Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
:)
Coś się dzieje od wczoraj w przejściu podziemnym koło Damelu. Przejeżdżałem tamtędy kilka razy i już drugi dzień za każdym razem stoi tam jedna lub dwie straże. Chyba pompują.
szer
Dzisiaj tam na rowerze przejeżdżałem to przejście było zalane. Nie było jakoś dużo wody, ale tak z 2-3cm na całej długości
Bathurst
CYTAT
Pożar w domu socjalnym w Dąbrowie Górniczej. Strażacy znaleźli dwa ciała

Pożar w domu socjalnym w Dąbrowie Górniczej wybuchł w nocy (fot. flickr.com/Arek)

Dwie osoby zginęły w pożarze domu socjalnego. Do tragedii doszło w sobotę w nocy w Dąbrowie Górniczej na Śląsku. Pozostałych mieszkańców budynku ewakuowano.

Ogień pojawił się około godz. 1.00 na trzecim piętrze. Został zauważony bardzo późno. Podczas akcji gaśniczej strażacy odkryli zwłoki kobiety i mężczyzny ? lokatorów mieszkania, w którym doszło do pożaru.

Akcję zakończono przed godz. 3.00.

Z budynku ewakuowano 24 osoby. Jedna z nich została hospitalizowana.

W akcji gaśniczej brały udział trzy zastępy strażackie.

Na razie nie są znane okoliczności i przyczyny pożaru.

http://www.tvp.info/17859885/pozar-w-domu-...lezli-dwa-ciala
Leszek
CYTAT
Pożar w Dąbrowie Górniczej przy ul. Hotelowej. Płonęło mieszkanie w budynku socjalnym. Są ofiary
2014-11-29, Aktualizacja: dzisiaj 13:15

Pożar w Dąbrowie Górniczej na ulicy Hotelowej. Pożar wybuchł w nocy z piątku na sobotę w budynku socjalnym. Znaleziono zwłoki kobiety i mężczyzny.

Pożar budynku zgłoszono przed godziną 1, w nocy z piątku na sobotę.

Ogień pojawił się w mieszkaniu na 3. piętrze budynku socjalnego.

Na miejsce przyjechali strażacy, policjanci i pogotowie ratunkowe.

Na czas akcji ratowniczo-gaśniczej ewakuowano część osób, które mieszkały najbliżej tego mieszkania.

Mieszkanie doszczętnie spłonęło, a w środku znaleziono ciała dwóch osób - 48-letniego mężczyzny oraz 46-letniej kobiety. Żyli w konkubinacie i byli znani policjantom z Dąbrowy Górniczej, którzy często interweniowali w ich mieszkaniu.

Jak wstępnie ustalili stróże prawa, w mieszkaniu odcięto wcześniej między innymi prąd.

- Ze wstępnych ustaleń wynika również, że do pożaru mogło dojść poprzez zaprószenie ognia. Jeszcze w nocy na miejsce przyjechał prokurator, a obecnie przyczyny pożaru ustala grupa dochodzeniowo-śledcza razem z biegłym z zakresu pożarnictwa - przekazał st. asp. Mariusz Miszczyk, oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.

snf (51).gif
signaal
Z życia stróżów tzn. cieci prawa.

CYTAT
Rencistka wynajęła policjantowi mieszkanie w Dąbrowie Górniczej. Funkcjonariusz zostawił po sobie niezapłacone rachunki i ogołocony lokal. Zabrał nawet deskę sedesową. Jednak prokuratura nie dopatrzyła się w tej sprawie przestępstwa.
Artykuł otwarty
60-letnia pani Janina, wraz ze zmarłym w grudniu 2012 r. mężem byli właścicielami mieszkania w jednym z bloków przy ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej. Dwa pokoje z kuchnią wynajmowali najemcom. Przedostatnia lokatorka wyprowadziła się z mieszkania kilka miesięcy przed śmiercią męża pani Janiny. Wówczas znalazł się kolejny chętny na wynajem - starszy sierżant z dąbrowskiej komendy policji.

Klucze przysłał pocztą

Mężczyzna zamieszkał w mieszkaniu ze swoją rodziną. - Śmierć męża była dla mnie wielką traumą. Nie potrafiłam sobie z wieloma sprawami poradzić. Mąż zajmował się wynajmem. Odbierał od lokatora pieniądze, opłacał czynsz, media. Zachorowałam. Policjant zaproponował wówczas, żebym przekazała mu książeczki opłat. Miał sam wszystko regulować, a mi przywozić jedynie pieniądze za wynajem - wspomina rencistka. Ale - jak dodaje pani Janina - policjant wkrótce przestał regularnie przywozić pieniądze i zadłużył w spółdzielni jej mieszkanie. Kiedy próbowała wyjaśnić sprawę ze starszym sierżantem, oświadczył, że się z mieszkania wyprowadza. Klucze przysłał pani Janinie pocztą.

