Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
olo
CYTAT(Leszek @ śro, 15 lut 2012 - 16:14) *
Widać otrząsnęli się z szoku biggrin.gif
Ja jechałem około 10.

Wyjeżdżałem kilka po piątej i może Piłsudskiego nie była cała czarna ale dwa skrajne pasy przyzwoite jak na tę porę i opady.
vacu
CYTAT(Slyzaba @ śro, 15 lut 2012 - 14:21) *
Musiałeś jakoś pechowo trafić ;-). Ja przed 30min przejeżdżałem przez DG i byłem pozytywnie zdziwiony. Główne drogi w pełni czarne.

Tylko - choć może się nie znam na taktyce akcji "zima" - imho jeżeli nie da się zapewnić "czarnych" dróg - a przy ciągłych i mocnych opadach jak dziś się nie da - to pługi powinny tylko zapewnić przejezdność i zjechać też na boczne drogi - choćby tylko po to aby zapewnić przejezdność. Przejechałem się właśnie po DG i dopóki jechałem np. Królowej Jadwigi to było OK ale już zjechanie w jakąś boczną ulicę i mam śnieg ponad poziom zderzaka a więc robię za pług :/ Trochę lipa, bo na głównej ulicy przejadę luksusowo a rąbnę w drzewo na bocznej wink.gif Poza tym obok kościoła mijałem dwa pługi jadące obok siebie - jak dla mnie kolejny bezsens, imho robi się tak w takich warunkach, że zapewnia się porządny stan jednego pasa a drugi pług udrażnia w tym czasie gdzie indziej.
olo
Mały traktorek właśnie skończył udrażniać uliczki os. Kasprzaka od strony Kosmonautów
PS. Koledzy to jest żywioł. Obserwowałem dziś od godz. 6:00 walkę ze śniegiem na parkingu Pogorii i Obi. Walczył duży pług i mały traktor do po 8:00. Dam głowę, że wielu klientów narzekało, że nikt w tej Pogorii nie potrafi porządku z parkingiem zrobić.
Master
godzina 20 całe centrum białe, razem z rondem w centrum, nie widac nawet gdzie krawezniki
endriu
Jak Alba nie wyrabia z odśnieżaniem, to może zawołać fotografa?

pozdr...
Leszek
Myślisz, że przyleci z łopatą z zeszłego roku? laugh.gif
endriu
laugh.gif Myślę, że fotograf nie przyleci, gdyż jego "formacja" strzeliła sobie ostatnio w...łopatę smile.gif

Ja wożę w autku łopatę (sorry z powtórzenia) i jestem panisko (tu trochę przesadziłem) laugh.gif

Oby do wiosny...

pozdr...
kwintosz
Mam świetną wiadomość smile2.gif cool.gif

CYTAT
Aktualizacja list rankingowych projektów konkursowych w ramach VIII Priorytetu POIiŚ

06.03.2012

Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej, jako Instytucja Pośrednicząca we wdrażaniu Priorytetów VI ? VIII Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko informuje o aktualizacji list rankingowych projektów wybieranych w trybie konkursowym w ramach VIII Priorytetu POIiŚ.

Aktualizacja wynika ze zwiększenia alokacji dostępnej dla projektów konkursowych w związku z zastosowaniem aktualnego kursu EUR/PLN, a także uwzględnia dodatkowe środki przyznane w ramach Krajowej Rezerwy Wykonania i Dostosowania Technicznego dla działania 8.2.
Konkurs 8.1 Bezpieczeństwo ruchu drogowego

zwiększono dofinansowanie ze środków UE dla projektów:

? Gmina Miasto Grudziądz, Przebudowa ul. Paderewskiego na odcinku od przejazdu PKP do granic miasta,
? Miasto Kalisz, Przebudowa DK nr 12 w Kaliszu wraz ze skrzyżowaniami na odcinku ul Łódzkiej ? od mostu na rzece Swędrni do granicy miasta,

oraz przeniesiono na listę podstawową o obniżonym dofinansowaniu najwyższej sklasyfikowany projekt rezerwowy:

? GDDKiA, Budowa kładki dla pieszych w km 692+200 drogi krajowej nr w miejscowości Jawornik.

