Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
signaal
http://www.czerwonesamochody.com/details.php?image_id=13621
Rozbity 27 lutego w wyniku zderzenia z seicento na skrzyżowaniu 1 Maja z Augustynika. Najprawdopodobniej radiowóz kończy karierę.
juar_78
CYTAT(signaal @ nie, 01 mar 2015 - 16:49) *
http://www.czerwonesamochody.com/details.php?image_id=13621
Rozbity 27 lutego w wyniku zderzenia z seicento na skrzyżowaniu 1 Maja z Augustynika. Najprawdopodobniej radiowóz kończy karierę.

W okolicznościach?
menago
akurat bylem tam chwile po tym wypadku i ludzie mowili ze jedno jechalo prosto, a drugie wyjezdzalo 'od garazy' (po stronie Augustynika) i wymusilo.

do tego przyjechaly chyba 2 straze pozarne, radiowoz, karetka + nieoznakowana astra
signaal
CYTAT(menago @ nie, 01 mar 2015 - 20:59) *
akurat bylem tam chwile po tym wypadku i ludzie mowili ze jedno jechalo prosto, a drugie wyjezdzalo 'od garazy' (po stronie Augustynika) i wymusilo.

do tego przyjechaly chyba 2 straze pozarne, radiowoz, karetka + nieoznakowana astra

Wymusił kierowca seicento.
juar_78
CYTAT(signaal @ nie, 01 mar 2015 - 22:55) *

Szkoda radiowozu. Ale to auto w rejestratorem prędkości, więc pewnie szybciutko przyjdzie coś nowego.
signaal
CYTAT(juar_78 @ pon, 02 mar 2015 - 08:23) *
CYTAT(signaal @ nie, 01 mar 2015 - 22:55) *

Szkoda radiowozu. Ale to auto w rejestratorem prędkości, więc pewnie szybciutko przyjdzie coś nowego.

W sumie to ubiegłoroczna insignia przyszła za tą vectrę (miała chyba z 6-7 lat). cool.gif
juar_78
Jeszcze w temacie bezpieczenstwa, karania kierowców, podwyższania taryfikatorów za mandaty. Szkoda, że takowych nie ma dla odpowiedzialnych za drogi. W nocy trochę śniegu spadło a o ósmej rano stan dtś katastrofa. Przyklejony do jezdni zbrylony śnieg. Efekt. Ciężarowe auto w rowie i droga stoi sto procent. Zero ruchu. A niedawno czytałem, że dtś zarządza wspólnie sralezja. Jeżeli tak to ja za sralezje dziękuje.
Na dtś w kierunku Katowic wjeżdżałem w Zabrzu. Można było a4 lub przez Bytom. Na wjeździe na dtś w Zabrzu jeednak zero informacji. Zero kierowania ruchem. Gdzie służby. Skoro policjancji prewencji mogą robić akcje trzeźwość to czemu nie mogą pomóc w ramach akcji paraliż komunikacyjny? A gdzie inne służby uprawnione do kierowania ruchem? Straż miejska na czele, zaraz po policji? A przecieżjeszcze jest straż graniczna, inspekcja... Najłatwiej wymagać od kierowców tylko.
JanekS.
Pozdrawiam wszystkich MATOLOW ktorzy juz sobie zalozyli LETNIE OPONY!!!

juar_78
CYTAT(juar_78 @ wto, 03 mar 2015 - 06:51) *
Jeszcze w temacie bezpieczenstwa, karania kierowców, podwyższania taryfikatorów za mandaty. Szkoda, że takowych nie ma dla odpowiedzialnych za drogi. W nocy trochę śniegu spadło a o ósmej rano stan dtś katastrofa. Przyklejony do jezdni zbrylony śnieg. Efekt. Ciężarowe auto w rowie i droga stoi sto procent. Zero ruchu. A niedawno czytałem, że dtś zarządza wspólnie sralezja. Jeżeli tak to ja za sralezje dziękuje.
Na dtś w kierunku Katowic wjeżdżałem w Zabrzu. Można było a4 lub przez Bytom. Na wjeździe na dtś w Zabrzu jeednak zero informacji. Zero kierowania ruchem. Gdzie służby. Skoro policjancji prewencji mogą robić akcje trzeźwość to czemu nie mogą pomóc w ramach akcji paraliż komunikacyjny? A gdzie inne służby uprawnione do kierowania ruchem? Straż miejska na czele, zaraz po policji? A przecieżjeszcze jest straż graniczna, inspekcja... Najłatwiej wymagać od kierowców tylko.

