Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
juar_78
CYTAT(bzenek @ śro, 22 sty 2014 - 15:54) *
Gorący przykład "ździś"

Koło 15godziny za M1 i Platformą była stłuczka. Auto wpadło na słup, wypadło na środek i zaczęło się palić.

20 metrów dalej stał radiowóz. Mundurowi zareagowali błyskawicznie.

Na pewnie nie widzieli.
signaal
CYTAT(Dąbrowiak @ nie, 26 sty 2014 - 10:38) *

Wersja ze zdjęciami.
CYTAT
Policjanci z dąbrowskiej drogówki wyjaśniają okoliczności zdarzenia drogowego, do którego doszło dzisiaj rano, na ekspresowym odcinku DK 1 w Dąbrowie Górniczej. W wyniku zderzenia z nasypem mostu drogowego koziołkował chevrolet. Kierujący osobowym lacetti mężczyzna z poważnymi obrażeniami trafił do szpitala. Ruch w kierunku Bielska-Białej był utrudniony przez ponad godzinę. Policyjne dochodzenie wyjaśni okoliczności i przyczyny wypadku.

Do feralnego zdarzenia doszło dzisiaj przed godziną 7.00 na dąbrowskim odcinku drogi ekspresowej S-1, w rejonie węzła drogowego „Pogoria”. Z wstępnych ustaleń wynika, że jadący w kierunku Bielska-Białej chevrolet lacetti zjechał z jezdni na pobocze, uderzył w nasyp mostu drogowego, po czym kilkukrotnie koziołkował zatrzymując się na dachu. Kierujący osobowym chevroletem 58-letni mieszkaniec Dąbrowy Górniczej z poważnymi obrażeniami trafił do szpitala. W związku ze zdarzeniem ruch pojazdów na ekspresowej S-1 w kierunku Bielska-Białej był utrudniony przez ponad godzinę. Policyjne dochodzenie wyjaśni przyczyny i okoliczności wypadku

http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/k...esowej-S-1.html
marcin.p
Wyjaśnią przyczyny? Czyżby mogła być inna przyczyna niż prędkość?
kamillll
a o zasłabnięciach kolega słyszał?
Leszek
Mógł też ktoś wyjechać z węzła i zajechać mu drogę.
Zibar
sarna, dzik itp stworzenia tam często przebiegają
marcin.p
A koledzy słyszeli o sarkaźmie? Więc był to sarkazm w stosunku do naszej dzielnej policji drogowej, dla której ZAWSZE przyczyną jest prędkość.
signaal
CYTAT(marcin.p @ pią, 31 sty 2014 - 14:50) *

Patrząc na powyższe wypadki dochodzę do wniosku, że, biorąc pod uwagę postępujący poziom zbydlęcenia i skretynienia, jedynymi bezpiecznymi skrzyżowaniami będą takie, gdzie przed wymuszeniami pierwszeństwa chronić będą takie konstrukcje http://www.defence-structures.com/road-barriers.htm
muzzy
Jechałem przez rondo dzisiaj po 8, wyglądało to nieciekawie, aż cud, że im się nic nie stało...
vacu
CYTAT(marcin.p @ pią, 31 sty 2014 - 15:50) *

Niektórzy tutaj mogą się dalej zaklinać, że to rondo jest bezpieczne i prawidłowo zbudowane a także, że ilość kolizji nie większa niż gdzie indziej a licznik tyka... No tak, ale przecież nikt nie zginął więc jest bezpiecznie...

Jakieś trzy miesiące byłem uczestnikiem jak się domyślam identycznego zdarzenia (byłem na rondzie i dostałem strzał na szczęście nie tak mocny), miesiąc później brat (jako pasażer), ktoś powie - przypadek a ja powiem, że tworzenie takich pseudorond to skrajny idiotyzm.
marcin.p
Tak! Nadal uważam, że rondo jest najbezpieczniejszym rodzajem skrzyżowania. To, że po drogach jeżdżą debile to nie wina organizacji ruchu. Czy gdyby tam były światła to ten debil by nie wjechał? Wjechałby... bo to debil!
vacu
CYTAT(marcin.p @ pią, 31 sty 2014 - 20:56) *
Tak! Nadal uważam, że rondo jest najbezpieczniejszym rodzajem skrzyżowania. To, że po drogach jeżdżą debile to nie wina organizacji ruchu. Czy gdyby tam były światła to ten debil by nie wjechał? Wjechałby... bo to debil!

