Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
bzenek
CYTAT(Mick @ pią, 28 lis 2008 - 01:53) *
HALLELUYAH!

(...)

W przyszłym roku ma być 2 mln zł na takie inwestycje. Czyżby więc Manhattan??

Chyba nie tak szybko. Za dwa miliony to można se zrobić projekt na mapie, a nie parking na kilkaset aut. smile.gif

Podejrzewam, że z tej kwoty pójdą jeszcze projekty na innych osiedlach, a realizacja będzie w 2010 roku.

Dodatkowo 2010 jest rokiem wyborczym i będzie to świetna sprawa do przykrycia mizerii inwestycyjnej miasta w poprzednich latach. smile.gif
Mick
W sumie racja. Myślałem, że rozpoczną w 2009 i będą kończyć w 2010, ale mogą całość w 2010 robić.

Choć na miejscu PM obawiałbym się, że przy tempie prac, takim jak przy bloku 32 raczej ludzie się wściekną i na niego nie zagłosują smile2.gif
:)
CYTAT

W Strzemieszycach będzie mniejszy hałas
dziś

Kierowcy, jadący Drogą Krajową nr 94 z Krakowa i Olkusza w stronę Sosnowca i Katowic muszą uzbroić się w cierpliwość.

Od kilku dni tuż za wiaduktem w Strzemieszycach (nad drogą wojewódzką nr 790 w rejonie ulicy Puszkina) zamknięty jest jeden pas jezdni. Przy drodze rozpoczął się bowiem montaż ekranów dźwiękochłonnych. Utrudnienia w ruchu mogą potrwać nawet kilka miesięcy.

- O budowę ekranów starali się mieszkańcy Strzemieszyc i to na ich prośbę realizowana jest inwestycja. Poprzedzona została dokładnymi pomiarami hałasu w tym miejscu i okazało się, że zdecydowanie przekraczał on obowiązujące normy %07- informuje Lucyna Stępniew-ska z Wydziału Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

Roboty ruszyły. Teraz kończy się wylewka fundamentów, na których montowana będzie konstrukcja. W pierwszej kolejności osłony przed hałasem pojawią się właśnie na wiadukcie. Tutaj mają mieć 433 metry długości oraz dwa metry wysokości i będą przezroczyste. Na pozostałych odcinkach (łącznie 497 metrów) przewidziano konstrukcje przezroczyste i barwne, a ich wysokość będzie się wahać od dwóch do sześciu metrów.

Stawianie ekranów potrawa jeszcze osiem miesięcy, ponieważ zakończenie prac przewidziane jest na lipiec 2009 r. Koszt całego przedsięwzięcia oszacowano na prawie 3 mln 660 tys. zł. Tegoroczna budowa budowa pochłonie z tej sumy%072,5 mln zł.

Od jutra znacznie łatwiej będzie się natomiast jeździć kierowcom, którzy pojadą drogą z Katowic do Krakowa przez Jaworzno. Oficjalnie ma tam być oddany do użytku nowy odcinek Drogi Krajowej nr 79 (od Leopoldu do Borów). Powstał w ramach drugiego etapu przebudowy całego układu drogowego w tym rejonie i jest częścią jaworznickiego projektu "Miasto Twarzą do Autostrady".

Dzięki temu ruch tranzytowy zniknie z centrum miasta. Prace rozpoczęły się we wrześniu 2007 roku. Inauguracja nowego odcinka DK 79 będzie przebiegała nietypowo, bo rozpoczną ją... wyścigi samochodowe, w których mogą wziąć udział mieszkańcy.
Piotr Sobierajski

A dzisiaj na Pilsudskiego/Krolowej Jadwigi/Wojska Polskiego na istniejacej sygnalizacji montowali jakies detektory ruchu.

Fajnie, ze wraz z remontem Krolej Jadwigi remontuja tez cale rondo Merkury (takiej nazwy uzywa UM, a przyadalaby sie jakas oficjalna). Ciekawe co z przejazdami przez torowisko. Do tego pojawil sie nowy drogowskaz, taki na ktorym jest zaznaczone rondo.
michal_dg
A wie ktoś może co to się teraz buduje na Manhatanie ? A dokładniej przy Ul. Piłsudskiego 32.

