vacu
Mon, 20 Oct 2008 - 19:19
CYTAT(:) @ pon, 20 paź 2008 - 16:52)

Do tej pory 140 to bardzo malo. Cos go bardzo oszczedzaja.
Ja wiem, to chyba dobrze, nie? W idealistycznach założeniach fotoradar ma działać prewencyjnie, w praktyce chodzi o ciułanie złotówek dla UM, w sumie dobrze, że u nas tak nie ma. Dodam, że z tego co zauważyłem 90% ludzi zwalnie tam więc płacą chyba tylko zamiejscowi lub"niedzielni kierowcy" (ew. idioci).
Dodam jednak, że okazało się całkowitą porażką imho usytuowanie radaru koło kościoła. Próba skrętu w lewo (jadąc od centrum) trwa teraz ładną chwilę, bo w związku z tym, że wszyscy zwalniają do 40-60 mamy jeden ciąg aut, kiedy wszyscy jeździli szybciej - zdarzały się przerwy. Teraz ten przejazd przez tory to chyba tylko do likwidacji się nadaje.
nieznajomy
Wed, 22 Oct 2008 - 10:16
jak to radaru w tym miejscu nie bylo ??
Leszek
Wed, 22 Oct 2008 - 10:24
CYTAT(nieznajomy @ śro, 22 paź 2008 - 10:16)

jak to radaru w tym miejscu nie bylo ??
Normalnie - mają jeden radar, a dwa maszty. Nie zawsze w maszcie akurat jest urządzenie.
prezes
Wed, 22 Oct 2008 - 22:32
wie ktoś co się działo dziś koło 20:30 w tym dużym bloku obok Pałacu przy Kościuszki w samym centrum. były dwa duże wozy straży na sygnale... nie wiem co jeszcze bo tylko przejeżdżałem.
mały
Thu, 23 Oct 2008 - 10:30
Chyba nic wielkiego. Stałem na przystanku i też widziałem 2 wozy. Postali z 15 minut i odjechali. Nie było ani policji ani pogotowia
Prosty
Thu, 23 Oct 2008 - 16:00
wypadek na DK94 na wysokosci Strzemieszyc - Stacyjnej, zamknieta trasa od mr hamburgera (mikrohuta chyba) objazd przez Strzemieszyce, wielki korek. Podobno wypadek 3 tirow, poczekamy na jakies blizsze informacje
odnosnie wypadku z poniedzialku rano, dziewczyna zmarla dzisiaj w szpitalu
Goły
Thu, 23 Oct 2008 - 16:11
Potwierdzam , Strzemieszyce zupelnie nie przjezdzne , korek od lasu aż po sam przejazd kolejowy nr2 , wypadek chyba jednak był na wysokości tegoż to przejazdu , zaraz za wiaduktiem , przejezdzalem przed momentem i widzialem tam wozy strazackie...
motonita2002
Thu, 23 Oct 2008 - 17:03
Mamy wreszcie jakiś oficjalny komunikat:
http://www.tvs.pl/informacje/5791/klikajcie w mniejszą fotkę jest para ujęć ze Strzemieszyc.
karol2008
Thu, 23 Oct 2008 - 17:12
Witam. Jelsi chodzi o ten wypadek na trasie Dąbrowa - Olkusz. To kierowca tira jadąc w stronę dąbrowy nie zapanował nad pojazdem i przeleciał przez bariery ochronne na 2gą strone drogi i uderzył w dwa samochody. Skoda ma lekko zniszczony przód a Chevrolet , który prowadził starszy meżczyzna jest skasowany totalnie. Leżał z 10 metrów dalej w krzakach. Sytuacja była o tyle nie ciekawa, że ranny zakrwawiony mężczyzna stracił przytomność w samochodzie i został w nim uwięziony. Nie dało się go uwolnić bo auto było całkowicie zmasakrowane. Z tira wyciekało paliwo. Tego gościa z chevroleta zabrało pogotowie a cała akcja trwała z 40 minut. Do tego dzisiaj kierowca laguny skasował lagunę o kilka słupów.

