Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
danielmdc
Mi chodzi o twoje podejście do opisanych sytuacji a nie czy będziesz dzwonił jak oddadzą nową drogę. Czyli nie dzwonisz, na to wychodzi że wg. ciebie cykliści mogą łamać przepisy a kierowcy nie.
olo
CYTAT(danielmdc @ sob, 11 paź 2014 - 08:11) *
Mi chodzi o twoje podejście do opisanych sytuacji a nie czy będziesz dzwonił jak oddadzą nową drogę. Czyli nie dzwonisz, na to wychodzi że wg. ciebie cykliści mogą łamać przepisy a kierowcy nie.

Trzeba lłopatą, że sobie zakpiłem`
Leszek
Od 14 do 16 października znów będzie zamknięty przejazd na Konopnickiej.
:)
CYTAT(Leszek @ nie, 12 paź 2014 - 17:15) *
Od 14 do 16 października znów będzie zamknięty przejazd na Konopnickiej.

Tym razem zamykają na dłużej (od 8 pierwszego dnia do 18 ostatniego). Kiedyś była informacja na stronie UM, ale nie wklejałem bo nie pokrywała się z rzeczywistością, że niby trwają prace i jest zwężenie, a oni się wynieśli całkiem. Ogólnie było info, że wykonawca się nie wyrobił.

CYTAT
gazeta.pl

Banimex zamknął przejazd pod nowym wiaduktem na DK94

Do 20 października potrwają prace przy naprawie kanalizacji i odwodnienia pod wiaduktem przy ul. Wojska Polskiego w Dąbrowie Górniczej. Potem sytuacje, w których przejazd pod wiaduktem był niemożliwy z powodu zalania drogi, mają odejść w zapomnienie.

Zakaz wjazdu stanął po obu stronach odbudowanego przez będzińską firmę wiaduktu. W poniedziałek przed południem wielu kierowców nie przejmowało się jeszcze za znakami i przejeżdżało pod wiaduktem. Jak zapowiadają przedstawiciele Banimeksu, lada moment rozpoczną się tu jednak prace.

- Przy okazji przebudowy dąbrowskiego odcinka DK 94 mieliśmy w planach odnowienie nawierzchni oraz położenie nowych chodników 50 metrów przed i za wiaduktem - wyjaśnia dyrektor Dariusz Tokarczyk z Banimeksu. Dodaje, że na zlecenie miasta zakres prac został poszerzony o naprawę kanalizacji pod wiaduktem.

- W czasie opadów pod wiaduktem tworzy się jezioro, a droga często staje się nieprzejezdna. Teraz to się zmieni - mówi Dariusz Tokarczyk. Dodaje, że przejazd pod wiaduktem będzie zamknięty do 20 października, niewykluczone jednak, że prace uda się zakończyć jeszcze przed tym terminem.

Na czas prac pod wiaduktem KZK GOP wprowadził objazd dla kursujących przez ul. Wojska Polskiego autobusów: jak to już bywało wcześniej, pojadą one ul. Starocmentarną i al. Róż.

A na stronie UM piszą, ze to awaria. Pewnie nie chcą już wkurzać mieszkańców.
Sebastian22
Dzis jak wracałem z pracy to na odcinku DK94 miedzy skrzyżowaniem 11-go listopada a Sosnowcem testowali oświetlenie uliczne smile2.gif Widać trwają prace wykończeniowe smile2.gif
No teraz przed wyborami był PKZ, jeszcze droga do Tucznawy, gospodarka ściekowa (chociaż chyba ciężko będzie do końca października), połowa Majakowskiego. Dobrze, że skutecznie uzyskują dofinansowanie, w tym na ten nieplanowany wiadukt.

CYTAT
gazeta.pl

Przebudowa DK 94 zakończy się przed terminem

Warta ponad 200 mln zł przebudowa prawie 11 kilometrów drogi krajowej nr 94 w Dąbrowie Górniczej ma się ku końcowi. Dwoma przebudowanymi jezdniami od Sosnowca do Sławkowa kierowcy pojadą na koniec października, dwa miesiące przed planowanym terminem

Rozmach tej inwestycji porównywano z przebudową 6,5 km DK 1 Tychach. Różnica jest jednak istotna: na Śląsku inwestycja trwała prawie trzy lata, w Zagłębiu zakończy się po 16 miesiącach.

