Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
vacu
CYTAT(olo @ sob, 18 sty 2014 - 12:26) *
Vacu wybierz się na miasto o innej porze a dostrzeżesz pieszych. Już o 5:40 jest ich w Centrum dość sporo. Nie mówiąc o dniach targowych w Dąbrowie i Gołonogu.

Mówiłem, że sytuacji wszędzie nie znam, znam centrum i tam pustki. Zarówno po 6 kiedy jadę do pracy jak i po 16, po 18 centrum (może poza przystankami) zamienia się w miasto duchów.

Do jasnej cholery czym my się różnimy od Francuzów, Włochów czy Szwedów, że w każdej niemal dyskusji pojawia się stwierdzenia "u nas tak się nie da".

Kulturą jazdy się różnimy. We Francji wystarczy, że wrzucisz "kierunek" na rozbiegówce i już masz wolne miejsce, u nas ruch się jakby zacieśnie, zderzak przy zderzaku to norma. To samo przejścia, pooglądaj filmiki z PL, staniesz na przejściu żeby kogoś przepuścić to jakiś pajac zaraz cię wyprzedzi bo mu się pali i będziesz się czuł jakbyś miał pieszego na sumieniu, dlatego nigdy nie staję na dwupasmowych drogach, to może być niedźwiedzia przysługa.

Ilu z Was jeździ za znakiem D40 "strefa zamieszkania" 20 km/h, już nie zapytam o parkingi przed supermarketami. Przejścia podziemne, kładki, może jeszcze poszerzyć ulice a pieszych puścić kanałami, skąd jedyne wyjścia będą prowadzić na przystanki komunikacji miejskiej, supermarkety i skwerki.

Użyłem słowa klucz - kompromis. W odniesieniu do tych, którzy by chcieli zamknąć centrum, postawić próg na progu i światła co 10m. Miasto nie należy ani do pieszych ani do kierowców, jest wspólne, i jedni i drudzy mają jednakowe prawo do komfortowego poruszania się, kierowcy nawet za to dodatkowo płacą (nie rozumiem przez to, że mają priorytet). Dlatego też nie wpuchałbym pieszych pod ziemię ale i nie zamykał bym centrum dla aut.

Zwróć uwagę, że nie narzekam na hałas w mieście, na ruch, podoba mi się to.

To akurat nie było do ciebie wink.gif

Tylko co stoi na przeszkodzie, żeby zachować koegzystencję pieszych i pojazdów?

O to chodzi! Tylko jeżeli ktoś "koegzystencję" rozumie jako "zamknąć ruch aut" to mnie to bawi. I znów, to nie do ciebie wink.gif

Podajecie przykład ul 3 maja. Miał być deptak, a jest parking. Widać taka była potrzeba i mnie to nie przeszkadza, dopóki jakiś kretyn nie będzie za mną trąbił kiedy tam będę szedł poza słupkami.

To aluzja do DBP. Ludzie owszem, chcą pasaży, skwerków i klombików ale jeszcze bardziej chcą parkować pod oknem, jeżeli oznacza to konieczność rozjechania klombika - trudno, są gotowi zapłacić taką cenę. Co ciekawe - sam mieszkam na 3 Maja i nigdy jeszcze nie przejechałem odcinkiem od Sobieskiego do Okrzei, sam zgłaszam pojazdy, których nie powinno tam być, więc nie jest tak, że auta, auta i tylko auta. Tylko trzeba z rozwagą, można poblokować ale aut nie ubędzie, będzie się powtarzał armagedon z okresu po zamknięciu DK94, podusimy się w tych spalinach i tyle z tego dobrego będzie.
CYTAT
W mieście pojawią się samoobsługowe stacje naprawy rowerów.