Właśnie doczytałem, że TIR stanął w poprzek na DTŚ chyba ok. 5. Więc od 5 rano, wiedząc iż zbliża się poranny szczyt, do godziny 8 sralezja wespół z kilkoma służbami uprawnionymi do kierowania ruchem i kontroli ruchu drogowego - nie potrafiły zorganizować niczego, aby ludzie nie wjeżdżali na zablokowaną DTŚ i wybrali inne trasy.

Jednocześnie teraz już rozumiem, dlaczego zatrudnienie w policji drogowej właśnie (a nie innych pionach) powinno wzrosnąć i to co najmniej kilkakrotnie. Uprawnienia na drodze powinny dostać zaś kolejne formacje "około-mundurowe". Te, które już są nie radzą sobie bowiem z niczym innym, niż obsługą różnych radarów, rejestratorów, mierników etc. oraz wypisywaniem (przepraszam - sprzedawaniem) bloczków mandatowych. Listę proponują zacząć od SOK (w odległości nie większej jednak, niż 20km od najbliższego torowiska PKP PLK) oraz ŻW (w odległości jednak nie większej, niż 50km od najbliższej jednostki wojskowej).
signaal
Scenka rodzajowa z Piłsudskiego
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=714...4372&type=1
Dla nieposiadających facebooka https://scontent-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-x...amp;oe=557AECE1

Co do bloczków mandatowych to polskim chyba fenomenem jest ściganie pieszych za chodzenie w mieście i ściganie kierowców za przekraczanie prędkości na autostradach...
vacu
CYTAT(signaal @ śro, 04 mar 2015 - 01:12) *
Co do bloczków mandatowych to polskim chyba fenomenem jest ściganie pieszych za chodzenie w mieście i ściganie kierowców za przekraczanie prędkości na autostradach...

Eeee, nie przesadzajmy, że tylko polskim, we Francji za co drugim mostem na autostradzie stoi patrol suszarkowy, a chowają się jeszcze bardziej niż nasi. Za pierwszym razem się dziwiłem dlaczego nikt nie przekracza 130 ale tylko za pierwszym razem.
Leszek
We Włoszech na autostradach jest za to system Tutor* - czyli odcinkowy pomiar prędkości. I na włoskich autostradach (podobnie zresztą jak na austriackich) rzadkością jest samochód jadący >130 km/h.

* http://www.naszswiat.net/poradniki/poradni...bezlitosny.html
Wyobrażacie sobie, jaki byłby skowyt jeżdżących "szybko, ale bezpiecznie", jakby tak dostali 7 mandatów po marne 500 zł każdy?
juar_78
CYTAT(vacu @ śro, 04 mar 2015 - 16:52) *

Eeee, nie przesadzajmy, że tylko polskim, we Francji za co drugim mostem na autostradzie stoi patrol suszarkowy, a chowają się jeszcze bardziej niż nasi. Za pierwszym razem się dziwiłem dlaczego nikt nie przekracza 130 ale tylko za pierwszym razem.

I na autostradzie z prędkości 130 ściągają na pobocze?
marcin.p
Rano ok. 6.20 na CB informowali o jakimś wypadku na Koksowniczej. Ktoś coś wie, słyszał?
vacu
CYTAT(juar_78 @ śro, 04 mar 2015 - 22:08) *

Nie, domyślam się, że to fotopstryk bo zwykle auto stoi za płotem czyli nawet nie jest w stanie ruszyć.

