Trochę szokujący czas realizacji - prawie 7 lat
Aż przejrzałem specjalnie wątek, dwa razy dłuższy odcinek DK 94 przebudowano w półtora roku. Oczywiście, eSka to wyższa kategoria drogi, ale żeby dwa razy krótszy odcinek aż tyle czasu robić?
CYTAT
GDDKiA w Katowicach jest gotowe do ogłoszenia kolejnego przetargu na przebudowę S1 w Dąbrowie Górniczej. Z czasem inwestycja będzie kontynuowana w Sosnowcu.
Przebudowa Drogi Krajowej nr 1 do parametrów drogi ekspresowej, na odcinku między węzłem Pogoria i węzłem Podwarpie, to projekt, który został zrealizowany za ponad 312,9 mln złotych.
Z trasy zniknęły kolizyjne skrzyżowania i słynne „50", czyli ograniczenia prędkości. Teraz kierowcy mogą korzystać z dwóch pasów jezdni w każdym kierunku i rozwijać prędkość do 120 km/godz.
Poza nowym węzłem Ząbkowice na trasie powstało 13 obiektów inżynierskich: dwa mosty, cztery wiadukty, dwie kładki dla pieszych oraz siedem przejść dolnych dla zwierząt. Zrealizowano także drogi dojazdowe o łącznej długości około 5,8 km oraz 4,6 km dróg łącznikowych. Przebudowano 2,3 km istniejących lokalnych dróg. Na inwestycji zyskali nie tylko kierowcy, bowiem wraz z budową dróg, powstało ponad 2,2 km ścieżek rowerowych. Za ograniczenie hałasu z ruchu komunikacyjnego odpowiada ponad 3,8 km wybudowanych ekranów akustycznych.
Prace na S1 będą kontynuowane w stronę Sosnowca. Obecnie na realizację czeka odcinek pomiędzy węzłem Pogoria a Podlesiem.
Miasto informowało kilka dni temu, że w Gołonogu - właśnie przy zbiegu ulic Podlesie i Młodych - wybuduje nowe mieszkania komunalne. Przebudowa tego fragmentu S1 ma przysłużyć się tej lokalizacji.
Dodajmy, że docelowo ul. Podlesie miała prowadzić pod jedną z bram Huty Katowice. Skończyło się jednak na skrzyżowaniu z ulicą Myśliwską. Zabrakło końcówki z wiaduktami nad torami w stronę metalurgicznego kombinatu. "W efekcie droga jest dziś przeskalowana, ruch nie jest tam wielki, więc nie ma potrzeby kosztownego utrzymywania dwóch jezdni. Koszty podnoszą jeszcze istniejące obiekty mostowe: dwa wiadukty drogowe i dwa kolejowe. Ich częściową likwidację mają uwzględniać w najbliższych latach plany przebudowy drogi S1 oraz program Kolej Plus zakładający modernizację linii biegnącej od Strzemieszyc, przez Tworzeń i Gołonóg, do centrum miasta" - informował Urząd Miasta w trakcie modernizacji odcinka ulicy Podlesie.
Kolejny etap prac ma dotyczyć rozbudowy trasy S1 między Dąbrową Górniczą i Sosnowcem. Obecnie trwają prace nad dokumentacją projektową dla tego odcinka. Za to zadania odpowiada firma Gramar z Lublińca, która wyceniła swoją pracę na niemal 2,5 mln zł.
Rozbudowie ulegnie droga ekspresowa na odcinku około 4,25 km. Początek opracowania zlokalizowany jest na wysokości ulicy Marcina Kasprzaka w Dąbrowie Górniczej, a koniec przed węzłem Porąbka, przy ulicy Wiejskiej w Sosnowcu. Na tym odcinku rozbudowane lub przebudowane zostaną węzły Dąbrowa Górnicza Podlesie oraz Sulno. Przy jezdni w kierunku Pyrzowic powstanie Miejsce Obsługi Podróżnych o podstawowej funkcjonalności wraz z miejscem do kontroli i/lub ważenia pojazdów.
Plan rozpisany na dziewięć lat robót
"Zgodnie z założeniami, opracowanie dokumentacji projektowej ma potrwać do 19 miesięcy od podpisania umowy. Kolejne 8 miesięcy to przeprowadzenie przetargu na roboty budowlane, a ich realizacja miałaby zająć 82 miesiące. Łącznie daje to 109 miesięcy, czyli ponad 9 lat" - informowało dziesięć miesięcy temu GDDKiA. Planuje się, że w trakcie inwestycji rozebranych i zbudowanych od nowa zostanie aż 11 wiaduktów i dwa mosty
[...]
źródło