Jakiś czas temu postawiono gdzieś w PL takie cuda, w Poznaniu bodajże ale mogę się mylić. Wytrzymały jeden dzień. Podobnie jak automaty, które w zamian za psią kupę pozwalały wylosować jakiś gadżet, stały dopóki ktoś ich pilnował, na drugi dzień po zniknięciu osoby z obsługi automaty zostały zniszczone i... okradzione (tak, u nas potrafią okraść także automat z gó....mi). To tak a'propos naszej polskiej kultury.
danielmdc
"Jeśli rząd zarekomenduje do realizacji sosnowiecko-będziński projekt drogowy wart ponad 800 mln złotych, będziemy mieli w Zagłębiu najnowocześniejsze, bezkolizyjne trasy w regionie. A jak twierdzi "zagłębiowski" wicemarszałek województwa śląskiego, Arkadiusz Chęciński, jest spora szansa, że właśnie tak się stanie. Projekt zaplanowano na lata 2015-2017 z dofinansowaniem w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego. To byłaby prawdziwa drogowa rewolucja zwłaszcza na sosnowieckim odcinku drogi krajowej nr 94. Z tej bardzo uczęszczanej i popularnej trasy w kierunku Krakowa zniknęłyby wszystkie dotychczasowe skrzyżowania ze światłami, które obecnie spowalniają ruch w tym miejscu. Skrzyżowanie ze światłami w pobliżu Makro zostanie zastąpione drogą dwupoziomową. "Krajówka" (DK 94) pobiegnie górą, a kierowcy zjeżdżający np.do Zagórza czy do Makro dołemZniknąć mają także światła na przejściu dla pieszych w okolicy centrum handlowego Auchan na Środuli. Piesi będą mogli korzystać po przebudowie z kładki nad ruchliwą jezdnią. - Chcemy, by przejazd DK 94 przez Sosnowiec był całkowicie bezkolizyjny - mówi Rafał Łysy, naczelnik Wydziału Informacji i Promocji sosnowieckiego Urzędu Miejskiego.

W planach jest też wyburzenie i odbudowa najdłuższej w regionie, bo ponad 600-metrowej estakady przy Elektrociepłowni Będzin w Sosnowcu. Chodzi o dostosowanie nośności obiektu do obowiązujących dla takich dróg standardów, czyli do 40 ton. Obecnie nośność wynosi 30 ton. Powiat będziński, również wymieniany w projekcie, będzie miał na swoim terenie między innymi przebudowę skrzyżowania DK 86 z drogą do osiedla Syberka. Ma to być skrzyżowanie bezkolizyjne. Zazwyczaj w szczycie komunikacyjnym właśnie przez te światła tworzą się tu korki. Modernizację przejdzie cały węzeł łączący DK 94 i DK 86. Arkadiusz Chęciński twierdzi, że projekt został wpisany do Strategii Rozwoju Polski Południowej.

- Rząd niedawno przyjął taką strategię. Wierzę, że również nasz projekt zyska uznanie. W najbliższych dniach jedziemy do Warszawy, gdzie między innymi będziemy negocjować wprowadzenie tego projektu do realizacji - mówi."

http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/330...afika,id,t.html
:)
W tym roku chyba obowiązują jakieś oszczędne, gorsze standardy odśnieżania albo ALBA olewa.
Jeździłem dzisiaj sporo i w DG nie trafiłem ani razu na pług. Poprzedniej zimy mijało się co chwilę.
Mija już doba od ustania większych opadów (bo w dzień ledwo z 1 mm) a dalej większość ulic białych, w tym ważniejsze po których poruszają się autobusy.
Leszek
Ja za to kilka razy dziś widziałem pługi smile2.gif
Master
Dzis na 3-go Maja w góre stał sznurek aut,ludzie wysiadali i pchali auta przed sobą, pozytywnie to nawet wyglądało smile.gif
pawlacz
CYTAT(:) @ śro, 22 sty 2014 - 23:39) *
W tym roku chyba obowiązują jakieś oszczędne, gorsze standardy odśnieżania albo ALBA olewa.
Jeździłem dzisiaj sporo i w DG nie trafiłem ani razu na pług. Poprzedniej zimy mijało się co chwilę.
Mija już doba od ustania większych opadów (bo w dzień ledwo z 1 mm) a dalej większość ulic białych, w tym ważniejsze po których poruszają się autobusy.

