Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
bzenek
W końcu ruszyła dalsza rozbudowa miejskiej sieci monitoringu.

Wydaje się, że wyprowadzono juz kable pod kolejne kamery. Z tego co mi mignęło w czasie jazdy to będą na środku "ronda merkury" i na kładce do CH Pogoria.
prezes
Ok. 21:50 przy ul.III Powstania Śląskiego samochód wyjeżdżając z "tunelu" w bloku 4 uderzył w zaparkowane auto. Kierowca uciekł z miejsca zdarzenia pozostawiając auto na środku ulicy... Policja biegała z latarkami po okolicy zaglądając także do klatek schodowych... ok 22:10 biegali już z psem tropiącym.
KacperskiDGG
CYTAT(prezes @ nie, 21 gru 2008 - 22:22) *
Ok. 21:50 przy ul.III Powstania Śląskiego samochód wyjeżdżając z "tunelu" w bloku 4 uderzył w zaparkowane auto. Kierowca uciekł z miejsca zdarzenia pozostawiając auto na środku ulicy... Policja biegała z latarkami po okolicy zaglądając także do klatek schodowych... ok 22:10 biegali już z psem tropiącym.

Ja właśnie wyszedłem od kumpla, który mieszka w tej klatce obok bramy z której wyjechał ten samochód, kiedy akurat sprowadzono psa i podejmował trop. Od jednego z policjantów (znajomy) wiem że szukają trzech osób (prawdopodobnie złodzieje samochodów). Trzy osoby, ubrani na ciemno. Jak ktoś zobaczy coś/kogoś podejrzanego niech dzwoni pod numer: 997 lub 112.
Master
według mnie to ktos po pijanemu uderzył i uciekł aby nie ponosić konsekwencji , a niedługo zgłosi sie po auto i bedzie sciemniał wink.gif
piotrMDC
czy wie ktos co sie stało przy działkach na ul. wroblewkiego przed świetami??
wiem tylko tyle ze jakis samochod w nocy rozpedzony stracil panowanie nad kierownica i skosil 3 slupy, siatke ogrodzeniowa i wjechal na tereny dzialek i tam sie zatrzymal...
mam tam dzialke i teraz tylko efekty widac...
Zibar
Wczoraj w przejsciu podziemnym w centrum zamontowano dwie kamery monitoringu. Usytuowanie pozwala na obserwację głównych korytarzy za wyjątkiem tych odnóg do przystanków tramwajowych.
CYTAT
Złodzieje w parku wodnym Złodzieje pojawili się w parku wodnym "Nemo". Jednego dnia doszło tam do dwóch kradzieży. Najpierw zniknął plecak z dokumentami, później właściciela zmieniło auto.- Druga ofiara złodziei miała większego pecha. Skradziono jej dokumenty i kluczyki do samochodu, a później mercedesa zaparkowanego przed aquaparkiem. Był wart 63 tys. zł - mówi mł. aspirant Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji.MANO - POLSKA Dziennik Zachodni
:)
No nareszcie. W ostatnim numerze PD byl artykul o rozbudowie monitoringu.
piotrMDC
CYTAT(:) @ wto, 30 gru 2008 - 20:39) *
No nareszcie. W ostatnim numerze PD byl artykul o rozbudowie monitoringu.

to ze sa kamery nic nie znaczy - 3maja od dawna kamery miala, ale nie bylo kasy na uruchomienie ich... w sc sie sprawdzily w przejsciu i okolicy, ale tam obok patelni jest centrum monitoringu i naprawde reaguja... oby u nas bylo podobnie.
Dave
CYTAT(piotrMDC @ czw, 01 sty 2009 - 15:30) *
W sc sie sprawdzily w przejsciu i okolicy, ale tam obok patelni jest centrum monitoringu i naprawde reaguja... oby u nas bylo podobnie.

