Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
marcin.p
A dlaczego likwidacja miałaby nie wchodzić w grę?
mały
CYTAT(Dami7 @ pon, 05 lis 2007 - 20:34) *
Likwidacja nie wchodzi w grę, na rondo miejsca nie ma, znaki ograniczenia szybkości do 40 km/h i zakazy wyprzedzania nie działają! Światła też nie spełnią roli ze względu na brak pasów do skrętu.
Pozostaje TYLKO fotoradar, właściwie dwa - po jednym na każdym kierunku.

Dami, nie chodzi o to żeby rondo budować tylko zamknąć ten przejazd przez torowisko. Jak będziesz chciał od Będzina zjechać w Augustynika to pojedziesz sobie 400m dalej do ronda na Merkurym, tam się zawiniesz i wjedziesz sobie w Augustynika od strony Dąbrowy. W drugą stronę analogicznie tylko zawrócisz sobie na rondzie w Centrum.
prezes
CYTAT(mały @ wto, 06 lis 2007 - 08:48) *
Jak będziesz chciał od Będzina zjechać w Augustynika to pojedziesz sobie 400m dalej do ronda na Merkurym, tam się zawiniesz i wjedziesz sobie w Augustynika od strony Dąbrowy. W drugą stronę analogicznie tylko zawrócisz sobie na rondzie w Centrum.

i to by było najrozsądniejsze, już dawno powinni tak zrobić. Jestem jak najbardziej za zamknięciem tego przejazdu, mimo iż sam czasem tamtędy jeżdże. Pamiętam że podobna sytuacja była kiedyś przy wyjeździe z Podlesia na DK94, kiedyś był przejazd na Kraków, teraz trzeba objeżdżać.
vacu
Dami, nie chodzi o to żeby rondo budować tylko zamknąć ten przejazd przez torowisko. Jak będziesz chciał od Będzina zjechać w Augustynika to pojedziesz sobie 400m dalej do ronda na Merkurym, tam się zawiniesz i wjedziesz sobie w Augustynika od strony Dąbrowy. W drugą stronę analogicznie tylko zawrócisz sobie na rondzie w Centrum.

A ja sobie dziś tak właśnie pojechałem z pracy dla testu tongue.gif (od Będzina) - wydłużyło to drogę może o pół minuty (ale nie wiadomo ile bym stał na torach!!) za to przejazd w 100% "bezkolizyjny". Szkoda, że to chyba nie realne sad.gif
Master
Tez uwazam , ze ten przejazd powinien byc zlikwidowany. Abywyrownac troche problem po jego zamknieciu , mozna by zrobic zjazd z krolowej Jadwigi w kierunku ulic Traugutta i Kollotają , , tam biegnie droga rownolegle do Krolowej Jadwigi ( ta przed Da Grasso).

Druga sprawa , rozpoczeto ukladanie kostki brukowej na Okrzei , bardzo dobra decyzja. Choc aura zrobila teraz problem.
kwintosz
No faktem jest, że coś z tym skrzyżowaniem władze powinny zrobić. Obawiam się tylko, że znowu będzie odsyłanie do Komisji Bezpieczeństwa, gdzie wielcy mędrcy znowu stwierdzą że nic się tam nie da więcej zrobić (w końcu już się raz tak postarali - dali światełeczka dwa pomarańczowe i znaki przejścia) bo jest za wąsko, tory są za blisko, będą tworzyć się korki i w ogóle ktoś kto wpadł na jakiś pomysł by coś tam zmieniać, powinien być przeklęty bo znów muszą coś robić a dopiero co uporali się z jakże trudną sprawą przejścia dla pieszych koło McDonald'sa.
Jak dla mnie albo walimy tam światła, wraz z utworzeniem pasu do lewoskrętu jadąc od strony Będzina albo zamykamy ten przejazd i tyle. Nawet te skręcające samochody nie rzadko blokują jeden pas, bo ustawia się ich kilka w kolejce a także Ci co nie wiedzą i cisną lewym stoją dodatkowo pomiędzy nimi.

Druga sprawa jaką chciałbym poruszyć to ulica Kolejowa. Zrobiono tam niedawno fragment chodnika i jezdni ale dalsza część jest już w tragicznym stanie. Nie można było zrobić takiego remontu aż pod samą stację?? Można powiedzieć, że z dnia na dzień chodnik tam jest w coraz gorszym stanie. Szczerze powiedziawszy nie można już tego czegoś nazywać chodnikiem. Płyty tam są tak poniszczone a w niemałej ilości miejsc nie ma ich w ogóle, że szczerze powiedziawszy chodzenie tamtędy jest już niemożliwe. Nie mówiąc już o powstających kałużach i masach liści tam leżących oraz błocie. Na wiosne i w lato, na środku chodnika rosną piękne krzaczki wysokości 50cm.. Na jezdni zbierają się kałuże, które w niektórych miejscach są niezłym zbiornikiem na przyszły prysznic dla przechodniów. Niech ktoś w końcu coś zrobi z tą ulicą!!! Jak przyjdzie zima, to tamtędy już w ogóle nie idzie chodzić (zaspy od śniegu zgarniętego z ulicy) i wielkie fontanny syfu lecącego wprost na chodnik i przechodniów.. a uciekać tam tak jak na w/w wyremontowanym odcinku nie bardzo jest gdzie. Czy ludzie mają zacząć chodzić tam jezdnią..? bo coraz więcej osób widzę że tak robi i być zagrożeniem dla bezpieczeństwa? Jak tym problemem zainteresować władze? Jak sądzicie, mail?
syzio
To prawda przejście ul. Kolejową jest już prawie niemożliwe.
Mnie irytuje też fakt przejścia dla pieszych w centrum (na wysokości Gimnazjum 1). Przez te pasy nie da się przejść. W 1 klasie dyrektor mówił że będzie tam "pani stop". Jestem w 3 klasie i nadal nikogo ze znakiem STOP nie widuje. W tym miejscu przydałby się światła lub inny środek na pędzących kierowców.
:)
likwidacja to najgorsze rozwiazanie. Mozna tak robic w wyjatkowych sytuacjach gdy nie ma innego wyjscia a miejsce bardzo nibezpieczne czy jakies gigantyczne korki. Ani jednego, ani drugiego tutaj nie ma. Miejsce niebezpieczne jak polowa skrzyzowan w najwiekszych miastach - trzeba by je wszystkie zlikwidowac?
A tu wyjscie inne jest - pas do lewoskretu od centrum w Augustynika + sygnalizacja. Fotoradar pomoze ale tez nie do konca. Ruch tam jest spory i klopoty z przejsciem na druga strone beda coraz wieksze czego fotoradar nie rozwiaze. Teraz najwiekszy problem to blokowanie sie lewego pasa przez co nadjezdzajacy z tylu, najczesciej nieodpowiedzialni robia czasami neizle manewry wpychajac sie szybko i ladujac z duza predkoscia na przejsciu czego piesi sie nie spodziewaja. Do tego blokowanie 1 toru tramwajowego, przez co stojacy boja sie tramwaju i probuja jak najszybciej uciec z torowiska.