Dokładnie, wystarczył wczorajszy wieczór czyli moment po tym jak spadł śnieg by stwierdzić, że w tym roku odśnieżanie wygląda o wiele gorzej niż w poprzednich sezonach. Do chwili obecnej duża ilość jezdni jest biała. Ciekawe skąd to wynika. Czy miasto ograniczyło fundusze na ten cel czy po prostu Alba śpi... Miejmy nadzieję, że to tylko spóźnienie służb no ale śnieg w styczniu to raczej normalka a nie wybryk natury smile2.gif
paw74
A powiedzcie mi gdzie ja mam wysypywać śnieg z chodnika w przypadku gdy po jednej stronie jest ulica a po drugiej zaraz jest ogrodzenie?
Kamil_
CYTAT(paw74 @ pon, 27 sty 2014 - 21:21) *
A powiedzcie mi gdzie ja mam wysypywać śnieg z chodnika w przypadku gdy po jednej stronie jest ulica a po drugiej zaraz jest ogrodzenie?

Na swoją posesję.
paw74
CYTAT(Kamil_ @ wto, 28 sty 2014 - 00:16) *
CYTAT(paw74 @ pon, 27 sty 2014 - 21:21) *

Na swoją posesję.

nie no bez jaj, to jak mam tony sniegu to mam zasypywać sobie posesję?
Bathurst
CYTAT
Właściciel nieruchomości ma obowiązek usuwania śniegu i lodu z chodnika, który położony jest wzdłuż jego nieruchomości. Musi odśnieżyć i zlikwidować lód również z bramy i podwórza swojej posesji, a także usunąć sople i zwały śniegu z dachu budynku i zabudowań gospodarczych znajdujących się na jego terenie. Natomiast odgarnięty śnieg muszą składować w miejscu, w którym nie powodowałby zakłóceń w ruchu pieszych i samochodów.

http://www.e-godow.pl/articles.php?article_id=417

Chyba lepiej się zastosować, żeby nikt Cię potem nie skarżył za złamaną nogę lub rękę.
Dzisiaj jechałem przez Strzemieszyce i na długości 1 km tylko jedna, jedyna babina usuwała śnieg z przed swojej posesji
Kamil_
Szkoda, że banki przy ul. Sobieskiego i 3-go Maja mają to gdzieś. Dziwi mnie, że Straż Miejska nie gnębi ich mandatami. A powinna, bo błoto pośniegowe po kostki...
Leszek
A sądzisz, że są właścicielami budynków? Bo podejrzewam, że tylko wynajmują.
Master
Tez myśle ze własciciele tylko trzepią kase z banków ( a banki z Nas ohmy.gif ) a sprawy odsniezania mają w głębokim poważaniu ...
CYTAT
gazeta.pl

Rondo przy nowym Kauflandzie zostało oddane do użytku

Zakończyła się budowa ronda przy ul. Legionów Polskich w Dąbrowie Górniczej. Budowę sfinansowała sieć Kaufland.
Rozpoczęta w październiku zeszłego roku inwestycja towarzyszyła budowie marketu sieci Kaufland, który także jest już gotowy i lada dzień można spodziewać się jego otwarcia.

Poza rondem i przysklepowym parkingiem, sieć sfinansowała także m.in. przebudowę chodników.

Wybudowanie ronda oznacza, że zdemontowana zostanie pobliska sygnalizacja świetlna, której instalację sfinansowała wcześniej sąsiadująca z Kauflandem sieć Intermarche.

Przypomnijmy, że przedstawiciele Kauflandu także proponowali budowę skrzyżowania z sygnalizacją świetlną przy wjeździe do swego marketu. Urzędnicy uznali, że dwie sygnalizacje w niewielkiej odległości od siebie nie miałyby jednak sensu.

