Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
paw74
centrum miasta rozkopane, DK 94 przyblokowane, Ząbkowice rozkopane, Strzemieszyce podobnie,
czy powie mi ktoś gdzie można spokojnie i bez utrudnień przejechać? na CB kierowcy tak wyzywają że ....szkoda słów, oznakowanie do du.y, kierowca ze Szczecina jechał przez Dąbrowę dwa razy zeby wyjechać na S1-takie oznakowanie mówił
Mały77
CYTAT(paw74 @ śro, 03 lip 2013 - 17:41) *
centrum miasta rozkopane, DK 94 przyblokowane, Ząbkowice rozkopane, Strzemieszyce podobnie,
czy powie mi ktoś gdzie można spokojnie i bez utrudnień przejechać? na CB kierowcy tak wyzywają że ....szkoda słów, oznakowanie do du.y, kierowca ze Szczecina jechał przez Dąbrowę dwa razy zeby wyjechać na S1-takie oznakowanie mówił

Dziury źle, remonty źle - ehhhh ...
Sebastian22
Faktycznie, wszystko sie skumulowało, no z tym centrum to pewno szybko skoncza, ale wkrotce zacznie sie przebudowa alei wiec bedzie wesoło ;p
paw74
CYTAT(Mały77 @ śro, 03 lip 2013 - 19:21) *
CYTAT(paw74 @ śro, 03 lip 2013 - 17:41) *

Dziury źle, remonty źle - ehhhh ...

no nie mów że tak ci dobrze z dziurami i remontami
prezes
logiczne, że żeby było lepiej musi być gorzej. Dziś w rozmowie o DK94 znajomy dobrze zauważył jak jeździło się do Katowic w trakcie budowy tunelu - masakra, a teraz super. Więc zaciśnijmy zęby i wytrwajmy smile2.gif
marcin.p
A z drugiej strony to wolę by te remonty robili w jednym czasie. I pomęczyć się raz zamiast co chwila męczyc się z objazdami innej ulicy. Takie moje zdanie.

I z dk94 w 11 listopada nie ma lewoskrętu jak obiecano. Oznakowanie nakazuje jazdę na wprost. I to jest dobra decyzja osób odpowiedzialnych za ruch drogowy, bo wyobraźmy sobie korki gdyby o 14 co drugie auto chciało jechać w lewo.

Gdyby zmiana organizacji ruchu zależała ode mnie to zlikwidowałbym lewoskręty przy mikrohucie. Dojazd do hamburgera powinien byc zorganizowany od ul.jamki, tylko czy jest tam miejsce (pytam bo totalnie nie znam tej okolicy)

Fatalne oznakowanie to juz taki nasz "sport narodowy". Niestety
paw74
CYTAT(marcin.p @ śro, 03 lip 2013 - 23:28) *
Gdyby zmiana organizacji ruchu zależała ode mnie to zlikwidowałbym lewoskręty przy mikrohucie. Dojazd do hamburgera powinien byc zorganizowany od ul.jamki, tylko czy jest tam miejsce (pytam bo totalnie nie znam tej okolicy)

jak masz wysokie zawieszenie to dojedziesz ale ogólnie nie ma dojazdu,chyba że zostaje jeszcze rower.
dojazd do Mikrohuty przez Jamki to kawałek drogi,Majewskiego w Jamki potem przez tory w lewo lasem i dopiero jesteśmy u celu, sad.gif
marcin.p
Ale wydaje mi się - mimo wszystko - lepiej niż zablokować cały ruch na dk94
Sebastian22
rano o 5.20 jeszcze dalo sie z 11 listopada skrecic w strone katowic (jak i krakowa) mimo korka na ok. 12 aut ale nie wiem co tam bylo ok. 8 czy 15.....
Zibar
Remonty w ostatnim czasie wynikają również z prostej arytmetyki polityczno/samorządowej, gdyż ludzie związani z tym światem najlepiej liczą do czterech tongue.gif więc szykujcie się na sporą kumulację. Przed rondem w centrum pojawiły się nowe znaki...
Kościuszki w górę zamknięta dla pojazdów pow.3,5 t, objazd prze aleję Róż, w stronę PKP utrudnienia, do CH Pogoria zalecany wjazd od Sobieskiego (chyba szykuje się budowa ronda przy Przybylaka). Życzę wszystkim cierpliwości i na ciepłe dni wakacji rower polecam laugh.gif
sandwich
Dodam od siebie ważną wiadomość.
Wyłączone z ruchu są przystanki Mickiewicza i Real dla autobusu 604.
604 jedzie od dziś przez aleje. Staje na Majakowskiego.

