Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ pon, 27 lip 2009 - 15:30) *
Dzieki! Bardzo fajne foty i nieźle to wygląda ciekawe tylko - czy tory na tym odcinku beda wymieniane tak przynajmniej do przystanku Manhattan

Na wymianę czegoś więcej niż tory na przejeździe bym specjalnie nie liczył - gdyby mieli tak zrobić, rozjazd byłby wcześniej.

Światła dla tramwajów są trochę bez sensu - nie są w żaden sposób zgrane z tym, czy z przeciwka coś nadjeżdża, dziś rano tram do Huty stał ładnych kilka minut przed rozjazdem czekając na sygnał do jazdy, od Huty nic nie jechało.
Sebastian22
Torowisko bedzie wymienione między rozjazdami czyli tylko sam przejazd + przejście dla pieszych....co do świateł to faktycznie troche poszli po bandzie.
Gizmobear
Nowe miejsce dla fotek: F O T K I

Będą i inne.
Sebastian22
CYTAT(Gizmobear @ pon, 27 lip 2009 - 18:52) *
Nowe miejsce dla fotek: F O T K I

Będą i inne.

No widać wzięli sie za tor od razu:) Dzięki za foty:)
Leszek
Tor jest na razie zdemontowany od rozjazdu bliższego huty do przejazdu włącznie.

Tory robi firma z Krakowa, Tor-Krak.
Leszek
Dziś tną dalej - w stronę Manhattanu, jednocześnie robią już 'fosę' na przejeździe. Ciekaw jestem, czy przejazd zrobią tak wyniesiony, jak był wcześniej, czy też będzie w jednym poziomie z Piłsudskiego.

Firma, która to robi, wykonywała (jeśli dobrze kojarzę ulice) torowisko przed Galerią Krakowską - czyli potrafią robić porządnie, oby i u nas tak było.
Gizmobear
Kolejny dzień prac na skrzyżowaniu: F O T K I
Gizmobear
Miasto musi bardzo "kochać" swoich mieszkańców,
skoro dostajemy takie wypasione P R E Z E N T Y !!!
Leszek
Więc to po to ten dół kopali smile2.gif
Niezłe miejsce moim zdaniem, może wreszcie będzie można się spokojnie zatrzymać i przepuścić pieszego bez obaw, że jakiś debil wjedzie mi w bagażnik albo przejedzie pieszemu po stopach na sąsiednim pasie (choć jeszcze lepiej byłoby, gdyby był tuż przed przejściem).

Co do skrzyżowania - tory jednak będą deczko wyżej niż Piłsudskiego. Wczoraj wieczorem szyny na przejeździe już były, zalane żywicą.
Ciekawe czemu na przejściu są drewniane podkłady (przed przejazdem betonowe).
REALny
CYTAT(Gizmobear @ pią, 31 lip 2009 - 13:35) *
Miasto musi bardzo "kochać" swoich mieszkańców,
skoro dostajemy takie wypasione P R E Z E N T Y !!!

buahahahaha i to nie koniec fotoradarów smile2.gif 2 fotoradar na wysokosci tego co za Kościołem stoi koło PZU jadac z centrum do Gołonoga smile2.gif
Leszek
Na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Tysiąclecia wisi już część sygnalizatorów. Natomiast wieczorem zauważyłem rzecz, którą uważam za żenadę - tory nie będą wymienione do rozjazdu, nowe szyny zaraz za przejściem dla pieszych zostały zespawane ze starymi...
Gizmobear
Takie cuda to tylko w erze laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
xMarcinx
CYTAT(Leszek @ pią, 31 lip 2009 - 22:12) *
Na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Tysiąclecia wisi już część sygnalizatorów. Natomiast wieczorem zauważyłem rzecz, którą uważam za żenadę - tory nie będą wymienione do rozjazdu, nowe szyny zaraz za przejściem dla pieszych zostały zespawane ze starymi...

może po prostu chcą jak najszybciej zrobić drugi odcinek torowiska by umożliwić przejazd samochodom - a później wrócą do tego i dociągną chociaż do Manhattanu - w co sam nie wierze..
savalas
z tymi fotoradarami to bardzo dobrze, chociaż ja bym zamiast nich postawił snajperów wink.gif
Leszek
CYTAT(xMarcinx @ sob, 01 sie 2009 - 07:35) *
może po prostu chcą jak najszybciej zrobić drugi odcinek torowiska by umożliwić przejazd samochodom - a później wrócą do tego i dociągną chociaż do Manhattanu - w co sam nie wierze..

