Tomek_mdc
Sun, 30 Aug 2009 - 17:25
...i masz wycieraczki jakby ci brakło pieniędzy na myjnie!
ale nie ważne nie o tym jest post - zawsze mnie wkurza jak się rozkręcają durne "rozmówki" na forum a teraz sam w tym uczestnicze.
dlatego sorki wszystkich i pozdrowienia dla Ciebie Olo
the end
Łukasz 1212
Sun, 30 Aug 2009 - 19:51
CYTAT(savalas @ śro, 26 sie 2009 - 16:45)

wogóle, motocykle które mogą przekroczyć 100 km/h powinny być zakazane do poruszania się po drogach publicznych. Jak ktoś chce poczuć wolność, to niech sobie jedzie na tor i ją tam poczuje. Ja nie twierdze, że prawo drogowe w Polsce jest dobre, ale jeżeli motocyklista nie stosuję się do obowiązującej prędkości, przekraczając ją dwukrotnie, to bez względu na błąd kierowcy BMW, według mnie wina jest po jego stronie. Bo ciężko ocenić, czy się zmieści przed motocyklem który tak za*pier*dala.
Ktoś mi kiedyś powiedział, zdanie z którym się zgadzam w 100 % " Motocykl kupują Ci, którzy chcą zgninąć w wypadku "
A tu się nie zgodzę z twoją wypowiedzią
Przykładowa zacznijmy że jestem na skrzyżowaniu i nadjeżdża na mnie wielka ciężarówka tak jak pisałeś mam ograniczenie do 100 km / h uderza tir nie żyje

W moim mniemaniu w przypadkach zagrożenia życia można złamać prawo drogowe
Tomek_mdc
Sun, 30 Aug 2009 - 21:49
w przypadku zagrożenia życia swojego lub czyjegoś nawet nie można tylko TRZEBA zlamać przepisy!
jakbyś miał do wyboru przejechać kogoś lub przeciąć podwójną ciągła i go wyminąc to chyba wybór jest prosty! łamie przepisy!
ale jeżeli ktoś wyjeżdzając ze skrzyżowania (w tym przypadku z ronda) i rozpędza swój motor przekraczając setkę na liczniku to nie "ucieka" przed sytuacją zagrożenia życia tylko ją powoduje!
aston
Sun, 30 Aug 2009 - 21:59
CYTAT(Łukasz 1212 @ nie, 30 sie 2009 - 20:51)

W moim mniemaniu w przypadkach zagrożenia życia można złamać prawo drogowe
A czy to ktoś neguje ? To jest oczywiste.
A do sprawy z tirem, no to niestety wszystkiego nie da się uniknąć, jakiś czas temu czytałem, ze jakiegoś chłopca uderzył mini meteor, czy tego dało się uniknąć ? NIE i nigdy nie uniknie się wszystkich zagrożeń. A wracając do motocykli, to to ich kierowcy z reguły giną, a zdecydowanie rzadziej powodują śmierć wśród innych uczestników ruchu, a mim o to, mało który szanuje swoje życie.
Ja jadąc samochodem 120km/h na drodze z ograniczeniem 50km/h wcale nie muszę stwarzać zagrożenia i na pewno mam bardziej sterowny samochód, niż motocykl przy tej samej prędkości. Jednak motocyklowi wystarczy dziura w jezdni aby walnąć fikołka i zabić kogoś kto jest na własnym podwórku nawet kilkanaście metrów od drogi.
marcin.p
Mon, 31 Aug 2009 - 15:30
CYTAT
W dniu 30 sierpnia 2009 roku, w godzinach wieczornych, dyżurny Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej został powiadomiony telefonicznie, iż w swoim mieszkaniu na osiedlu Mickiewicza w Dąbrowie Górniczej zabarykadował się nietrzeźwy mężczyzna. Desperat groził, iż podpali mieszkanie, a nawet wysadzi cały blok w powietrze. Powodem tego desperackiego kroku było nieporozumienie z żoną. W związku z groźbami mężczyzny ewakuowano grupę 40 mieszkańców bloku, odcięto do niego dopływ gazu a na miejsce skierowano policyjnego negocjatora. W czasie oczekiwania na przyjazd negocjatora, jednemu z dąbrowskich policjantów udało się nakłonić desperata do otwarcia drzwi. Jednak po ich otworzeniu mężczyzna zmienił zdanie i rzucił się na interweniujących policjantów z nożem. Po obezwładnieniu i zatrzymaniu mężczyzny został on umieszczony w Izbie Wytrzeźwień w Sosnowcu. W mieszkaniu interweniujący policjanci znaleźli przygotowane do użycia noże i tasak kuchenny, którymi desperat zamierzał odeprzeć atak interweniujących policjantów. W dniu dzisiejszym, po wytrzeźwieniu mężczyzny, policjanci będą badali okoliczności oraz powody desperackiego kroku mężczyzny
źródło:
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/
Kamil_
Tue, 01 Sep 2009 - 15:12
Dzisiaj Straż Miejska zrobiła nalot na Country i zgarneli kilka osób niepełnoletnich pijących piwko. W tym 3 dziewczyny, które piły piwo z sokiem. Jedno piwo na trzy...
savalas
Tue, 01 Sep 2009 - 16:13
Nic, tylko pogratulować udanej akcji policji. Mam nadzieję, że Country beknie za sprzedawanie piwa nieletnim.
Kamil_
Tue, 01 Sep 2009 - 16:19
Sama akcja super. Jednakże:
1. Może się wezmą za prawdziwych przestępców?
2. Te dziewczyny nie kupiły sobie piwa same. W Country dość sumiennie sprawdzają dowody, ile razy tam byłem, zawsze miałem sprawdzony dowód.
3. Nie wiem jak w innych dzielnicach ale w Centrum i na Mydlicach młodzież w każdym barze pije piwo. Połowa z nich by upadła gdyby nie nieletni. 2 w tym górują, choć nie będę pisał które...
marcin.p
Tue, 01 Sep 2009 - 16:57
CYTAT(Kamil_ @ wto, 01 wrz 2009 - 16:19)