- Dlatego przy uzgadnianiu układu komunikacyjnego zobowiązaliśmy inwestora do budowy w tym miejscu ronda - mówił nam w październiku Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Wtedy też uzgodniono, że należącą do Intermarche sygnalizacja po wybudowaniu ronda zostanie zdemontowana i wróci do właściciela [sieć nie przekazało jej w zarządzanie miastu].

To trzecie rondo, którego budowę w odstępie kilku miesięcy sfinansowały w Dąbrowie Górniczej dyskonty. Dwa pierwsze, u zbiegu ulic Przybylaka i Kościuszki oraz przy skrzyżowaniu ul. Wspólnej i Konopnickiej, powstały na zlecenie Aldi i Biedronki.
Slyzaba
CYTAT
Wybudowanie ronda oznacza, że zdemontowana zostanie pobliska sygnalizacja świetlna, której instalację sfinansowała wcześniej sąsiadująca z Kauflandem sieć Intermarche.
- a pół Mydlic pukało się po głowach, bo fama głosiła, że światła jednak mają zostać ;-)
Kamil_
CYTAT(Leszek @ śro, 29 sty 2014 - 18:06) *

No wybacz, ale jako zwykły przechodzień mam gdzieś do kogo należy budynek wink.gif A, że obowiązek odśnieżania należy do właściciela nieruchomości to wiem.
Leszek
CYTAT(Kamil_ @ sob, 01 lut 2014 - 13:35) *

No wybacz, ale jako zwykły przechodzień mam gdzieś do kogo należy budynek wink.gif A, że obowiązek odśnieżania należy do właściciela nieruchomości to wiem.

Skoro wiesz, czemu piszesz, że SM powinna banki gnębić mandatami?
sandwich
Nie jestem pewien, czy obowiązek odśnieżania spoczywa na właścicielu, czy najemcy.
Np. dzierżawca domu jednorodzinnego chyba będzie odpowiadał za utrzymanie posesji. Przecież właściciel może po to wynająć, by spędzać emeryturę np. na Kajmanach.
Kamil_
CYTAT(Leszek @ sob, 01 lut 2014 - 16:05) *
CYTAT(Kamil_ @ sob, 01 lut 2014 - 13:35) *

Skoro wiesz, czemu piszesz, że SM powinna banki gnębić mandatami?

Może dlatego, że ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (t.j. Dz. U. z 2012 r., poz. 391 z późn. zm.) wynika że właściciele nieruchomości to także współwłaściciele, użytkownicy wieczyści oraz jednostki organizacyjne i osoby posiadające nieruchomości w zarządzie lub użytkowaniu, a także inne podmioty władające nieruchomością?!
matidg
CYTAT
Przebudowa DK94. Przełożenie ruchu drogowcy planują wiosną.

Remontowana od czerwca zeszłego roku jezdnia DK 94 od Sławkowa do Sosnowca jest już praktycznie gotowa. Przekładkę ruchu z przeznaczonej do remontu jezdni w kierunku Krakowa drogowcy planują jednak dopiero wiosną.

Przebudowa 8-kilometrowego odcinka DK94 w Dąbrowie Górniczej ma się zakończyć przed końcem 2014 roku. Według wcześniejszych informacji, w styczniu dwukierunkowy ruch z jedni w kierunku Sławkowa miał zostać przełożony na wyremontowaną jezdnię w kierunku Sosnowca.

- Na nitce północnej są już nawierzchnie ścieralne, ale ostatecznie zdecydowaliśmy, że ruch przełożymy wiosną - mówi dyrektor Dariusz Tokarczyk z Banimeksu. Dodaje, że tę decyzję podjęto z różnych względów. Najważniejszy: zimą i tak nic by się nie działo na południowej nitce.

- Na części trasy mamy [najczęściej w rejonie skrzyżowań - przyp. red.] mamy nawierzchnię betonową, której w pierwszym roku nie można solić. Zimą kierowcy mieliby więc utrudnione warunki jazdy - wymienia kolejne powody dyrektor Tokarczyk. - Nie zamontowaliśmy też jeszcze barier energochłonnych - mówi. Jak wyjaśnia, zimą bariery najbardziej narażone są na uszkodzenia i drogowcy chcieli tego teraz uniknąć.

