signaal
Tue, 17 Mar 2015 - 16:07
Ma ktoś pomysł czemu służy, notorycznie łamany, zakaz zatrzymywania na Paryskiej?
marcin.p
Tue, 17 Mar 2015 - 19:03
CYTAT(prezes @ wto, 17 mar 2015 - 13:36)

CYTAT(marcin.p @ nie, 15 mar 2015 - 15:50)

Mam pytanie do mieszkańców Alei, Mickiewicza, Korczaka i tych okolic. Wy naprawdę macie w du.ie przejście dla pieszych w koło cmentarza na 11 listopada? Przecież czekając na wahadle od dk94, w trakcie jednego cyklu od kilku do kilkunastu kierowców ma w d..ie podwójną ciągłą, przejście dla pieszych, tylko jedzie pasem do ruchu przeciwnego w Mickiewicza! Ciekawe kiedy jakiś debil kogoś zabije!
Ale spokojnie zgłosiłem ten problem wraz z kilkoma filmikami KMP i mam nadzieję na częstsze kontrole w tym miejscu. A Wy reperujcie budżet Naszego pięknego Kraju!
I po problemie. Wjazd w Mickiewicza został dzisiaj zamknięty, odłączając tym samym łatwy dojazd do ulicy Krasińskiego :/
A jednak nie po problemie! Debile nadal wszystkich omijają i potem stoją zdziwieni, blokując tych z przeciwka. I przez takich baranów/debili zamiast 1 cyklu stoi się 2-3!
marcin.p
Fri, 24 Apr 2015 - 18:22
Na ulicy Morcinka, przez skrzyżowaniem z Piłsudskiego wreszcie poprawiono usytuowanie "zakazu skrętu w lewo". Kiedyś znak ten ustawiony był ewidentnie przed skrzyżowaniem czyli dotyczył całego skrzyżowania, co za tym idzie nie można było skręcać w lewo w Piłsudskiego z Morcinka! Obecnie ustawiony jest w obrębie skrzyżowania czyli dotyczy TYLKO pierwszej jezdni... A kiedyś zgłaszałem ten problem do Wydziału Komunikacji. I odpisali, że jest ok. Okazuje się, że nie było
:)
Tue, 28 Apr 2015 - 11:34
Na Al. Róż od dołu na prawym pasie tworzą się coraz większe koleiny. Nie ma się co dziwić, bo przez większość dnia jest tam niekończący się korek. Po co te niby automatyczne światła z czujnikami, jak od dołu stoi się na 4 zmiany świateł, a zmiana czasem tak krótka, że przejadą z 4 rzędy samochodów.
Na Kościuszki ostatnio były poprawki (chyba gwarancyjne) wokół studzienek i łączenia.
sandwich
Sun, 03 May 2015 - 19:56
Nie wiem, w którym wątku, ale to, co dzisiaj się działo na Pogorii III woła o pomstę do nieba. Wiem, że większość rowerzystów zdaje sobie sprawę, czym jest chodnik dla rowerów i dla pieszych(znak przedzielony poziomą kreską), ale dziś z okazji zakończenia masy krytycznej paręnaście razy podczas spaceru nie straciłem zdrowia, a może i życia. Szacunek dla tych, którzy wiedzą, że jest to ścieżka rekreacyjna i umieją dostosować prędkość do tego i jest przyjemnie i pieszym i kolarzom. Niestety bardzo wielu szusowało slalomem z prędkością grubo ponad 30 km/h.
marcin.p
Sun, 03 May 2015 - 22:16
Bo niestety wielu "rowerzystów" zna tylko swoje prawa, zero znajomości obowiazków. Ja dziś jechałem autem od Piekła i znów musiałem się zdenerwować - jezdnia zawalona rowerami, mimo że obok jest ścieżka, ścieżka zawalona pieszymi a dalej chodnik pusty! Kiedy my się nauczymy korzystać z dróg?
olo
Sun, 03 May 2015 - 23:27
CYTAT(marcin.p @ nie, 03 maj 2015 - 23:16)