Gdy w połowie zeszłego roku konsorcjum złożone z firm Banimex z Będzina i Drog-Bud z Częstochowy rozpoczynało przebudowę, wiadomo było, że prace mają potrwać do końca grudnia 2015. Tych planów nie pokrzyżował nawet problem z ponaddwustumetrowym wiaduktem nad ul. Puszkina i Białostockiego.

Miasto dostało dodatkowe pieniądze na wiadukt

- Początkowo w planach była tylko wymiana nawierzchni i dylatacji, ale ekspertyza wykazała, że wiadukt jest w tak fatalnym stanie, że trzeba go zburzyć i odbudować - przypomina dyrektor Dariusz Tokarczyk z Banimeksu, kierownik kontraktu. Przy okazji wyprofilowano także najazdy na wiadukt o łącznej długości prawie kilometra. Dzięki podniesieniu drogi o metr przestały się na nich tworzyć podeszczowe rozlewiska.

Dla miasta odbudowa wiaduktu, której nie było w projekcie, oznaczała dodatkowy wydatek 51 mln zł. Dziś, gdy przebudowa się kończy, wiadomo, że i na ten cel miasto otrzymało unijne dofinansowanie. Na wartą więc w sumie ponad 200 mln zł inwestycję aż 85 proc. pieniędzy miasto dostało z UE.

Nowa jakość: beton, stalowe liny i elektroniczne tablice

Przebudowa objęła jeszcze dwa inne wiadukty: nad drogą wojewódzką nr 790 i ul. Wojska Polskiego. Przy każdym zastosowano nowe zabezpieczenia. - Sztywne bariery energochłonne zastąpiły stalowe liny. Taki jest trend w Europie. Bariery chronią głównie kierowcę, elastyczne stalowy liny zwiększają bezpieczeństwo kierowcy i pojazdu, chroniąc go przed większym uszkodzeniem - wyjaśnia dyrektor Tokarczyk. Dodaje, że liny instalowane są już także wzdłuż drogi, wyjątkiem będą zjazdy.

Nowością będzie także system informacji, który właśnie jest uruchamiany i testowany. Na elektronicznych tablicach powiązanych z miejskim centrum zarządzania, poza podstawowymi informacjami o pogodzie, wyświetlane będą ostrzeżenia o wypadkach i zagrożeniach na prawie 11-kilometrowym odcinku.

Nowa jakość to także betonowa nawierzchnia w rejonie każdego skrzyżowania, co ma zapobiegać powstawaniu kolein, oraz nowe pasy umożliwiające bezkolizyjne skręty w prawo.

Otworzymy drogę przed 1 listopada

W tej chwili trwa malowanie pasów na zamkniętej jezdni w kierunku Krakowa, bez przerw w ruchu malowana jest jezdnia w kierunku Katowic. W kilku miejscach trwa montaż nowych ekranów akustycznych.

- Zakończenie prac na wiadukcie w Strzemieszycach planowane jest na koniec października, wtedy też zamierzamy w pełni udostępnić kierowcom obie jezdnie - zapowiada dyrektor Tokarczyk. Dodaje, że w kolejnych tygodniach zapewne będą poprawiane zgłoszone przez miasto usterki i niedoróbki, ale to nie będzie już miało wpływu na ruch.

- Prezydentowi bardzo zależało, by obie jezdnie otworzyć przed 1 listopada, gdy mieszkańcy wyruszają na groby najbliższych. I to się udało. Droga zostanie otwarta 31 października - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

zdjęcia snf (51).gif http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...818399.html?i=0
Leszek
Nie kojarzę, czy już tu ktoś pisał - od pewnego czasu nie ma w końcu stopu na wyjeździe z Alei Róż w DK94, został sam trójkąt.
kolek
Ktoś się orientuje czy jest jakiś planowany remont ul Piłsudskiego w stronę Gołonoga w roku 2015?
Sebastian22
CYTAT(kolek @ pią, 17 paź 2014 - 15:29) *
Ktoś się orientuje czy jest jakiś planowany remont ul Piłsudskiego w stronę Gołonoga w roku 2015?