No ja co rusz to czytałem i słyszałem zgoła inne opinie o monitoringu w Sosnowcu, nawet w centrum. Nawet kilak razy widziałem jego efekty - oczywiście negatywne!
seler
Dąbrowa Górnicza nie jest miastem wyróżniającym się na przestępczej mapie Polski. Można, by ją nazwać nudną mieściną Zagłębia Dąbrowskiego zamieszkiwaną przez napływową ludność z dawnego woj. Kileckiego. Może, nasze bezpieczeństwo zawdzięczamy powszechnemu systemowi inwigilacji zwanego monitoringiem Jak donosi jakże obiektywny Przegląd Dąbrowski system ten jest rozbudowywany. Może już mi znajomych nie będą okradać na ulicy 3go Maja, może skończą się w końcu pobicia, wybite szyby w samochodach, osrane chodniki przez naszych kochanych czworonogów. Tego możemy sobie życzyć w 2009 roku.
"Dąbrowskiego Wielkiego Brata" nie ma wszędzie. Kto nas będzie chronił, może mundurowi? Nie przesadzajmy, nie możemy przydzielić każdemu z mieszkańców ochroniarza. Zresztą biegnąć na autobus w drodze do pracy czy szkoły skracając sobie drogę przez trawnik wlepiali by nam mandaty, wiec nie jest to dobre rozwiązanie. Nie tak szybko. Sądzę(jest to tylko moja opinia) że Dąbrowscy strażnicy miejscy dostają premie od ilości wypisanych mandatów. Jak by mogli to za oddychanie albo rozmowę karali mieszkańców. Podstawy prawa, psychologii, umiejętności wypowiadania się w miarę logiczny sposób, człowieczeństwo aż po możliwość postawienia się po drugiej stronie barykady, wysłuchania człowieka- takie elementarne sprawy nie są im znane. Stwarzają wrażenie jakby grali role Sylwestra Stalone w filmie "Sędzia Dred". To oni stanowią prawo. Nie potrafię zrozumieć także jak można wcielać do służby ludzi którzy nie ukończyli żadnych kursów. Zaczynając od Prawa, kończąc na samoobronie. Gdzie są psychotesty? I jeśli jest ktoś na Tym forum kto mi wytłumaczy dlaczego młokosy po liceach po paru tygodniach służby dostają "blachę"? A jak już zostawią mundury i wychodzą na ulice nie wykazują już takich ułańskich fantazji w stosunku do mieszkańców.I teraz najlepsze. Oczywiście ewidentne przewinienia po stronie grupki młodych ludzi. Przechodzenie na Czerwonym świetle. Mandat 250pln(szkoda że nie ma pkt karnych), oraz Zaśmiecanie 50pln. Niech będzie. O ile te wykroczenia straż miejska potrafi udowodnić. Bo na słowo że oni widzieli to na monitoringu uwierzyć im nie można. Po prośbie okazania nagrania monitoringu nastała głucha cisza. Udowodnieniem było zawiezienie "skazańca" pod śmietnik i wskazanie że to jego puszka tam leży bo koledzy mają takie same. A na światła brak jakiegokolwiek wytłumaczenia. Pomijam już lewoskręt na czerwonym, oraz zawracanie na skrzyżowaniu. Przypominam, że nie była to interwencja i nie było sygnału świetlnego ani dźwiękowego. Oczywiście sprawy kończą się w sądzie .
Przeżyłem już niejedną Ciekawą sytuacje z Policją i strażą miejską. I mimo to, że Policjanci strzeli do mnie z gumowych pocisków na meczu, mimo to że czasami prowokują swoim zachowaniem różne nieciekawe sytuacje jednak mają jednak darze ich większym szacunkiem niż tych.... ze straży miejskiej. Powiedzenie "Nie masz ambicji? To wstąp do Policji" Powinno się to tyczyć strażników Teksasu, bo psychotesty Ci Policjanci musieli zdać a nie są one proste.
marcin.p
Skoro nie mieli dowodów było nie przyjmować mandatu! Proste! Sąd by orzekł czy mieli czy nie podstawy by ukarać.

Co do nadgorliwości i premii od ilości mandatów to się z Tobą zupełnie nie zgadzam. Wydaje się, że jest zupełnie odwrotnie. Jakbyś trochę poczytał to forum to byś wiedział o czym mówię, ot chociażby ul.3-go Maja i Cieplaka.

A najbardziej rozbawiła mnie ostatnia kwestia. Hahaha gumowe kule. Wg mnie to powinni ostrymi strzelać do co niektórych

I jeszcze jedno. Uważasz, że przechodzenie na czerwonym to nic takiego? Może powinni jeszcze ruch wstrzymać i ułatwić Ci przejście na czerwonym? Barzdo dobrze, że dostałeś mandat i mam nadzieję, że Cię jeszcze nie raz ukarzą!
xMarcinx
W sumie kolega u góry ma racje, choć jeśli chodzi o to co robi straż miejska a co policja.. to SM to lenie kwadrat, ale głownie dlatego, że poprzyjmowali debili, po dwadzieścia razy można do nich dzwonić a oni i tak nie przyjadą, a policja od razu przyjmuje i wysyła patrol w wskazane miejsce i co ważne interweniuje..

Co do strzelania gumowymi kulami, to jestem jak najbardziej za, ba! najlepiej wtedy zamknąć stadion i pozwolić by się wytłukli w pień, im mniej tego robactwa tym lepiej. A jak się chce takiemu delikwentowi oddac krew za drużynę, to niech lepiej odda ja na potrzebujących w szpitalach.

Przechodzenie na czerwonym to dokładnie to samo co wjazd autem na skrzyżowanie mimo, że ma się czerwone. W innych miastach to jest nie do pomyślenia by się pakować pod koła na czerwonym "bo mi się spieszy". Fakt faktem, że z inteligencją systemów sterownia ruchem jest różnie i ze w pewnych sytuacjach już powinno być zielone ale nie jest, jednak to nie usprawiedliwia takiego zachowania.