Nikt w to nie wierzy sad.gif
Leszek
Dziś przekładali późnym popołudniem rozjazdy (a tramwaje dojeżdżały tylko do pętli przy Paryżu). Przejście przez tory (znaczy przez tor) wyłożone ulubionym materiałem naszego admina laugh.gif
kwintosz
Taaa jeździły zatramwaje z tego co widziałem to i nawet jeszcze ok. 30min temu. (23)

Behaton jak behaton, szkoda tylko że miasto uczciło 65 rocznicę PW jakieś 2-3 min później niż powinno.
savalas
a to niewiem, bo u mnie wyło punktualnie biggrin.gif
bzenek
CYTAT(Leszek @ pią, 31 lip 2009 - 22:12) *
Natomiast wieczorem zauważyłem rzecz, którą uważam za żenadę - tory nie będą wymienione do rozjazdu, nowe szyny zaraz za przejściem dla pieszych zostały zespawane ze starymi...

Nie ma co się dziwić. Przetarg był na remont skrzyżowania, a nie na modernizację torowiska.

CYTAT(kwintosz @ sob, 01 sie 2009 - 23:21) *
szkoda tylko że miasto uczciło 65 rocznicę PW jakieś 2-3 min później niż powinno.

Bo my jesteśmy bardziej na zachód od Wa-wy i u nas czas astronomiczny się opóźnia w stosunku do stolicy. wink.gif
Gizmobear
"władze" chyba bardzo pragną by miasto się zakorkowało: F O T K I
szer
Gorsza sytuacja, niż ten fotoradar, to jest przy przejeździe kolejowym... Jak opuszczają szlaban to korki się robią zajebiście długie... Czasami się zdarza, że dwa razy podchodzisz to przejazdu...
Sebastian22
Heh z tymi radarami to przesada - ja wiem że debili u nas nie brakuje jak ja to na nich mówię "pogorianie" typu Seicento z przyciemnianymi szybami i "zajefajnymi" spojlerami, głowa łysa, solar i keta no ale na takich to i tak nie za działa....
Co do skrzyżowania to można było się tego spodziewać że tor będzie wymieniony tylko na skrzyżowaniu....a że będzie lekkie wzniesienie - hmmm do tej pory trzeba było się zatrzymywać na torowisku, a sygnalizacja kierunkowa to wyeliminuje także powinno być ok.
Co do 65. rocznicy PW to nie wiem jak było w DG, ja byłem w Wawie i tam był fajny efekt na ulicy...biggrin.gif
Gizmobear
Jeszcze kilka takich kompletów radarowych i mieszkańcy sami złożą się na kolejny wiadukt nad torami laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Leszek
Remont przejazdu tramwajowego na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Tysiąclecia dobiega końca, tramwaje znów jeżdżą obydwoma torami. Rano robotnicy układali kostkę na przejściu (na torze do centrum już drugi raz, pierwsza z zeszłego tygodnia błyskawicznie rozchwiała się).
Sebastian22
No to powoli zostaje im tylko nawierzchnia bo światla tez juz w duzej czesci wisza smile2.gif
:)
A na Al. Roz / Legionow juz ktos wpakowal sie w nowy sygnalizator i swiatla nie dzialaja.Nawet nie zdarzyli namalowac oznakowania poziomego. Chyba maja jakis klopot z prawoskretem, ktorego nie skonczyli i jest taki krotki i urwany. Dziwne, czemu mieliby odkladac to na pozniej.
Leszek
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 09 sie 2009 - 11:01) *
No to powoli zostaje im tylko nawierzchnia bo światla tez juz w duzej czesci wisza smile2.gif