Dodam jeszcze, że w takim USA radiowóz stoi co dwa kilometry na autostradzie (przynajmniej na drodze 94, którą miałem okazję jeździć) i tam niewątpliwie ruszają za tobą jeśli jedziesz zbyt szybko. Dodatkowo stawiają atrapy radiowozów po zmroku, taki stojak, który z daleka wygląda jak radiowóz na sygnale, zwłaszcza w nocy. Nie wiem czy jest w tym fotopstryk, nie przyglądałem się. A opowiadano mi, że jak są kontrole trzeźwości to stoi mobilny areszt, obstawione są drogi "ucieczkowe" więc jeśli alkomat pokaże za dużo to od razu do paki.

W Niemczech także zostałem ściągnięty z autostrady za prędkość (tak! w Niemczech! Jechałem 130 ale miałem przyczepkę). Z ciekawszych miejsc to jeździłem jeszcze po Emiratach Arabskich, tam także widziałem więcej policji na autostradzie niż u nas, co prawda nie widziałem zatrzymania jednak uprzedzono mnie żeby nie szaleć bo zwłaszcza obcokrajowcom zdarza się kontrola.

Także mówiąc szczerze to biorąc wszystkie kraje w jakich byłem (a było tego sporo) to w Polsce najswobodniej jednak mimo wszystko można sobie pohulać, na autostradach to zatrzymania widziałem tylko w "Uwaga Pirat" a poza to jak się nie szaleje w zabudowanym to te 110-120 można popylać, więcej to i tak już stwarzanie zagrożenia, jedynie SM jest upierdliwa i na fotoradary trzeba uważać jednak one zwykle (poza pewnymi wyjątkami!) są w terenie zabudowanym gdzie i tak warto zwolnić.

Jak mam prawo jazdy 15 lat tak dostałem 3 czy 4 mandaty na łączną kwotę mniejszą niż 1000zł a święty nie jestem i trochę kilometrów zrobione mam więc nie przesadzajmy wink.gif
juar_78
CYTAT(vacu @ czw, 05 mar 2015 - 18:22) *
CYTAT(juar_78 @ śro, 04 mar 2015 - 22:08) *

Nie, domyślam się, że to fotopstryk bo zwykle auto stoi za płotem czyli nawet nie jest w stanie ruszyć.

Dodam jeszcze, że w takim USA radiowóz stoi co dwa kilometry na autostradzie (przynajmniej na drodze 94, którą miałem okazję jeździć) i tam niewątpliwie ruszają za tobą jeśli jedziesz zbyt szybko. Dodatkowo stawiają atrapy radiowozów po zmroku, taki stojak, który z daleka wygląda jak radiowóz na sygnale, zwłaszcza w nocy. Nie wiem czy jest w tym fotopstryk, nie przyglądałem się. A opowiadano mi, że jak są kontrole trzeźwości to stoi mobilny areszt, obstawione są drogi "ucieczkowe" więc jeśli alkomat pokaże za dużo to od razu do paki.

W Niemczech także zostałem ściągnięty z autostrady za prędkość (tak! w Niemczech! Jechałem 130 ale miałem przyczepkę). Z ciekawszych miejsc to jeździłem jeszcze po Emiratach Arabskich, tam także widziałem więcej policji na autostradzie niż u nas, co prawda nie widziałem zatrzymania jednak uprzedzono mnie żeby nie szaleć bo zwłaszcza obcokrajowcom zdarza się kontrola.

Także mówiąc szczerze to biorąc wszystkie kraje w jakich byłem (a było tego sporo) to w Polsce najswobodniej jednak mimo wszystko można sobie pohulać, na autostradach to zatrzymania widziałem tylko w "Uwaga Pirat" a poza to jak się nie szaleje w zabudowanym to te 110-120 można popylać, więcej to i tak już stwarzanie zagrożenia, jedynie SM jest upierdliwa i na fotoradary trzeba uważać jednak one zwykle (poza pewnymi wyjątkami!) są w terenie zabudowanym gdzie i tak warto zwolnić.