A z Kolejowa szkoda gadac. Przed dworcem nawet nie wycieli tych krzakow miedzy kraweznikiem a poczatkliem chodnika. Z chodnika robi sie tam zwirek prawie jak pod PKO w Golonogu wink.gif
Dami7

Zamknięcie przejazdu da skutek tylko taki, że niektórzy kierowcy mając dłuższy odcinek przed sobą będą jechali nie 40 km/h (jak nakazują znaki) tylko 80-tką!
mały
CYTAT(Dami7 @ śro, 07 lis 2007 - 20:33) *
Zamknięcie przejazdu da skutek tylko taki, że niektórzy kierowcy mając dłuższy odcinek przed sobą będą jechali nie 40 km/h (jak nakazują znaki) tylko 80-tką!

Więc postawić światła na przycisk dla pieszych.
Wczoraj wieczorem znowu był wypadek na skrzyżowaniu Tysiąclecia/Piłsudskiego. Chyba potrącenie pieszego.
Dami7
CYTAT(mały @ czw, 08 lis 2007 - 08:16) *
Więc postawić światła na przycisk dla pieszych.

Uznajmy więc, że "w toku rzeczowej dyskusji" uzgodniliśmy rozwiązanie optymalne:
- zamknięcie przejazdu przez Kr.Jadwigi
- sygnalizację świetlną "na żądanie"
- fotoradar

Dalej się upieram przy fotoradarze! Czemu? Dlatego, że kierowca jadący z prędkością większą niż dopuszczalna nie będzie miał czasu zareagować na włączające się czerwone światło. Takie rozwiązania (fotoradar plus sygnalizacja na przejściu) występują w dużej ilości na "gierkówce" do Warszawy i raczej dyscyplinują kierowców - przynajmniej tak wypowiadali się panowie policjanci w telewizorze.

Pozostaje już tylko zgłosić propozycję do magistratu, może w dziale pytań do UM.

PS. Osobiście nie jestem fanem sygnalizacji "na żądanie" - widziałem kilka razy, jak dzieci bawiły się w naciskanie guziczka, skutecznie paraliżując ruch na drodze (np. na DK94 przy Auchanie).
ja jestem za dodatkwoym pasem do skretu i wspolna sygnalizacja na skrzyzowaniu i przejsciu. A fotoradar nigdy nie zaszkodzi
marcin.p
A co sądzicie o ewentualnym przedłużeniu Poniatowskiego do Konopnickiej/Kolejowej? Tam wogóle jest taka mozliwość? Nie znam za dokładnie tego rejonu stąd takie zapytanie...
Bylo chyba planowane jeszcze w PRLu i do tej pory jest rezerwa na 2+2. Chyba mialo sie laczyc z Zaglebia Dabrowskiego i dalej do centrum. No ale teraz bedzie DTŚ. Ale kto wie moze w odleglej przyszlosci.
Obecnie do polaczenia brakuje chyba mniej niz 100m ale moglo by byc zamieszanie obok przejazdu i trzeba by tam kombinowac z dodatkowymi pasami ale to i tak nie ma sensu skoro za kilka lat trzeba by bylo burzyc pod DTŚ.
No chyba zeby tam stworzyc wezel DTŚ co byloby ciekawym pomyslem
CYTAT

Zima ich nie zaskoczy?
dziś

Tegoroczna Akcja Zima jest ostatnią, kiedy za odśnieżanie dróg w mieście odpowiedzialna jest firma Alba MPGK. W przyszłym roku kończy się trzyletnia umowa na realizację tych usług, podpisana przez firmę z miastem.

Nauczeni doświadczeniem fachowcy, wprowadzili tym razem kilka istotnych zmian, które mogą okazać się w zimie przydatne.

W sumie Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej Alba odpowiada za utrzymanie w okresie zimowym ponad 373 km dróg na terenie Dąbrowy Górniczej.

Większość z tych tras jest w drugim i trzecim standardzie odśnieżania (prawie 200 i ponad 110 km), co w praktyce oznacza konieczność dość szybkiej reakcji na zmienne warunki atmosferyczne.

- Założyliśmy, że w tym roku będziemy mieć do czynienia z normalną zimą, z przeciętną aurą, mrozami i opadami. Nie mogliśmy się sugerować poprzednią, kiedy to aura okazała się dość łaskawa, bo mogłoby to zakończyć się nie najlepiej - przyznaje Janusz Nowiński, kierownik działu realizacji usług w Albie.

O większość zleconych do odśnieżenia ulic i chodników dąbrowska spółka jest w stanie zadbać sama, ale tym razem zabezpieczyła się dodatkowo i ma w odwodzie aż czterech podwykonawców: Spółdzielnie Kółek Rolniczych w Okradzionowie oraz firmy Hydromont, Ofi i Jolbro.

- Już w zeszłym roku nasze samochody były wyposażone w system nawigacji satelitarnej GPS, dzięki czemu wiedzieliśmy w każdej chwili dokładnie, gdzie się znajdują. W tym roku objęte nim zostały także pojazdy podwykonawców, co ułatwi nam dodatkowo pracę. Będziemy mogli je łatwiej kierować w najbardziej potrzebne rejony, a poza tym nikt nam się nie ukryje. Od razu będzie wiadomo, czy samochody z pługami są w ruchu i czy w ogóle wyjechały na trasy - podkreśla Janusz Nowiński.