Rondo tak. Pseudorondo - nie.
Aby ułatwić zrozumienie różnicy posłużę się kodem obrazkowym. Oto przykład ronda:

A oto przykład pseudoronda czyli zwykłego skrzyżowania ale o ruchu okrężnym:

Odnajdź różnice smile2.gif

A debile byli, są i zawsze będą niestety. Zresztą we mnie wjechała starsza pani w maluchu a nie żaden dres w BMW, gdyby to była twoja mama to cieszyłbyś się jakbym ją nazwał debilem?

[Edytka]
Dodam jeszcze, że na tym rondzie jazda zgodnie z przepisami stwarza jeszcze większe zagrożenie niż niezgodna, spróbujcie pojechać jak na obrazku poniżej (prawidłowo!), przy zmianie pasa należy jednocześnie obserwować czy ktoś nie wjeżdża od strony dworca i czy przypadkiem nie jedzie tramwaj, jest to niewykonalne, wiem, bo jeżdżę tak od czasu kolizji dla testu. Podobnie w innych kierunkach. W dodatku wielu nie rozumie co ja wyprawiam smile2.gif
mgmisiek
CYTAT(vacu @ pią, 31 sty 2014 - 23:14) *
CYTAT(marcin.p @ pią, 31 sty 2014 - 20:56) *

Rondo tak. Pseudorondo - nie.
Aby ułatwić zrozumienie różnicy posłużę się kodem obrazkowym. Oto przykład ronda:

A oto przykład pseudoronda czyli zwykłego skrzyżowania ale o ruchu okrężnym:

Odnajdź różnice smile2.gif

A debile byli, są i zawsze będą niestety. Zresztą we mnie wjechała starsza pani w maluchu a nie żaden dres w BMW, gdyby to była twoja mama to cieszyłbyś się jakbym ją nazwał debilem?

[Edytka]
Dodam jeszcze, że na tym rondzie jazda zgodnie z przepisami stwarza jeszcze większe zagrożenie niż niezgodna, spróbujcie pojechać jak na obrazku poniżej (prawidłowo!), przy zmianie pasa należy jednocześnie obserwować czy ktoś nie wjeżdża od strony dworca i czy przypadkiem nie jedzie tramwaj, jest to niewykonalne, wiem, bo jeżdżę tak od czasu kolizji dla testu. Podobnie w innych kierunkach. W dodatku wielu nie rozumie co ja wyprawiam smile2.gif

Niestety rondo w Centrum ma źle wymalowane znaki poziome smile2.gif powinni pomalować linie prowadzące pasy i wtedy zewnętrznym pasem nie mógłbyś jeździć dookoła smile2.gif i zjazd z wewnętrznego byłby bezpieczny. Więcej co do tematu się nie wypowiadam bo już dyskusja była toczona - tak wiem każdy może mieć gorszy dzień i wjechać na skrzyżowanie wymuszając pierwszeństwo z dużą prędkością:) (raczej prędkość seata mała nie była, że aż tak sponiewierało dostawczaka) Gość był z DG - nie chce mi się wierzyć, że nie wiedział że nie ma pierwszeństwa.
sandwich
Źle są namalowane znaki poziome, bo zewnętrznym nie można nawet jechać skręcając w prawo. Strzałki na jezdni przy wjeździe na rondo jednoznacznie nakazują, gdzie trzeba jechać i z takiego ronda można z wewnętrznego pasa zjechać bezpośrednio do wylotu z ronda. Gostek na zewnętrznym nie może ci zajechać drogi, bo nie podporządkowałby się strzałkom przy wjeździe.
Poza tym ronda są najlepsze, nawet to w centrum, tylko idiotów nie brakuje. A na tym w Dąbrowie wypadki powodują ci, którym się wydaje, że Sobieskiego jest ważniejsza od Kościuszki, bo kiedyś tak było.

