Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bezpieczeństwo & Ratownictwo w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80
gregol
CYTAT(katidg @ pon, 01 cze 2009 - 22:22) *
w niedziele ok godzin 15 była stłuczka na przeciwko apteki Świt w golonogu.

Jak napiszesz, że listonosz pogryzł psa, to wtedy będzie to informacja. A, że koło Świtu była stłuczka....
Padziu
Dokładnie biggrin.gif jakbym chciał pisać że widziałem tam stłuczkę to pewnie byłoby to co 2-3 dzień wiec wg. mnie szkoda słów biggrin.gif
kwintosz
Nie deprymujcie nowych użytkowników smile2.gif Chociaż akurat faktycznie na tamtym skrzyżowananiu to nic nadzwyczajnego niestety..
:)
CYTAT
idabrowa

Nowe radiowozy, dodatkowe patrole
Redakcja: Anna Zubko

124 tysiące złotych przekaże gmina jeszcze w tym roku dąbrowskiej policji. Na ostaniej sesji Rady Miejskiej podjęta została uchwała o przekazaniu 88 tys. zł na dofinansowanie zakupu czterech nowych radiowozów oraz 36 tys. na poprawę bezpieczeństwa mieszkańców wypoczywających nad zbiornikami Pogoria I i III.

Pieniądze trafią na konto Wojewódzkiego Funduszu Wsparcia Policji Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach, z przeznaczeniem dla KMP w Dąbrowie Górniczej.

Przekazana kwota pozwoli policji na zakup czterech kolejnych samochochodów, które w tym roku zastąpią wysłużone radiowozy.

Jak mówi mł. asp. Mariusz Miszczyk, rzecznik prasowy dabrowskiej policji nowy sprzęt będzie widoczny na dużych imprezach miejskich, kiedy policjaci zapewniają bezpieczeństwo mieszkańców. Na co dzień będą jeździły po wszystkich dzielnicach miasta. Nowe radiowozy zastąpią stare wysłużone polonezy, które powoli odchodzą ze służby policyjnej. Lepszy sprzęt z pewnością poprawi warunki pracy dąbrowskich policjantów.

Kolejne 36 tysięcy złotych miasto przekaże na sfinansowanie pracy dodatkowych patroli policyjnych, które latem będą strzegły bezpieczeństwa w rejonie plaż miejskich jezior Pogoria I i III.

Patrole będą działały nad Pogoriami od czerwca do września, a jeśli aura okaże się niesprzyjająca, policjanci zostaną skierowani na osiedla. Pomoc ich zostanie także wykorzystana do zabezpieczania imprez masowych i rekreacyjnych, organizowanych przez miasto i podległe mu jednostki.
marcin.p
CYTAT
Godz.18:54. Dąbrowa Górnicza ul.Wschodnia Obwodnica GOP S1. Wypadek drogowy z udziałem 3 samochodów ciężarowych /MAN, IVECO,Renault - wszystkie bez ładunku/ i samochodu osobowego Renault. Espace. W wyniku zdarzenia poszkodowane zostały 3 osoby / w tym 2 dzieci/. Działania straży polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia oraz udzieleniu pomocy medycznej poszkodowanym osobom i przekazaniu ww. pogotowiu ratunkowemu. Uczestniczący w wypadku samochód osobowy zostal zabrany przez pomoc drogową, natomiast samochody ciężarowe zjechały z drogi na parking samodzielnie. W akcji uczestniczyły 3 zastępy PSP,policja oraz pogotowie ratunkowe.Działania zakończono o godz.21:08.

źródło: http://www.katowice.kwpsp.gov.pl

EDIT
P.S. Chodzi oczywiście o dzień wczorajszy
Reaper
CYTAT(kamillll @ nie, 31 maj 2009 - 00:37) *
jak to co? wywozili dzicz z dni dąbrowy na ząbkowice...bo spokojnie do domu nie umieją trafić...to co działo się po dniach dąbrowy w nocy z soboty na niedzielę to jakiś cyrk...skąd to menelstwo wypełzło?

Ale wstyd... heh

Dzisiaj, jak wracałem z Dąbrowy 175 (sic!) palił się jeden z pustych bloków (baraków) przy ulicy Łącznej. Mam nadzieję, że pustych.
gregol
CYTAT(Reaper @ sob, 06 cze 2009 - 21:54) *
Ale wstyd... heh
Dzisiaj, jak wracałem z Dąbrowy 175 (sic!) palił się jeden z pustych bloków (baraków) przy ulicy Łącznej. Mam nadzieję, że pustych.