Wiadomość potwierdzona.
vacu
CYTAT(Zibar @ czw, 04 lip 2013 - 18:28) *
Remonty w ostatnim czasie wynikają również z prostej arytmetyki polityczno/samorządowej, gdyż ludzie związani z tym światem najlepiej liczą do czterech tongue.gif więc szykujcie się na sporą kumulację. Przed rondem w centrum pojawiły się nowe znaki...
Kościuszki w górę zamknięta dla pojazdów pow.3,5 t, objazd prze aleję Róż, w stronę PKP utrudnienia, do CH Pogoria zalecany wjazd od Sobieskiego (chyba szykuje się budowa ronda przy Przybylaka). Życzę wszystkim cierpliwości i na ciepłe dni wakacji rower polecam laugh.gif

Mnie właśnie rano zaskoczyło to wszystko, bo lada chwila nie będę miał jak z domu wyjechać, nosz kurde muszą wszystko w jednym czasie, kilka lat nikt palcem nie kiwnie a teraz na hura angry.gif I nachwaliłem się wczoraj drogowców a dzisiaj na Królowej Jadwigi zastałem rano niezły burdel, wyłączono światła na skrzyżowaniu z Augustynika i były przepychanki na zasadzie "kto silniejszy" :/ Nie wiem jak później, bo już nie ryzykuję przejazdu tamtędy.

A ktoś mi powie dlaczego ustawiono przystanek autobusowy pod technikum na Królowej Jadwigi? Zamiast którego przystanku to?
Zibar
CYTAT(vacu @ czw, 04 lip 2013 - 20:02) *
A ktoś mi powie dlaczego ustawiono przystanek autobusowy pod technikum na Królowej Jadwigi? Zamiast którego przystanku to?

CYTAT
Komunikacyjny Związek Komunalny GOP informuje, że w związku z całkowitym wyłączeniem z ruchu fragmentu ulicy Wojska Polskiego (pod wiaduktem Drogi Krajowej nr 94) od 3 lipca 2013 roku linie autobusowe nr: 28, 49, 84 i 928 zostaną skierowane na trasy objazdowe.

Po obsłużeniu przystanku „Dąbrowa Górnicza Centrum” autobusy pojadą ulicami: Królowej Jadwigi, Aleją Róż i Starocmentarną, do włączenia się na trasę rozkładową na przystanku „Dąbrowa Górnicza Staszic”.

Trasa powrotna przebiegać będzie analogicznie. Wyłączony z obsługi zostanie przystanek „Dąbrowa Górnicza Reden Wojska Polskiego”.

Uruchomione zostaną natomiast tymczasowe stanowiska przystanków: „Dąbrowa Górnicza Aleja Róż” – przy ulicy Królowej Jadwigi, na wysokości budynku Zespołu Szkół Technicznych (w kierunku Strzemieszyc) oraz „Dąbrowa Górnicza Reden Korczaka” – przy ulicy Starocmentarnej w rejonie skrzyżowania z ulicą Wojska Polskiego (dla obu kierunków).
vacu
CYTAT(Zibar @ czw, 04 lip 2013 - 20:13) *
Uruchomione zostaną natomiast tymczasowe stanowiska przystanków: „Dąbrowa Górnicza Aleja Róż” – przy ulicy Królowej Jadwigi, na wysokości budynku Zespołu Szkół Technicznych (w kierunku Strzemieszyc) oraz „Dąbrowa Górnicza Reden Korczaka” – przy ulicy Starocmentarnej w rejonie skrzyżowania z ulicą Wojska Polskiego (dla obu kierunków).