Jak mam prawo jazdy 15 lat tak dostałem 3 czy 4 mandaty na łączną kwotę mniejszą niż 1000zł a święty nie jestem i trochę kilometrów zrobione mam więc nie przesadzajmy wink.gif

Nikt nie neguje, że ograniczenia są po to, aby je respektować. Sam z tym nie mam jakiegoś specjalnego problemu. Też jeżdżę już naście lat i zostałem raz pouczony przez straż miejską za nieprawidłowe parkowanie. Mandatów zero. Choć oczywiście święty nie jestem - a niepłacenie mandatów też jest zawsze pochodną tego, czy wpadniemy.

Rzecz jednak o priorytetach. Nieoznakowany radiowóz prędzej Cię namierzy na autostradzie właśnie lub DTŚ, niż w mieście koło szkoły, osiedla, etc. Ile jest przypadków, że radar mierzy na końcówce terenu zabudowanego, gdzie nic już nie ma, tyle że tabliczka koniec tere u zabudowanego jest postawiona 500m dalej. Etc., etc.

Niedawno jedna za stacji tv ujawniła taki o to obrazek, że we wiosce na terenie zabudowanym oznakowany patrol łapał na radar - brawo, wieś to nie autostrada (a jak się okazało w sumie nie łapał) a drugi nieoznakowany jeździł cały czas z jednego jej końca na drugi tam i z powrotem, wyłapując kierowców, którzy ostrzegali się długimi. Mrugnięcie długimi - straszenie niebezpieczne. Angażowanie dwóch radiowozów i 4 policjantów na tego typu akcję, rzeczywiście dobra rzecz. Za to na ruchliwej ulicy koło szkoły usłyszysz wypowiedź policjanta, że tam nie mogą stać, bo jest ich za mało.

vacu
CYTAT(juar_78 @ czw, 05 mar 2015 - 21:34) *
Rzecz jednak o priorytetach. Nieoznakowany radiowóz prędzej Cię namierzy na autostradzie właśnie lub DTŚ, niż w mieście koło szkoły, osiedla, etc. Ile jest przypadków, że radar mierzy na końcówce terenu zabudowanego, gdzie nic już nie ma, tyle że tabliczka koniec tere u zabudowanego jest postawiona 500m dalej. Etc., etc.

Niedawno jedna za stacji tv ujawniła taki o to obrazek, że we wiosce na terenie zabudowanym oznakowany patrol łapał na radar - brawo, wieś to nie autostrada (a jak się okazało w sumie nie łapał) a drugi nieoznakowany jeździł cały czas z jednego jej końca na drugi tam i z powrotem, wyłapując kierowców, którzy ostrzegali się długimi. Mrugnięcie długimi - straszenie niebezpieczne. Angażowanie dwóch radiowozów i 4 policjantów na tego typu akcję, rzeczywiście dobra rzecz. Za to na ruchliwej ulicy koło szkoły usłyszysz wypowiedź policjanta, że tam nie mogą stać, bo jest ich za mało.

A z tym to się zgadzam w 100% smile2.gif Zresztą dotyczy to nie tylko ruchu drogowego. Wyjdziesz metr poza ogródek z piwem w lecie i nie mija minuta jak strażnik wyrasta jak spod ziemi. Ale jakoś nie mogę się doprosić aby przegogniono regularnie raczących się wódeczką pod chmurką żuli spod mojego bloku.