Ta sama firma co robiła parking w tej chwili wykopała jakiś smieszny kwadrat i robi tam fundamenty...
Goły
Wie ktoś może co robili teraz na dniach przy sygnalizacji świetlnej na redenie kolo biedronki ? bo chyba zmienione sa sygnalizatory i mam nadzieje zmieniona czestotliwosc bo na tych światłach mozna bylo dostac czasami kur**cy ... a poza tym montują jzu chyba swiatełka na rondzie w centrum smile.gif
jasiek
a czy na światłach na redenie były wcześniej kamerki? bo dopiero teraz wpadły mi w oko, a może właśnie je teraz założyli jak przy światłach dłubali
Dave
W centrum na rondzie zamontowane "szkielety" pod drogowskazy smile2.gif To dla tych, co im sygnalizacja w głowie! biggrin.gif A korek o 15:30 w centrum był dłuuugii! Od kładki po Merkury!
Sebastian22
Dziś w Centrum widziałem konstrukcję złożoną z kratownicy nad wjazdem na rondo.....od strony Kościuszki (zarówno z góry jak i od PKP), od Redenu a także nie ukończoną jeszcze - od Będzina. Jest to prosta konstrukcja prostokątną, nie za duża, przekrój poprzeczny to ok. 50 cm - ciekawe czy tam bedą tylko tablice czy światła??
To chyba beda te informatory. Drogowskazy stawia sie bardzo szybko i nie ma takich kratownic. Oby byly atrakcyjne i upiekszyly nam centrum. Jest o nich osobny temat, niedawno dawalem link.

Ogloszono ponownie przetarg smile2.gif

CYTAT
Budowa układu komunikacyjnego z uzbrojeniem – Park Hallera” - przebudowa skrzyżowania Aleja Róż z Legionów Polskich, wraz z przebudową sieci uzbrojenia terenu w Dąbrowie Górniczej

oraz:

CYTAT
Wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego dla rozbudowy miejsc parkingowych oraz przebudowy istniejącego układu komunikacyjnego na osiedlu Morcinka w Dąbrowie Górniczej w ramach zadania: „Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacja ciągów pieszych i komunikacyjnych”

Sebastian22
Tak raczej napewno to będą jakieś tablice bo na Kościuszki jadąc od PKP widać już zrobioną konstrukcję zaraz za kioskiem przy przystanku obok CH Pogoria.....
vacu
CYTAT(:) @ sob, 29 lis 2008 - 23:14) *
Fajnie, ze wraz z remontem Krolej Jadwigi remontuja tez cale rondo Merkury (takiej nazwy uzywa UM, a przyadalaby sie jakas oficjalna). Ciekawe co z przejazdami przez torowisko. Do tego pojawil sie nowy drogowskaz, taki na ktorym jest zaznaczone rondo.

Ale tego kto odpowiada za "organizację ruchu" podczas remontu to powinni za jaja powiecić angry2.gif angry2.gif
Masa niepozabezpieczanych dziur i to głębokich, słupki postawiane to tu to tam bez ładu i składu (czasem na środku jezdni ni z tego ni z owego - np. obok skrzyżowania z Augustynika). Boję się, że jeśli jakość roboty jest taka jak organizacji to długo się nie nacieszymy.
Prawda. Do tego dochodzi pogoda. Nawierzchnie powinno sie klasc na suchym i w dodatniej temperaturze.
olo
Mam nadzieję, ze to nie będą światła sterujące ruchem. Tylko idiota mógłby to wymyśleć.
Na polnocnej jezdni Krolowej Jadwigi jest juz warstwa scieralno. Zostalo tu jeszcze oznakowanie poziomowe.

