Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
tomasz31i
powiedzcie mi dokad ma byc pzreprowadzony ten remont gdzies przeczytalem ze od aleji roz do poniatowskiego poniatowskiego to ulica jak targ na redenie ale tez remont bedzie zrobiony tylko za targ czy do konca ulicy do samych torow prosze o odpowiedz

Mod: Post mało zrozumiały. Zwracaj większą uwagę na sposób pisania postów!!!
Leszek
Poniatowskiego w ogóle nie będzie remontowana - poza tym skrawkiem przy samych światłach.
Leszek
Światła na skrzyżowaniu przy targu już działają, niestety - tak jak dawniej czyli i z Poniatowskiego i z Majakowskiego wyjazd jest równocześnie sad.gif
Goły
Ktoś wie może, kiedy skończy się ten koszmarny remont ulicy Majewskiego ?
aston
CYTAT(Goły @ sob, 19 lis 2011 - 14:37) *

Też jestem ciekaw, ponieważ już od dawna muszę jeździć przez Gołonóg ze Strzemieszyc w stronę Katowic, podobnie s powrotem.
Jednak patrząc jak im robota idzie, to szansa, że będzie to skończone wcześniej niż wiosną są minimalne.

Genialne jest to, kiedy zaczęli te prace, jakby nie dało się rozpocząć wcześniej tylko robić tak późno aby zima zdążyła przyjść.
johnydg
CYTAT(aston @ sob, 19 lis 2011 - 14:42) *
CYTAT(Goły @ sob, 19 lis 2011 - 14:37) *

Też jestem ciekaw, ponieważ już od dawna muszę jeździć przez Gołonóg ze Strzemieszyc w stronę Katowic, podobnie s powrotem.
Jednak patrząc jak im robota idzie, to szansa, że będzie to skończone wcześniej niż wiosną są minimalne.

Genialne jest to, kiedy zaczęli te prace, jakby nie dało się rozpocząć wcześniej tylko robić tak późno aby zima zdążyła przyjść.

Z tego co kiedyś czytałem( około miesiąca temu, gdzieś w internecie) to remont ma zakończyć się wiosną( według wstępnego harmonogramu w kwietniu), do końca grudnia mają skończyć prace związane z budową sieci, i studzienek. A potem będzie trzeba jeszcze ułożyć cała podbudowę, krawężniki, i oczywiście wylać nawierzchnie. Prace budowlane na kontakcie W-1 miały się rozpocząć w czerwcu 2010, ale niestety zaczęli na początku sierpnia. A czy cały kontrakt zakończy się w kwietniu to wątpię, bo do zrobienia została jeszcze cała ulica Akacjowa, jeszcze dwa tygodnie temu była nietknięta. Ja też niestety muszę jechać objazdem, i nadkładać drogi( jadę na węzeł DK-94 z DW-790, i koło SP5 napotykam bardzo ,,miłe'' na zawieszenia muldy, może lepsze słowo do wertepy).
yaku
Ja dzisiaj w geście rozpaczy a raczej zmęczenia pojechałam tą drogą do ul. Staszica.....przejechać się da/'

ale nie polecam:(
kolek
Panowie, a nie będą remontować przejazdu tramwajowego na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi z Wojska Polskiego/1 maja ?Bo wygląda tam jakby juz zakończyli robote, asfalt wylany i tak jakby wykończony...
Leszek
Nie będą - TŚ nie mają na to pieniędzy.
kwintosz
Taki remont był w planach ale TŚ brakło środków. Ciekaw jestem tylko czy miasto nie mogło w większej części partycypować w zadaniu..
Prosty
To ja się przyłącze do tematu, ktoś wie może czy ponownie pojawią się dachy na przystanku tramwajowym damel?
:)
Wiele osob pisze tu o pracach zwiazanych z kanalizacja. Mamy do tego drugi temat - uporzdakowanie gospodarki wodno-sciekowej.

Z DZ:
CYTAT
W przyszłym roku na budowę miejsc parkingowych miasto wyda 6,3 mln zł. Na początek dokończona ma zostać inwestycja na osiedlu Sikorskiego. Kosztem 3 mln zł powstanie rondo w Łośniu. Plany przebudowy i modernizacji rejonu ulic Majakowskiego, Norwida i Mickiewicza muszą poczekać. Może uda się to zrobić w 2014 roku. Co ciekawe, w rejonie cmentarza przy ul. 11 Listopada miasto planuje budowę ronda, co ma usprawnić przejazd. W planach jest też połączenie ul. Poniatowskiego z Kolejową, co odciążyłoby ruch w rejonie CH Pogoria.