lemub
Fri, 24 Oct 2008 - 17:42
[quote name='karol2008' date='czw, 23 paź 2008 - 17:12' post='36054']
Do tego dzisiaj kierowca laguny skasował lagunę o kilka słupów.
chodzi o ten wypadek na kasprzaka ? ma ktoś jakieś info co było przyczyną ?
KacperskiDGG
Sun, 26 Oct 2008 - 14:56
Podobno dzisiaj na Redenie był poważny wypadek. Ma ktoś jakieś info?
mary cha
Sun, 26 Oct 2008 - 23:51
ok 23 na ul. sobieskiego pod CH Pogoria mial miejsce wypadek z udzialem motoru.z tego co zauwazylem to prawdopodobnie motor przelecial przez torowisko(czyli wychodzi ze jechal od Bedzina) ale lezal juz po stronie przeciwnej.swiadczyly o tym porozrzucane kamienie pod nowa kladka tzn tam sie zaczynaly po czym swoja kontynuacje mialy juz po drugiej stronie gdzie lezal motor.
marcin.p
Mon, 27 Oct 2008 - 20:13
Leszek
Wed, 29 Oct 2008 - 15:49
CYTAT
W sortowni śmieci znaleźli zwłoki noworodka
ot
2008-10-29, ostatnia aktualizacja 2008-10-29 14:19
Policjanci z Dąbrowy Górniczej poszukują matki noworodka, którego, zwłoki wczorajszego popołudnia znaleźli pracownicy strzemieszyckiej sortowni śmieci.
We wtorek, około godz. 17.30 dyżurny Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej został powiadomiony przez pracowników miejscowego zakładu przerobu śmieci w Strzemieszycach, że w trakcie sortowania odpadów komunalnych na taśmociągu znaleziono zwłoki noworodka.
Chłopczyk nie miał żadnych widocznych obrażeń. Prokurator zarządził przeprowadzenie sekcji zwłok. Policja ustala jak dziecko trafiło do sortowni. Szuka także matki dziecka.
- Prosimy również o kontakt osoby, które mogą mieć jakiekolwiek informacje w tej sprawie. Zależy nam szczególnie na informacji o kobietach, widzianych w zaawansowanej ciąży, które obecnie nie są widywane ze swoimi nowonarodzonymi dziećmi. Zapewniamy anonimowość - apeluje Komenda Miejska Policji w Dąbrowie.
Telefon do dyżurnego KMP - 032 639 42 55
Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice
Padziu
Mon, 03 Nov 2008 - 16:21
Dzisiaj około godziny 15 przy bloku 36 na manhattanie stała straż i policja podobno jakiś gościu wypadł z 10 piętra bo coś przy oknie robił i spadł na dach bawialni dla dzieci (obok kebabu) ale czy to pewne to nie wiem wiedziałem tylko strażaków chodzących po dachu.
KacperskiDGG
Mon, 03 Nov 2008 - 19:38
Niestety to prawda, doszło do takiego wypadku.

Bartek
Mon, 03 Nov 2008 - 21:37
Patrząc na zdjęcia to tak myślę sobie czy naprawdę warto je pokazywać? Szczególnie 2 i 3... Zdjęcie 1 może zostać jako dokumentacja zdarzenia i tyle, pozostałe dwa naprawdę nie są ok, a szczególnie dla kogoś bliskiego tej osoby...
Maryhna
Tue, 04 Nov 2008 - 00:18
Nieważne, czy wypadł czy wyskoczył, liczy sie skutek a jest wiadomo jaki. Ludzie dopowiedzą sobie wszystko, jedni mówią, że wyskoczył a inni, że wypadł bo coś robił na balkonie. Ale czy to ważne? Mieszkam klatkę obok i naprawdę uważam, że nie warto roztrząsać tego tematu.
KacperskiDGG
Tue, 04 Nov 2008 - 02:41
CYTAT(Bartek @ pon, 03 lis 2008 - 21:37)