Konkurs 8.2 Drogi krajowe poza siecią TEN-T

? Miasto Gliwice, Przebudowa wiaduktu drogowego nad linią kolejową PKP Gliwice - Opole w ciągu Alei Jana Nowaka Jeziorańskiego (DK - 88) w Gliwicach,
? Miasto Dąbrowa Górnicza, Przebudowa drogi krajowej nr 94 na terenie Miasta Dąbrowy Górniczej,
? Miasto Poznań, Przebudowa węzła Antoninek w ciągu ul. Warszawskiej w Poznaniu (DK 92),
? Miasto Krosno, Przebudowa i rozbudowa obwodnicy miasta Krosna w ciągu drogi krajowej nr 28 na odcinku od km 226+594 do km 237+962 wraz z dobudową drugiej jezdni,

oraz przeniesiono na listę podstawową najwyższej sklasyfikowany projekt rezerwowy:

? Miasto Kielce, Rozbudowa ul. Ściegiennego w ciągu drogi krajowej nr 73w Kielcach

Konkurs 8.3 Rozwój Inteligentnych Systemów Transportowych

zwiększono dofinansowanie ze środków UE dla projektu o obniżonym dofinansowaniu:

? M. St. Warszawa, Zintegrowany System Zarządzania Ruchem w m.st. Warszawie w okresie 2011-2014

Konkurs 8.4 Bezpieczeństwo i ochrona transportu lotniczego

? Port Lotniczy Gdańsk Sp. z o.o., Zakup systemów do kontroli bezpieczeństwa pasażerów i bagażu w Porcie Lotniczym w Gdańsku,
? Międzynarodowy Port Lotniczy im. Jana Pawła II Kraków - Balice Sp. z o.o., Poprawa bezpieczeństwa ruchu lotniczego w MPL Kraków - Balice dzięki rozbudowie infrastruktury Portu,

oraz przeniesiono na listę podstawową najwyższej sklasyfikowany projekty rezerwowy:

? Port lotniczy Szczecin - Goleniów Sp. z o.o., Montaż systemu naziemnego oznakowania nawigacyjnego CAT II na lotnisku Szczecin ? Goleniów.

Przyznane kwoty dofinansowania ze środków UE dla projektów z list podstawowych są zgodne z zawartymi i aneksowanymi umowami o dofinansowanie projektów i wynikają z sukcesywnej realizacji inwestycji.

Źródło: http://www.transport.gov.pl/

Zadanie więc jest na liście podstawowej, z wnioskowaną kwotą 164 576 715,73 PLN i przyznaną kwotą dofinansowania 164 576 715,73 PLN!!! smile.gif
mały
a wiadomo który odcinek DK 94 ma być remontowany w ramach tego projektu?
kwintosz
Nie wiem co UM wpisał we wniosku, ale mowa była o całej DK 94 od Sosnowca aż po granice ze Sławkowem.
kolek
94 ma byc robiona w obu kierunkach rozumiem ?
bzenek
CYTAT(kolek @ nie, 11 mar 2012 - 14:31) *
94 ma byc robiona w obu kierunkach rozumiem ?

Na razie inwestycja jest dość tajemnicza ale chyba tak. smile.gif

Dużo mówiło się o nowym węźle z ulicą Wojska Polskiego. Choć trudno sobie to w tym miejscu wyobrazić.

Mam nadzieję, że dobudują też pasów do skrętów na skrzyżowaniu pod Mikrohutą i z ul. Tysiąclecia.
Leszek
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...ogach,1,4,20955

CYTAT
27.03.2012, Dąbrowa Górnicza
Za dużo świateł na dąbrowskich drogach?
Agnieszka Stefaniak-Zubko/sosnowiec.info.pl

W Dąbrowie Górniczej znów toczy się dyskusja na temat sygnalizacji świetlnej, która zdaniem jednych, jedynie tamuje ruch na centralnych ulicach miasta, zdaniem drugich – sprzyja bezpieczeństwu pieszych i kierowców.

Temat wywołał radny Szymon Widera, który chciał poznać zdanie Andrzeja Poprawy, komendanta dąbrowskiej policji na temat drogowych utrudnień. - Z jaką prędkością byśmy nie jechali na przykład ulicą Królowej Jadwigi, prawie zawsze będziemy stać na czerwonym świetle. Czy zamiast tego, nie można by zsynchronizować świateł, tak by powstała tzw. „zielona fala”? Jak można upłynnić uliczny ruch? - dopytywał najmłodszy radny.