To pogrubione to nowosc. Oczywiscie wystarczy spojrzec na mape, zeby zobaczyc plany z poprzedniego ustroju - w tamtym miejscu mialy sie spotkac Poniatowskiego z obecna Al. Zaglebia Dabrowskiego i dalej sladem Kolejowej.
Bardzo niewiele trzeba zeby polaczyc Poniatowskiego z Kolejowa. Dziwne, ze teraz dopiero wladze o tym glosno mowia, no chyba ze nie zauwazyli jeszcze problemu. Bez przesuniecia luku i wydzielenia dodatkowych pasow przy przyjezdzie i tak bedzie dalej zakorkowane. Do tego dojdzie problem tworzenia sie korka bezposrednio na torach. Obecnie pierwszenstwa sa tak zorganizowane, aby tego uniknac. Ale takiue polaczenia przy minimalnych kosztach bardzo duzo ulatwi. Troche wiekszym kosztem mozna poprowadzic tez droge od tego skrzyzowania do wiaduktu. Wystraczy od strony niedoszlego dworca usypac nasyp na szczycie ktorego byloby skrzyzowanie, zamiast obecnego ostrego zakretu. I juz w tym miejscu niepotrzebna DTŚ.
PS. Kolejowa jest w szczycie najbardziej zakorkowana ulica. Czesto korek zaczyna sie juz na rondzie w centrum i ciagnie do przejazdu na Konopnickiej.
xMarcinx
Gruba inwestycja, niecałe 100 metrów biggrin.gif Osobiście nie wiem czemu ma to służyć, bo jako rekompensata za domki na zagłębia dąbrowskiego to IMO słabo to się sprawdza...
Leszek
CYTAT(Prosty @ nie, 20 lis 2011 - 14:12) *
To ja się przyłącze do tematu, ktoś wie może czy ponownie pojawią się dachy na przystanku tramwajowym damel?

Dziś od rana montują.
Mały77
CYTAT(Leszek @ pon, 21 lis 2011 - 13:51) *
CYTAT(Prosty @ nie, 20 lis 2011 - 14:12) *

Dziś od rana montują.

O 16 było zamontowane wink.gif
kwintosz
Widział ktoś nową wiatę na przystanku na Redenie??
Ciekawe jak długo taki ładny przeźroczysty ten przystanek zostanie.
Zauważyłem że ta nowa zatoczka jest dość długa. To dobrze. Szkoda tylko że ta wiata nie jest na środku (tam stoi kiosk) przystanku.

P.S. Droga rowerowa przy przystanku niestety się urywa na kilkadziesiąt metrów.
Dave
Eee tam, na ALei Róż czy w Ząbkowicach na Willowej szklana wiata jest już grubo poand rok i jak do tej pory - o dziwo! - ani jedna szyba w niej nie poszła! A na Redenie wiata stoi już przy stacji, więc jest niejako "strzeżona". Ufff! A już się bałem, że postawią blaszaną wiatę taką, jak na Damelu, albo znów jeszce inną i dziwaczną! A tak jest szklana i czerwono-żółta, czyli prawie pod kolor pozostałych smile2.gif JEszce tylko nowe wiaty na Manhatanie (tego samego typu), na Gołonóg osiedle i na Mydlicach i główny ciąg będzie już miał w miarę ładne wiaty smile2.gif
bzenek
CYTAT(vacu @ nie, 06 lis 2011 - 15:33) *
Był ostatnio artykuł w PDZ o tym, ponoć nasze władze (nie tylko dąbrowskie) są na tyle nieporadne, że nie potrafią zaplanować nic na przyszłość więc dopiero w okolicach lipca-sierpnia wiedzą ile będzie kasy na remonty dróg

Nie chcę stawać murem za władzami ale coś w tym jest. Nie wiadomo co się stanie w gospodarce i jakie będą wpływy podatkowe, a na przetarg musisz mieć pokrycie w gotówce.

W tym roku np. minister finansów opóźnił forsę na pomoc socjalną i samorządy musiały to kredytować ze swoich środków.

Sam remont Królowej Jadwigi miał dostać 5mln ze "schetynówek" ale nagle kasa rozpłynęła się po gminach co to ucierpiały w powodzi. mellow.gif

CYTAT(kwintosz @ nie, 20 lis 2011 - 15:37) *
Taki remont był w planach ale TŚ brakło środków. Ciekaw jestem tylko czy miasto nie mogło w większej części partycypować w zadaniu..