Owszem - nad jezdniami brakuje już tylko sygnalizatorów do obydwu lewoskrętów z Piłsudskiego. Ciekawe zresztą, skąd taka przerwa - te, które już wiszą montowali chyba tydzień temu i od tej pory cisza.
:)
CYTAT
idabrowa.pl

Nowe maszty dla fotoradarów
Redakcja: Lucyna Stępniewska
Dodany: 10.08.2009, wyświetleń: 225

Równo rok temu, w sierpniu 2008 roku, Straż Miejska zainstalowała w Dąbrowie Górniczej dwa maszty fotoradarów. Stanęły one przy ulicy Królowej Jadwigi oraz przy ul. Piłsudskiego. Ze statystyk policyjnych wynikało, iż w tych miejscach dochodziło w przeszłości do dużej liczby wypadków, także z udziałem pieszych. Lokalizacja tych urządzeń nie była zatem przypadkowa, miała bowiem na celu poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym, co zresztą nastąpiło. Od 1 sierpnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. w miejscach tych nie odnotowano żadnego zdarzenia drogowego, którego przyczyną było przekroczenie dozwolonej prędkości.

W I półroczu 2009 r. spośród wszystkich sprawców wykroczeń zarejestrowanych przez fotoradar, polegających na przekroczeniu dozwolonej prędkości, tylko 20 proc. stanowili dąbrowscy kierowcy. W początkowym okresie działania fotoradaru tj. w miesiącu lipcu i sierpniu 2008 r. odpowiednio - 40 i 45 proc, dla porównania w miesiącu marcu i kwietniu 2009 r. było ich „tylko" - 20 i 16 proc.

Mając na uwadze pozytywne aspekty wypływające z prewencyjnego działania fotoradaru oraz dalszą poprawę bezpieczeństwa w ruchu drogowym na terenie gminy, podjęto decyzję o montażu dwóch nowych masztów fotoradaru. Urządzenia zainstalowano naprzeciwko tych istniejących, na ciągu komunikacyjnym prowadzącym od strony Będzina do Gołonoga. Maszty zlokalizowane są w pasie zieleni przy ul. Piłsudskiego (na wysokości stacji paliw Lukoil) oraz przy ul. Królowej Jadwigi (na wysokości budynku Harcówki ZHP). Będą używane po zainstalowaniu znaków informujących o fotoradarze.
Leszek
Remont przejazdu tramwajowego na skrzyżowaniu Piłsudskiego/Tysiąclecia zakończony, można już przez niego przejechać. Jak na razie - bardzo, bardzo, zobaczymy, jak będzie wyglądać za kilka miesięcy.
Poza tym flauta - od ponad tygodnia dłubią przy wykończeniach chodnika i nic więcej. Na nowo położona kostka już ostatnio zaczęła się zapadać (na szczęście poprawili, pytanie tylko jak), a na łączeniu "ścieżki" rowerowej z chodnikiem w okolicy miejskiego bilbordu dalej dziura załatana niczym przez ślepego...
Adams
A jak tam sytuacja na sobieskiego przy urzedzie pracy ??
Ma ktoś jakieś fotki
z góry dzięki za zamieszczenie ich
PZDR
Gizmobear
Skrzyżowanie FOTKI
Leszek
CYTAT(Adams @ pią, 14 sie 2009 - 14:34) *
A jak tam sytuacja na sobieskiego przy urzedzie pracy ??
Ma ktoś jakieś fotki
z góry dzięki za zamieszczenie ich
PZDR

Fotek nie mam, ale jechałem tam dzisiaj - krawężniki od strony torowiska ułożone, asfalt na wewnętrznych pasach zdarty.
Sebastian22
No firma Krak-Tor skończyła już swoją robotę - dziś nie widziałem już ich "campusu" obok strzeżonego parkingu (pozdro dla dziadka-ochronę ze szczeniaczkiem-owczarkiem smile.gif )
Leszek
Wczoraj były montowane pętle indukcyjne na Piłsudskiego, dziś na Tysiąclecia przywieźli frezarkę - czyli ostatni etap (pomijając odbiory) się zaczyna smile2.gif