Bo niestety wielu "rowerzystów" zna tylko swoje prawa, zero znajomości obowiazków. Ja dziś jechałem autem od Piekła i znów musiałem się zdenerwować - jezdnia zawalona rowerami, mimo że obok jest ścieżka, ścieżka zawalona pieszymi a dalej chodnik pusty! Kiedy my się nauczymy korzystać z dróg?
Kiedy my się przestaniemy spieszyć? Ile czasu straciłeś?
marcin.p
Mon, 04 May 2015 - 06:56
Nie chodzi o to, że straciłem czas ale o porządek. Jest ścieżka to rowerzysta ma być na ścieżce a nie na jezdni. Proste! Odwróćmy sytuację - jadę autem prędkością spacerowa (ok.5km/h) po ścieżce, nie zdenerwuje Cię to? Lobby rowerowe by mnie zjadło, że zagrożenie itd... Ale w drugą stronę to przecież wszystko ok, prawda?
olo
Mon, 04 May 2015 - 14:34
CYTAT(marcin.p @ pon, 04 maj 2015 - 07:56)

Nie chodzi o to, że straciłem czas ale o porządek. Jest ścieżka to rowerzysta ma być na ścieżce a nie na jezdni. Proste! Odwróćmy sytuację - jadę autem prędkością spacerowa (ok.5km/h) po ścieżce, nie zdenerwuje Cię to? Lobby rowerowe by mnie zjadło, że zagrożenie itd... Ale w drugą stronę to przecież wszystko ok, prawda?
Chodzi mi o tą jedną jedyną drogę w Dąbrowie Górniczej o długości może z 3 km. Czy tak ciężko w sezonie strawić tam rowerzystów? Ile stracisz na tym odcinku jadąc 20-30 km/h i wytężając uwagę? Nie zapieniajmy się nawzajem. Czy winą rowerzystów jest fakt, że nie zrobiono 4 metrowej drogi obok, podzielonej na trakt dla pieszych i rowerzystów? Uderz we właściwy adres. Często jeżdżę tam autem na Bagry po kadry, jadę sobie 50 km/h i nie ma dnia, żebym jakiegoś narwańca nie zdenerwował swoją powolną jazdą. Z czystym sumieniem stwierdzisz, że jeździsz tą drogą 50 km/h?
marcin.p
Mon, 04 May 2015 - 20:50
To po co budować te ścieżki? Jest ścieżka to rowerzysta ma jechać ścieżką a nie jezdnią! A jeśli jest inaczej to policja ma karać. I nie chodzi tu ani o czas ani moją prędkość. A scieżka wraz z chodnikiem to jedynie jakieś 50-100m, potem jest kilkusetmetrowy odcinek ścieżki rowerowej. Wyłącznie ścieżki! I wcale się nie pienię.
xMarcinx
Mon, 04 May 2015 - 22:51
Pienisz się. Ścieżki przy pogorii to porażka, obecnie nie służą ani pieszym ani rowerzystom. Policja bardziej się przyda w innych miejscach niż młócąc rowerzystów, że ważyli się jechać drogą a nie ścieżką.
olo
Tue, 05 May 2015 - 16:05
A policja ma karać, lać i karać, karać i lać. Tak jest najłatwiej. Zrobić byle gówno a potem wołać policjanta, żeby karał, karał i lał, lał i karał. Tylko najlepiej żeby karał innych a nie mnie. Odpowiedz mi szczerze na pytanie: ile razy jechałeś drogą na piekło z prędkością >60 km/h?
marcin.p
Tue, 05 May 2015 - 16:27
CYTAT(olo @ wto, 05 maj 2015 - 17:05)

Odpowiedz mi szczerze na pytanie: ile razy jechałeś drogą na piekło z prędkością >60 km/h?
ZAWSZE!
Zdziwiony? tam - delikatnie mówią - nierozsądnym jest jechać szybciej....
Skoro się pytamy to też oczekuję szczerej odpowiedzi: Na 1000-lecia i Majakowskiego "ścieżki" to też porażka, dodatkowo na 1000-lecia nie wiadomo, do którego oznakowania się stosować. Rozumiem, że nie będzie Ci przeszkadzać jak będę jechał autem przy prawej krawędzi (czytaj: po ścieżce)?
I nie chodzi o to by karać, karać, karać. Ale skoro zrobiono ścieżkę a rowerzyści mają ją w d...e i grzeczne prośby by jeździli ścieżką nie działają, to....
Leszek
Tue, 05 May 2015 - 16:51
CYTAT(marcin.p @ wto, 05 maj 2015 - 16:27)

Odpowiedz mi szczerze na pytanie: ile razy jechałeś drogą na piekło z prędkością >60 km/h?
ZAWSZE!
Albo chciałeś napisać NIGDY albo (w połączeniu z następnym zdaniem) nie łapię
olo
Tue, 05 May 2015 - 17:40
CYTAT(marcin.p @ wto, 05 maj 2015 - 17:27)