Kiedy emerytka pojechała do swojego lokalu, ścięło ją z nóg. Mieszkanie było ogołocone. Zniknęły m.in. umywalki, podgrzewacz do wody, karnisze, wanna z rurą odpływową, a nawet deska sedesowa.

Świadek nie żyje

Kobieta powiadomiła prokuraturę. Kilka dni temu postępowanie zostało jednak umorzone. - Stało się ze względu na brak dostatecznych danych uzasadniających popełnienie przestępstwa. Policjant powoływał się na uzgodnienia ze zmarłym mężem właścicielki, który miał się zgodzić na wymianę starego wyposażenia na nowe, należące do funkcjonariusza. Kiedy policjant się wyprowadzał, zabrał je ze sobą - mówi Artur Ott, szef Prokuratury Rejonowej w Bytomiu, której przekazano sprawę.

Pani Janinie przysługuje zażalenie na podjętą decyzję. Rencistka jednak nie zamierza z niej skorzystać. - Uwierzono w wersję, w której główny świadek nic nie może powiedzieć, bo nie żyje. Tylko ja wiem, że mąż nie godził się na wymianę karniszy, wanny i innych rzeczy. Przestałam wierzyć w sprawiedliwość. Nie mam siły jeszcze raz przechodzić tego samego - żali się pani Janina.

Właścicielka z własnej kieszeni spłaca też 6 tys. zł - długi w spółdzielni. - W tej sprawie mogłam skorzystać jedynie z powództwa cywilnego, ale nie stać mnie ani na jego założenie, ani na adwokata - przyznaje.

Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...l#ixzz3Kfb3cZmd
danielmdc
Jak dobrze że mamy "niezawisłe, niezależne i uczciwe" sądy laugh.gif Brawo, brawo i jeszcze raz brawo.
kamillll
CYTAT(danielmdc @ pon, 01 gru 2014 - 19:14) *
Jak dobrze że mamy "niezawisłe, niezależne i uczciwe" sądy laugh.gif Brawo, brawo i jeszcze raz brawo.

hmm coś konkretnie sugerujesz?
a może rzeczywiście było tak jak oficjalna wersja "oskarżonego"? może rzeczywiście dziadzia się zgodził?
rozumiem, że skoro to policjant i tak napisały gazety to daje Tobie prawo do twierdzenia, że policjant i te wspomniane przez Ciebie sądy walą ściemę?
Bathurst
No ale na zadłużenie mieszkania na 6 tysi to się chyba dziadzia nie zgodził wink.gif
signaal
CYTAT(Bathurst @ pon, 01 gru 2014 - 22:31) *
No ale na zadłużenie mieszkania na 6 tysi to się chyba dziadzia nie zgodził wink.gif

Mało, że się zgodził to jeszcze sam prosił. wink.gif
Poziom debilizmu umorzeń jest tak niewiarygodny, że, niestety, trzeba samemu przeżyć żeby uwierzyć.
Leszek
W tej sytuacji jest słowo przeciwko słowu.
signaal
CYTAT(Leszek @ pon, 01 gru 2014 - 23:11) *

Ale Ty tak poważnie, że się umówili, że wynajmujący nie będzie płacił czynszu?
Leszek
CYTAT(signaal @ pon, 01 gru 2014 - 23:21) *
CYTAT(Leszek @ pon, 01 gru 2014 - 23:11) *

Ale Ty tak poważnie, że się umówili, że wynajmujący nie będzie płacił czynszu?

Mam na myśli całą sytuację - nie ma świadków, nie ma umowy, sąd nie miał innego wyjścia. Nie rozstrzygam, jaka jest prawda, chodzi mi o sytuację prawną.
Podobnie jest ze sprawą czynszu - kobieta mówi, że najemca zobowiązał się płacić czynsz do spółdzielni, ale jeżeli nie ma na to dowodów - żaden sąd nie orzeknie na jej korzyść. I tyle.
BTW - wynajmowałem dwa mieszkania, kilkoro z moich znajomych również, ani razu nie było sytuacji, żeby najemca miał płacić czynsz. Za duże ryzyko dla właściciela.
marder5
To jest zwykła kradzież. Ten policjant wyniósł nawet sedes. I nie było żadnego sądu, bo sprawę umorzył prokurator.
kamillll
CYTAT(signaal @ pon, 01 gru 2014 - 23:08) *
CYTAT(Bathurst @ pon, 01 gru 2014 - 22:31) *