[Edytka]
Zresztą jeden z mandatóów, który dostałem to właśnie zdobyty w gminie Mykanów na DK1, słynna gmina żyjąca niegdyś z tego, że DK1 zahacza kawałeczkiem o nią a jest to akurat 70-tka. Zresztą po latach okazało się, że chyba straż wiejska nie ma prawa karać na DK ale to już inna historia.
signaal
Kolizja ok. 14 na Piłsudskiego przed przejściem dla pieszych na wysokości Łącznej. Przygłup jadący starym civikiem "szybko i bezpiecznie" na lewym pasie wjechał w tył jadącego tylko bezpiecznie i przepuszczającego pieszych na przejściu.
W związku z obecnością radiowozu można było zaobserwować jak wygląda ruch z prędkością 50 km/h w mieście. Żadnych korków, 174 zmian pasa ruchu na dystansie 500 metrów. I piesi bez problemu dają radę pokonać przejście. Po prostu niesamowite niesamowitości,
prezes
Na ul. Podlesie na wysokości DK1 w stronę Gołonoga TIR leży na boku, ok. 14 zaczęli go stawiać dźwigiem, ul. Podlesie w obie strony zablokowana.
marcin.p
Przed chwilą przez Gołonóg w kierunku Centrum przeleciały "na bombach" 3 straże pożarne i pogotowie. Coś, gdzieś, ktoś wie?
MichaelMoore
A może ktoś wie cóż to się dzieje na Hucie? W Gołonogu głośno jakby latały bombowce, ludzie wychodzą z bloków i patrzą w kierunku huty..
xMarcinx
Pewnie coś z wyparkowego chłodzenia ucieka wink.gif
pawlacz
Na redenie również słychać dziwne odgłosy lecącego odrzutowca... i to dość głośne i wydobywają się jakby z kierunku huty katowice. Czy ktoś może to potwierdzić czy te odgłosy wydobywają się właśnie z huty?
PaVLo
Straszny huk na gołonogu, ale chyba coś cichnie ten hałas i znów się podnosi, pewnie próbują ratować :/

Hałas zaczął się koło 19:30, teraz mamy 20:22 i nadal jeszcze słychać coś.
pawlacz
Na redenie właśnie ucichło.
Leszek
Odgłosy dobiegały z huty (aż podjechałem z ciekawości wracając z pracy), nic specjalnego nie było widać (może trochę więcej pary, ale głowy nie dam).
Chwilę po 20 Piłsudskiego od strony huty (nie wiem czy z niej, widziałem je w okolicy Wiśniowej/Kasprzaka) jechały na sygnałach dwa wozy strażackie i dwie albo trzy karetki.
:)
Taki dźwięk słychać rzadko, ale się zdarza co jakiś czas. Tym razem był wyjątkowo intensywny, nawet przy zamkniętych oknach.
Pisaliśmy o tym już 9 lat temu wink.gif snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ic=420&st=0

Ciekawe co to dokładniej.
signaal
CYTAT(Leszek @ pon, 16 mar 2015 - 20:36) *
Odgłosy dobiegały z huty (aż podjechałem z ciekawości wracając z pracy), nic specjalnego nie było widać (może trochę więcej pary, ale głowy nie dam).
Chwilę po 20 Piłsudskiego od strony huty (nie wiem czy z niej, widziałem je w okolicy Wiśniowej/Kasprzaka) jechały na sygnałach dwa wozy strażackie i dwie albo trzy karetki.

Na skrzyżowaniu Piłsudskiego z Piecucha kolumna skladała się z ZRM "S" oraz 25, 27 oraz 43 z PSP.
Leszek
Czyli nie całkiem dobrze zauważyłem... Czy któryś z wozów PSP był chociaż wielkości karetki? laugh.gif
marcinem
Około 19.30 - 20.00 kilka wozów PSP (2) i karetek (nie wiem ile) zajechało do izby przyjęć.
CYTAT
idabrowa.pl

Czyszczenie rurociągów

Na terenie zakładu Tameh, dawna EC Nowa, trwa czyszczenie rurociągów. Wiąże się to z podwyższonym hałasem, który nie zagraża bezpieczeństwu mieszkańców.

Czyszczenie rurociągu jest elementem uruchamiania turbozespołu upustowo-kondensacyjnego.

- Proces uruchomienia nowego turbozespołu wymaga wykonania oczyszczenia powierzchni wewnętrznej rurociągów parowych. Odbywa się to w cyklach 6 godzinnych, przy czym emisja ponadnormatywnego hałasu w każdym cyklu trwa około 20 minut. Ilość cykli uzależniona jest od wyników czyszczenia i nie jest możliwe określenie ich ilość na obecną chwilę. Oceniamy, że cały proces zostanie zakończony do 31 marca 2015r., przy czym emisja podwyższonego hałasy może wystąpić co najwyżej raz na dobę w godzinach popołudniowych. Przepraszamy za zaistniałą uciążliwość – tłumaczy Dorota Kaczmarczyk, Starszy Specjalista Ochrony Środowiska z Tameh Polska sp. z o. o.
PaVLo
Z jednej strony to dobra wiadomość, że to nie awaria i nic nikomu się nie stało ale z drugiej ciekawe czy przy tym czyszczeniu czegoś nie wywalają w niebo lub do ziemi.
juar_78
CYTAT(PaVLo @ wto, 17 mar 2015 - 13:18) *
Z jednej strony to dobra wiadomość, że to nie awaria i nic nikomu się nie stało ale z drugiej ciekawe czy przy tym czyszczeniu czegoś nie wywalają w niebo lub do ziemi.