Pewnie mogło ale budżet też nie jest z gumy, a "schetynówka" wyparowała. Sytuacji tam nie ma krytycznej - poczeka do przyszłego roku.

CYTAT(Dave @ śro, 23 lis 2011 - 23:35) *
Eee tam, na ALei Róż czy w Ząbkowicach na Willowej szklana wiata jest już grubo poand rok i jak do tej pory - o dziwo! - ani jedna szyba w niej nie poszła!

Tez jestem w szoku. Ile razy przejeżdżam to sprawdzam czy jeszcze stoi. smile.gif
vacu
CYTAT(bzenek @ śro, 23 lis 2011 - 22:18) *
CYTAT(vacu @ nie, 06 lis 2011 - 15:33) *
Był ostatnio artykuł w PDZ o tym, ponoć nasze władze (nie tylko dąbrowskie) są na tyle nieporadne, że nie potrafią zaplanować nic na przyszłość więc dopiero w okolicach lipca-sierpnia wiedzą ile będzie kasy na remonty dróg

Nie chcę stawać murem za władzami ale coś w tym jest. Nie wiadomo co się stanie w gospodarce i jakie będą wpływy podatkowe, a na przetarg musisz mieć pokrycie w gotówce.

No to OK, ale skoro nawet nie da się zaplanować, w sierpniu wychodzi nam, że troszkę kasy zostało ale wiadomo, że roboty nie zaczną się wcześniej niż październik-listopad - to nie można remontu zaplanować na wiosnę? Nie jestem fachowcem ale z tego co się orientuję to przymrozki+wilgoć to najwięksi wrogowie przy kładzeniu asfaltu. A jeszcze czasem niektóre prace zostają przerwane na zimę co jest totalnym idiotyzmem, bo tu nie da się wytłumaczyć tym, że "chcieliśmy aby mieszkańcy szybciej mieli lepiej" bo nie mają.
prezes
Dość mocno zmieniła się ostatnio organizacja ruchu w Gołonogu w rejonie ulic Marii Szulc, Krasickiego, Szenwalda i Bema. Załączam taką poglądową mapkę zrobioną na szybko, strzałkami zaznaczyłem nowe ulice jednokierunkowe, odcinki zakreskowane na żółto pozostały bez zmian (tj. dwukierunkowe). Nie wiem czy coś się tam zmieniło w okolicach Kwiatkowskiego, sprawdzę w najbliższych dniach.

gregol
No i mamy "piękną" ścieżkę rowerową na Jadwigi.. Zaczynamy od góry.. Aby na nią się dostać rowerem mamy dwie opcje. Jadąc od centrum możemy zawrócić na rondzie i na przystanku wejść na chodnik i tak na pieszo prowadząc rower do niej dotrzeć (nie wolno jeździć po chodniku jak droga jest do 50km/h) lub wejść do przejścia podziemnego i dostać się do ścieżki, również jadąc od Al. Róż. Podobny manewr musimy zrobić jak byśmy chcieli z niej zjechać.. No dobra jedźmy dalej. 1Maja.. schodzimy z roweru i przeprowadzamy go po pasach bo nie wpadł nikt na pomysł zrobienia przejazdu rowerowego, podobnie na WP i Reymonta.. A gdy dojedziemy do przystanku? Znów schodzimy z roweru i grzecznie go przeprowadzamy. Na końcówce ścieżki? Znów sobie radź z włączeniem się do ruchu.

Same brzydkie słowa mi się cisną w usta jak o tym pomyślę. A w folderach i reklamówkach będą się chwalić kolejnymi km ścieżek rowerowych.

A ja muszę łamać przepisy, bo zjeżdżając od Al.Róż w kierunku Majakowskiego mam na liczniki 40-50km. Więc pokonywał bym ten odcinek chyba 4 razy dłużej..
mały
Masz rację. Drogi rowerowe w DG buduje się bez ładu i składu i nie ma jakiejś ogólnej koncepcji. Buduje się po kawałku, ale niestety te kawałki nie układają się nijak w całość. Byłem ostatnio w Białymstoku i tak drogi rowerowe to po prostu coś pięknego. Wyasfaltowane, prowadzą za przystankami, nie wyrastają słupy na środku drogi rowerowej, świetnie oznaczone. Więc jednak da się.
prezes
CYTAT
Dość mocno zmieniła się ostatnio organizacja ruchu w Gołonogu w rejonie ulic Marii Szulc, Krasickiego, Szenwalda i Bema. Załączam taką poglądową mapkę zrobioną na szybko, strzałkami zaznaczyłem nowe ulice jednokierunkowe, odcinki zakreskowane na żółto pozostały bez zmian (tj. dwukierunkowe). Nie wiem czy coś się tam zmieniło w okolicach Kwiatkowskiego, sprawdzę w najbliższych dniach.

