Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
:)
Niestety zle wiesci, w najnowszej wersji WPI, ktora ma byc przyjeta na nablizszej sesji:

CYTAT
Budowa układu komunikacyjnego z uzbrojeniem - Park Hallera

BUDŻET - 1.900.000

Przetarg na udzielenie zamówienia publicznego na wykonanie robót budowlanych został unieważniony. W związku z tym środki finansowe nie zostaną wykorzystane w roku bieżącym.

To pewnie ten przetarg na przebudowe skrzyzowania i dodatkowy pas do skretu na Al. Róż. Ma byc tez nowa droga dojazdowa do parku od Kosciuszki, ale na to jeszcze przetargu nie bylo i cisza.

Budowa sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ul. Tysiąclecia i Al..J. Piłsudskiego przesunieta na 2008/2009 :/ 2 100 000 zł, z czego w tym roku 700 tys. A jeszcze nie oglosili przetargu.

Za to:

Ciekawe jakie maja plany co do DK94
CYTAT
. zmianie nazwy zadania

Dział 600

z:
„Przebudowa wiaduktu drogowego w ciągu DK-94 nad drogą 790”

na:
„Przebudowa drogi krajowej DK 94 relacji Kraków- Katowice na odcinku od granicy z Gminą Sławków do granicy z Gminą Sosnowiec wraz z przebudową wiaduktu drogowego nad drogą wojewódzką nr 790"

Lata realizacji 2007 - 12, Nakłady ogółem 181 820 000 zł. Licza na wielkie dofinansowanie od 2009.

CYTAT
Budowa odcinka drogi od ul. Unruga do Wojkowic Kościelnych

BUDŻET + 20.000

W związku z planowanym w kwietniu 2009 roku II Półmaratonem Dąbrowskim, koniecznym jest rozpoczęcie jeszcze w tym roku prac projektowych. Zakończenie robót budowlanych planuje się na marzec 2009 roku. Wykonanie tych prac zapewni uzyskanie atestu Polskiego Związku Lekkiej Atletyki dla tej imprezy. W cele zapewnienia możliwości realizacyjnej, koniecznym jest wprowadzenie zadania do planu na rok bieżący.

a w 2009 - 850 000 zł

CYTAT
Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych
i komunikacyjnych

BUDŻET + 200.000

Dodatkowe środki finansowe pozwolą na realizację szerszego zakresu inwestycji.
Sebastian22
Sygnalizacja 2008/2009 czyli może powstanie gdzieś za rok....o ile nie wyskoczą z nowym terminem....paranoja jakaś....
marcin.p
Czyli zostalismy oszukani z tymi swiatłami na Piłsudskiego/1000-lecia! Ładnie to tak kłamać Panie Podraza?
kwintosz
Czyli, jeśli dobrze rozumuje w każdej chwili Straż Pożarna czy odpowiedni inspektorat może a nawet powinien nam zamknąć Halę oraz Nemo.. hmm ciekawe.. pewnie się "jakoś dogadają".

Ze światłami to skoro nic się kompletnie nie działo, to było wiadome że w tym roku nie będzie. Przecież już jakiś czas temu psioczyłem że dali dupy.

Ja się tylko zastanawiam czy w Przeglądzie Dąbrowskim o tym wszystkim napiszą.

Nie było mnie prawie tydzień w PL, więc o tym co się działo w mieście to czytałem wczoraj na forum etc..
Już nie pamiętam gdzie ale widziałem że Prezydent ma mieć cykl spotkań z mieszkańcami. Chętnie bym się wybrał, zadał parę pytań albo powiedział co o tym wszystkim myślę, ale zapewne zrobią spotkanie o 11 żeby przyszło 40 osób w tym 98% studentów, którzy będą tam w ramach zajęć. wink.gif

Pytań mailem prezydentowi nie ma co wysyłać bo znowu odpowie tak jak ma to w zwyczaju, ponadto coś o czym już wiemy od x tygodni..
Leszek
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 26 paź 2008 - 16:04) *
Sygnalizacja 2008/2009 czyli może powstanie gdzieś za rok....o ile nie wyskoczą z nowym terminem....paranoja jakaś....

A niech ich hemoroidy dopadną, przynajmniej im się tak wygodnie bezczynnie siedzieć nie będzie angry2.gif

Łącznik między Orzeszkowej a Królowej Jadwigi też już 4 lata budują...
bzenek
CYTAT(kwintosz @ nie, 26 paź 2008 - 18:34) *
Czyli, jeśli dobrze rozumuje w każdej chwili Straż Pożarna czy odpowiedni inspektorat może a nawet powinien nam zamknąć Halę oraz Nemo.. hmm ciekawe.. pewnie się "jakoś dogadają".

Nadzór budowlany powinien bez problemu przedłużyć warunkowe dopuszczenie do użytkowania. Pokażą mu gotowy projekt, ogłoszony przetarg na wykonastwo to dostaną te pół roku.

W razie czego sięgnie się po rozwiązania siłowe. W końcu nadzór budowalany działa jakby w strukturach urzędu miasta smile.gif

CYTAT(:) @ nie, 26 paź 2008 - 17:47) *
Niestety zle wiesci, w najnowszej wersji WPI, ktora ma byc przyjeta na nablizszej sesji:

Eee tam, od razu złe. Przesunięcia wykonania o pół roku nie są żadną katastrofą, a nawet, ze względu na porę roku, wydają się naturalne.

Budowa sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ul. Tysiąclecia i Al..J. Piłsudskiego przesunieta na 2008/2009 :/ 2 100 000 zł, z czego w tym roku 700 tys. A jeszcze nie oglosili przetargu.

Do tych 700 tyś nie trzeba było przetargu. To koszty opracowania projektu. Poszedł z wolnej ręki.

Ciekawe jakie maja plany co do DK94
Lata realizacji 2007 - 12, Nakłady ogółem 181 820 000 zł. Licza na wielkie dofinansowanie od 2009.
a w 2009 - 850 000 zł

To pod wpływem ogłoszenia tego "unijnego" konkursu na Drogi krajowe poza siecią TEN - T. Pisaliśmy o tym w zeszłym tygodniu w wątku Fundusze Unijne.

Na czwartkowym spotkaniu Dąbrowskiej Rady Biznesu prezydent Zaguła potwierdził, że zdecydowali się wystartować z grubej rury. Persepktywa interesująca ale konkurencja w konkursie będzie pewnie miażdżąca więc trzeba to obserwować z dystansem.