Skoro to nie awaria, to skąd ta aktywność służb?
PaVLo
Znów się zaczęło ...
kamillll
http://youtu.be/un1VhJIwnxQ
coś się te pory i czas trwania nie zgadza
170dB, przekroczenie normy o 110dB

od 11:23 snf (51).gif http://katowice.tvp.pl/19289934/17032015-godz-1830
savalas
żeby się tylko nie okazało potem, że to się czyści cyklicznie co parę miesięcy
signaal
CYTAT
Dąbrowscy policjanci zatrzymali dwóch mężczyzn na kradzieży elementów infrastruktury kolejowej na ul. Piecucha w Dąbrowie Górniczej. Dąbrowianie w wieku 27 i 36 lat zostali zatrzymani na gorącym uczynku kiedy pakowali złodziejski łup w postaci metalowych elementów mostku. Za popełnione przestępstwo mężczyźnie grozi 5 lat więzienia.

W minioną sobotę po godz. 16.00 w Gołonogu stróże prawa z zespołu wywiadowców prewencji zatrzymali dwóch dąbrowian, którzy przy ul. Piecucha rozbierali elementy infrastruktury kolejowej. Mężczyźni w wieku 27 i 36 lat szykowali już pocięte metalowe elementy mostku do wyniesienia. Zatrzymani złomiarze trafili do policyjnego aresztu. Za kradzież grozi im do 5 lat pozbawienia wolności.

http://dabrowa.slaska.policja.gov.pl/ka8/i...-kolejowej.html

Najzabawniejsze jest, że mostek ów nieużywanym jest co najmniej od kilkunastu lat...
Leszek
To ten przy dawnym peronie do Strzemieszyc?
signaal
CYTAT(Leszek @ śro, 25 mar 2015 - 00:36) *
To ten przy dawnym peronie do Strzemieszyc?

Tak
Leszek
A propos hałasów z huty - dostałem właśnie SMS-a z miejskiego systemu, hałasy mogą być jeszcze 1, 7, 9, 11, 13, 15 i 17 kwietnia.
signaal
CYTAT
W minioną sobotę w Nadleśnictwie Siewierz ruszyły wspólne patrole policjantów z dąbrowskiej drogówki i służby leśnej. Wiosna jest okresem wzmożonej aktywności amatorów jazdy po leśnych drogach na quadach i motocyklach. Taka rozrywka jest nie tylko szkodliwa dla środowiska, ale może być groźna dla osób korzystających z lasu zgodnie z prawem.

W minioną sobotę siewierscy leśnicy, wspólnie z policjantami z dąbrowskiej drogówki, patrolowali wytypowane rejony uczęszczane przez quadowców. Ustawa o lasach, poza nielicznymi wyjątkami, zakazuje poruszania się pojazdami silnikowymi, zaprzęgowymi i motorowerami po lesie. Łamanie tego zakazu zagrożone jest karą grzywny w postępowaniu mandatowym do 500 złotych, lub przy zbiegu wykroczeń, do 1000 złotych. W razie skierowania sprawy do rozstrzygnięcia przez sąd, może być wymierzona kara grzywny do 5000 złotych. Niestety, nielegalne rajdy po lasach cieszą się niesłabnącą popularnością. Według rozpoznania mundurowych, amatorzy leśnej jazdy upodobali sobie tereny w okolicach jezior Pogoria. Wspólne patrole terenów leśnych w dni wolne od pracy i o niestandardowych godzinach, będą powtarzane.