Dzięki, nie przyszło mi do głowy że to przez to. Aczkolwiek chyba zrobiono to bez głowy, co prawda zasłaniał mi autobus więc na 100% pewny nie jestem ale rano wysiadający z owego autobusu szli wężykiem pomiędzy jezdnią a barierkami tak jakby w miejscu gdzie jest przystanek nie zdemontowano barier :/
Slyzaba
Czy ktoś z Was jechał już po 'wyremontowanej' Królowej Jadwigi? Kostki brukowej rzeczywiście już nie ma ale łata asfaltu położona zamiast niej jest tragicznie wylana (chłopaki chyba asfalt łopatami przyklepywali sad.gif). Wg mnie tak 'naprawiona' droga nie powinna być w ogóle odebrana...
szer
Nie mieli czasem frezować asfaltu i wylewać na nowo?
olo
CYTAT(Slyzaba @ sob, 06 lip 2013 - 22:12) *
Czy ktoś z Was jechał już po 'wyremontowanej' Królowej Jadwigi? Kostki brukowej rzeczywiście już nie ma ale łata asfaltu położona zamiast niej jest tragicznie wylana (chłopaki chyba asfalt łopatami przyklepywali sad.gif). Wg mnie tak 'naprawiona' droga nie powinna być w ogóle odebrana...

Dokładnie, katastrofa. To jest nasmarkane...
kolek
CYTAT(Bathurst @ pon, 01 lip 2013 - 21:36) *
Mnie się otworzył. Zaskoczyło mnie to 90 studzienek, aż tyle tego ohmy.gif
CYTAT
Kostka brukowa zniknie ze studzienek przy Królowej Jadwigi
purz
01.07.2013 14:29
A A A Drukuj
Na własny koszt wykonawca remontu ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej usunie kostkę, którą obłożył wloty studzienek kanalizacyjnych

Do połowy lipca potrwają prace poprawkowe przy naprawie wlotów studzienek kanalizacyjnych na ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej.

Prowadzone od poniedziałku prace obejmują odcinek od ronda w centrum do ronda Merkury.

Jak się okazało, obłożenie studzienek kostką brukową nie było najlepszym pomysłem - z czasem kostka zapadała się, a na ulicy tworzyły się ''dziury''.

- Kostka zostanie zlikwidowana przy wlotach do 90 studni. W jej miejscu zamontowane zostaną pierścienie odciążające pokryte asfaltem - mówi Przemysław Jodłowski z wydziału komunikacji i drogownictwa Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Jak informują przedstawiciele miasta, prace odbywają się w ramach napraw gwarancyjnych i prowadzone są na koszt wykonawcy.

Na obu jezdniach pojawią się utrudnienia związane ze zwężeniami. W drugiej połowie lipca, na czas frezowania i układania nowej nawierzchni, także na rondzie Merkury, możliwe będzie czasowe zamykanie części jezdni.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2Xp9yUoov

Wszystko jest stronę wcześniej.
Slyzaba
kolek - wiemy, że trwają prace gwarancyjne...
Pytanie - jak można je wykonać na tak niskim ("nasmarkane" dobrze oddaje rzeczywistość) poziomie...
georgeb
Dziadostwo dziadostwo i jeszcze raz dziadostwo , leśne dziady z UM mają mieszkańców DG za idiotów, w głowie sie nie miesci jak można tak spie.....ć to łatanie. Za takie badziewie powinny być kary finansowe takie żeby baranowi jednemu i drugiemu odechciało sie odwalać taka fuszere, i nie mówie tutaj tylko o wykonawcy ale też o dziadach siedzacych w urzedzie i pozwalajacych na wyrzucanie w błoto naszej kasy. Wywalić na zbity pysk ze dwie sztuki to by tam dzień i noc stali nad tymi dziurami i pilnowali roboty. Nic sie nie zmieni w tym kraju nic
szer
Chyba przesadzacie. Póki co zrobili tak, a nie inaczej. W drugiej połowie lipca zamkną drogę, sfrezują na całej długości i położą nową nawierzchnię więc wszystko będzie dobrze.
Więc póki co chyba i tak nikt nie miał co odbierać, bo naprawy dalej trwają tongue.gif
Grzegorz-dg
To jest zrobione tylko tymczasowo jak zrobia wszystkie studnie będą frezować nawierzchnie jezdni na całej długości i kłaść nową.A swoją drogą trzeba by też zapytać czy planują wymianę kostki brukowej w zatoce autobusowej bo się cała rusza tego chyba nie obejmuje gwarancja wykonawcy.
Bathurst
a ja przekornie wykonawców pochwalę smile.gif
jechałem w sobotę rano przez Dąbrowę, ruch mały i właśnie wtedy chłopaki remontowały. Tak właśnie powinno być.
Co do nasmarkania to spokojnie - na pewno to poprawią w swoim bliżej nieokreślonym czasie ale poprawią.
Studzienki zalane asfaltem na Manhattanie odkopali po pół roku i prawie głupio mi się zrobiło bo ich na forum za to kiedyś przejechałem laugh.gif
georgeb
Myślałem ze to wersja final tego remontu, jezeli poprawia to okej
paw74
CYTAT(Bathurst @ nie, 07 lip 2013 - 19:32) *
Co do nasmarkania to spokojnie - na pewno to poprawią w swoim bliżej nieokreślonym czasie ale poprawią.