Jeżeli sądzicie, że światła są lepsze w tym miejscu, to gratuluję pomysłu na jeszcze większe zakorkowanie Dąbrowy.
olo
Nie chce mi się malować czerwonych kresek, ale uważasz, że gdzie wyląduje to czerwone autko na dole Twojego wzorcowego ronda, jeśli nawiedzony, ślepy 65 latek nie ustąpi pierwszeństwa? Widzisz jakąś różnicę między ulicą Kościuszki a wyspą na rondzie? Dla kierowcy czerwonego, bądź niebieskiego jeśli czerwonemu się uda, to żadna różnica. I tyle.
prezes
ja uważam, że najbezpieczniejsze byłoby tu rondo turbinowe. Wszystko totalnie jasne, nie ma możliwości błędu. Jazda odbywałaby się dokładnie tak samo jak teraz, tylko dla "debili" byłyby ograniczenia krawężnikami i nie mogliby popełnić żadnego błędu.
np. takie:

żródło obrazka: http://www.tarnowo24.pl/po-co-nam-rondo-tu...w-przezmierowie
Slyzaba
Czy najlepsze rozwiązania nie są najprostszymi? Świetna koncepcja prezes !
Mały77
CYTAT(sandwich @ pią, 31 sty 2014 - 22:52) *
Źle są namalowane znaki poziome, bo zewnętrznym nie można nawet jechać skręcając w prawo. Strzałki na jezdni przy wjeździe na rondo jednoznacznie nakazują, gdzie trzeba jechać i z takiego ronda można z wewnętrznego pasa zjechać bezpośrednio do wylotu z ronda. Gostek na zewnętrznym nie może ci zajechać drogi, bo nie podporządkowałby się strzałkom przy wjeździe.

Nieprawda - kierowca spokojnie może sobie z zewnętrznego pasa zajechać drogę temu, który wewnętrznym tnie prosto - wielokrotnie było to wyjaśniane tutaj i nawet nasza policja się na ten temat wypowiedziała.
Prezes - szacun - tylko te krawężniki musiałyby mieć z 0,5 metra wysokości wink.gif
sandwich
CYTAT(Mały77 @ sob, 01 lut 2014 - 10:53) *

Nieprawda - kierowca spokojnie może sobie z zewnętrznego pasa zajechać drogę temu, który wewnętrznym tnie prosto - wielokrotnie było to wyjaśniane tutaj i nawet nasza policja się na ten temat wypowiedziała.
Prezes - szacun - tylko te krawężniki musiałyby mieć z 0,5 metra wysokości wink.gif

Policja nie jest tu żadnym autorytetem. Każdy policjant zna prawo ruchu drogowego po swojemu tak, jak każdy kierowca. Strzałki przed wjazdem na skrzyżowanie, rondo są nakazem jazdy w określonym kierunku.
I ilość postów na ten temat na forum nie ma żadnego znaczenia dla interpretacji przepisów ruchu drogowego.

http://www.prawko-kwartnik.info/ronda.html

5 obrazek
vacu
CYTAT(olo @ sob, 01 lut 2014 - 01:09) *
Nie chce mi się malować czerwonych kresek, ale uważasz, że gdzie wyląduje to czerwone autko na dole Twojego wzorcowego ronda, jeśli nawiedzony, ślepy 65 latek nie ustąpi pierwszeństwa? Widzisz jakąś różnicę między ulicą Kościuszki a wyspą na rondzie? Dla kierowcy czerwonego, bądź niebieskiego jeśli czerwonemu się uda, to żadna różnica. I tyle.

1. Chodzi o efekt psychologiczny. Widząc przed oczami barierę w postaci wysepki odruchowo kolejne kilka procent zdejmie nogę z gazu. Pewnie wciąż będą wypadki ale zdecydowanie mniej.

2. Na naszym rondzie dostajesz strzał centralnie w bok co jest bardzo niebezpieczne dla pasażera, zwłaszcza jeśli auto nie ma kurtyn. Na normalnym rondzie auta ewentualnie "ztrysną" się bokami, pogniecie się blacha ale jest to dużo mniej niebezpieczne.

3. Na normalnym rondzie mam czas i miejsce na zmianę pasa pomiędzy kolejnymi zjazdami/wjazdami, na naszym "rondzie" nie ma miejsca na to (wjazdy i zjazdy tramwaju to też zjazdy/wjazdy!)

