Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
luket
Dzisiaj jechałem w korku nową jezdnią DK94. Na odcinku od ul. Tysiąclecia od 11 Listopada naliczyłem sześć uszkodzeń nowych barier linowych (brak słupków, rozciągnięte liny), czyli w ciągu dwóch miesięcy od oddania nowej jezdni najpewniej sześciu kierowców wylądowało poza jezdnią...
Zresztą przy ilości osób zawracających nielegalnie w idiotyczny sposób na tym odcinku i przy zjazdach na S1 w ogóle mnie to nie dziwi...
signaal
CYTAT(luket @ pon, 09 cze 2014 - 17:40) *
Dzisiaj jechałem w korku nową jezdnią DK94. Na odcinku od ul. Tysiąclecia od 11 Listopada naliczyłem sześć uszkodzeń nowych barier linowych (brak słupków, rozciągnięte liny), czyli w ciągu dwóch miesięcy od oddania nowej jezdni najpewniej sześciu kierowców wylądowało poza jezdnią...
Zresztą przy ilości osób zawracających nielegalnie w idiotyczny sposób na tym odcinku i przy zjazdach na S1 w ogóle mnie to nie dziwi...

Bo zamiast za karanie kierowców wzięli by się za budowę porządnych dróg i autostrad! rolleyes.gif
Grzegorz-dg
Trwa odnawianie poziomego oznakowania dróg ,widziałem nowe oznaczenie na drodze Piłsudskiego do Tysiąclecia .
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: przebudowa ulicy Chemicznej zacznie się wkrótce

Dąbrowa Górnicza. Przebudowa ulicy Chemicznej, przy której mieści się jedno z osiedli mieszkaniowych oraz Dom Kultury, wyczekiwany jest przez mieszkańców Ząbkowic do lat. Teraz wszystko ma się zmienić, a prace mają ruszyć wkrótce.

Dąbrowa Górnicza: przebudowa ulicy Chemicznej zacznie się wkrótce

- Ulica dziś jest nie tylko wąska, ale bardzo zniszczona. A to oznacza, że będzie pewnie całkowicie przekopana, a dojazd do domów i bloków utrudniony. No trudno, za to nareszcie będzie się po remoncie jeździć tędy bezpiecznie i komfortowo - mówi pan Jarosław, który mieszka przy ul. Chemicznej.

Tak więc trzeba się będzie przygotować na objazdy i częściowe wyłączenia jezdni z ruchu. Generalny remont swoim zakresem obejmuje przebudowę jezdni i chodników na odcinku od zjazdu w ul. Chemiczną z ul. Armii Krajowej aż do zakładów ERG.

Dodatkowo prace obejmują przebudowę zatok autobusowych, budowę kanalizacji deszczowej, wzmocnienie skarpy przy rzece Trzebyczce oraz dobudowę nowych miejsc postojowych i wymianę oświetlenia ulicznego.

Wartość prac to ponad 1,8 mln złotych. Potrwają one do czerwca 2015 roku.
marcin.p
Po chyba 4 latach wreszcie odmalowują pasy na dąbrowskich ulicach. I cieszmy się z tego bo... następne malowanie za 4 lata. Co rok powinny być wybory samorządowe.
kamillll
po 4? tylko w zeszłym roku nie były odmalowywane z tego co kojarze...
marcin.p
Ostatnie odmalowanie miało miejsce w 2010 lub 2011 roku... No to może po 3. W 2012 i 2013 malowania pasów nie było. Tzn. było ale tylko na odnowionych odcinkach dróg.
Rokko31
A Mnie jedno zastanawia praktycznie wszystkie miasta remontują teraz sieć tramwajową a chyba jedyna Dąbrowa ma to w dupie, jak myślicie wina Naszego miasta czy KZK a może obojgu?
marcin.p
CYTAT(Rokko31 @ sob, 14 cze 2014 - 23:53) *
A Mnie jedno zastanawia praktycznie wszystkie miasta remontują teraz sieć tramwajową a chyba jedyna Dąbrowa ma to w dupie, jak myślicie wina Naszego miasta czy KZK a może obojgu?

