Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
vacu
CYTAT(:) @ pon, 23 sie 2010 - 23:55) *
Przed domkami, na zakonczeniu Al. Zaglebia Dabrowskiego niedawno postawili barierke energochlonna. Stala z tydzien i juz ktos ja skasowal, razem z ogrodzeniem. Resztki rozebrali.

Było o tym ostatnio w PDZ, pijany kierowca bodajże Pandy toto skasował. Mieszkańcy tej okolicy wg. gazety domagają się postawienia... ekranu akustycznego, który miałby "łapać" samochody laugh.gif
xMarcinx
Wiedzieli gdzie się budują biggrin.gif
:)
A ja mam uwage do remontu Al. Roz. Nigdy nie moze byc idealnie. Najpierw od strony Nemo zamontowali te bialo-czerwone barierki, wygladajace jak w czsach PRLu. W tej chwili, brakuje juz wielu lancuszkow. Chyba tego tak nie odbiora? Po drugiej stronie ulicy zamontowali teraz zupelnie inne, zolte. W calym centrum powinny byc jednolite, a tu na jednej ulicy po dwoch stronach, w nieduzym odstepie czasu zamontowali inne. To byly osobne przetargi i wykonawcy.
Bartek
Nie wiem jaki terminy mają na budowie tego mini ronda, miejsc parkingowych i nowej drogi na Manhattanie, ale pracowali dzisiejszej nocy o godz. 3 rano smile2.gif
mgmisiek
CYTAT(Bartek @ sob, 28 sie 2010 - 09:31) *
Nie wiem jaki terminy mają na budowie tego mini ronda, miejsc parkingowych i nowej drogi na Manhattanie, ale pracowali dzisiejszej nocy o godz. 3 rano smile2.gif

Jeżeli dobrze pamiętam to mają skończyć do 31.08.
Mały77
CYTAT(mgmisiek @ sob, 28 sie 2010 - 12:04) *
CYTAT(Bartek @ sob, 28 sie 2010 - 09:31) *

Jeżeli dobrze pamiętam to mają skończyć do 31.08.

Rok szkolny się zaczyna więc koło szkoły musi być porządek;)
Jaymz
Tak wszystko robią szybciutko i nawet ładnie to może wyglądać, szkoda tylko że ładny wygląd to tylko jedna strona medalu. Nie zaprzeczę nowe parkingi powstały, lecz wielka szkoda że władze miasta zapomniały o tym że istnieje blok przy ulicy Leśnej 3 a na przeciw niego mnóstwo miejsca które można byłoby wykorzystać pod budowę jeszcze jednego parkingu. Można by pomyśleć że parking powstały przy blokach Leśna 5 oraz 7 jest wystarczający na całą ulicę, lecz realia są takie, że część miejsc będzie blokowana przez osoby przyjeżdżające na Orlik lub tez przez samochody osób które w ogóle nie mieszkają na tej ulicy. Tak więc problem braku wolnych miejsc raczej nie zostanie do końca rozwiązany.
Oczywiście Wydział Inwestycji twierdzi że budowa parkingu we wspomnianym wcześniej miejscu była planowana lecz okazało się że jest to "teren prywatny", oczywiście wychodzi na to że po co wykazać trochę dobrej woli i odkupić grunt pod budowę, żeby żaden z mieszkańców miasta nie był poszkodowany. Jednym słowem Mieszkańcy ulicy Leśnej 3 zostali potraktowani przez Władze Miasta jak tzw. "ludzie czwartej kategorii". Ciekawe tylko jak zaistniała sytuacja ma się do znanych, zapewne wszystkim mieszkańcom, obietnicom wyborczym rozwiązania problemu braku miejsc parkingowych w Mieście.
Kamil_
Wziąłeś pod uwagę, że właściciel tego terenu nie chce go odsprzedać lub żąda zbyt wielkiej sumy jak na wartość tego kawałka gruntu? Nie wszystko jest takie proste jak się nam wydaje.
Jaymz
CYTAT(Kamil_ @ sob, 28 sie 2010 - 23:45) *
Wziąłeś pod uwagę, że właściciel tego terenu nie chce go odsprzedać lub żąda zbyt wielkiej sumy jak na wartość tego kawałka gruntu? Nie wszystko jest takie proste jak się nam wydaje.

