CYTAT(Master @ pią, 17 sie 2012 - 19:50)

Lokalizacja napewno jest lepsza na Korzencu niz Mydlicach.
No tak, bo gorszej od tej, co była na Mydlicach to się chyba już nie da wymyśleć. Było z tamtego miejsca bliżej na Koszelew w Będzinie niż do centrum Dąbrowy. Dlatego obecna jest lepsza - ale czy dobra ? Spójrz na plan miasta i odpowiedz sobie sam. Z dala od głównych dróg w mieście, dalej na uboczu i do tego najpierw trzeba pokonać trochę małych uliczek, aby wydostać się na coś główniejszego. Ta nowa lokalizacja, gdy było rozważana - choć sprzedawano to jako mającą skrócić czas dojazdu - nie miała z tym nic wspólnego. Po prostu - chodziło jedynie o to, że to teren RPS Sosnowiec (ich zaplecze serwisowe). Tylko to. Paradoksalnie najlepsza loklizacja to ta jeszcze starsza, wymyślona za PRL - w parku. Było w centrum miasta a do tego blisko DK94 i głównych ulic w mieście.
CYTAT(signaal @ pią, 17 sie 2012 - 22:46)

Ratownictwo medyczne w DG Nie dziwi nic. Policjanci, strażacy, załogi karetek itp. mają dziwną manierę nie używania pasów bezpieczeństwa. Efekty można było zobaczyć w czwartek gdzie dwa zdarzenia, które w normalnych okolicznościach byłyby kolizjami zakończyły się ciężko rannymi (Jaworzno) i zabitymi (Dąbrowa Górnicza). Wiele wskazuje, że nic się w tej dziedzinie nie zmieni
To, że załogi karetek też pasów nie zapisnają, tego nie wiedziałem. Osobiście myślałem, że to nawyk tylko policjantów i strażników - na zasadzie - nie zapinam, bo nie muszę, bo co mi kto zrobi.Proponuję mały eksperyment. Poobserwować radiowozy SM. Spotkać ich f-szy w pasach, to rzadkość.
CYTAT(pozdrawiam @ pią, 17 sie 2012 - 22:55)

A u nas właśnie pokutuje takie mylenie jak Twoje. Jak nie jesteśmy organem założycielskim to już możemy mieć to w dupie. Do tego wcale nie jesteśmy skazani na usługi RPR w Sosnowcu.
Z pierwszą częścią ww. wypowiedzi się nie zgadzam. Czemu mamy dotować, skoro gdzie indziej innym firmom to co dostają z kontraktu wystarcza. A RPR Sosnowiec nie, to trzeba dotować. Widać są mało efektywni, więc powinni z gry wypaść być może. Druga częśćwypowiedzi - zgoda. Nie powinniśmy być skazani. Tylko pamiętasz jaki się zrobił krzyk w RPR Sosnowiec, gdy chciano ich połączyć z WPR ? Posługiwano się absurdalnym argumentem, że ślaskie WPR będzie dyskryminować Zagłębie i stracą pacjenci. Rozumiem, że teraz, gdy m.in. obsługą zabezpieczają auta pow. 10 lat, bo nie ma rezerwy, jest lepiej.
CYTAT(pozdrawiam @ pią, 17 sie 2012 - 23:14)

. W Polsce mnie liczebne powiaty od DG maja już dawno po 4 zespoły. Proszę nie spieraj się ze mną bo RPR nie spełnia żadnych standardów według ustawy i najwyższy czas z tym skończyć.
Zgoda. Jakby nie patrzeć - liczna mieszkańców, czy powierzchnia obsługiwanego rejonu, aż prosi się o:- czwarty zespół, oraz- dyslokację tych co są. Czy w tej drugiej sprawie nie da się nic zrobić. W wielu miastach zespoły ZRM są np. w strażnicach PSP. Ba, tak jest np. w Będzinie. Mamy strażnicę dobrze zloklalizowaną wg. mnie. Niemal przy węźle z DK1/DK94, do tego dobry wypad na zielone części miasta a jednocześnie pare minut do centrum. Czemu choćby jeden zespół nie zostanie tam przesunięty ?