Winny jest Będzin! Bo nie przystąpił do projektu. I to jest oficjalne stanowisko urzędu. Tylko dlaczego w ramach projektu nie próbowano wywalczyć budowy linii z Redenu do Zagórza?
xMarcinx
Trudno winić Będzin i kazać mu wydawać dużo gotówki na tramwaje, kiedy brakuje im na bardziej podstawowe zadania. Za politykę miasta chyba wszyscy wiedzą kto odpowiada.
Grzegorz-dg
Z tego co ja słyszałem to Dąbrowa dlatego nie przystąpiła do programu modernizacji infrastruktury tramwajowej jak tu piszecie wcześniej bo Będzin nie chciał brać udziału i miasto się podobno wycofało z projektu ,jedyne co zrobiło miasto wspólnie chyba z tramwajami to remont skrzyżowań na głównym ciągu komunikacyjnym i to tyle jak na razie.
danielmdc
No bez jaj że taką wymówkę mają nasi urzędnicy na brak przebudowy dąbrowskich torowisk. A w czym nas Będzin blokuje blink.gif
marcin.p
I po jaką cholerę malowano te pasy dla rowerów na Tysiąclecia? Dzisiaj jakaś c..a jechała sobie rowerkiem drogą zamiast wytyczonym dla niego pasem. A jako, że z przeciwka akurat cały czas coś jechało, potem jeszcze autobus przyblokował przejazd to trzeba się było tłuc za nią do samej Alei ZD. A podobno to kierowcy są ci źli, którzy nie szanują praw rowerzystów. Zresztą taka sama sytuacja wiecznie jest na Piekle. Ścieżka koło drogi, a ścieżką żaden rowerzysta nie jedzie tylko wszyscy jadą drogą. Jestem zwolennikiem budowy ścieżek rowerowych czy wytyczania pasów dla rowerów ale czy widząc takie sytuacje krew się w człowieku gotuje
kamillll
CYTAT(marcin.p @ wto, 17 cze 2014 - 23:33) *
I po jaką cholerę malowano te pasy dla rowerów na Tysiąclecia? Dzisiaj jakaś c..a jechała sobie rowerkiem drogą zamiast wytyczonym dla niego pasem. A jako, że z przeciwka akurat cały czas coś jechało, potem jeszcze autobus przyblokował przejazd to trzeba się było tłuc za nią do samej Alei ZD. A podobno to kierowcy są ci źli, którzy nie szanują praw rowerzystów. Zresztą taka sama sytuacja wiecznie jest na Piekle. Ścieżka koło drogi, a ścieżką żaden rowerzysta nie jedzie tylko wszyscy jadą drogą. Jestem zwolennikiem budowy ścieżek rowerowych czy wytyczania pasów dla rowerów ale czy widząc takie sytuacje krew się w człowieku gotuje

heheh norma...to samo jest na piłsudskiego jadąc od bp w strone gołonoga...rowerkiem po ulicy mimo że na chodniku jest wytyczona droga rowerowa...
Zibar
CYTAT(kamillll @ śro, 18 cze 2014 - 08:45) *
heheh norma...to samo jest na piłsudskiego jadąc od bp w strone gołonoga...rowerkiem po ulicy mimo że na chodniku jest wytyczona droga rowerowa...

Na tym odcinku jest dwukolorowy chodnik, niestety oznaczeń, że jest tam droga dla rowerów brak. Teoretycznie więc jeżdżąc po chodniku łamiesz przepisy. Ot taka rzeczywistość dry.gif Do tego chyba nie macie złudzeń, że 100 % rowerzystów to aniołki tak jak i kierowcy.
marcin.p
CYTAT(Zibar @ śro, 18 cze 2014 - 09:07) *
CYTAT(kamillll @ śro, 18 cze 2014 - 08:45) *

Na tym odcinku jest dwukolorowy chodnik, niestety oznaczeń, że jest tam droga dla rowerów brak. Teoretycznie więc jeżdżąc po chodniku łamiesz przepisy. Ot taka rzeczywistość dry.gif Do tego chyba nie macie złudzeń, że 100 % rowerzystów to aniołki tak jak i kierowcy.