Patrząc na zdjęcia to tak myślę sobie czy naprawdę warto je pokazywać? Szczególnie 2 i 3... Zdjęcie 1 może zostać jako dokumentacja zdarzenia i tyle, pozostałe dwa naprawdę nie są ok, a szczególnie dla kogoś bliskiego tej osoby...
Masz racje. Zrobione.
agadg
Tue, 04 Nov 2008 - 07:02
Ja mogę powiedzieć tylko jedno, że wszystko ma swoje granice. Pokazywanie takich zdjęć to na prawde przykra sprawa przede wszystkim dla otoczenia ludzi tej osoby którzy ją znają , a wielka tragedia dla samej rodziny. Mozna dodać nie rażące zdjęcie, wspomniec a takie zdjęcia pozostaw pracy policji
michal_dg
Tue, 04 Nov 2008 - 16:07
Wyskoczył z okna czy wypadł?
Wczoraj w Dąbrowie Górniczej 57-letni mieszkaniec miasta wypadł z okna swojego mieszkania na 10 piętrze. Do zdarzenia doszło na ulicy Piłsudskiego. Dąbrowianin zginął na miejscu. Sprawą zajęła się policja, która sprawdza okoliczności tragedii.
- Prokurator zarządził przeprowadzenie sekcji zwłok, co pozwoli ustalić nam między innymi to, czy mężczyzna w chwili wypadku był trzeźwy - wyjaśnia Paweł Sobota z Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej.
Na razie wiadomo tylko, że ofiara mieszkała z córką, ale kobiety nie było w domu, kiedy doszło do tragicznego wypadku.
GK
źródło: POLSKA Dziennik Zachodni
...
KacperskiDGG
Wed, 05 Nov 2008 - 03:02
Ok. godz. 1.30 siedząc przed komputerem usłyszałem niemal że pod blokiem huk, a następnie włączony klakson. Po wyjrzeniu przez okno dostrzegłem na rogu ulic Bema i Krasickiego rozbity o drzewo samochód Mercedes Sprinter. Szybko się ubrałem i udałem się w to miejsce, gdzie zastałem zatrzaśniętego w szoferce przytomnego kierowcę (mężczyzna) z rozbitym czołem. Przez uchylone okno nawiązałem z nim kontakt i bezskutecznie próbowałem otworzyć drzwi. Po ok. 2 - 3 minutach, gdy już wykręcałem numer 112, na miejscu zdarzenia pojawił się pierwszy patrol policji. Policjanci zadysponowali na miejsce wypadku karetkę pogotowia ratunkowego i straż pożarną (gdyż im również nie udało się otworzyć drzwi). Po chwili nadjechały kolejne patrole policji, straż miejska, karetka pogotowia i dwa wozy PSP (samochód gaśniczy - Renault Midlum (GBA 2,5/25) oraz samochód ratownictwa drogowego - Volvo (SCRd)). Po uwolnieniu kierowcy przez strażaków z kabiny pojazdu, został on przetransportowany przez pogotowie do szpitala, a przed karetką pojechał radiowóz.
To że po drzwiach od strony kierowcy spływały wymiociny i człowiek ten był nimi cały upaprany oraz plątał mu się język i czuć było od niego woń alkoholu, a także fakt że nie zauważył zakrętu sugeruje, że kierował on pojazdem w stanie upojenia alkoholowego.
Oto kilka fotek z miejsca zdarzenia:

Sorry za jakość zdjęć, ale są wykonane za pomocą telefonu.
olo
Wed, 05 Nov 2008 - 12:32
Kacperski nie diagnozuj zbyt szybko, bo możesz komuś sprawić przykrość. Wymioty u trzeźwego człowieka są jednym z objawów zawału serca.
KacperskiDGG
Wed, 05 Nov 2008 - 13:47
CYTAT(olo @ śro, 05 lis 2008 - 12:32)

Kacperski nie diagnozuj zbyt szybko, bo możesz komuś sprawić przykrość. Wymioty u trzeźwego człowieka są jednym z objawów zawału serca.
Nie tylko ja postawiłem taką diagnozę, ale również policjanci którzy przybyli na miejsce. Facet musiał wymiotować wcześniej przez całkiem otwarte okno, a po zderzeniu z drzewem szyba była tylko trochę uchylona i nie było na niej wymiocin, natomiast te na drzwiach już zasychały. A zapach alkoholu (który wyczuł jeden z policjantów po wydostaniu kierowcy przez strażaków z wraku) raczej nie jest objawem zawału serca. A tak poza tym, to rozmawiałem z kierowcą przed przybyciem służb i plątał mu się język, tylko że nie wiedziałem czy jest to spowodowane akoholem czy obrażeniami. Nie słyszałem także pisku opon i nie widziałem tam śladów hamowania. Tylko nietrzeźwy mógł nie zauważyć końca drogi lub zakrętu i pojechać prosto w drzewa.
olo
Wed, 05 Nov 2008 - 14:26
CYTAT(KacperskiDGG @ śro, 05 lis 2008 - 13:47)