Sama akcja super. Jednakże:
1. Może się wezmą za prawdziwych przestępców?
2. Te dziewczyny nie kupiły sobie piwa same. W Country dość sumiennie sprawdzają dowody, ile razy tam byłem, zawsze miałem sprawdzony dowód.
3. Nie wiem jak w innych dzielnicach ale w Centrum i na Mydlicach młodzież w każdym barze pije piwo. Połowa z nich by upadła gdyby nie nieletni. 2 w tym górują, choć nie będę pisał które...
1. SM została powołana właśnie do tego typu spraw. Pomyśl, że tych nieletnich pijaczków wyrosnąć mogą prawdziwi przestępcy. Czyli PREWENCJA
2. To ktoś im to kupił, a ktos nie dopilnował, że nieletni piją alkohol. Ewidentna wina właścicieli.
3. A co to kogo obchodzi czy upadna czy nie?
Kamil_
Tue, 01 Sep 2009 - 20:10
1. Ty w liceum nigdy nie piłeś piwa poza domem? Jeśli tak, to czy jesteś przez to pijakiem?
2. Właściciel ma stać przy każdym stoliku? Przecież można iść do pubu na coca-cole.
3. Chodzi mi o to, że nalot był tylko na Country.
Żeby nie było. Ja uważam, że takie naloty powinny być częstsze i w każdym barze, bo w piątki do 22 to jest tragedia. Nie można w spokoju piwka wypić ze znajomymi i pogadać, bo wszędzie te małolaty. Drą się i ogólnie powodują hałas
nieznajomy
Wed, 02 Sep 2009 - 13:11
Panowie spokojnie każdy miał kiedyś 16 lat

