Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
aertedg
Wczoraj okolo godziny 20 ktoś został potrącony na wysokosci mcdonalda na gołonogu nie wyglądało to ciekawie...
pawcio1978
Gregol:
W cywilizowanych krajach widac sluzby porzadkowe i potrafia pilnowac porzadku skutecznie. U nas nie. A wieksze wplywy z mandatow to wieksza kasa dla policjantow/straznikow. Dodatkowo u nas musisz kazda sprawe zglosic telefonicznie. Bo przeciez policjant/straznik idac czy jadac nie widza problemu. Kiedys kolo KMP na skrzyzowaniu byla kolizja 3 aut to oplacalo sie im z komendy podjezdzac 2-3 autami dostawczymi!?
olo
CYTAT(pawcio1978 @ nie, 11 wrz 2011 - 11:55) *
Gregol:
W cywilizowanych krajach widac sluzby porzadkowe i potrafia pilnowac porzadku skutecznie. U nas nie. A wieksze wplywy z mandatow to wieksza kasa dla policjantow/straznikow. Dodatkowo u nas musisz kazda sprawe zglosic telefonicznie. Bo przeciez policjant/straznik idac czy jadac nie widza problemu. Kiedys kolo KMP na skrzyzowaniu byla kolizja 3 aut to oplacalo sie im z komendy podjezdzac 2-3 autami dostawczymi!?

Naprawdę nie masz pojęcia o policji. Pieniądze z mandatów policyjnych wędrują do kasy państwa, nie do MSW. Tylko te dla tzw. SM wędrują do kasy miasta. Do każdej kolizji, nawet bliskiej, muszą podjeżdżać autem, bo takie są procedury. A co będzie jeśli zostaną w międzyczasie wezwani do czegoś "większego" ? Pobiegną do komendy po samochód? Nie trzeba każdej sprawy zgłaszać telefonicznie. To lenistwo i nic więcej. Miałem kiedyś przygodę z tzw. SM i po dłuższej wymianie zdań okazało się, że nie muszę dzwonić do Głównej Siedziby, sami sięwzięli do roboty. I to na tyle w temacie.
Leszek
Dodatkowo nie zapominajmy, że w wozie mają sprzęt - mają lecieć obładowani jak wielbłądy na piechotę?
vacu
Taka mała ciekawostka - nie dotyczy DG ale wyżej toczyła się dyskusja nt. skuteczności policji w naszym mieście/kraju, otóż policja działa bardzo skutecznie jeżeli "zleceniodawcą" jest korporacja, oto dowód (inny przykład - w podobnej ankiecie osobiście brałem udział kilka lat temu na wylotówce z Konina więc to nie jest jednostkowy przypadek), byłoby super gdyby równie żarliwie wypełniali swoje obowiązki w sprawach o "większej szkodliwości społecznej" rolleyes.gif
W każdym razie gdy następnym razem ktoś nie będzie się mógł doczekać pomocy kiedy zostanie napadnięty lub ukradną mu auto niech pamięta, że policjanci na pewno nie wcinają pączków tylko realizują niezwykle istotne dla naszego bezpieczeństwa zadania takie jak poszukiwanie nielegalnych dekoderów, wyłapywanie handlarzy podrabianymi t-shirtami lub tropienie zorganizowanych grup kopiujących filmy na DVD.
:/
paw74
CYTAT(olo @ pon, 12 wrz 2011 - 20:54) *
CYTAT(pawcio1978 @ nie, 11 wrz 2011 - 11:55) *
Gregol:

Naprawdę nie masz pojęcia o policji. Pieniądze z mandatów policyjnych wędrują do kasy państwa, nie do MSW. Tylko te dla tzw. SM wędrują do kasy miasta. Do każdej kolizji, nawet bliskiej, muszą podjeżdżać autem, bo takie są procedury. A co będzie jeśli zostaną w międzyczasie wezwani do czegoś "większego" ? Pobiegną do komendy po samochód? Nie trzeba każdej sprawy zgłaszać telefonicznie. To lenistwo i nic więcej. Miałem kiedyś przygodę z tzw. SM i po dłuższej wymianie zdań okazało się, że nie muszę dzwonić do Głównej Siedziby, sami sięwzięli do roboty. I to na tyle w temacie.