ZAWSZE!
Skoro się pytamy to też oczekuję szczerej odpowiedzi: Na 1000-lecia i Majakowskiego "ścieżki" to też porażka, dodatkowo na 1000-lecia nie wiadomo, do którego oznakowania się stosować. Rozumiem, że nie będzie Ci przeszkadzać jak będę jechał autem przy prawej krawędzi (czytaj: po ścieżce)?
I nie chodzi o to by karać, karać, karać. Ale skoro zrobiono ścieżkę a rowerzyści mają ją w d...e i grzeczne prośby by jeździli ścieżką nie działają, to....
Będzie mi przeszkadzać, bo na twoje auto starczy miejsca na twoim pasie, a na rowery i pieszych na jednym chodniku na Piekle nie starcza. Widzisz różnicę?
danielmdc
Tue, 05 May 2015 - 17:55
Ale po co te kłótnie ? Ja jak widzę barana jadącego na rowerze, rolkach (bo i tacy często się zdarzają) drogą a obok ma ścieżkę rowerową to grzecznie podjeżdżam do niego i tłumaczę mu w języku ludowym żeby grzecznie się wynosił

Nie ma co generalizować ale lobby rowerowe powoli przypomina lobby pederastów. Nie można złego słowa na nich powiedzieć bo zaraz przypuszczają atak że oni dyskryminowani i niewinni i im się należy a co
olo
Tue, 05 May 2015 - 18:00
CYTAT(danielmdc @ wto, 05 maj 2015 - 18:55)

Ale po co te kłótnie ? Ja jak widzę barana jadącego na rowerze, rolkach (bo i tacy często się zdarzają) drogą a obok ma ścieżkę rowerową to grzecznie podjeżdżam do niego i tłumaczę mu w języku ludowym żeby grzecznie się wynosił

Nie ma co generalizować ale lobby rowerowe powoli przypomina lobby pederastów. Nie można złego słowa na nich powiedzieć bo zaraz przypuszczają atak że oni dyskryminowani i niewinni i im się należy a co

Dlatego napisałem tylko o tej jednej drodze i tylko o sezonie i w tym sezonie, właściwie tylko o weekendach.
naitsyrk
Tue, 05 May 2015 - 18:18
Jak zawsze punk widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak jeżdżę autem to mnie wkurzją rowerzyści jak jadę rowerem to kierowcy samochodów, o po prostu ludzka natura, albo natura Polaka jak kto woli.
danielmdc rozumiem że jak byś zrobił drobne wykroczenie jako kierowca, a ja bym Ci grzecznie zwrócił uwagę jak to napisałeś w języku ludowym, to byś mnie posłuchał i już tak nie robił?.
marcin.p
Tue, 05 May 2015 - 19:06
CYTAT(olo @ wto, 05 maj 2015 - 19:00)

Dlatego napisałem tylko o tej jednej drodze i tylko o sezonie i w tym sezonie, właściwie tylko o weekendach.
O jednej drodze, przy której jest wytyczona ścieżka.
Po drugie ja też denerwuje się na rowerzystów tylko na tej jednej drodze! Nigdzie indziej mi nie przeszkadzają bo albo nie ma ścieżek albo korzystają ze ścieżek.
CYTAT
Albo chciałeś napisać NIGDY albo (w połączeniu z następnym zdaniem) nie łapię blink.gif
Na pytanie jak często zdarzyło mi się jechać drogą na Piekło poniżej 60km/h odpowiedziałem ZAWSZE. Co tu jest niejasnego? To, że jeżdżę zgodnie z przepisami?
olo
Tue, 05 May 2015 - 19:33
CYTAT(marcin.p @ wto, 05 maj 2015 - 20:06)

CYTAT(olo @ wto, 05 maj 2015 - 19:00)

O jednej drodze, przy której jest wytyczona ścieżka.
Po drugie ja też denerwuje się na rowerzystów tylko na tej jednej drodze! Nigdzie indziej mi nie przeszkadzają bo albo nie ma ścieżek albo korzystają ze ścieżek.
CYTAT
Albo chciałeś napisać NIGDY albo (w połączeniu z następnym zdaniem) nie łapię blink.gif
Na pytanie jak często zdarzyło mi się jechać drogą na Piekło poniżej 60km/h odpowiedziałem ZAWSZE. Co tu jest niejasnego? To, że jeżdżę zgodnie z przepisami?
Nie to. Tylko, że < znaczy poniżej a > powyżej. pozdrawiam
danielmdc
Tue, 05 May 2015 - 19:37
CYTAT(naitsyrk @ wto, 05 maj 2015 - 19:18)