Zresztą to już sprawa miasta ze młodzież nie ma się gdzie podziać
Goły
Wed, 02 Sep 2009 - 13:48
Połowa osób z tego forum jakby mogła to by weszła służbom mundurowym do dupy za przeproszeniem i to bez wazeliny... piwo to aż taka zbrodnia ? a jak ćpuny , którzy dają po kablach albo walą kreski z umywalki w dyskotekowych kiblach to jest dobrze ? oni zapewne mają po 20-30 lat ,tam panowie mundurowi już nie wejdą bo się boją , podobnie jak nie podejdą do grupki 15 chłopa pijących piwo w parku bo również się boja...lepiej zawinąc babcie po 70,która chciała skrócić droge i przeszła przez jezdnie gdzie nie było pasów...wejdzcie jeden z drugim do baru, i pilnujcie żeby właściciele nie sprzedawali nieletnim piwa , konfidenctwo Wam dobrze wychodzi i klaskanie Straży Miejskiej czy Policji .
Zibar
Wed, 02 Sep 2009 - 15:10
miałem nie pisać o tym spektakularnym sukcecie stróżów prawa z naszego city, głównie dlatego, że mi ręce opadły i do tej pory nie mogłem ich podniść do klawiatury, no ale tak se myśle...
...nie dziw się Goły - taka krzepka siedemdziesiątka zawinięta przez SM to nie lada wyzwanie, bo mogłaby mieć laskę, tudzież balkonik i użyć go z premedytacją. Dziwię się również, że poradzili sobie z trzema zwinnymi nastkami, które jakby nie patrzeć mogły oddalić się w trzy strony świata, ale widać nie wyczuły zagrożenia. Poza tym działania prewencyjne takiej akcji są dla wszystkich nieocenione, bo kolejni łamiący prawo trzy razy się zastanowią czy kupić jednio piwko na trzy, rozcieńczone sokiem i w razie kolejnej udanej akcji przyszyć sobie łatkę frajerów/frajerek, czy od razu skuć się do nieprzytomności i w razie nalotu móc opowiadać jakie są chojraki. Fajnie by było czytać częściej o takich akcjach, które wyeliminowałyby realnie zjawisko pijaństwa wśród nieletnich i ne tylko, zwłaszcza w miejscach publicznych. Tylko szkoda, że idąc za każdym razem przez część parku, o który toczy się aktualnie rejtanowska batalia, brodzę przez "poczaskane szło", puste butelki, stosy puszek, zacharkane-zarzygane chodniki wokół zdewastowanych zasyfionych ławek, na których przez prawieokrągłą dobę przesiadują menele w przedzale wiekowym od 15-85 lat i wszystko to kilkadzięsią metrów od Country i jakoś nie przypominam sobie, żeby systematycznymi dziłaniami patrole zlikwidowały tę/tą patologię. Zreszta sami pewnie wskażecie wiele takich miejsc i co tam się dzieje.
vodun
Wed, 02 Sep 2009 - 17:13
Zibar zgodzę się z Tobą w 100%, ostatnio szedłem po tej szutrowej alejce (można nią dojść do Country) i "pały" jechały w suce po alejkach i minęły grupkę (4-5) kolesi chlejących piwko na ławce. Nawet się nie zatrzymali natomiast jak ja przechodziłem (niecałą minutę po tym jak ich psiaki minęły) to od razu, - masz fajkę, - masz jakieś drobne ?? No qrwa mać wsiąść jakąś pałę najpierw rozje***ać łby tym palantom na ławce a później dogonić ***** i też rozjebać !!!
Po gówno jest taka instytucja jak POLICJA ?? skoro nic nie robią w tym kierunku abym się czuł bezpieczniej.
Natomiast odnośnie akcji Straży Miejskiej to jak najbardziej jestem za !!! Takie naloty powinny być częściej i we wszystkim lokalach w DG. Może w ten sposób w jakimś stopniu wyeliminuje się tałatajstwo w tym mieście.
KacperskiDGG
Thu, 03 Sep 2009 - 02:47
savalas
Thu, 03 Sep 2009 - 11:14
CYTAT(Goły @ śro, 02 wrz 2009 - 10:48)

Połowa osób z tego forum jakby mogła to by weszła służbom mundurowym do dupy za przeproszeniem i to bez wazeliny... piwo to aż taka zbrodnia ? a jak ćpuny , którzy dają po kablach albo walą kreski z umywalki w dyskotekowych kiblach to jest dobrze ? oni zapewne mają po 20-30 lat ,tam panowie mundurowi już nie wejdą bo się boją , podobnie jak nie podejdą do grupki 15 chłopa pijących piwo w parku bo również się boja...lepiej zawinąc babcie po 70,która chciała skrócić droge i przeszła przez jezdnie gdzie nie było pasów...wejdzcie jeden z drugim do baru, i pilnujcie żeby właściciele nie sprzedawali nieletnim piwa , konfidenctwo Wam dobrze wychodzi i klaskanie Straży Miejskiej czy Policji .
nie, każda z tych rzeczy nie jest dobra. Kiedy policja i straż miejska robi dobrze, to im klaskła będe, kiedy robią źle to nie. A Ty piszesz jak widzę o służbach mundurowych jakbyś miał 14 lat chdził na mecze Zagłębia i miał czapeczke chwdp, czyli jak pospolity 'kapuściany", a jak Ci ukradną samochód to go oczywiście sam będziesz szukał, a nie jak popspolity konfident na złodziei na policje donosił
Dave
Thu, 03 Sep 2009 - 11:26
CYTAT(Goły @ śro, 02 wrz 2009 - 13:48)