Mało, że się zgodził to jeszcze sam prosił. wink.gif
Poziom debilizmu umorzeń jest tak niewiarygodny, że, niestety, trzeba samemu przeżyć żeby uwierzyć.

kwota zadłużenia to nie temat dla prokuratora. Niestety jak ktoś wisi kase to sprawa cywilna która niestety kosztuje. Nie o dług mi chodziło tylko o pozostałe zarzuty...
btw. skoro już tak gdybamy...może najemca płacił wszystko babci a babcia nie wpłacała na konto spółdzielni? hmm? bo w sumie to właścicielowi płaci się za wynajem i właściciel robi opłaty...
Bathurst

Żal mi tej kobieciny: straciła męża i jeszcze problem z długami i dewastacją mieszkania.
danielmdc
Żartownisiów coraz więcej widzę laugh.gif Akurat w sprawach sądowych gdzie oskarżonymi są urzędnicy, politycy i milicjanci sędziowie i prokuratorzy zazwyczaj mają pomroczność jasną. Przypomnijcie mi czy kłamczucha z milicji która potrąciła kobiecinę na pasach i uciekła nie dostała śmiesznego 2 letniego wyroku w zawiasach ? Czy któryś z 29 strażników wiejskich dostał wyrok bez zawieszenia ? W przypadku tego milicjanta który wynajmował mieszkanie nie razi mnie aż tak bardzo to że płacił lub nie płacił czynszu ale to że zachował się jak hiena.
marcin.p
Ludzie, przecież celem artykułu nie jest rzetelne przedstawienie sprawy tylko sprzedaż. No ewentualnie wywolanie współczucia wobec "oszukanej przez milicjanta". Skąd pewność, że policjant nie zostawił mieszkania w stanie jaki zastał, moze sedes też był jego. Słowo przeciw słowu. Gdyby policjant jako pierwszy pobiegł do gazety, że został oszukany przez parę staruszków, to artykuł by został napisany w taki sposób by wyszło, że to policjant jest poszkodowany. A nie, wróć... On nie zostałby napisany bo... by się nie sprzedał. Rzetelność dziennikarska ponad wszystko!
danielmdc
Czyli jak w tv mówią że jesteśmy zieloną wyspą to jest to wiarygodne źródło a jak milicjant hiena oszukuje babinkę to jest to wymysł i propaganda stworzona do sprzedaży. Jakbyśmy tak mieli podchodzić do sprawy to trzeba by zamknąć wszystkie tv, gazety i najgorsze internet laugh.gif
marcin.p
Jakoś w tą zieloną wyspe też nie wierzę. Bo jak można być zieloną wyspą za 1000zł miesięcznie?
juar_78
CYTAT(marcin.p @ wto, 02 gru 2014 - 15:36) *
Jakoś w tą zieloną wyspe też nie wierzę. Bo jak można być zieloną wyspą za 1000zł miesięcznie?

Trzeba by ex ministra od zegarków spytać.
kamillll
CYTAT(juar_78 @ wto, 02 gru 2014 - 19:09) *

tego to juz nie ogarniam. rozumiem przytyki itp ale ten za cholere nie mial sensu. o co chcesz go pytac? o zielona wyspe czy zarobki rzedu 1000 miesiecznie? bo ani on zwiazku z gospodarka nie mial, ani 1000 nie zarabial wink.gif
juar_78
CYTAT(kamillll @ wto, 02 gru 2014 - 18:37) *

tego to juz nie ogarniam. rozumiem przytyki itp ale ten za cholere nie mial sensu. o co chcesz go pytac? o zielona wyspe czy zarobki rzedu 1000 miesiecznie? bo ani on zwiazku z gospodarka nie mial, ani 1000 nie zarabial wink.gif

Wiodący członek ekipy, która nam wszystkim w TV prezentowała, że zieloną wyspą szczęśliwości jesteśmy, więc chyba cokolwiek na jej temat powinien wiedzieć? Czy nie - bo to tylko tak dla jaj było?
kamillll
CYTAT(juar_78 @ śro, 03 gru 2014 - 08:46) *

Wiodący członek ekipy, która nam wszystkim w TV prezentowała, że zieloną wyspą szczęśliwości jesteśmy, więc chyba cokolwiek na jej temat powinien wiedzieć? Czy nie - bo to tylko tak dla jaj było?

innych bym wskazał jako tych wiedzących ale ok...niech Ci będzie smile2.gif
sandwich
CYTAT(juar_78 @ śro, 03 gru 2014 - 10:46) *

Czy ty potrafisz przyswajać informacje ze zrozumieniem? Wiesz do czego odnosiła się "zielona wyspa"?
Pamiętasz, że jako jedyny kraj w Unii mieliśmy wzrost gospodarczy zamiast recesji?