olo pieniądze z mandatów od policji jak dostaniesz to trafiają do kasy Urzędu Wojewódzkiego, jakie tam procedury podjeżdżania do kolizji, jadą i zastawiają miejsce autem, widziałeś kiedyś policjanta z drogówki na pieszo( chyba że kierował ruchem ulicznym)? bo ja tak a było to ładnych kilka lat temu i nic nie robił tylko stał bo co miał robić bez suszarki? zawsze dojeżdżają autami bo sobie spokojnie siądą i popiszą papierki np. mandacik.
co do policji albo straży miejskiej to tak ich wyzywacie i psy na nich wieszacie, ale jak przyjdzie co do czego to zaraz 997 albo 986 i pomóżcie, ganić kogoś to bardzo łatwo ale pochwalić czasem to już się nie da.
sam osobiście niedawno dzwoniłem na SM bo sąsiad pomimo moich próśb nie chciał zgasić ogniska(palił śmieci i jechało jak nie powiem z czego), zadowoleni byli że mają robotę, nie upłynęło 10 minut i się pojawili i załatwili sprawę .
pawcio1978
Nawet jak kasa idzie do Urzedu Wojewodzkiego to przeciez moga przelac do KWP. Do prostej kolizji nie trzeba 2-3 patroli policji. Skoro nie trzeba im zglaszac kazdej sprawy to czemu sami nie widza problemu?
pozdrawiam
CYTAT(pawcio1978 @ wto, 13 wrz 2011 - 16:48) *
Nawet jak kasa idzie do Urzedu Wojewodzkiego to przeciez moga przelac do KWP. Do prostej kolizji nie trzeba 2-3 patroli policji. Skoro nie trzeba im zglaszac kazdej sprawy to czemu sami nie widza problemu?

Mod: Dla przypomnienia to forum służy merytorycznej dyskusji a nie bezmyślnemu narzekaniu i nabijaniu dziesiątek postów i dla zasady spierania się ze wszystkim co jest tutaj napisane. Tak wiemy ze Szanownemu Panu nie podoba się wiele rzeczy lecz my o tym już wiemy i nie musisz nam o tym codziennie rano przypominać. Jak widzisz zdania są mocno podzielone. Jest cala masa innych miejsc gdzie możesz dać upust swojej fantazji ale nie tutaj. Generalnie jak nie jesteś czegoś pewien to nie pisz lub licz się z druzgocąca krytyka. Tak dla przypomnienia to forum nie jest dla wszystkich lecz jedynie jedynie dla tych którzy szanują pewne postanowienia z regulaminu. Proponuje moje sugestie potraktować poważnie jeśli dalej chcesz mieć możliwość pisania na forum.
pawcio1978
Pozdrawiam:
Admini i Moderatorzy i tak nie potrafia zajac sie forum. W pozostalych tematach inni tez nie trzymaja sie tematu glownego. I tego nikt nie zauwaza.

Mod: Ostateczne ostrzeżenie. Powód off topic. Pamiętaj iż pisanie na forum jest przywilejem a nie prawem. Jak Ci sie forum nie podoba to z niego nie korzystaj!!!
gregol
CYTAT(vacu @ wto, 13 wrz 2011 - 11:50) *
Taka mała ciekawostka - nie dotyczy DG ale wyżej toczyła się dyskusja nt. skuteczności policji w naszym mieście/kraju, otóż policja działa bardzo skutecznie jeżeli "zleceniodawcą" jest korporacja, oto dowód (inny przykład - w podobnej ankiecie osobiście brałem udział kilka lat temu na wylotówce z Konina więc to nie jest jednostkowy przypadek), byłoby super gdyby równie żarliwie wypełniali swoje obowiązki w sprawach o "większej szkodliwości społecznej" rolleyes.gif

W artykule jest napisane, że zajmowali się tym policjanci z komórki ds. przestępczości gospodarczej. Po to oni są. A państwo jednak w takim wypadku dość sporo traci więc chyba dobrze, że to kontrolują.

Co do drugiej sprawy.. cóż. Chciałbym wierzyć, że to jednostkowy wypadek i zostały wyciągnięte konsekwencję. (Ale i tak nie uwierzę..)

CYTAT(paw74 @ wto, 13 wrz 2011 - 15:51) *
co do policji albo straży miejskiej to tak ich wyzywacie i psy na nich wieszacie, ale jak przyjdzie co do czego to zaraz 997 albo 986 i pomóżcie, ganić kogoś to bardzo łatwo ale pochwalić czasem to już się nie da.
sam osobiście niedawno dzwoniłem na SM bo sąsiad pomimo moich próśb nie chciał zgasić ogniska(palił śmieci i jechało jak nie powiem z czego), zadowoleni byli że mają robotę, nie upłynęło 10 minut i się pojawili i załatwili sprawę .