Nad jezdniami jeszcze nic nie powieslil, ale powiesili za to nowe drogowskazy na miejscu starych. Duzo fajniejsze i maja troche wiecej tresci np. zamiast samej Łagiszy sa Łęknice, Zielona i Dworzec.

Za to przydarzyla sie niezla wpadka conf (9).gif
Na drogowskazie na Kosciuszki od strony dworca, zamiast DK 94 jest DK 20. Inna sprawa, ze tu wogole nie powinno byc nawet DK94
Master
Na tych kratownicach powiesili znaki ustap pierwszenstwa i ronda . Wyglada to dośc smiesznie
rako
te znaki to mało powiedziane śmieszne one są beznadziejne i tandetne nie wiem czyj to był pomysł ,ale nie zazdroszczę werwy twórczej temu jegomościowi. tak wielkiej kaszany to w DG już trochę czasu nie było
Sebastian22
No siara z tym niezła, dziś to widziałem buahahah
No niezly byl korek od strony Bedzina, gdy wieszali. Do tego zalozyli nie zawsze prosto. Jesli to juz koniec, to dziwna konstruckja jakby tylko na te znaki. Ale moze teraz ktos rzadziej przegapi, ze wjezdza na rondo.
Od strony Bedzina drogowskaz zamontowali na zwyklych slupach, a z 3 innych stron tez te kratownice.
mgmisiek
CYTAT(:) @ pon, 08 gru 2008 - 22:21) *
No niezly byl korek od strony Bedzina, gdy wieszali. Do tego zalozyli nie zawsze prosto. Jesli to juz koniec, to dziwna konstruckja jakby tylko na te znaki. Ale moze teraz ktos rzadziej przegapi, ze wjezdza na rondo.
Od strony Bedzina drogowskaz zamontowali na zwyklych slupach, a z 3 innych stron tez te kratownice.

To co tam zrobili to chyba jakaś kpina - teraz z każdej strony są 4 takie same znaki - dla ślepych chyba. Mam nadzieje, że to rozwiązanie jakieś tymczasowe i że tam zawisną jakieś tablice czy coś - bo te znaki to poprostu pośmiewisko na całą Polskę.
Pantas
1500 znaków i zero czytelności wink.gif W okół ronda jest z 30 znaków lekko biggrin.gif Jutro policzę ;P
lilith_88
dzisiaj mialam egzamin na prawko.. i jak jechalam przez center i zobaczylam to co odstawili z tymi znakami przy rondzie to myslalam ze sie poplacze za ta kierownica ze smiechu laugh.gif laugh.gif laugh.gif 4pary takich samych znakow przy dwoch jezdniach raczej oglupi wiekszosc kierowcow... chociaz moze faktycznie co poniektorzy moze zaczna sie zachowywac jak kierowcy na rondzie wacko.gif
Dave
CYTAT(Pantas @ wto, 09 gru 2008 - 21:39) *
1500 znaków i zero czytelności wink.gif W okół ronda jest z 30 znaków lekko biggrin.gif Jutro policzę ;P

A przeszło połowa kierowców, a nawet 3/4 jak jeździła po staremu nie wi(e)dząc, że to RONDO, tak jeździ nadal! Odebrać prawa jazdy! angry2.gif
Mick
Przecież ruch okrężny tam jest już od kilku lat. Zdaje mi się, że od dawna wszyscy jeżdżą tam (mniej lub bardziej, ale jednak) prawidłowo. Nie wiem Dave co masz na myśli.
Master
Według mnie WSZYSCY WIEDZĄ ze tam jest RONDO !!! Gorzej z umiejetnościa jazdy po nim ..