CYTAT(prezes @ sob, 01 lut 2014 - 07:48) *
ja uważam, że najbezpieczniejsze byłoby tu rondo turbinowe. Wszystko totalnie jasne, nie ma możliwości błędu. Jazda odbywałaby się dokładnie tak samo jak teraz, tylko dla "debili" byłyby ograniczenia krawężnikami i nie mogliby popełnić żadnego błędu.
np. takie:

żródło obrazka: http://www.tarnowo24.pl/po-co-nam-rondo-tu...w-przezmierowie

Bingo! Niektórzy tu się uparli że ja chcę świateł, a guzik prawda, mnie sama idea ronda się podoba. Ronda! a nie takiej hybrydy jak jest u nas. A najlepiej turbinowe.

CYTAT(Mały77 @ sob, 01 lut 2014 - 09:53) *

Kiedyś było na ten temat wyjaśnienie na TVS, na rondzie w Katowicach jest ten sam problem i właśnie go wyjaśniał policjant. Wg. niego kierowca z prawego pasa dostałby mandat za nieprzestrzeganie znaków poziomych ale sprawcą wypadku byłoby auto z pasa środkowego, które bezwzględnie musi ustąpić pierwszeństwa jadącemu po pasie zewnętrznym, niezależnie od znaków poziomych przed rondem czy czegokolwiek innego. Taka sprzeczność w przepisach jest.
Wg. mnie te strzałki powinny w ogóle zniknąć bo powodują niepotrzebne zamieszanie, bez nich zasady ruchu na rondzie są dość proste. Mają sens na rondzie turbinowym bo tam po prostu linie mymuszają kierunek jazdy i nie da się pojechać inaczej niż strzałki pokazują nie przecinając ciągłej bądź nie łamiąc słupków (gdzieniegdzie są takie, lub coś w rodzaju krawężnika).

[Edytka]
Filmu nie mogę znaleźć ale jest artykuł: http://www.tvs.pl/7400,kolizyjne_rondo.html
Mały77
CYTAT(sandwich @ sob, 01 lut 2014 - 10:10) *
Policja nie jest tu żadnym autorytetem. Każdy policjant zna prawo ruchu drogowego po swojemu tak, jak każdy kierowca. Strzałki przed wjazdem na skrzyżowanie, rondo są nakazem jazdy w określonym kierunku.
I ilość postów na ten temat na forum nie ma żadnego znaczenia dla interpretacji przepisów ruchu drogowego.

5 obrazek

Gratuluje autorytetów - policja nie jest autorytetem a jakiś Pan, który "pasjonuje się informatyką, matematyką, fizyką, przepisami ruchu drogowego, praktyką, kulturą i bezpieczeństwem ruchu drogowego" jest?
I co - w razie kolizji mam się powołać na rysunki Pana Stasia z internetu? Myślę, że policjanci mieli by niezły ubaw wink.gif
Vacu wyjaśnił dlaczego.
sandwich
CYTAT(vacu @ sob, 01 lut 2014 - 12:11) *
Kiedyś było na ten temat wyjaśnienie na TVS, na rondzie w Katowicach jest ten sam problem i właśnie go wyjaśniał policjant. Wg. niego kierowca z prawego pasa dostałby mandat za nieprzestrzeganie znaków poziomych ale sprawcą wypadku byłoby auto z pasa środkowego, które bezwzględnie musi ustąpić pierwszeństwa jadącemu po pasie zewnętrznym, niezależnie od znaków poziomych przed rondem czy czegokolwiek innego. Taka sprzeczność w przepisach jest.

To nie sprzeczność w przepisach tylko właśnie dowolna interpretacja policjanta. Zapewniam cię, że biegły w sądzie byłby odmiennego zdania.
A do dziennikarzy nie można mieć pretensji, że wierzą jakiemuś policjantowi. Ale filmiki z TV nie są wyrocznią.
szer
CYTAT(sandwich @ sob, 01 lut 2014 - 12:10) *

5 obrazek

Kiedyś na forum był temat o tym jak jeździć na tym rondzie i był mail z dąbrowskiego wydziału ruchu drogowego. Załączniki na forum nie działają, więc pewnie nie da się pobrać tego maila, ale było w nim, że z zewnętrznego pasa możesz jechać ruchem okrężnym. Jednak stawiałbym zdanie WRD w tej kwestii jako autorytet.