Niestety co do SM, to choć chciałbym to jakoś powodów do chwalenia nie znajduję. A jak poszukasz to znajdziesz na forum moje słowa jak broniłem tego, że jedyne co robią zimą to wożą na izbę pijanych z ławek i ratują im życie.

I aby wrócić ładnie od tematu wątku i jednocześnie pochwalić dąbrowską policję, że gdy trzeba to działa skutecznie to dzisiejsze zdarzenie.

W okolicach 18-19 na Kasprzaku, na osiedlowej drodze tuż za Biedronką w kierunku kościoła. Coś srebrnego (nie wiem co to za auto było) postanowiło dokonać bliskiego spotkania z wybiegającym dzieckiem spomiędzy zaparkowanych samochodów. Niestety (dla siebie) kierowca wpadł na genialny pomysł ucieczki z miejsca zdarzenia.. Co prawda po 5min się opamiętał i wrócił, jednak na dobre raczej mu to nie wyjdzie.
Policja była bardzo szybko na miejscu wypadku, nie minęło chyba 5 min jak było już ich słychać. Pogotowie może z 10-15min. Dziecku poważnego nic się nie stało, wyczołgało się z jezdni o własnych siłach. Oczywiście pogotowie je zabrało. Ale to chyba normalne w przypadku wypadków komunikacyjnych z dziećmi.
Reaper
A co to dzisiaj popołudniu na przejeździe kolejowym strzeżonym w Ząbkowicach się działo, wie ktoś? Trasa zakorkowana, to chciałem koło pogori starej pocisnąć, a tam sznurek aut i rogatki jak by w połowie otwarte.

Dobrze, że wzdłuż torów towarowych jest dróżka na Piekło biggrin.gif
Lui
Cysterna się zapaliła. smile2.gif
signaal
CYTAT(gregol @ czw, 15 wrz 2011 - 23:18) *
CYTAT(vacu @ wto, 13 wrz 2011 - 11:50) *

W artykule jest napisane, że zajmowali się tym policjanci z komórki ds. przestępczości gospodarczej. Po to oni są. A państwo jednak w takim wypadku dość sporo traci więc chyba dobrze, że to kontrolują.

Co do drugiej sprawy.. cóż. Chciałbym wierzyć, że to jednostkowy wypadek i zostały wyciągnięte konsekwencję. (Ale i tak nie uwierzę..)

PG nie jeździ na wizyty samo. Zawsze jedzie z patrolem/patrol ich podwozi. Do poważniejszych spraw wykorzystują wydziały realizacji.
marcin.p
Wczoraj w godzinach popołudniowych zakorkowana była ul. gwardii ludowej w obu kierunkach. A policja co? A NIC ! Tzn. przez chwile pokierowali ruchem ale jak przejeżdżałem koło zajezdni kilka minut później po patrolu nie było już ani śladu. Czyżby dawali gdzieś darmowe kebaby?

Przez kilka ostatnich kilku dni na skrzyżowaniu 1000-lecia i podlesie widuję drogówkę pilnującą nierobów udających, że naprawiają drogę. Po co oni tam stoją? Ok może łapią na radar, czasami sprawdzą kilku na alkomacie, ale do jasnej cholery dlaczego nie zajmą się tym, że roboty drogowe są źle oznakowane, że studzienki wystające na kilka cm wogóle nie są oznakowane.
juar_78
CYTAT(marcin.p @ sob, 24 wrz 2011 - 11:17) *
Wczoraj w godzinach popołudniowych zakorkowana była ul. gwardii ludowej w obu kierunkach. A policja co? A NIC ! Tzn. przez chwile pokierowali ruchem ale jak przejeżdżałem koło zajezdni kilka minut później po patrolu nie było już ani śladu. Czyżby dawali gdzieś darmowe kebaby?

Przez kilka ostatnich kilku dni na skrzyżowaniu 1000-lecia i podlesie widuję drogówkę pilnującą nierobów udających, że naprawiają drogę. Po co oni tam stoją? Ok może łapią na radar, czasami sprawdzą kilku na alkomacie, ale do jasnej cholery dlaczego nie zajmą się tym, że roboty drogowe są źle oznakowane, że studzienki wystające na kilka cm wogóle nie są oznakowane.