A co do tego mandatu, to wykazałeś się dokładnie takim samym IQ jak oni, wiec nie widzę powodów do narzekań, bo jeśli jesteś pewien swojej niewinności to mówisz, że prosisz o skierowanie sprawy do sadu grodzkiego - gorzej, jeśli potem pokarzą nagranie ściągną odciski etc - wtedy nie dość, że zapłacisz mandat (ale maksymalny), do tego koszty dochodzenia (ściąganie odcisków zgrywanie nagrań etc) to jeszcze koszty sądowe (ok 1800zł za rozprawę). Wiec lepiej pomyśl zanim coś zrobisz i potem będziesz marudził, policja, straż miejska to nie sąd, i nie muszą być mili, szczególnie dla przestępców.
CYTAT

Nowoczesny system monitoringu pilnuje porządku w mieście
dziś

W pierwszych dniach tego roku dobiegło końca testowanie nowoczesnego systemu miejskiego monitoringu.

Obraz zarejestrowany przez kamery ma pozbawić poczucia bezkarności wandali i chuliganów.

Dotychczas miasto dysponowało podglądem z siedmiu kamer analogowych, które niestety ze sobą nie współgrały. Pokazywały jedynie fragmenty ulic śródmieścia oraz parku Hallera, gdzie odbywa się większość miejskich imprez.

W efekcie nie udało się np. zidentyfikować wandali, którzy w jednej z parkowych alejek, w kwietniu ubiegłego roku, zniszczyli 24 ławki.

Teraz pojawiło się sześć nowych kamer, m.in. przy bazylice Matki Boskiej Anielskiej, na rondzie Merkury oraz przy kładce prowadzącej do Centrum Handlowego Pogoria. Na stanowisku dowodzenia, w Centrum Zarządzania Kryzysowego, stanęły nowoczesne monitory i serwery, do obsługi przekazu cyfrowego obrazu.

W sumie kamery objęły swoim zasięgiem całe śródmieście, okolice ulic Sienkiewicza, Okrzei, Bandrowskiego, Kościuszki i 3 Maja, a także główny ciąg komunikacyjny od ul. Sobieskiego, przez Królowej Jadwigi, aż do Wojska Polskiego. Na kontrolujących sytuację monitorach będą także widoczne wszystkie wejścia na teren parku Hallera. Po raz pierwszy dwie kamery znalazły się w największym przejściu podziemnym w centrum miasta, pod rondem. Urządzenia sprawdziły się już na początku pracy.

- Podczas zabawy sylwestrowej, która była organizowana "pod chmurką", jeden z uczestników przewrócił się w przejściu tak niefortunnie, że złamał nos i rozciął sobie rękę. Dzięki podglądowi od razu skierowaliśmy tam ratowników medycznych PCK - mówi Radosław Romanek, komendant Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej. - Podgląd przydał się także, kiedy chuligani próbowali zniszczyć kiosk w centrum miasta. Na sfilmowanym dzięki monitoringowi obrazie widać dobrze m.in. dwie osoby w mikołajowych czapkach. Wszyscy zostali zatrzymani - dodaje.

Nowy monitoring przede wszystkim ma dbać o bezpieczeństwo dąbrowian i ich mienie, ale będzie także przydatny w innych sytuacjach.

- Chodzi o szybkie przekazywanie informacji do służb komunalnych w takich przypadkach jak np.: awarie oświetlenia, sygnalizacji świetlnej, sieci wodociągowej, czy ciepłowniczej - wyjaśnia Marcin Bazylak z dąbrowskiego urzędu miejskiego.

System nowych kamer kosztował 360 tysięcy złotych. Koszty mogły być większe, ale miasto doszło do porozumienia z Tramwajami Śląskimi i sieć światłowodów została podwieszona na słupach trakcji tramwajowej.

- W zamian będziemy informować Tramwaje Śląskie o ruchu składów, a także na przykład kolizjach, czy innych problemach. Teraz cały system będzie jeszcze można dowolnie rozbudowywać - podkreśla Radosław Romanek.

Film dowodem

To, co widać na monitorach, jest na bieżąco rejestrowane i archiwizowane.

Nagrania mogą być wykorzystywane jako materiał operacyjny i dowodowy przez policję lub prokuraturę. Zdarza się także, że służą jako materiał dowodowy w przypadku kolizji lub wypadków drogowych.

W przypadku materiału, na którym obraz jest niewyraźny i nie można zidentyfikować sprawcy np. bójki, straż miejska lub policja może jednak interweniować widząc, że coś niedobrego się w danym miejscu dzieje.

Piotr Sobierajski
BARES
CYTAT
- Podczas zabawy sylwestrowej, która była organizowana "pod chmurką", jeden z uczestników przewrócił się w przejściu tak niefortunnie, że złamał nos i rozciął sobie rękę. Dzięki podglądowi od razu skierowaliśmy tam ratowników medycznych PCK - mówi Radosław Romanek, komendant Straży Miejskiej w Dąbrowie Górniczej. - Podgląd przydał się także, kiedy chuligani próbowali zniszczyć kiosk w centrum miasta. Na sfilmowanym dzięki monitoringowi obrazie widać dobrze m.in. dwie osoby w mikołajowych czapkach. Wszyscy zostali zatrzymani - dodaje.

To prawdopodobnie sytuacja zaraz po zejściu ze sceny przez Boney M kiedy to wyszło troche osób w tym ja i schodząc do podziemi zauważyłem człowieka wokół którego było sporo krwi wygladało to fatalnie.