Jak zawsze punk widzenia zależy od punktu siedzenia. Jak jeżdżę autem to mnie wkurzją rowerzyści jak jadę rowerem to kierowcy samochodów, o po prostu ludzka natura, albo natura Polaka jak kto woli.
danielmdc rozumiem że jak byś zrobił drobne wykroczenie jako kierowca, a ja bym Ci grzecznie zwrócił uwagę jak to napisałeś w języku ludowym, to byś mnie posłuchał i już tak nie robił?.
To być może zrobiłoby mi się głupio że popełniłem to drobne wykroczenie. To wszystko zależy od ludzi dlatego nie generalizuje ale zwykły opieprz należy się, może do któregoś trafi.
vacu
Tue, 05 May 2015 - 22:39
CYTAT(olo @ wto, 05 maj 2015 - 18:40)

Będzie mi przeszkadzać, bo na twoje auto starczy miejsca na twoim pasie, a na rowery i pieszych na jednym chodniku na Piekle nie starcza. Widzisz różnicę?
hmm... Co łikend jeżdżę tam na rowerze i jakoś zawsze mi starcza miejsca na ścieżce... Chyba, że ja o innej drodze, chodzi o Zakładową?
CYTAT
Nie wiem, w którym wątku, ale to, co dzisiaj się działo na Pogorii III woła o pomstę do nieba. Wiem, że większość rowerzystów zdaje sobie sprawę, czym jest chodnik dla rowerów i dla pieszych(znak przedzielony poziomą kreską), ale dziś z okazji zakończenia masy krytycznej paręnaście razy podczas spaceru nie straciłem zdrowia, a może i życia. Szacunek dla tych, którzy wiedzą, że jest to ścieżka rekreacyjna i umieją dostosować prędkość do tego i jest przyjemnie i pieszym i kolarzom. Niestety bardzo wielu szusowało slalomem z prędkością grubo ponad 30 km/h.
Jak mnie to wkurza. Ścieżka wokół PIV jest zwykle dużo bardziej pusta niż wokół III ale panowie "zawodowi kolarze" na błyszczących kolarzówkach w obcisłych strojach upstrzonych reklamami (jak można sobie kupić wdzianko upstrzone reklamami?) kręcą rekordy okrążenia wokół PIII dzwoniąc non-stop na pieszych, rolkarzy i rowerzystów jadących rekreacyjnie. Brak logiki. No ale na PIV nikt by nie widział błyszczącej kolarzówki i zawodowego wyposażenia...
marcin.p
Tue, 05 May 2015 - 23:50
Tak, chodzi o Zakładową.
Fakt, pomyliłem znaki <>.
vacu
Wed, 06 May 2015 - 19:50
hehe... Otrzymałem dziś piękny przykład jak to urzędnicy w DG mają nas za idiotów. Zgłosiłem alert na naprawmyto.pl:
http://dabrowagornicza.naprawmyto.pl/29689W skrócie: napisałem, że "przejście dla pieszych" na skrzyżowaniu 3 Maja / Okrzei wykonano niezgodnie z przepisami, jest bardzo słabo widoczne, nie ma znaków pionowych, z punktu widzenia KRD to nie jest w ogóle przejście dla pieszych. Problem w tym, że piesi widzą to inaczej (i wcale mnie to nie dziwi ani nie oburza) i włażą mi co drugi dzień pod koła bo przecież mają bezwzględne pierwszeństwo. Na to pan urzędnik w odpowiedzi "pali" tzw. "głupa" odpisując... że przecież zgodnie z przepisami to nie jest przejście dla pieszych

No to teraz niech każdy spojrzy na ilustrację i powie mi czy to nie jest odpowiedź bezczelna:

Nawet bym zrozumiał, że ktoś miał fantazję i na środku drogi chciał akurat zrobić taki wzorek ale po co obniżać krawężniki do wzorka skoro to nie jest nieudolnie wykonane przejście?
Wiem, wiem, w czas się zorientowałem, ale to jest tak, że jak człowiek tu codziennie przejeżdża to obojętnieje z czasem, ale ostatnio jest plaga włażących pod kołą w tym miejscu i pomyślałem, że ja to wiem, że tam jest przejście ale ktoś przyjezdny wieczorem niekoniecznie musi zauważyć, zabić pewnie nie zabije bo prędkość za zakrętem mała ale krzywdę zrobić może.
xMarcinx
Wed, 06 May 2015 - 20:58
Każde oznaczenie na drodze powinno być namalowane to jest fakt, inna rzecz że nawet egzaminatorzy word czy policjanci karzą za najechanie na "linie", wzorek z kostki brukowej. Odpowiedz urzędnika mnie nie zaskoczyła, przykładów na tumiwisizm czy tez nachuizm na tym serwisie jest wiele.
Sąsiadka opowiedziała mi ostatnio, że na łęknicach za przystankiem po remoncie zostawiony został gruz, pierw zgłoszenie zostało zamknięte, bo inspektor sprawdzający zgłoszenie nie dostrzegł gruzu. Kolejnym razem ktoś już załączył zdjęcie to okazało się, że ten teren należy do właściciela sąsiedniej działki z, którym ów inspektor ustalił że mu ten syf nie będzie przeszkadzał, wiec nie ma sie o co czepiać.. Problem z tym że właściciela tej sąsiadującej działki nie ma, stoi tam pustostan z powybijanymi oknami od dobrych 3 lat..
vacu
Wed, 06 May 2015 - 21:06
CYTAT(xMarcinx @ śro, 06 maj 2015 - 21:58)

Każde oznaczenie na drodze powinno być namalowane to jest fakt, inna rzecz że nawet egzaminatorzy word czy policjanci karzą za najechanie na "linie", wzorek z kostki brukowej. Odpowiedz urzędnika mnie nie zaskoczyła, przykładów na tumiwisizm czy tez nachuizm na tym serwisie jest wiele.
Sąsiadka opowiedziała mi ostatnio, że na łęknicach za przystankiem po remoncie zostawiony został gruz, pierw zgłoszenie zostało zamknięte, bo inspektor sprawdzający zgłoszenie nie dostrzegł gruzu. Kolejnym razem ktoś już załączył zdjęcie to okazało się, że ten teren należy do właściciela sąsiedniej działki z, którym ów inspektor ustalił że mu ten syf nie będzie przeszkadzał, wiec nie ma sie o co czepiać.. Problem z tym że właściciela tej sąsiadującej działki nie ma, stoi tam pustostan z powybijanymi oknami od dobrych 3 lat..
Heh, no właśnie, "naprawmy to", ciekawe co. A jak kiedyś pisałem, że pieniądze wydawane na ten serwis są wyrzucone w błoto to oblano mnie pomyjami.
marcin.p
Wed, 06 May 2015 - 23:50
Wydział Komunikacji i Drogownictwa już dawno powinien w całości, bez żadnych wyjątków wylecieć dyscyplinarnie z roboty. A jego szef niejaki Grządziel Arkadiusz to zwykły (...)!
Fri, 08 May 2015 - 09:31
A na Górniczej zmiany w organizacji ruchu i nowe rozwiązania. Pewnie związane też ze Sztolnią
Sebastian22
Sat, 09 May 2015 - 13:32
CYTAT(:) @ pią, 08 maj 2015 - 10:31)

A na Górniczej zmiany w organizacji ruchu i nowe rozwiązania. Pewnie związane też ze Sztolnią
a konkretnie?
marcin.p
Sat, 09 May 2015 - 22:16

I po cholerę to? Po co to zwężanie skrzyżowań? Nie rozumiem tego!
KAMAZ
Sun, 10 May 2015 - 11:15
CYTAT(marcin.p @ sob, 09 maj 2015 - 22:16)

I po cholerę to? Po co to zwężanie skrzyżowań? Nie rozumiem tego!
Na początku też tak myślałem ale... wcześniej przy wjeździe z Górniczej na Legionów Polskich w prawo widoczność samochodów jadących Legionów w stronę szpitala w lusterku była zerowa a obracając głowę trochę utrudniona. Teraz muszę przyznać, że wystarczy lekko w lewo spojrzeć i elegancko wszystko widać. Moim zdaniem jest lepiej.
olo
Tue, 12 May 2015 - 23:12
Na Mariankach najprawdopodobniej powstaje parking wzdłuż ulicy vis a vis baru "pod dębami".
Slyzaba
Wed, 13 May 2015 - 12:26
Byłem 'Pod dębami' w sobotę - nie widziałem żadnych prac? Chyba, że tak szybko jechałem po zimnego kozła, że nie zauważyłem ;-)
olo
Thu, 14 May 2015 - 11:33
CYTAT(Slyzaba @ śro, 13 maj 2015 - 13:26)