Czemu się złościsz tak. Przecież policja kierująca ruchem to raczej ciekwostka, głównie z turniejów drogówki. Na drzwiach radiowozów w Czechach pisze: pomahat a chranit. U nas śmiało można wymalować łapać i karać.

Jako kierowcy, następujący obrazek nie dziwi nic: niedrożne skrzyżowanie, bo na wskutek objazdu jeden skręt obciążony a sygnalizacja na tym skręcie świeci krótko - w godzinach szczytu megakorki. Pokierowanie ruchem i przedłużenie lewoskrętu oszczędziłoby wiecle czasu, nerwów, etc. Policji brak.
Kawałek dalej, jak już uda nam się po godzinie stania skręcić - kwałęk prostej i ......... <R>
vacu
Jakoś w tygodniu trafiłem na patrol stojący na lewym pasie Sobieskiego obok b. salonu Seata (teraz chyba Japan Cars), zatrzymywali co któreś auto na dmuchanie w balonik. Akcję popieram jednak miejsce niezbyt szczęśliwe, bo stali na łuku i zasłaniały ich krzaki, koleś w Octavii, który mnie wyprzedzał musiał dość ostro hamować (niby mieli odpalonego "koguta" ale widocznie mimo to ich nie zauważył), ja wiem, że tam jest ograniczenie do 50 ale trzeba mieć wyobraźnię - nie wszyscy jeżdżą przepisowo, wystarczyło się ustawić ciut dalej za łukiem wink.gif

BTW - ktoś wie co to za akcja i dlaczego tam?
Mały77
CYTAT(vacu @ nie, 25 wrz 2011 - 14:27) *
BTW - ktoś wie co to za akcja i dlaczego tam?

Ostatnio bardzo często stoją i "dmuchają" i to w różnych miejscach. Ja ostatnio parę razy ich spotkałem wink.gif
Ajax
Dziś ok godziny 19. Na mydlicach doszło do śmiertelnego potrącenia. Prawdopodobnie starszy mężczyzna przebiegał w niedozwolonym miejscu.
ryb
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...w-polskich.html

Często tamtędy jeżdżę i często ludzie potrafią wybiec mi prawie pod koła (miejsce naprzeciw przystanku, między jednymi pasami a drugimi)

//
co do dmuchania w balonik, w ciągu 2-3 miesięcy miałem taką kontrolę około 3-4 razy, w tym dwa razy zostałem zatrzymany jadąc a raz w rejonie pogorii 1 łapali do dmuchania wszystkich jak leci. popieram
olo
CYTAT(ryb @ pon, 26 wrz 2011 - 13:18) *
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...w-polskich.html

Często tamtędy jeżdżę i często ludzie potrafią wybiec mi prawie pod koła (miejsce naprzeciw przystanku, między jednymi pasami a drugimi)

Kilka lat temu, gdy robilem PJ Zbyszek, mój instruktor mówił krótko: Wjeżdżasz na Mydlice-uważaj na baby-potrafią się zjawić nagle. Można by rzec, jak motocykliści.
paw74
Dąbrowa Górnicza: Utrudnienia na krajowej "jedynce" po zderzeniu ciężarówek
Dzisiaj, 28 września (14:00)

Cztery ciężarówki zderzyły się na krajowej "jedynce" w Dąbrowie Górniczej. Policja informuje o dwóch rannych osobach. Jeden pas ruchu w kierunku Warszawy jest całkowicie zablokowany.

Ciężarówki zderzyły się na skrzyżowaniu. Jadący w kierunku Warszawy kierowca tira nie zdążył zahamować. Na razie nie wiadomo, dlaczego uderzył w stojącą tam inną ciężarówkę, która z kolei uszkodziła dwie następne.

Jak informuje policja, na szczęście żaden z przewożonych towarów nie wysypał się na jezdnię. Jednak w okolicy zjazdu na Ząbkowice jeden pas ruchu jest zablokowany.

Niebawem na miejscu ma pojawić się samochód pomocy drogowej z dźwigiem, który będzie usuwał blokujące przejazd ciężarówki.

http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-dabr...e-po,nId,362087

jutro wrzucę krótki filmik

http://youtu.be/_TEUwvFDuXo?hd=1
piotrkj
Ostatnio przeglądałem jedno z czasopism związanych z bezpieczeństwem i doznałem szoku.