CYTAT
Budowa odcinka drogi od ul. Unruga do Wojkowic Kościelnych

To jakiś straszliwy żart bo nie wierzę aby w Urzędzie Miasta pracowali ludzie tak bardzo pijani rolleyes.gif

CYTAT(marcin.p @ nie, 26 paź 2008 - 18:13) *
Czyli zostalismy oszukani z tymi swiatłami na Piłsudskiego/1000-lecia! Ładnie to tak kłamać Panie Podraza?

CYTAT(Sebastian22 @ nie, 26 paź 2008 - 18:04) *
Sygnalizacja 2008/2009 czyli może powstanie gdzieś za rok....o ile nie wyskoczą z nowym

O rany biggrin.gif

Dokładnie jak z wiarą w te miejskie bonusy od maylandu. Żyjemy w realnym świecie i trzeba sobie zdawać sprawę z rzeczywistości, a nie wierzyć święcie każdemu urzędnikowi czy innemy maylandowi. Oszczędzi nam to wielu rozczarowań. fnd (2).gif
kwintosz
CYTAT(bzenek @ nie, 26 paź 2008 - 19:19) *
Nadzór budowlany powinien bez problemu przedłużyć warunkowe dopuszczenie do użytkowania. Pokażą mu gotowy projekt, ogłoszony przetarg na wykonastwo to dostaną te pół roku.

W razie czego sięgnie się po rozwiązania siłowe. W końcu nadzór budowlany działa jakby w strukturach urzędu miasta smile.gif

Ale co mnie to interesuje jak to załatwią, miało być gotowe na koniec roku a dali po prostu dupy! Ileż można po wykonaniu obiektów w sumie za setki milionów złotych korzystać z nich warunkowo, przecież to śmieszne.. nie to już nie jest śmieszne, to jest tragiczne.

Na czwartkowym spotkaniu Dąbrowskiej Rady Biznesu prezydent Zaguła potwierdził, że zdecydowali się wystartować z grubej rury. Persepktywa interesująca ale konkurencja w konkursie będzie pewnie miażdżąca więc trzeba to obserwować z dystansem.

Jak uda im się przygotować jakikolwiek projekt, który przejdzie weryfikacje formalną to przejdę z oficjalną pielgrzymką z centrum miasta pod UM!

Dokładnie jak z wiarą w te miejskie bonusy od maylandu. Żyjemy w realnym świecie i trzeba sobie zdawać sprawę z rzeczywistości, a nie wierzyć święcie każdemu urzędnikowi czy innemy maylandowi. Oszczędzi nam to wielu rozczarowań. fnd (2).gif

Sorry @bzenek, ale w takim razie komu mam wierzyć jeśli nie gazetce miejskiej wydawanej przez UM?? Jaką politykę informacyjną ma UM? Z artykułu wynikało że budowa świateł miała ruszyć w sierpniu a nie ruszyła. Jak pisze się artykuł taki to chyba znaczy że sprawa jest załatwiona. Przetarg mógł nie być rozstrzygnięty ok, ale jeśli okazuje się że został on unieważniony to świadczy to tylko i wyłącznie o błędach formalnych i jego złym przygotowaniu przez UM.

Mamy połowę czasu pomiędzy wyborami samorządowymi a ta ekipa rządząca dla mnie jest kompletnie skreślona już. Ze względu na wielką nieudolność realizacji czegokolwiek i politykę informacyjną albo inaczej dezinformacyjną. Cóż, podejrzewam że nie tylko ja jestem rozczarowany tym co się dzieje w mieście. W komunikacji to szczególnie widoczne, remonty dróg po zimie w lipcu i sierpniu chyba, brak jakichkolwiek inwestycji.. ah tak, są parkingi i remont 200 czy 400m Królowej Jadwigi..
bzenek
CYTAT
Budowa układu komunikacyjnego z uzbrojeniem - Park Hallera
BUDŻET - 1.900.000
Przetarg na udzielenie zamówienia publicznego na wykonanie robót budowlanych został unieważniony. W związku z tym środki finansowe nie zostaną wykorzystane w roku bieżącym.

To pewnie ten przetarg na przebudowe skrzyzowania i dodatkowy pas do skretu na Al. Róż. Ma byc tez nowa droga dojazdowa do parku od Kosciuszki, ale na to jeszcze przetargu nie bylo i cisza.

Dodatatkowy pas Al. Róż-Legionów to chyba miał być robiony w ramach bieżącego utrzymania sieci drogowej. Te dwa wycofane miliony to raczej będzie ta dodatkowa droga do hali sportowej.

Tymczasem na Królowej Jadwigi praca wre. Mamy już asfalt na jednym pasie w stronę Będzina. Studzienki kanalizacyjne jak na razie nie sa ruszone.

Do zadania dodano chyba modernizację odcinka ulicy Augustynika. Dziś zauważyłem, że obok Gimnazjum nr 1 rozpoczęli wyrywanie starych krawężników od Królowej Jadwigi w głąb osiedla.

Martwi, że jak na razie nie widac żadnych kroków w kierunku naprawy przejazdów przez tory tramwajowe.

Nie rozpoczeto też zapowiadanej przez prezydenta Gocyłę kanalizacji teletechnicznej pod ewentualne przyszłe światła na skrzyżowaniach z Augustynika i Aleją Róż. No ale to można zawsze wywiercić w parę dni.

W końcu powstaje długo oczekiwane przez mieszkańców dojście z ulicy Jaskrów na cmentarz w Gołonogu. Nie zdążą chyba z tym chodnikiem na Wszystkich Świętych ale cieszmy się z tej inwestycji. smile2.gif
dodatkowy pas to bylo:

CYTAT
"Budowa układu komunikacyjnego z uzbrojeniem – Park Hallera. - przebudowa skrzyżowania Aleja Róż z Legionów Polskich"

CYTAT

W listopadzie przybędzie w mieście miejsc parkingowych
wczoraj

Mieszkańcy bloków przy ulicy Kosmonautów doczekali się w końcu parkingu. Nie tylko oni, bo do końca listopada w mieście ma się pojawić blisko dwieście nowych miejsc parkingowych. To dobra wiadomość dla posiadaczy czterech kółek, zwłaszcza mieszkańców Gołonoga, Redenu oraz wszystkich tych, którzy regularnie odwiedzają miejskie targowisko.