Gdyby tacy mądrale jak ty rządzili, bylibyśmy w czarnej ...
signaal
CYTAT(sandwich @ śro, 03 gru 2014 - 10:29) *

Czy ty potrafisz przyswajać informacje ze zrozumieniem? Wiesz do czego odnosiła się "zielona wyspa"?
Pamiętasz, że jako jedyny kraj w Unii mieliśmy wzrost gospodarczy zamiast recesji?

A gdzie jesteśmy?
juar_78
CYTAT(sandwich @ śro, 03 gru 2014 - 08:29) *

No tak, taki "mądry" nie jestem, aby nie zrozumieć, że statystyka odpowiednio wykorzystana może być całkiem fajnym narzędziem propagandy. A "drugiej Irlandii" też już nie pamiętasz?

A gdzie jesteśmy - mądre pytania. Kilka odpowiedzi:
- jeden z najniższych a zarazem ciągle spadających współczynników udziału wynagrodzeń w PKB,
- w konsekwencji jedne z najwyższych w UE współczynniki ubóstwa wśród ludzi pracujących,
- w konsekwencji, pogłębiające się rozwarstwienie, między bogatymi a biednymi, które jakkolwiek jest tendencją ogólną, to w Polsce przybiera szczególnie na sile,
- ewenement na skalę całej UE: przed EURO największe w historii inwestycje w drogi, największe w historii na to środki z UE a zarazem upadek szeregu firm w tej branży, mimo ze budowały drożej, niż gdzie indziej,
- jeszcze jest np. służba zdrowia.

Z mojej strony EOT.
kamillll
CYTAT(juar_78 @ śro, 03 gru 2014 - 12:58) *

Z mojej strony EOT.

a ja jednak chciałbym Cię pociągnąć za język.
No jest służba zdrowia. I co? Rozwiniesz?
Bo to brzmi jak "jeszcze jest np. zima"...ale co z tego wynika?
signaal
CYTAT(kamillll @ śro, 03 gru 2014 - 16:25) *
CYTAT(juar_78 @ śro, 03 gru 2014 - 12:58) *

Z mojej strony EOT.

a ja jednak chciałbym Cię pociągnąć za język.
No jest służba zdrowia. I co? Rozwiniesz?
Bo to brzmi jak "jeszcze jest np. zima"...ale co z tego wynika?

Jest jeszcze ochrona zdrowia do usług której dostęp bywa mocno ograniczony albo wręcz są w ogóle niedostępne. Do tego poziom nieprawidłowości związanych z dysponowaniem pieniędzmi w tej branży jest ogromny. Dąbrowa najlepszym przykładem.
marcin.p
Alarm chemiczny w Urzędzie. Bomba?

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/367...wskim,id,t.html
Master
podobno jakas dziwna paczka biggrin.gif byłem akurat
Kamil_
CYTAT(Master @ pią, 05 gru 2014 - 00:14) *
podobno jakas dziwna paczka biggrin.gif byłem akurat

Może z Salwadoru ;-)
marcin.p
Może to ostrzeżenie od prawników, którym mnie niektórzy straszyli wink.gif
signaal
CYTAT
Policjanci z dąbrowskiej drogówki na ul. Aleja Zagłębia Dąbrowskiego zatrzymali mężczyznę kierującego audi 80. Mężczyzna kierując osobówką doprowadził do koziołkowania pojazdu. Okazało się ponadto, że posiadał ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie.

Stróże prawa z wydziału ruchu drogowego dąbrowskiej komendy wczoraj wieczorem około godz. 19.30 zatrzymali mężczyznę, który kierując audi 80 doprowadził do dachowania pojazdu. Jak się okazało, 23-latek miał w swoim organizmie ponad 2,5 promila alkoholu. Kierujący i 30-letni pasażer osobówki ze zdarzenia wyszli bez szwanku. Przyczyną koziołkowania pojazdu oprócz alkoholu najprawdopodobniej była również nadmierna prędkość. Zatrzymanemu za jazdę z promilami, oprócz utraty prawa jazdy i grzywny, grozi do 2 lat pozbawienia wolności.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...ierujacego.html
signaal
CYTAT(signaal @ pią, 19 gru 2014 - 17:38) *
CYTAT
Policjanci z dąbrowskiej drogówki na ul. Aleja Zagłębia Dąbrowskiego zatrzymali mężczyznę kierującego audi 80. Mężczyzna kierując osobówką doprowadził do koziołkowania pojazdu. Okazało się ponadto, że posiadał ponad 2,5 promila alkoholu w organizmie.