Drugą nowością jest zwiększona do dwóch liczba dyspozytorów w weekendy, bo dyżury jednoosobowe nie zawsze się sprawdzały.

Alba MPGK ma także nowy sprzęt, czyli cztery dodatkowe pługoposypywarki. Na razie do walki z lodem i gołoledzią przygotowanych zostało 1600 ton soli oraz 300 ton piasku, wykorzystywanego przede wszystkim na chodnikach.

- Sami wytwarzamy także solankę, którą zmiękczamy potem sól. Natomiast dzięki temu, że nasze pojazdy mają elektroniczny system dawkowania soli, w razie potrzeby większa ilość może zostać rozsypana na przykład na skrzyżowaniach. Na razie prognozy z naszej stacji meteorologicznej są optymistyczne, ale w każdej chwili coś się może zmienić. Pełnimy już całodobowe dyżury, a w razie opadów śniegu, czy mrozu kierowcy od razu mogą wyruszyć na drogi - podkreśla kierownik działu realizacji usług w Albie.

Akcja Zima potrwa do końca marca przyszłego roku, a umowa z Albą kończy się kilka miesięcy później, 14 listopada. Jest tak skonstruowana, że miasto nie płaci spółce za samą gotowość do odśnieżania.

To kwota zryczałtowana, ale odpowiednio pomniejszana w każdym miesiącu w razie bezczynności sprzętu i personelu, kiedy nie ma potrzeby wyjazdu na trasy.

- Przewidywany przez na poziom finansowania w okresie obowiązywania umowy, czyli trzech lat, nie przekroczy kwoty nieco ponad 19 milionów i 300 tysięcy złotych - informuje Piotr Jędrusik, naczelnik wydziału gospodarki komunalnej i mieszkaniowej UM.

Za stan zimowego utrzymania ulic i chodników odpowiada też Miejski Zespół ds. Koordynacji Akcji Zima 2007-2008, powołany zarządzeniem prezydenta. Właśnie do niego mieszkańcy mogą zgłaszać interwencje związane z pracami głównego wykonawcy, czyli firmy ALBA MPGK pod numerami telefonów: 032 262-50-13 lub 0600-405-627.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
kwintosz
Sorry, trochę wam przynudzę ale dla mnie zaczyna być to strasznie wku***. Zrobiłem małą fotorelacje sobie.
Chodzi oczywiście o jakże cudowny chodnik na ul. Kolejowej.

No ale od początku.. zdjęć nowo wyremontowanego odcinka nie ma sensu pokazywać, chodnik jak chodnik. Choć nie powiem, fajnie się idzie w porównaniu do tego co było. smile.gif Co prawda na skraju jezdni zrobiony jest kanał odprowadzający wodę ale leży na nim tyle liści, że skutecznie ogranicza to jego działania. huh.gif Co prawda samochody w tych miejscach już nie chlapią przechodniów, ale nie rozumiem dlaczego z drugiej strony, jakość asfaltu jest gorsza i brak jest tego kanału. No i na tym kończy się to dobre i nieco lepsze. wink.gif
Teraz o rzeczywistości w trochę innych barwach..
Kończy się odcinek nowego chodnika i trafiamy na taki o to widok:

Jak widać mniej więcej w tym miejscu kończy się fragment nowego asfaltu. smile.gif Oczywiście nie przeszkadza to w tym, że w dalszym ciągu na jezdni pojawia się w tym miejscu wielka kałuża! Ta na zdjęciu jest mała, bo to raczej nie było po jakichś wielkich opadach. angry.gif Fontanna z niej, jest największa na całej ulicy! blink.gif Prawie jak ta w centrum, zaprawdę powiadam wam - cudowna atrakcja turystyczna, w szczególności spod kół Solarisa!
Lecimy dalej..

A oto, tak wygląda duża część chodnika.. No, płyty prawie całe nie?
i dalej..

(kolor zdjęć się zmienił bo zmieniłem ustawienia w komórce - jak widać niepotrzebnie) ale do rzeczy.. Naszym bohaterem są tu dwie kałuże.. huh.gif jedna na jezdni - to taka druga atrakcja dla przechodniów no i oczywiście ta na "chodniku". Zauważyć należy, że ten chodnik coś jest węższy, trudno doszukać się płyt po prawej jego stronie. wink.gif Może to i dobrze, czym dalej od skraju jezdni tym fontanna nas w mniejszym stopniu dosięga. cool.gif
Kolejny picture..

Taak, ten fragment jest moim ulubionym. smile.gif Był chodnik, jest błotko.. Czym większy deszcz, tym przejście staje się coraz mniej możliwe. W sytuacjach obfitych opadów, chodzi się krawężnikiem, albo jezdnią. ohmy.gif
i mała niespodzianka na koniec..

Ja podejrzewam, że władze chcą nam zrobić jakąś nową alejkę parkową. wink.gif Ta piękna trawa - chaszcze wystające z chodnika, chyba mają stać się drzewami czy jak..? Przypominam mamy listopad, na wiosnę bywają nawet bardziej okazałe. wink.gif

Tak więc. Moje pytanie brzmi, kiedy władze łaskawie zainteresują się tym fragmentem drogi!! Przecież nie dość że tam idzie sobie połamać nogi, zostać ochlapanym, wleźć w błoto czy kałuże, to jeszcze być zmuszony do chodzenia ulicą stwarza niebezpieczeństwo nie tylko dla pieszych ale także dla ruchu drogowego!!
Ja wiem, że Pan prezydent i jego świta ma dużo obowiązków i że zapewne nie chodzi piechotą ale na litość boską ile lat musi jeszcze upłynąć by taki chodnik wyremontować!!! To nie stało się dziś czy wczoraj!

P.S. Zauważyłem też dziś, że ciekawa sytuacja istnieje na odcinku ul Królowej Jadwigi od przystanku na Redenie (obok Lotosu) do świateł. Koleiny są tam nieziemskie i zbierają się w nich wieeeelkie kałuże. Każdy autobus jadący drogą, robi na całej długości wielką fontannę na prawie całą szerokość chodnika.