Trwają już procedury pozwalające na uzyskanie zgody na użytkowanie odbudowanych części wiaduktów nad ul. Wojska Polskiego i nad drogą wojewódzką nr 790 Strzemieszycach. - Nawet gdybyśmy je już uzyskali, rozbiórkę drugiej nitki wiaduktu nad ul. Wojska Polskiego i tak rozpoczęlibyśmy wiosną - mówi Dariusz Tokarczyk. Dodaje, że niegotowy jest też zjazd z DK94 na aleję Róż.

Kończy się natomiast rozbiórka jednej nitki drugiego z wiaduktów w Strzemieszycach [nad ul. Puszkina i Białostockiego]. W tym przypadku, do czasu jej odbudowy po przełożeniu ruchu i tak będzie się on odbywał jezdnią w kierunku Krakowa.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2sRnQoUMG

sandwich
Nasze ścieżki rowerowe, którymi szczyci się miasto.

TERENOWA Q...A. terenowa

Kamil_
CYTAT(sandwich @ sob, 08 lut 2014 - 23:35) *
Nasze ścierzki rowerowe, którymi szczyci się miasto.

Nasze co?
sandwich
Już poprawiłem. Zmęczenie szkodzi na ortografię.
Slyzaba
sandwich - zgłosiłeś to może do naszego oficera rowerowego?
sandwich
Nie bardzo wiem kto to.
Generalnie miasto powinno wziąć się ostro za quadziarzy i crossowców.
Pomijając to, że na rowerze się tam nie przejedzie, to miałem spory problem z przejściem tego odcinka na nogach. To mały fragment. Za zakrętem pod górę ciągnie się dalej.
A idiotę na crossie w lesie też spotkałem. Musiałem szybko uciekać.
Bathurst
Miasto wytyczyło ścieżki więc fajnie a pretensje musimy mieć do quadowców - kilka osób się zabawi na czterokołowcu a kilkadziesiąt albo kilkaset rowerzystów cierpi bo ścieżka wygląda jak wygląda.......
olo
CYTAT(Bathurst @ nie, 09 lut 2014 - 12:47) *
Miasto wytyczyło ścieżki więc fajnie a pretensje musimy mieć do quadowców - kilka osób się zabawi na czterokołowcu a kilkadziesiąt albo kilkaset rowerzystów cierpi bo ścieżka wygląda jak wygląda.......

A może kupić dwa dobre quady straży miejskiej? Tym razem poważnie o straży miejskiej, choć z trudem przyszło.
Leszek
CYTAT(olo @ nie, 09 lut 2014 - 15:06) *
CYTAT(Bathurst @ nie, 09 lut 2014 - 12:47) *

A może kupić dwa dobre quady straży miejskiej? Tym razem poważnie o straży miejskiej, choć z trudem przyszło.

Dołożyłbym jeszcze wyrzutnię torped. Albo rakiet samonaprowadzających smile2.gif
Slyzaba
CYTAT
Oficer Rowerowy

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej, ul. Graniczna 21, tel: 32 295 96 89

tnykamowicz@dabrowa-gornicza.pl

Master
CYTAT(Slyzaba @ nie, 09 lut 2014 - 17:17) *
CYTAT
Oficer Rowerowy

Wydział Promocji, Kultury i Sportu Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej, ul. Graniczna 21, tel: 32 295 96 89

tnykamowicz@dabrowa-gornicza.pl

w pierwszej chwili przeczytałem trynkiewicz@dab......... ohmy.gif cool.gif .
sandwich
CYTAT(Bathurst @ nie, 09 lut 2014 - 14:47) *

Ja mam pretensje do quadowców, ale nie mam środków do egzekwowania prawa. Straż miejska podlega chyba pod miasto.
Bathurst
W sumie masz rację Sandwich - trudno żeby mieszkańcy systematycznie siedzieli w terenie i kręcili filmiki quadowcom i co dalej? Mandatu nie wystawimy. SM faktycznie mogłaby tym się zająć, dwa quady nie majątek i jak Olo pisze pewnie załatwiłyby sprawę. Tylko chyba wszyscy wiemy, że to taka fantastyka pod tą szerokością geograficzną smile.gif
marcin.p
CYTAT(Master @ nie, 09 lut 2014 - 17:59) *
w pierwszej chwili przeczytałem trynkiewicz@dab......... ohmy.gif cool.gif .