Na Manhatanie oznakowanie jest!
olo
Ilu z Was narzekacze jechało tą niby drogą rowerową przy Manhattanie? Ilu z pieszych wie, po czym chodzi, skoro nie ma namalowanych "rowerków" na właściwej połówce. Że narażamy się dzwoniąc dzwonkiem na inwektywy, głupkowaty wzrok itp. Ilu z Was pomyślało o tym że przy ostatnim wyjeździe z tego osiedla nie ma już znaku "droga dla rowerów" i trzeba zjechać 100 m przed skrzyżowaniem na ulicę. Ilu z Was wie, że nie mam możliwości wjechania na tę "ścieżkę" bo na "moim" wytyczonym pasami przejeździe, non stop stoją samochody i autobusy. Mam w dupie taką drogę rowerową i jadę ulicą. Ilu z Was w niedzielę przy targu na Morcinka zostawia samochody na wytyczonej i wymalowanej drodze rowerowej a strasz miejska i policja ma to w głębokim poważaniu? I tyle.
marcin.p
To się wyprowadź do np. Sosnowca - tam miasto zapewne jest bardziej przyjazne rowerzystom.

A tak na poważnie. Zgłaszał ktoś nieprawidłowe oznakowanie? Zgłaszał ktos oznakowania na ścieżce? Zgłaszał ktoś by egzekwować prawo od pieszych chodzących po ścieżce? Zgłaszał ktoś, że na ścieżce stoją auta? Zgłaszał ktoś, że na ścieżkę nie da się wjechać? itd, itd, itd....

Ja zgłaszam nieprawidłowości na drogach jeśli takowe widzę i trochę oznakowań udało się w DG naprawić, uzupełnić. Parkujących pod targiem też zgłaszałem i nawet udało się, że kiedyś cały dzień jeden patrol tylko ul.Poniatowskiego pilnował. Że potem wszystko wróciło do normy to nie moja wina. Ale próbowałem. A Wy? Najlepiej marudzić i narzekać, ze czegoś nie ma, że coś jest złe itp. Niestety ale zarówno władze jak i służby trzeba zawalać tonami papieru, mailami, telefonami by coś drgnęło. No ale nie wszystkim się chce. I wolą marudzić zamiast cokolwiek robić.
sandwich
Olo ma rację. Nie wystarczą znaki przy wjeździe. Muszą być rowerki namalowane. Sam jak jestem pieszy nie wiem gdzie mam iść i się mylę. A już szczególnie na Kościuszki, na tym kabarecie.
mawwm
Zespół Konsultacyjny ds. Polityki Rowerowej miasta Dąbrowa Górnicza
Zgodnie z Uchwałą XXXV/725/14 RM ten organ powołany został do celów o których mowa w postach powyżej.
Teoretycznie w UM za oznakowanie odpowiedzialny jest Tobiasz Nykamowicz tnykamowicz@dabrowa-gornicza.pl - proszę pisać na ten adres e-mail wszelkie uwagi dotyczące oznakowania dróg rowerowych !
Zgodnie z powyższą Uchwałą miało zostać utworzone stanowisko "oficera rowerowego" - obowiązki te póki co zostały powierzone Tobiaszowi, pracownikowi Wydziału Komunikacji i Drogownictwa.

Panie Prezydencie czekamy na wykonanie podpunktu 2, punktu V.3 załącznika do Uchwały XXXV/725/14, czekamy na Oficera Rowerowego !!!
olo
CYTAT(marcin.p @ śro, 18 cze 2014 - 23:14) *
To się wyprowadź do np. Sosnowca - tam miasto zapewne jest bardziej przyjazne rowerzystom.

A tak na poważnie. Zgłaszał ktoś nieprawidłowe oznakowanie? Zgłaszał ktos oznakowania na ścieżce? Zgłaszał ktoś by egzekwować prawo od pieszych chodzących po ścieżce? Zgłaszał ktoś, że na ścieżce stoją auta? Zgłaszał ktoś, że na ścieżkę nie da się wjechać? itd, itd, itd....