Byłem 'Pod dębami' w sobotę - nie widziałem żadnych prac? Chyba, że tak szybko jechałem po zimnego kozła, że nie zauważyłem ;-)
Wzdłuż drogi od krzyżówki do chałupy dębowej jest wysypana ziemia na długość auta.
Leszek
Thu, 14 May 2015 - 13:08
Augustynika od wczoraj jest częściowo zamknięta - na odcinku od Królowej Jadwigi do Kołłątaja (nie ma również przejazdu przez tory na skrzyżowaniu). Naprawiają rury, ponoć do następnego weekendu mają skończyć.
menago
Thu, 14 May 2015 - 15:23
wlasnie dostalem SMS w tej sprawie w ramach INFO DG i pisze ze do 26 maja będą utrudnienia tam...
Leszek
Thu, 14 May 2015 - 15:53
W artykule na gazecie była mowa, że będą się starać skończyć do 22 maja, zobaczymy, co z tych starań wyjdzie
Thu, 21 May 2015 - 14:45
CYTAT
gazeta.pl

To poligon? Nie, dziurawa ulica w centrum miasta
Ulica, którą wiele osób dojeżdża do firm, sklepów i domów to prawdziwa droga przez mękę. Wszystko przez wielkie dziury w asfalcie, którym zalano wyłożoną trelinką drogę.
Drogą na tyłach Pałacu Kultury Zagłębia można przejechać od ul. Górników Redenu do alei Kościuszki. Właśnie w pobliżu skrzyżowania z aleją ulica zaczyna przypominać poligon: asfalt, którym zalano trelinkę w wielu miejscach mocno się "wykruszył".
Z mocno podziurawionej drogi korzystają nie tylko osoby jadące do CH Pogoria, lecz także mieszkańcy pobliskich bloków i domów oraz klienci działających tu firm.
- To nie jest najlepsza wizytówka miasta, zważywszy, że to samo centrum Dąbrowy Górniczej - mówi pan Radosław, klient działającej w tym miejscy galerii kominków.
Stan drogi jest dobrzy znany w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Górniczej. Właścicielem terenu była zlikwidowana przed kilku laty Fabryka Obrabiarek Ponar-Defum. - Teraz ulica, parking i działki w pobliżu pozostają w zarządzie wojewody śląskiego - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik UM w Dąbrowie Górniczej.
Bartosz Matylewicz mówi, że władze miasta są w kontakcie z wojewodą i obecnie uzgadniane są szczegóły przejęcia drogi. - Chcemy doprowadzić ją co najmniej do stanu używalności - zapewnia rzecznik.
Temat był poruszany już kilka lat temu, i wtedy teren należał do Defum. Biurowca też szkoda.
Leszek
Thu, 21 May 2015 - 15:37
No cóż, pamiętam, że parę lat temu były wielkie problemy z syndykiem DEFUM-u, chodziło o przejęcie przez miasto zabytkowych urządzeń. Pewnie i za ten kawałek drogi wymyśliła cenę jak za most na A1 w Mszanie
signaal
Fri, 29 May 2015 - 16:25
Przejście dla pieszych na alei Zagłębia Dąbrowskiego koło przystanku Gołonóg Dworzec PKP przeniesiono o jakieś 50 metrów. Niby nic niezwykłego ale poza budową nowego bardzo starannie usunięto poprzednie.
sandwich
Fri, 29 May 2015 - 18:14
CYTAT(signaal @ pią, 29 maj 2015 - 17:25)