oczywiście na pewno poprawią w bliżej nieokreślonym czasie a czy ktoś pomyślał o kierowcach którzy będą do tego czasu jeździć po tej drodze? nie można tego od razu dobrze zrobić?
Bathurst
CYTAT(paw74 @ nie, 07 lip 2013 - 22:17) *
CYTAT(Bathurst @ nie, 07 lip 2013 - 19:32) *

oczywiście na pewno poprawią w bliżej nieokreślonym czasie a czy ktoś pomyślał o kierowcach którzy będą do tego czasu jeździć po tej drodze? nie można tego od razu dobrze zrobić?

kierowca w tym kraju ma siedzieć cicho, płacić mandaty, naprawiać zawieszenie i oddawać organy do przeszczepu.....
vacu
CYTAT(paw74 @ nie, 07 lip 2013 - 22:17) *

Właśnie też o tym dzisiaj myślałem, wprawdzie trochę przesadzasz, bo ta ciapciaja co to ją zrobili i tak jest 5x lepsza od kosteczki ale jednak nie rozumiem co za problem porządnie to załatać. Da się, bo widziałem za granicą, w Niemczech są takie drogi, że łata na łacie ale gładkie jak stół. Nie rozumiem wykonawców, nawet jeśliby zainwestować w taką technologię to i tak chyba taniej byłoby załatać porządnie niż wymieniać cała nawierzchnię, tym bardziej, że poza studzienkami nie jest w złym stanie.
Grzegorz-dg
Uważajcie w centrum na Królowej Jadwigi zfrezowali nawierzchnie drogi tworzą się korki
eve
Możecie mi wytłumaczyć czemu zerwali całkiem nowy asfalt? Bo chyba nie rozumiem.
Leszek
Skoro naprawiali studzienki, lepiej, że zerwali i położą na nowo całą warstwę ścieralną - zamiast "obklejać" tylko wokół klap.
Grzegorz-dg
Zerwali dlatego że UM dopatrzył się złej jakości nawierzchni,występowały tam ubytki i szczeliny na łączeniach asfaltuto było widać jakby była robiona z kawałków,mieszkancy już po remoncie sygnalizowali do urzędu zła jakość nawierzchni asfaltowej.Firma która robiła remont dała 5 letni okres gwarancyjny na zrobione roboty drogowe i teraz na swój koszt wykonuje te poprawki w ramach tej gwarancji miasto nic nie płaci z budżetu miejskiego za te prace.Stan musiał być zły skoro naprawiają bo firma by nie była taka szybka od tak naprawiać coś musiało być na rzeczy skoro urząd miasta zlecił naprawe w ramach gwarancji.Ja tu proponuje aby osoby z Urzędu zobaczyły jak wygląda zatoka autobusowa po stronie DH Centrum kostka brukowa się pozapadała tworząc dziury kałuże po deszczu.
Sebastian22
po prostu rece opadaja jak widze co sie dzieje w tym kraju, bo to problem nie tylko DG ale calego kraju jesli chodzi o budowlanke drogowa.
yaku
ehhhh widzę , że dużo juz napisaliście w temacie.... ja kilka razy postałam ju w gigant korkach... i qwa wszystko roizumiem , wszystko...ale wściec się można!!!