Mianowicie w czasopiśmie Safety and Security” link http://www.safetyandsecurity.pl jest artykuł który ujawnia według mnie tajemnice które mogą być przydatne przestępcom i terrorystom.

Jest tam artykuł o monitoringach miast w Polsce m.in. naszego miast gdzie wskazuje się dane które nie powinny być ujawniane np. liczba kamer w mieście ilość środków na nie przeznaczone i ilość interwencji Policji.

Nie wspomnę już o drugim artykule o włamaniach do systemów alarmowych.

Czasopismo jest dostępne online i jest bezpłatne więc każdy ma do niego dostęp czyli przestępca nawet nie musi się specjalnie wysilać.

Czy nie uważacie że publikowanie takich artykułów to łamanie prawa?
Ajax
To są najzwyklejsze dane. Np kiedyś zakładając monitoring w jednym mieście - gazety, władze, wszyscy mówili ile kamer będzie oraz za jaką kwotę jest instalowany system monitoringu. Więc napewno nie są to dane tajne. A czy komuś mogą pomóc? wątpię
Bartek
CYTAT(piotrkj @ czw, 29 wrz 2011 - 10:15) *
Ostatnio przeglądałem jedno z czasopism związanych z bezpieczeństwem i doznałem szoku.

Mianowicie w czasopiśmie Safety and Security” link http://www.safetyandsecurity.pl jest artykuł który ujawnia według mnie tajemnice które mogą być przydatne przestępcom i terrorystom.

Jest tam artykuł o monitoringach miast w Polsce m.in. naszego miast gdzie wskazuje się dane które nie powinny być ujawniane np. liczba kamer w mieście ilość środków na nie przeznaczone i ilość interwencji Policji.

Czasopismo jest dostępne online i jest bezpłatne więc każdy ma do niego dostęp czyli przestępca nawet nie musi się specjalnie wysilać.

Super reklama ;-)
pozdrawiam
CYTAT(piotrkj @ czw, 29 wrz 2011 - 10:15) *

Mianowicie w czasopiśmie Safety and Security? link http://www.safetyandsecurity.pl jest artykuł który ujawnia według mnie tajemnice które mogą być przydatne przestępcom i terrorystom.

No wiedzę ze szok był dosyć poważny, bo nie jest to pierwsze forum gdzie czytam ta sama wypowiedz. Post warunkowo nie został skasowany lecz przeniesiony do odpowiedniego tematu, być może kogoś zainteresuje tematyka podanego czasopisma. Przypominam tylko ze nie będzie tolerowania tworzenia nowych tematów w celu reklamy/antyreklamy??? takich publikacji.
xMarcinx
KOD
Dziesięcioletni chłopiec został pogryziony przez amstaffa w Dąbrowie Górniczej - poinformowała śląska policja. Do zdarzenia doszło wieczorem na klatce schodowej.

Jak wynika z informacji policji, chłopiec wyszedł na klatkę schodową, a w chwilę później z mieszkania sąsiada wyskoczył pies rasy amstaff.

- Amstaff ugryzł dziecko w twarz - poinformował asp. Marek Wręczycki z biura prasowego śląskiej komendy policji.

Do zdarzenia doszło o godz. 18.50 przy ulicy Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej.

Dziecko zostało przewiezione do Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II w Sosnowcu.

(bart)

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dzi...ml?ticaid=1d246
zizi
CYTAT(xMarcinx @ wto, 04 paź 2011 - 22:10) *
KOD
Dziesięcioletni chłopiec został pogryziony przez amstaffa w Dąbrowie Górniczej - poinformowała śląska policja. Do zdarzenia doszło wieczorem na klatce schodowej.

Jak wynika z informacji policji, chłopiec wyszedł na klatkę schodową, a w chwilę później z mieszkania sąsiada wyskoczył pies rasy amstaff.

- Amstaff ugryzł dziecko w twarz - poinformował asp. Marek Wręczycki z biura prasowego śląskiej komendy policji.

Do zdarzenia doszło o godz. 18.50 przy ulicy Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej.

Dziecko zostało przewiezione do Centrum Pediatrii im. Jana Pawła II w Sosnowcu.