Nie tylko ja postawiłem taką diagnozę, ale również policjanci którzy przybyli na miejsce. Facet musiał wymiotować wcześniej przez całkiem otwarte okno, a po zderzeniu z drzewem szyba była tylko trochę uchylona i nie było na niej wymiocin, natomiast te na drzwiach już zasychały. A zapach alkoholu (który wyczuł jeden z policjantów po wydostaniu kierowcy przez strażaków z wraku) raczej nie jest objawem zawału serca. A tak poza tym, to rozmawiałem z kierowcą przed przybyciem służb i plątał mu się język, tylko że nie wiedziałem czy jest to spowodowane akoholem czy obrażeniami. Nie słyszałem także pisku opon i nie widziałem tam śladów hamowania. Tylko nietrzeźwy mógł nie zauważyć końca drogi lub zakrętu i pojechać prosto w drzewa.
Nie zauwazyłem żebyś o tym pisał w swojej relacji z wypadku. Pewnie przeoczyłem.
KacperskiDGG
Wed, 05 Nov 2008 - 14:34
CYTAT(olo @ śro, 05 lis 2008 - 14:26)

Nie zauwazyłem żebyś o tym pisał w swojej relacji z wypadku. Pewnie przeoczyłem.
Sprawdź czy teraz Ci pasuje. Było ok. godz. 3.00 jak to pisałem więc mogłem to pominąć ze zmęczenia.
olo
Wed, 05 Nov 2008 - 16:36
CYTAT(KacperskiDGG @ śro, 05 lis 2008 - 14:34)

Sprawdź czy teraz Ci pasuje. Było ok. godz. 3.00 jak to pisałem więc mogłem to pominąć ze zmęczenia.
A co mam sprawdzać. Zapytam tylko, czy zdarzyło ci widzieć i rozmawiać z osobą mającą zawał serca? Jeżeli tak to twoja diagnoza wydaje się być ze wszech miar słuszna. Musi był nawalony. Chciałoby się poznać ciąg dalszy.
KacperskiDGG
Wed, 05 Nov 2008 - 17:16
CYTAT(olo @ śro, 05 lis 2008 - 16:36)

A co mam sprawdzać. Zapytam tylko, czy zdarzyło ci widzieć i rozmawiać z osobą mającą zawał serca? Jeżeli tak to twoja diagnoza wydaje się być ze wszech miar słuszna. Musi był nawalony. Chciałoby się poznać ciąg dalszy.
Tak, zdarzyło mi się. Dwa razy.
Sebastian22
Wed, 05 Nov 2008 - 17:40
oo to u mnie na osiedlu hehe
prezes
Fri, 07 Nov 2008 - 17:37
przed chwilą stacja BP na Redenie była cała zadymiona, jak stałem na czerwonym to widziałem jak latali tam z gaśnicami...
EDIT:
jechałem tam po 30minutach i ani śladu, więc nie było to na szczęście nic poważnego.
szer
Fri, 07 Nov 2008 - 23:09
Hmmm a ja się zastanawiam dlaczego przed 16:00 3 karetki pogotowia na sygnale razem jechały. Cisza na forum czyli niby nic poważnego, ale niecodziennie widuję 3 naraz jadące w stronę szpitala...
Gizmobear
Sat, 08 Nov 2008 - 17:31
marcin.p
Sun, 09 Nov 2008 - 00:31
Z kiedy i z jakiej godziny jest to zdjęcie?
Leszek
Sun, 09 Nov 2008 - 11:25
Ja ich widziałem w piątek rano (przed 8).
Gizmobear
Sun, 09 Nov 2008 - 21:52
CYTAT(marcin.p @ nie, 09 lis 2008 - 01:31)