Zastanawia mnie fakt czy to rzeczywiście zasługa monitoringu że szybko przyjechała karetka bo przechodząc obok słyszałem jak ktoś opisywał stan tego człowieka rozmawiając przez telefon, prawdopodobnie była to rozmowa z pogotowiem ratunkowym lub inną tego typu instytucją
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Dla ratowania życia
[2009-01-06 10:15:34]

Za wspólne środki – 2 mln zł, przekazane po połowie przez gminę Dąbrowa Górnicza i Państwową Straż Pożarną, zakupi się 37 metrową drabinę mechaniczną, która będzie wykorzystywana podczas gaszenia pożarów oraz przy innych miejscowych zagrożeniach.

We wtorek 6 stycznia, Zbigniew Podraza, prezydent miasta i młodszy brygadier, Tomasz Kościow, Komendant PSP w Dąbrowie Górniczej podpisali stosowne porozumienie w tej sprawie. Wspólne przedsięwzięcie jest efektem wyciągniętych wniosków z ubiegłorocznego wybuchu gazu i pożaru, jakie miały miejsce w bloku przy ul. Łukasińskiego na osiedlu Mydlice Północ.

Nowa drabina zastąpi 50 metrowy podnośnik hydrauliczny z 1986 roku, który ze względu na parametry techniczne i lata eksploatacji powinien odejść już na „emeryturę”. Drabina ma mniejsze gabaryty, jest zwinniejsza, może podjechać bliżej budynku i sprawniej ratować poszkodowanych. Nowy sprzęt będzie zakupiony i wykorzystany dopiero po rozstrzygnięciu przetargu realizowanego przez służby pożarnicze. Na terenie Zagłębia takie drabiny mają: Sosnowiec i Zawiercie.

CYTAT

Dąbrowscy strażacy dostaną nowy podnośnik
wczoraj

Dąbrowscy strażacy wreszcie będą mieli nowoczesną drabinę, z której będzie można prowadzić akcje ratownicze w wysokich budynkach. Wczoraj podpisano umowę. Za auto z 37-metrową drabiną za prawie 2 miliony złotych połowę zapłaci miasto.

950 tysięcy dołoży Komenda Wojewódzka Państwowej Straży Pożarnej w Katowicach. Podczas ubiegłorocznego, bardzo groźnego pożaru 11-piętrowego bloku przy ul. Łukasińskiego właśnie takiego samochodu najbardziej brakowało strażakom.

- Zawsze było za mało pieniędzy, bo inne wydatki wydawały się pilniejsze. Przełom przyszedł właśnie po pożarze przy Łukasińskiego - opowiada Tomasz Kościow, komendant dąbrowskiej PSP.

Pożar wybuchł 1 lutego 2008 roku i był jedną z najtrudniejszych akcji gaśniczych ostatnich lat. Zginęła wówczas jedna osoba, trzy zostały ranne, a ponad pięćset trzeba było ewakuować. W płonącym mieszkaniu, na najwyższym, jedenastym piętrze budynku, dochodziło do eksplozji, bo jego właściciel konstruował fajerwerki. Dąbrowscy strażacy, nie byli w stanie poradzić sobie z płomieniami. Musieli prosić o pomoc kolegów z sąsiednich miast.

- Wóz z podnośnikiem, którym obecnie dysponujemy, potrzebuje szerokiej drogi, żeby dojechać pod osiedlowe bloki, a Mydlice należą właśnie do tych osiedli, gdzie jest bardzo ciasno. Popołudniami, czy wieczorami, kiedy wszyscy wrócą do domów, nie ma szans, żeby naszym pojazdem wjechać w zastawione parkującymi samochodami uliczki. Nasze auto potrzebuje zbyt dużo miejsca do rozstawienia drabiny. Wiedzieliśmy o tym, kiedy przyszła informacja o pożarze na ul. Łukasińskiego, więc od razu prosiliśmy sąsiadów o wsparcie - wspomina Tomasz Kościow.

Wóz z drabiną, pozostający na stanie dąbrowskiej PSP ma już 23 lata, bo został wyprodukowany w 1986 roku. Jest zupełnie nieprzystosowany do warunków na dużych osiedlach. Jest zbyt duży i mało zwrotny. Na osiedlowych uliczkach okazuje się zupełnie nieprzydatny, bo do pożaru po prostu nie dojedzie.

Tymczasem miasto musi mieć sprzęt ratowniczy, który sprawdzi się w takich właśnie blokowiskach. Tym bardziej, że w mieście jest około stu budynków, w których podczas ewentualnych akcji gaśniczych trzeba byłoby użyć wozu ratowniczo-gaśniczego z wysięgnikiem.

Te argumenty, poparte ubiegłorocznym tragicznym przykładem pożaru w wieżowcu wpłynęły na decyzję dąbrowskich władz.

- Teraz, kiedy wreszcie udało się znaleźć potrzebne pieniądze, ogłoszony zostanie przetarg na wykonanie takiego wozu dla dąbrowskich strażaków - wyjaśnia Lucyna Stępniewska z biura prasowego Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z założonymi planami, to w połowie tego roku strażacy powinni mieć już nowy wóz z długą drabiną.