Stróże prawa z wydziału ruchu drogowego dąbrowskiej komendy wczoraj wieczorem około godz. 19.30 zatrzymali mężczyznę, który kierując audi 80 doprowadził do dachowania pojazdu. Jak się okazało, 23-latek miał w swoim organizmie ponad 2,5 promila alkoholu. Kierujący i 30-letni pasażer osobówki ze zdarzenia wyszli bez szwanku. Przyczyną koziołkowania pojazdu oprócz alkoholu najprawdopodobniej była również nadmierna prędkość. Zatrzymanemu za jazdę z promilami, oprócz utraty prawa jazdy i grzywny, grozi do 2 lat pozbawienia wolności.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...ierujacego.html

Wczoraj wczesnym popołudniem kolejny wypadek na Alei Zagłębia Dąbrowskiego - vectra nie ustąpiła pierwszeństwa fiorino. Dwie osoby odwiezione przez pogotowie.

Wygląda na to, że po przepędzeniu pieszych z tej ulicy kierowcy zaczęli wybijać się na niej wzajemnie. Tak trzymać!
Reaper
Wiecie coś na temat kamer na skrzyżowaniu Katowicka / 11 Listopada ? Pytałem Yanosika i dostałem taką odpowiedź:

Witam,
Dostaliśmy informacje, że we wskazanej lokalizacji występuje kamera rejestrująca przejazd na czerwonym świetle.
Po zweryfikowaniu zgłoszeń mamy ponad 1500 potwierdzeń tego rejestratora.

W Yanosiku informujemy o kamerach rejestrujących przejazd na czerwonym świetle poprzez komunikat "Fotoradar na czerwonym świetle" bowiem niektóre z urządzeń rejestrujących posiadają również funkcję pomiaru prędkości.
signaal
CYTAT(Reaper @ sob, 20 gru 2014 - 19:47) *
Wiecie coś na temat kamer na skrzyżowaniu Katowicka / 11 Listopada ? Pytałem Yanosika i dostałem taką odpowiedź:

Witam,
Dostaliśmy informacje, że we wskazanej lokalizacji występuje kamera rejestrująca przejazd na czerwonym świetle.

W Yanosiku informujemy o kamerach rejestrujących przejazd na czerwonym świetle poprzez komunikat "Fotoradar na czerwonym świetle" bowiem niektóre z urządzeń rejestrujących posiadają również funkcję pomiaru prędkości.

Żeby człowiek spokojnie nie mógł przejechać na czerwonym świetle... No co się z tym krajem robi... ohmy.gif
Leszek
Skandal!!!!!1111 Władze sekują biednych kierowców, żeby załatać dziurę budżetową!!!1111
Reaper
Ale mi tam kamera łapiąca na czerwonym wcale nie wadzi, bardziej się obawiam pomiaru wink.gif Ale jak jest pomiar, to musi być jakiś znak?
vacu
CYTAT(signaal @ nie, 21 gru 2014 - 00:07) *

Witam,

Żeby człowiek spokojnie nie mógł przejechać na czerwonym świetle... No co się z tym krajem robi... ohmy.gif