Pytanie co z tym fantem zrobią władze, trzeba zadać im w mailu..

syzio
Niby ruszyła Akcja Zima w DG, a wczoraj jak spadł śnieg i mróz w nocy był to SZKLANKA! Jakiś piasek czy sól by się przydała. Już chyba z 10 samochodów "tańczyło" ohmy.gif
marcin.p
CYTAT
Niby ruszyła Akcja Zima w DG, a wczoraj jak spadł śnieg i mróz w nocy był to SZKLANKA! Jakiś piasek czy sól by się przydała. Już chyba z 10 samochodów "tańczyło"

E no co Ty? Koło 20 wczoraj widziałem kilka "solniczek" ale chyba tylko sobie jeździły, bo jakoś nie było widać coś sypały. Czyżby oszczędności?
Kolejowa i otoczenie drazni mnie od zawsze. Poza tym taki widok wita gosci wysiadajacych na "dworcu". Wszystko tez ogladaja przejezdzajacy podrozni z okien pociagow.

Nie wiem kto uznal ze dalszy remont chodnika jest juz zbedny. Na DTŚ w tym miejscu jeszcze dlugo poczekamy a do tego czasu z tego chodnika nic nie zostanie. O tych krzakach i trawach pisalem kilka razy. Od lat nikt tego nie tknie.

Ale trafili idealnie z rozpoczeciem akcji "Zima". Jezdzily wieczorem solniczki ale na wiekszosci ulic byla gololedz.
Podobno niezle sie dzialo na S1 nad Pilsudskiego. Podobno tez obie drogi byly zablokowane ( wiele autobusow bardzo pospoznianych ) bo z wiaduktu wisial jakis samochod, ktory mogl spasc. Nie wiem ile samochodow uczestniczylo ale podobno sie "dzialo"
marcin.p
CYTAT
Podobno niezle sie dzialo na S1 nad Pilsudskiego. Podobno tez obie drogi byly zablokowane ( wiele autobusow bardzo pospoznianych ) bo z wiaduktu wisial jakis samochod, ktory mogl spasc. Nie wiem ile samochodow uczestniczylo ale podobno sie "dzialo"

Parę minut po pólnocy wracałem tamtędy do domu i w obie strony droga była juz przejezdna. I całkiem dobrze się jechało... Ale podobno "jedynka" i "krakowska" były nieźle "otłuczone"...
prezes
CYTAT(siara @ nie, 11 lis 2007 - 13:14) *
... Ale podobno "jedynka" i "krakowska" były nieźle "otłuczone"...

wracałem wczoraj z Krakowa i w Krzykawie w strone Olkusza ok. 18 dachowało BMW, niestety 1osoba zginęła.
Dami7
CYTAT(prezes @ nie, 11 lis 2007 - 13:50) *
wracałem wczoraj z Krakowa i w Krzykawie w strone Olkusza ok. 18 dachowało BMW, niestety 1osoba zginęła.

Jechałem do Olkusza około 17:30 - akcja ratownicza już była w toku! Ciekawostka - jak spod ziemi wyrosły piaskarki i zaczęły posypywać jezdnię. Szkoda, że o jednego nieboszczyka za późno...
Dave
Na przystanku tramwajowym "Gołonóg Manhatan" zmieniane są żółte barierki oddzialejące torowisko od jezdni na bardziej "antyprzejściowe" (takie "pionowe", białe). No ok - ale czemu one są białe a nie pomalowali ich od razu na żółto jak inne, albo czerwono, jak te blachy koło "Hetmana" i Alei Róż? :|
sa takie jak na przeciwko Damelu obok szkoly z tym ze tam sa zolte a teraz biale i czerwone slupki. No zle to wyglada. Dlaczego wszystkie barierki w miescie nie sa jednakowo pomalowane skoro i tak sa jeszcze rozne. Za kazdym razem inne. I dlaczego nie moga byc cale jednego koloru lacznie ze slupkami. A najlepiej metaliczne, srebrne, szare, ciemno zielone. Ostatnio coraz czesciej na drogach krajowych GDDKiA w wioskach montuje srebrne, metaliczne i wygladaja bardzo fajnie, nowoczesnie i gustownie. A takiej "wiochy" jak u nas nie ma nawet na wsiach wink.gif
bzenek
CYTAT(:) @ czw, 15 lis 2007 - 15:04) *
I dlaczego nie moga byc cale jednego koloru lacznie ze slupkami. A najlepiej metaliczne, srebrne, szare, ciemno zielone

Święte słowa. Te pstrokate strasznie rażą na Sobieskiego w centrum. A przecie pamiętamy jak prezydent Lipczyk opowiadał o Placu Wolności jako o "Salonie Miasta". I w tym salonie postawił taką tandetę rolleyes.gif

Trzeba przyznać, że koncepcja prezydenta Talkowskiego "miasto w kwiatach i kolorach" była niezwykle trafna. Wypracowanie jednolitej miejskiej estetyki jest niesłychanie potrzebne. Ten sam wzór małej architektury, wiat przystankowych, chodników itp. dobrze wpływa na wizerunek miasta przy znikomych kosztach. Niestety program ograniczył się do pary rabatek z kwiatkami i jak to w DG uległ zapomnieniu. huh.gif

Swoją drogą ekipa Talkowskiego zaraz po ogłoszeniu "miasta w kwiatach i kolorach" wybudowała nowe ogrodzenie wokół Liceum Plastycznego. Myślę, że jest to jedna z najbardziej obrzydliwych rzeczy w mieście.ohmy.gif
skoro juz przy temacie estetyki.
Dlaczego dalej nie pomalowano slupow wzdluz Pilsudskiego, Krolowej Jadwigi i Sobieskiego. Dlaczego one zostaly kiedys tak czesciowo pomazane biala farba. Wyglada to wszystko obrzydliwie. Ponad rok temu udalo sie pomalowac odcinek od targu do Golonoga. I na tym koniec. Ilez tysiecy mogloby to kosztowac? Wiem ze te slupy powiazane jakos z TŚ ale udalo sie zrobic ten jeden odcinek i od razu olbrzymia roznica. Teraz chyba duzo latwiej dodgadac sie z tramwajami jesli one sa przeszkoda, wkoncu posrednio miasto jest juz ich wlascicielem.