Ja zgłaszam nieprawidłowości na drogach jeśli takowe widzę i trochę oznakowań udało się w DG naprawić, uzupełnić. Parkujących pod targiem też zgłaszałem i nawet udało się, że kiedyś cały dzień jeden patrol tylko ul.Poniatowskiego pilnował. Że potem wszystko wróciło do normy to nie moja wina. Ale próbowałem. A Wy? Najlepiej marudzić i narzekać, ze czegoś nie ma, że coś jest złe itp. Niestety ale zarówno władze jak i służby trzeba zawalać tonami papieru, mailami, telefonami by coś drgnęło. No ale nie wszystkim się chce. I wolą marudzić zamiast cokolwiek robić.

Drogi kolego, cieszy mnie Twój entuzjazm, ale ja nie mam czasu i ochoty na wolontariat, by zawalać urzędy " tonami papieru, mailami, telefonami by coś drgnęło" Pan "oficer rowerowy" w naszym mieście ma pod swoją pieczą ok. 1000 m. dróg rowerowych wytyczonych po chodnikach. Przy prędkości 5 km/h to jakieś 10 min. Ja płacę na to podatki, on bierze pieniądze. Rozumiem wskazanie jednej z tysiąca zatkanych studzienek, ale nie rozumiem czemu mam pisać maile o namalowanie "rowerków" Niech urzędnicy odpowiedzialni za to ruszą dupy i przynajmniej raz w miesiącu przejdą się tymi tzw. "ścieżkami rowerowymi" już nie żądam by na rowerze przejechali.
xMarcinx
Dokladnie jak pisze olo, ktoś dostaje za to kase z naszych podatków. Urzad miasta jest sługą wobec mieszkaców a nie vice versa, by jeszcze mieszkancy wyręczali urzedników.
marcin.p
To teraz nie marudzić, że ścieżka jest be. I proszę by jeździć wytyczonymi ścieżkami a nie jezdnią czy pasem dla Was nie przeznaczonym
kamillll
CYTAT(marcin.p @ pią, 20 cze 2014 - 22:56) *
To teraz nie marudzić, że ścieżka jest be. I proszę by jeździć wytyczonymi ścieżkami a nie jezdnią czy pasem dla Was nie przeznaczonym

dokładnie tak...ja nie jeżdze autem po chodniku bo na jezdni są dziury, brak linii albo zapadniete studzienki...
olo
A który to pas nie jest przeznaczony dla rowerzystów? Ja nie marudzę, ja żądam. Zejdź na ziemię.
A który to pas nie jest przeznaczony dla rowerzystów? Ja nie marudzę, ja żądam. Zejdź na ziemię.
CYTAT(kamillll @ pią, 20 cze 2014 - 23:18) *
dokładnie tak...ja nie jeżdze autem po chodniku bo na jezdni są dziury, brak linii albo zapadniete studzienki...
Ale za to parkujecie swoje blachy na nowouruchomionej drodze rowerowej na Tysiąclecia w niedzielę.
kamillll
CYTAT(olo @ sob, 21 cze 2014 - 00:07) *
iAle za to parkujecie swoje blachy na nowouruchomionej drodze rowerowej na Tysiąclecia w niedzielę.

A w zyciu nigdy tego nie zrobilem, za to nie raz musialem sie wlec za rowerkiem mimo ze mial swoja drozke nie na jezdni...
olo
CYTAT(kamillll @ sob, 21 cze 2014 - 01:18) *
CYTAT(olo @ sob, 21 cze 2014 - 00:07) *
iAle za to parkujecie swoje blachy na nowouruchomionej drodze rowerowej na Tysiąclecia w niedzielę.

A w zyciu nigdy tego nie zrobilem, za to nie raz musialem sie wlec za rowerkiem mimo ze mial swoja drozke nie na jezdni...