Nawet jak ktos jest z daleko to miał po obydwu stronach drogi znaki ronda i ustąp pierwszenstwa

Ale takie konstrukcje aby zamontować 4 znaki to jakiś absurd !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ph34r.gif
mgmisiek
Jeżeli już coś chcieli zamontować na tej konstrucji zamiast tablic informacyjnych to mogły by być to znaki kierunkowe - tak jak poziome oznaczenie, żeby każdy z daleka widział, z którego pasa, w którym kierunku może pojechać. A tak wyszła parodia - pewnie chieli dobrze, a wyszło jak zwykle
Dave dobrze pisze. Na tym rondzie z 80-90% nie potrfi uzywac kierunkowskazow. O ile zdarzaja sie tacy, ktorzy wlaczaja prawy zjezdzajac w Koscuszki, to w Sobieskiego albo Krolowej Jadwigi, to juz chyba tylko co setny. Lacznie z policja, straza miejska i komunikacja miejska. Wiekszosc nie wie jak jest z pierwszenstwem dla tramwajow, ktory ma pierwszenstwo dopiero, gdy znajdzie sie na rondzie, wiec od stronki wysepki. Do tego gdy mozna szybko wjechac na rondo, to wjezdzajacy od strony Bedzina w pewnym sesnsie wymuszaja pierwszenstwo na jadacych z gory Kosciuszki. Wjezdzaja wtedy bardzo rozpedzeni, a atkie same prawo maja jadacy z Kosciuszki i gdyby nie uwazac to wiadomo. Ale to wina tego, ze rodno jest sztuczne i powstalo ze zwyklego skrzyzowania. Normalne jest tak wyprofilowane, ze nie mozna przez nie przejechac z duza predkoscia, do tego na wprost.
marcin.p
CYTAT(:) @ czw, 11 gru 2008 - 21:16) *
Do tego gdy mozna szybko wjechac na rondo, to wjezdzajacy od strony Bedzina w pewnym sesnsie wymuszaja pierwszenstwo na jadacych z gory Kosciuszki. Wjezdzaja wtedy bardzo rozpedzeni, a atkie same prawo maja jadacy z Kosciuszki i gdyby nie uwazac to wiadomo. Ale to wina tego, ze rodno jest sztuczne i powstalo ze zwyklego skrzyzowania. Normalne jest tak wyprofilowane, ze nie mozna przez nie przejechac z duza predkoscia, do tego na wprost.

Jak mogą jadący od strony Sobieskiego wymuszać pierwszeństwo na jadących z góry Kościuszki (od ul. Legionów Polskich i Górniczej), skoro to na nich ustawienie znaków nakazuje ustąpienie pierwszeństwa?
CYTAT(marcin.p @ czw, 11 gru 2008 - 21:49) *
Jak mogą jadący od strony Sobieskiego wymuszać pierwszeństwo na jadących z góry Kościuszki (od ul. Legionów Polskich i Górniczej), skoro to na nich ustawienie znaków nakazuje ustąpienie pierwszeństwa?

Chodzi o sytuacje, gdy rondo jest puste i jednoczesnie jada samochody od strony Bedzina i z gory Kosciuszki. Od strony Bedzina niektorzy wjezdzaja bardzo rozpedzeni, a dopoki nie wjada na rondo to nie maja pierwszenstwa. Jadacy z Kosciuszki, mimo ze rondo puste to musza ustapic pierwszenstwa tym od stronty Bedzina, ktorzy dopiero zblizaja sie z duza predkoscia do ronda.

Na drogowskazach dalej to nieszczesne DK20. No chyba nikt tego nie odbierze. Ciekawe, czy wogole sie zorientowali.

Naiwrzchnia na Krolwej Jadwigi niezbyt rowna. Do tego czuc studzienki. Kladli asfalt po jednym pasie, a nie jak zapowiadali na calej szerokosci. Niby mieli jakis plan zamykania calych jezdni i bylem ciekawy jak chcieli sobie poradzic.

Co do studzienek to najlepsze sa te, ktore zostaly poprawione z 2 lata temu na Pilsudskiego. Jest ich z kilkanascie. Wogole ich nie czuc, po prostu mistrzostwo jak na DG. Ciekawe kto wtedy je wymienial. Powinni uczyc innych.
bzenek
CYTAT(:) @ nie, 14 gru 2008 - 14:02) *
Naiwrzchnia na Krolwej Jadwigi niezbyt rowna. Do tego czuc studzienki. Kladli asfalt po jednym pasie, a nie jak zapowiadali na calej szerokosci. Niby mieli jakis plan zamykania calych jezdni i bylem ciekawy jak chcieli sobie poradzic.