już wszystko wiem, dodaje zaktualizowaną mapkę, jednokierunkowe są troche krótsze:

ale w związku z tym zauważyłem dość duży problem, w miejscach zaznaczonych przeze mnie kółkami wybitnie brakuje znaku ostrzegawczego A-20
nie ma w tych miejscach żadnej informacji, że nagle z jednokierunkowej robi się dwukierunkowa !!!
xMarcinx
Z tego co wiem znak, że droga jednokierunkowa obowiązuje do najbliższego skrzyżowania, więc IMO taki znak nie potrzebny.
Leszek
Jakieś źródło?
Sebastian22
ja mieszkam tam....potwierdzam obecnosc nowego oznakowania, i dzis uwaga - stala policja na M. Szulc !
kraq
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 28 lis 2011 - 21:08) *
ja mieszkam tam....potwierdzam obecnosc nowego oznakowania, i dzis uwaga - stala policja na M. Szulc !

Pewnie dbali o bezpieczenstwo, poniewaz przy tak ogromnym natezeniu ruchu w tym rejonie wjechanie pod prad to na pewno od razu czolowe zderzenie ze skutkiem smiertelnym smile2.gif Jezeli chodzi o wyludzanie pieniedzy od kierowcow, to polska policja jest w tym mistrzem swiata.
gregol
CYTAT(kraq @ wto, 29 lis 2011 - 07:42) *
Jezeli chodzi o wyludzanie pieniedzy od kierowcow, to polska policja jest w tym mistrzem swiata.

Co najwyżej mistrzem Polski, no może skrawka europy .. proponuję trochę pojeździć/poczytać. wink.gif
Sebastian22
ten pomysl nie do konca jest taki glupi, tam co prawda nie bylo zderzen ale jest miejsce tylko dla 1 auta, z powodu brakow parkingowych drugi pas jest zawsze zajety przez zaparkowane auta.....
:)
CYTAT

Zima w Dąbrowie Górniczej nie zaskoczy drogowców. Pługi są już w gotowości

Anna Polewiak
Służby miejskie już od ponad miesiąca są przygotowane do zimy, zadania rozdzielone, sprzęt gotowy do akcji

Drogowcy zapewniają, że zima ich nie zaskoczy. Służby miejskie, odpowiedzialne za "Akcję Zima" stoją w gotowości. Wypada tylko oczekiwać na śnieg. Zimowym utrzymaniem na terenie Dąbrowy objęto prawie czterysta kilometrów dróg i prawie pół miliona metrów kwadratowych chodników, alejek oraz parkingów. Interwencje dotyczące odśnieżania także dróg nie będących w utrzymaniu gminy można zgłaszać do dyspozytora Akcji Zima, Straży Miejskiej czy Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Drogi podzielono na cztery standardy utrzymania.

- Za przejezdność dróg i właściwy stan chodników odpowiada firma ALBA MPGK. Do jej zadań należy utrzymanie dróg zgodnie z obowiązującymi na nich standardami, zapewnienie ich przejezdności, pełnienie całodobowych dyżurów oraz utrzymywanie stałej łączności telefonicznej - wylicza Iwona Dalach, zastępca naczelnika dąbrowskiego Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej. ALBA dysponuje 40 pojazdami z pługami i posypywarkami, także sprzętem pomocniczym.

- Monitoring warunków atmosferycznych jest prowadzony całodobowo.

Ubiegłego roku akcja przebiegła bez większych problemów. Przejściowe kłopoty z dostępnością soli na rynku udało się zniwelować poprzez własne zapasy soli na magazynie i racjonalną gospodarkę tymi zapasami - informuje Jolanta Jankowska, dyrektor Biura Obsługi Zarządu ALBA MPGK.

Do likwidacji śliskości na chodnikach i alejkach stosowany będzie wyłącznie piasek, z kolei na drogach popularna sól drogowa.

- Jest to produkt naturalny, jednocześnie najtańszy i najskuteczniejszy w działaniu. Wykonawca zgromadził środki do zwalczania śliskości zimowej, zabezpieczające prowadzenie Akcji Zima na okres trzech miesięcy - dodaje Iwona Dalach.