Trzeba znaleźć sponsora

W 2008 r. trzem jednostkom udało się kupić podnośniki dzięki dotacji.

Skorzystali z niej strażacy z Częstochowy, Pszczyny i Bytomia. O swoją szansę walczy Chorzów. Sprzęt jest bardzo potrzebny, bo podnośnik jest wysyłany do każdego pożaru, który wybucha powyżej drugiego piętra.

Jak mówi Jarosław Wojtasik z Komendy Wojewódzkiej PSP w Katowicach, pomóc można tylko tym jednostkom, które są w stanie znaleźć sponsora, który pokryje połowę kosztów zakupu.

Grażyna Krawczyk
Padziu
Dziś około godziny 17:45 tramwaj linii 22 miał zderzenie z BMW. Wypadek miał miejsce na skrzyżowaniu koło McDonalda w Gołonogu. BMW jechał od strony Morcinka a tramwaj z gołonoga do centrum. Tramwaj 'zahaczył' samochód na lewych tylnych drzwiach. Z tego co wiem ofiar nie było.
KacperskiDGG
CYTAT(Bartek @ pią, 05 gru 2008 - 11:17) *
Ciekawe co to będzie za karetka...

Renault Master. Stoi już pod szpitalem, ale z tego co zauważyłem jeszcze nie jest zarejestrowana (brak tablic).
Dave
Dobrze tak k...sowi (temu z auta oczywiście!)! Jak ślepy i głupi to niech nie jeździ!
piotrMDC
to teraz Będzie Miał Wydatki smile2.gif jak mógł nie widzieć tam że jedzie tramwaj?? :/ kozaczył, ale miał pecha... myślał, że zdąży i przez tą pomyłkę teraz auto warte kilka tyś mniej.nauczke koleś ma napewno.

jechałem dziś obok kościoła w strone centrum i zaraz za kościołem nad pasami dla pieszych jest wyświetlacz na którym wyświetlana jest prędkość przejazdu obok fotoradaru ktory ejst troche wczesniej smile2.gif zajebista sprawa smile2.gif dziś to mnie zaskoczyło - jadę ok 50km/h a tam sie wyswietla: mandat chwile pozniej wyswietla infiormacje twoja predkosc: 49km/h pozniej 2pkt karne smile2.gif pewnie przy takich prędkościach nie jest zdjecie robione, ale pomysl super smile2.gif nastepnym, razem bede jechal tam wolniej smile2.gif
vacu
CYTAT(Dave @ śro, 14 sty 2009 - 19:20) *
Dobrze tak k...sowi (temu z auta oczywiście!)! Jak ślepy i głupi to niech nie jeździ!

CYTAT
to teraz Będzie Miał Wydatki jak mógł nie widzieć tam że jedzie tramwaj?? :/ kozaczył, ale miał pecha... myślał, że zdąży i przez tą pomyłkę teraz auto warte kilka tyś mniej.nauczke koleś ma napewno.

hmm... dlaczego jeśli ma BMW to od razu "k...s", "kozak", "ślepiec"? Akurat w takiej sytuacji wcale bym się nie zdziwił jeśliby się okazało, że to motorniczy tramwaju "przekozaczył" bo "przecież mam pierwszeństwo". Parę razy widziałem jak ludzie w pośpiechu uciekali z torów prawie do rowu lub byli zmuszeni zajechać drogę innemu samochodowi bo motorniczy-przygłup nawet nie raczył zwolnić widząc ich na torach waląc jedynie po dzwonku i ryzykując zdrowiem pasażerów "swojego" pojazdy i auta. A znam co najmniej dwa przypadki, kiedy w takiej sytuacji tramwaj przydzwonił w auto (to stało już na torach dobrą minutę czy dwie i było z daleka widoczne, nie mówię tu o nagłym zajechaniu drogi). I wiem, że tramwaj ma pierwszeństwo ale niestety każdy kierowca wie, że są takie miejsca gdzie jak nie wyjedziesz na tory to masz 0% widoczności i 0% szans na wyjazd...
piotrMDC
CYTAT(vacu @ pią, 16 sty 2009 - 20:38) *
hmm... dlaczego jeśli ma BMW to od razu "k...s", "kozak", "ślepiec"? Akurat w takiej sytuacji wcale bym się nie zdziwił jeśliby się okazało, że to motorniczy tramwaju "przekozaczył" bo "przecież mam pierwszeństwo". Parę razy widziałem jak ludzie w pośpiechu uciekali z torów prawie do rowu lub byli zmuszeni zajechać drogę innemu samochodowi bo motorniczy-przygłup nawet nie raczył zwolnić widząc ich na torach waląc jedynie po dzwonku i ryzykując zdrowiem pasażerów "swojego" pojazdy i auta. A znam co najmniej dwa przypadki, kiedy w takiej sytuacji tramwaj przydzwonił w auto (to stało już na torach dobrą minutę czy dwie i było z daleka widoczne, nie mówię tu o nagłym zajechaniu drogi). I wiem, że tramwaj ma pierwszeństwo ale niestety każdy kierowca wie, że są takie miejsca gdzie jak nie wyjedziesz na tory to masz 0% widoczności i 0% szans na wyjazd...