To miasto nie ma szczescia do dobrego gospodarza. Od zawsze zapuszczone i nikt nie zwraca uwagi na estetyke. Wielkie pieniadze ida nie wiadomo na co a brakuje na tak drobne sprawy, ktore tak wiele zmieniaja w wizerunku i powoduja ze wszyscy sie w nim lepiej czuja.
nareszcie zajela sie tym prasa

CYTAT

Mieszkańcy centrum mają dość kłopotów z niesfornymi kierowcami
dziś

Bloki przy ul. Królowej Jadwigi od strony Parku Hallera kilkadziesiąt lat temu były hotelami robotniczymi, a dziś stanowią oazę spokoju dla kilkuset dąbrowian.

Spokój ten od dłuższego czasu zakłócają jednak skutecznie kierowcy przyjeżdżający do dąbrowskiego oddziału PZU w budynku nr 8, a także inni, dla których parkowe skwery są najlepszym miejscem do zaparkowania.

Kłopoty lokatorów ciągną się już od kilku lat, a jednak mimo kolejnych zmian władz lokalnych nikt nie potrafił znaleźć rozwiązania tego problemu. Dlatego trudno się dziwić rozgoryczeniu dąbrowian, którzy cały czas muszą uważać, by nie wylądować pod kołami samochodów. A ruch jest tutaj ogromny i do południa, i w godzinach późniejszych.

Na nic zdają się napisy na ścianach bloków, zakazujące postoju przyjezdnym oraz zabezpieczenia zieleńców. Te zostały już dawno zniszczone.

- Mieliśmy tu kiedyś płotek, ale kierowcy go przewrócili. Potem staraliśmy się, żeby ten kawałek zieleni wśród drzew od strony parku został jakoś odgrodzony, by kierowcy nie mogli tutaj parkować i zawracać. Miało to być gotowe w zeszłym roku, ale skończyło się na obietnicach. Tymczasem tutaj wjeżdżają nawet lawety z rozbitymi autami, bo rzeczoznawcy muszą jakoś ocenić szkody, a droga jest przecież bardzo wąska. Jakby tego było mało dwa samochody się po prostu nie miną. Więc jak trafią się uparci właściciele czterech kółek i żaden nie chce ustąpić to mamy awanturę, wyzwiska, a często nawet interwencje straży miejskiej. Sami także musimy uciekać spod kół, bo jak nie to leci w naszym kierunku stek wyzwisk - podkreśla Romana Dzięcioł, lokatorka bloku nr 6 przy ul. Królowej Jadwigi.

Mieszkańcy narzekają, że miasto wyznaczyło dla klientów PZU zbyt mało miejsc do parkowania. Dziwią się także, dlaczego nie da się tutaj wprowadzić ruchu jednokierunkowego, co było już praktykowane przed laty i wypróbowane z sukcesem.

- W czasie, kiedy był remont PZU, dało się zrobić osobny wyjazd w ulice Królowej Jadwigi i nikt nie protestował. Teraz też trzeba byłoby zastosować takie rozwiązanie. Wyznaczyć osobne wyjazdy i po prostu wprowadzić ruch w jednym kierunku. To pomogłoby nam choć trochę. W naszych mieszkaniach nie da się nawet otworzyć okien, bo biegnie tędy linia tramwajowa, a do tego cały czas jeżdżą tiry. Kiedy byłem w magistracie kilka dni temu powiedziano mi, że ruchu ciężkich samochodów nie da się ograniczyć, bo to jest droga wojewódzka. Ale przecież żeby zabiegać o jakieś zmiany, inicjatywa powinna wyjść od urzędu, a więc lokalnych władz, bo my sami nic nie wskóramy - mówi Zbigniew Zatyj, mieszkaniec bloku nr 6.

Będą dodatkowe miejsca

Arkadiusz Grządziel
zastępca naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa UM:

Wprowadzenie ruchu jednokierunkowego wiąże się z wykonaniem dodatkowego punktu kolizyjnego w ciągu ul. Królowej Jadwigi i może być przyczyną powstawania niebezpiecznych sytuacji drogowych, co negatywnie wpłynie na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Obecnie trwa przejęcie przez gminę drogi wzdłuż bloków z tyłu PZU od Huty Mittal Steel Poland. Potem zastanowimy się nad możliwością przebudowy układu drogowego w tym rejonie, wraz z wyznaczeniem dodatkowych miejsc parkingowych. Będziemy rozważać także zwiększenie bezpieczeństwa ruchu drogowego poprzez wykonanie odgrodzenia tej drogi, co wyeliminuje rozjeżdżanie przyległego skweru. Jestem przekonany, że pozwoli to rozwiązać sporo problemów mieszkańców związanych z ruchem pod ich oknami.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni

pisalem o tym dawno temu. Ci co czasem odwiedzaja PZU wiedza o co chodzi. Naprawde czasami jest tam tragedia. Prawie wszyscy ignoruja zakaz ruchu ale co sie dziwic skoro nawet na 3Maja nikt tego nigdy nie kontroluje. Chyba wybudowano nowy parking ale to nie wiem czy dla mieszkancow czy pracownikow.
Dla "interesantow PZU" jest na 5 samochodow za postojem taxi. Postoj taxi jest 3 razy wiekszy i zawsze 3/4 wolnego. Wystarczy przesunac betonowe slupki i zaraz zrobi sie lepiej. W tym miejscu nie ma co inwestowac w parking bo tam powinny w przyszlsoci stanac nowe reprezantacyjne budynki.
marcin.p
A ja o "akcji zima"!
Ciekaw jestem jak zdaniem pracowników i szefostwa ALBY przebiega "akcja zima" w DG? Dzisiaj rano jak jechałem na 7 do pracy to jechało się max. 20-30km/h!!! Drogi były tak zawalone błotem pośniegowym, że tarło ono po podwoziu!! Z tego co wiem to w ciągu Piłsudskiego-Kr.Jadwigi-Sobieskiego droga powinna być czarna!! I co Szanowni Państwo z ALBY?

P.S. Niech UM jak najszybciej rozwiąże umowe z ALBĄ, niech nie wydaje za darmo naszych pieniędzy!
ALBA nic nie robi, więc myślę, że jest podstawa prawna do rozwiązania umowy

P.S.2 narzekamy na dąbrowskich drogowców ale jak ktos jeździ do/przez bedzin to u nas jest ameryka!!!
bzenek
CYTAT(siara @ pią, 16 lis 2007 - 19:11) *
Z tego co wiem to w ciągu Piłsudskiego-Kr.Jadwigi-Sobieskiego droga powinna być czarna!!