Piwo to aż taka zbrodnia?
Nie jest zbrodnia, ale jest przestępstwem odkąd weszła ustawa o wychowaniu w trzeźwości i rozpijaniu nieletnich czy jakoś tak. Gdyby ta SM (do tego zresztą między innymi powołana) nie weszła/nie wchodziła na te "naloty" na nieletnich było by larmo i utyskiwanie, że "gdzie ta Policja i SM są? Małolaty piją alkohol, rozbijają się nocą po parku, hałasują, zaczepiają, demolują itp... a Policji/Sm nie ma!..." A wierzysz w to, że na jednym piwie się skończy? I że akurat te nieletnie pójdą sobie potem po tych piwach grzecznie do domu jak Pan Bóg przykazał?
CYTAT
a jak ćpuny, którzy dają po kablach albo walą kreski z umywalki w dyskotekowych kiblach to jest dobrze?
A o nalotach na dyskoteki i kluby a także bary na handlarzy i osoby zażywające narkotyki nigdy nie słyszałeś? ATSD - czemu się tych "ćpunów" czepiać? Przecież oni nic nie robią tylko wciągają/wstrzykują to i i owo, a przecież dorośli co co nie? I wielkie mecyje! A małolaty to już święte krowy!...
CYTAT
oni zapewne mają po 20-30 lat, tam panowie mundurowi już nie wejdą bo się boją, podobnie jak nie podejdą do grupki 15 chłopa pijących piwo w parku bo również się boja...
Zastanów się, co piszesz! Setek lub tysięcy agresywnych kiboli też się boją na i po meczach, czy mają ograniczone (niestety) możliwości prawne? A Ty też, w takim 2 czy 3-osobowym patrolu pieszym w nocy porywał byś się z motyką na słońce na tych "15 młodych, agresywnych chłopa"? A jakby taki patrol się "doczepił", że piją piwo (no przecież spokojnie pijemy co nie? I nic nikomu nie robimy!), to potem jeden z tej grupki, albo i więcej żaliłby się tym i owym i na przykład też na tym forum, że przecież "my se ino spokojnie siedzieli w parku na ławce i piwka pili i se gadali, a te psy j...e się nas tylko czepiają i spisują! CHWDP!..." Czyż nie tak jest?!
CYTAT
lepiej zawinąć babcie po 70, która chciała skrócić droge i przeszła przez jezdnie gdzie nie było pasów...
Argument o tej babci sprzedającej pietruszkę lub przechodzącej przez ulice tam, gdzie nie wolno i łapiących ich policjantów/SM, jest dziwnym trafem non stop powielany, jak się chce ponarzekać na organy porządkowe! Ileż tych babciów i dziadków jest na tym świecie i to pokrzywdzonych w ten sposób przez Policję/SM?
CYTAT(Zibar)
[...] idąc za każdym razem przez część parku, o który toczy się aktualnie rejtanowska batalia, brodzę przez "poczaskane szło", puste butelki, stosy puszek, zacharkane-zarzygane chodniki wokół zdewastowanych zasyfionych ławek, na których przez prawieokrągłą dobę przesiadują menele w przedzale wiekowym od 15-85 lat i wszystko to kilkadzięsią metrów od Country [...]
Toć często następstwo/efekt tychże małolatów pijących piwko np. w Country
sarsolot
Thu, 03 Sep 2009 - 22:42
Wy to chyba dzieciństwa i młodości nie mieliście :|
savalas
Thu, 03 Sep 2009 - 23:32
mieliśmy, ale upłynęło w trzeźwości

za moich czasów, to papieros i piwo w wieku 17 lat jeszcze aż taką normą nie był.
endriu
Fri, 04 Sep 2009 - 09:14
Ktoś napisał o ustawie o wychowaniu w trzeźwości.
Taka ustawa to śmiech na sali!!!
Jak wyglądają reklamy moczu typu lech, carlsberg, heineken itd, (dawna reklama EB) ?
Na wszystkich tych reklamach picie piwa odbywa się na imprach tudzież melanżach i spelunkach. W rolach głównych występują młodzi ludzie.
Państwo samo namawia młodych do picia. Ma w tym interes, czym więcej "moczu" wypite, tym większa akcyza. Następnie pospisuje się najeb***** delikwentów, nałoży mandaty i znów kasiorka. Koło się zamyka. Tak ma porostu być! Tak funkcjonuje państwo.
Gdyby Polacy (i nie tylko) nagle przestali płacić mandaty (czyli jeździć przepisowo swoimi autkami), pić alkohol, palić papierosy, jeździć rowerami, to państwo jutro nie istnieje:)
pozdr...
Michael_SA
Sat, 12 Sep 2009 - 11:48
Już nie zaatakują kobiet w Dąbrowie Górniczej
Policji udało się położyć kres bandyckim napadom na kobiety w Dąbrowie Górnicznej. Funkcjonariusze złapali dwóch napastników , którzy grasowali na miejscowych osiedlach. Za każdym razem atak wyglądał podobnie: napastnicy przewracali kobiety na ziemię, kradli pieniądze, telefony komórkowe i dokumenty. W kolejnych napadach stawali się coraz bardziej brutalni. Swoją ostatnią ofiarę dotkliwie pobili.
Nastolatkowie wpadli po ostatnim napadzie. Łącznie w ciągu zaledwie tygodnia zaatakowali kilka razy. Wybierali samotne kobiety. Czaili między innymi w okolicach podziemnych przejść. Obaj mają zaledwie po 16 lat.
Kamil_
Sat, 12 Sep 2009 - 12:24
Te miejscowe osiedla to jakie? I ciekawe po co im dokumenty?
mgmisiek
Sat, 12 Sep 2009 - 12:27
CYTAT(Kamil_ @ sob, 12 wrz 2009 - 13:24)