ok, wsrod motorniczych tez zdarzy sie k...s, ale watpie czy akurat tak tam bylo... tam jest gdzie uciekac!!
Ja zas widzialem wielu wlasnie takich kozakow ktorzy w dupie maja cos takiego jak ustapienie pierszenstwa, bo nie beda sie zatrzymywac bo przeciez "wielki Pan" jedzie!! koles nie pomyslal, ze na sniegu tak szybko mu sie nie zbierze...
nie mam nic do kierownikow BMW, jakby np na wrotkach jechal to moja opinia bylaby taka sama!! tongue.gif
marcin.p
Tak czy siak na torowisku zatrzymywac się nie wolno! A droga hamowania tramwaju przy prędkości 30km/h to 28m na nieoblodzonej szynie! Więc nie mówcie, że widac, że T mógł hamować itd.itp.
Master
Według mnie , bardzo dobrze wink.gif moze nastepnym razem bedzie jezdził spokojniej !! tak jak zauwazył piotrMDC tam jest duuuuuzo miejsca wokół torów miedzy 2 jezdniami.

hipoteze którą podal vacu , mozna by brac pod uwage na skrzyzowaniu Pilsudkiego/Tysiaclecia gdzie zawsze trzeba stac na torach !! ;(
Bartek
Polecam rondo na Merkurym i popatrzeć jak motorniczy ustępują pierwszeństwa samochodom które są już na rondzie tongue.gif Zresztą tak samo jest w centrum. Zresztą kierowcy też mimo że mają pierwszeństwo to hamują co przekłada się na okazje do stłuczek smile2.gif
KacperskiDGG
Pożar w bydynku magazynowym
W dniu 02.01.2009 roku na ul. Wapiennej miał miejsce pożar w budynku magazynowym. Działania polegały na dogaszeniu palących się luźno magazynowanych zwojów przewodów elektrycznych,15m2 ocieplenia obiektu oraz instalacja elektryczna oświetleniowa. Na miejsce przybył patrol Policji.

Zwłoki w rzece
W dniu 07.01.2009 roku przy ul. Sadowej wyłowiono zwłoki mężczyzny z cieku wodnego. Na miejscu była Policja oraz Prokurator.

Pożar budynku
W dniu 08.01.2009 roku na ul. Kasprzaka miał miejsce pożar budynku. Działania polegały na podaniu dwóch prądów wody do palącego się pomieszczenia magazynowo - biurowego. Spaleniu uległo: podwieszany sufit, regały z wyrobami gotowymi (elementy gumowe i gumowo - metalowe), meble biurowe, komplet wypoczynkowy, trzy komplety opon samochodowych, agregat prądotwórczy, drukarka. W pomieszczeniu zostały wybite szyby w celu jego oddymienia.

Kolizja drogowa
W dniu 08.01.2008 roku na drodze DK-1 w wyniku najechania samochodu Renault na tył samochodu Scania doszło do uszkodzenia kabiny w samochodzie Renault który przewoził puste butle na gaz propan - butan (310 sztuk), część ładunku wypadła na jezdnię tarasując przejazd. Działania PSP polegały na przeładowaniu butli na podstawiony przez przewoźnika samochód oraz odholowaniu uszkodzonych pojazdów na pobocze.

Źródło: http://www.kmpspdabrowag.pl/

Uwaga na farbowanych policjantów
Środa, 07-01-2009 Dąbrowa Górnicza

Wczoraj do Komendy Miejskiej Policji w Dąbrowie Górniczej zgłosił się mieszkaniec Dąbrowy Górniczej powiadamiając, że kiedy przedwczoraj w Katowicach przeszedł przez jezdnię w miejscu niedozwolonym został zaczepiony przez mężczyznę, który zażądał od niego pieniedzy jako mandat za popełnione wykroczenie drogowe, przedstawiając się przy tym jako funkcjonariusz policji. Kiedy mężczyzna oświadczył, że nie posiada pieniędzy na mandat osobnik zadowolił się telefonem komórkowym i gotówką w kwocie 18 zł polecając zgłosić się z pieniędzmi na grzywnę oraz po odbiór telefonu komórkowego do komendy w Dąbrowie Górniczej. Przestrzegamy, iż nieumundurowany funkcjonariusz policji podejmujący czynności służbowe bezwzględnie zobowiązany jest bez wezwania do okazania legitymacji służbowej. Nowy wzór legitymacji policyjnej zamieszczony jest na naszej stronie internetowej.

Źródło: http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/wiadomosci/
Zibar
blink.gif laugh.gif za zakrętem stali... huh.gif ale frajer mf_moose.gif
już dawno mnie nie ubawiła taka informacja smile.gif ale na BBC Entertainment oglądam przewałki jakie robi się na wyspach to dopiero są jaja, jacy ludzie potrafią być naiwni.
marcin.p
CYTAT
Policjanci z Dąbrowy Górniczej ustalają przyczyny śmierci mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w jego mieszkaniu przy ulicy Skłodowskiej. Prawdopodobnie uległ on zatruciu tlenkiem węgla z nieszczelnej instalacji pieca węglowego.