Intensywne prace trwają właśnie w Gołonogu, w pobliżu bloku nr 3 przy ul. Kosmonautów i pobliskiego supermarketu. Ciasnota osiedlowych uliczek i brak wolnych terenów pod dobudowę choćby kilku dodatkowych miejsc postojowych sprawiły, że lokatorzy już od kilku lat starali się rozwiązać ten problem kompleksowo. Niestety bez efektu.

- Nie mamy własnych gruntów, więc mogliśmy liczyć tylko na pomoc miasta. Pierwsze pisma i prośby skierowaliśmy do magistratu już w 2000 roku. Uzbierała się od tego czasu gruba dokumentacja, ale za każdym razem otrzymywaliśmy odpowiedź, że budowa jest w planach, ale nie może zostać zrealizowana z braku funduszy. I tak wszystko przesuwało się z roku na rok. Na szczęście teraz sytuacja znacznie się poprawi. Będzie gdzie parkować, a miejsca przydadzą się także tym, którzy robią zakupy w supermarkecie - podkreśla Andrzej Bomba ze Wspólnoty Mieszkaniowej Kosmonautów 3.

- To naprawdę dobra wiadomość, bo będzie to parking ogólnodostępny, a dotychczas samochody były często zostawiane przez kierowców na trawnikach, zieleńcach i w takich miejscach, gdzie czasami blokowały innym przejazd - dodaje Jacek Jastrzębski, także reprezentujący gołonoską wspólnotę.

W sumie ma się tutaj pojawić 30 nowych miejsc, w tym dwa dla osób niepełnosprawnych. Prace będą kosztować łącznie ponad 175 tys. złotych.

Od kilku tygodni coraz więcej samochodów może bezpiecznie parkować przy ul. Kopernika. Nowe, wolne miejsca rozciągają się od ul. Królowej Jadwigi do Augustynika. Budowa jeszcze trwa i zakończy się pod koniec listopada. Tutaj będzie aż 160 miejsc (cztery dla osób niepełnosprawnych), a cała inwestycja pochłonie 794 tys. zł. Zadowoleni są nie tylko mieszkańcy pobliskich bloków, ale także dąbrowianie, którzy przyjeżdżają tutaj na targowisko. W popołudniowe czwartki i w niedziele przy ulicy Poniatowskiego, czy Łańcuckiego nie ma szans, by gdzieś zostawić auto, bo każdą wolna przestrzeń jest już zajęta.

- Nareszcie ktoś poszedł po rozum do głowy. Bo przecież czasami dzieją się tutaj sceny nie z tej ziemi. Kierowcy nie patrzą na pieszych, parkują na chodnikach, na trawnikach. Tak, że czasem my piesi nie mamy jak się przedrzeć przez chodnik. Nie wspomnę już o matkach z dziećmi w wózkach. Może teraz będzie lepiej - liczy Wanda Kwiecień, mieszkanka śródmieścia.

Nieco ponad miesiąc temu 17 nowych miejsc postojowych pojawiło się także przy kościele w rejonie ul. Konopnickiej. Tam budowa kosztowała 43 tys. zł.

To jednak nie koniec udogodnień, bo przed 1 listopada ma się zakończyć także budowa nowego chodnika do cmentarza na wzgórzu gołonoskim, gdzie w razie niesprzyjającej aury trzeba się było przeciskać w błocie i glinie. Od kilku tygodni nowy chodnik jest układany w dół, w stronę ulicy Kasprzaka.

- Myślę, że będzie to spore udogodnienie dla mieszkańców i wszystkich, którzy odwiedzają tutaj groby swoich bliskich. Będzie można dojść bezpiecznie, niezależnie od aury - podkreśla Mariusz Kalaga, kierownik Domu Kultury w Ząbkowicach, dąbrowski radny.
Piotr Sobierajski
mydliczek
Nie wiedziałem gdzie to wkleić wink.gif

Budowa boisk na osiedlu Mydlice

mawwm
CYTAT

a próbował ktoś przejść oznakowanym przecież pasami przejściem u wylotu ul. Kasprzaka w godzinach szczytu (który tu przypada na godz. 15 - powroty z pracy)?
Jest tu przecież przejście podziemne, które całkiem niedawno zamknięte zostało kratami.
Chwila zastanowienia - dlaczego? Przecież gdyby nie spełniało wymogów technicznych zostałoby zasypane.
Już wiem, aby drobni pijaczkowie nie mieli się gdzie wysikać, przecież lepiej zamknąć niż od czasu do czasu przysłać stróżów prawa aby prawo egzekwowali.
marcin.p
mawwm a to przy przystanku takie samo! Przejście w tygodniu w godzinach szczytu graniczy z cudem! Światła przy 1000-lecia oraz rondo przy Kasprzaka z pewnością zmniejszyłyby prędkość na tym odcinku. A co za tym idzie byłoby bezpieczniej.
mawwm
Rondo istnieje jako obiekt, wystarczy zmienić organizację ruchu, to tylko kilka znaków drogowych. I tu "leży pies pogrzebany". Im więcej zajmuję się sprawami Naszego Miasta, tym większa zgroza mnie ogarnia, gdyby trzeba było wybudować rondo od podstaw znaleźliby się gorący orędownicy takiego rozwiązania - wiadomo wtedy robi się wokół tego dużo "szumu" czyli sprawy kampanii wyborczej załatwione, można wydać pieniądze, "ktoś" na tym zarabia czyli "ktoś" zyskuje "przyjaciół" i.t.d.
A zmiana organizacji ruchu w tym miejscu na ruch okrężny ograniczyłaby prędkość pojazdów jadących od strony HK i tak robi się w normalnych gminach, cóż - Kocham Moje Miasto i Wszystkich Jego Mieszkańców.
Leszek
Może nie będzie tak źle - w końcu rondo na węźle Piłsudskiego z DK1 zrobili właśnie w taki sposób smile2.gif
mawwm
to co? my maluczcy mamy im wielkim podpowiadać?
ja dziękuje, zamieszałem się już w te nieszczęsne ścieżki rowerowe i powoli zaczyna mi brakować sił smile2.gif
kwintosz
Wiadomość z drugiej ale raczej dobrze poinformowanej ręki, dotycząca świateł Piłsudskiego-Tysiąclecia....
Oczywiście zawsze istnieje ryzyko wprowadzenia w błąd. Zadania nie wykonano w tym roku, gdyż Tramwaje Śląskie dały d.. i nie zarezerwowały pieniędzy na remont przejazdu. Miasto odstąpiło od budowy sygnalizacji ze względu właśnie na ten fakt (dwa razy trzeba by rozkopywać skrzyżowanie). W przyszłym roku ma być zrobione to równocześnie.
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 00:26) *
Wiadomość z drugiej ale raczej dobrze poinformowanej ręki, dotycząca świateł Piłsudskiego-Tysiąclecia....
Oczywiście zawsze istnieje ryzyko wprowadzenia w błąd. Zadania nie wykonano w tym roku, gdyż Tramwaje Śląskie dały d.. i nie zarezerwowały pieniędzy na remont przejazdu. Miasto odstąpiło od budowy sygnalizacji ze względu właśnie na ten fakt (dwa razy trzeba by rozkopywać skrzyżowanie). W przyszłym roku ma być zrobione to równocześnie.