Widzieliście ten zamknięty most na Wojska polskiego? Miał być tydzień zamknięty ( sprawdzałam kilka razy) no i co...kończy się drugi tydzien a panowie się nie śpieszą ...ehhh

Staszic już może wyjeżdżać tylko w Aleję Róż...a tam koreczek ... no płakać się chce doh (2).gif
Slyzaba
yaku - przecież połowa tego mostu jest zburzona 'do zera'?
yaku
No to się zgadza...ale miał byc zamknięty przejazd pod mostem tylko na czas burzenia... potem miał byc otwarty ... i budowany ( jak wiele innych) a przejazd pod nim ma być możliwy ....chyba , ze już się coś zmieniło .

Sobota- całkowita cisza na budowie, niedziela cisza absolutna.... taki kluczowy odcinek dla mieszkańców Strzemieszyc, Staszica i wielu innych... i nie ma pośpiechu...pospólstwo postoi w koreczkach. angry2.gif
vacu
CYTAT(yaku @ wto, 16 lip 2013 - 10:52) *
No to się zgadza...ale miał byc zamknięty przejazd pod mostem tylko na czas burzenia... potem miał byc otwarty ... i budowany ( jak wiele innych) a przejazd pod nim ma być możliwy ....chyba , ze już się coś zmieniło .

Sobota- całkowita cisza na budowie, niedziela cisza absolutna.... taki kluczowy odcinek dla mieszkańców Strzemieszyc, Staszica i wielu innych... i nie ma pośpiechu...pospólstwo postoi w koreczkach. angry2.gif

Jak się chce to można w 4 dni rozebrać i wstawić nowy most a sama rozbiórka jak widać powinna zająć 18 godzin. No ale żyjemy w Polsce, gdzie km autostrady kosztuje prawie najwięcej w Europie więc skąd u nas takie cuda, przecież Ziutek z Władkiem swoje muszą zainkasować...
Slyzaba
http://www.youtube.com/watch?v=R4ca9xVYJqk...eature=youtu.be - obejrzałem dwa razy i dalej nie wierzę...

Zgadzam się z yaku, że tempo prac jest żenujące a przestój w weekend to totalna porażka sad.gif
yaku
Filmy sa budujące... ja już nie wymagam w cztery dni....ale żeby choć w cztery tygodnie huh.gif

No ale jak to tak nocą pracować....albo w niedzielę?

Wiecie czego obawiam się najbardziej? Co sie zadzieje w mieście we wrzesniu kiedy wróca wszyscy dąbrowianie z wakacji a wiem, ze niemało ich wyjechało.
Włosy dęba stają
xMarcinx
CYTAT(vacu @ wto, 16 lip 2013 - 20:07) *
No ale żyjemy w Polsce, gdzie km autostrady kosztuje prawie najwięcej w Europie więc skąd u nas takie cuda, przecież Ziutek z Władkiem swoje muszą zainkasować...

Problem nie z Ziutkiem i Władkiem tylko na tym, że mało która firma na interesach z Państwem dobrze wyszła.. a ryzyko jak wiemy kosztuje. Inna rzecz, że właściciele kopalń na wieść, że jest coś robione z kasy państwa windują cenę czy to piachu czy kamieni o kilkaset procent, że nawet przy sporym zabezpieczeniu podczas składania oferty okazuje się, że za tą kasę tego nie da się zrobić.. Polactwo.
Bathurst
CYTAT(xMarcinx @ śro, 17 lip 2013 - 00:10) *
Polactwo.

a tam od razu Polactwo, wolny rynek laugh.gif
xMarcinx
to już nawet nie wolny rynek, bo w wolnym rynku ceny mają odniesienie do dóbr komplementarnych..
matidg
CYTAT
Mieszkańcy nielegalnie likwidują dziury w drodze.

Mieszkańcy ul. Sokolskiej w dąbrowskiej dzielnicy Wygiełzów o remont drogi nie mogą się doprosić od lat. Zaczęli więc sami zasypywać dziury w drodze. Urzędnicy nagle przypomnieli sobie o nich i ich problemie.