Wczoraj przed 8:00 pracownica opieki społecznej, odwiedzając swojego 76-letniego podopiecznego, znalazła go martwego. Strażacy stwierdzili, że norma tlenku węgla w mieszkaniu przekroczona była prawie siedmiokrotnie. Czad najprawdopodobniej wydobywał się z wadliwej instalacji pieca węglowego. Jeden z wezwanych na miejsce policjantów, z objawami podtrucia tlenkiem węgla, przewieziony został do szpitala. Zdaniem lekarzy jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo.

Źródło: www.slaska.policja.gov.pl
KacperskiDGG
CYTAT
W okresie od początku roku 2009 do dnia dzisiejszego policjanci sekcji do walki z przestępczością gospodarczą, ale również dzielnicowi i policjanci patrolówki na terenie Dąbrowy Górniczej ujawnili 12 przypadków kradzieży energii elektrycznej w prywatnych mieszkaniach. Przypominamy, że kradzież energii elektrycznej, gazu, ale i również sygnału np. telewizji kablowej to przestępstwo zagrożone karą pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat.

Żródło: www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl
syzio
Dzisiaj około godziny 17.00 w Dąbrowie Górniczej na osiedlu Mydlice miał miejsce napad na placówkę bankową "SKOK". Dwóch zamaskowanych sprawców przy użyciu przedmiotu przypominającego broń palną z terroryzowało personel placówki, po czym dokonało zaboru pieniędzy. Sprawcy następnie oddalili się z miejsca zdarzenia w nieustalonym kierunku. Nikomu z personelu banku na szczęście nic się nie stało. W chwili obecnej trwają intensywne czynności mające na celu ustalenie przebiegu zdarzenia oraz zatrzymanie bandytów. Świadków zdarzenia prosimy o kontakt osobisty. Informację można również przekazywać telefonicznie pod numerami telefonów 32-63-94-255 lub 266 bądź pod bezpłatnymi numerami telefonów 997 i 112. Zapewniamy anonimowość.

Źródło: http://www.dabrowa.slaska.policja.gov.pl/

syzio
CYTAT
26-latek z Dąbrowy Górniczej zaufał GPS-owi, zignorował znaki ostrzegające i samochodem dostawczym wjechał na powstałe rozlewisko. To już kolejny tego typu przypadek w Polsce.
Jadący dostawczym mercedesem skręcił z ulicy Kokota w Rudzie Śląskiej Bielszowicach w ulicę Bielszowicką. Znaki, które mijał informowały, że za chwilę dalsza jazda będzie niemożliwa ze względu na powstałe w tym miejscu rozlewisko - informuje Gazeta Wyborcza .

Kierowca zaufał komunikatom nawigacji satelitarnej i w pewnym momencie jego samochód znalazł się na lodzie. Lód nie wytrzymał ciężaru pojazdu, który zaczął tonąć. Na szczęście kierowcy udało się opuścić szoferkę i wyjść bez szwanku z całej opresji.

Źródło: Media2.pl
szer
Ktoś wie co się stało na Mydlicach obok starego Alberta i Żabki? Podobno pełno policji, psy tropiące itd. Jakieś informacje?
REALny
w urzedzie miasta podobno bomba ?

Czy ktos cos wie ?
menago
podobno wszystko obstawione policja dookola i ewakuacja sądu
piotrMDC
CYTAT(szer @ śro, 04 lut 2009 - 15:05) *
Ktoś wie co się stało na Mydlicach obok starego Alberta i Żabki? Podobno pełno policji, psy tropiące itd. Jakieś informacje?

a o ktorej to bylo?
szer
W tym czasie co bomba w Sądzie. Podobno z aparatu telefonicznego obok Żabki ktoś dzwonił z informacją o bombie
aston
Mała stłuczka na wiadukcie w Strzemieszycach.
Facet uderzył w barierki odgradzające pasy ruchu, nic nikomu sie nie stało.
Master
6 , 7 i 8 luty. 3 dni z rzędu miały miejsce poważne kolizjie na skrzyowaniu Piłsudskiego/Morcinka.
minnie
AKCJA NA WOJSKA POLSKIEGO, wie ktos co sie tam wydarzylo?dzieje?

kolo godziny 18:30 widzialem 2staze+1 drabinke,pozniej karetke....
ma ktos jakies INFO?? blink.gif
Dabrowiak_1906
Też to właśnie widziałem... Niech ktoś opisze co się stało.
katidg
ja tez widzialam i niewiem co sie dzialo jezeli ktos cosik wie to niech napisze
piotrMDC
ja sie teraz po tych trzech takich samych, identycnzych informacjach dowiedzialem, ze cos sie dzialo, moze wypadaloby tez poprosic zeby ktos napisal co tam sie dzialo, im wiecej osob to samo napisze to moze sie szybciej wyjasni wink.gif
nie zasmiecajcie forum smile2.gif jakby kazdy mial napisac ze tez chce sie dowiedziec to trudno byloby cos tu znalezc.
Przeczytalem pierwsza wiadomosc, pod nia jeszcze 2 wiec myslalem, ze sie tam wyjasni, a tu kacik zwierzen, ze tez chcecie sie dowiedziec tongue.gif
straze z podniesiona drabina?? karetka?? dluuugo myslalem i chyba wreszcie wpadlem co tam sie moglo dziac - moze pozar?? tongue.gif laugh.gif
olo
CYTAT(minnie @ pon, 16 lut 2009 - 19:20) *
AKCJA NA WOJSKA POLSKIEGO, wie ktos co sie tam wydarzylo?dzieje?