Oby oby bo tam zarówno tramwajem jak i samochodem strach jechać...pewno latem dopiero zaczną mysleć o tym. Ciekawe kiedy zrobią światła w Centrum na rondzie....póki co są tylko zabetonowane zamocowania pod słupy....
Leszek
CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 00:26) *

Zbyt rozsądne wytłumaczenie, aby mogło być prawdziwe smile2.gif

Prędzej wyglądało to tak:
- Panowie, obiecaliśmy robić te światła, a tu d4, bo papiery zginęły. Trzeba jakiś sensowny kit wcisnąć.
- Wiem, zadzwonimy do TŚ... Tramwaje? Macie ochotę przy okazji naszego remontu skrzyżowania poprawić przejazd? Nie? Aha, kasy nie macie... To nic, wspaniałomyślnie poczekamy z remontem do przyszłego roku.

- No i widzicie - dało się. Puśćcie nieoficjalne info, gdzie się da, jacy dobrzy dla kierowców jesteśmy i nie chcemy, żeby dwa razy utrudnienia mieli.
Dave
Sebastianie! Nie byłym taki pewny świateł w centrum na rondzie - ostatnio nigdzie o nich nie pisano/mówiono a bez nich się raczej obejdzie!Te wylewki betonowe to moim zdaniem są i pasuja do przyszłego zadaszenia wejść do przejść podziemnych - akurat w tych okolicach są te betonowe placki. Także ochłońcie od świateł w centrum! Ale mogłyby tam być :)Sebastianie! Nie byłym taki pewny świateł w centrum na rondzie - ostatnio nigdzie o nich nie pisano/mówiono a bez nich się raczej obejdzie!Te wylewki betonowe to moim zdaniem są i pasuja do przyszłego zadaszenia wejść do przejść podziemnych - akurat w tych okolicach są te betonowe placki. Także ochłońcie od świateł w centrum! Ale mogłyby tam być smile2.gif
Sebastian22
to toche w dziwnym miejscu by to było...jak sie jedzie od kosciuszki to przy skręcie na będzin tam raczej zadaszenia nie będzie a tam jest min. też przygotowana wylewka(na wysepce)....mnie to bardziej na światła pasuje ale zobaczymy.
szer
Wylewki są pod światła. Jak Sebastian zauważył to te wylewki są w miejscach gdzie raczej zadaszenia przejścia nie będzie.
bzenek
CYTAT(kwintosz @ śro, 19 lis 2008 - 02:26) *
Wiadomość z drugiej ale raczej dobrze poinformowanej ręki, dotycząca świateł Piłsudskiego-Tysiąclecia.... Zadania nie wykonano w tym roku, gdyż Tramwaje Śląskie dały d.. i nie zarezerwowały pieniędzy na remont przejazdu.

Poczekamy. Ale ciekawe co w takim razie z przejazdami na remontowanym własnie odcinku Królowej Jadwigi ?

CYTAT(Sebastian22 @ czw, 20 lis 2008 - 19:53) *
mnie to bardziej na światła pasuje ale zobaczymy.

CYTAT(szer @ czw, 20 lis 2008 - 23:06) *
Wylewki są pod światła.

Jakby były pod światła to by była wykonana kanalizacja teletechniczna i przyłącze elektryczne. Takiej na razie nie ma i nie wygląda aby miała być. Nie ma też fundamentów pod sygnalizacje dla tramwajów.

Stawiam na drogowskazy nad jezdnią. Kto przyjmuje zakłady ? fnd (2).gif
mgmisiek
CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 10:19) *
Jakby były pod światła to by była wykanana kanalizacja teletechniczna i przyłącze elektryczne. Takiej na razie nie ma nie wygląda aby miała być. Nie ma też fundamentów pod sygnalizacje dla tramwajów.

Też tak obstawiam.
Master
Jakby miały byc światła to by nie malowali pewnie nowych pasów na rondzie, jak narazie rondo sie sprawdza i mysle ze tak zostanie
marcin.p
Władze ostatnio zamykają skrzyzowania, więc mam propozycję:

1. Zamkniecie skrzyżowania Piłsudskiego/1000-lecia. Prezydent obiecał w tym roku (oj kłamczuszek z Pana Panie Prezydencie, jeśli kiedys jeszcze odbędzie się czat z PPP to spytam czy kiedykolwiek Pan kogoś oszukał, Nas Pan oszukał, a ja jestem bardzo pamiętliwy jak ktos mnie oszuka)

2. Zamknięcie skrzyżowania Kr.Jadwigi/Augustynika

3. Zamknięcie skrzyżowania przy "hotelach" na S1. Tutaj potrzebna byłaby też sygnalizacja na przejsciu dla pieszych oraz bariery, by piesi nie biegali po całej drodze. Do tego na skrzyzowaniu S1/Kusocińskiego kierunkowy sygnalizator zezwalający na zawracanie.

EDIT
Ładnie przez ostatnie kilka minut napadało śniegu, a nierobów z ALBY nie widać! Ma ktoś nr.tel. do dyżurnego "tej śmiesznej firemki"? Może trzeba im przypomnieć, że śnieg pada... Nr. do UM, policjii sm mam, ale chce bezpośrednio tych nierobów pogonic do roboty
mgmisiek
CYTAT(marcin.p @ sob, 22 lis 2008 - 13:06) *
Władze ostatnio zamykają skrzyzowania, więc mam propozycję:

EDIT
Ładnie przez ostatnie kilka minut napadało śniegu, a nierobów z ALBY nie widać! Ma ktoś nr.tel. do dyżurnego "tej śmiesznej firemki"? Może trzeba im przypomnieć, że śnieg pada... Nr. do UM, policjii sm mam, ale chce bezpośrednio tych nierobów pogonic do roboty

Nierobów jak nierobów, ale to wina miasta, że podpisuje umowy zawierające teksty w stylu, że ALBA ma posprzątać do kilku godzin po zaprzestaniu opadów śniegu. Jak będzie padało ciągle przez parę dni to mogą nic nie robić:P To będzie tylko ich dobra wola.
marcin.p
Należałoby spytać PPP kto w UM ma interes w tym, by takie zapisy widniały w umowie i by to ALBA zawsze wygrywała przetarg.