Nie wypuszczałem się dziś z domu to nie wiem jak było faktycznie. W Gołonogu nie wyglądało najgorzej. Ale z tego co kojarzę to jedyną drogą w regionie utrzymywaną "na czarno" ma być autostrada A4.

Więc wypada raczej przyjąć do wiadomości, że jest zima, zacisnąć zęby i cieszyć się z nadchodzącego Bożego Narodzenia smile.gif
marcin.p
Ja rozumiem nawet to, że to błoto leży, ale niech jeżdżą, niech bedzie ich widać. A ja cały ten ciąg zjechałem i nie widziałem ani jednego pługa, ani jednego.
Co do "czarności" to w zeszłym roku UM opublikował wykaz, w którym było, że Piłsudskiego, Kr.Jadwigi, Sobieskiego miała byc odśnieżana na czarno. A jak jest w tym roku to nie wiem.
syzio
Ja już wcześniej wypowiedziałem się o "Akcji Zima"
Żenada, Żenada, Żenada huh.gif
szer
A tam żenada... Fajnie wyglądała ulica Ludowa gdy szedłem rano do szkoły (ok. 7.40)... Samochody jechały wolniej niż 10km/h... Dało sięnormalnie przejść... Ale fakt, drogi są bardzo słabo odśnieżone... Niektóre chyba przejechali, bo są dziwnie czarne...
syzio
Ja idąc na przystanek przez ul. Ludową o mało bym się nie zabił.
Bartek
Poranny korek na DK1 przed remontowanym mostem za salonem Mercedesa też był fajny biggrin.gif

Ja dzisiaj trochę jeździłem po naszym mieście i nie widziałem ani jednego pługu :) Przed blokiem też nie odśnieżone nie mówiąc już o posypaniu piachem :)

Ogólnie rzecz biorąc katastrofa :/
marcin.p
Co prawda to nie o DG bezpośrednio, ale pewno u nas też się tak dzieje.
Kiedyś koleżanka z pracy, której mąż jest policjantem będzińskiej drogówki opowiadała nam taką oto sytuację. Mróz, snieg sypie, drogi nieodśnieżone, skute lodem, ludzie dzwonia na policję i straz miejską, więc patrol policji zostaje wysłany do firmy zajmującej sie odśnieżaniem, by sprawdzić co się tam dzieje. Okazało się, że 4 panów zamiast odśnieżac drogi siedzi sobie w cieplutkim biurze i gra w karty. Panowie dostali mandaty i nagle przypomnieli sobie za co dostają pieniądze
Mam nadzieję, że oprócz mandatu dostali też wypowoiedzenia!!

P.S. może jest na forum ktoś z alby i zabierze głos w tej sprawie
mały
Ja tam jechałem o 9 przez Piłsudskiego, K.J., Sobieskiego do Będzina i było czarno. Natomiast w Będzinie dużo zajeżdżonego śniegu. Nie dramatyzujmy, tymbardziej, że śnieg padał całą noc i ranek. To nie jest tak hop siup i droga czarna. (Nie wiem jak było o 7 ale te 20km/h to chyba trochę przesadzone).
marcin.p
CYTAT
Nie dramatyzujmy, tymbardziej, że śnieg padał całą noc i ranek

ALBA ma pracować 24h/d!!! Ja rozumiem że śnieg padał i nie dawali rady. Ale wiesz dlaczego nie dawali rady? Bo ich nie było na drodze!!!

CYTAT
To nie jest tak hop siup i droga czarna.

Jeżeli jeden z warunków umowy jest taki, że mają zapewnic "czarną" drogę, to mają "stanąć na głowie" a droga ma byc czarna. Przecież mogą puścic tyle pługów i piaskarek aby jechały za sobą w odstępach kilkuminutowych. Jeśli nie są w stanie się wywiązac z warunków umowy, powinna byc kara

CYTAT
(Nie wiem jak było o 7 ale te 20km/h to chyba trochę przesadzone).

Nie jest przesadzone!!! Jechałem w kolumnie kilku-kilkunastu samochodów i miejscami osiągało sie "zawrotną" prędkość 30km/h!!

mały
CYTAT(siara @ nie, 18 lis 2007 - 00:17) *
Jeżeli jeden z warunków umowy jest taki, że mają zapewnic "czarną" drogę, to mają "stanąć na głowie" a droga ma byc czarna. Przecież mogą puścic tyle pługów i piaskarek aby jechały za sobą w odstępach kilkuminutowych.

Zwykle jest to tak skonstruowane, że droga ma być czarna np. godzinę po ustaniu opadów. A swoją drogą czasem trochę przyprószy i kierowcy jadą 20km/h wszyscy jednym pasem. dry.gif
bzenek
CYTAT(siara @ pią, 16 lis 2007 - 21:35) *
Kiedyś koleżanka z pracy (...) opowiadała nam taką oto sytuację.

Taa... dostali mandaty za grę w karty smile.gif
Że też koleżanka się nie wstydzi takich bajek opowiadać smile.gif

W zasadzie nie mam zdania o efektach akcji zima. Ani jest źle, ani dobrze.
Tak tylko przypomnę, że miasto jest dość duże i jak pług pojedzie odśnieżać do Błędowa albo Trzebiesławic to go parę godzin nie ma w centrum.
syzio
CYTAT(bzenek @ czw, 22 lis 2007 - 13:32) *
W zasadzie nie mam zdania o efektach akcji zima. Ani jest źle, ani dobrze.
Tak tylko przypomnę, że miasto jest dość duże i jak pług pojedzie odśnieżać do Błędowa albo Trzebiesławic to go parę godzin nie ma w centrum.

Płace Wymagam! mad.gif Miasto podpisało umowę na odśnieżanie wszystkich dróg, a nie jakiegoś skrawka na zad...u! angry.gif To jest nie do pomyślenia by na drogach w tak wielkim mieście było lodowisko ohmy.gif
marcin.p
CYTAT
CYTAT(siara @ pią, 16 lis 2007 - 21:35)
Kiedyś koleżanka z pracy (...) opowiadała nam taką oto sytuację.