To wydział oświaty, specjalista ds. nauczania podstawowego chłopców.

K...a, czarny humor mi się włączył!
Ten montaż miał być już dawno temu:
CYTAT
gazeta.pl

Na terenie Dąbrowy Górniczej zostanie wkrótce zainstalowanych 150 u-kształtnych stojaków rowerowych.
Ufundowane przez koncern ArcelorMittal Poland stojaki wyprodukowano z gorącowalcowanych rur stalowych w krakowskim oddziale ArcelorMittal Tubular Products. Wszystkie składowane są na Pogorii III i już niebawem powinien nastąpić ich montaż.

Jak informował wcześniej Tobiasz Nykamowicz, oficer rowerowy z UM w Dąbrowie Górniczej, stojaki pojawią się w 10 punktach, m.in. przy parkingu przy Centrum Sportów Letnich i Wodnych przy Pogorii III, w parku Zielona, na placu Wolności przed Pałacem Kultury Zagłębia, Technicznych Zakładach Naukowych oraz przed instytucjami kultury i obiektami sportowymi

Stojaki to nie jedyne inwestycje rowerowe planowane w mieście w najbliższych tygodniach. Jak już pisaliśmy, miasto zakupiło 10 tzw. samoobsługowych stacji naprawy rowerów, które instalowane będą także tam, gdzie stojaki.
Z wywiadu z prezydentem z najnowszego PD:

CYTAT
A co z rowerami, na które Dąbrowa
również postawiła kilka lat
temu?
– To wyzwanie ciągle jest przed
nami, ale jego realizacja jest coraz bliższa.
W kolejnych latach jednym z priorytetów
Unii Europejskiej będzie transport
zrównoważony, którego istotą jest
rozwój transportu rowerowego, komunikacji
miejskiej oraz ruchu pieszego.
Nie chcąc stracić tej okazji, pracujemy
nad projektem, który w ramach Zintegrowanych
Inwestycji Terytorialnych
ma szansę na ponad 55 mln zł unijnego
wsparcia. Zakładamy rozbudowę infrastruktury
rowerowej w naszym mieście
wraz ze stworzeniem węzłów przesiadkowych
zintegrowanych z komunikacją
publiczną oraz kolejową, czyli tzw.
punktami bike and ride. Dzięki temu
mieszkańcy będą mogli bezpiecznie dojechać
rowerem do punktu przesiadkowego,
np. w centrum miasta, zostawić
swój rower na bezpiecznym parkingu
rowerowym i dalej kontynuować podróż
np. komunikacją miejską. Taki typ
podróżowania jest popularny w krajach
„starej Unii” i coraz popularniejszy nad
Wisłą. Jeśli nam się uda, będzie to coś,
co wyznaczy nowy trend, nową modę.

To już zapomniano o park&ride obok dworca w centrum (wraz z centrum przesiadkowym) i Gołonogu
CYTAT
idabrowa.pl

Ruszają prace na łączniku DK 94 z Aleją Róż

Od środy, 26 lutego drogowcy rozpoczną prace na łączniku DK 94 z Aleją Róż. Przejazd będzie możliwy, ale będzie odbywał się tylko jednym pasem.

Od jutra na łączniku DK 94 z Aleją Róż powinni się pojawić drogowcy remontujący dąbrowski odcinek DK 94. Rozpoczną tam prace związane z przebudową tego fragmentu krajowej „dziewięćdziesiątki czwórki”.