- Dwa razy w ciągu ostatniego roku wymieniałam drążki stabilizatorów w samochodzie - Katarzyna Zasada, mieszkanka domu jednorodzinnego przy ul. Sokolskiej, wskazuje na koła swojego suzuki. Podobne problemy mają i inni mieszkańcy Wygiełzowa, którzy na wertepach na Sokolskiej zniszczyli sobie samochody.

Droga przy miejscowych domach przypomina tor przeszkód dla amatorów jazdy ekstremalnej. W niektórych miejscach asfalt wybrzuszył się na kilkadziesiąt centymetrów, w innych - gdzie w nawierzchni pojawiły się głębokie dziury - stoi woda po poniedziałkowym deszczu.

- Może naszą ulicę powinno się przemianować na Pojezierze Sokolskie. Wówczas wszystko by się zgadzało - żartuje Anna Afenda-Jakubczyk, sąsiadka państwa Zasadów.
Pilną potrzebę remontu drogi mieszkańcy wielokrotnie zgłaszali w urzędzie miasta. W ich imieniu interweniowała też Bogusława Ciaś, radna i jednocześnie mieszkanka ul. Sokolskiej.

- Nic nie wskóraliśmy - mówią zgodnym chórem autorzy pism, które trafiły do wydziału dróg.
Zniecierpliwieni mieszkańcy sami chwycili za łopaty i dziury w drodze zaczęli podsypywać gruzem. - Wtedy odwiedził nas inspektor budowlany. Stwierdził, że tak nie można, bo możemy zaburzyć układ drogi, a to może skończyć się karami - mówią mieszkańcy.

Zdzisław Wójcik, powiatowy inspektor nadzoru budowlanego z Dąbrowy Górniczej zaprzecza jednak, by był na kontroli w Wygiełzowie. Inspekcji kogoś z urzędu miasta nie potwierdza także Bartosz Matylewicz, rzecznik magistratu.

- Z mieszkańcami musiał rozmawiać któryś z budowlańców pracujących przy pobliskiej ulicy Hallerczyków - domyśla się Matylewicz. Ale potwierdza, że podsypywanie drogi tłuczniem może podnieść jej poziom, a wtedy deszczówka zacznie spływać do ogrodów. - I znów zacznie się lawina pism z pretensjami do urzędników - przypomina rzecznik. I przyznaje, że Sokolska pozostawia wiele do życzenia, tyle że miasto ma w zarządzie aż 400 km dróg, dlatego nie jest w stanie na czas wyremontować wszystkiego.

Paweł Gradzik, zastępca naczelnika wydziału komunikacji i drogownictwa, też mówi o możliwościach finansowych, ale obiecuje przy tym, że w trudnej sytuacji mieszkańców ul. Sokolskiej miasto postara się drogę wyrównać. - Dziury wypełnimy frezowinami z drogi krajowej nr 94, której gruntowny remont rozpoczęliśmy przed kilkunastoma dniami - mówi.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2ZJOOAlN2

vacu
CYTAT(xMarcinx @ śro, 17 lip 2013 - 00:10) *
CYTAT(vacu @ wto, 16 lip 2013 - 20:07) *
No ale żyjemy w Polsce, gdzie km autostrady kosztuje prawie najwięcej w Europie więc skąd u nas takie cuda, przecież Ziutek z Władkiem swoje muszą zainkasować...

Problem nie z Ziutkiem i Władkiem tylko na tym, że mało która firma na interesach z Państwem dobrze wyszła.. a ryzyko jak wiemy kosztuje. Inna rzecz, że właściciele kopalń na wieść, że jest coś robione z kasy państwa windują cenę czy to piachu czy kamieni o kilkaset procent, że nawet przy sporym zabezpieczeniu podczas składania oferty okazuje się, że za tą kasę tego nie da się zrobić.. Polactwo.