Oczywiście że wziąłem to pod uwagę, ale zwróć uwagę na to że jak już coś się robi na taka skalę to należało by to robić dobrze a nie "na czas" (żeby tylko zdążyć przed 1 września)
Drugą sprawa jest to że mieszkańcy czekali na jakąkolwiek inwestycje w sprawie parkingów prawie że 20 lat, czyli na kolejną inwestycje przyjdzie poczekać drugie tyle, jeśli oczywiście w ogóle takowa będzie miała miejsce.
Poza tym każdy wie jak wyglądała sytuacja przed budowa jeśli nie było miejsca to ludzie musieli z konieczności, bo przecież nie dla własnej przyjemności, parkować na trawnikach a wiadomo jak one potem wyglądały - błoto, koleiny i oczywiście jakiejkolwiek zieleni brak. A jeśli byłby zbudowany parking to i na zieleń znalazłoby się miejsce.
Jeśli chodzi o cenę tego gruntu to na pewno nie jest on wart aż nie wiadomo jakiej kwoty, poza tym zawsze istnieje coś takiego jak zamiana gruntu - dlatego pisałem o odrobinie dobrej woli która urzędnicy mogliby wykazać.
Mały77
CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 00:50) *
Oczywiście że wziąłem to pod uwagę, ale zwróć uwagę na to że jak już coś się robi na taka skalę to należało by to robić dobrze a nie "na czas" (żeby tylko zdążyć przed 1 września)
Drugą sprawa jest to że mieszkańcy czekali na jakąkolwiek inwestycje w sprawie parkingów prawie że 20 lat, czyli na kolejną inwestycje przyjdzie poczekać drugie tyle, jeśli oczywiście w ogóle takowa będzie miała miejsce.
Poza tym każdy wie jak wyglądała sytuacja przed budowa jeśli nie było miejsca to ludzie musieli z konieczności, bo przecież nie dla własnej przyjemności, parkować na trawnikach a wiadomo jak one potem wyglądały - błoto, koleiny i oczywiście jakiejkolwiek zieleni brak. A jeśli byłby zbudowany parking to i na zieleń znalazłoby się miejsce.
Jeśli chodzi o cenę tego gruntu to na pewno nie jest on wart aż nie wiadomo jakiej kwoty, poza tym zawsze istnieje coś takiego jak zamiana gruntu - dlatego pisałem o odrobinie dobrej woli która urzędnicy mogliby wykazać.

No tak - przecież trzeba będzie przejść do samochodu jakieś 50 metrów - beee władza, nie myśli o mieszkańcach wink.gif
Moim zdaniem parkingów jest wystarczająco dużo tylko jak to zwykle w naszym kraju każdy by chciał mieć samochód pod oknem - przecież jak można iść 50-100 do samochodu?
I tak źle i tak niedobrze.
vacu
CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 00:50) *

To i tak nie masz źle bo jest chociaż plac, na którym może parking powstać. W mojej okolicy miejsca nawet nie widzę a co dopiero planów. A październik się zbliża i kolejny etap wojny o miejsce do czerwca sad.gif
mgmisiek
Myślę, że miejsc parkingowych będzie wystarczająco, ale z lenistwa pewnie ludzie dalej będą parkować na trawie, bo auto przecież musi stać pod oknem smile2.gif
Jaymz
CYTAT(mały77 @ nie, 29 sie 2010 - 07:15) *
No tak - przecież trzeba będzie przejść do samochodu jakieś 50 metrów - beee władza, nie myśli o mieszkańcach wink.gif
Moim zdaniem parkingów jest wystarczająco dużo tylko jak to zwykle w naszym kraju każdy by chciał mieć samochód pod oknem - przecież jak można iść 50-100 do samochodu?
I tak źle i tak niedobrze.

CYTAT(mgmisiek @ nie, 29 sie 2010 - 16:22) *
Myślę, że miejsc parkingowych będzie wystarczająco, ale z lenistwa pewnie ludzie dalej będą parkować na trawie, bo auto przecież musi stać pod oknem smile2.gif

Co wy z tymi odległościami? Czy w tym co pisałem pojawiło się cokolwiek o tym czy trzeba będzie dojść 50 czy 100 metrów? Bo jakoś nie miałem niczego takiego na myśli, chodzi tylko o to że jak pisałem wcześniej jak coś robić to dobrze i przede wszystkim z głową.
A jeśli chodzi o parkowanie ma "trawnikach" to wątpię aby ktoś był tak odważny po otwarciu drogi.
Przecież służby straży miejskiej spać nie będą. Wiadoma sprawa że teraz budowa musi się trochę zwrócić a z czego najłatwiejsza kasa, oczywiście z mandatów.
mgmisiek
Ja tam się ciesze z kawałka trawnika. Wolę kawałek zieleni, niż kawałek wybetonowanego placu.