Taa... dostali mandaty za grę w karty
Że też koleżanka się nie wstydzi takich bajek opowiadać

Bzenek naucz się czytać i wyciągac wnioski z tego co czytasz!!! Czyżbyś chodził na wagary w klasach 1-3? I wtedy byś zrozumiał, że mandaty dostali nie za grę w karty a za to, że "dopuścili" doo tego co się wtedy działo... Ale pod jaki paragraf zostało to podciągnięte to nie wiem
bzenek
CYTAT(syzio @ czw, 22 lis 2007 - 16:23) *
Płace Wymagam! mad.gif Miasto podpisało umowę na odśnieżanie wszystkich dróg, a nie jakiegoś skrawka na zad...u!

Generalnie masz rację ale nie wiemy jaką umowę podpisało miasto z Albą. Może DG wymaga odśnieżenia na drugi dzień po opadach śniegu ? smile.gif

CYTAT(siara @ czw, 22 lis 2007 - 18:01) *
Bzenek naucz się czytać i wyciągac wnioski z tego co czytasz!!! Czyżbyś chodził na wagary w klasach 1-3? I wtedy byś zrozumiał, że mandaty dostali nie za grę w karty a za to, że "dopuścili" doo tego co się wtedy działo... Ale pod jaki paragraf zostało to podciągnięte to nie wiem

Bo widzisz nie ma takiego paragrafu "pod który by to podpadało" i cała ta historia jest wyssana z palca koleżanki. Brak odśnieżonych dróg nie jest wykroczeniem. Policjanci mogli co najwyżej troskliwie zapytać co słychać u odśnieżających. smile.gif

PS. A skąd wiesz Siara, że te klasy 1-3 nie są jeszcze przede mną ?
marcin.p
CYTAT
Bo widzisz nie ma takiego paragrafu "pod który by to podpadało"

A z jakiego są karani właściciele posesji, którzy nie odśnieżą chodnika? Zawsze mozna pod to podciągnąc! A jak się nie godzą to niech nie przyjmuja i sąd tę sprawę oceni!

CYTAT
PS. A skąd wiesz Siara, że te klasy 1-3 nie są jeszcze przede mną ?

To wypraw jakąś imprezkę dla forumowiczów jak będziesz "pasowany na ucznia"!!! smile.gif wink.gif
bzenek
CYTAT(siara @ pią, 23 lis 2007 - 17:42) *
A z jakiego są karani właściciele posesji, którzy nie odśnieżą chodnika? Zawsze mozna pod to podciągnąc! A jak się nie godzą to niech nie przyjmuja i sąd tę sprawę oceni!

Podciągnąć ? Ależ Ty masz podejście do prawa - zupełnie jak minister Ziobro rolleyes.gif

Właściciele posesji karani są na podstawie Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach. Zgodnie z tą ustawą za porządek i czystość na drogach publicznych odpowiada zarządzający drogą.

Czyli, w ogromnym uproszczeniu, policjanci Twojej koleżanki za nieodśnieżoną drogą mogli ukarać mandatem będzińskiego dyrektora Zarządu Dróg (czy jak się to tam nazywa). Natomiast firma X odśnieżała drogę na podstawie odrębnej umowy z tymże Zarządem Dróg.

Policja może pomagać, sugerować, informować, dokumentować pracę firmy X ale absolutnie nie jest stroną w umowie i nie ma żadnej możliwości egzekwowania warunków tej umowy (np. jakości odśnieżania).
marcin.p
Czyli jak ja nie odśnieżę chodnika przed domem to mnie się ukarze? A jak ALBA daje ciała na całej linii i to nie po raz pierwszy i jeszcze bierze za to kase z urzedu to jest ok?

bzenek
CYTAT(siara @ nie, 25 lis 2007 - 20:23) *
Czyli jak ja nie odśnieżę chodnika przed domem to mnie się ukarze? A jak ALBA daje ciała na całej linii i to nie po raz pierwszy i jeszcze bierze za to kase z urzedu to jest ok?

Nie jest OK, ale od wyegzekwowania warunków umowy od ALBY jest urząd miasta. Brak realizacji umowy zawartej między podmiotami gospodarczymi nie jest przestępstwem ani wykroczeniem. Na Albę żaden akt prawny nie nakłada obowiązku utrzymania dróg w mieście Dąbrowa Górnicza. W związku z tym policja i prokuratura nie mają tu nic do roboty.
ze strategii:

CYTAT
SŁABOŚCI

W1 Zły stan techniczny układu drogowego

W2 Zła geometria dróg i skrzyżowań (brak wydzielonych lewo- i prawoskrętów na
skrzyżowaniach z sygnalizacjami powodujący wydłużenie czasu oczekiwania i
blokowanie użytkowników ruchu wlotów na skrzyżowaniach)

W3 Brak skoordynowanej sygnalizacji świetlnej umożliwiającej sterowanie ruchem z
zastosowaniem tzw. ?fali?

W4 Brak centralnego systemu zarządzania oraz monitorowania sygnalizacji świetlnych w
miejskim ruchu drogowym

W5 Mała liczba skrzyżowań ?samoregulujących? o ruchu okrężnym typu rondo

W6 Zły stan techniczny skrzyżowań tramwajowych z drogowymi oraz przejazdów
kolejowych

W9 Niewystarczające nakłady finansowe na modernizację i rozbudowę istniejącej sieci
drogowej

W10 Brak stabilnego mechanizmu finansowania budowy i modernizacji miejskiego
układu komunikacyjnego

W11 Zły stan techniczny wiaduktów drogowych w ciągu drogi DK-94

W12 Brak alternatywnych dróg wewnętrznych powodujący duże natężenie ruchu w
istniejącym układzie drogowym oraz jego przyspieszoną degradację (np.: ul.
Roździeńskiego, Tworzeń)

W13 Niedostateczna ilość połączeń podstawowego układu drogowego miasta z sieciami
dróg krajowych

W15 Brak koordynacji rozkładów jazdy komunikacji publicznej organizowanej w mieście
przez PKP, KZK GOP i Tramwaje Śląskie

W16 Niedokończone inwestycje w rozbudowę układów drogowych na terenie miasta (np.
Podlesie, Aleja Zagłębia Dąbrowskiego, Myśliwska)

W17 Brak dostatecznej ilości miejsc parkingowych w pobliżu miejsc przesiadkowych
(centrum miasta, dworce kolejowe)

W18 Brak wewnętrznych obwodnic miasta dla dzielnic ościennych (Tucznawa,
Trzebiesławice, Ząbkowice, Łosień)

W20 Bardzo mała liczba miejsc parkingowych zlokalizowanych w centrum miasta oraz
przy terenach rekreacyjnych

no wreszcie zauwazyli szczegolnie brak lewoskretow. A najciekawsze ze sami ciagle zabieraja lewe pasy i przeznaczaja tylko do skretu

CYTAT
PRZEDSIĘWZIĘCIA STRATEGICZNE
W DZIEDZINIE PRIORYTETOWEJ:
?SPRAWNOŚĆ TRANSPORTU I KOMUNIKACJI?