EDIT
Czy treść umowy z ALBĄ jest gdzieś dostępna? Może trzeba by to zgłosić do prokuratury by zbadała czy przetarg i obecna umowa są korzystne dla miasta!
CYTAT(bzenek @ sob, 22 lis 2008 - 08:19) *

Moze te "informatory" snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...83&hl=znaki ??

Podobna "wylewka" jest tez jeszcze przed zatoka autobusowa (od strony Redenu) po stronie PKZ.
bzenek
CYTAT(mgmisiek @ sob, 22 lis 2008 - 16:28) *
Nierobów jak nierobów, ale to wina miasta, że podpisuje umowy zawierające teksty w stylu, że ALBA ma posprzątać do kilku godzin po zaprzestaniu opadów śniegu.

CYTAT(marcin.p @ sob, 22 lis 2008 - 17:34) *
Należałoby spytać PPP kto w UM ma interes w tym, by takie zapisy widniały w umowie.

Bajki opowiadacie. Nie istnieje firma, która podpisze umowę na utrzymanie czarnej jezdni bez względu na trwające opady.

I nie istnieje też w Polsce miasto, które by było na to stać. smile.gif
marcin.p
CYTAT(bzenek @ nie, 23 lis 2008 - 07:32) *
Bajki opowiadacie. Nie istnieje firma, która podpisze umowę na utrzymanie czarnej jezdni bez względu na trwające opady.

W takim układzie nie podpisujmy z nikim umów na utrzymanie dróg zimą! Bo po co wydawać pieniądze jak i tak nic nie robią.

A podsumując pierwszy dzień opadów śniegu, to albę widziałem raz! Było to dzis w nocy ok.3. Aż strach pomyśleć co będzie dalej.
mgmisiek
CYTAT(bzenek @ nie, 23 lis 2008 - 09:32) *

Mnie nie chodzi o to, żeby utrzymać czarną drogę jak trwają opady ale o to, żeby cokolwiek wyjechało jak już sie rozpoczeły opady i żeby czymkolwiek posypali bo tak to tragedia.
kwintosz
Prawdą jest, że w ostatnich 2 latach Alba nie za dobrze wywiązywała się ze swoich obowiązków. Takie jest moje odczucie. Zresztą chyba nie tylko moje bo jeśli dobrze pamiętam to jakoś w pierwszej połowie tego roku na którejś z komisji RM albo na samej sesji RM pojawił się ten temat.
Trochę nie rozumiem, czemu miasto po raz kolejny chciało aby Alba dbała o nasze drogi..

Co do utrzymania dróg w czasie opadów śniegu to na necie, albo na BIP albo na str. internetowej miasta powinien być udostępniony dokument określający kategorię odśnieżania dróg w naszym mieście. Każda z kategorii ma określony przedział czasowy po opadach i stan jaki ma zostać zapewniony po tym czasie.
Trzeba by tego poszukać.. no chyba że to olali, ale zawsze było udostępnione.

Edit:
Pogrzebałem i znalazłem. Dokument do pobrania TUTAJ
lub
http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIPDown...;fname=1266.doc
marcin.p
Te standardy odśnieżania to chyba żart jakiś! To tak jakby powiedzieć "nic nie róbcie a my i tak wam zapłacimy".

Obiecuję, że jak tylko będę mógł będę zalewał telefonami policje, sm, albę, MOD, CZK jak tylko będzie śnieg padał. Obiecuje to Panu, Panie Podraza.
aston
CYTAT(marcin.p @ nie, 23 lis 2008 - 20:07) *
Obiecuję, że jak tylko będę mógł będę zalewał telefonami policje, sm, albę, MOD, CZK jak tylko będzie śnieg padał. Obiecuje to Panu, Panie Podraza.

I słusznie.
Przydało by się też zgłaszać tych którzy śnieg z chodników na ulicę zgarniają :/
CYTAT(aston @ nie, 23 lis 2008 - 19:24) *
Przydało by się też zgłaszać tych którzy śnieg z chodników na ulicę zgarniają :/

Bardzo czesto to jedyne wyjscie i nie ma problemu gdy lezy wzdluz kraweznikow. Plug znowu zgarnia z ulicy na chodnik :/

CYTAT
Wspólnota

Czyste chodniki
Autor: Bogusław Dziadkiewicz
06 Sty 2007, 18:47

Teza o niekonstytucyjności art. 5 ust. 1 pkt 4 ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach była stawiana wielokrotnie, jednak orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego potwierdza obowiązek dbania przez właścicieli nieruchomości sąsiadującej z drogą publiczną o chodnik położony wzdłuż niej.

Właściciele nieruchomości zapewniają utrzymanie czystości i porządku między innymi przez uprzątnięcie błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników położonych wzdłuż nieruchomości (art. 5 ust. 1 pkt 4 ustawy o czystości). Za taki chodnik uznaje się wydzieloną część drogi publicznej służącą dla ruchu pieszego położoną bezpośrednio przy granicy nieruchomości. Z tego obowiązku może być zwolniony jedynie w sytuacji, gdy na chodniku do- puszczony jest płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych.

Podkreślić należy, że ww. ustawa definiuje termin chodnik odrębnie, niż czyni to ustawa o drogach publicznych. Zgodnie z art. 4 pkt 6 ustawy z 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (DzU z 2004 r. nr 204, poz. 2086 ze zm.), przez chodnik należy rozumieć część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych. W definicji chodnika zawartej w ustawie o czystości dodano ponadto, że ta część drogi musi być położona bezpośrednio przy granicy nieruchomości (nie działki) właściciela zobowiązanego do utrzymania czystości.

Termin Zanieczyszczenie

Oczywiste jest, że właściciel nieruchomości sąsiadującej z chodnikiem ma obowiązek go odśnieżyć, usunąć lód i błoto. Czym jednak są inne zanieczyszczenia? Ustawa o czystości posługuje się i definiuje termin odpad komunalny. Odpadów takich jednak nie ma obowiązku usuwać właściciel gruntu sąsiadującego z chodnikiem. On ma usuwać zanieczyszczenia.