Prace będą odbywały się najpierw na jednym pasie, a po ich zakończeniu drogowcy przeniosą się na drugi pas.

Utrudnienia w tym miejscu potrwają do końca marca.

Tytul powinien brzmieć: rusza kontynuacja, a na części odcinka 1 pas jest już od bardzo dawna
muzzy
CYTAT(:) @ wto, 11 lut 2014 - 22:28) *
Ten montaż miał być już dawno temu:

Przed muzeum stojaki zamontowaliśmy już w zeszłym roku smile2.gif
gregol
szok! zapowiada się zmiana układu komunikacyjnego na Kosmonautów. Już wymalowane są te charakterystyczne kropeczki, którymi drogowcy wyznaczają osie jezdni. Wszystko wygląda na to, że patrząc od Plastyka będzie: | parking | pas dla rowerów || pas ruchu | pas ruchu || pas dla rowerów. I wszystko wskazuje, że to fakt.

BTW, może dlatego w DG nie malowali pasów w zeszłym roku aby w tym oszczędzić na frezowaniu tych niepotrzebnych po reorganizacji ruchu wink.gif

Marzenia wskazują, że kolejnym etapem powinno być usunięcie środkowego pasa (dla mnie totalnie zbędnego) na 11 listopada, zrobienia normalnych pasów ruchu i po bokach pasów dla rowerów. Wtedy przebudowa Majakowskiego i budowa tam pasów rowerowych zaczęła by mieć sens.
olo
CYTAT(gregol @ śro, 05 mar 2014 - 17:43) *
szok! zapowiada się zmiana układu komunikacyjnego na Kosmonautów. Już wymalowane są te charakterystyczne kropeczki, którymi drogowcy wyznaczają osie jezdni. Wszystko wygląda na to, że patrząc od Plastyka będzie: | parking | pas dla rowerów || pas ruchu | pas ruchu || pas dla rowerów. I wszystko wskazuje, że to fakt.

BTW, może dlatego w DG nie malowali pasów w zeszłym roku aby w tym oszczędzić na frezowaniu tych niepotrzebnych po reorganizacji ruchu wink.gif

Marzenia wskazują, że kolejnym etapem powinno być usunięcie środkowego pasa (dla mnie totalnie zbędnego) na 11 listopada, zrobienia normalnych pasów ruchu i po bokach pasów dla rowerów. Wtedy przebudowa Majakowskiego i budowa tam pasów rowerowych zaczęła by mieć sens.

Dopóki nie zmienią się przepisy, zapomnij o marzeniach. Droga rowerowa jednokierunkowa ma mieć szerokość 1.5 m. Dwukierunkowa 2 m. Czyli z Twoich marzeń nici. Jedyna szansa, to zmiana w/w przepisów. Wynikają one z chłopskich przeliczeń, że jak rower jedzie przy krawędzi jezdni to pozostaje przepisowy meter od bicykla. Tylko co szkodzi, żeby droga miała 1 m a samochód musiał i tak utrzymać odległość 1 m od cyklisty. We Francji widziałem drogi rowerowe z linią przerywaną, co znaczyło, że jeśli jedzie nią pojazd mięśniami napędzany, to trza jechać obok. Gdy zaś jest pusto, można jechać po drodze rowerowej. Ileż by to u nas problemów rozwiązało.
Slyzaba
We wtorek były chyba montowane stojaki przy bobrze.
Mały77
CYTAT(Slyzaba @ czw, 06 mar 2014 - 18:57) *

http://www.youtube.com/watch?v=auseT40tGvE...eature=youtu.be
paw74
CYTAT(Slyzaba @ czw, 06 mar 2014 - 18:57) *

zamontowane
Slyzaba
Po długiej przerwie od paru dni odnotowałem wysoką aktywność przy drodze obok starego REALa. Kilka koparek, spychaczy, ciężarówek etc. Może niedługo otworzą ten fragment?