Ależ to nie ma znaczenia czy kładzie się asfalt na całej jezdni czy na pasie. Żeby daleko nie szukać to ten kawałek nowej jezdni wykonany przez Mayland też był robiony na raty, a jest równy.

To po prostu chyba najbardziej nierówna nawierzchnia położona w mieście ostatnimi czasy. mellow.gif
Dave
No właśnie miałem to pisać, bo wczoraj zauważyłem - ten asfalt na Kr. Jadwigi to porażka! Nierówno położone pasy asfaltu, w niektórych miejscach studzienki nierówne i w "kwadratach", a najgorsze to to "łączenie" nitek przez smołę! I to ma być ten nowoczesny asfalt i technologia remontu?! angry2.gif
Ja to nazywam "remont zrobiony po sosnowiecku" (w Sosnowcu większość ulic, które "remontowali", też wygląda w ten sposób)! Do d... z taką robotą! TO już na Piłsudskiego i drugiej części Królowej Jadwigi jest to lepiej wykonane, choć tylko wierzchnia warstwa!
Sebastian22
A to zakończyli już to? Phi...a przejazdy przez torowisko nie ruszone....rondo Merkury też jakoś tak do dupy....
kolek
CYTAT(Sebastian22 @ śro, 17 gru 2008 - 23:16) *
A to zakończyli już to? Phi...a przejazdy przez torowisko nie ruszone....rondo Merkury też jakoś tak do dupy....

Przejazdy przez torowisko były remontowane w wakacje wiec pewnie stwierdzili że nie ma sensu tego ruszać.
Sebastian22
A ktoś tam sie z UM wypowiadał o torowisku w DG (to było o akcji że DG nie uczestniczy w przedsięwzięciu dot. TŚ w Euro 2012)że DG wyremontowało kawałek w centrum z pomocą Mayland (lol) oraz że zostanie poproawione (co kolwiek to nie znaczy) na Kr. Jadwigi....tylko co tam poprawiać?? Lepiej było kupić jeszcze więcej mobilnych drzewek niż cały ten szumny remont....

EOT:
A co z tymi drzewkami? znalazły sie? czy ktoś się nie bał i.........
Leszek
CYTAT(Sebastian22 @ czw, 18 gru 2008 - 19:51) *
EOT:
A co z tymi drzewkami? znalazły sie? czy ktoś się nie bał i.........

Kilka stoi na 'skwerze' na skrzyżowaniu koło policji.
Sebastian22
To extra....ponoć ten skwer to też jakaś pomyłka....brak jakiś ciągłości więc nadal ludzie chodzą bo błocie....eech szkoda gadać wogole o tych wszystkich pseudo-remontach...
bzenek
CYTAT(Dave @ śro, 17 gru 2008 - 23:13) *
ten asfalt na Kr. Jadwigi to porażka! Nierówno położone pasy asfaltu, w niektórych miejscach studzienki nierówne i w "kwadratach"

Nie wiem czy mi się śniło ale niektóre kwadraty wokół studzienek są wykładane kostka granitową.
Mick
Jak dla mnie to asfalt na Królowej Jadwigi jest ok. Tyle że ja mam normalny samochód osobowy, nie poruszam się tam bolidem F1, mogę nie mieć tak wysokich wymagań smile2.gif smile2.gif

Jak tylko będzie toto trwałe to ja jestem zadowolony.
rako
ten remont to jedna wielka parodia, jeszcze przed przetargiem była mowa ,że studzienki deszczowe będą przeniesione poza krawężniki ,że droga będzie wzmacniana stalową siatką, że przejazdy na tym odcinku przez torowiska będą wyremontowane, a tu prawda okazała się całkowicie inna i dużo mniej kolorowa. jak to w Dąbrowie i przy obecnej władzy sztuka i nic więcej. asfalt to szczyt niedbałości i robienia czegoś na odpierd.. ale czego więcej można się spodziewać jest sztuka i w kampanii podrazy będzie remontujemy drogi w dąbrowie ble ble a ktoś na tych oszczędnościach i fuszerce nieźle zarobił ale to już inna bajka
Leszek
@ bzenek - nie śniło Ci się, część studzienek jest w granicie.