Ustawa z 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska posługuje się oboma pojęciami, odróżnia zatem termin zanieczyszczenie od terminu odpad, w tym komunalny. Przez zanieczyszczenie rozumie emisję, która może być szkodliwa dla zdrowia ludzi lub stanu środowiska, może: powodować szkodę w dobrach materialnych, pogarszać walory estetyczne środowiska lub kolidować z innymi, uzasadniony mi sposobami korzystania ze środowiska. Taka definicja może mieć zastosowanie jedynie poprzez analogię do regulacji art. 5 ust. 1 pkt 4 ustawy o czystości. Mimo to należy podkreślić, że nie każdy odpad może być uznany za zanieczyszczenie. Również potoczne rozumienie słowa „zanieczyszczenie” może powodować, że w konkretnym przypadku danej rzeczy nie będzie można zakwalifikować do tej kategorii. W moim przekonaniu zatem, liście spadające z drzew mogą nie stanowić zanieczyszczeń, co będzie skutkować tym, że wójt nie będzie mógł nakazać ich uprzątnięcia.

Sprząta właściciel czy gmina?

Art. 5 ust. 1 pkt 4 ustawy zobowiązuje właściciela nieruchomości wprost do uprzątnięcia śniegu i lodu z chodnika. Jednakże gdy jest on oddzielony od nieruchomości przez pas trawy, iglaków, wał czy też inną konstrukcję budowlaną, właściciel jest zwolniony z takiego obowiązku.

Pas odcinający oba tereny: nieruchomość sąsiadującą z chodnikiem i chodnik może mieć 1 metr, 10 metrów, jak również 10 cm. Byleby obiektywnie można było założyć, że nieruchomość nie graniczy bezpośrednio z chodnikiem. Jeżeli zatem zarządca drogi, projektując ją, zakłada pas zieleni oddzielający przyszłą bądź modernizowaną drogę i jej chodnik od nieruchomości graniczących z pasem drogi, to w przyszłości naraża gminę (powiat itd.) na dodatkowe koszty, związane z odśnieżaniem chodnika.

Właściciel nieruchomości nie jest również obowiązany do uprzątnięcia chodnika, na którym został dopuszczony płatny postój lub parkowanie pojazdów samochodowych. Literalne brzmienie przepisu wskazuje, że chodzi o płatny postój i nieodpłatne parkowanie. Wykładnia językowa jest w miarę jasna, jednak pojęcia użyte przez ustawodawcę wprowadzają dodatkowe problemy. Polskie ustawodawstwo nie zna instytucji płatnego postoju – ustawa z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym nie uzależnia postoju od żadnych opłat. Również ustawa z 21 marca 1985 r. o drogach publicznych nie zna sformułowania „płatny postój”, natomiast posługuje się instytucją opłat za parkowanie (art. 13 ww. ustawy).

Zgodnie z zasadą prawa, wyjątki nie podlegają wykładni rozszerzającej. Co jednak jest wyjątkiem? Ograniczenie w wykonywaniu obowiązku, czy też sam obowiązek odśnieżania gminnej (powiatowej itd.) nieruchomości?

Czy zatem jeśli na danej drodze publicznej możliwe byłoby nieodpłatne parkowanie, czyli postój, to można uznać, że właściciel sąsiedniej nieruchomości nie ma obowiązku odśnieżać chodnika położonego wzdłuż tej drogi? Według interpretacji literalnej tak by było, według wykładni celowościowej jednak nie.

W art. 5 ust. 5 ustaw y o czystości prawodawca wskazał, że do obowiązków gminy należy także uprzątnięcie i pozbycie się błota, śniegu, lodu i innych zanieczyszczeń z chodników, jeżeli gmina pobiera opłaty z tytułu postoju lub parkowania pojazdów samochodowych na nich. Kto więc odśnieża, gdy parkowanie jest bezpłatne? Wydaje się, że taki obowiązek spoczywa na właścicielu nieruchomości sąsiedniej. Wątpliwości jednak jest zbyt wiele, aby uznać, że tak jest w istocie.

Dla kogo decyzja?

Jeśli właściciel nieruchomości nie realizuje obowiązku odśnieżania chodnika położonego bezpośrednio przy jego nieruchomości na podstawie art. 5 ust. 7 ustawy o czystości wójt ( burmistrz, prezydent miasta) wydaje decyzję nakazującą wykonanie tego obowiązku. Jest to decyzja administracyjna i opiera się, nie licząc ww. podstawy prawnej, jedynie na samym fakcie (odpowiednio stwierdzonym) niewykonywania ustawowego obowiązku. Poza ustaleniem powyższego organ administracji (wójt) powinien ponadto w sposób właściwy oznaczyć strony postępowania administracyjnego. I tu zaczyna się problem.

Zgodnie z art. 28 kodeksu postępowania administracyjnego, stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek, a zgodnie z przepisami ww. ustawy o czystości stroną postępowania jest właściciel nieruchomości. Ilekroć natomiast w ustawie o czystości jest mowa o właścicielach nieruchomości – rozumie się przez to także współwłaścicieli, użytkowników wieczystych oraz jednostki organizacyjne i osoby posiadające nieruchomości w zarządzie lub użytkowaniu, a także inne podmioty władające nieruchomością (art. 2 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy).

Pierwszy problem rysuje się już na tle wyżej cytowanej definicji. Jeśli bowiem w danej spraw ie mamy do czynienia z nieruchomością będącą własnością osoby A i wynajmowaną osobie B, to kogo organ powinien uznać za podmiot zobowiązany do realizacji ustawowego obowiązku? Kogo również powinien wskazać jako stronę postępowania? Czy może powinien to uczynić wobec obu tych osób, przesyłając decyzje do każdej z nich i każdą z nich obciążać obowiązkiem odśnieżania?