Telefony

Całodobowe dyżury pełni dyspozytor ALBA MPGK, pod tel. 32 262-50-13 i 600-405- 627 oraz Centrum Zarządzania Kryzysowego i Straż Miejska. Zgłoszenia dotyczące zimowego utrzymania dróg, chodników i parkingów można zgłaszać pod tel. 32 262-44-10, 32 264-91-28 oraz bezpłatnym 986. Nadzór nad Akcją Zima sprawuje Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, pod tel. 32 295-68-63, w godzinach od 7.30 do 15.30. (WIAN)

a najlepsza ta niedawna dyskusja: biggrin.gif

CYTAT
Odśnieżać czy nie odśnieżać?
Agnieszka Stefaniak-Zubko / sosnowiec.info.pl

Mieszkańcy Dąbrowy Górniczej powinni tej zimy bacznie się przyglądać, jak pracują ekipy odśnieżające miasto, i dobrze sobie zapamiętać ten widok. Może się bowiem zdarzyć, że w kolejnych latach spotkać je będzie o wiele trudniej.

Dąbrowscy radni rozpoczęli właśnie dyskusję na temat nowych standardów łagodzenia skutków nieprzyjaznej drogowcom i kierowcom pory roku. - Czy zimą droga koniecznie musi być czarna czy może być biała? Pytam w kontekście olbrzymich ilości soli i innych środków chemicznych, jakie wysypujemy na nasze ulice. Pomijam już zniszczoną przez to odzież i buty, ale mówię o glebie, do której to wszystko się przedostaje. Dziś chcemy mieć wszystkie drogi czarne, a co z przyszłymi pokoleniami? Pomyślmy też, ile pieniędzy zaoszczędzimy na naprawę chodników czy remonty ulic.
Są miasta, w których bez problemu jeździ się po białych drogach – zauważyła podczas ostatniego posiedzenia Komisji Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska radna Krystyna Szaniawska.

W Dąbrowie Górniczej w trakcie zimy zużywa się ok. 6 tys. ton soli. W tym roku Alba MPGK, która odpowiada w mieście za zimowe utrzymanie dróg, zakupiła na próbę także niewielkie ilości chlorku magnezu do ich posypywania. Koszt zadań, za które odpowiedzialna jest spółka, nie przekroczy 38 mln zł. - Drogi wcale nie muszą być doprowadzone do tzw. czarnej nawierzchni. Zresztą w naszym mieście w takim standardzie utrzymane mają być tylko dwie drogi krajowe. W grę wchodzą jednak nawyki i przyzwyczajenia mieszkańców oraz interwencje z powodu poślizgów czy stłuczek – tłumaczy Paweł Gocyła, zastępca prezydenta miasta. Jego zdaniem ilości środków zużywanych do rozpuszczania śniegu na dąbrowskich ulicach i tak nie są duże. - W Warszawie przy dłuższych opadach wysypuje się ok. 2 tys. ton soli na dobę. To są wielkości nieporównywalne. Z kolei Niemcy utrzymują „na czarno” tylko jeden pas autostrady, a reszta nawet nie jest odśnieżana – podkreśla Paweł Gocyła.