Asfalt na rondzie przy Merkurym to porażka, jakiś miłośnik puzzli to chyba układał angry2.gif

Z innej beczki - na Królowej Jadwigi nad przejściem za skrzyżowaniem z Augustynika pojawił się wyświetlacz prędkości.
vacu
CYTAT(Leszek @ śro, 24 gru 2008 - 12:48) *
@ bzenek - nie śniło Ci się, część studzienek jest w granicie.

Asfalt na rondzie przy Merkurym to porażka, jakiś miłośnik puzzli to chyba układał angry2.gif
Z innej beczki - na Królowej Jadwigi nad przejściem za skrzyżowaniem z Augustynika pojawił się wyświetlacz prędkości.

Ciekawe po jakie licho? Odkąd postawili radar 90% tam jadących jedzie te 40-50 km/h - na oko to widać (przynajmniej kiedy ja przejeżdżam/przechodzę). Jak dla mnie to jest marnowanie kasy, powinni zbadać (czyt. pójść i zobaczyć) jakie są efekty postawienia radaru i ew. tablicę postawić w innym niebezpiecznym miejscu.

Co do samej drogi po remoncie - odcinek rondo pod Merkurym - skręt w Augustynika to jedna z częściej pokonywanych przeze mnie tras (tamtędy wracam do domu) więc liczyłem, że skończy się 'slalom-gigant' między studzienkami na prawym pasie niestety nic z tego - najechanie na nie jak było tak jest dalej bardzo nieprzyjemne sad.gif
Bedziemy mieli ulice Sezamkowa sml (3).gif

CYTAT
UZASADNIENIE

do projektu uchwały Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej w sprawie: nadania nazwy ulicy Sezamkowej.
Ulica, dla której wnioskuje się nadanie nazwy stanowi działki o numerach ewidencyjnych 2602/1, 5409, 5486, 5491, opisane na karcie mapy ewidencji gruntów nr 13 w obrębie Strzemieszyce Wielkie, oznaczone w operacie ewidencji gruntów jako własność Gminy Dąbrowa Górnicza. Odchodzi ona bezpośrednio od ulicy Sosnowieckiej i biegnie dalej w kierunku południowym.
Przedmiotowa droga pełni obecnie rolę drogi dojazdowej do nieruchomości, które podlegają intensywnej zabudowie jednorodzinnej. Z powodu braku własnej oficjalnej nazwy przedmiotowa droga określana jest obecnie również jako ulica Sosnowiecka. Nieruchomości przyległe do przedmiotowej drogi przypisane są więc do ulicy Sosnowieckiej, do której nie mają bezpośredniego dostępu. Taki stan rzeczy skutecznie uniemożliwia przyszłościowe rozwiązanie kwestii numeracji porządkowej dla terenów przyległych do przedmiotowej ulicy, przeznaczonych w planie zagospodarowania przestrzennego pod zabudowę mieszkaniową.
Nadanie nazwy ulicy uzasadnione jest koniecznością prawidłowego, zgodnego z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 28.10.2004r. w sprawie numeracji nieruchomości (Dz.U.Nr.243 poz.2432 z 2004r.), ustalenia numeracji porządkowej dla budynków aktualnie budowanych oraz mogących powstać w niedalekiej przyszłości.
W złożonym przez właścicieli nieruchomości przyległych do przedmiotowej drogi wniosku
o nadanie nazwy ulicy zasugerowano nazwę ulica Sezamkowa. W Dąbrowie Górniczej nie ma obecnie ulicy o takiej nazwie, w związku z czym jej nadanie w sąsiedztwie ulicy Sosnowieckiej jest uzasadnione.
I Zastępca prezydenta Miasta
Henryk Zaguła
Sebastian22
No super, mam nadzieje że postawią takie kubły jak to na Ul. Sezamkowej były.....no i całą ferajnę sprowadzą:D
Kazdy wie, ze przebudowa jest potrzebna i dziwi sie czemu nie zrobiono tego pasa od razu, podczas ostatniej przebudowy, a byl on najwazniejszy. Korki sa na kilka zmian, prawy pas czesto prawie do ronda Merkury, ale z gigantycznymi przesada.