A na czerwonym i tak spotkałeś tych, którzy Ciebie, wlokącego się za rowerkiem, wyprzedzili.
prezes
CYTAT
Zamknięcie ul. Białostockiego pod wiaduktem

24 czerwca zamknięty zostanie przejazd ul. Białostockiego pod wiaduktem DK 94. Utrudnienia spowodowane są pracami remontowymi prowadzonymi na wiadukcie.

Zamknięcie ulicy pod wiaduktem zaplanowano na 24 czerwca, na godz.10. Normalna organizacja ruchu powinno zostać przywrócona 28 czerwca wieczorem.
Grzegorz-dg
Co do oznaczenia poziomego dróg w tym roku rzeczywiście bardziej jest ono odnawiane i widoczne na ulicach ,niech będzie na jakimś stanie dobrym chociaż na tych głównych ciągach komunikacyjnych miasta.
Grzegorz-dg
Czy jest jakaś możliwość aby drogi wewnątrz osiedlowe poprawił się ich stan ,jest to duży problem dotyczący wszystkich osiedli mieszkaniowych w mieście .
:)
Postępy na DK94

nddg snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_ALBUM/ALBUM/...15_E/index.html
DG_User
Wiadomo coś o dacie ukończenia remontu DK94? Droga wygląda na prawie skończoną.
Prosty
http://www.gddkia.gov.pl/pl/19/lista-utrudnien

woj. śląskie
Dabrowa Górnicza/Slawków
Odcinek 36,1 km
Data powstania 2013.06.13 13:00
Przyczyna (rodzaj) Modernizacja drogi
Skutki
Przewidywana data likwidacji 2014.12.31 15:00
johnydg
Wbrew pozorom pracy jest jeszcze dużo, ostatnio w niedziele wybrałem się na objazd rowerem remontowanej nitki, i dokładnie przyjrzałem się ile jest jeszcze pracy. Do zrobienia zostały 3 skrzyżowania z nawierzchnią betonową, łączniki z ulicami Staszic ( ten w lesie), z S1, z Majewskiego ( jeszcze nie ruszony) z Anny i Zakawie z. Na nitce ułożone są warstwy podbudowy i wiążąca na całej długości, w niektórych miejscach jest 1 warstwa ścierana, a na paru odcinkach 2 ostatnia. Do montażu zostało jeszcze wiele ekranów akustycznych, pewnie latarnie, stacje meteo, znaki zmiennej treści, zwykłe znaki, barierki, wagi, linie na jezdni, sygnalizacja świetlna.
I najważniejsze, 200 metrowy wiadukt jest na etapie montażu belek prefabrykowanych, wiec pracy jeszcze wiele. Ale na szczecie prace postępują szybko.
Kamil_
Jestem w ciężkim szoku, ale cieszę się niezmiernie!

danielmdc
Jak nie przepadam za naszym obecnym "pą prezydą" to tą akcją wzbudził u mnie nie mały szacunek.
Kamil_
CYTAT(danielmdc @ śro, 27 sie 2014 - 19:25) *
Jak nie przepadam za naszym obecnym "pą prezydą" to tą akcją wzbudził u mnie nie mały szacunek.

Ciekawe co na to jego partyjni koledzy...
Bathurst
Jest prezydentem - więc uroczystość jest pod jego patronatem.... Swoją drogą tu sztandary z Leninem tam Wyklęci...
JanekS.
CYTAT(Bathurst @ śro, 27 sie 2014 - 21:19) *
Jest prezydentem - więc uroczystość jest pod jego patronatem.... Swoją drogą tu sztandary z Leninem tam Wyklęci...

moze uda sie rowniez wyburzyc wszystkie 7 pomnikow ku czci radzieckich przyjaciol ???
danielmdc
Nierealne. Raczej chce upiec obie pieczenie przy jednym ogniu wink.gif
:)
CYTAT
dabrowagornicza.naszemiasto.pl

Dąbrowa Górnicza roboty drogowe: remont DK 94 planowo, zniknie objazd na dw 790

Dąbrowa Górnicza roboty drogowe. Mamy dobre wieści dla wszystkich kierowców, którzy mają już dość ciągłych objazdów na remontowanej drodze wojewódzkiej nr 790 w Dąbrowie Górniczej.