A przydał by się ....
marder5

W 2015 nie ma wyborów samorządowych, więc sam sobie odpowiedz na to pytanie biggrin.gif
olo
CYTAT(marder5 @ pią, 17 paź 2014 - 21:47) *

W 2015 nie ma wyborów samorządowych, więc sam sobie odpowiedz na to pytanie biggrin.gif

Może stanie się cud i w ramach podziękowania za wybory.
Bathurst
Czy ktoś wie kiedy będzie otwarty wiadukt w Chruszczobrodzie - droga na Zawiercie? Bo mnie coś trafi niebawem........
muzzy
pierwotnie była podawana data 30 października, ale to były informacje chyba z zeszłego roku, więc coś się mogło pozmieniać.
Leszek
Ostatnio widziałem informację, że 31 października, tak jak DK94. Tyle, że most na Mitrędze w tymże Chruszczobrodzie dalej jest rozgrzebany, wykonawca zbankrutował.
Reaper
CYTAT(Bathurst @ sob, 18 paź 2014 - 11:43) *
Czy ktoś wie kiedy będzie otwarty wiadukt w Chruszczobrodzie - droga na Zawiercie? Bo mnie coś trafi niebawem........

Nie testowałem, ale ponoć idzie przejechać przez Trzebyczkę spokojnie:

Leszek
Ostatnio pytałem o to samo pacjentkę z Chruszczobrodu - mówiła, że faktycznie da się przejechać tamtędy, ale szkoda zawieszenia.

Edit: Albo może o przejeździe przez Bugaj to mówiła? Cholerna skleroza laugh.gif
Padziu
Jechałem tą droga w środę bodajże. do Trzebyczki jest asfalt, jakości mocno słabej. potem przez las droga leśna, ziemna, dziurawa. ok 2,5-3km jedzie się źle. Co ważne zarówno w Trzebyczce jak i w Wiesiółce jest postawiony zakaz ruchu przez tą drogę przez las za wyjątkiem mieszkańców gminy Łazy (czy jakoś tak)

Wiadukt jest już chyba zrobiony, bo tam też jest zakaz ruchu z wyjątkiem pojazdów KZK GOP i pojazdów budowy.

Prosty
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php...;postcount=4002
o ten chodzi? nie jezdze, ale na zdjeciach mi cos kiedys miglo
ostatnie zdjecie
Leszek
O ten. Ostatnie dwa nawet.
CYTAT
idabrowa.pl

Ostatnie prace na DK 94

Od 21 października kierowcy muszą liczyć się ze zmianami na DK 94. Najważniejsza to zamknięcie lewoskrętu w ul. 11 Listopada i wyjazdu z tej ulicy w stronę Olkusza.

Jadąc od strony Sosnowca, nie będzie można skręcić w lewo w ul. 11 Listopada. Objazd został wyznaczony ul. Braci Mieroszewskich (Zagórze), Aleją Róż, ul. Królowej Jadwigi, Piłsudskiego i Leśną.

Z ul. 11 Listopada nie będzie można skręcić w lewo, w stronę Olkusza. Objazd wytyczono ul. Leśną, Piłsudskiego, Królowej Jadwigi i Braci Mieroszewskich (Zagórze).

Oprócz tego, w niektórych miejscach ruch będzie przenoszony z jezdni północnej na południową. Zmiany będą obowiązywać ok.7 dni. W tym czasie drogowcy będą m.in. malować oznakowanie na jezdniach i montować bariery na pasie zieleni.

Do 27 października powinny zakończyć się prace na ul. Wojska Polskiego, w rejonie wiaduktu DK 94. Wtedy też otwarty zostanie przejazd pod nim.