A swoją drogą - masa kierowców to jełopy, które myślą, że znak "zakaz wjazdu" obowiązuje tylko przed południem (albo buraki - bo im wolno i dlaczego ma objeżdżać - jak mi jeden w aptece odpowiedział), regularnie widzę po południu i wieczorem jadących pod prąd. Aż się prosi, żeby tam patrol (a właściwie dwa, na każdym kawałku jeden) na stałe zainstalować, budżet policji znacząco by się poprawił laugh.gif
savalas
nie dość, że przez cały ten remont, kierowcy nie czytali znaków, to jeszcze byli oburzeni jak gdzieś nie dało się przejechać. To tylko potwierdza moją teorie o rozstawianiu snajperów zamiast fotoradarów. wink.gif
Sebastian22
savalas już nie przesadzaj z tymi snajperami wink.gif ja teraz to skrzyżowanie omijam jadąc od Centrum przez Al. Zagłębia Dąbrowskiego, droga troche wyboista ale do domu mam bliżej nawet....ciekawe czy wcześniej uruchomią sygnalizację niż 31. października ;p
xMarcinx
Dziś już asfalt był ;P
Sebastian22
CYTAT(xMarcinx @ pią, 21 sie 2009 - 19:42) *
Dziś już asfalt był ;P

chyba nie na całym skrzyżowaniu....wczoraj szedłem to widziałem że jeden pas na 1000lecia zarówno po stronie liceum jak i WORDu został zasmołowany, to pewno coś dziś zrobili więcej....
Leszek
Zarówno po jednej jak i po drugiej stronie asfalt leży już na całej szerokości, jeszcze im chyba zostały drobne poprawki przy wjazdach w podwórka (no i pasy do namalowania ofkors).
Leszek
Zmieniono organizację ruchu na ulicach Kołłątaja i Traugutta - obydwie są w tej chwili jednokierunkowe, Kołłątaja od Augustynika, Traugutta do Augustynika. Znaki nie rzucają się w oczy, ciekawe, jak długo potrwa, zanim wszyscy będą jeździć prawidłowo. No i szkoda, że przed wprowadzeniem tej zmiany nikt w MZUiM nie pomyślał o naprawieniu nawierzchni na Traugutta, która w części bliżej Królowej Jadwigi jest dość marna.
Sebastian22
CYTAT
Dobiegają końca prace na skrzyżowaniu ulic Tysiąclecia i Piłsudskiego związane z budową nowej sygnalizacji świetlnej. W ramach zadania przeprowadzono demontaż starych krawężników, wymieniona została nawierzchnia jezdni, ułożono nowy chodnik. Po gruntownej modernizacji przejazdu tramwajowego na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Tysiąclecia w Dąbrowie Górniczej 13 sierpnia przywrócony został przejazd przez torowisko.

Obecnie trwają prace związane z budową przyłącza dla sygnalizacji świetlnej, którą planuje się uruchomić do 15 września. W tym też czasie uzupełnione zostanie oznakowanie poziome.
Wykonawca zadeklarował wcześniejsze zakończenie zadania i oddanie inwestycji jeszcze we wrześniu. Wartość robót to ok. 1,5 mln zł.

(ź) idabrowa.pl
Leszek
Na Tysiąclecia - w każdym razie od strony Podlesia - są już namalowane linie i wyznaczone pasy.
Niestety, z powodu bardzo długiego pasa do lewoskrętu, liczba miejsc parkingowych zmniejszyła się dość znacznie (wcześniej mniej więcej 20 samochodów, teraz 6).
Leszek
Update - od strony targu linie są również namalowane, tam miejsc do parkowania jest jeszcze mniej sad.gif
Druga różnica - od strony targu jest wydzielony prawoskręt.