Opracowanie miejskiego, długookresowego planu remontów dróg

Budowa parkingów samochodowych wokół obszarów i miejsc
rekreacji

Budowa wielopoziomowego parkingu w centrum miasta

Organizacja bezpiecznych parkingów rowerowych w centrum miasta,
przy urzędach oraz budynkach użyteczności publicznej

Budowa lub wydzielenie dróg dla rowerów wzdłuż głównych ciągów
komunikacyjnych miasta

Przebudowa skrzyżowania ul. Piłsudskiego i Tysiąclecia

Budowa chodników w dzielnicach miasta

Budowa punktów przesiadkowych dla mieszkańców podróżujących
różnymi środkami transportu.

Budowa drogi szybkiego ruchu po wschodnich terenach miasta ?
kierunek A4 ? A1 ? Zawiercie

Budowa Drogowej Trasy Średnicowej (DTŚ) na odcinku droga A1 ?
ul. Sobieskiego

Budowa układu komunikacyjnego łączącego drogę krajową nr 1
z obiektami Arcelor Mittal Poland S.A.

Budowa bezkolizyjnych skrzyżowań

Przebudowa DK-94 na odcinku od DK-86 (Szpital Górniczy) do
DK-1

Przebudowa skrzyżowania ul. Katowicka ? ul. Staszica

Przebudowa skrzyżowania drogi 790 z ul. Koksowniczą

Przebudowa ul. Strzemieszyckiej

Budowa dwupoziomowych węzłów drogowych w ciągu dróg DK-1
i DK-4

Przebudowa wiaduktu drogowego w ciągu DK-94 nad drogą 790

Modernizacja dróg dojazdowych do "Euroterminalu" w Sławkowie
w ciągu ulic: Rodzinnej, Rudnej, Strzemieszyckiej, DW 790

Budowa układu drogowego dla auto-terminalu Staszic

Wyznaczenie i przygotowanie terenów handlowych i usługowych
wokół węzłów transferowych

Budowa bezprzewodowych systemów sterowania ruchem drogowym

Organizacja centrum zarządzania ruchem drogowym

Zmiana organizacji komunikacji autobusowej w dzielnicach miasta:
Błędów, Łęka, Marianki, Ząbkowice

Budowa obwodnicy drogowej wokół zakładów Arcelor Mittal
Poland S.A.

Budowa wschodniej obwodnicy miasta
Obwodnica Tucznawy

Obwodnica Ząbkowic

Budowa drogi klasy ?Z? ? Sławków ? Kuźnica Warężyńska ?
Siewierz

Przebudowa układu komunikacyjnego: Centrum ? Zielona ? Pogoria

Budowa układu komunikacyjnego Pogoria III ? Zielona ?
Korzeniec

Dobudowanie odcinka drogi łączącej ulice Piłsudskiego i 11
Listopada na wysokości stacji paliw

Wytyczenie ścieżek rowerowych łączących centrum miasta z
terenami rekreacyjnymi (Pustynia Błędowska, Pogoria I, II, III, IV,
Jura Krakowsko- Częstochowska, obszary leśne o charakterze
ochronnym, Dolina Białej Przemszy)

Budowa układu komunikacyjnego w Parku Hallera

no wow smile.gif
ile sie uda zrealizowac do 2020
Dave
Maaaatko! Aaale ambitne cele, z których połowa i tak nie będzie zrealizowana! laugh.gif
W tych punktach w/w to ciągle tylko budowa i przebudowa - szczególnie dróg. Jak by to wszystko zostało zrealizowane, to nic by w mieście nie było tylko idelane drogi, ronda, skrzyzowania i obwodnice! Same drogi, z których moim zdaniem połowa (REALNIE rzecz ujmując!) nie jest wcale tak pilnie potrzebna a w dodatku mało prawdopodobna do powstania!

PS. Czemu kilka punktów jest tutaj wymienioncyh dróg, które już są lub są akurat modernizowane? Szczególnie mam na myśli dojazd do Euroterminala i drogi w Strzemieszycach... dry.gif
bzenek
CYTAT(Dave @ pon, 26 lis 2007 - 19:24) *
PS. Czemu kilka punktów jest tutaj wymienioncyh dróg, które już są lub są akurat modernizowane? Szczególnie mam na myśli dojazd do Euroterminala i drogi w Strzemieszycach... dry.gif

Chwyt marketingowy. Zawsze to powiększa rozmach strategii i pozwala mieć pewność, że coś z niej zostanie zrealizowane. smile.gif
Od kilku miesiecy na glownych ulicach montowano slupki (glownie na skrzyzowaniach), takie jak na drogach krajowych czy wojewodzkich. Troche dziwnie to wyglada i jaki jest cel. Maja na sobie herg miasta. Do tego teraz widze ze na slupach na bocznych ulicach umieszczaja takie male fajne tabliczki. Jednak sa delikatne i chyba dlugo nie powisza. A na nich herb miasta, chyba 7 cyfrowy numer referencyjny a po nim 6 cyfrowy numer drogi zakonczony litera.
Do tego ponownie wykonywane sa jakies pomiary. A byly juz na poczatku roku czy pod koneic poprzedniego. Malowali takie zolte krzyzyki na skrzyzowaniach a teraz maluja je znowu i wwiercaja metalowe kolka "punkt pomiarowy". Czy to do tego wielkiego programu kanalizacji czy co innego?

No ale te tabliczki na slupach najciekawsze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.