Na 31 października zaplanowano otwarcie obu jezdni i wszystkich łącznic na całym dąbrowskim odcinku DK 94. Droga zostanie dopuszczona do ruchu warunkowo, a to oznacza, że drogowcy w najbliższym czasie wykonywać będą ?kosmetyczne? prace. Kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność, zwracać uwagę na oznakowanie i mogącą zmieniać się czasowo organizację ruchu.
marcin.p
Chyba ktoś lekko nierozgarnięty planował ten objazd! Cały ruch skierować w strefę zamieszkania! Takie rzeczy tylko w Dąbrowie!
Grzegorz-dg
W ostatnim czasie sporo tych objazdów ,zamknięć ulic ja tu jeszcze wspomnę że trwa remont chodnika na ulicy Jaworowej .
marder5
CYTAT
idabrowa.pl

Ostatnie prace na DK 94

Od 21 października kierowcy muszą liczyć się ze zmianami na DK 94. Najważniejsza to zamknięcie lewoskrętu w ul. 11 Listopada i wyjazdu z tej ulicy w stronę Olkusza.

Jadąc od strony Sosnowca, nie będzie można skręcić w lewo w ul. 11 Listopada. Objazd został wyznaczony ul. Braci Mieroszewskich (Zagórze), Aleją Róż, ul. Królowej Jadwigi, Piłsudskiego i Leśną.

Z ul. 11 Listopada nie będzie można skręcić w lewo, w stronę Olkusza. Objazd wytyczono ul. Leśną, Piłsudskiego, Królowej Jadwigi i Braci Mieroszewskich (Zagórze).

Oprócz tego, w niektórych miejscach ruch będzie przenoszony z jezdni północnej na południową. Zmiany będą obowiązywać ok.7 dni. W tym czasie drogowcy będą m.in. malować oznakowanie na jezdniach i montować bariery na pasie zieleni.

Do 27 października powinny zakończyć się prace na ul. Wojska Polskiego, w rejonie wiaduktu DK 94. Wtedy też otwarty zostanie przejazd pod nim.

Na 31 października zaplanowano otwarcie obu jezdni i wszystkich łącznic na całym dąbrowskim odcinku DK 94. Droga zostanie dopuszczona do ruchu warunkowo, a to oznacza, że drogowcy w najbliższym czasie wykonywać będą ?kosmetyczne? prace. Kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność, zwracać uwagę na oznakowanie i mogącą zmieniać się czasowo organizację ruchu.

Do kiedy ten wyjazd z 11 Listopada na Olkusz będzie zablokowany to już nie napisali.
Leszek
Zapewne do 31.
DG_User
Dzisiaj nieświadomie pojechałem w stronę Reala nadziewając się na zamknięte skrzyżowanie, potem powrót na Staszic a tam zamknięty wiadukt pod DK86. Więc wracałem w korku przez Zagórze i wszystkie światła w DG angry.gif
Leszek
CYTAT(DG_User @ wto, 21 paź 2014 - 21:20) *
powrót na Staszic a tam zamknięty wiadukt pod DK86

Dla ścisłości - pod DK1.
mgmisiek
CYTAT(Leszek @ wto, 21 paź 2014 - 22:28) *
CYTAT(DG_User @ wto, 21 paź 2014 - 21:20) *
powrót na Staszic a tam zamknięty wiadukt pod DK86

Dla ścisłości - pod DK1.

Śmiem twierdzić, że chyba jednak pod DK94 (na Wojska Polskiego)
Leszek
A, to o ten chodzi? Zmylił mnie ten Staszic, bo dla mnie to jeszcze Reden.
DG_User
Fakt - DK94.
Ehh - od 7 lat odkąd pracuję w Katowicach nie pamiętam roku by przez parę miesięcy (lub lat!) nie było coś rozkopane na trasie. Mam nadzieję, że przyszły rok w końcu to zmieni...
marder5
CYTAT
idabrowa.pl

Ostatnie prace na DK 94

Ktoś wie, co z tym przejazdem pod wiaduktem na Wojska Polskiego? Miało być do 27 października a dzisiaj chciałem tamtędy przejechać a tu dalej rozgrzebane.
Sebastian22
Pewno nie zdążyli. Dziś już widać zmiany na DK94, przynajmniej od Realu w strone S-ca. zmiana pasu ruchu na lewy więc pewno uda sie skonczyc do konca tyg.

