Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
mgmisiek
CYTAT(prezes @ nie, 17 kwi 2011 - 23:46) *
gdzieś tak po 22 było zderzenie tramwaju z samochodem osobowym na tym małym przejeździe koło Policji. Samochód dość mocno zniszczony, również na dachu, więc możliwe, że się przewrócił. Ja już widziałem jak stał na kołach na trawniku kilkadziesiąt metrów za przejazdem. W obie strony oczekiwało na przejazd kilka tramwajów. Po 23 słyszałem, że ruch już wznowiono.

Przejeżdżałem jak to auto stało jeszcze na torach w poprzek i nie wyglądało to jak po zderzeniu z tramwajem. Raczej wyglądało jakby wyleciał z drogi i zaliczył dachowanie. Musiał szybko jechać.
aertedg
Co sie u nas dzieje dzisiaj w czeladzi jeden drugiego pchnął coś chyba nie którym przygrzewa słonko:D
aston
Finał poszukiwań zaginionego Mariusza Śladowskiego
http://lublin.com.pl/artykuly/pokaz/14689/...a,sladowskiego/

Ciało odnaleziono lesie w Sławkowie niedaleko miejsca zamieszkania, popełnił samobójstwo.

[Informacja zasłyszana, ale z dość wiarygodnego źródła]
Bartek
Na Mydlicach, chyba to ulica Dąbskiego wypadło dziecko z okna, nie wiem jaki stan, ale przyleciał helikopter LPR EC135...
gregol
CYTAT(Bartek @ sob, 23 kwi 2011 - 10:08) *
Na Mydlicach, chyba to ulica Dąbskiego wypadło dziecko z okna, nie wiem jaki stan, ale przyleciał helikopter LPR EC135...

Wie ktoś jak to jest z EC? Gliwice są jedną z nielicznych baz które nie doczekały się EC.. a co najmniej dziwne, że tak duży ośrodek jak GOP miał tylko wysłużonego MI, który nie może latać częściej niż może.

Ale skoro piszesz, że przyleciał EC.. to co Kraków nas obsługuje wtedy kiedy MI nie może?

Do poprawy...
Właśnie doczytałem, że w ten czwartek Gliwice otrzymały EC. Czyli miałeś okazję (niestety) widzieć EC w jednej z pierwszych jego akcji.
ryb
Dziecko wypadło z kamienicy na rogu dąbrowskiego i 3 maja [1 piętro], zabrała je erka...
Bartek
CYTAT(ryb @ sob, 23 kwi 2011 - 09:45) *
Dziecko wypadło z kamienicy na rogu dąbrowskiego i 3 maja [1 piętro], zabrała je erka...

Czyli na Dąbskiego lądował EC135 po to dziecko z kamienicy. Sugerowałem się tym, bo Ratownik 6 ( z Krakowa) lądował na Dąbskiego i myślałem, że to właśnie z jednego z bloków na Mydlicach wypadło dziecko. Poleciał do Ligoty.

Co do EC135 z Gliwic to tak naprawdę nasz ratownik lata najmniej z wszystkich ratowników z Polski. Nie wiem dlaczego tak jest, powinno być wręcz na odwrót, często jest tak że karetka jedzie kawał drogi po rannego, a z powodzeniem zamiast R'ki może lecieć Ratownik bo po to są kupione.
MaroDG
Dziś w godzinach popołudniowych doszło prawdopodobnie do samobójstwa z udziałem pociągu kilka metrów od dworca w gołonogu.Szczegóły nie są znane.Zginął mężczyzna.
signaal
Dzisiaj około 8.30 wybuchł pożar w mieszkaniu na parterze jednego z baraków na Łącznej.
janosikdg
http://www.tvs.pl/34770,pozar_w_dabrowie_g...a_nie_zyje.html

W Dąbrowie Górniczej doszło do pożaru budynku socjalnego, w wyniku którego zginęła jedna osoba.
W budynku socjalnym na ulicy Łącznej spłonął cały pokój. Niestety w wyniku pożaru śmierć poniosła kobieta, a dwie osoby zostały poszkodowane.
Na razie nie jest znana przyczyna pożaru. Prokurator ma pojawić się na miejscu zdarzenia.
PaVLo
CYTAT(MaroDG @ pon, 25 kwi 2011 - 21:33) *
Dziś w godzinach popołudniowych doszło prawdopodobnie do samobójstwa z udziałem pociągu kilka metrów od dworca w gołonogu.Szczegóły nie są znane.Zginął mężczyzna.