Jej zamknięty odcinek w Strzemieszycach Małych, od skrzyżowania z ul. Koksowniczą do skrzyżowania z ulicą Składową, którym jedzie się m.in. w kierunku Ogrodzieńca czy Zawiercia, zostanie ponownie otwarty najpóźniej do 10 września br. Kto z utęsknieniem czeka natomiast na pierwszą, premierową jazdę nową 9-kilometrową obwodnicą Ząbkowic, będzie musiał poczekać jeszcze do października br.

– Na zamkniętej części drogi wojewódzkiej nr 790 położone zostały już wszystkie warstwy asfaltu. Została ona poszerzona, jest też nowe odwodnienie. Trwają tu ostatnie prace, ale najpóźniej za dwa tygodnie będzie przejezdna – deklaruje Przemysław Kędzior z Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. – Jeśli chodzi o całą obwodnicę Ząbkowic i nową drogę, to obecnie najwięcej prac pozostało jeszcze przy dwóch z sześciu rond, a tak praktycznie całość też zmierza już do końca. Na październik zaplanowane zostały odbiory techniczne, a potem droga zostanie otwarta – dodaje.

Co najważniejsze dla kierowców, dzięki temu skrótowi od razu można zjechać z DK 94, by po pokonaniu 10 km znaleźć się w Tucznawie. Omijamy tym samym 10-tysięczną dzielnicę Ząbkowice i wąskie, często zakorkowane drogi. To także ulga dla samych ząbkowiczan, którzy o obwodnicę walczyli od kilkunastu lat.

Nowa obwodnica Ząbkowic jest jednocześnie drogą dojazdową do 260 ha terenów inwestycyjnych w dzielnicy Tucznawa.
Za dwa lata miasto liczy na to, że ruszy tu pierwsza wielka inwestycja. – Istotne jest to, aby pierwszym inwestorem był inwestor duży i znaczący w branży, dzięki któremu będzie możliwy efekt przyciągania – duża światowa korporacja, która ściągnie za sobą kolejnych przedsiębiorców. Dzisiaj możemy już promować te tereny jako gotowe do inwestycji, z uzbrojeniem i niezbędnymi podziałami. Możemy sprzedać 10 hektarów jak i 150 – mówi prezes KSSE, Piotr Wojaczek.

Miasto dwukrotnie starało się zrealizować tę inwestycję w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego (spłacać ją wykonawcy w miesięcznych ratach do 2028 roku), ale ostatecznie nie udało się znaleźć firmy, która za przystępną cenę wybuduje nową drogę. Ostatecznie to miasto na siebie wzięło ciężar sfinansowania obwodnicy. W postępowaniu w trybie przetargu nieograniczonego, spośród 12 ofert wybrano najkorzystniejszą. Przedstawiło ją konsorcjum dwóch firm: Przedsiębiorstwo Miejskie MZUM PL SA z Dąbrowy Górniczej oraz PBD "DROGOPOL-ZW" Sp. z o.o. z Katowic. Koszty prac wyniosą ponad 45 mln zł.

Dąbrowa Górnicza roboty drogowe: krajówka też coraz bliżej otwarcia

Tymczasem od jutra (piątek 29 sierpnia) będzie można też jechać ulicą Puszkina, pod remontowanym wiaduktem na drodze krajowej nr 94 w Dąbrowie Górniczej. Dziś ul. Puszkina jeszcze jest zamknięta. Cały remont „krajówki” ma się natomiast zakończyć w tym roku.

Obecnie drogowcy wylewają podbudowę pod drugą nitkę w kierunku Krakowa, na części jezdni pojawiła się już betonowa konstrukcja, kończy się też budowa samego wiaduktu. Podniosą też przed nim wysokość jezdni o średnio 1,6 metra i złagodzą ostry łuk zjazdu, gdzie dotychczas dochodziło do wielu wypadków, a na jezdni zalegała często woda. Jezdnia pójdzie w tym miejscu górę na specjalnych filarach i podporach. Będzie nowe oświetlenie, nowe ekrany dźwiękochłonne i odwodnienie, Do tego inteligentna sygnalizacja świetlna oraz wagi wbudowane w asfalt.