Poza tym upierasz się na znaki poziome przed rondem czyli strzałki kierunkowe. A wiesz co ma wyższy priorytet od znaków poziomych? Znaki pionowe, czyli w tym przypadku znak C-12 (ruch okrężny), który wisi przed zjazdem na rondo. Znaki poziome więc dotyczą drogi przed rondem, wjeżdżając na rondo mamy już ruch okrężny. Swoją drogą wjeżdżając na rondo z lewego pasa winno się chyba wrzucić lewy kierunkowskaz, bo zmieniamy pas ruchu na rondzie (wjeżdżamy na zewnętrzny po czym od razu na wewnętrzny), a następnie przy wylocie prawy kierunkowskaz.

Teraz jak jest pełno samochodów na drodze i zdaża się, że centrum się korkuje to autobusy skręcają z pasa zewnętrznego w górę Kościuszki. I robią to legalnie. Cóż takie to rondo niedorobione jest i źle oznakowane.
motonita2002
To i ja przypomnę co wtedy pisałem:
Jak jeździć po rondzie - wypowiedź z marca 2013r.
sandwich
CYTAT(szer @ sob, 01 lut 2014 - 13:32) *
Poza tym upierasz się na znaki poziome przed rondem czyli strzałki kierunkowe. A wiesz co ma wyższy priorytet od znaków poziomych? Znaki pionowe, czyli w tym przypadku znak C-12 (ruch okrężny), który wisi przed zjazdem na rondo.

Następny interpretator.
Znak C-12 mówi tylko, że masz jechać na około(tzn. nie w pierwszą w lewo) , a nie pod prąd i nie reguluje niczego innego.
Kamil_
Uwielbiam te Wasze rozkminy o tym, jak jeździć po rondzie po każdym wypadku na nim biggrin.gif Co jeden, to większy specjalista wink.gif
szer
CYTAT(sandwich @ sob, 01 lut 2014 - 15:16) *
Następny interpretator.
Znak C-12 mówi tylko, że masz jechać na około(tzn. nie w pierwszą w lewo) , a nie pod prąd i nie reguluje niczego innego.

Tylko robisz założenie, że pasy tam lecą tak:
Ale niestety, pasy na rondzie biegną naokoło ronda, tak jak wyzaczna to pojedyncza linia przerywana (P-1). Zresztą linia pojedyncza przerywana (P-1) jest znakiem poziomym tak jak strzałka kierunkowa. Więc powiedz mi, który znak jest ważniejszy? Jak dla mnie linia przerywana wyznaczająca pasy ruchu.
mgmisiek
No to dolewam do ognia smile2.gif Wjeżdżam na rondo pasem wewnętrzym - jeżdżę po nim dookoła - potem zmieniam na zewnętrzny - która strzałka przy wjeździe zabrania mi jeżdżenia dookoła? Ta którą wjechałem? Ta którą ostatnio minąłem? Dlatego uważam, że linia przerywana dookoła całej wyspy jest błędna - strzałki przed też dużo nie dają. Rondo turbinowe chyba było by tu najlepszym rozwiązaniem - krawężniki wcale nie muszą być półmetrowe - ostatnio w Bielsku trafiłem na takie z dość niskimi krawężnikami - sporo pomagają w poruszaniu się po rondzie biggrin.gif Jedyny minus turbinówki to zawężenie przejazdu na wprost na Sobieskiego - Królowej Jadwigi do jednego pasa, ale z drugiej strony to kolejny + do zwiększenia bezpieczeństwa na tym rondzie.
vacu
CYTAT(sandwich @ sob, 01 lut 2014 - 14:16) *
CYTAT(szer @ sob, 01 lut 2014 - 13:32) *
Poza tym upierasz się na znaki poziome przed rondem czyli strzałki kierunkowe. A wiesz co ma wyższy priorytet od znaków poziomych? Znaki pionowe, czyli w tym przypadku znak C-12 (ruch okrężny), który wisi przed zjazdem na rondo.

Następny interpretator.