A co do tej SM to w sumie fakt. Teraz nie będzie wytłumaczenia, że nie ma gdzie zostawić auta.

Jedyne co jest trochę dziwne to nie dociągnięcie chodnika do końca w stronę bloku nr 3 - no chyba, że w późniejszym terminie coś tu jeszcze zrobią.
Jaymz
CYTAT(mgmisiek @ nie, 29 sie 2010 - 17:49) *
Ja tam się ciesze z kawałka trawnika. Wolę kawałek zieleni, niż kawałek wybetonowanego placu.

A co do tej SM to w sumie fakt. Teraz nie będzie wytłumaczenia, że nie ma gdzie zostawić auta.

Jedyne co jest trochę dziwne to nie dociągnięcie chodnika do końca w stronę bloku nr 3 - no chyba, że w późniejszym terminie coś tu jeszcze zrobią.

A tak co do tego chodnika to się zgadzam, co prawda drugi etap prac obejmuje remont całej Leśnej, a dokładnie zmianę nawierzchni i zamkniecie jej od strony 11-go Listopada - ma być drogą dojazdową do budynków, ale wątpię że wtedy przedłużą ten chodnik.

A jeśli o SM chodzi i o wytłumaczenia to też zależy czy wszystkie auta się na tym parkingu zmieszczą.
mgmisiek
CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 19:10) *
A tak co do tego chodnika to się zgadzam, co prawda drugi etap prac obejmuje remont całej Leśnej, a dokładnie zmianę nawierzchni i zamkniecie jej od strony 11-go Listopada - ma być drogą dojazdową do budynków, ale wątpię że wtedy przedłużą ten chodnik.

A jeśli o SM chodzi i o wytłumaczenia to też zależy czy wszystkie auta się na tym parkingu zmieszczą.

Właśnie też słyszałem o remoncie Leśnej kiedyś. Nie wiesz może kiedy ma ten etap wystartować?
Może dorobią jakieś miejsca parkingowe dlatego nie dojechali z chodnikiem do końca.

A no i przydało by się przedłużenie chodnika idącego od manhatanu w stronę bloków damelowskich bo i tak tam będzie wydeptana ścieżka smile2.gif
Jaymz
CYTAT(mgmisiek @ nie, 29 sie 2010 - 22:44) *
CYTAT(Jaymz @ nie, 29 sie 2010 - 19:10) *

Właśnie też słyszałem o remoncie Leśnej kiedyś. Nie wiesz może kiedy ma ten etap wystartować?
Może dorobią jakieś miejsca parkingowe dlatego nie dojechali z chodnikiem do końca.

A no i przydało by się przedłużenie chodnika idącego od manhatanu w stronę bloków damelowskich bo i tak tam będzie wydeptana ścieżka smile2.gif

A gdzie nie będzie wydeptanej ścieżki? Przecież ludzie nie poruszają się wyłącznie jak Pacman:P o czym jak zawsze projektanci zapominają.

Jeśli chodzi o to kiedy ma wystartować renowacja Leśnej to powiem szczerze że nie pamiętam dokładnie ale jeśli nie zaraz po zakończeniu budowy drogi to jakoś w najblizszym czasie. Prace renowacyjne maja dotyczyć też całości osiedla Sikorskiego.