http://dabrowa.slaska.policja.gov.pl/ka8/i...ch-duktach.html
juar_78
CYTAT(signaal @ wto, 31 mar 2015 - 20:04) *
CYTAT
W minioną sobotę w Nadleśnictwie Siewierz ruszyły wspólne patrole policjantów z dąbrowskiej drogówki i służby leśnej. Wiosna jest okresem wzmożonej aktywności amatorów jazdy po leśnych drogach na quadach i motocyklach. Taka rozrywka jest nie tylko szkodliwa dla środowiska, ale może być groźna dla osób korzystających z lasu zgodnie z prawem.

W minioną sobotę siewierscy leśnicy, wspólnie z policjantami z dąbrowskiej drogówki, patrolowali wytypowane rejony uczęszczane przez quadowców. Ustawa o lasach, poza nielicznymi wyjątkami, zakazuje poruszania się pojazdami silnikowymi, zaprzęgowymi i motorowerami po lesie. Łamanie tego zakazu zagrożone jest karą grzywny w postępowaniu mandatowym do 500 złotych, lub przy zbiegu wykroczeń, do 1000 złotych. W razie skierowania sprawy do rozstrzygnięcia przez sąd, może być wymierzona kara grzywny do 5000 złotych. Niestety, nielegalne rajdy po lasach cieszą się niesłabnącą popularnością. Według rozpoznania mundurowych, amatorzy leśnej jazdy upodobali sobie tereny w okolicach jezior Pogoria. Wspólne patrole terenów leśnych w dni wolne od pracy i o niestandardowych godzinach, będą powtarzane.

Ciekawe ilu quadowców i croddowców zostało rzeczywiście ukaranych. Bo coś się boje, że większość ukaranych to będą ci, co autem do lasu za daleko wjechali (co oczywiście też jest naganne). Co nie zmienia faktu, że kibicuje wszelkim próba walki z chamstwem na quadach i crossowych motocyklach.
CYTAT
gazeta.pl

Kamery zarejestrują przejazd DK94 na czerwonym świetle

Najprawdopodobniej w drugiej połowie 2015 roku na DK94 w Dąbrowie Górniczej zacznie działać system rejestrujący wszystkie pojazdy przejeżdżające przez skrzyżowanie na czerwonym świetle. Podobne rozwiązania sprawdzają się już na DK94 w Sławkowie i Siemianowicach Śląskich.

Nowe kamery [ruch na skrzyżowaniu obserwują także kamery miejskiego monitoringu] zainstalowano kilkanaście dni przed świętami na dwóch wysięgnikach na skrzyżowaniu DK94 z ul. 11 Listopada w Dąbrowie Górniczej.

- To system detekcji przejazdu na czerwonym świetle. Zarejestruje wszystkie samochody, które nie przestrzegając przepisów będą przejeżdzać przez skrzyżowanie na czerwonym świetle, stanowiąc bezpośrednie zagrożenie dla innych uczestników ruchu - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Urządzenia służące poprawie bezpieczeństwa montowane są jeszcze w ramach zakończonego w zeszłym roku remontu dąbrowskiego odcinka DK94. Administratorem systemu, który zacznie działać najwcześniej w drugiej połowie 2015 roku, zostanie straż miejska.

Jak mówi Bartosz Matylewicz, dąbrowski system wzorowany jest m.in. na przykładach Sławkowa i Siemianowic Śląskich. W tym pierwszy mieście kamery rejestrujące przejazd na czerwonym świetle pojawiły się w lipcu 2013 roku i - jak wynika ze statystyk - znacznie poprawiły bezpieczeństwo na skrzyżowaniu.

- Do momentu uruchomienia kamer odnotowano tu 21 zdarzeń drogowych. Od lipca 2013 roku, czyli od dnia uruchomienia systemu, do dziś zanotowano tylko jedno zdarzenie - mówi Krzysztof Kozieł, rzecznik Urzędu Miasta w Sławkowie.