Z kiedy i z jakiej godziny jest to zdjęcie?
Fotki z wczorajszego wieczora, stąd i jakość gorsza.
:)
Sat, 15 Nov 2008 - 17:51
Przejezdzajac zauwazylem, ze (nareszcie) trwa przebudowa budynku przy Łączącej. Kiedys przyjrze sie lepiej. W ciagu kilku miesiecy pewnie sie przeniosa.
Leszek
Wed, 26 Nov 2008 - 12:12
Wiecie może, co się działo dziś przed kościołem MB Anielskiej? Około 11 stały przed nią chyba 4 wozy strażackie i jeden albo dwa policyjne. Dymu żadnego nie widziałem - ani od Królowej Jadwigi, ani od Kołłątaja.
gregol
Wed, 26 Nov 2008 - 17:07
CYTAT(Leszek @ śro, 26 lis 2008 - 13:12)

Wiecie może, co się działo dziś przed kościołem MB Anielskiej? Około 11 stały przed nią chyba 4 wozy strażackie i jeden albo dwa policyjne. Dymu żadnego nie widziałem - ani od Królowej Jadwigi, ani od Kołłątaja.
Stały już od 9, łącznie z bardzo dużą ilością innych aut. Jak na św.Floriana to chyba trochę nie ta pora roku

Obstawiam jakieś uroczystości.
---
I tym samym witam Was!

Stale forum czytam, ale jakoś do tej pory na pisanie mi się nie zebrało.
więc, HEJ WAM!
Tue, 02 Dec 2008 - 23:57
Dzisiaj w Zeromskim ktos rozpylil prawdopodobnie gaz pieprzowy i chyba 25 osob trafilo do szpitala
michal_dg
Wed, 03 Dec 2008 - 00:00
jasiek
Wed, 03 Dec 2008 - 14:39
a może ktoś wie kto jak i czym tak pięknie rozpieprzył przystanek na staszicu? jakby tir sie władował to wygląda
Z1906
Thu, 04 Dec 2008 - 19:41
Thu, 04 Dec 2008 - 19:51
CYTAT

Niebezpieczny gaz w szkole
dziś
Wczoraj policjanci wstępnie ustalili trzech uczniów, którzy okazali się sprawcami rozpylenia gazu pieprzowego w dąbrowskiej szkole.
Do zdarzenia doszło we wtorek około godziny 15.20 w II Liceum Ogólnokształcącym im. Stefana Żeromskiego. Na skutek głupiego żartu 25 szesnastoletnich uczniów zostało przewiezionych do trzech szpitali w Dąbrowie Górniczej, Centrum Pediatrii w Sosnowcu oraz Szpitala nr 5 w Sosnowcu. Dwie osoby dorosłe po przebadaniu nie wyraziły zgody na transport do szpitala. Wieczorem wszyscy uczniowie w stanie dobrym zostali zwolnienie do domów. O tym, jakie konsekwencje poniosą sprawcy, zadecyduje sąd rodzinny.
MANO
jasiek
Thu, 04 Dec 2008 - 20:09
kilka lat temu u mnie w szkole, kolega rozpylił w szatni "gówno w spreju", na szczęście nikogo nie zabrali do szpitala, ale cała szkoła śmierdziała przez tydzień
Thu, 04 Dec 2008 - 23:46
Kolejna karetka dla szpitala
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl
Szpital otrzyma nowy ambulans
[2008-12-04 11:46:49]
Do dąbrowskiego Szpital Specjalistycznego im. Sz. Starkiewicza wkrótce trafi nowa karetka.
Zakup nowoczesnego ambulansu będzie możliwy dzięki pomocy Arcelor Mitkal Poland S.A. Ambulans należeć będzie do grupy karetek specjalistycznych. Służyć będzie przede wszystkim transportowi pacjentów w nagłych stanach zagrożenia życia i zdrowia, zwiększając tym samym szanse na profesjonalną i natychmiastową pomoc. Nowy ambulans z pewnością pozytywnie przysłuży się mieszkańcom miasta , ościennych gmin i wszystkim potrzebującym.
Katarzyna Cina
Szpital Specjalistyczny im. Sz. Starkiewicza
Mit
kal :/
Bartek
Fri, 05 Dec 2008 - 11:17
Ciekawe co to będzie za karetka...
Leszek
Fri, 05 Dec 2008 - 14:36
CYTAT(Z1906 @ czw, 04 gru 2008 - 19:41)