(bart)

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Dzi...ml?ticaid=1d246

Ciekawe jaki numer bloku,bo na moim osiedlu pełno lata tych psów /:

motonita2002
Komunikat na stronie Policji w Dąbrowie
szer
CYTAT
Groźny wypadek w Dąbrowie Górniczej
28 minut temu

Do groźnego wypadku doszło na drodze krajowej numer 94 w Dąbrowie Górniczej. Samochód osobowy zderzył się z dostawczym. Jak informuje reporter RMF FM, siła uderzenia była tak duża, że osobowe BMW zostało rozerwane na dwie części.
Trasa na wysokości dzielnicy Strzemieszyce jest całkowicie zablokowana - zarówno w stronę Krakowa jak i Katowic.

RMF24.pl
signaal
CYTAT(szer @ sob, 08 paź 2011 - 16:34) *
CYTAT
Groźny wypadek w Dąbrowie Górniczej
28 minut temu

Do groźnego wypadku doszło na drodze krajowej numer 94 w Dąbrowie Górniczej. Samochód osobowy zderzył się z dostawczym. Jak informuje reporter RMF FM, siła uderzenia była tak duża, że osobowe BMW zostało rozerwane na dwie części.
Trasa na wysokości dzielnicy Strzemieszyce jest całkowicie zablokowana - zarówno w stronę Krakowa jak i Katowic.

RMF24.pl

Materiał KMP DG
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-gorniczej.html
prezes
właśnie spacerowałem o tej porze na Sroczej Górze, i zastanawialiśmy się co się stało, że tyle jechało wozów na sygnale obok :/
Leszek
W świetnym stanie technicznym musiała być ta beemka - normalne samochody nie rozpadają się na pół nawet po mocnym uderzeniu...
gregol
CYTAT(Leszek @ nie, 09 paź 2011 - 13:23) *
W świetnym stanie technicznym musiała być ta beemka - normalne samochody nie rozpadają się na pół nawet po mocnym uderzeniu...

Przód z Niemiec, tył z Holandii, nowość z garażu gdzieś w zachodniej części Polski i "nówka, nie śmigana".
juar_78
Czy ktoś wie jakie siły i środki służb ratowniczych zostały zadysponowane do wypadków z soboty na S1 i DK94. W szczególności mam na myśli:
- ewentualny udział OSP,
- jakie i skąd zostały zadysponowane zespoły ratownictwa medycznego ?
signaal
CYTAT(juar_78 @ wto, 11 paź 2011 - 09:53) *
Czy ktoś wie jakie siły i środki służb ratowniczych zostały zadysponowane do wypadków z soboty na S1 i DK94. W szczególności mam na myśli:
- ewentualny udział OSP,

W Dąbrowie OSP z zasady nie pojawia się przy wypadkach. Na zdjęciach również nie widać ich śladu.
juar_78
CYTAT(signaal @ wto, 11 paź 2011 - 08:20) *
- ewentualny udział OSP,

W Dąbrowie OSP z zasady nie pojawia się przy wypadkach. Na zdjęciach również nie widać ich śladu.

Myślale np. o OSP Strzemieszyce przy wypadku na DK94. Ale masz racje nasze JRG jest na tyle operatywne, że pomoc OSP przy tego typu wydarzeniach jest raczej sporadyczna.
signaal
CYTAT(juar_78 @ wto, 11 paź 2011 - 11:31) *
- ewentualny udział OSP,

Myślale np. o OSP Strzemieszyce przy wypadku na DK94. Ale masz racje nasze JRG jest na tyle operatywne, że pomoc OSP przy tego typu wydarzeniach jest raczej sporadyczna.

Nie wiem co przyczyną tego stanu rzeczy jest ale również "będzińskie" OSP udzielają się przy wypadkach sporadycznie (mimo, że jest ich w powiecie kilkadziesiąt). Dla odmiany katowickie OSP udzielają się na drogach regularnie, w tym na autostradzie i na S86.
juar_78
CYTAT(signaal @ wto, 11 paź 2011 - 09:29) *
CYTAT(juar_78 @ wto, 11 paź 2011 - 11:31) *
- ewentualny udział OSP,

Nie wiem co przyczyną tego stanu rzeczy jest ale również "będzińskie" OSP udzielają się przy wypadkach sporadycznie (mimo, że jest ich w powiecie kilkadziesiąt). Dla odmiany katowickie OSP udzielają się na drogach regularnie, w tym na autostradzie i na S86.