Przejście dla pieszych na alei Zagłębia Dąbrowskiego koło przystanku Gołonóg Dworzec PKP przeniesiono o jakieś 50 metrów. Niby nic niezwykłego ale poza budową nowego bardzo starannie usunięto poprzednie.
Z 10m nie 50, ale z sensem.
kolek
Sat, 30 May 2015 - 07:05
Ktoś się orientuje kiedy ma się zacząć remont ul Piłsudskiego? W jakim miesiącu mają ruszyć?
Thu, 18 Jun 2015 - 14:02
CYTAT
gazeta.pl
DG: latem remont ul. Piłsudskiego. Miasto stawia na szali 6 mln zł
Wkrótce czeka nas remont ulicy Piłsudskiego. To dobrze, bo jest dziurawa i cała połatana. Miasto wyremontuje ją za własne pieniądze, licząc potem na zwrot części poniesionych kosztów. Gorzej, że czeka nas lato w korkach.
Miasto stawia na szali ponad 6 mln zł, nie mając żadnych gwarancji, że uda mu się pozyskać całkiem spore dofinansowanie z funduszy, jakimi dysponuje Urząd Marszałkowski. Jest na to szansa, ale trzeba wygrać wyścig z czasem i zakończyć całą inwestycję do końca października tego roku. Zważywszy, że nie ogłoszony został jeszcze nawet przetarg na wybór firmy, która miałaby się zająć generalnym remontem zniszczonej jezdni w obu kierunkach, ryzyko jest całkiem spore, ale jak to się mówi: kto nie ryzykuje, ten … nie pije potem szampana.
Z takiego właśnie założenia wyszli chyba miejscy urzędnicy, którzy teraz uwijają się jak w ukropie, by przygotować jak najszybciej wszystkie dokumenty. A te potrzebne są m.in. do złożenia wniosku o dofinansowanie całego przedsięwzięcia do Urzędu Marszałkowskiego w Katowicach oraz ogłoszenia przetargu. – To fakt, zagraliśmy va banque, ale mamy nadzieję, że wszystko zakończy się dla nas szczęśliwie. Mamy czas na złożenie wniosku o dofinansowanie remontu ulicy Piłsudskiego w Urzędzie Marszałkowskim do 23 lipca i to z pewnością zrobimy – mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.
Przebudowę części ulicy Piłsudskiego miasto planowało już wcześniej. Złożyło w 2013 roku wniosek o dofinansowanie tego przedsięwzięcia do Urzędu Wojewódzkiego w ramach Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych, etap II: bezpieczeństwo, dostępność, rozwój. – Wniosek został pozytywnie zaopiniowany pod względem formalnym, ale z uwagi na ograniczoną pulę funduszy niestety nie udało się uzyskać dofinansowania. Wniosek trafił więc na listę rezerwową – informuje Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej. Skąd więc dziś takie przyspieszenie tego projektu? – Właśnie dowiedzieliśmy się, że kilka milionów złotych do wydania na inwestycje ma jeszcze Urząd Marszałkowski. Tak więc zdecydowaliśmy się powalczyć z czasem i wystąpić z wnioskiem o pomoc finansową. Jeśli wyrobimy się z całością prac do końca października, wtedy mamy szanse na pozyskanie 85 procent dofinansowania. A to oznacza, że z powrotem do miejskiej kasy mogą wpłynąć ponad 4 mln zł. Jest więc o co walczyć – przyznaje Bartosz Matylewicz.
Ulica Piłsudskiego to główna, dwukierunkowa arteria komunikacyjna, prowadząca przez miasto, do byłej Huty Katowice (dziś ArcelorMittal Poland). Ma być remontowana na odcinku od ul. Morcinka do ul. Piecucha. To 2 km146 metrów w jednym kierunku, razem ponad 4 km. Do tego wyremontowanych ma zostać też 4212 metrów kw. chodników.
Pojawił się przetarg, ale na jedną stronę:
CYTAT
Opracowanie dokumentacji wykonawczej oraz Studium wykonalności dla zadania pn. "Przebudowa drogi powiatowej ul. Piłsudskiego w Dąbrowie Górniczej na odcinku od skrzyżowania z ul. Morcinka do skrzyżowania z ul. Piecucha (prawa strona – kierunek S1, Huta Katowice)
marcin.p
Fri, 19 Jun 2015 - 11:01
Ten kierunek jest bardziej zniszczony. Jak kto nie wierzy zapraszam na odcinek od Kasprzaka do Kościelnej, do tego dziury na lewym pasie na wysokości Piłsudskiego 46.
Fri, 19 Jun 2015 - 12:10
W przeciwną stronę był wyremontowany wiele lat temu. Chociaż miejscami są już od dawna nierówności,
Tylko, że w artykule piszą o obu stronach i kiedyś też pisali o obu.
Jasne jest, że w stronę huty jest dużo gorszy.