Te miejscowe osiedla to jakie? I ciekawe po co im dokumenty?
Podobno złapali ich na Morcinka, więc te miejscowe osiedla i przejscie podziemne to pewnie Morcinka i może Manhattan
piotrMDC
Sat, 12 Sep 2009 - 19:36
CYTAT(mgmisiek @ sob, 12 wrz 2009 - 12:27)

Podobno złapali ich na Morcinka, więc te miejscowe osiedla i przejscie podziemne to pewnie Morcinka i może Manhattan
no ja pier.dole :/ jakby takie gówno moja dziewczynę napadło, to teraz jakbym znał nazwisko to tylko bym sie modlił, żeby dostał zawiasy, bo bym go chciał poznać osobiście w najbliższym czasie!!
takie gówna powinno się utylizować od razu!!!!!!!
APELUJE, jeśli widzicie, słyszycie coś takiego to reagujcie, jeśli nie czujecie się na siłach, żeby interweniować osobiście, to chociaż krzyknąć, że już na policje zadzwoniliście!!!
nie wierzę, że nikt nie słyszał krzyku tych dziewczyn jak gówna ich biły!!!!!
vodun
Sat, 12 Sep 2009 - 20:02
człowieku w co Ty wierzysz, mnie trzech kolesi pobiło na moim osiedlu w środku dnia, w cholere ludzi dookoła i myślisz, że ktoś coś powiedział ?? ktoś coś krzyknął ??
społeczeństwo polskie to banda debili, jak coś to Cię podpier..olą ale żeby pomóc to już nie ma odważnego
piotrMDC
Sat, 12 Sep 2009 - 21:21
CYTAT(vodun @ sob, 12 wrz 2009 - 20:02)

żeby pomóc to już nie ma odważnego
bo teraz faceci to cipy nie faceci!!!!!
wiesz w przypadku bijących się kolesi, to nigdy nie wiadomo co i jak i za co i tutaj akurat mogę jakoś usprawiedliwić świadków :/ faceci często sami prowokują akcje jakieś - co innego oczywiście jeśli ktoś woła o pomoc czy leży, a butuje go kilku innych...
ale nigdy nie zrozumiem tego jeśli facet bije laske laska krzyczy wola o pomoc i nikt nie zareaguje :/ tutaj nie wazne co i jak powinno sie reagować :/
Tomek_mdc
Sun, 13 Sep 2009 - 10:42
reagować powinien każdy ale czy doczekamy kiedyś takich czasów?!?!
nieznajomy
Sun, 13 Sep 2009 - 11:22
na zachodzie normalnie w parku można sobie wypić piwo ale po co takie coś stosować w Polsce i rezygnować z dodatkowych przychodów.?
Odpowiadam na pytanie od razu , picie piwa tylko w spokoju , gdy ktoś zaczyna szumieć to się go zawija

dzieci i tak to nie obchodzi czy ktoś pije piwo czy pije coca cole

a podobno mamy się uczyć od poliarchii zachodnich ale ktoś tu musi iść po rozum do głowy bo niedługo to nam nic nie będzie można
vodun
Sun, 13 Sep 2009 - 11:37
nieznajomy bo w Polsce istnieje jeszcze przekonanie:
- że jak pijesz piwo w parku tzn. że zaraz zniszczysz ławkę lub stłuczesz lampę,
- że jak idziesz w spodniach lub bluzie dresowej to pewnie zaraz coś ukradniesz lub kogoś pobijesz,
- że jak masz szerokie spodnie i za dużą bluzę to pewnie ćpasz,
tylko szkoda,że się jeszcze nie nauczyli,że jak będą głosować na te same mordy to dalej ich będą okradać i gówno się zmieni.
Qrwa kogo to obchodzi,że ja pije piwo w parku ?? Niszczę coś ?? Wyzywam innych ?? Nie !! Ja tylko siedzę z kumplem, z dziewczyną, z koleżanką - ja tylko rozmawiam i w spokoju piję piwo !!
P.S.
W sumie to dobrze, że się ustawa zmieniła i mogę w parku na trawę wejść
vacu
Sun, 13 Sep 2009 - 12:03
CYTAT(vodun @ nie, 13 wrz 2009 - 09:37)