Z drugiej strony ciekawi mnie to gdzie mają zamiar usytuować jeszcze inne parkingi bo wg. zapewnień będących w projekcie wszystkich nowych miejsc ma być ok 1200.
mawwm
a kiedy "renowacja" Starego Gołonoga? Od frontu kosteczka, a podwórka zaniedbane, pozwoliłem sobie napisać do vice prezydenta Gocyły:
"Szanowny Panie Prezydencie,
jako mieszkaniec budynku przy ulicy Kasprzaka 8 w Dąbrowie Górniczej informuję Pana i podległe Panu służby o tragicznym stanie chodnika (vide załączone fotografie). Budynek zamieszkują osoby starsze oraz niepełnosprawne, poruszanie się po chodniku jest dla nich bardzo trudne, przejazd wózków dziecięcych również do najłatwiejszych nie należy. Budynek ten, najprawdopodobniej jedyny w mieście nie posiada drogi dojazdowej, uniemożliwia to dojazd karetek pogotowia i pojazdów transportowych. Posesja nie posiada ani jednego miejsca parkingowego.
Apeluję do Władz Miasta o remont chodnika i zbudowanie miejsc parkingowych. Informuję, że we własnym zakresie mieszkańcy okolicznych Wspólnot Mieszkaniowych wykonali ogrodzenie śmietnika, Władze Miasta i ADM od kilku lat przerzucały na siebie tą inwestycję, a śmieci z pojemnika wiatr rozwiewał po okolicznych zieleńcach. Remont chodnika i budowa parkingu przerasta możliwości finansowe Wspólnoty Mieszkaniowej Kasprzaka 8.
Proszę w imieniu mieszkańców o umożliwienie nam dojścia do miejsca zamieszkania bez ryzyka połamania nóg."

Uploaded with ImageShack.us
Bartek
Tylko na mój gust to teren nie należy do miasta i pewnie bez szans na remont.
marcin.p
Od frontu może i kosteczka, ale tylko z jednej strony osiedla. Po drugiej stronie to nawet od frontu jest bur... znaczy się nieład.

Bartek teren na tym osiedlu w większości należy do MZBM-u czyli do miasta
mawwm
CYTAT(Bartek @ czw, 02 wrz 2010 - 10:09) *
Tylko na mój gust to teren nie należy do miasta i pewnie bez szans na remont.

teren (chodnika) należy do wspólnoty ale istnieje pojęcie drogi koniecznej i skoro udostępniamy swój teren na dojście do dalszej części osiedla to może miasto poczuje się odpowiedzialne za jego stan. Wszak wybory "za pasem" wink.gif

Uploaded with ImageShack.us

i przy okazji, podpisujmy petycję:
Tiry na tory
Reaper
Powie mi ktoś o co chodzi z ulicą Zakładową, biegnącą wzdłuż Pogorii, w stronę Piekła? Po każdym deszczu tworzy się tam Pogoria 5... Jest całkiem głęboko, a jeżeli ktoś o tym nie wie, to może tam nieźle polecieć :/
Mały77
CYTAT(Reaper @ nie, 05 wrz 2010 - 22:42) *
Powie mi ktoś o co chodzi z ulicą Zakładową, biegnącą wzdłuż Pogorii, w stronę Piekła? Po każdym deszczu tworzy się tam Pogoria 5... Jest całkiem głęboko, a jeżeli ktoś o tym nie wie, to może tam nieźle polecieć :/

Zdecydowanie - jechałem w niedzielę rano i Pogoria 5 sad.gif
Jeżeli ktoś czyta z UM to może czas się tym zająć?
signaal
CYTAT(Mały77 @ pon, 06 wrz 2010 - 16:34) *
CYTAT(Reaper @ nie, 05 wrz 2010 - 22:42) *

Zdecydowanie - jechałem w niedzielę rano i Pogoria 5 sad.gif
Jeżeli ktoś czyta z UM to może czas się tym zająć?

Przy następny spotkaniu z nowym akwenem wystarczy zadzwonić do Straży Miejskiej (986 sprawdziłem, działa na komórkach). Powinno pomóc.
CYTAT

Z zakrętu w Dąbrowie auta wylatują jak z procy

Anna Dziedzic

Dzisiaj 03:01:02 , Aktualizacja dzisiaj 06:03:10
Aż 25 razy tylko w ciągu minionego pół roku kierowcy wypadali z bardzo ostrego i niebezpiecznego łuku na dąbrowskim odcinku drogi krajowej nr 94 (kilkaset metrów od wjazdu na krajówkę z drogi 790).

Zakręt znają dobrze zwłaszcza mieszkańcy Olkusza, którzy tędy dojeżdżają do aglomeracji , albo mieszkańcy Śląska i Zagłębia, którzy tą drogą jadą na Jurę. Zarządcą drogi jest miasto.

- Wystarczy, że spadnie minimalny deszcz, a kierowcy od razu wypadają z tego zakrętu i lądują na barierach. I nikt mi nie wmówi, że to tylko wina prędkości - denerwuje się Piotr Rynkowski z Olkusza, który pokonuje tę trasę dwa razy dziennie.