Złapali już pociąg ?
kwintosz
CYTAT(PaVLo @ wto, 26 kwi 2011 - 16:44) *

Złapali już pociąg ?

Co Ty, pociąg popełnił samobójstwo.. smile2.gif
Marti
Rzucił się pod autobus.

CYTAT(kwintosz @ wto, 26 kwi 2011 - 19:14) *

Złapali już pociąg ?

MaroDG
CYTAT(Marti @ wto, 26 kwi 2011 - 19:42) *
Rzucił się pod autobus.

CYTAT(kwintosz @ wto, 26 kwi 2011 - 19:14) *

Złapali już pociąg ?

marna prowokacja..
kamillll
CYTAT(MaroDG @ śro, 27 kwi 2011 - 12:51) *
marna prowokacja..

marna to jest Twoja polszczyzna ;P
a prowokacji tutaj nie widziałem...
:)

CYTAT
naszemiasto.pl

Na stacji Dąbrowa Górnicza-Gołonóg pociąg potrącił człowieka

Wczoraj, w świąteczny poniedziałek, ok godziny 18.30 pociąg IR Bolko relacji Lublin-Wroclaw, tuż za peronem stacji Dąbrowa Górnicza-Gołonóg śmiertelnie potrącił człowieka.

Zbliżając się do końca podroży w Katowicach, tuz za peronem stacji Dąbrowa Górnicza Gołonóg nagle wszyscy poczuliśmy ostre hamowanie, pociąg stanął i przez 10 min. nikt nie wiedział o co chodzi. Następnie obsługa pociągu poinformowała wszystkich o potraceniu ze skutkiem śmiertelnym człowieka.
Michael_SA
Podobno wczoraj na mydlicach gdzieś na polance była największa w Dąbrowie "libacja" na którą ustawiło się ok. 300 osób. Słyszeliście coś o tym??
szer
Jakby nie patrzeć to ta polana administracyjnie jest w Będzinie.
I na fejsbuku było dodane o tym wydarzenie
Kamil_
Niektórzy słyszeli, niektórzy byli ;-) Nie ma o czym mówić w sumie.

Na szczęście nie znalazł się żaden idiota, który za flaszkę miał zrobić salto będąc pod znacznym wpływem, bo skończyłoby się tragedią...
dżoplin
brzmi to jak ustawka pseudokibiców

jaki cel temu przyświecał?
Kamil_
A czy imprezy mają jakiś głębszy cel? Nazwanie tego co miało tam miejsce libacją to gruba przesada. Średnia wieku to jakieś 16 lat było, parę piwek i młodzież na 22 do domu tongue.gif
Michael_SA
O 21 przez aleje przemknęły 3 jednostka gaśnicze w tym ta duża zwyżka po czym za chwilę dosłownie wracały... Fałszywy alarm...???
Banan
W Ząbkowicach na światłach w rejonie dworca ciężarówka dzisiaj potrąciła śmiertelnie kobietę.Do wypadku doszło na przejściu dla pieszych około południa.
janosikdg
A wie ktoś coś na temat wczorajszego wypadku z udziałem autobusu bodajże 811 ok 16 w rejonie przejścia dla pieszych obok Kaczora?
micael
jakiś pożar w Dąbrowie? Bo co chwila helikopter podlatuje po wode na pogorie i odlatuje w nieznanym kierunku?
matidg
CYTAT
Do wypadku doszło w czwartek około godz. 13 w Dąbrowie Górniczej w rejonie skrzyżowania ulic. Armii Krajowej z Dworcową.

Według wstępnych ustaleń policji, 62-letni kierowca ciężarowego dafa potrącił kobietę, gdy ta przechodziła przez przejście dla pieszych oznakowane sygnalizacją świetlną. 52-latka zginęła na miejscu.

Wiadomo już, że kierowca był trzeźwy, policjanci ustalają, dla kogo w momencie wypadku świeciło się zielone światło. - Gdy kierowca dojeżdżał do skrzyżowania najprawdopodobniej miał zielone. Grzecznościowo przepuścił inne auta i ruszył. Wtedy jednak zielone mogła mieć piesza - mówi aspirant Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji. Dodaje, że taką wersję potwierdza świadek wypadku, policjanci muszą ją jednak potwierdzić.