Aby podjąć decyzje na przyszłość w sprawie oszczędniejszego odśnieżania ulic, dąbrowscy radni będą mogli skorzystać z doświadczeń m.in. mieszkańców Poznania. W tym roku zdecydowano się tam na eksperyment w walce zimową aura i zmniejszenie przeznaczonego na ten cel budżetu o 10 mln zł. - Znam przypadek gminy spod Szczecina, gdzie burmistrz, który już kilka lat nie odśnieża dróg do „czarnej nawierzchni”, został wybrany na kolejną kadencję, ponieważ miał pieniądze na nowe chodniki – przekonywała radna Szaniawska.
Leszek
Wczoraj zmieniono organizację świateł na skrzyżowaniu Królowej Jadwigi/Piłsudskiego/Poniatowskiego/Majakowskiego - główne zmiany:
1. Lewoskręt z głównej w obydwie strony zapala się przed zielonym do jazdy na wprost.
2. Wyjazdy z Poniatowskiego i Majakowskiego nie są równoczesne (chyba w UM naprawdę czytają nasze forum) - najpierw wyjazd z Poniatowskiego, potem z Majakowskiego.
3. Dodano sygnalizator dla skręcających z Majkowskiego w prawo - zielone zapala się na nim równocześnie z zielonym na Poniatowskiego.
4. Zlikwidowano mały, umieszczony w połowie wysokości sygnalizator od strony Poniatowskiego - szkoda sad.gif
xMarcinx
+ można zawracać na głównej.
Mnie osobiście dziwi ciągły brak zielonej fali. Siemens przy okazji budowy Szybkiego Tramwaju w Krakowie zrobił to fantastycznie. Zarówno ruch samochodowy na tym zyskał jak i tramwaje które nie muszą się zatrzymywać na światłach i są naprawdę szybkie i komfortowe (z tym, że oni nie mieli takiego komfortu i musieli przebudowywać linie by chociaż główne magistrale nie były współdzielone z ruchem samochodowym). Wszystko dofinansowane z UE. Najlepsze jest to, ze u nich to było jakieś 30 skrzyżowań i się dało, a u nas 4-5 i się nie da.. A przecie wystarczyło napisac projekt na przebudowe przejazdów, zapytac simensa ile za to chce, napisać projekt dot. dofinansowania z UE i po sprawie.
endriu
Dzisiaj doświadczyłem (ze mną również ok 50 szt. kierowców) jak wspaniale znalazł zastosowanie nowo ustawiony sygnalizator dla skręcających w prawo z Majakowskiego.
Jego zadaniem obecnie jest całkowite zakorkowanie Majakowskiego i Przemysłowej, co skutecznie czyni.

Pomysłodawca tego "udogodnienia" jest pewnie posiadaczem wielkiego mózgu laugh.gif

pozdr...
Leszek
Dziś zauważyłem, że z niewiadomych przyczyn, kiedy na Majakowskiego jest zielone - do skrętu w prawo zapala się czerwone, to zapewne przyczyna owego zakorkowania. Dlaczego nie pali się na nim zielone razem z resztą ulicy?
xMarcinx
Może aż tak miało być bezkolizyjnie wink.gif
Leszek
Dziś znowu światła nie działały i dłubali przy skrzynce - jeśli poprawią ten skręt w prawo, będzie to oznaczać, że moc forum jest wielka laugh.gif
endriu
Obecnie na wprost i w prawo jest równocześnie zielone, czyli wydłubali laugh.gif
A jak inne kombinacje?

pozdr...
kwintosz
A miałem o tym prawoskręcie też właśnie pisać.
O 6:30 dziś stałem na Przemysłowej bo korek był. Paranoja.
Co za geniusze pracują przy organizacji ruchu w Dąbrowie.. po prostu ręce opadają. Brak słów. blink.gif

P.S. Podoba mi się to przejście dla pieszych przy tym skrzyżowaniu. Więcej takich w DG!
Ogólnie widać że Skanska się przyłożyła do remontu. Nie mam większych zastrzeżeń. Zobaczymy jak z trwałością skoro robiono drogę o takiej porze roku.
Leszek
Mrozów nie było, więc nie powinno być źle.
Mały77
Kurde - coś przekombinowali z tymi światłami sad.gif
Jadąc ok. 15-16 od Merkurego na nowym skrzyżowaniu stoi się 3 zmiany świateł sad.gif
vacu
CYTAT(Mały77 @ wto, 13 gru 2011 - 19:38) *
Kurde - coś przekombinowali z tymi światłami sad.gif
Jadąc ok. 15-16 od Merkurego na nowym skrzyżowaniu stoi się 3 zmiany świateł sad.gif

Ja nie wiem kto się zajmuje regulacją świateł w DG ale to raczej "firma-krzok", bo na swojej robocie się nie zna. Piszecie o problemach na "alejach", ja z kolei korzystam ze świateł przy skręcie w Augustynika - raz przejadą dwa auta i już czerwone, innym razem przejedzie kolejka 5-10 aut. Nie ma reguły, nie jest to zależne ani od pory dnia, ani od dnia tygodnia ani od natężenia ruchu, czasem mam wrażenie, że ktoś stoi z pilotem i sobie robi jaja angry.gif