Inwestycję realizuje Drog-Bud i Banimex. Koszt inwestycji wynosi 180 mln zł, z czego 153 mln zł to dofinansowanie z funduszy europejskich. Do tego trzeba doliczyć 50 mln zł, jakie miasto musi wydać na odbudowę estakady nad ul. Puszkina i Białostockiego.

DK790 na tym odcinku jest nie do poznania smile2.gif

galeria snf (51).gif http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...,id,tm,zid.html
Prosty
CYTAT
W ubiegłym tygodniu pisaliśmy, że w Sosnowcu sporo się dzieje, a w zasadzie będzie się działo, na drogach. W Dąbrowie Górniczej także praca wre.

Remont DK94 w Dąbrowie Górniczej ? fot. UM Dąbrowa Górnicza
Kluczową inwestycją w mieście jest przebudowa DK94. Warte 180 milionów (plus ponad 50 za przebudowę wiaduktu) prace idą w dobrym tempie, a jak udało nam się ustalić, niewykluczone, że inwestycja zakończy się już w październiku, a więc 2 miesiące przed terminem. Także do końca października ma się zakończyć remont gospodarki wodno-ściekowej. Odetchną szczególnie mieszkańcy dzielnicy Dziewiąty czy Strzemieszyc.

Obecnie układane są ostatnie warstwy betonu i asfaltu na jezdniach w kierunku Sławkowa. Wiadukt nad drogą wojewódzką 790 jest już ukończony, na wiadukcie nad ul. Wojska Polskiego trwają ostatnie prace porządkowe, a na największym wiadukcie ? nad ul. Puszkina i ul. Białostockiego zakończyły się wszystkie prace związane z budową podpór i przęseł. Obecnie wylewane są konstrukcje żelbetowe.
Prace trwają również na zjeździe z DK94 na drogę wojewódzką 790, jadąc w kierunku Sławkowa. Od 1 września kierowcy muszą kierować się objazdem prowadzącym ul. Katowicką (DK94) i Strzemieszycką. Zjazd w Strzemieszycką możliwy jest na wysokości stacji benzynowej BP. Pozostałe kierunki ruchu w tym rejonie odbywają się bez większych przeszkód.

Al. Majakowskiego

Od końca sierpnia kładziona jest na przygotowanej podbudowie warstwa bitumiczna na jezdni prawej ul. Majakowskiego od ul. Piłsudskiego do 6 Sierpnia i na ul. Przemysłowej. Trwają prace wykończeniowe brukarskie. Zrobiona jest zatoczka autobusowa, zatoki postojowe, pozostały do dokończenia jedynie chodniki. Warstwa ścieralna, ostatnia, położona zostanie w I połowie października.Roboty podobnego typu rozpoczęły się też po stronie lewej al. Majakowskiego. Pierwsze prace to ułożenie krawężników.
Do końca października pierwszy odcinek al. Majakowskiego będzie już przejezdny dla mieszkańców. Można będzie wjechać w ulicę, a na wysokości środka alei zawrócić i wyjechać ponownie na ul. Królowej Jadwigi.

Droga do Tucznawy

Na zamkniętej do niedawna części DW790 położone zostały już wszystkie warstwy asfaltu. Trwają ostatnie prace wykończeniowe. Jeżeli zaś chodzi o całą obwodnicę Ząbkowic i nową drogę, to obecnie najwięcej prac pozostało jeszcze przy dwóch z sześciu rond. W październiku odbędą się odbiory techniczne, potem droga zostanie otwarta.

