sobieszow.pl/index.php?menu=strona&stronaid=105
Bartek
CYTAT(kolek @ pon, 14 lis 2011 - 10:34) *

Tutaj rejony i gdzie przypada dana jednostka nie ma wpływu na to, kiedy leci dane jrg do KTW wink.gif
tomasz31i
w dabrowie przydalaby sie nowa dluga cysterna i moze jeszcze ze dwa wozy nie musa byc ciezkie wozy bojowea co sie stalo z wspomnianym volvo pomoc drogowa

Mod: Ostateczne ostrzeżenie - spam, interpunkcja, ortografia !!!!
janosikdg
http://dg.pl/news/show/group/1/id/3087/D%C...2+19-latk%C4%99

39-letni mieszkaniec Dąbrowy Górniczej odpowie za zgwałcenie 19-letniej dziewczyny oraz szantażowanie jej nagranym filmem pornograficznym - informuje Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach.

39-latek znalazł zdjęcia dziewczyny na stronie internetowej modelek. Skontaktował się z nią i zaproponował profesjonalną sesję zdjęciową. Podczas jednego ze spotkań zaprosił 19-latkę do mieszkania. W napoju podał jej najprawdopodobniej środek psychotropowy. Gdy dziewczyna straciła przytomność została zgwałcona. Mężczyzna rejestrował wszystko kamerą i zrobił kilkanaście zdjęć.

Nagranym filmem i fotografiami zaczął ją szantażować. Żądał kolejnych spotkań. Straszył kobietę, że w przypadku odmowy opublikuje wszystko w internecie. Ofiara dopiero po kilku miesiącach poinformowała o wszystkim policję.

Podejrzany został zatrzymany w jednym z mieszkań przy ulicy Studziennej. Prokurator zastosował wobec niego policyjny dozór, zakazał mu jakichkolwiek kontaktów z pokrzywdzoną i zbliżania się do dziewczyny na odległość mniejszą niż 50 metrów.

Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach

Dozór policyjny ?? nie rozumiem..
gregol
CYTAT(janosikdg @ czw, 17 lis 2011 - 22:47) *
http://dg.pl/news/show/group/1/id/3087/D%C...2+19-latk%C4%99

39-letni mieszkaniec Dąbrowy Górniczej odpowie za zgwałcenie 19-letniej dziewczyny oraz szantażowanie jej nagranym filmem pornograficznym - informuje Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach.

39-latek znalazł zdjęcia dziewczyny na stronie internetowej modelek. Skontaktował się z nią i zaproponował profesjonalną sesję zdjęciową. Podczas jednego ze spotkań zaprosił 19-latkę do mieszkania. W napoju podał jej najprawdopodobniej środek psychotropowy. Gdy dziewczyna straciła przytomność została zgwałcona. Mężczyzna rejestrował wszystko kamerą i zrobił kilkanaście zdjęć.

Nagranym filmem i fotografiami zaczął ją szantażować. Żądał kolejnych spotkań. Straszył kobietę, że w przypadku odmowy opublikuje wszystko w internecie. Ofiara dopiero po kilku miesiącach poinformowała o wszystkim policję.

Podejrzany został zatrzymany w jednym z mieszkań przy ulicy Studziennej. Prokurator zastosował wobec niego policyjny dozór, zakazał mu jakichkolwiek kontaktów z pokrzywdzoną i zbliżania się do dziewczyny na odległość mniejszą niż 50 metrów.

Komenda Wojewódzka Policji w Katowicach

Dozór policyjny ?? nie rozumiem..

Gwałt, narażenie zdrowia i życia, szantaż, pewnie też stalking, realne zagrożenie, że umieści te materiały w sieci... cóż.
KJS
Czemu od chyba kilku tygodni dąbrowskie radiowozy mają czarną wstęgę żałobną przywiązaną do anten? nie mogłem nigdzie informacji w tym temacie znaleźć
paw74
CYTAT(KJS @ pią, 25 lis 2011 - 20:40) *
Czemu od chyba kilku tygodni dąbrowskie radiowozy mają czarną wstęgę żałobną przywiązaną do anten? nie mogłem nigdzie informacji w tym temacie znaleźć

może dlatego http://www.slaska.policja.gov.pl/wiadomosc...ana-kocota.html
gregol
CYTAT(paw74 @ sob, 26 lis 2011 - 15:44) *
CYTAT(KJS @ pią, 25 lis 2011 - 20:40) *

może dlatego http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...ana-kocota.html

sądzę, że było by to mało pokrzepiające wink.gif
paw74
CYTAT(gregol @ sob, 26 lis 2011 - 21:05) *
sądzę, że było by to mało pokrzepiające wink.gif

różnie można okazywać solidarność
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.