Brakuje jeszcze przejść dla pieszych, sygnalizatorów na masztach (są tylko nad jezdniami) i zjazdów do bram.
Leszek
Wygląda na to, że prace na skrzyżowaniu zakończyły się (albo zostały jakieś kosmetyczne poprawki) - dziś zamontowano pozostałe sygnalizatory, kamery i pętle indukcyjne w nawierzchni ulicy Tysiąclecia, przez jakiś czas nawet migało na żółto. Wystarczy zdjąć barierki/słupki (tudzież oznaczenia jednokierunkowości) i wszystko smile.gif

Z innych rejonów - ciągle widuję kierowców jadących pod prąd na Kołłątaja i Traugutta, zastanawiam się, czy nie zauważyli nowych oznaczeń czy mają je w czterech literach.

I jeszcze jedno - regularnie widuję, jak autobus ruszający z przystanku pod Damelem olewa czerwone światło, podobnie robi wielu jadących w stronę Gołonoga kierowców - zwłaszcza wieczorem. Jakby tak policja czy miasto postawili tam fotorejestrator, szybko by się zwrócił wink.gif
savalas
też zauważyłem, z tymi autobusami. Z rańca zaraz po 6 rano, to wogóle każdy olewa światła w DG
Sebastian22
Hmm ja jeżdżę ok. 7mej to juz jest w miare ruch to są przestrzegane....
Sebastian22
Dziś już wszystkie światła mrugają na pomarańczowo, otwarto także wszystkie pasy ruchu dla wjazdu na skrzyżowanie. Jeszcze tylko włączyć/zaprogramować sygnalizację i gotowe.
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 04 wrz 2009 - 21:52) *
Dziś już wszystkie światła mrugają na pomarańczowo, otwarto także wszystkie pasy ruchu dla wjazdu na skrzyżowanie. Jeszcze tylko włączyć/zaprogramować sygnalizację i gotowe.

Hi, hi światła pracowały już wczoraj (w piątek) około 14-15. Chyba tak na próbę.

Byłem w aptece to chwilę popatrzyłem. Co się tam działo to nie sposób opisać. rolleyes.gif

Skręcający w lewo z Piłsudskiego za wszelką cenę mijali się ze sobą lewą stroną zamiast prawą (przyzwyczajenie drugą naturą człowieka). W efekcie zamiast bezkolizyjnego mijania się powstawał na torach tramwajowych korek totalny. Nawet tramwaj nie mógł ruszyć jak miał zielone smile.gif

Automatyka głupiała - widząc nieustannie masę aut chcących skręcić ciągle dawała im zielone, a na wprost Piłsudskiego puszczała ledwo po parę sztuk. w efekcie kolejka sięgała za przejście przy byłym komisariacie.

Grupa oficjeli przy skrzynce sterowniczej łapała się za głowy, dzwoniła w cały świat z komórek i co jakiś czas wyłączali sygnalizację aby rozładować sytuację. smile.gif

Koniec, końców chyba machnęli ręką i będą się męczyć next week. Trzeba będzie narysować dodatkowo linie prowadzące z lewoskrętu przez tory. smile.gif

CYTAT(Leszek @ pon, 31 sie 2009 - 18:50) *
Niestety, z powodu bardzo długiego pasa do lewoskrętu, liczba miejsc parkingowych zmniejszyła się dość znacznie (wcześniej mniej więcej 20 samochodów, teraz 6).

Ano kiepsko to wygląda. Podobnie będzie na nowym skrzyżowaniu przy Kościuszki.

Szkoda bo budowa nowych miejsc parkingowych w tym roku stanęła. mellow.gif
Sebastian22
Hehe no tak a światła rzekomo mają ułatwić przejazd a póki co go utrudniły.....pewno wszystko sie wyklaruje i będzie działać, ale przecież zawsze skręcając w lewo z Piłsudskiego wjeżdżało się na prawą stronę przejazdu, tak jak to powinno być....
mały
ale jeśli jest światło zielone do skrętu w lewo z Piłsudskiego w stronę ryneczku i Lidla to muszą jechać do lewej strony torowiska jedni i drudzy (od strony Centrum i Huty) bo się będą blokować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.