Problem wspólnot mieszkaniowych

Jednak dużo większy problem rysuje się w przypadku wspólnot mieszkaniowych. Jak bowiem stanowi art. 2 ust. 3 ww. ustawy, jeżeli nieruchomość jest zabudowana budynkami wielolokalowymi, w których ustanowiono odrębną własność lokali, obowiązki właściciela nieruchomości obciążają osoby sprawujące zarząd nieruchomością wspólną, w rozumieniu przepisów ustawy z 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (DzU z 2000 r. nr 80, poz. 903 ze zm.) lub właścicieli lokali, jeżeli zarząd nie został wybrany. Będzie to zatem zarząd powierzony na podstawie art. 18 tej ustawy w formie aktu notarialnego osobie fizycznej lub prawnej albo też zarząd wybrany na podstawie jej art. 20. Nie chodzi tu natomiast o zarządcę, któremu powierzono zarządzanie na podstawie umowy cywilnoprawnej, w oparciu o ustawę o gospodarce nieruchomościami. Ten ostatni natomiast najczęściej zajmuje się administrowaniem, czyniąc to wraz z wybranym wcześniej zarządem na podstawie ww. art. 20. Kto zatem powinien być obciążony obowiązkiem odśnieżania: zarząd, poszczególni członkowie zarządu, wspólnota mieszkaniowa czy może zarządca. Przepisy k.p.a. wskazują, że albo członkowie zarządu, albo wspólnota mieszkaniowa – tylko te podmioty mogą mieć bowiem status strony w rozumieniu art. 28 k.p.a. Ustawa o czystości natomiast – zgodnie z ww. definicją – wskazuje na obowiązek zarządu. Żaden przepis nie rozstrzyga, który z przepisów stanowi lex specialis.
mawwm
CYTAT(mawwm @ sob, 08 lis 2008 - 10:33) *
a próbował ktoś przejść oznakowanym przecież pasami przejściem u wylotu ul. Kasprzaka w godzinach szczytu (który tu przypada na godz. 15 - powroty z pracy)?
Jest tu przecież przejście podziemne, które całkiem niedawno zamknięte zostało kratami.
Chwila zastanowienia - dlaczego? Przecież gdyby nie spełniało wymogów technicznych zostałoby zasypane.
Już wiem, aby drobni pijaczkowie nie mieli się gdzie wysikać, przecież lepiej zamknąć niż od czasu do czasu przysłać stróżów prawa aby prawo egzekwowali.

dowiedziałem się właśnie (z wiarygodnego źródła ale nieoficjalnie), że przejście podziemne zostało zamknięte albowiem ma źle wykonane odwodnienia i jest okresowo zalewane. Rodzi się pytanie: czy lepiej mieć mokre buty, czy zostać potrąconym(ą) na "zebrach"? Nie wiem jak Wy ale ja wybieram to pierwsze, niestety w trosce o moje buty przejście zostało zamknięte kratami.
bzenek
CYTAT(marcin.p @ nie, 23 lis 2008 - 20:07) *
Te standardy odśnieżania to chyba żart jakiś!

Te standardy przyjęły się w całej Polsce wiele lat temu i chyba już nie zaskakują.

Patrzę na ten spis i wydaje mi się, że DG postawiła sobie dość ambitne zadania. Wszystkie główne ulice, a w sumie ponad połowa dróg będzie w II klasie. A trzeba pamiętać że nawet nie wszystkie drogi krajowe w Polsce są utrzymywane przez GDDKiA w takim standardzie.

Najciekawsze jest to, że DK1 i DK94 będą przez Dąbrowę utrzymywane w aż I klasie, a reszta w zarządzie GDDKiA w II bo ich nie stać.

CYTAT(mawwm @ pon, 24 lis 2008 - 03:34) *
Rodzi się pytanie: czy lepiej mieć mokre buty, czy zostać potrąconym(ą) na "zebrach"? Nie wiem jak Wy ale ja wybieram to pierwsze, niestety w trosce o moje buty przejście zostało zamknięte kratami.

Ale 99.99% przechodniów w tej okolicy od lat wybiera przejście górą i remontu przejścia raczej nie doczekasz. smile.gif
mawwm
CYTAT(bzenek @ pon, 24 lis 2008 - 12:26) *
Ale 99.99% przechodniów w tej okolicy od lat wybiera przejście górą i remontu przejścia raczej nie doczekasz. smile.gif

nie doczekam, bo mnie w końcu kiedyś w tym miejscu rozjadą ..., najciekawsze zdarzenia drogowe występują wtedy, kiedy na środkowym pasie zatrzyma się pojazd z literką L, a po wolnych pasach mkną beztroscy kierowcy. W dodatku przedsiębiorczy właściciel "Auto Japan" zasypał tłuczniem trawniczek, tworząc parking na łuku drogi, parkujące tam autka skutecznie ograniczają widoczność. Ciekawe czy uzgodnił z odpowiednimi służbami lokalizację parkingu?
Dave
Ja, patrząc w sobotę rano i ok. północy po obfitych opadach śnieg, oceniam odśnieżenie dąbrowskich dróg na dobry. Jechałem rano do Katowic DK94 i w Sosnowcu było w miarę, a wjeżdżając na drogę EKSPRESOWĄ DK86 aż do okolic Dąbrówki Małej - niemal biało, ew. błoto pośniegowe! ohmy.gif
Jak wracałem w nocy, to w Sosnowcu biało, lub błoto, a od Expo Silesia ulica czarna! (pewnie dlatego, ze to koło Alby tongue.gif), ale na Kościuszki i Dąbrowskiego też była czarna lub niewielkie błoto! Także nie narzekać, bo nie jest tragicznie! Jak sypie obfity śnieg to nie da się utrzymać czarnej jezdni od razu!
sarsolot
Ja tam uwazam ze calkiem niezle w tym roku było i jest, wiadomo nie jest mozliwe utrzymanie wszystkich drog w DG w stanie czarnym podczas opadow sniegu, trzeba sobie z tego zdawac sprawe. Jezeli beda te najwazniejsze to wystarczy.
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Akcja zima 2008
[2008-11-24 14:06:31]

Zgłoszenia i interwencje dotyczące zimowego utrzymania dróg, chodników przyjmują:
od 7.30 do 15.30
Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej UM - 32 295 68 63

Całodobowo:
Alba MPGK Sp. z o.o. 32 262 50 13 lub 600 405 627
Straż Miejska - 32 264 91 28
Centrum Zarządzania Kryzysowego 32 262 44 10

projekt uchwaly:

CYTAT
Rada Miejska w Dąbrowie Górniczej
uchwala:

§ 1
1.Nadać nazwę „ Rondo Sybiraków” skrzyżowaniu ulic: Górniczej i Alei Tadeusza Kościuszki .
2.Położenie skrzyżowania ulic określa mapa topograficzna w skali 1:10 000, stanowiąca załącznik
nr 1 do uchwały.
§ 2
Wykonanie uchwały powierza się Prezydentowi Miasta Dąbrowa Górnicza.