Czyżby okolice 20:00 - 20:30? Bo jakoś tak głośno miałem za oknem od sygnałów uprzywilejowanych.
Reaper
Tak, ok 20:30 przejeżdżałem tamtędy, ogień był już spory a straży ani policji nie było jeszcze nawet :/
marcin.p
CYTAT(Reaper @ nie, 07 cze 2009 - 11:52) *
Tak, ok 20:30 przejeżdżałem tamtędy, ogień był już spory a straży ani policji nie było jeszcze nawet :/

To trzeba było zadzwonić na 112 a nie teraz pier..lić głupoty, że był duży ogień a ich jeszcze było. Myślenie u niektorych jest napradę na poziome ludzi pierwotnych
Bartek
CYTAT(marcin.p @ nie, 07 cze 2009 - 12:33) *
To trzeba było zadzwonić na 112 a nie teraz pier..lić głupoty, że był duży ogień a ich jeszcze było. Myślenie u niektorych jest napradę na poziome ludzi pierwotnych

Czy on napisał że nie dzwonił? Sam się doszukujesz stwierdzeń których tutaj nikt nie napisał.
marcin.p
A napisal, że dzwonił? Nie! A z pretensjami wyskakuje, że slużb na miejscu jeszcze nie było
Bartek
CYTAT(marcin.p @ nie, 07 cze 2009 - 14:10) *
A napisal, że dzwonił? Nie! A z pretensjami wyskakuje, że slużb na miejscu jeszcze nie było

Wcale nie musiał pisać że dzwonił bo nikt od niego tego nie wymaga. Natomiast wymagana tutaj na forum jest kultura osobista wobec osób biorących udział w dyskusji, prawda? Więc bez pod stawne obrażanie ludzi świadczy tylko o tobie i twojej kulturze.

Mam nadzieję że admini czy moderatorzy zaczną wreszcie interweniować bo to jak niektórzy się wypowiadają i jakich słów używają jest żenujące.
marcin.p
CYTAT(Bartek @ nie, 07 cze 2009 - 14:18) *
Wcale nie musiał pisać że dzwonił bo nikt od niego tego nie wymaga.

Czyli zozumiem, że widząc pożar, wypadek itp. powinienem sie odwrócić i udawać, że nic się nie dzieje, a później wypisywać głupoty, że o godzinie X jeszcze nie było żadnych słuzb na miejscu? Przecież to jest obłuda, ukazująca prostactwo takiej osoby!

A tak na marginesie to udzielenia pomocy (wezwanie odpowiednich służb już jest udzieleniem pomocy) wymaga od nas prawo.

Paulus77
Link YouTube

Wypadek mial miejsce okolo 12 godziny 07.06.2009.

Wiadukt na drodze S1 w Dabrowie Gorniczej, zjazd na Zabkowice. Widzialem dwie osoby z obrazeniami glowy (kobieta i mezczyzna) ale stali obok BMW wiec chyba nie ma ofiar. Policja kolo pol godziny pozniej kierowala tam ruchem.

miejsce zdarzenia:
Link ZUMI
Reaper
CYTAT(marcin.p @ nie, 07 cze 2009 - 12:33) *

CYTAT(marcin.p @ nie, 07 cze 2009 - 14:32) *
Przecież to jest obłuda, ukazująca prostactwo takiej osoby!

Dzięki "koleś".

Po pierwsze:
Liczba osób, które stały obok swoich bloków i obserwowały to co się dzieje, świadczyła o sporym zainteresowaniu zaistniałą sytuacją. Nie wydaje mi się, że straż czy policja byłaby zainteresowana/zadowolona z n-tego telefonu w tej sprawie.

Po drugie, "koleś":
Poczytaj o netykiecie, a zanim coś napisze to.. hm, ugryź się w palec.

Koniec OT.
Bartek
Czyli zozumiem, że widząc pożar, wypadek itp. powinienem sie odwrócić i udawać, że nic się nie dzieje, a później wypisywać głupoty, że o godzinie X jeszcze nie było żadnych słuzb na miejscu? Przecież to jest obłuda, ukazująca prostactwo takiej osoby!

A tak na marginesie to udzielenia pomocy (wezwanie odpowiednich służb już jest udzieleniem pomocy) wymaga od nas prawo.

Czy Ty rozumiesz o czym się do Ciebie pisze? Nikt tutaj nie pisze o tym czy należy dzwonić czy też nie, ale o twojej kulturze i poziomie wypowiedzi.
savalas
to jest internet, tu niema kultury, tu jest sama prawda biggrin.gif
piotrMDC

nie było Cię tam więc daj sobie spokój z głupimi docinkami :/ sam byś nic nie zrobił, a tu będziesz pouczał :/
gregol
A na Kasprzaku "spokojna" noc. W przeciągu 30 min.