nieznajomy bo w Polsce istnieje jeszcze przekonanie:
- że jak pijesz piwo w parku tzn. że zaraz zniszczysz ławkę lub stłuczesz lampę,
- że jak idziesz w spodniach lub bluzie dresowej to pewnie zaraz coś ukradniesz lub kogoś pobijesz,
- że jak masz szerokie spodnie i za dużą bluzę to pewnie ćpasz,
vodun - najsmutniejsze jest to, że niestety to przekonanie jest jeszcze
w dużym stopniu uzasadnione...
Bo co mam myśleć jak widzę jednak jeszcze połamane ławki, popalone przystanki czy potłuczone lampy?
Bo co mam myśleć jak zwykle bandyci (chociaż bardziej pasowałoby do nich inne słowo bo do prawdziwych bandytów to im daleko) zasłaniają twarz kapturem? Cierpią na tym "normalni" w bluzach z kapturem ale co poradzisz?
Bo co mam myśleć skoro większość hip-hopowców nawija generalnie o tym jak to się najarali ostatnio (a nie mam uprzedzeń, bo sam słuchałem takiej muzyki dopóki nie stwierdziłem, że jest zbyt monotematyczna poza kilkoma wyjątkami)?
xMarcinx
Sun, 13 Sep 2009 - 12:11
CYTAT(nieznajomy @ nie, 13 wrz 2009 - 11:22)

na zachodzie normalnie w parku można sobie wypić piwo ale po co takie coś stosować w Polsce i rezygnować z dodatkowych przychodów.?
Gdzie?!
vodun
Sun, 13 Sep 2009 - 13:11
vacu prawda jest taka, że żyjemy w porąbanym kraju gdzie "moherowe berety" ustalają nam jak mamy żyć, kogo lubić a kogo nie, kogo szanować a kogo nie, itd....
Qrwa nie mogę zrozumieć wpieprzania się z butami w czyjeś życie, sam mam firmowy dres, sam chodzę w bluzach z kapturem a swego czasu chodziłem w troszkę za dużych ciuchach (nie mylić z kulturą hip-hopową po prostu słuchałem rave'u i temu podobnych odmian muzyki

)
Mnie osobiście nie przeszkadza:
- że ktoś pije piwo w parku - nie ważne jak ubrany,
- że ktoś ćpa - nie ważne jak ubrany,
- cokolwiek robi - nie ważne jak ubrany,
byle nie naruszał mojej prywatności i nie niszczył dóbr, które są z moich lub "społecznych" pieniędzy ale żeby te sprawy pogodzić niestety służby mundurowe muszą zacząć pracować i nauczyć się odróżniać DOBRO od ZŁA - ale to już inna bajka.
Mieszkałem trochę w Anglii (a raczej pracowałem:)) i co mnie tam zaskoczyło to różnica zcierających się ze sobą subkultur, qrwa tam praktycznie nikt sobie nie wchodził w drogę. Jakby tak chociaż na tydzień przenieść społeczeństwo z jednego kraju do drugiego to psychoanalitycy nie wyrobiliby

.
vacu
Sun, 13 Sep 2009 - 13:39
vodun: a mi się wydaje, że pretensje to powinieneś mieć do tych jełopów, którzy się nap*** na stadionach w bluzach z kapturem (jeden w jeden) - gdyby nie oni to pewnie nikt by cię nie oceniał po kapturze. Powinieneś mieć także pretensje to "żuli" z parku, którzy jak popiją to spalą ławkę - bo przez nich nie możemy sobie legalnie i kulturalnie wypić piwka w parku. I tak dalej i tak dalej, imho pod zły adres kierujesz swoje żale, masz pretensje do społeczeństwa o stereotypy ale one się biorą z życia niestety i np. dopóty ludzie będą mieli skojarzenie "kaptur=kryminał" dopóki każdy zatrzymany w TV przez policję będzie miał kaptur...
A jeszcze z tym "wpieprzaniem" - to jest naturalna reakcja nie tylko ludzi ale w ogóle w przyrodzie, że zagrożenie wstępnie oceniasz po pozorach. Ptaszki po kolorach a ludzie np. po ubraniu.
vodun
Sun, 13 Sep 2009 - 14:27
vacu jedyne pretensje jakie mogę mieć to do władzy wykonawczej za narzucanie swoich stereotypów i obrzydzanie życia w tym kraju. Polskie społeczeństwo nie dorosło do "wielkiego" świata i jakikolwiek przejaw odmienności od narzuconego stereotypu jest uważany za coś niedopuszczalnego.
Piszesz o "żulach" w parku, o kolesiach napie..dalających się na meczach, itp. ale nie zapominajmy, że od wyeliminowania takich przypadków są odpowiednie służby w tym kraju, ale one wolą spokojną osobę w parku spisać niż "żula" lub pseudokibica na meczu (strach ??).
CYTAT
A jeszcze z tym "wpieprzaniem" - to jest naturalna reakcja nie tylko ludzi ale w ogóle w przyrodzie, że zagrożenie wstępnie oceniasz po pozorach. Ptaszki po kolorach a ludzie np. po ubraniu.
Gdyby w Polsce było przestrzegane bezpieczeństwo obywatela (wspomniane wcześniej służby) nikt nikogo nie musiałby "rozpoznawać" po ubiorze.
marcin.p
Sun, 13 Sep 2009 - 14:50
To jedź do stanów! Tam dopiero zobaczysz "swobode".
Kamil_
Sun, 13 Sep 2009 - 14:55
CYTAT(marcin.p @ nie, 13 wrz 2009 - 14:50)