A mnie się wydaje, że problem jest inny. Państwo wybiera sobie GW i guzik je obchodzi co dalej bo to wygodne. A GW zbiera dolę i płaci podwykonawcom (lub nie) śmieszne pieniądze. Firemki robią, bo nie mają za bardzo innej opcji ale wykonanie jest marne a kasa poszła duża. Znam przypadki inwestorów (ale prywatnych) gdzie GW nie dostał złotówki z kolejnej transzy jeśli nie dostał oświadczeń od podwykonawców, że dostają kasę, również w inny sposób dbano o podwykonawców jednocześnie pilnując by byli tylko tacy, którzy są oficjalnie "zarejestrowani" u inwestora. Niestety nie jest taka większość inwestorów, tym bardziej państwowe inwestycje chyba raczej tak nie wyglądają a szkoda, bo one zwłaszcza powinny, bo wtedy inwestor wie i jest pewny co się u niego na budowie dzieje. Wprawdzie instytucje publiczne czasem wymagają listy podwykonawców lub w ogóle zabraniają zlecenia jakichkolwiek prac tylko, że z doświadczenia wiem, że ani nikt tego nie pilnuje ani nie egzekwuje...
Leszek
Co do pracy w wieczory/weekendy - w Polsce jest to rzadkie, bo natychmiast zaczynają protestować okoliczni mieszkańcy. Tak było na przykład przy remoncie mostu nad Brynicą na DK86 kilka lat temu - w planach była właśnie praca 24/7, ale po kilku dniach zaprotestowali mieszkańcy (bodajże) Borków - i trzeba było robić krócej.
Master
koło Dużego Koscioła/stylowej praca wre od ok 20 tej , frezarki , chyba 5 walców i robią az sie kurzy wink.gif
matidg
CYTAT
DK 94 Dąbrowa remont: poprawiają oznakowanie.
2013-07-19, Aktualizacja: dzisiaj 13:46

DK 94 Dąbrowa remont. Dlaczego nie ma dokładnie wyznaczonych objazdów do trasy S1? Dlaczego na skrzyżowaniu Drogi Krajowej nr 94 z ul. 11 Listopada kierowcy pomimo widocznego zakazu skręcają w lewo, w tę ostatnią, blokując całkowicie ruch w kierunku Olkusza i Krakowa? To tylko część z pytań, z jakimi zwracają się do naszej redakcji zdezorientowani kierowcy.

DK 94 Dąbrowa remont - skręcają, choć jest zakaz

A wszystkiemu winny jest trwający od ponad miesiąca generalny remont Drogi Krajowej nr 94 w Dąbrowie Górniczej. To niestety dopiero początek kłopotów, bo cała inwestycja na odcinku od granicy z Sosnowcem do granic ze Sławkowem potrwa aż do końca 2014 roku.

– Nie ma dokładnie oznakowanych objazdów z DK 94 w stronę trasy S1 na Łódź i Warszawę i jeździ się fatalnie. Czasami nawet kierowcy dojeżdżają prawie pod Sosnowiec i tam dopiero skręcają w DK 86 na Siewierz i Łódź. Wspieramy się sami, podając sobie informacje na CB radiu, ale nie zawsze się udaje – mówi nam Franciszek Jędryczka, zawodowy kierowca z Sosnowca. – Rozumiem, że jest remont, że trudno, ale trochę tych absurdów jest tu za dużo. Jadąc od strony Sosnowca wyraźnie na sygnalizatorze zaznaczony jest zakaz skrętu w ul. 11 Listopada, a i taka wszyscy skręcają. To jest niebezpieczne, bo tamują cały ruch, a do tego często w ostatniej chwili decydują się na taki manewr – dodaje.

DK 94 Dąbrowa remont - poprawki konieczne

Sprawdziliśmy i rzeczywiście w tym miejscu wyraźnie widać zakaz skrętu w lewo, w kierunku ul. Majakowskiego i Gołonoga, a kierowcy i tak skręcają. To bardzo kłopotliwe, bo zgodnie z tymczasową organizacją ruchu obowiązuje w tym miejscu jazda prosto.

– Rzeczywiście oznakowanie na tym skrzyżowaniu nie do końca pokrywa się z tym, co jest dopuszczalne.
Od początku założyliśmy bowiem, że skręt z DK 94 w ul. 11 Listopada będzie możliwy – tłumaczy Bartosz Matylewicz z Biura Prasowego Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. – Gdybyśmy zabronili takiego manewru, to pewnie byłoby wiele protestów. Oznakowanie zostanie zmienione, poszerzymy też miejsce do wykonywania manewrów skrętu w tym miejscu – dodaje.