Pod Kasprzaka 20, policja zgarnęła młodzieńca, który po przespaniu się pod latarnią nabrał niezłego agresora. Bić się nawet chciał z autem co mu się alarm włączył.

Pod Biedronką 2 radiowozy obsługiwały auto typu bmw/audi na sławkowskich blachach.

A pod blokiem nr 16(chyba 16, ten niski przed Biedronką) zapaliło się autko. Nim zajmowały się za to dwa wozy strażackie.

a tak btw: W Kamieniu Pomorskim od pierwszego świadka pożaru do zadzwonienia po straż pożarną minęło ponad 20 istnień ludzkich...

kamillll
jakie to są sławkowskie blachy?? przecie Sławków ma SBE...
gregol
CYTAT(kamillll @ pon, 08 cze 2009 - 00:33) *
jakie to są sławkowskie blachy?? przecie Sławków ma SBE...

Racja! Pomyłka. Nie wiem skąd mi się ten pomysł uroił. Blachy miały początek KOS. I jakaś taka lewa droga dedukcji. Sławków.. blisko Olkusza. Olkusz ma KOL.. Przepraszam wszystkich ze Sławkowa smile2.gif

Auto było na blachach Oświęcimskich, najwyraźniej.
marcin.p
CYTAT
Dziś około 10.00 na skrzyżowaniu ulic Augustynika i Wojska Polskiego pracownicy służb miejskich odkryli pocisk moździeżowy kalibru 82 mm z okresu drugiej wojny światowej.

Pocisk znajdował się na głębokości 60 cm pod ziemią. Natychmiast po informacji o "znalezisku" teren został zabezpieczony przez policję i pracowników Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Do czasu przyjazdu saperów z Gliwic miejsce, w którym znajduje się pocisk będzie chronione. Zabezpieczający okolicę policjanci zapewniają, że mieszkańcy okolicznych bloków są bezpieczni, nie było też potrzeby wprowadzania ograniczenia ruchu pojazdów w pobliżu znaleziska.

Jak poinformował nas nadkomisarz Paweł Dratwiński, dowódca nieetatowej grupy rozpoznania minersko pirotechnicznego dąbrowskiej policji wszystko wskazuje na to, że znaleziony pocisk to niewypał, gdyż ma niezbitą spłonkę z całym zapalnikiem.

Na tego typu niespodzianki można trafić podczas prac ziemnych prowadzonych na terenie naszego miasta. Jak mówi nadkomisarz Dratwiński z dąbrowskiej policji pozostałości z okresu II wojny światowej zdarzają się średnio raz na kwartał.

Ważne, by w takich sytuacjach nie tracić głowy i zawiadomić właściwe służby.

źródło: http://www.dabrowa-gornicza.pl/
vodun
z innej beczki ...
Wojska Polskiego ciągnie się od Augustynika do Staszica - rozumiem, ale że 1-go Maja ciągnie się do Augustynika za cholerę.
kwintosz
Mapę miasta widziałeś?
vodun
Czy widziałem ?? Kwintosz ja mieszkam na 1-go Maja smile2.gif Chodzi mi o to, że 1-go Maja "przed" i "za" Królowej Jadwigi w żaden sposób się nie łączą a więc bezsensowne jest nazywanie ich tak samo.
Leszek
CYTAT(vodun @ pon, 08 cze 2009 - 23:19) *
Czy widziałem ?? Kwintosz ja mieszkam na 1-go Maja smile2.gif Chodzi mi o to, że 1-go Maja "przed" i "za" Królowej Jadwigi w żaden sposób się nie łączą a więc bezsensowne jest nazywanie ich tak samo.

Podobnie jak Reymonta czy III Powstania Śląskiego, albo Graniczna (Graniczna dla samochodów oczywiście) - żeby tylko w naszym mieście patrzeć, Plażowa w Sosnowcu czy do niedawna Ligocka w Katowicach. Bezsensowne moim zdaniem byłoby, gdyby z powodu przebudowy jednej ulicy zmieniać nazwę innej.
vodun
Zgodzę się , że takich przykładów jest wiele jak i również innych "ciekawych"rozwiązań i to nie tylko w D.G. Przykładem może być również Mikołajczyka i Olszynowa w Sosnowcu. A odnośnie 1-go Maja i innych podobnych to dla mnie takie rozwiązania wprowadzają tylko niepotrzebny zamęt. Ulica powinna być od punktu A do punktu B ciągła z narastająca numeracją.
KacperskiDGG
Dzisiaj między godz. 10:30 a 11:00 na ul. Szenwalda w bloku nr 9 miał miejsce pożar (nie wiem czy w mieszkaniu czy piwnicy). Akcja gaśnicza zakończyła się błyskawicznie (5 - 10 min.). Na miejscu zdarzenia były dwa zastępy PSP (Renault Midlum GBA 2,5/25 i Jelcz GCBA 5/24) oraz patrol policji.