Wieść o kamerach bardzo szybko rozeszła się wśród kierowców i o ile w początkowym okresie funkcjonowania systemu zdarzało się nawet ponad sto przejazdów na czerwonym świetle dziennie, to dość szybko liczba ta spadła. - Dziś to zaledwie kilka wykroczeń na dobę. To ważne, biorąc pod uwagę, że znajdują się tutaj również przejścia dla pieszych - dodaje Krzysztof Kozieł.

Dziwne. W internecie już dawno temu były zgłoszenia o działającej kamerze
signaal
CYTAT(juar_78 @ śro, 01 kwi 2015 - 00:00) *
CYTAT(signaal @ wto, 31 mar 2015 - 20:04) *
CYTAT

Ciekawe ilu quadowców i croddowców zostało rzeczywiście ukaranych. Bo coś się boje, że większość ukaranych to będą ci, co autem do lasu za daleko wjechali (co oczywiście też jest naganne). Co nie zmienia faktu, że kibicuje wszelkim próba walki z chamstwem na quadach i crossowych motocyklach.

Chyba "ruszenie wspólnych patroli" ograniczyło się do tej jednej soboty bo między Pogoriami czterokołowce, motocykle, skutery, pieron wie co jeszcze jeżdżą jak chcą a jakiejkolwiek formacji zajmującej się utrzymaniem porządku ani śladu. Również wyjątkowo bogaty rok w pożary traw, zarośli oraz (nowa jakość) lasów. Przy czym tutaj widać też inne niepokojące zjawisko - na Swobodnej jakiś debil podpala zarośla między domami, koło domów. I chyba nie za bardzo obawia się złapania skoro ryzykuje podkładanie ognia co 25 metrów, tuż za ogrodzeniem.
signaal
Midlum z JRG PSP został przekazany do OSP Ujejsce czyli jednej z tych dąbrowskich OSP, która w ogóle nie wyjeżdża do zdarzeń... Nie ma to jak rozsądne dysponowanie sprzętem.
juar_78
CYTAT(signaal @ sob, 18 kwi 2015 - 11:55) *
Midlum z JRG PSP został przekazany do OSP Ujejsce czyli jednej z tych dąbrowskich OSP, która w ogóle nie wyjeżdża do zdarzeń... Nie ma to jak rozsądne dysponowanie sprzętem.

Ale dzięki temu, że trafił do takiej, która nie wyjeżdża - dłużej utrzyma się jako ładne, błyszczące auto strażackie, do prezentowania na pokazach i ćwiczeniach.
danielmdc
Tak informacyjnie w Będzinie strażnicy wiejscy zostali zarażeni tą samą chorobą co nasi lokalni watażkowie z ulicy Granicznej. Ośmiu zatrzymanych i ponad sto zarzutów. Pachołki lokalnej władzy dalej się bawią a mieszkańcy niech płacą laugh.gif Dodatkowe info w Kutnie 29 latek na komendzie podczas "szamotaniny" z milicjantem postrzelił się śmiertelnie trzy razy w tym dwa razy w głowę. By żyło się lepiej laugh.gif
juar_78
CYTAT(danielmdc @ pią, 24 kwi 2015 - 18:08) *
Tak informacyjnie w Będzinie strażnicy wiejscy zostali zarażeni tą samą chorobą co nasi lokalni watażkowie z ulicy Granicznej. Ośmiu zatrzymanych i ponad sto zarzutów. Pachołki lokalnej władzy dalej się bawią a mieszkańcy niech płacą laugh.gif Dodatkowe info w Kutnie 29 latek na komendzie podczas "szamotaniny" z milicjantem postrzelił się śmiertelnie trzy razy w tym dwa razy w głowę. By żyło się lepiej laugh.gif
Abstrahując od przypadku Kutna - bo tam nie wiadomo jeszcze jak i co. Ale ilość różnych "incydentów" z policją i strażnikami - ostatnim czasy - może zastanawiać. Czasem mam wrażenie, że tak źle jeszcze nigdy nie było (oczywiście - nie wliczając czasy milicji). Niby sprzęt coraz lepszy, lśnią m.in. nowe auta - ale codzienna służba, priorytety, sposób działania.....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.