To jedź do stanów! Tam dopiero zobaczysz "swobode".
Byłeś czy oceniasz na podstawie filmów?
marcin.p
Sun, 13 Sep 2009 - 15:34
Znam kogoś kto tam jest... I z tego co opowiada tam wszystko jest odgórnie ustalone prawem. A mimo to wszyscy chcą tam zyć i podają stany jako przykład miejsca, gdzie są najwieksze swobody obywatelskie. A u Nas zakażą pic alkohol w miejscu publicznym i problem. Ciekawe co było jakby wprowadzili zakaz palenia taki jak w kilku amerykańskich stanach, gdzie nawet na wlasnym balkonie nie wolno Ci palic? Albo, że zabiorą Ci dzieci bo widziano ich "wczorajszego" ojca? I nikt nie pyta czy to mialo miejsce czy nie tylko najpierw biorą a dopiero prowadzą postepowanie. Albo niezatrzymanie się do kontroli drogowej. Jak Cię dorwą to od razu na glebe i nie zmiłuj! A u nas? Dlaczego sie Pan nie zatrzymał do kontroli? Bo Wasz nie widziałem/ bo nie wiedzialem, że to mnie chcecie zatrzymać. I nawet mandatu nie dostaniesz za niezatrzymanie się do kontroli!
Kamil_
Sun, 13 Sep 2009 - 16:02
Wow. Nie wiem po co w takim razie ironia o USA, skoro Vodun nic o nich nie pisał.
Jak sam pisałeś USA to jest chory kraj, tak samo jak i Polska, może nawet bardziej, wiec gdyby ktoś chciał wolności to bym polecał Holandię lub Norwegię ;-)
marcin.p
Sun, 13 Sep 2009 - 16:49
To przykład dla tych, którzy tylko narzekają, że tego czy owego nie wolno. Oczywiście mozna przyjąć, że całe prawo ogranicza nasze wolności! Tylko co wtedy gdy go nie będzie? Niestety, ale jestesmy takim narodem, kótremu jak sie da palec to będzie chciał rękę. I dlatego prawo w PL musi bardzo restrykcyjne.
Ja np. jestem przeciwnikiem odgórnego nakazu jazdy w pasach. Ale niestety dopóki nie zrozumiemy, że one maja nam ratować życie musi byc taki nakaz prawny! Tez chciałbym usiąść w parku i napić sie piwa. Ale pozwolenie na to zaraz wykorzystają debile, którzy wypija kilka zgrzewek piwa, parę "hejnałów", do tego zapluja pół parku, zniszczą parę ławek, kilka drzewek, komuś obija gębę. Dlatego niestety trzeba karać, karac i jeszcze raz karać. Jak ktoś jest debilem to trzeba na nim zarabiac ile się tylko da. Dlatego mam nadzieję, że miasto zakupi jeszcze kilka fotoradarów, kamer, a policja i sm będą częściej robic takie naloty jak 1 września, i nie tylko na bary ale także na parki, podwórka, place zabaw itp.
vacu
Sun, 13 Sep 2009 - 19:39
CYTAT(vodun @ nie, 13 wrz 2009 - 12:27)