Gospodarka wodno-ściekowa

Roboty trwają, wszystkie działania mają zostać zakończone do 31 października. W chwili obecnej na ul. Łęknice i Parkowej układana jest nawierzchnia drogi. Na ul. Limanowskiego i Pękalskich trwają drogowe prace końcowe, przygotowujące do położenia asfaltu. Podobnie jest na ulicach Kozłowskiego i Sosnowieckiej (równoległej do Polnej) w Strzemieszycach. Zakończyły się prace kanalizacyjne, zacznie się teraz porządkowanie dróg, ich utwardzenie i asfaltowanie w Strzemieszycach.

http://www.twojezaglebie.pl/dabrowa-gornic...w-pazdzierniku/
georgeb
Na nitce w kierunku Katowic , wiadukt w Strzemieszycach ten bliżej Mikrohuty na ostatnim przęśle-połączenie z drogą dziura 40x40 głeboka na 10 jak to bedzie tak wygladać to nie wróże tej inwestycji długiego żywota, zaraz sie wszystko rozsypie.
marcin.p
ważne by na wybory ładnie wyglądało! Z kanalizacją to samo!

Jedna wielka FUSZERKAAAAAAAA!!!!!!
BogorJan
" Roboty trwają, wszystkie działania mają zostać zakończone do 31 października. W chwili obecnej na ul. Łęknice i Parkowej układana jest nawierzchnia drogi. "

Pięknie qrde pięknie miało być do końca września, teraz październik,
a amortyzatory będą cierpień kolejny miesiąc.

ps. tylni stabilizator już wymieniony, nie jeżdżę służbowy więc stąd te rozżalenie.
Grzegorz-dg
Pojawił się taki pomysł-projekt na FB aby skrzyżowanie ulic Królowej Jadwigi i Wojska Polskiego zrobić tam rondo Reden co by miało usprawnić ruch pojazdów w tamtym rejonie i poprawić bezpieczeństwo a czy była by to pozytywna zmiana na tym skrzyżowaniu?.
Bathurst
To uzupełnię jeszcze wpis Grzegorza o link strony zwolenników pomysłu na FB
https://www.facebook.com/rondo.reden

Jak dla mnie dziwny pomysł - nie potrafię znaleźć praktycznego uzasadnienia powstania w ww. miejscu ronda
Leszek
Dla mnie bzdura. Natomiast powinni tam zmienić organizację sygnalizacji - rozdzielić fazy dla jadących Wojska Polskiego z północy i południa.
Prosty
wyjazd z Wojska Polskiego od Origami, nawet przy lekkim ruchu to koszmar, 3-4 auta na jedna ture swiatel
ostatnio przed 15:00 stalem tam okolo 10minut, nie wiem czy rozdzielenie fazy cos da

dawno juz odpuscilem sobie tamtedy jazde, chociaz przy ruchu od Zagorza do swiatel kolo nemo tez kolorowo nie jest

mam nadzieje, ze po skonczeniu remontu na DK94 miasto troche sie odciazy
ko ko
CYTAT(Prosty @ pią, 19 wrz 2014 - 01:35) *
wyjazd z Wojska Polskiego od Origami, nawet przy lekkim ruchu to koszmar, 3-4 auta na jedna ture swiatel
ostatnio przed 15:00 stalem tam okolo 10minut, nie wiem czy rozdzielenie fazy cos da

dawno juz odpuscilem sobie tamtedy jazde, chociaz przy ruchu od Zagorza do swiatel kolo nemo tez kolorowo nie jest

mam nadzieje, ze po skonczeniu remontu na DK94 miasto troche sie odciazy

Ale głównym powodem wzmożenia ruchu na tym skrzyżowaniu to remont DK94 i alei... Poza tym jestem ciekawy projektu ronda, które krzyżuje drogę 6-cio pasmową z dwupasmową...

Dużo większym priorytetem moim zdaniem jest zrobienie czegoś ze skrzyżowaniem przy McDonaldzie (Piłsudskiego, Morcinka, Leśna), bo nie dość że teraz wyjazd z ulicy Leśnej w godzinie szczytu to jest jakaś masakra to wypadki średnio kilka razy w miesiącu były nawet przed rozpoczęciem remontów..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.