Przed dwoma tygodniami w tym miejscu z zakrętu wypadł ogromny tir. Złamał się i wbił w okalające drogę ekrany dźwiękochłonne. Ogromna wyrwa w ekranach straszy do dziś. W
weekend kolejna osoba roztrzaskała się w tym miejscu. Co najmniej kilka razy w roku ekipa dąbrowskich drogowców musi naprawiać tam bariery. W zeszłym roku zginął tu człowiek. Najgorzej jest na dwóch pasach w kierunku Katowic. Sami sprawdziliśmy. Nie dość że na samym łuku są pokaźne koleiny, to przy deszczowej pogodzie właśnie te koleiny "wypychają" wręcz auta na sąsiedni pas. Nawet przy ograniczonej do 50 km/h prędkości, jaka tam obowiązuje.

- Kiedyś na tym łuku była przewiązka podczas remontu wiaduktu, na który się wjeżdża po minięciu łuku. Ciężkie auta, które tędy jeździły, wyżłobiły wtedy koleiny praktycznie w poprzek drogi. Do tej pory nikt tego nie zmienił i właśnie w tym miejscu po tych koleinach najlepiej "wylatuje się" z wiaduktu - przekonuje inny kierowca.

Zresztą wystarczy się rozejrzeć - w promieniu kilkudziesięciu metrów widać powyginane na wszystkie strony bariery, a wzdłuż pobliskiego wiaduktu całe mnóstwo fragmentów zderzaków, które pozostały po licznych kolizjach.

Przebudowali

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad w Katowicach też przebudowywała bardzo kolizyjny układ drogowy.

Tak się stało prawie dziesięć lat temu z bardzo niebezpiecznym ostrym zakrętem w Brudzowicach na DK nr 1. Przebudowano tam wszystko, włącznie z osią jezdni oraz na nowo wyprofilowano łuk jezdni. - To były dla nas ogromne koszty, ale opłacało się, bo teraz zniwelowaliśmy zagrożenie. Na pewno droga jest tam bezpieczniejsza - mówi Dorota Marzyńska, rzeczniczka GDDKiA.

Będą pieniądze, będzie remont

Rozmowa z Bartoszem Matylewiczem z biura prasowego dąbrowskiego Urzędu Miejskiego

Czy zamierzacie poprawić stan drogi w okolicy feralnego łuku na DK 94?

Znamy to miejsce i wiemy, że jest bardzo niebezpieczne. Dlatego też złożyliśmy do Ministerstwa Infrastruktury odpowiedni wniosek o dofinansowanie generalnego remontu całego odcinka DK 94 od Dąbrowy do Sławkowa. Nasz wniosek jest obecnie na drugim miejscu listy rezerwowej, czyli dostaniemy pieniądze, jeśli ze swoich projektów zrezygnują z jakichś powodów dwie inne gminy.
Nasz wniosek opiewa na około 200 mln zł.

Na razie jednak pieniędzy na przebudowę drogi brak.

Jeśli nie dostaniemy tych pieniędzy, to postaramy się w ramach bieżącego utrzymania dróg poprawić nawierzchnię na tym feralnym zakręcie. Jednak gruntowny remont to ogromne koszty, na które obecnie nie mamy pieniędzy. Będzie natomiast remontowany wiadukt leżący w pobliżu. Przygotowujemy się do przetargu.

Rozmawiała: Anna Dziedzic

Kiedys czytalem w BIPiw o planach przebudowy DK94 i taka ciekawostka - w planach jest wezel na Wojska Polskiego.
Ogloszono przetarg na przebudowe przejazdu przez tory na rondzie "Merkury".
Po wymianie kawalka asfaltu na Al. Roz zmieniono oznakowanie poziome. Dawniej skrecajac w prawo z Pilsudskiego w Krolowej Jadwigi prawy pas byl odddzielony ciagla linia. Od dlugiego czasu jest juz przerywana i jest dosc niebezpiecznie, bo wiekszosc jakby zmiany nie zauwazyla.

Rondo w centrum korkuje sie nadal przez nowa sygnalizacje na Augustynika. Po wakacjach wrocily korki na Kolejowej i znowu trzeba stac od dworca.
Reaper
CYTAT(:) @ czw, 16 wrz 2010 - 22:52) *
Rondo w centrum korkuje sie nadal przez nowa sygnalizacje na Augustynika. Po wakacjach wrocily korki na Kolejowej i znowu trzeba stac od dworca.