Przy wjezdzie do miasta ul. Jaworowa, pod nazwa i obszarem zabudowanym, zawiesili pomaranczowa tabliczke " miasto monitorowane". Pewnie pojawi sie na pozostalych wjazdach.
Goły
Ok 22:30 na skrzyżowaniu nad NEMO miał miejsce poważny wypadek.Pijany kierowcajadacy Passatem uderzył w stojącego na czerwonym świetle Peugeota 106,a ten dobił do stojącej przed nim Skodą Fabią.Z tego co udało mi się dowiedziec 4 osoby zostały zabrane do szpitala a za karetką w której "podróżował" pijany kiero na sygnale cieli mundurowi .Na miejscu sa 2 straże ,karetek juz nie ma oraz policja. Ruch odbywa się w miare sprawnie.

Ps przy wjeździe do DG od strony Zagórza tez widnieje tabliczka "Miasto monitorowane"
Dave
Te ulice w DG, które mają dwie części i nie są razem połączone pozostały zapewne z czasów, gdy nie było tam jeszcze tak szerokiej ulicy Królowej Jadwigi i Piłsudskiego oraz tramwajów. smile2.gif
marcin.p
Przy zjeździe z S1 na ul. Armii Krajowej widziałem dzisiaj wrak spalonego Fiata Uno na dąbrowskich blachach. Ktoś wie co sie stało?
kamillll
Wrak mocno skasowany stoi też na Starocmentarnej...na przeciw cmentarza...co to za dziwne zwyczaje pozostawiania rozbitków??
Goły
CYTAT(kamillll @ czw, 11 cze 2009 - 22:26) *
Wrak mocno skasowany stoi też na Starocmentarnej...na przeciw cmentarza...co to za dziwne zwyczaje pozostawiania rozbitków??

Też to dzisiaj zauwazyłem ,wczoraj był tylko z przodu rozbity a dzisiaj uz totalny złom blink.gif
Odpowiednie służby zostały powiadomione ale co z tym faktem zrobiły to nie wiem
Dave
CYTAT(marcin.p @ czw, 11 cze 2009 - 20:47) *
Przy zjeździe z S1 na ul. Armii Krajowej widziałem dzisiaj wrak spalonego Fiata Uno na dąbrowskich blachach. Ktoś wie co sie stało?

Jeśli mowa o tym wypadku po południu co był tuż pod wiaduktem skrzyżowania AK z S1, to nie było to UNO ino Seicento, takie żółte/złote.
gregol
Mniej więcej tutaj >TU<, czyli łącznik między ul.3 Maja a ul.Sienkiewicza. Między 11:00-11:30.
Zapaliło się poddasze.
W akcji brały udział dąbrowskie: Renault Midlum (GBA), Jelcz (GCBA), Renault Kerax (GCBA) oraz "małe" Skoda Fabia (Sop), VW T4 (SLKw); będzińskie: Renault Kerax (GCBA) oraz ich podnośnik z koszem;
Oczywiście była też policja i straż miejska

Jednostki z Będzina przyjechały trochę prewencyjnie, bo jak odjeżdżałem to zaczynali już oddymiać więc podnośnik raczej był nie przydatny.

Chyba nikomu nic się nie stało.

I fotki z komórki:

prezes
dzisiaj przed południem coś się stało w Strzemieszycach przy kościele. Przyleciał nawet helikopter i podobno nie miał gdzie wylądować. Wie ktoś co się tam stało?
gregol
CYTAT
W dniu 20.07.2009 roku na ul. Piłsudskiego miał miejsce wypadek drogowy. Po dojeździe na miejsce zdarzenia Lekarz Pogotowia Ratunkowego, które przybyło na miejsce wraz z zastępami PSP, stwierdził zgon dwóch osób jadących samochodem Opel Vectra. Działania PSP polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, uszczelnieniu zbiornika paliwa oraz zmyciu nawierzchni drogi. Na miejsce przybyło pogotowie energetyczne w celu zabezpieczenia uszkodzonej latarni. Na miejscu przed przybyciem zastępów PSP obecne były patrole Policji.

za: http://www.kmpspdabrowag.pl/?d=interwencje...m=max&id=88

Czy ktoś zna jakieś szczegóły? Która latarnia stanęła na drodze?