Leszek
Fri, 19 Jun 2015 - 17:41
CYTAT
Plac cyrkowy zamieni się w parking z prawdziwego zdarzeniapurz|19.06.2015 13:06
Dąbrowscy urzędnicy przygotowuję się do III etapu przebudowy układu komunikacyjnego na osiedlu Sikorskiego. Wszystko wskazuje na to, że nazywana placem cyrkowym przestrzeń przy tej okazji nareszcie zamieni się w parking z prawdziwego zdarzenia.Plac cyrkowy swą potoczną nazwę wziął od cyrków, który dość często w przeszłości rozkładały się w tym miejscu. Na co dzień plac służy za parking m.in. ciężarówkom i busom. Problem w tym, że po deszczach plac zamienia się w błotnisko. Dlatego mieszkańcy od dawna postulowali, by zamienić go w parking z prawdziwego zdarzenia.
Wygląda na to, że pomysł wreszcie się urzeczywistni, bo urzędnicy przygotowuję się do III etapu rozbudowy miejsc parkingowych i przebudowy układu komunikacyjnego.
Wcześniej nowoczesnych miejsc parkingowych przybyło wzdłuż ulicy Leśnej [w pobliżu wylotu na al. Piłsudskiego powstało także rondo], a także w rejonie bloków przy Zespole Szkół nr 2. Ostatni, trzeci etap, obejmie rejon dwóch rzędów bloków od strony ulicy Tysiąclecia i wspomniany plac cyrkowy.
W tej sprawie na przyszły tydzień zaplanowano konsultacje z mieszkańcami osiedla. Odbywać się one będą 26 czerwca (17-20), 27 czerwca (14-17) i 28 czerwca (10-13) w rozstawianym na osiedlu namiocie oznaczonym herbem i napisem „Dąbrowa Górnicza”.
- Wyniki konsultacji z mieszkańcami projektanci wezmą pod uwagę przy opracowywaniu koncepcji, a potem projektu - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Na ten cel zarezerwowano w tegorocznym budżecie miasta 350 tys. zł. Początek prac budowlanych planowany jest na 2016 rok.
Więcej informacji o planowanych konsultacjach można znaleźć na stronie
Dąbrowskie Konsultacje Społeczne.
Sebastian22
Fri, 19 Jun 2015 - 19:54
A co z odcinkiem od Majakowskiego do Morcinka? Tam też nie jest za ciekawie ....
prezes
Sun, 05 Jul 2015 - 01:02
coś złego dzieje się ze światłami dla pieszych na 11go Listopada (tymi przy kościele/Realu). W nocy cały czas świeci się czerwone, które powinno się natychmiast zmienić po dojechaniu samochodu - niestety trzeba odstać 3-4 minuty! w środku nocy przy zerowym ruchu. Jeżdże tam codziennie koło 3-4 rano i sytuacja cały czas sie powtarza, bardzo często zdarza się, że po minucie, dwóch oczekiwania kierowcy przejeżdżają na czerwonym.
Hitem był ostatni piątek, dokładnie 3:00. Panowie policjanci ukryli się przy wjeździe na ogródki działkowe i "obserwowali". o tej godzinie, przy pustych drogach 4 samochody stały 4 minuty czekając na pieszych. Parodia.
Leszek
Sun, 05 Jul 2015 - 11:00
W ogóle mam wrażenie, że większość świateł w Dąbrowie jest ustawiana tak, żeby maksymalnie wk...
i kierowców, i pieszych. Na tych światłach koło reala też stałem chyba miesiąc temu - wtedy policji najwyraźniej nie było, bo jakiś kolo stojący za mną nie wytrzymał i objechał, ja wolałem zaczekać dla świętego spokoju.
Idiotycznie też są zestrojone światła na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Tysiąclecia, a działające non stop światła przy Lidlu w Gołonogu również jakiś debil wymyślił.
Sebastian22
Fri, 10 Jul 2015 - 00:41
CYTAT(Leszek @ nie, 05 lip 2015 - 12:00)

W ogóle mam wrażenie, że większość świateł w Dąbrowie jest ustawiana tak, żeby maksymalnie wk...
i kierowców, i pieszych. Na tych światłach koło reala też stałem chyba miesiąc temu - wtedy policji najwyraźniej nie było, bo jakiś kolo stojący za mną nie wytrzymał i objechał, ja wolałem zaczekać dla świętego spokoju.
Idiotycznie też są zestrojone światła na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Tysiąclecia, a działające non stop światła przy Lidlu w Gołonogu również jakiś debil wymyślił.
Swiatla przy lidlu to porazka, po co dzialaja poza godzoinami otwarcia sklepu? Jak czasem jest ich awaria to od razu widac bo skrzyzowanie sie samo plynnie steruje i jest OK.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.