Mozecie sie smiac ale jakis czas temu taksowkarz z Katowic opowiedzial mi taka historie. Gdzies w Kato, dokladnie nie pamietam gdzie ale gdzies od strony Siemianowic, zamontowano kamery rejestrujace przejazd na czerwonym. Problem w tym, ze skrzyzowanie bylo tak skonstruowane, ze przy aktualnym natezeniu ruchu bylo niemozliwym w godzinach szczytu wykonac lewostret na zielonym, zwykle wygladalo to tak, ze na "wczesnym czerwonym" przejezdzaly 1-2 auta przepuszczane przez nadjezdzajacych z przeciwka i widzacych jaka jest sytuacja. Powiecie "skoro sie nie da to trzeba problem objechac" - zgadzam sie. Problem w tym, ze... przebiega tam trasa kilku linii autobusowych smile2.gif Dla osobowki skrecic wczesniej czy dalej i zawrocic to nie problem ale dla miejskiego autobusu juz tak. W efekcie po miesiacu MPK zostalo zasypane mandatami dla kierowcow. Z tego co mi opowiadal taksowkarz kierowcy poszli do sadu i podobno anulowano te mandaty a na samym skrzyzowaniu cos zmieniono (nie pamietam czy je przebudowano czy zmieniono cykl swiatel). Oczywiscie pewnie kierowcom osobowek nic nie anulowano. Tak wiec o ile zgadzam sie, ze przejazd na czerwonym to jedno z najciezszych wykroczen to jednak trzeba pamietac w jakim kraju zyjemy i absurdy, o ktorym filozofom sie nie snilo sa u nas codziennoscia wink.gif
marcin.p
Gdzieś na Pomorzu, chyba w Wejherowie są podobne światła jak opisał vacu. Z tą różnicą, że tam problem dotyczy jadących prosto. Jak to, i bardzo dobrze, że łapią itd... prawda? Otóż nie! Tam dopuszczalna prędkość to 70km/h a czas wyświetlania żółtego światła nie przekracza 3 sekund. By bezpiecznie zatrzymać się z takiej prędkości powinno to być ok. 10s. I wszystko to w zgodzie z prawem - nie ma bowiem przepisów, które by regulowały czas wyświetlania sygnałów na różnych typach dróg. Efekt jest taki, że miejscowi zwalniają na zielonym (czy tak powinno być?) a przyjezdni płaczą i płacą...

A światła, o których pisze powyżej vacu są w Siemianowicach, koło Lidla na ul.Jagiełły. Obecnie cykl w stronę Michalkowic/Piekar wraz z lewoskrętem jest wydłużony względem kierunku do Katowic, więc problem nawet dla autobusów nie istnieje. Raczej nie istnieje....
signaal
CYTAT(marcin.p @ nie, 21 gru 2014 - 17:31) *
Gdzieś na Pomorzu, chyba w Wejherowie są podobne światła jak opisał vacu. Z tą różnicą, że tam problem dotyczy jadących prosto. Jak to, i bardzo dobrze, że łapią itd... prawda? Otóż nie! Tam dopuszczalna prędkość to 70km/h a czas wyświetlania żółtego światła nie przekracza 3 sekund. By bezpiecznie zatrzymać się z takiej prędkości powinno to być ok. 10s. I wszystko to w zgodzie z prawem - nie ma bowiem przepisów, które by regulowały czas wyświetlania sygnałów na różnych typach dróg. Efekt jest taki, że miejscowi zwalniają na zielonym (czy tak powinno być?) a przyjezdni płaczą i płacą...

A światła, o których pisze powyżej vacu są w Siemianowicach, koło Lidla na ul.Jagiełły. Obecnie cykl w stronę Michalkowic/Piekar wraz z lewoskrętem jest wydłużony względem kierunku do Katowic, więc problem nawet dla autobusów nie istnieje. Raczej nie istnieje....

Ale z żółtym koło reala raczej problemów nie ma...
Kosior
CYTAT(vacu @ nie, 21 gru 2014 - 13:47) *
CYTAT(signaal @ nie, 21 gru 2014 - 00:07) *

Witam,

Mozecie sie smiac ale jakis czas temu taksowkarz z Katowic opowiedzial mi taka historie. Gdzies w Kato, dokladnie nie pamietam gdzie ale gdzies od strony Siemianowic, zamontowano kamery rejestrujace przejazd na czerwonym. Problem w tym, ze skrzyzowanie bylo tak skonstruowane, ze przy aktualnym natezeniu ruchu bylo niemozliwym w godzinach szczytu wykonac lewostret na zielonym, zwykle wygladalo to tak, ze na "wczesnym czerwonym" przejezdzaly 1-2 auta przepuszczane przez nadjezdzajacych z przeciwka i widzacych jaka jest sytuacja. Powiecie "skoro sie nie da to trzeba problem objechac" - zgadzam sie. Problem w tym, ze... przebiega tam trasa kilku linii autobusowych smile2.gif Dla osobowki skrecic wczesniej czy dalej i zawrocic to nie problem ale dla miejskiego autobusu juz tak. W efekcie po miesiacu MPK zostalo zasypane mandatami dla kierowcow. Z tego co mi opowiadal taksowkarz kierowcy poszli do sadu i podobno anulowano te mandaty a na samym skrzyzowaniu cos zmieniono (nie pamietam czy je przebudowano czy zmieniono cykl swiatel). Oczywiscie pewnie kierowcom osobowek nic nie anulowano. Tak wiec o ile zgadzam sie, ze przejazd na czerwonym to jedno z najciezszych wykroczen to jednak trzeba pamietac w jakim kraju zyjemy i absurdy, o ktorym filozofom sie nie snilo sa u nas codziennoscia wink.gif