Co do Augustyniaka.. Wracałem dzisiaj przez centrum ok 17:20 i lewej strzałce w Augustyniaka bardzo spodobał się kolor czerwony :/ Kilka zmian świateł do jazdy na wprost i wszyscy z lewoskrętu zrezygnowali i pojechali prosto.

Moim zdaniem światła w tym miejscu to jedna wielka pomyłka!!
olo
CYTAT(Reaper @ pią, 17 wrz 2010 - 22:51) *

Co do Augustyniaka.. Wracałem dzisiaj przez centrum ok 17:20 i lewej strzałce w Augustyniaka bardzo spodobał się kolor czerwony :/ Kilka zmian świateł do jazdy na wprost i wszyscy z lewoskrętu zrezygnowali i pojechali prosto.

Pomyłka? To czysta głupota. Czekam, aż ktoś pójdzie po rozum do głowy, stworzy inicjatywę obywatelską i zlikwiduje te światła wraz z zablokowaniem krzyżówki.
Master
Swiatła dla pieszych powinny zostac , ale przejazd przez tory zamknąc
Mały77
CYTAT(olo @ sob, 18 wrz 2010 - 00:51) *

Pomyłka? To czysta głupota. Czekam, aż ktoś pójdzie po rozum do głowy, stworzy inicjatywę obywatelską i zlikwiduje te światła wraz z zablokowaniem krzyżówki.

No to co - petycja na petycje.pl?
mgmisiek
CYTAT(Mały77 @ sob, 18 wrz 2010 - 08:29) *
CYTAT(olo @ sob, 18 wrz 2010 - 00:51) *

No to co - petycja na petycje.pl?

Ehhhh - mogę tylko napisać - a nie mówiłem? - To było pewne, że tak będzie. Myślę, że trochę za późno na petycje bo światła już stoją i chyba nikt się nie odważy ich zlikwidować przynajmniej przed wyborami ;)
A rzeczywiście najlepiej się tam jeździło jak przejazd przez tory był zamknięty.
olo
Do kiedy ulicę Korczaka z ul. Przmysłową (Krasińskiego) łączył przejazd po byłym nasypie kolejowym kierowcy jadący od Korczaka naturalnie zwalniali (górka) i rozglądali siępo okolicy. Po ostatniej odnowie tego przejazdu zauważyłem, że kierowcy jadący Przemysłową w Krasińskiego nie za bardzą wiedzą co robić, gdy ci z Korczaka dość szybko wyjeżdżają z "przewiązki". Może trzeba zorganizować tam ruch? Mnie przyszedł do głowy taki pomysł. krzyżówka
prezes
ja tam często jeżdże przemysłową od garaży na wprost.... 8 na 10 osób jadących od korczaka wymusza przejazd nie patrząc w prawo.
kwintosz
Przed przebudową, owszem było wąsko ale z reguły jeździło się powoli i uważnie a poprzednie rozwiązanie miało jedną wielką zaletę: z daleka było widać że coś jedzie od góry. Jak drogę obniżyli to niestety za dobrego widoku to tam nie ma. Jak dla mnie spieprzone totalnie to rozwiązanie jest. Ktoś kto wpadł na ten kolejny w DG genialny komunikacyjny pomysł powinien zostać chyba noblistą.
Reaper
A co z remontem ulicy Roździeńskiego? Podobno maja ją zamykać, będzie objazd przez Ząbkowice i ogólny armagedon. A kiedy?
luket
Władze samorządowe postanowiły się wykazać na 2 miesiące przed wyborami. Na Łukasińskiego/Chopina powstają 3 (słownie trzy) nowe miejsca parkingowe, podobnie na Żeromskiego nowych miejsc jest 5. Słuszną linię ma nasza władza wink.gif
cery
Na rondzie przy merkurym przed remontem był wydzielony pas do skrętu w prawo do centrum. Po remoncie jest linia przerywana; efekt - każdy samochód na rondzie zatrzymuje pas prawy i środkowy, a nie jak dotychczas tylko środkowy. Upłynnili ruch, nie ma co. Kolejny kandydat do nagrody.
xMarcinx
CYTAT(cery @ czw, 23 wrz 2010 - 18:54) *
Na rondzie przy merkurym przed remontem był wydzielony pas do skrętu w prawo do centrum. Po remoncie jest linia przerywana; efekt - każdy samochód na rondzie zatrzymuje pas prawy i środkowy, a nie jak dotychczas tylko środkowy. Upłynnili ruch, nie ma co. Kolejny kandydat do nagrody.