Za to dziś sygnalizacja na redenie przy targu wyłączona - widać coś robili na wysiegniku przy niej, zwiazanego z otwarcia slepego odcinka Majakowskiego.
danielmdc
Ruch na alejach do Przemysłowej puszczony, da się też wyjechać z alej na Królowej Jadwigi w stronę centrum i Gołonoga. W czwartek lub piątek ma być już całość otwarta (do 6 sierpnia).
Leszek
A kiedy zaczynają kolejną część, zaraz po Wszystkich Świętych czy na wiosnę?
Sebastian22
CYTAT(Leszek @ wto, 28 paź 2014 - 16:37) *
A kiedy zaczynają kolejną część, zaraz po Wszystkich Świętych czy na wiosnę?

ee chyba zaraz po, w koncu maja rok a roboty jeszcze duzo. Zalezy teraz od pogody na ile pozwoli kontynuowac prace.
danielmdc
Dokładnie jeżeli pogoda pozwoli prace będą posuwać się dalej, tylko że miasta nie puszcza kasa bo na ten rok mieli zaplanowany budżet do ulicy 6 sierpnia a roboty już odbywają się po za zakresem. Podobno firma ma wyłożyć ze swoich a w nowym roku miasto im zwróci.
prezes
Przy DK94, na wprost wyjazdu z 11go Listopada, na nowo postawionych ekranach będzie wielki herb Dąbrowy. dzisiaj montowali. fajnie, fajnie smile2.gif
xMarcinx
Myślałem że w związku z wyborami Podraze będą tam wieszać. A tu taka niespodzianka.
CYTAT(prezes @ wto, 28 paź 2014 - 17:20) *
Przy DK94, na wprost wyjazdu z 11go Listopada, na nowo postawionych ekranach będzie wielki herb Dąbrowy. dzisiaj montowali. fajnie, fajnie smile2.gif

fajny jest też akcent na nowym placu zabaw w parku Hallera - duże drewniane żołędzie

Na Piłsudskiego obok targu zlikwidowali możliwość zawracania
Sebastian22
CYTAT(:) @ śro, 29 paź 2014 - 08:40) *
CYTAT(prezes @ wto, 28 paź 2014 - 17:20) *

fajny jest też akcent na nowym placu zabaw w parku Hallera - duże drewniane żołędzie

Na Piłsudskiego obok targu zlikwidowali możliwość zawracania

Bez sensu bo to tak szerokie skrzyżowanie.....to gdzie teraz mozna zawracac? Na Wojska Polskiego?
olo
CYTAT(xMarcinx @ wto, 28 paź 2014 - 19:32) *
Myślałem że w związku z wyborami Podraze będą tam wieszać. A tu taka niespodzianka.

W związku z wyborami, lepiej nie być takim dosłownym biggrin.gif
Leszek
Heh, a myślałem, że tylko ja mam skrzywione skojarzenia smile2.gif

Stary dowcip dla dzieci laugh.gif

Przed kolejnym plenum PZPR tow. Gierek staje przed swoim portretem i mówi:
- No i co się teraz z nami stanie, Edziu?
- Jak to co? Mnie zdejmą, ciebie powieszą...
pawlacz
CYTAT(marder5 @ wto, 28 paź 2014 - 11:46) *
CYTAT
idabrowa.pl

Ostatnie prace na DK 94

Ktoś wie, co z tym przejazdem pod wiaduktem na Wojska Polskiego? Miało być do 27 października a dzisiaj chciałem tamtędy przejechać a tu dalej rozgrzebane.

Od dzisiaj już jest przejazd możliwy.
Leszek
snf (51).gif

CYTAT
DK 94 będzie przejezdna jeszcze przed przecięciem wstęgi

Piotr Purzyński|30.10.2014 11:23

Choć uroczyste przecięcie wstęgi na przebudowanym prawie 11-kilometrowym odcinku DK 94 w Dąbrowie Górniczej zaplanowano na piątek przed południem, to już w czwartek po południu drogowcy udostępnią kierowcom większość zmodernizowanej trasy.