§ 3
Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Śląskiego.

UZASADNIENIE

Do projektu Uchwały Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej w sprawie :
nadania skrzyżowaniu ulic : Górniczej i Alei Tadeusza Kościuszki nazwy „Rondo Sybiraków”.

W miesiącu obchodów 90-tej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości, chcielibyśmy oddać hołd tym wszystkim ,których określamy mianem Sybiraków, tym, którzy w szczególny sposób padli ofiarą zaborców i agresorów i zostali wywiezieni na Syberię ,tym którzy wrócili złamani psychicznie i fizycznie i tym, którym już nigdy nie udało się zobaczyć ojczystego kraju.
Chcielibyśmy wszystkich tych ludzi oraz losy z nimi związane ocalić od zapomnienia, dzisiaj nazywając Ich wspólnym mianem miejsce w naszym mieście, a kiedyś utrwalić okolice tego miejsca obeliskiem i płytą pamiątkową, aby służyło i dawało pretekst do lekcji historii dla nas samych oraz następnych pokoleń.
W Polsce w roku 1928 powstał Związek Sybiraków - w roku bieżącym obchodzimy 80 lecie jego założenia – którego istnienie przerwała wojna. Został on reaktywowany dopiero przed końcem 1988 roku. W naszym mieście istnieje Koło Związku Sybiraków oddziału Katowice, zrzeszające dzisiaj 70 osób. W chwili założenia w roku 1990 liczyło 140 członków.
W październiku 2007 roku w Miejskiej Bibliotece Publicznej odbyła się uroczystość przekazania przez członków Koła Związku Sybiraków w Dąbrowie Górniczej czterotomowego albumu zawierającego historię i wspomnienia Polaków-Sybiraków.

Marek Cygroń
Halina Głowacka
Wiesław Wiekiera
Dave
A jakież tam jest rondo? biggrin.gif Najpierw niech radni dowiedzą się, co to jest rondo i jak wygląda a potem nadają nazwę "rondo" skrzyżowaniu, które nim nie jest!
Sebastian22
Też mi się wydaje że niema tam ruchu okrężnego....no ale w wawie Rondo DeGaulle'a też nie jest rondem więc i u nas może być....tylko palme postawić i będzie biggrin.gif
Z punktu widzenia organizacji ruchu to zwykle skrzyzowanie i ja osobiscie tez nie jestem za tym, aby nazywac takie rondami.
Jednak wedlug slownika PWN:
"rondo - kolisty plac, od którego rozchodzą się promieniście ulice lub drogi; też: skrzyżowanie dwóch lub więcej ulic, uformowane w kształcie placu z wyspą pośrodku oraz okalającą ją jezdnią"
i to spelnia
Leszek
Podobne wątpliwości były na forum Sosnowca:
snf (51).gif
Dave
Ależ według mnie nie spełnia kryteriów ronda, bo:
1) nie ma tam organizacji o ruchu okrężnym;
2) w płaszczyźnie poziomej nie widać w ogóle, że tam jest KOLISTA wysepka; na "rondo" wjeżdża się równo, bez zakrętu, jedzie i tyle! Po rondzie! Po za tym, od tego "ronda" ulice nie odchodzą promieniście - ta do hali jest kręta i ciasna tongue.gif a ta w Górniczą w stronę Będzina w ogóle jakby nie brała udziału w ruchu okrężnym smile2.gif
mary cha
w temacie odsnieżania wystawiam ALBA ocene dobrą-drogi odsnieżone,czarne,posypane.polecam zajrzec do sąsiedniego Będzina-tam zawsze drogi są białę:D

z tym rondem to wymyslili-komus sie strasznie nudziło
bzenek
CYTAT(:) @ wto, 25 lis 2008 - 21:30) *
Jednak wedlug slownika PWN:
"rondo - kolisty plac, od którego rozchodzą się promieniście ulice lub drogi; też: skrzyżowanie dwóch lub więcej ulic, uformowane w kształcie placu z wyspą pośrodku oraz okalającą ją jezdnią"

Z tego co pamiętam to kodeks drogowy nie definiuje pojęcia rondo. Jest tam tylko skrzyżowanie o ruchu okrężnym.

W związku z tym rondo będzie raczej nazwą zwyczajową i zgodną z przytoczoną przez Uśmieszka słownikową definicją. W związku z tym ja bym się nie oburzał na taką decyzję radnych. smile.gif
Padziu
ciekawe czy jak zmienią nazwę tego miejsca na rondo o czy pojawi się tam ruch okrężny czy tylko nazwę zmienią żeby było coś w DG z syberii
Mick
HALLELUYAH!

Postępowanie o udzielenie zamówienia ..... zadanie pod nazwą: Wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego dla rozbudowy miejsc parkingowych oraz przebudowy istniejącego układu komunikacyjnego na osiedlu Sikorskiego w Dąbrowie Górniczej w ramach zadania „Budowa nowych miejsc parkingowych wraz z modernizacją ciągów pieszych i komunikacyjnych”

Zadanie polega na wykonaniu kompletnej dokumentacji budowlanej i wykonawczej dla rozbudowy miejsc parkingowych na osiedlu Sikorskiego w obszarze ograniczonym ulicami Piłsudskiego -1000 lecia - 11-go Listopada- Leśna, oraz dokonanie przebudowy ulic znajdujących się w tym obszarze.
Zakres przedmiotowy zadania obejmuje sporządzenie przez Jednostkę projektową dokumentacji budowlanej i wykonawczej dla wyszczególnionego zakresu robót:
1. Budowa nowych miejsc parkingowych zgodnie z opracowaną koncepcją lokalizacji miejsc parkingowych na terenie osiedla mieszkaniowego Sikorskiego, oraz wzdłuż dróg osiedlowych zlokalizowanych w tym rejonie.
2. Przebudowa dróg osiedlowych zlokalizowanych w tym rejonie.
3. Przebudowa lub zabezpieczenie instalacji zlokalizowanych w rejonie prowadzenia inwestycji.
4. Opracowanie i zatwierdzenie projektu zmiany organizacji ruchu na czas prowadzenia robót.
5. Opracowanie i zatwierdzenie projektu docelowej organizacji ruchu.

W przyszłym roku ma być 2 mln zł na takie inwestycje. Czyżby więc Manhattan??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.