CYTAT

Po przebudowie skrzyżowań skończą się korki
dziś

Jest nadzieja, że kierowcy przejeżdżający przez Dąbrowę Górniczą przestaną psioczyć na gigantyczne korki, w których tkwią na jednym z największych skrzyżowań, u zbiegu ulic Legionów Polskich i Alei Róż. W tym tygodniu rozstrzygnie się bowiem przetarg na jego przebudowę.

Prace miały się tutaj rozpocząć w drugiej połowie ubiegłego roku, ale na pierwszy przetarg nie wpłynęła żadna oferta i unieważniono go.

Projekt zakłada dobudowanie pasa jezdni do skrętu w prawo z Alei Róż w kierunku ul. Legionów Polskich. Jego brak sprawia, że w godzinach szczytu komunikacyjnego kierowcy zmuszeni są stać ponad 15 minut i czekać na kilka kolejnych zmian świateł, zanim uda im się przejechać skrzyżowanie.

- Ten problem powinien zostać rozwiązany już podczas pierwszej, niedawnej przebudowy. Wtedy powstały tutaj dwa dodatkowe pasy do skrętu w innych kierunkach, ale projektanci najwyraźniej zapomnieli o zjeździe w stronę szpitala i osiedla Mydlice. Trzeba to zmienić- podkreśla Marcin Musiał z Dąbrowy Górniczej.

- Jeżeli nie będzie odwołań, to prace powinny ruszyć na przełomie lutego i marca - informuje Anna Zubko z dąbrowskiego urzędu miejskiego.

Oprócz nowego pasa jezdni o długości ponad 60 metrów i szerokości 3,5 metra, przebudowane zostaną także chodniki. Pojawi się nowe oświetlenie skrzyżowania. Dzięki tej inwestycji szybciej będzie się można dostać także do Sosnowca oraz do zjazdu na DK-94, w stronę Katowic.

Mieszkańców nurtuje także brak zapowiadanej wcześniej przebudowy skrzyżowania w dzielnicy Gołonóg, u zbiegu ulic Tysiąclecia i Piłsudskiego. Tutaj manewrowanie autem po torowisku tramwajowym, bez sygnalizacji świetlnej, jest bardzo kłopotliwe. Do tego dochodzą jeszcze problemy pieszych, którzy muszą przemykać po pasach pomiędzy rozpędzonymi samochodami. Ta inwestycja także miała rozpocząć się w ubiegłym roku, ale konieczne jest jeszcze zawarcie porozumienia z Tramwajami Śląskimi, które mają wykonać część robót.

Według kosztorysu całość prac wyceniona została na ponad 1,5 miliona złotych. Koszty jakie poniesie gmina sięgną miliona złotych.
Piotr Sobierajski

CYTAT

Zamieszkają przy Sezamkowej
02.01.2009

W Strzemieszycach Wielkich lokatorzy budowanych właśnie domów będą mieszkać przy ulicy... Sezamkowej. Tak bardzo spodobała im się chyba nazwa popularnego telewizyjnego programu edukacyjnego dla dzieci, że zaproponowali właśnie ją dla drogi przebiegającej przy ich posesjach. Dotychczas były one przypisane z konieczności do ulicy Sosnowieckiej, do której nie miały nawet bezpośredniego dostępu. To sprawiało kłopoty z numeracją i dostarczaniem korespondencji. Radni zgodzili się na taką nazwę, choć jak się okazało nie wszystkim się jednak podobała.