DK 94 Dąbrowa remont - jak w takim razie jechać?

Obecnie całkowicie wyłączona jest z ruchu nitka DK 94 na kierunku Olkusz – Katowice. Miasto przyjrzy się więc raz jeszcze tablicom, wyznaczającym objazdy. Trzeba bowiem pamiętać, że teraz jadąc DK 94 z Krakowa nie skręcimy w Dąbrowie Górniczej na trasę S1 w kierunku lotniska w Pyrzowicach i Łodzi. Jest także zakaz skrętu z trasy S1 na DK 94 w kierunku Sosnowca i Katowic. Zamknięty jest również Wyjazd i zjazd z DK94 w ul. Tysiąclecia na Podlesiu. – Sprawdzimy raz jeszcze oznakowanie i w razie potrzeby skorygujemy. Dobra informacja jest taka, że w czwartek odblokowany został już przejazd ul. Wojska Polskiego, gdzie rozbierana była część wiaduktu. To znacznie ułatwi ruch, zwłaszcza od strony Staszica – tłumaczy Matylewicz.

A jak w takim razie kierować się z DK 94 na S1? Zgodnie z objazdami trzeba skręcić z DK 94 w kierunku alei Róż, potem zjechać w kierunku ul. Piłsudskiego i nią cały czas prosto aż do Tworznia, gdzie na tamtejszym węźle można wjechać na S1. Trzeba jednak przejechać przez całe miasto, co w godzinach szczytu komunikacyjnego jest trudne.

vacu
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 13 lip 2013 - 20:38) *
Ja tu proponuje aby osoby z Urzędu zobaczyły jak wygląda zatoka autobusowa po stronie DH Centrum kostka brukowa się pozapadała tworząc dziury kałuże po deszczu.

Chyba twoje modły zostały wysłuchane wink.gif właśnie widziałem, że kostkę z zatoczki usunięto ale co będzie - nie wiem.
Grzegorz-dg
Wiem Vacu ostatnio czekając na autobus w centrum widziałem że pracownicy z firmy Boszko-Kozubski zrywali tą poniszczoną kostke też się ucieszyłem jak zobaczyłem że ktoś z urzędu dostrzegł tą sprawę tej kostki swoją drogą wykonałem też telefon do wydziału komunikacji i Drogownictwa i poinformowałem wydział o złym stanie tej kostki.Także vacu to nie było samo od siebie że zobaczyli . A że robią remont królowej Jadwigi to od razu mogą zrobić zatokę ,wiesz ale podobny stan zatoki jest też naprzeciwko zespołu szkół technicznych ,myśle że może zrobią też naprawią.Powiem ci że jak zauważyłem to nawet te zatoki na ulicy kr jadwigi które są wyremontowane położona jest kostka granitowa tzw kocie łby to też nie jest idealne podłoże bo jest nierówna.
Leszek
CYTAT(vacu @ pią, 19 lip 2013 - 19:40) *
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 13 lip 2013 - 20:38) *
Ja tu proponuje aby osoby z Urzędu zobaczyły jak wygląda zatoka autobusowa po stronie DH Centrum kostka brukowa się pozapadała tworząc dziury kałuże po deszczu.

Chyba twoje modły zostały wysłuchane wink.gif właśnie widziałem, że kostkę z zatoczki usunięto ale co będzie - nie wiem.

Jechałem tamtędy po 21 - asfaltowali ją, jeśli dobrze widziałem.
yaku
Moje modły tez zostały wysłuchane... i naprawdę miła niespodzianka. Przejazd pod mostem na Wojska Polskiego został otwarty... mam nawet zdjęcie ale ... no nie umiem znowu wstawić..sad.gif

wiecie - tak myślę, że paradoksalnie ten TourDP nam pomoże bo włodarze zrobią wszystko, zeby Polska nie zobaczyła takiej rozkopanej Dąbrowy... więc jest szansa ... oby do sierpnia. biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.