Więcej... http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz1MpcZ3vgV
:)
CYTAT(janosikdg @ czw, 19 maj 2011 - 15:39) *
A wie ktoś coś na temat wczorajszego wypadku z udziałem autobusu bodajże 811 ok 16 w rejonie przejścia dla pieszych obok Kaczora?

potwierdzam. Dziwne ze cisza. Podobno wygladalo to bardzo zle...
Michael_SA
ja słyszałem że to było 175
peter27
Dziś rano na terenie huty ArcelorMittal Poland Dąbrowie Górniczej w transporcie złomu ujawniono pocisk moździerzowy (82 mm) z okresu drugiej wojny światowej. Zarządzono ewakuację pracowników, a sytuacja wróciła do normalności po kilkudziesięciu minutach.

Do zdarzenia doszło ok. godz. 9:30. – Natychmiast wezwano kompetentne służby, a pracowników ewakuowano. Zastosowano odpowiednie dla takich okoliczności procedury. Nikomu nic się nie stało, a pocisk został bezpiecznie usunięty z terenu huty – poinformowała Anna Bochenek z zespołu prasowego ArcelorMittal Poland.

Obecnie zabezpieczony pocisk znajduje się w wydziale pirotechnicznym Komendy Wojewódzkiej w Katowicach.
MichaelMoore
Bodajże wczoraj kogoś zamordowali i poćwiartowali na Wróblewskiego ohmy.gif
szer
CYTAT
Dąbrowa Górnicza. Medale za obronę przed nożownikiem

Medale za Ofiarność i Odwagę otrzymają w czwartek trzej mężczyźni, którzy 16 kwietnia w Dąbrowie Górniczej wstawili się za nastolatkiem napadniętym przez pijanego nożownika. Zaatakowani przez przestępcę, wszyscy doznali poważnych obrażeń.

Jak poinformował PAP w środę Bartosz Matylewicz z biura prasowego dąbrowskiego magistratu, dochodzący do siebie Stanisław Góra, Tomasz Góra i Szymon Kępka potwierdzili swoją obecność na czwartkowej sesji rady miasta. Medale przyznane przez Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego ma wręczyć jego doradca ds. społecznych i legenda Solidarności Henryk Wujec.

Trzej mieszkańcy Dąbrowy Górniczej, narażając własne życie, stanęli w obronie 17-letniego chłopca. Czekający obecnie na proces w areszcie 30-letni Maciej M. po pijanemu napadł na nastolatka siedzącego w samochodzie zaparkowanym w pobliżu dąbrowskiego targowiska. Gdy chłopak zobaczył przed sobą nóż i usłyszał żądanie oddania cennych rzeczy, bez wahania dał swój telefon komórkowy.

Sytuację zauważyło trzech przypadkowych przechodniów, którzy ruszyli napadniętemu z pomocą. Wówczas 30-latek zaatakował, dotkliwie raniąc interweniujących mężczyzn nożem. Po kilku minutach nożownika zatrzymała policja. Pogotowie zabrało do szpitali poranionych mężczyzn, wszyscy mieli obrażenia jamy brzusznej, jeden również ręki.

Najciężej ranny 28-latek trafił do szpitala wojewódzkiego św. Barbary w Sosnowcu, gdzie był natychmiast operowany. W szpitalu miejskim w Dąbrowie Górniczej zabiegi przeszli pozostali dwaj przechodnie - 66-letni ojciec i 34-letni syn. Wszyscy opuścili szpitale po kilku dniach - jeszcze przed Wielkanocą.

Do dąbrowskiego szpitala trafił też początkowo - w asyście policji - nożownik, który zaraz po zatrzymaniu zasłabł. Po zatrzymaniu stwierdzono u niego dwa promile alkoholu. Przesłuchanie i postawienie Maciejowi M. zarzutów było możliwe dopiero, gdy wytrzeźwiał - doprowadzono go do dąbrowskiej prokuratury dzień po przestępstwie. Następnego dnia został aresztowany.

Jak informował prokurator rejonowy w Dąbrowie Górniczej Zbigniew Zięba, 30-latek podczas przesłuchania mówił, że był pijany i nie pamięta przebiegu zdarzenia, poza zabraniem nastolatkowi telefonu. Tylko do tego czynu się przyznał. Wiadomo m.in., że we wrześniu 2009 r. wyszedł z więzienia, gdzie odbywał karę 11 lat za zabójstwo i uszkodzenie ciała z poważnym skutkiem. W więzieniu leczył się odwykowo od alkoholu, w śledztwie pod tym kątem m.in. będzie badany przez psychiatrów.