Wydaje mi się, że to miało miejsce w okolicach między 2 a 3 w nocy. Bo rzadko o tej porze za oknem słyszę tyle uprzywilejowanych.
KacperskiDGG
CYTAT
Wypadek drogowy
W dniu 20.07.2009 roku na ul. Piłsudskiego miał miejsce wypadek drogowy. Po dojeździe na miejsce zdarzenia Lekarz Pogotowia Ratunkowego, które przybyło na miejsce wraz z zastępami PSP, stwierdził zgon dwóch osób jadących samochodem Opel Vectra. Działania PSP polegały na zabezpieczeniu miejsca zdarzenia, uszczelnieniu zbiornika paliwa oraz zmyciu nawierzchni drogi. Na miejsce przybyło pogotowie energetyczne w celu zabezpieczenia uszkodzonej latarni. Na miejscu przed przybyciem zastępów PSP obecne były patrole Policji.

Źródło: www.kmpspdabrowag.pl

To się chyba wydarzyło ok. godz. 2:25, o tej godzinie usłyszałem syreny i po wyjrzeniu przez okno zobaczyłem jadące, przez skrzyżowanie Piłsudskiego-Kasprzaka-Wiśniowa, w kierunku huty GBA Renault, SRt Steyr i karetke pogotowia. Lało wtedy bardzo, także pewnie przyczyną tego wypadku było niedostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze.

Edycja: Ale się zdublowaliśmy gregol laugh.gif
domeldg
Jakies szczegóły dotyczące ofiar ? Mieszkancy DG ?
marcin.p
CYTAT(gregol @ sob, 20 cze 2009 - 13:33) *
Która latarnia stanęła na drodze?

Podejrzewam, że któraś na odcinku między zajezdnią a "gwiazdą"...
prezes
jadąc od huty, zaraz za skrzyżowaniem z gwardii ludowej/parkowa(?) , dokładnie przy gwieździe. ten zakręt faktycznie zacieśnia się przy końcu więc na pewno było za szybko i wyleciał na zewnętrzną.
REALny
No i na TVP3 Katowice było o 18:00 w Aktualnościach o tym wypadku.

http://ww6.tvp.pl/19822,20090620914684.strona - 3 min. 40 sekunda
Bartek
http://www.tvs.pl/informacje/12091/
gregol
Aha, czyli "standardowy" zakręcik. Szkoda, że policja nie podaje ile miał na liczniku. Zarówno ten co niedawno, 200metrów wcześniej, zaliczył drzewo i teraz kolejny. Przecież w ten zakręt można spokojnie wejść w okolicach 75km/h i zupełnie nic nie czuć na kierownicy aby ściągało. To ile trzeba tam jechać aby tak skończyć?
yh...
Poza tym zakretem, na tym skrzyzowaniu jest duzo wypadkow i stluczek. Te tragiczne to predkosc, ale dlaczego tyle lzejszych wypadkow na tym skrzyzowaniu to sie dziwie. Od strony dworca w Golonogu w szczycie robia sie korki do tego skrzyzowania, ale ida dosc sprawnie.
A na tym zakrecie nie ma chyba nawet znaku niebezpieczny zakret. Chociaz tacy to na cos takiego uwagi nie zwracaja i przy 50 lub 60 km/h raczej trudno tam wpasc w taki poslizg. Przydalaby sie skrzynka na fotoradar.
marcin.p
Juz gdzieś na forum się wypowiadałem o tym zakręcie... Ale powtórzę: tam powinno byc rondo.
nieznajomy
to juz nie pierwszy wypadek na tym zakrecie , raz o mały włos nie przypłaciliśmy życiem wraz ze znajomymi idąc chodnikiem , coś z tym jest nie tak nie wiem czy to jest jakaś wada czy co
marcin.p
A ja teraz zmienię temat! Tak sie zastanawiam czy straz miejska i policja zarabiają na prostytkach stojących na S1. Dzisiaj jadąc tamtędy widziałem stojące przy drodze dziewczę, a w lesie patrol strazy. Czyzby korzystali? A może ich pilnują? Sutenerstwo za nasze pieniądze? Jeżdże przez s1 dość często na pogorię 1 i jest to bardzo częsty widok. Ttylko auta i sluzby się zmieniają. A przeciez czerpanie korzyści z nierządu to jest przestępstwo szanowni policjanci i strażnicy!

Zamierzam udać sie pieszo w tamte okolice i porobic troche fotek. Fuckt tylko czeka na takie cacka.

Co sądzicie o tej sprawie?
Bartek
Kolejny wypadek na skrzyżowaniu ulic Kasprzaka, Piłsudskiego i Wiśniowej...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.