Żadne skrzyżowanie nie zagwarantuje bezpieczeństwa matołkowi prawie dwukrotnie przekraczającemu dozwoloną prędkość. Cieszyć się trzeba tylko, że po drodze nikogo nie skosił.
juar_78
Sat, 06 Dec 2008 - 18:56
To pewnie będzie karetka wykonująca transporty dla szpitala. Szpital zamiast płacić za transporty swocih pacjentów komuś z zewnątrz (pogotowiu, prywatnym formom) będzie wozić dla siebie sam.
Zibar
Mon, 15 Dec 2008 - 17:04
CYTAT
Lokatorzy pomogli sąsiadom
12.12.2008
Policja bada okoliczności i przyczyny pożaru, do którego doszło w środę wieczorem. Paliło się mieszkanie na pierwszym piętrze domu przy ulicy Cieplaka. - Gdy strażacy dojechali na miejsce, ogień gasili już lokatorzy bloku. To oni wyprowadzili z mieszkania kobietę, a strażacy ewakuowali z palącego się pomieszczenia mężczyznę - mówi Piotr Remesz, zastępca komendanta dąbrowskiej straży pożarnej.
Dwie poszkodowane osoby trafiły do szpitala. Wstępnie straty oszacowano na ponad pięć tysięcy złotych.
SR - POLSKA Dziennik Zachodni
Zibar
Fri, 19 Dec 2008 - 09:23
Jak na dzikim zachodzie
CYTAT
Sterroryzował personel banku bronią i zabrał pieniądze
Wczoraj kilka minut po godzinie 9 zamaskowany mężczyzna okradł jeden z banków przy ulicy Sobieskiego w centrum miasta.
Wszedł do placówki trzymając w dłoni pistolet lub jego atrapę i zażądał od pracowników wydania gotówki.
- Żądanie zostało spełnione. Mężczyzna wziął pieniądze i odszedł w kierunku ulicy 3 Maja. Nikt z pracowników placówki banku ani klientów nie ucierpiał podczas napadu. Natychmiast po otrzymaniu informacji o zdarzeniu, w banku pojawił się policyjny patrol. Szybko pojawili się też technicy, którzy zabezpieczyli ślady - mówi młodszy aspirant Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej Komendy Miejskiej Policji. - Teraz dokładnie sprawdzamy zapisy z kamer monitoringu, zarówno tych w banku, jak i zainstalowanych na ulicy, którą uciekł bandyta.
Napastnik był ubrany na czarno. Na głowie miał kominiarkę, spod której wystawały dłuższe włosy oraz ciemne okulary.
Być może w napad były zamieszane inne osoby, które czekały na zamaskowanego mężczyznę w pobliżu, w samochodzie. Policja nie ujawniła ile pieniędzy stracił banku zasłaniając się tajemnicą i dobrem śledztwa.
Mieszkańcy okolicznych budynków wczoraj rano nie zauważyli niczego podejrzanego.
- Nie przypuszczałabym, że ktoś może obrabować bank w samym centrum miasta. Jak widać łatwy łup jest jednak zbyt dużą pokusą - mówi Maria Kotowicz, dąbrowianka.
Jest to pierwszy napad na placówkę bankową w Dąbrowie Górniczej od stycznia ubiegłego roku. W tym czasie odnotowano 41 innych przestępstw, związanych z bankami. Były to między innymi oszustwa internetowe, próby wyłudzenia kredytów na podstawie fałszywych dokumentów czy też zniszczenie mienia.
Niedawno, bo w ubiegłym miesiącu w Sosnowcu rozbito zorganizowaną szajkę, która napadała na banki. Do tamtejszego Sądu Rejonowego trafił z prokuratury akt oskarżenia przeciwko pięciu mężczyznom w wieku od 18 do 20 lat. Są podejrzani o to, że od połowy kwietnia do początków maja tego roku dokonali trzech napadów na placówki bankowe. Sterroryzowali pracowników banków w Katowicach i w Sosnowcu.
Sebastian Reńca - POLSKA Dziennik Zachodni
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.