Przejeżdżałem też przez Strzemieszyce - muszę przyznać, że Baninex pracuje bardzo intensywnie. Kilkanaście filarów zbrojonych jednocześnie, mnóstwo ludzi (pracujących ;-)), stali i sprzętu.
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ czw, 06 mar 2014 - 23:21) *
,,,muszę przyznać, że Baninex pracuje bardzo intensywnie....

BANIMEX
Leszek
Nowe linie na Kosmonautów już wymalowane. Rowerzyści (jadący w stronę Kasprzaka) będą musieli uważać na przystanek - na jego wysokości linii oddzielającej pas dla rowerów nie ma.
matidg
CYTAT
Farba w ruch. Nowa droga rowerowa i miejsca parkingowe

Pasy ruchu dla rowerów i pas postojowy dla 20 samochodów to zmiany jakie w zaszły na ul. Kosmonautów w Dąbrowie Górniczej. Wkrótce pas ruchu dla rowerów zostanie wyznaczony także na ul. Tysiąclecia.

Pasy dla ruchu rowerowego zostały wyznaczone po obu stronach ul. Kosmonautów. Tym samym na kilkusetmetrowym odcinku ulica zostało uszczuplona o jeden pas dla samochodów. Dodatkowe po stronie liceum wyznaczono pas postojowy dla aut. Zmieści się na nim około 20 samochodów.

Pas rowerowy, którego wlot [każdy z wlotów zostanie jeszcze pokolorowany] zaczyna się przy skrzyżowaniu z ul. Kasprzaka jest jeszcze niekompletny i urywa się kilkanaście metrów przed wybrukowanym łącznikiem ul. Kosmonautów i Tysiąclecia.

Właśnie z łącznikiem wiążą się kolejne zmiany, które planuje urząd miasta. - Powstanie tu 31 miejsc parkingowych, w tym 2 dla pojazdów osób niepełnosprawnych. Z tego powodu łącznik zostanie wyłączony z ruchu. Wyjątkiem będzie dwukierunkowy ruch rowerowy - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Parking na łączniku ma zrekompensować kierowcom likwidację pasa postojowego na ul. Tysiąclecia w rejonie wyjazdu z osiedla Sikorskiego. W tym miejscu pojawi się bowiem pas ruchu dla rowerów.

- W najbliższych dniach pasy ruchu dla rowerów pojawią się na całej długości ul. Tysiąclecia: od skrzyżowania z aleją Zagłębia Dąbrowskiego do skrzyżowania z ul. Podlesie. W miejscach, gdzie będzie to możliwe tworzone będą również pasy postojowe dla samochodów - mówi Bartosz Matylewicz.

Tobiasz Nykamowicz, oficer rowerowy w Dąbrowie Górniczej zapowiada, że w rejonie skrzyżowania ul. Tysiąclecia z ul. Piłsudskiego, przez które prowadzić będzie pas ruchu rowerowego, w przyszłości planowane jest stworzenie tzw. śluz rowerowych.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2vNXQNQaJ
mawwm
oto i Ona - Nowa Droga Rowerowa

gregol
CYTAT(mawwm @ sob, 08 mar 2014 - 20:58) *
oto i Ona - Nowa Droga Rowerowa

Pięknie. Tym bardziej, że w końcu będzie chociaż zaczątek sieci pasów ruchu dla rowerów/DDR.

Ah.. czemu wybory samorządowe nie są częściej wink.gif
Leszek
Mam tylko nadzieję że jak zrobią parking przy plastyku, stanie tam zakaz dla ciężarówek - najczęściej one tam teraz parkują...
olo
CYTAT(Leszek @ pon, 10 mar 2014 - 17:02) *
Mam tylko nadzieję że jak zrobią parking przy plastyku, stanie tam zakaz dla ciężarówek - najczęściej one tam teraz parkują...

Krawężniki jako ograniczniki boksów. Tylko i wyłącznie. Raz, że ciężarówki. Dwa, jest pewnik że wszelkiej maści blondyni i blondynki zaparkują 1:1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.