Kodeks ruchu drogowego, Rozdział 3, Art. 22:
CYTAT
4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Dziękuję. Niezależnie od strzałek i plam na słońcu zmieniasz pas a wówczas masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pojazdowi, który znajduje się na pasie, na który zamierzasz zjechać. Nie do ciebie też należy ocena czy znajduje się on tam zasadnie czy nie, masz mu ustąpić pierwszeństwa. Choćby dlatego, że nie możesz być w 100% pewny tego jakie znaki poziome znajdują się przy każdym wjeździe (więc ty nie możesz się kierować "a bo inni mieli znaki takie to a takie"), nawet jeśli jeździsz tam często to mogły być przemalowane tego dnia na przykład.
CYTAT
No to dolewam do ognia smile2.gif Wjeżdżam na rondo pasem wewnętrzym - jeżdżę po nim dookoła - potem zmieniam na zewnętrzny - która strzałka przy wjeździe zabrania mi jeżdżenia dookoła? Ta którą wjechałem? Ta którą ostatnio minąłem?

IMHO na tym polega sprzeczność. Możesz sobie i tydzień jeździć po tym środkowym pasie zgodnie z przepisami, z drugiej strony obowiązuje cię strzałka po której wjeżdżałeś. A jeśli nie ma możliwości zjechać bo ktoś jedzie prawym? Masz stanąć i czekać?
bzenek
No i sami widzicie, że rondo jest niebezpieczne bo każdy z dyskutantów pojedzie inaczej i wszyscy się zderzą wink.gif

Głównego zagrożenia bym tam jednak szukał w dużych prędkościach. Po każdej stłuczce w centrum rzuca autami po całym rondzie.

Postawmy, za parę groszy, na wjazdach znaki STOP.

Wiadomo, że jak już staniemy to mamy mniejszą chęć wskoczenia na rondo "bo zdążymy".
No i szybkości "na wprost" będą mniejsze bo się dopiero rozpędzamy.

Może pomoże, może nie. Ale za parę groszy spróbować można.
itachi_dg
Przed 14 doszło do wypadku na DK94 (zjazd do Mikrohuta / Mr Hamburger), na miejscu widziałem 2-3 karetki - ruch mocno ograniczony ohmy.gif
vacu
W kwestii bezpieczeństwa - dopóki nie odstrzeli się albo nie powywiesza na suchych gałęziach takich artystów żadne rondo ani bariera nie pomoże (czrny golf na lewym pasie, niestety tablice całkiem zabłocone, na żywo nie byłem w stanie odczytać :/):

http://youtu.be/3L3B-BxfcDU
marcin.p
Ja często filmiki wysyłam mailem na policje. Niech się oni martwią czy widać numery czy też nie.

Zgadzam się, że trzeba takich wieszać!
vacu
CYTAT(marcin.p @ pon, 03 lut 2014 - 22:25) *
Ja często filmiki wysyłam mailem na policje. Niech się oni martwią czy widać numery czy też nie.

No gdyby to było rzadsze auto albo bym widział chociaż część numeru, ale tak to potem będą mnie ciągać w najlepszym razie jako świadka (zdarzało się) a ja i tak nic nie byłem w stanie odczytać.
Najgorsze, że taki jełop wie, że źle robi więc jest czujny, a krzywdę zrobi nie spodziewającemu się niczego człowiekowi, który nawet nie zareaguje (bo, że prędzej czy później zrobi bum to jest pewne, oby tylko zabił siebie i nikogo ze sobą nie zabrał angry.gif )
Slyzaba
Jeszcze trochę i sam się przekonam do rejestratora... Jest to jakiś sposób na imbecyli...
mgmisiek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 04 lut 2014 - 01:47) *
Jeszcze trochę i sam się przekonam do rejestratora... Jest to jakiś sposób na imbecyli...