vacu jedyne pretensje jakie mogę mieć to do władzy wykonawczej za narzucanie swoich stereotypów i obrzydzanie życia w tym kraju. Polskie społeczeństwo nie dorosło do "wielkiego" świata i jakikolwiek przejaw odmienności od narzuconego stereotypu jest uważany za coś niedopuszczalnego.
Piszesz o "żulach" w parku, o kolesiach napie..dalających się na meczach, itp. ale nie zapominajmy, że od wyeliminowania takich przypadków są odpowiednie służby w tym kraju, ale one wolą spokojną osobę w parku spisać niż "żula" lub pseudokibica na meczu (strach ??).
Gdyby w Polsce było przestrzegane bezpieczeństwo obywatela (wspomniane wcześniej służby) nikt nikogo nie musiałby "rozpoznawać" po ubiorze.
vodun - OK, taka jest rola polskich władz żeby patologie eliminować, zgadzam się. I oczywiście ja także uważam, że nie powinno się nikogo oceniać po np. wyglądzie czy stroju. Ale są dwie drogi aby taki stan osiągnąć:
- państwo policyjne,
- takie wychowanie społeczeństwa aby stereotypy zniknęły same.
Oczywiście dziś nie mamy ani nadmiaru policji ani wychowanego społeczeństwa. Z tym, że mnie druga opcja bardziej się podoba aczkolwiek oczywiście jest to droga trudniejsza. Tyle, że tu nie tylko od władz powinniśmy wymagać ale przede wszystkim od siebie. Bo skoro - jak tu niedawno pisano - nikt nie reaguje (choćby wykręcając 997) jak dwóch skur... napada na kobietę w biały dzień to niestety bandyctwo się szerzy, każdy się boi, zaczynają się wzajemne oskarżenia i podejrzenia, tu napadł łysy to łysi są podejrzani, tam zakapturzenie, gdzie indziej wąsaci - można poczyytać do czego prowadzi strach.
I jak już napisałem - mnie już męczy ciągłe pieprzenie, że winny jest 'system', rząd, państwo, policja, żydzi, cykliści, masoni (acha, ruscy jeszcze) i inni bliżej niezdefiniowani 'ONI' - temu jak wygląda nasze społeczeństwo jesteśmy przede wszystkim winni my sami jako jego trybiki i nie ma co oczekiwać, że sytuację poprawi kolejny premier czy policja.
mawwm
Mon, 14 Sep 2009 - 10:57
CYTAT
CYTAT(nieznajomy @ nie, 13 wrz 2009 - 11:22) *
Gdzie?!
we Francji
sarsolot
Mon, 14 Sep 2009 - 12:27
W Anglii pomimo zakazu tez - sprawdzone doswiadczalnie. Policja grzecznie upomina, ze w przypadku smiecenia lub zaklocania porzadku bedzie mandacik
vodun
Mon, 14 Sep 2009 - 13:16
no właśnie W PRZYPADKU śmiecenia lub zakłócania porządku, i to jest właśnie dobre podejście, nie oskarżanie od razu - jak pijesz to demolujesz i zakłócasz porządek - tak jak pisałem wcześniej polskie społeczeństwo nie dorosło do "wielkiego" świata.
marcin.p
Tue, 15 Sep 2009 - 10:49
CYTAT
Dzisiaj na drogach Dąbrowy Górnicze policjanci naszej drogówki przeprowadzają działania "Truck". Celem działań będzie kontrola stanu technicznego samochodów ciężarowych i autobusów, przewożonego ładunku, uprawnień do kierowania oraz przestrzeganie przez kierujących limitów czasu pracy za kierownicą "Trucków". Akcja trwać będzie w godzinach od 6.00 do 22.00.
źródło: KMP Dąbrowa Górnicza
savalas
Tue, 15 Sep 2009 - 11:55
CYTAT(Kamil_ @ nie, 13 wrz 2009 - 13:02)

Wow. Nie wiem po co w takim razie ironia o USA, skoro Vodun nic o nich nie pisał.
Jak sam pisałeś USA to jest chory kraj, tak samo jak i Polska, może nawet bardziej, wiec gdyby ktoś chciał wolności to bym polecał Holandię lub Norwegię ;-)
wolność w norwegii ? Przecież tam nawet wóde o określonych godzinach sprzedają, a prześwietlenie kiedy chcesz wziąć kredyt, sięga kuriozum. Oczywiście kraj świetny jeżeli chodzi o pracę, zarobki, ale na swój sposób, bardziej popieprzony niż Polska.
xMarcinx
Tue, 15 Sep 2009 - 17:30
CYTAT(sarsolot @ pon, 14 wrz 2009 - 12:27)

W Anglii pomimo zakazu tez - sprawdzone doswiadczalnie. Policja grzecznie upomina, ze w przypadku smiecenia lub zaklocania porzadku bedzie mandacik

To się mylisz, imigranci są upominani i wylewają zawartość alkoholu w obecności policjantów i na pouczeniu się kończy. Natomiast jak policja spotka anglika, od razu wlepia mu mandat..
Tłumik
Fri, 18 Sep 2009 - 15:27
Powiem tak. W Dąbrowie Górniczej policja po prostu się obija. Spotkać policjanta na ulicy to rzadkość, ale za to jest więcej patroli. Poszedłem kiedyś na komisariat ze zgłoszeniem o dokonaniu przestępstwa - niszczeniu cudzego mienia, czego ja byłem ofiarą. Ku mojemu zdziwieniu, policjant powiedział mi, że niewiele może zrobić w tej sprawie. Na drugi dzień zapisał mnie na wizytę dzielnicowego - nie przyszedł do tej pory, a minęło już parę miesięcy.
nieznajomy
Fri, 18 Sep 2009 - 16:46
CYTAT(mawwm @ pon, 14 wrz 2009 - 10:57)

we Francji
.gif)
w Niemczech
zizi78
Sun, 27 Sep 2009 - 11:28
Wczoraj tj. 26.09 na Królowej Jadwigi naprzeciwko "Stylowej" był jakiś wypadek z udziałem tramwuje,było sporo straży i pogotowie. Czyżby kogoś potrącił tramwaj? Coś ktoś wie?
Kamil_
Sun, 27 Sep 2009 - 14:30
Podobno to było samobójstwo a mężczyzna nie żyje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.