Też miałem o tym pisać.. niema co trzeba kupować automaty
Tez o tym kiedys pisalem. Zacytuje sam siebie tongue.gif

Po wymianie kawalka asfaltu na Al. Roz zmieniono oznakowanie poziome. Dawniej skrecajac w prawo z Pilsudskiego w Krolowej Jadwigi prawy pas byl odddzielony ciagla linia. Od dlugiego czasu jest juz przerywana i jest dosc niebezpiecznie, bo wiekszosc jakby zmiany nie zauwazyla.

vacu
CYTAT(:) @ czw, 23 wrz 2010 - 20:24) *
Tez o tym kiedys pisalem. Zacytuje sam siebie tongue.gif

I tak lepsze to niż jak przez jakiś czas nie było w ogóle linii. Wtedy wielu jeździło na pamięć w prawo na centrum bez patrzenia a wielu z ronda zjeżdżało bezpośrednio na prawy pas (jak na zwykłym rondzie). Naprawdę się dziwię, że się obeszło bez jakiegoś wypadku.

BTW - już po wakacjach a jak na razie nie spełnia się czarny scenariusz dotyczący skrzyżowania Królowej Jadwigi z Augustynika (m.in. przeze mnie mocno prorokowany rolleyes.gif ). Jadący prosto z centrum karnie ustawiają się na prawym pasie i jest lekki korek ale bez dramatu. Do skrętu w lewo jeszcze nie czekałem dłużej niż dwie zmiany świateł (chyba raz się zdarzyło). Fakt, że ostatnio późno tamtędy jeżdżę i nie wiem jak jest w okolicach 15-16. Chyba ktoś się przyłożył do algorytmu świateł, poza jedną wpadką (przez dwie zmiany nie zapaliło się zielone do lewoskrętu więc w końcu pojechałem prosto) działają bez zarzutu.
Reaper
A nowy słup na fotoradar koledzy i koleżanki już widzieli? Za skrzyżowaniem Piłsudskiego - Wiśniowa/Kasprzaka, w stronę centrum, przed pierwszymi pasami.

Miejsce dobre, z górki, będą punkty i kasiorka.
Adams
CYTAT(Reaper @ czw, 23 wrz 2010 - 23:30) *
A nowy słup na fotoradar koledzy i koleżanki już widzieli? Za skrzyżowaniem Piłsudskiego - Wiśniowa/Kasprzaka, w stronę centrum, przed pierwszymi pasami.

Miejsce dobre, z górki, będą punkty i kasiorka.

ja nie widzialem (dzieki za cynk)
moim skromnym zdaniem tam moze sie bardziej przydac niz przy kosciele w centrum
mgmisiek
Pewnie ten co stał przy kościele przenieśli bo tam już zniknął.
CYTAT

Dąbrowa Górnicza: Uwaga na fotoradary!

Dzisiaj 14:14:52 , Aktualizacja dzisiaj 15:00:01
Zdjęcie dokumentujące przekroczoną prędkość dozwoloną na jezdni i do tego kara finansowa nie są z pewnością dla kierowców miłym wspomnieniem. Teraz warto na dąbrowskich ulicach uważać jeszcze bardziej, bo stacjonarny maszt fotoradaru został przeniesiony z ul. Królowej Jadwigi w okolice skrzyżowania ul. Piłsudskiego z Kasprzaka w dzielnicy Gołonóg.

Będzie działał najpóźniej za dwa tygodnie. Skąd ta zmiana? Bo na skrzyżowaniu ul. Królowej Jadwigi i Augustynika, w centrum miasta, uruchomiona została sygnalizacja świetlna. Tak więc kierowcy i tak zmuszeni są do większej ostrożności i zdjęcia nogi z gazu.

- W rejonie ulicy Piłsudskiego i Kasprzaka są dwa przejścia dla pieszych, dlatego zdecydowaliśmy się właśnie na taką lokalizacją fotoradaru - mówi Mariusz Gadowski, inspektor sekcji fotoradarów i wykroczeń Straży Miejskiej. - Została uzgodniona z policją, która potwierdziła, że tutaj jest wiele kolizji, zdarzają się także potrącenia pieszych. Nie jest po prostu bezpiecznie. Trwają tam ostatnie prace, związane z podłączeniem zasilania - dodaje.