[Edytka]
Jeszcze coś dodam, bo mieszkam blisko - UM buduje kolejne miejsca parkingowe w prezencie dla WSB, tym razem tuż przy szkole, nie wiem czym sobie zasłużyła na takie traktowanie. BTW - pewnie kiedyś PP będzie się chwalił ile to miejsc parkingowych powstało tymczasem jest to przelewanie z pustego w próżne, bo ani jedno miejsce nie przybędzie - jak tam ludzie stali tak będą stać tyle, że chodnik będzie niższy wink.gif
kopiko
Od wielu lat na ulicy Limanowskiego straszył chodnik z którego tak naprawdę nie można było korzystać, bo przez jego środek praktycznie na całej długości przechodziły słupy elektryczne. Od prawie roku na tejże ulicy trwają prace związane z uporządkowaniem gospodarki wodno-ściekowej. Widzę że robotnicy wzięli się za odbudowywanie chodników, ale słupy zostały na swoim miejscu. Tak więc dalej chodnik nie będzie mógł być używany. Co za kretyni zatwierdzają takie projekty?
xMarcinx
mogło być gorzej:

http://www.youtube.com/watch?v=zdlVFHFHy2s...layer_embedded#!

Skargi raczej do energetyki a nie UM.
marcin.p
No i zaczęła się zima smile2.gif I alba wzięła się do "pracy". I o ile ciąg piłsudskiego - królowej jadwigi - sobieskiego był/jest przejezdny tak cała reszta została zapomniana. Wybickiego lodowisko, poniatowskiego lodowisko, zagłębia dąbrowskiego lodowisko, wiadukt lodowisko, to chyba cud (albo niesamowite umiejętności dąbrowskich kierowców smile2.gif), że dzisiaj o wiadukcie nie piszemy w temacie "bezpieczeństwo w dg:... można by tak wymieniać.

Swoją drogą to pani (nie za)radna Szaniawska, mogłaby się przespacerować lub przejechać wybickiego, to może by jej wywiało z głowy debilne o myśli o wykładaniu mniejszej kasy na odśnieżanie w następnym roku
BARES
CYTAT
Wiadukt w Ząbkowicach jednak będzie remontowany

Piotr Sobierajski

Mamy dobre informacje dla mieszkańców Dąbrowy Górniczej-Ząbkowic. Polskie Linie Kolejowe PKP zdecydowały się ostatecznie na przebudowę wiaduktu nad ul. Armii Krajowej i rzeką Trzebyczką, który pomimo doraźnych remontów nadal znajduje się w tragicznym stanie.

Jak udało nam się dowiedzieć, roboty budowlane mogą ruszyć w czerwcu br., a do najbliższego poniedziałku (23 stycznia) Zakład Linii Kolejowych w Częstochowie czeka jeszcze na kolejne zgłoszenia firm w przetargu na opracowanie dokumentacji projektowej naprawy tego wiaduktu.
- W maju będziemy chcieli wyłonić wykonawcę wszystkich robót, a jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, prace remontowe planujemy zaraz potem - mówi Helmut Klabis, dyrektor ds. technicznych Zakładu Linii Kolejowych w Częstochowie.

Dąbrowski wiadukt ma już ponad pół wieku, a właśnie tutaj krzyżuje się ponad dziesięć torowisk na jednej z najważniejszych linii kolejowych w naszym kraju, biegnącej z Katowic do Warszawy. Tymczasem od kilku miesięcy z betonowych płyt na przejeżdżające pod wiaduktem samochody odpadają kawałki betonu.

Bezpiecznie nie mogą czuć się piesi. Jesienią ubiegłego roku kolej zabezpieczyła skorodowane pręty i całą konstrukcję, ale to jednak nie rozwiązało problemu. Dlatego teraz pojawiły się dwie koncepcje zmian. Całkowita przebudowa wiaduktu, co będzie wiązało się z dużymi problemami i dla kierowców, i dla organizacji ruchu pociągów, albo jednak nieco mniejszy zakres prac. W tym drugim przypadku wiadukt zostałby jednak zabezpieczony tylko na 10-15 lat, a nie na kolejne półwiecze. - Więcej o metodach i sposobie remontu będziemy mogli powiedzieć pod koniec lutego. Potrzebne są bowiem jeszcze dodatkowe konsultacje - podkreśla Helmut Klabis.

Dokumentacja projektowa przebudowy wiaduktu ma być gotowa do 30 kwietnia br.

BARES
CYTAT
Mieszkańcy Gołonoga nie odpuścili i chodnik jest

Piotr Sobierajski
Mieszkańcy Gołonoga od lat starali się o chodnik. Urzędnicy zmienili zdanie, i ten powstał... w zimie

Trzeba było czekać aż pięć miesięcy, ale mamy jednak dobre wiadomości dla wszystkich mieszkańców Gołonoga. A przede wszystkim tych, którzy mieszają w rejonie ul. Tysiąclecia i Podlesie. Ich zabiegi i starania nie poszły na marne i nareszcie pojawił się tam nowy chodnik.