Powiat będziński całkiem obszerny. Tymczasem JRG jedna i ponadto tylko posterunek w Siewierzu. A gdzie z Będzina, czy Siewierza do gm. Bobrowniki lub północnych części gminy Psary i Mierzęcice. No ale widać strategia jest inna. Będzińskie OSP nawet za bardzo nie są wyposażane w sprzet ratownictwa technicznego. Mój kuzn - członek jednej z OSP w gminie Psary na pytanie czemu go nie mają powiedział: po co o tak do wypadków nie jeździmy.
Leszek
Może jest to kwestia stosunku wyposażenie PSP/zapotrzebowanie?
Master
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-pogorii-3.html

Wyłowiono zwłoki mężczyzny z "Pogorii 3"
Środa, 12-10-2011 Dąbrowa Górnicza

Policjanci z dąbrowskiej komendy ustalają przyczyny i okoliczności śmierci mężczyzny, którego zwłoki wyłowiono dzisiaj po południu ze zbiornika wodnego "Pogoria 3". Przybyły na miejsce prokurator zarządził sekcję zwłok.

Dzisiaj po południu policjanci z Dąbrowy Górniczej zostali powiadomieni przez wędkarzy o drufujących po zbiorniku wodnym "Pogoria 3" zwłokach. Na miejsce przybyli strażacy którzy wyłowili ciało mężczyzny. Policjanci wykonali oględziny miejsca zdarzenia oraz ustalili jego dane personalne. Stan, w jakim znaleziono zwłoki, wskazuje na to, że mogły one znajdować się w wodzie niedługo. Przybyły na miejsce prokurator zarzadził sekcję zwłok. Biegli eksperci z zakładu medycyny sądowej, postarają się odpowiedzieć na pytanie, co było przyczyną śmierci mieszkańca Będzina.

gregol
Dziś koło 17-18 (nie pamiętam dokładnie) na przejściu dla pieszych przy ulicy 3 Powstania Śląskiego/Piłsudskiego, czyli koło przystanku, potrąciło (słyszałem z drugiej ręki) nastoletnią dziewczynę. Odbiła się od jednego auta i wpadła pod drugie. Sądząc po tym jak szybko odjechało pogotowie (słyszałem tylko z okna) to kiepsko było.
domeldg
11.10.2011 na skrzyżowaniu ulic Sobieskiego z Sienkiewicza ok. godz. 18 . Doszło do wypadku motocykl wjechał w fiata Punto. Przejeżdzałem akurat wtedy tędy i zrobił sie troche korek na drodze.
WIecej szczegołów nie znam..........
paw74
CYTAT(Master @ śro, 12 paź 2011 - 23:44) *
http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/w...-pogorii-3.html

Wyłowiono zwłoki mężczyzny z "Pogorii 3"
Środa, 12-10-2011 Dąbrowa Górnicza

Policjanci z dąbrowskiej komendy ustalają przyczyny i okoliczności śmierci mężczyzny, którego zwłoki wyłowiono dzisiaj po południu ze zbiornika wodnego "Pogoria 3". Przybyły na miejsce prokurator zarządził sekcję zwłok.

Dzisiaj po południu policjanci z Dąbrowy Górniczej zostali powiadomieni przez wędkarzy o drufujących po zbiorniku wodnym "Pogoria 3" zwłokach. Na miejsce przybyli strażacy którzy wyłowili ciało mężczyzny. Policjanci wykonali oględziny miejsca zdarzenia oraz ustalili jego dane personalne. Stan, w jakim znaleziono zwłoki, wskazuje na to, że mogły one znajdować się w wodzie niedługo. Przybyły na miejsce prokurator zarzadził sekcję zwłok. Biegli eksperci z zakładu medycyny sądowej, postarają się odpowiedzieć na pytanie, co było przyczyną śmierci mieszkańca Będzina.

z tego co słyszałem był to będzinianin

Leszek
Z tego, co widać nawet w zacytowanym przez Ciebie fragmencie - istotnie...
olo
CYTAT(Leszek @ czw, 13 paź 2011 - 14:49) *
Z tego, co widać nawet w zacytowanym przez Ciebie fragmencie - istotnie...