- To jest nazwa mało znacząca, a powinna być chlubą dla mieszkańców, nawiązującą do tradycji i historii. Mamy wiele wybitnych postaci w mieście, które mogłyby zostać w ten sposób uhonorowane. Podobny problem był już w Ujejscu. Warto powołać zespół, który by to wszystko weryfikował i opiniował - stwierdził radny Jerzy Talkowski.

- Nie tylko nazwiska osób zasłużonych pojawiają się na tablicach z nazwami ulic. Są ulice Spacerowe, Turystyczne, Słoneczne, dlaczego nie miałoby być Sezamkowej? Nie samą historią żyje miasto - ripostował z kolei radny Zbigniew Wróblewski.
PAS
Bartek
Fajna fotka z Wrocławia wink.gif

Ja osobiście czekam z utęsknieniem na remont skrzyżowania Tysiąclecia i Piłsudskiego. Dziś po południu, niezłe bałagan tam był sad.gif
Sebastian22
CYTAT(Bartek @ pon, 05 sty 2009 - 20:33) *

Ja osobiście czekam z utęsknieniem na remont skrzyżowania Tysiąclecia i Piłsudskiego. Dziś po południu, niezłe bałagan tam był sad.gif

No dokładnie - też czekam:) Przecież tam się nie da normalnie przejechać przez torowisko, trzeba bardzo wolno i ostrożnie by czegoś na torach nie zostawić! Zróbcie to jak najszybciej a nie zasłaniajcie się TŚ, które teraz również jest w pewnej części własnością miasta!
bzenek
CYTAT(:) @ pon, 05 sty 2009 - 22:04) *
Kazdy wie, ze przebudowa jest potrzebna i dziwi sie czemu nie zrobiono tego pasa od razu, podczas ostatniej przebudowy, a byl on najwazniejszy

Eee tam. Najważniejszy wtedy był skręt z Zagórza na Mydlice i tam się sytuacja radykalnie poprawiła.

A takiego wzrostu ruchu od Redenu to się chyba ekipa Talkowskiego nie spodziewała. Myśleli, że się uda bez tego skrętu z Redenu na Mydlice.

CYTAT(Sebastian22 @ pon, 05 sty 2009 - 23:52) *
nie zasłaniajcie się TŚ, które teraz również jest w pewnej części własnością miasta!

No akurat sprawa własności TŚ nijak ma się do tego remontu. smile.gif

Master
Jak nijak ?? Miasto chce zrobic remont przy współpracy podmiotu którego jest w penej czesci włascicielem wink.gif
Sivek
CYTAT(Bartek @ pon, 05 sty 2009 - 22:33) *

Tylko ze we Wroclawiu korki spowodowane sa kompleksowymi robotami i inwestycjami drogowymi , a w DG ich calkowitym brakiem
bzenek
CYTAT(Master @ wto, 06 sty 2009 - 18:42) *
Jak nijak ?? Miasto chce zrobic remont przy współpracy podmiotu którego jest w penej czesci włascicielem wink.gif

Ale własność w tym przypadku nie oznacza, że ma się jakikolwiek wpływ na pierdoły typu remont przejazdu. Takie decyzje zapadają w firmie na dużo niższym szczeblu.

Myślisz, że jak kupisz 6% akcji Orlenu to będziesz mógł zmusić koncern aby zbudował stację paliw na Twojej działce ?

CYTAT(Sivek @ wto, 06 sty 2009 - 19:34) *
Tylko ze we Wroclawiu korki spowodowane sa kompleksowymi robotami i inwestycjami drogowymi , a w DG ich calkowitym brakiem

To kolega zna Wrocław od najwyżej kilku lat. Zatory to już tam były przed Dutkiewiczem. A w DG korki się raczej nie zdarzają.
Master
Myślisz, że jak kupisz 6% akcji Orlenu to będziesz mógł zmusić koncern aby zbudował stację paliw na Twojej działce

to piwnienem mieć wpływ na rozgospadarowanie 6% budzetu wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.