Nie ma także co liczyć na to, że zniknie dotychczasowy maszt z ul. Królowej Jadwigi, usytuowany przy jezdni prowadzącej w kierunku Redenu i Zagórza. Nadal będzie "przestrzegał" kierowców przed zbyt szybką jazdą. Podobnie jak dwa kolejne maszty przy ul. Piłsudskiego w Gołonogu. - Mają działać przede wszystkim prewencyjnie i spełniają swoją rolę. Tam, gdzie są rozlokowane od 2008 roku nie było bowiem wypadków, ani innych poważnych zdarzeń w ruchu drogowym - podkreśla Wojciech Kubik, starszy inspektor sekcji fotoradarów i wykroczeń Straży Miejskiej. - To, jak zachowują się kierowcy na drogach sprawdzamy także na terenie całego miasta. Ostatnio mieliśmy sygnały o niebezpiecznej jeździe z Błędowa, z ul. Żołnierskiej. I rzeczywiście. Sprawdzając prędkość 23 września i w poniedziałek, okazało się, że kierowcy nie stosują się do ograniczenia prędkości do 40 km/h. Około dwudziestu jechało co najmniej dwa razy szybciej - dodaje.
W tym roku fotoradar Straży Miejskiej wykonał 380 zdjęć, potwierdzających zbyt szybką jazdę kierowców. Od 2008 r. w sumie strażnicy nałożyli natomiast 1769 mandatów.
Reaper
CYTAT(Reaper @ śro, 22 wrz 2010 - 23:45) *
A co z remontem ulicy Roździeńskiego? Podobno maja ją zamykać, będzie objazd przez Ząbkowice i ogólny armagedon. A kiedy?

CYTAT

KR / sosnowiec. info.pl

Od 14 października zamknięcie ulicy Tworzeń

Za tydzień, od 14 października, na odcinku od al. Piłsudskiego do ul. Roździeńskiego zostanie zamknięta na ok. 10 miesięcy ulica Tworzeń w Dąbrowie Górniczej. Zamknięcie ulicy związane jest z realizacją zadania uporządkowanie gospodarki wodno - ściekowej w gminie.

Ruch zostanie skierowany na trasę objazdową wiodącą przez al. Piłsudskiego, S - 1, DK - 94, DW - 790, ul. Gołonoską i ul. Ząbkowicką. Zakaz ruchu nie będzie dotyczył autobusów komunikacji miejskiej oraz dojazdów do posesji
signaal
CYTAT
Podobnie jak dwa kolejne maszty przy ul. Piłsudskiego w Gołonogu. - Mają działać przede wszystkim prewencyjnie i spełniają swoją rolę. Tam, gdzie są rozlokowane od 2008 roku nie było bowiem wypadków, ani innych poważnych zdarzeń w ruchu drogowym - podkreśla Wojciech Kubik, starszy inspektor sekcji fotoradarów i wykroczeń Straży Miejskiej.

Tiaaa, nie było wypadków wink.gif Czyli mam omamy i to rozbudowane.
Master
pamietam ze na wiosne 2009 przy McDonaldzie 3 dni pod rząd były stłuczki / wypadki na skrzyzowaniu
mgmisiek
CYTAT(Master @ pią, 08 paź 2010 - 10:08) *
pamietam ze na wiosne 2009 przy McDonaldzie 3 dni pod rząd były stłuczki / wypadki na skrzyzowaniu

Daleko szukac nie trzeba. Dwa dni temu koło godziny 20 przy wjeździe na manhattan stało czerwone Punto po jakiejś stłuczce.
signaal
Wygląda na to, że ktoś kłamie. Pytanie kto - my w trójkę czy dąbrowska Straż Miejska. wink.gif
bzenek
CYTAT(signaal @ pią, 08 paź 2010 - 15:59) *
Wygląda na to, że ktoś kłamie. Pytanie kto - my w trójkę czy dąbrowska Straż Miejska. wink.gif

Na szczęście chyba wszyscy macie rację smile2.gif

Pewnie kolizja nie jest wypadkiem ani "poważnym zdarzeniem drogowym". smile2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.