kolo godziny 18:30 widzialem 2staze+1 drabinke,pozniej karetke....
ma ktos jakies INFO?? blink.gif

Ja ten sam zestaw widziałem jadący o 13:30 przez skrzyżowanie koło targu w kierunku Gołonoga, więc to zapewne tylko ćwiczenia.
CYTAT
dabrowa.slaska.policja.gov.pl

Nasi policjanci otrzymali do dyspozycji trzy nowe radiowozy. Pojazdy od razu rozpoczęły służbę w naszym mieście. Są to nieoznakowana kia ceed, którą otrzymały służby kryminalne oraz dwa fiaty ducato, oznakowane w pełni wyposażone, w nowych obowiązujących barwach i oznaczeniach. Te tylko na pozór z wyglądu ociężałe vany, posiadają po 177 koni mechanicznych mocy. Do dyspozycji otrzymała je prewencja. Według zapewnień obecnego na rocznej odprawie służbowej Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Katowicach insp. Ryszarda Leśniewskiego to nie koniec jeżeli chodzi o ten rok. Spodziewamy się dalszej wymiany sprzętu transportowego w naszej jednostce o czym będziemy na bieżąco informować.

No oby byly w tym roku kolejne. Jesli to dopiero z planowanych przetargow to nic pewnego.
pozdrawiam
CYTAT(:) @ śro, 18 lut 2009 - 18:39) *
No oby byly w tym roku kolejne. Jesli to dopiero z planowanych przetargow to nic pewnego.

Bez obaw dostawy nowych radiowozów nie są zagrożone. Wszystkie przetargi na dostawy na ten roku zostały już dawno rozstrzygnięcie. Wiec możemy się spodziewać dość sporej ilości samochodów marki Kia. Moze się jakies "Punto" trafić tez.
esenem
Kamień spadł mi z serca, dzieki tej informacji napewno będe czuł się bezpieczniej na ulicach naszego miasta(Kryminalnym się należa, ale reszcie...). A nasi funkcjinariusze będą mogli się popisać swoją ułańską fantazją ph34r.gif przy zatrzymywaniu niebezpiecznych ławkowych przestępców. No i pytanie, czy będzie za co tankować? laugh.gif
Prosty
znow cos na wojska polskiego, dwie karetki, dwie straze i policja okolo godziny 14:35. Wie ktos co sie dzieje/dzialo ?
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Jutro akcja "Prędkość"
[2009-02-26 15:13:09]

Jutro na drogach Dąbrowy Górniczej policjanci dąbrowskiej przeprowadzą akcję "Prędkość".

Działania trwać będą w godzinach od 6.00 do 22.00. Ich celem będzie eliminacja z dąbrowskich ulic "piratów drogowych". Policjanci będą stosowali zasadę "Zero tolerancji" dla łamiących zakazy ograniczenia prędkości.

źródło: Komenda Miejska Policji w Dąbrowie Górniczej
olo
CYTAT(Prosty @ czw, 19 lut 2009 - 15:33) *
znow cos na wojska polskiego, dwie karetki, dwie straze i policja okolo godziny 14:35. Wie ktos co sie dzieje/dzialo ?

Nie wiemy co się działo na WP, ale z całą pewnością na parkingu na Morcinka spalił się samochód dzisiejszej nocy.
marcin.p
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Jutro akcja "Prędkość"

Jutro na drogach Dąbrowy Górniczej policjanci dąbrowskiej przeprowadzą akcję "Prędkość".

Działania trwać będą w godzinach od 6.00 do 22.00. Ich celem będzie eliminacja z dąbrowskich ulic "piratów drogowych". Policjanci będą stosowali zasadę "Zero tolerancji" dla łamiących zakazy ograniczenia prędkości.

I gdzie ta akcja? Ok.14 przejchałem odcinek od Będzina do HK i spod huty do Gołonoga i nie widziałem ani jednego patrolu. Czyżby zmiana o 14?
BARES
CYTAT(marcin.p @ pią, 27 lut 2009 - 13:45) *
www.dabrowa-gornicza.pl

Jutro akcja "Prędkość"

Tylko jest pytanie po co są organizowane takie jednodniowe akcje, i jeszcze informowanie kiedy się to ma odbywać to juz wogóle bezsens, efekt jaki to może przynieść to pilnowanie się kierowców przez dany dzień a dalej nic sie nie zmieni, mentalność ludzi zmienia sie przez długie lata.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.