Jak już pisaliśmy przed dwoma tygodniami, przebudowa dąbrowskiego odcinka DK 94 kończy się dwa miesiące przed terminem.

- Oczywiście na niewielkich odcinkach trasy będą się jeszcze mogły pojawić drobne zwężki czy utrudnienia - na przykład w miejscach, gdzie wymieniać będziemy słupki uszkodzone przez kierowców - ale zasadnicze prace dobiegły końca - mówi Dariusz Tokarczyk, kierownik kontraktu z będzińskiej firmy Banimex, która wspólnie z częstochowską firmą Drog-Bud przebudowały DK 94 w Dąbrowie Górniczej.

Przebudowa kosztowała w sumie ponad 244 mln zł, z czego blisko 206 mln zł to unijne dofinansowanie. Do modernizacji drogi z własnego budżetu miasto dołożyło ponad 38 mln zł.

Uroczyste przecięcie wstęgi zaplanowano w piątek o godz. 11 na ponad 200-metrowym wiadukcie [jezdnia w kierunku Krakowa] nad ul. Puszkina w Strzemieszycach.

- Ale już w czwartek po godz. 16 udostępnimy większość trasy - zapowiada Dariusz Tokarczyk.

Dodajmy, że w środę drogowcy otworzyli przejazd ul. Wojska Polskiego pod wiaduktem na DK 94. Wcześniej odtworzono jezdnię i chodniki przy obiekcie, a także naprawioną niedrożną dotąd kanalizację. - Zostały nam jeszcze prace porządkowe, m.in. będziemy jeszcze humusować pobocze, ale to nie ma wpływu na ruch - mówi dyrektor Tokarczyk.
marcin.p
Dzisiaj jeździ się już obiema jezdniami, ale po jednym pasie. Otwarte są wszystkie zjazdy/wjazdy na S1. Wygląda to fajnie! A jak będzie?... W lipcu w czasie opadów studzienki "wypluwały" wodę, zastanawiam się dlaczego nie stosuje się takich rozwiązań, by tak duża ilość wody, jaka może spaść w ciągu kilkunastominutowej letniej ulewy, była "przyjmowana" przez studzienki. Mam jednak nadzieję, że droga jednak będzie przejezdna w czasie deszczu!
marder5
A światła i zjazd przy Mikrohucie już otwarte?
Leszek
CYTAT(marcin.p @ czw, 30 paź 2014 - 12:02) *
W lipcu w czasie opadów studzienki "wypluwały" wodę, zastanawiam się dlaczego nie stosuje się takich rozwiązań, by tak duża ilość wody, jaka może spaść w ciągu kilkunastominutowej letniej ulewy, była "przyjmowana" przez studzienki.

Przepustowość kanalizacji deszczowej projektuje się w oparciu o typową wielkość opadów - dostosowywanie jej do możliwego zazwyczaj raz-dwa razy w roku znacząco większego opadu byłoby zbędnym wydatkiem.
marcin.p
To lepiej walczyć z powodzią? W lato opady, które są większe niż "zwykle" to ostatnio norma. Więc? Dla oszczędności zrobimy przepustowość na "zwykłe" opady? Chyba czegoś nie rozumiem.... No ale ja zwykły robol jestem...
Leszek
CYTAT(marcin.p @ czw, 30 paź 2014 - 13:01) *
To lepiej walczyć z powodzią? W lato opady, które są większe niż "zwykle" to ostatnio norma. Więc? Dla oszczędności zrobimy przepustowość na "zwykłe" opady? Chyba czegoś nie rozumiem.... No ale ja zwykły robol jestem...

Ale o jakiej znowu powodzi mówisz? Chwilowe zalanie drogi z powodu ulewy to nie powódź. A co do większych opadów - ile razy w zeszłym roku DK94 była nieprzejezdna z powodu deszczu? Ile razy Sobieskiego? DK1?
prezes
powie mi ktoś na szybko czy można już zjechać od strony Katowic na DW790 ?
marder5
CYTAT(prezes @ czw, 30 paź 2014 - 12:20) *
powie mi ktoś na szybko czy można już zjechać od strony Katowic na DW790 ?

Już można.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.