Sprawa Macieja M. była prawdopodobnie jedną z pierwszych w Polsce, w której zastosowano jeden z przepisów wynikających z nowelizacji Kodeksu karnego i ustawy o policji. Obowiązująca od 22 marca nowelizacja m.in. wzmocniła ochronę prawną funkcjonariuszy publicznych oraz osób, które nie będąc funkcjonariuszami, występują w obronie prawa, reagując na chuligańskie lub inne zachowania przestępcze.

W przypadku nożownika z Dąbrowy Górniczej śledczy zastosowali przepis dotyczący naruszenia nietykalności cielesnej w związku z interwencją. Obok zarzutów rozboju i usiłowania zabójstwa (za co może grozić od ośmiu lat do dożywocia) Maciej M. usłyszał też zarzut naruszenia nietykalności osób interweniujących na rzecz ochrony bezpieczeństwa lub porządku publicznego - zagrożony karą od grzywny do dwóch lat więzienia.(PAP)

Źródło: PAP
Źródło: Gazeta.pl
ario
Dwie straże + radiowóz na Dąbrowskiego 30. Jakiś większy pożar w tym "mniejszym bloku" obok Biedronki.

Czekamy na informacje.
juar_78
CYTAT(ario @ nie, 29 maj 2011 - 14:30) *
Dwie straże + radiowóz na Dąbrowskiego 30. Jakiś większy pożar w tym "mniejszym bloku" obok Biedronki.

Czekamy na informacje.

Była też drabina zadysponowana, ale krótko potem wracałą.

Jechała też w podobnych godzinach przez centrum miasta karetka na sygnale, ale nie wiem, cyz to w związku z tym pożarem.
ario
CYTAT(juar_78 @ nie, 29 maj 2011 - 22:31) *
CYTAT(ario @ nie, 29 maj 2011 - 14:30) *

Czekamy na informacje.

Była też drabina zadysponowana, ale krótko potem wracałą.

Jechała też w podobnych godzinach przez centrum miasta karetka na sygnale, ale nie wiem, cyz to w związku z tym pożarem.

tak smile2.gif odwoziła potem na sygnale kogoś
juar_78
Tyle, że karetka jechała jakieś kawadrans, a nawet więcej, po straży.
Pytanie co się zdażyło: strażacy kogoś wyciągneli z budynku, ktoś w czasie akcji gorzej się poczuł, czy może pogotowie tak długo jechało.
NeoKs
W DG jak zawsze wieczornymi porami jest niebezpiecznie.
Przechodząc sobie po parku z kumplem i wracając do niego schodząc w dolną stronę Kościuszki idąc od strony Kebaba spotykamy jakiegoś roztargnionego gościa, który pyta o to czy nie mamy dać zadzwonić na policje bo gościa okradli. Z jego opowieści działo się to przy 'Super Jednostce' na schodach vis - a vis budynku w, którym mieścił się Mandaryn. Jak się okazało gość przesiadywał tam z kolegą, po czasie podeszło do nich 5 typków, z czego dwóch wyciągnęło noże - przykładając jednemu z poszkodowanych go do gardła grożąc, że jeśli nie odda telefonu i pieniędzy to go zabije. Gość wystraszony oddał telefon i pieniądze z portfela i uciekł. Po tej całej sytuacji jak go spotkaliśmy pomogliśmy mu i zadzwoniliśmy na Policje po czym jeździł razem z nimi w poszukiwaniu podejrzanych. Jeden gość był wzrostu średniego, krótko obcięty w szarej bluzie 'Zagłębia' z przodu widniał napis "1906".

I jak tu chodzić spokojnie po ulicach w takim mieście wink.gif ?
Marti
CYTAT(NeoKs @ pon, 30 maj 2011 - 15:05) *
W DG jak zawsze wieczornymi porami jest niebezpiecznie.
Przechodząc sobie po parku z kumplem i wracając do niego schodząc w dolną stronę Kościuszki idąc od strony Kebaba spotykamy jakiegoś roztargnionego gościa, który pyta o to czy nie mamy dać zadzwonić na policje bo gościa okradli. Z jego opowieści działo się to przy 'Super Jednostce' na schodach vis - a vis budynku w, którym mieścił się Mandaryn. Jak się okazało gość przesiadywał tam z kolegą, po czasie podeszło do nich 5 typków, z czego dwóch wyciągnęło noże - przykładając jednemu z poszkodowanych go do gardła grożąc, że jeśli nie odda telefonu i pieniędzy to go zabije. Gość wystraszony oddał telefon i pieniądze z portfela i uciekł. Po tej całej sytuacji jak go spotkaliśmy pomogliśmy mu i zadzwoniliśmy na Policje po czym jeździł razem z nimi w poszukiwaniu podejrzanych. Jeden gość był wzrostu średniego, krótko obcięty w szarej bluzie 'Zagłębia' z przodu widniał napis "1906".