oj tam, oj tam
Leszek
No wiem, czytanie całości tekstu (ze zrozumieniem zwłaszcza) zanika - o tempora, o mores laugh.gif
motonita2002
Kilka przykładów bezmyślnych zachowań w ruchu drogowym, zarejestrowanych w naszym mieście do obejrzenia TUTAJ
vacu
CYTAT(motonita2002 @ nie, 16 paź 2011 - 19:36) *
Kilka przykładów bezmyślnych zachowań w ruchu drogowym, zarejestrowanych w naszym mieście do obejrzenia TUTAJ

Oczywiście takich sytuacji nie pochwalam ale po częsci winę w sytuacjach jak na pierwszych dwóch filmach (światła obok Reala) ponosi ten co obmyśla taką sygnalizację. Konkretnie chodzi mi o sytuację, gdzie w odległości kilkunastu metrów mamy podwójne światła ale tylko te dalsze mają sygnalizator u góry. Podobną sytuację miałem w Siewierzu - jadąc od strony Cz-wy były światła na skrzyżowaniu. W pewnym momencie kawałek przed przed skrzyżowaniem zrobiono przejście dla pieszych z osobną sygnalizacją ale też tylko na pionowym słupie. No i zdarzyło mi się za pierwszym razem, że patrząc na dalszy sygnalizator przejechałem przez pasy na czerwonym. Wtedy się zorientowałem ale później jeszcze kilka razy widziałem innych popełniających ten błąd. Oczywiście kierowca powinien uważać tylko po co tworzyć takie niebezpieczne sytuacje?

PS. Jeśli dobrze kojarzę to w Siewierzu już nie ma tego przejścia i sygnalizacji albo jest przesunięte dalej od skrzyżowania.
gregol
CYTAT(motonita2002 @ nie, 16 paź 2011 - 20:36) *

Co do świateł koło działek/reala czyli pierwsze dwa filmiki... Ładnie to wygląda na filmie, ale te światła zapalają się tam tylko na guzik i samemu zdarzyło mi się w zamyśleniu w ostatniej chwili zauważyć czerwone, a dwa, że kierowcy są wpatrzeni w światło przy skrzyżowaniu i klapki na oczach i nic nie widzą. Ale na kontakcie wygląda to na cwaniactwo wink.gif i ślicznie i pięknie na równi z kretynem z czerwonego fiata.
Co nie znaczy, że usprawiedliwiam kogokolwiek.. bo jeżdżenie na pamięć jest słabe i jak widać na filmikach może doprowadzić do tragedii. Chodzi mi fakt o nazywanie cwaniactwem co jest po prostu głupotą.

A druga sprawa.
Będę co prawda w tym wypadku niekonsekwentny co do moich wcześniejszych wypowiedzi, bo nie pofatygowałem się aby zadzwonić po straż miejską.. Więc nie powinienem sobie zadawać pytania czy są nierobami lub zastanowić się czy ktoś komuś czegoś ale z drugiej strony takie miejsce? Chyba mają jakieś patrole.. do rzeczy.
Mieliście okazję przejść się Tysiąclecia (lub co gorsza przejechać) od Świtu w kierunku al. Zagłębia Dąbrowskiego w niedzielę w okolicach południa, szczególnie gdy jest ładna pogoda? Rozumiem targ.. szał zakupów i pęd po półdarmowe ciuchy, ale to co dzieje się tam z samochodami to przesada. Auta na chodniku stoją tak, że aby wyminąć je to trzeba przekroczyć podwójną ciągłą linię a po
drugiej stronie zaparkowanego auta brak obowiązkowego 1,5m dla pieszych. Dwie czy trzy niedziele temu, całe skrzyżowanie (piłsudskiego-tysiaclecia) się zakorkowało bo auta już wjechały na skrzyżowanie a koło Świtu właśnie w ten sposób był zablokowany pas i klops... Schodząc w dół Tysiąclecia, skrzyżowanie z Prusa, tu już można zapomnieć o przepisowych odległościach. Włącznie z autem zaparkowanym na łuku skrzyżowania. Oczywiście przepisy co do odległości przed pasami również nierespektowane.. a o takiej drobnostce jak trawniki to już nawet pisać nie ma co. Auta stoją wszędzie i jak komu wygodniej.
Jak wspomniałem wyżej.. oczywiście mogłem wezwać straż miejską. Ale z drugiej strony.. niedziela, okolice południa centrum Gołonoga. Czy oni mają jakieś patrole? Czy w tym czasie są zbyt zajęci wystawianiem mandatów za stawanie na klepisku a nie na zapchanych parkingach pod blokami..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.