Ja korzystam od 2 miesięcy i jakbym tak chciał wysyłać filmiki na policję to chyba nie było by dnia bez maila.
Ostatnio wyskoczył mi gość na 11-listopada z wyprzedzaniem na trzeciego na łuku przed Hyundaiem. Niestety wcześnie rano - ciemno jeszcze było i nie jestem w stanie odczytać nr rejestracyjnego :/

Marcin.P na jakiego maila wysyłasz te filmiki?
signaal
CYTAT(mgmisiek @ wto, 04 lut 2014 - 18:36) *

Ja korzystam od 2 miesięcy i jakbym tak chciał wysyłać filmiki na policję to chyba nie było by dnia bez maila.
Ostatnio wyskoczył mi gość na 11-listopada z wyprzedzaniem na trzeciego na łuku przed Hyundaiem. Niestety wcześnie rano - ciemno jeszcze było i nie jestem w stanie odczytać nr rejestracyjnego :/

stopagresjidrogowej@ka.policja.gov.pl
marcin.p

w dąbrowie: rd@dabrowa.ka.policja.gov.pl
reszta województwa: ruch-drogowy@ka.policja.gov.pl lub stopagresjidrogowej@ka.policja.gov.pl
poza województwem jeszcze nic nie nagrałem więc nie poradzę nic. Jak narazie do żadnego wysłanego filmiku nie zostałem wezwany na świadka
mgmisiek
CYTAT(marcin.p @ wto, 04 lut 2014 - 22:13) *

w dąbrowie: rd@dabrowa.ka.policja.gov.pl
reszta województwa: ruch-drogowy@ka.policja.gov.pl lub stopagresjidrogowej@ka.policja.gov.pl
poza województwem jeszcze nic nie nagrałem więc nie poradzę nic. Jak narazie do żadnego wysłanego filmiku nie zostałem wezwany na świadka

A dostałeś jakąkolwiek odpowiedź, że sprawca został ukarany? Czy można uznać, że to nie ma sensu?
xMarcinx
ja dostaje info o mandatach
juar_78
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 lut 2014 - 19:40) *

Ja jako zawiadamiający dostałem info o skierowaniu wniosków do sądu o ukaranie dwóch strażników gminnych, którzy poruszali się bez pasów.
mgmisiek
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 lut 2014 - 23:40) *

Czyli jednak warto wysyłać filmiki smile2.gif
marcin.p
Ja zgłaszam też wykroczenia bez filmów, więc cieżko mi powiedzieć w tej chwili za jakie dostaję powiadomienia. Natomiast generalnie info o mandacie bądź skierowaniu sprawy do sądu dostaję.

Natomiast co do mojego pierwszego zdania: nie zgłaszam bzdur tylko poważne wykroczenia np. wyprzedzanie/ omijanie prze/na przejściu dla pieszych, rozmowa przez telefon i inne wykroczenia kierujących pojazdami Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego (chyba tam jestem persona non grata smile2.gif) z wyjątkiem egzaminowanych (ich ma kto pilnować), podejrzenie nielegalnych wyścigów i jeszcze parę spraw mam na "koncie"
mgmisiek
to jeszcze szybkie pytanie technicze - wysyłacie w mailu film czy linka do filmu a sam film umieszczacie na jakims youtube czy czyms podobnym? Moj 3 min filmik zajmuje 200MB - ciezko takie cos mailem pchac
Bathurst

A w którą stronę jechałeś? Jadąc od Gołonoga w stronę Reala, często typy wymijają autobusy stojące na przystanku przy salonie.
marcin.p
CYTAT(mgmisiek @ wto, 04 lut 2014 - 22:22) *
to jeszcze szybkie pytanie technicze - wysyłacie w mailu film czy linka do filmu a sam film umieszczacie na jakims youtube czy czyms podobnym? Moj 3 min filmik zajmuje 200MB - ciezko takie cos mailem pchac

Ja nagrywam filmiki 1-minutowe, one nie są bardzo duże. Filmy wysyłam mailem, nie linki. Natomiast co do zamieszczania ich w necie to czasem wrzucam na poboczem lub autowrzute.
mgmisiek
CYTAT(Bathurst @ śro, 05 lut 2014 - 00:41) *

A w którą stronę jechałeś? Jadąc od Gołonoga w stronę Reala, często typy wymijają autobusy stojące na przystanku przy salonie.

Jechałem w stronę reala - minąłem hyundaia i zaraz jak jest łuk musiałem uciekać na chodnik przed idiota wyprzedzającym na łuku przejściu i skrzyżowaniu jednocześnie.

a dokładniej to wyciąłem kawałek i wrzuciłem na youtuba
http://youtu.be/9xcticlqETI

Co do długości filmików niestety mój rejestrator robi tylko 3 minuty lub 5 minut - w jakości HD wiec mam ok. 200 MB na 3 min.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.