I jak tu chodzić spokojnie po ulicach w takim mieście wink.gif ?

Trzeba mieć większy nóż albo ekipę.
Kamil_
Niestety żyjemy w takim kraju, gdzie jak przyłożą nam nóż do gardła i się obronimy, krzywdząc przy tym napastnika pójdziemy siedzieć my, nie on...
vacu
CYTAT(Marti @ pon, 30 maj 2011 - 14:14) *

Zajebista rada. A jeszcze lepiej Uzi lub maczetę. Ideał to jedno i drugie. I poharatać sobie twarz, najlepiej wyglądać jak sprzedawca noży ze zdjęcia poniżej, gwarantuję, że nikt nie podejdzie.

Marti
CYTAT(vacu @ pon, 30 maj 2011 - 17:06) *
CYTAT(Marti @ pon, 30 maj 2011 - 14:14) *

Zajebista rada. A jeszcze lepiej Uzi lub maczetę. Ideał to jedno i drugie. I poharatać sobie twarz, najlepiej wyglądać jak sprzedawca noży ze zdjęcia poniżej, gwarantuję, że nikt nie podejdzie.

Mnie też się to nie podoba, ale niestety taka jest prawda. Przy organizacji takiej imprezy powinno być więcej policji czy straży, która by chodziła po cywilnemu i pilnowała takich miejsc. Z tego, co mówił NeoKs to nie było w bocznej uliczce z dala od imprezy. A na komisariacie dobrze znają te miejsca.

Zobacz inny post "Na koncert w końcu wczoraj nie dotarłam, ale przeszłam się przez park i to co mi się rzuciło w oczy to dresy. Dresy, dresy, dresy, wszędzie pełno dresów. W poprzednich latach nie było tego tyle. Myślałam, że taki typ ludzi to się będzie raczej na mecz LM gapił, a nie 'bawił' na dniach DG. Na dodatek na lajcie sobie chodzili z butelkami z piwem w rękach. A policji czy straży miejskiej praktycznie zero. Nie czułam się tam bezpiecznie. "
vacu
CYTAT(Marti @ pon, 30 maj 2011 - 20:01) *
Mnie też się to nie podoba, ale niestety taka jest prawda. Przy organizacji takiej imprezy powinno być więcej policji czy straży, która by chodziła po cywilnemu i pilnowała takich miejsc. Z tego, co mówił NeoKs to nie było w bocznej uliczce z dala od imprezy. A na komisariacie dobrze znają te miejsca.

Zobacz inny post "Na koncert w końcu wczoraj nie dotarłam, ale przeszłam się przez park i to co mi się rzuciło w oczy to dresy. Dresy, dresy, dresy, wszędzie pełno dresów. W poprzednich latach nie było tego tyle. Myślałam, że taki typ ludzi to się będzie raczej na mecz LM gapił, a nie 'bawił' na dniach DG. Na dodatek na lajcie sobie chodzili z butelkami z piwem w rękach. A policji czy straży miejskiej praktycznie zero. Nie czułam się tam bezpiecznie. "

Zgadzam się, pytanie dlaczego zero? Nie zawsze możesz zabrać ze sobą ekipę karków, noszenie noża spowoduje to, że "dres" będzie miał pistolet, ty weźmiesz pistolet, on weźmie... itd. Nie tędy droga.

Powiem tak, nie kocham policji ale w takich przypadkach powinno jej być dużo i wszędzie, w mundurach właśnie prewencyjnie. Wszelkie przejawy agresji powinny się kończyć konkretnym pałowaniem. Straży miejskiej niekoniecznie, oni w takich sytuacjach raczej odwracają wzrok i się na pięcie laugh.gif

Oczywiście w takich sytuacjach pojawiają się hasła "druga Białoruś", "państwo policyjne", "chwdp" (vide casus bandytyzmu na stadionach) a ja mam to w d..., chcę się czuć bezpiecznie, każdy obywatel powinien mieć w głowie zakodowane, że podnosząc rękę na drugiego dostanie pałą w łeb. Chyba, że na ringu wink.gif

Polecam pierwszy z brzegu filmik pokazujący jak sobie radzą z bandytami w Niemczech: http://www.youtube.com/watch?v=V1gQUGdM5Pk.