Siemianowice - Bańgów, skrzyżowanie DK94 z ul. Zwycięstwa. Lewoskręt jest już całkiem możliwie do pokonania. Jednak ogólnie światła te zmieniają się z zielonego na czerwone w sekundę - także szczególnie przy jeździe na wprost dalej można się naciąć. Typowa maszynka do produkowania zdjęć.
piotrMDC
http://www.cda.pl/video/16443757/Kozak-na-Polskich-drogach
Ostatnio głośno było o kierowcy z Będzina, a tu film z zakałą naszego miasta, który wczoraj i dziś obiegał najpopularniejsze portale z filmami.
savalas
CYTAT(piotrMDC @ wto, 23 gru 2014 - 22:46) *
http://www.cda.pl/video/16443757/Kozak-na-Polskich-drogach
Ostatnio głośno było o kierowcy z Będzina, a tu film z zakałą naszego miasta, który wczoraj i dziś obiegał najpopularniejsze portale z filmami.

tylko jeszcze który z nich to ta zakała ?
prezes
od rana w Gołonogu na tym zadrzewionym skwerze przy ul.Prusa akcja związana z zabezpieczaniem i sprzątaniem najprawdopodobniej miejsca zbrodni: ciało w kałuży krwi, prokurator, fotografowanie, mierzenie, sprzątanie. Dopiero niedawno wszystko się zakończyło. Wie ktoś coś więcej?

EDIT:
http://kontakt24.tvn24.pl/polska,496/cialo...icy,153678.html
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...rt,t,id,tm.html
signaal
CYTAT
86-latka zginęła, skacząc z okna na 4. piętrze szpitala

Do tragedii doszło we wtorek przed północą w Szpitalu Specjalistycznym w Dąbrowie Górniczej. Kobieta zginęła na miejscu.

Według ustaleń dąbrowskich policjantów, pacjentka oddziału wewnętrznego mimo że na środkach uspokajających, była bardzo pobudzona. Zapadła więc decyzja, by skrępować ją pasami. W czasie gdy personel szpitala udał się po pasy, kobieta otworzyła okno.

- Pacjenci i personel złapali ją jeszcze za ręce, próbowali odciągnąć, ale 86-latce udało się wyskoczyć - mówi starszy aspirant Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji. Dodaje, że kobieta zginęła na miejscu.

Szczegółowe okoliczności wypadku policja bada pod nadzorem prokuratury. Zarządzono już sekcję zwłok, sprawa będzie również sprawdzana pod kątem zaniedbania obowiązków ze strony szpitalnego personelu.

Jak poinformował starszy aspirant Mariusz Miszczyk, policja zajmuje się także sprawą 55-letniego dąbrowianina, który w środę rano został znaleziony martwy na placu zabaw w pobliżu III LO im. Szenwalda. Nie wiadomo, co było przyczyną śmierci 55-latka. Prokurator zarządził sekcję zwłok.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz3MqVkhBwB

CYTAT
Do 12 lat więzienia może grozić 30-letniemu mieszkańcowi Dąbrowy Górniczej. Mężczyzna groził natychmiastowym użyciem noża i okradł z portfeli 2 kobiety na osiedlu Morcinka w Dąbrowie Górniczej. Napastnik wpadł w ręce stróżów prawa chwilę po swoich bandyckich wyczynach.

Do napaści doszło dwukrotnie w sobotni wieczór po godz. 20.00 na osiedlu Morcinka w Dąbrowie Górniczej. Przechodzące przez osiedle 2 kobiety w krótkich odstępach czasu zostały zaatakowane przez młodego mężczyznę. Napastnik grożąc użyciem trzymanego w ręku noża zrabował kobietom portfele z dokumentami i pieniędzmi, po czym oddalił się. Poinformowany o całym zdarzeniu dyżurny dąbrowskiej komendy natychmiast skierował na miejsce policjantów. Stróże prawa zaczęli przeczesywać okolicę. Już niespełna godzinę od zdarzeń, sprawca został zatrzymany. Napastnik wpadł na przystanku komunikacji miejskiej, niedaleko miejsca, w którym dokonał rabunków. Za popełnione przestępstwa 30-latek może spędzić w więzieniu nawet 12 lat. Jutro o jego dalszym losie zdecyduje prokurator i sąd.