O tym, że był bardzo potrzebny wiadomo był od dawna, zwłaszcza, że tędy właśnie chodzą do szkoły dzieci, a rodzice z wózkami nie mieli jak bezpiecznie przejechać po wybojach i dziurach. O kłopotach mieszkańców informowaliśmy w Tygodniku Dąbrowa Górnicza w lipcu ubiegłego roku. Wspólnie z mieszkańcami starliśmy się wówczas przekonać władze samorządowe, że jednak warto znaleźć w budżecie trochę pieniędzy na tę inwestycję. - Wystarczyłaby odrobina dobrej woli, bo to jest wąski pas ziemi, który trzeba tylko wyrównać i ułożyć kostkę. Nic więcej - mówili wówczas mieszkańcy Gołonoga. - Równiutki chodnik powstał tylko przy WORD-zie, a dalej niech się dzieje, co chce.

Mamy teraz do tego rozkopaną część asfaltu na ul. Tysiąclecia, nie ma wyznaczonych przejść przez jezdnię. Tutaj naprawdę jest niebezpiecznie. Jeśli nikt się tym nie zainteresuje, to będziemy musieli chyba zrobić pikietę i zablokować ruch - dodawali.

Wówczas dowiedzieliśmy się, że na razie nowy chodnik nie będzie mógł powstać, bo takie prace nie są planowane. A nowy asfalt i krawężniki przy ul. Tysiąclecia układane są w ramach zadania, związanego z uporządkowaniem gospodarki wodno-ściekowej.

Dąbrowianie nie zamierzali się jednak poddawać. - Jeszcze raz zebraliśmy całą korespondencję z urzędem miejskim, wszystkie pisma, przedstawiliśmy argumenty za budową chodnika i skierowaliśmy całość bezpośrednio do prezydenta miasta. Chyba poskutkowało, bo teraz widać, że prace ruszyły - podkreślają mieszkańcy Gołonoga. - To dla nas naprawdę ważna sprawa, dlatego cieszymy się, że ostatecznie chodnik jest. Na pewno będzie bezpieczniej. Także dzięki temu, że pojawiły się nowe, oznakowane wyraźnie przejścia dla pieszych. Jest też wysepka na jezdni, pozwalająca łatwiej pokonać ruchliwą ul. Tysiąclecia - dodają.

Co zatem dzieje się przy ul. Tysiąclecia? - Prowadzone są prace, polegające na wymianie nawierzchni chodnika na kostkę brukową przy ulicy Tysiąclecia. Na odcinku od skrzyżowania z ulicą Podlesie, do wjazdu do zespołu garaży, po prawej stronie - informuje Stefan Muszyński, naczelnik Wydziału Komunikacji i Drogownictwa UM. - Remont potrwa do 31 stycznia. Koszt prac to 90 tysięcy zł. - Po okresie zimowym, jeżeli warunki atmosferyczne pozwolą na zastosowanie technologii stanowiącej gwarancję trwałej naprawy, niezwłocznie przystąpimy do likwidacji ubytków na głównych ciągach komunikacyjnych mieszanką mineralno-bitumiczną na gorąco. W miarę posiadanych środków finansowych prowadzone będą też remonty chodników, których stan techniczny zagraża bezpieczeństwu pieszych - dodaje naczelnik Muszyński.
Leszek
Dziś nasze służby dały plamę - główne drogi wyglądały koszmarnie, nawet Sobieskiego/Królowej Jadwigi/Piłsudskiego, Kosmonautów, Tysiąclecia, Poniatowskiego czy Augustynika tym bardziej nie powalały... I nie piszcie, że ciągłe opady itd. - bo jechałem przed południem z Rudnej, w Sosnowcu Sucha i Będzińska, a w Będzinie Małobądzka i Kołłątaja wyglądały o niebo lepiej, kaszana zaczęła się 100 metrów przed granicą DG.
Slyzaba
Musiałeś jakoś pechowo trafić ;-). Ja przed 30min przejeżdżałem przez DG i byłem pozytywnie zdziwiony. Główne drogi w pełni czarne.
Leszek
Widać otrząsnęli się z szoku biggrin.gif
Ja jechałem około 10.
szer
Godzina 9.30, a drogi białe, że nawet asfaltu nie widać. Pługu żadnego na horyzoncie, ale autobus jakoś dojechał do celu tongue.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.