W Paryżu bywają dni, że na każdym rogu stoi dwóch dwumetrowych żandarmów (Przykład) z długą bronią, oczywiście jest jakaś szansa, że do ciebie się o coś przyczepią, za to czujesz się bezpiecznie.
Marti
Wiesz tylko jest broń idealna. I w swojej prostocie budzi pełen respekt. I żaden dres nie odważy się głupio zachowywać. Ma rewelacyjny stosunek ceny, do jakości. Zresztą zobacz sam. http://www.youtube.com/watch?v=QWxVNCBufOQ Czy może być coś skuteczniejszego ?? Przecież może z nim iść policjant w cywilu. Nikt nawet by nie zwrócił uwagi.

juar_78
Policja na imprezie była. Tyle tylko, że panowie w wiekoszości stali wokół radiowozów w kilku, może i centralnych, ale jednak punktach (statycznych). Wiem, że nie można postawić policjhanta na każdej ulicy. Dlaczego jednak nie może być więcej patroli pieszych, które chdziłyby tu i tam. PAtrolując pieszo park i okolice można zobaczyć więcej i przy okazji silniej oddziaływać prezencyjnie, niż stojąc obok radiozozu koło przystanku w centrum przed wejściem do parku.

Czasem mma wrazenie, że w Policji kasy coraz więcej - vide nowe radiowozy, ale zwykłych patroli na ulicach coraz mniej.

Smutne sad.gif
Ajax
Ostatnio od kogoś usłyszałem ciekawą myśl.

Gdyby Policjant zarabia dobre pieniądze, poświęcał by się pracy, dawał z siebie więcej. A przy obecnych zarobkach mają to w d.. bo kto się będzie narażał za 1800zł?

Taki mały off topic
juar_78
CYTAT(Ajax @ wto, 31 maj 2011 - 04:53) *
Ostatnio od kogoś usłyszałem ciekawą myśl.

Gdyby Policjant zarabia dobre pieniądze, poświęcał by się pracy, dawał z siebie więcej. A przy obecnych zarobkach mają to w d.. bo kto się będzie narażał za 1800zł?

Taki mały off topic

Wiesz co, takie gadanie jest głupie.

A Ty myślisz, że jakby dostawał 2.600 to pracowałby dwa razy lepiej ?
A przperaszam, ktoś ich do tej policji na siłę zaciągał ?
Jak nie pasuje zawsze mogą się zwolnić - lista chętnych jest baaaaaaaardzo długa. A sami znajdą lepszą pracę, gdzie będą się poświęcać.

Nie tu leży problem.

Prawda jest taka, że Policja jest instytuacją nastawioną bardziej na karanie mandatami za cokoliwiek, niż rzeczywsitego dbania o bezpieczeństwo na osiedlach.
nieznajomy
dokładnie , to tak samo jak postawienie fotoradaru schowanego gdzieś w krzakach miało poprawić bezpieczeństwo na drogach.Zdrowo myślący i nie czytający gazety wyborczej - pozdrawiam wink.gif
juar_78
Jak już o Policji i jej działaniach (piorytetach). Inny przykład:

Policja robi co jakiś czas akcje trzeźwość, gdzie kontrolują 100 % kierowców. W takie akcje często jest zangażowanych po kilka patroli w jedym miejscu.
Nie popieram pijanych za kierownicą. Ale pytanie o efektywność takich działań. Pijani pwodują 6 % wypadków na drogach (takie statystyki niedawno słyszałem w radio, popierali się oficjalnymi źrodłami). Akcje tego typu zredukują to o ilem może z 6 % na 5 % ? - a jakie siły i środki zostają zaangażowane ?

Bardzo chętnie widzaiłbym podobne "naloty" z taką liczbą patroli na wybrane osiedla w mieście, co jakiś czas nocami, gdzie kontrolowanyby wszystkich, w szczególności podejrzana osoby kręcące się nocami. Szanse na złapanie przy okazji takich akcji wandali, wlamywaczy, etc. byłyby duże. Oddziaływania prewencyjne świetne. Ale jakoś o takich nalotach prewencyjnych nie slyszałem. Łatwiej ustawić się z dmuchawką na ulicy i kazać dmuchać.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.