Kryminalni z Dąbrowy Górniczej zwracają się z prośbą o kontakt telefoniczny pod numerem 32-63-94-255 lub w Komendzie Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej przy ul. Piłsudskiego 11 inne ewentualne osoby, które w dniu 20 grudnia 2014 roku około godz. 20.00 mogły zostać zaatakowane w rejonie osiedli Morcinka lub Sikorskiego przez napastnika z nożem. Sprawa jest rozwojowa.

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...na-kobiety.html

Bogaty tydzień, bogaty.
signaal
https://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...wali_zycie.html
CYTAT
W ostatnich dniach strażnicy miejscy przeprowadzili akcje reanimacyjne. Raz na ratunek było za późno, w drugim przypadku ich działanie przyniosło dobry skutek.

24 grudnia, ok. godz. 7.50, w rejonie ul. Prusa przechodzień zatrzymał przejeżdżający patrol i poinformował strażników o leżącym nieopodal rannym mężczyźnie. Strażnicy podjęli się reanimacji nieprzytomnego mężczyzny z poważnymi obrażeniami głowy. Niestety ich wysiłki na niewiele się zdały, a przybyły na miejsce lekarz stwierdził zgon.

Podobny przebieg miała interwencja z 25 grudnia. Ok. godz.15, patrol przejeżdżający ul. Sobieskiego zauważył mężczyznę leżącego na przystanku tramwajowym. Gdy strażnicy nie wyczuli u niego funkcji życiowych, przystąpili do reanimacji. W momencie przejęcia go przez pogotowie ratunkowe, mężczyzna miał już przywróconą akcję serca. Zdarzenie zarejestrowała kamera miejskiego monitoringu.

I nagranie:
https://www.youtube.com/watch?v=ObOXhAY5iK4
juar_78
CYTAT(signaal @ śro, 31 gru 2014 - 06:19) *
https://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...wali_zycie.html
CYTAT
W ostatnich dniach strażnicy miejscy przeprowadzili akcje reanimacyjne. Raz na ratunek było za późno, w drugim przypadku ich działanie przyniosło dobry skutek.

24 grudnia, ok. godz. 7.50, w rejonie ul. Prusa przechodzień zatrzymał przejeżdżający patrol i poinformował strażników o leżącym nieopodal rannym mężczyźnie. Strażnicy podjęli się reanimacji nieprzytomnego mężczyzny z poważnymi obrażeniami głowy. Niestety ich wysiłki na niewiele się zdały, a przybyły na miejsce lekarz stwierdził zgon.

Podobny przebieg miała interwencja z 25 grudnia. Ok. godz.15, patrol przejeżdżający ul. Sobieskiego zauważył mężczyznę leżącego na przystanku tramwajowym. Gdy strażnicy nie wyczuli u niego funkcji życiowych, przystąpili do reanimacji. W momencie przejęcia go przez pogotowie ratunkowe, mężczyzna miał już przywróconą akcję serca. Zdarzenie zarejestrowała kamera miejskiego monitoringu.

I nagranie:
https://www.youtube.com/watch?v=ObOXhAY5iK4

Brawo dla strażników! Wśród służb mundurowych widać w tym zakresie postęp. Nie pierwsza akcja, gdzie podejmują one skutecznie akcję reanimacyjną. Niedawno był taki przypadek - także ze strażnikami - chyba w Siemianowicach albo Świętochłowicach. Wygląda to całkiem inaczej, niż jeszcze dwadzieścia lat temu, kiedy jako podrostek byłem świadkiem wezwania do nieprzytomnego na os. Mickiewicza. Na miejsce przybył pierwszy alarmowo radiowóz policji. Policjanci wyszli, popatrzyli na leżącego z odległości ok 3 m. i skwitowali "trzeba czekać na pogotowie". I tak stali, aż przybył Fiat 125p Kombi Sanitarka smile2.gif

Jeżeli nagranie jest (prawie) od początku interwencji, to plus dla pogotowia, za szybkie przybycie na miejsce wezwania! (no chyba, że cała akcja zaczęła się już naście minut wcześniej).

Druga karetka to przyjechała zapewne specjalistyczna do pomocy podstawowej? Dlaczego w takich przypadkach, po przywróceniu akcji odwozi S a nie P?

olo
Jak podała dzisiejsza Trójeczka, wczoraj ok 22:00 na Pogorii III załamał się lód pod dwoma dwudziestolatkami. Weszli na lód obok mola i przeszli kilkanaście metrów. Jeden zdołał utrzymać się na krawędzi tafli lodu, drugi, niestety wpłynął pod lód.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.