Zdaniem szefa dąbrowskich stróżów prawa recepta jest prosta. - Zlikwidować światła – radził pół żartem pół serio komendant Poprawa, zaznaczając że policja jedynie opiniuje decyzje podejmowane przez Wydział Komunikacji w dąbrowskim magistracie.

Przypomnijmy, że temat zmian organizacyjnych na głównych ulicach miasta pojawił się jeszcze pod koniec 2010 r., gdy na ulicy Kościuszki uruchomiono światła, które miały ułatwić wyjazd z nowej drogi prowadzącej przez Park Hallera do hali sportowej.

Zdaniem Grzegorza Jaszczury, radnego minionej kadencji dąbrowskiego samorządu, poruszanie się po centrum miasta to po prostu droga przez mękę. Aby zilustrować swoją tezę, były radny wraz ząbkowickim działaczem Dawidem Kmiotkiem, przeprowadził eksperyment. - Sprawdziliśmy, ile traci mieszkaniec Dąbrowy Górniczej chcący przejechać samochodem przez miasto głównymi ulicami. Okazało się, że trasę liczącą 7,1 km, wiodącą od skrzyżowania ulicy Legionów Polskich, alei Róż i DK 94 do zjazdu na trasę S-1 pokonuje się w 25 minut. Po drodze mijamy dziesięć skrzyżowań i cztery fotoradary. Dodatkowo musimy się jeszcze liczyć z ograniczeniami prędkości oraz mijać wolno jadące „eL-ki”. Z naszych pomiarów wynika, że średnia prędkość na tej trasie, tuż po godzinach popołudniowego szczytu to 17 km/ h – wylicza na swoim blogu Grzegorz Jaszczura.

Tymczasem zdaniem urzędników budowa każdej sygnalizacji świetlnej działającej w mieście jest poprzedzona wnikliwymi analizami m.in.: natężenia ruchu, wypadków i przepustowości miejsca, w której ma ona stanąć. Dodatkowo sygnalizatory pracują w systemie akomodacyjnym i są wyposażone w detektory ruchu. Wywołują one zielone światło dla najbardziej obciążonego wlotu oraz decydują o wydłużeniu go dla pojazdów dojeżdżających do skrzyżowania. Wyjątkiem są godziny szczytu, gdy każdy wlot skrzyżowania jest podobnie obciążony. Wówczas światła działają w cyklu zbliżonym do trybu stałoczasowego.

Odpowiadając na interpelację radnego Widery, Paweł Gocyła, zastępca prezydenta miasta przypomina także, że synchronizacja sygnalizacji świetlnej została przeprowadzona na skrzyżowaniu ulic Piłsudskiego i Granicznej oraz Piłsudskiego i Poniatowskiego. - Aby synchronizacja była w pełni pomocna dla kierujących, każdy z nich musi jechać z prędkością nie przekraczającą 50 km/ h. Dodatkowo wszyscy kierujący powinni ruszać jednocześnie - podkreśla prezydent.

paw74
CYTAT(Leszek @ wto, 27 mar 2012 - 13:48) *
http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...ogach,1,4,20955

Zdaniem szefa dąbrowskich stróżów prawa recepta jest prosta. - Zlikwidować światła – radził pół żartem pół serio komendant Poprawa, zaznaczając że policja jedynie opiniuje decyzje podejmowane przez Wydział Komunikacji w dąbrowskim magistracie.

bardzo ciekawe podejście komendanta, na co dzień tez tak żartuje ze swoimi podwładnymi? to jak prowadzi dąbrowską policję ? a co on może wiedzieć jak się jeździ po Dąbrowie, tyle chyba co do pracy i z pracy. z tego co mi wiadomo to nie jest mieszkańcem Dąbrowy

teraz przyjdzie pewnie kolej na demontaż świateł i znowu ktoś weźmie za to kasę
Leszek
No wiesz, jeśli chodzi o likwidację świateł, to to nie jest do końca żart - znam co najmniej dwa przypadki, kiedy w czasie remontów światła wyłączano i korki były znacznie mniejsze.

Co do synchronizacji wspominanych w artykule dwóch skrzyżowań - raczej nie jest ustawiona na jazdę z prędkością 50 km/h sad.gif Jechałem dziś od Gołonoga około 13, stałem na czerwonym przy policji jako pierwszy, ruszyłem i dojechałem do targu nie przekraczając 50 - i czekałem prawie minutę, aż się zaświeci zielone...
Przed czwartą za to faktycznie zielone zapaliło się, zanim dojechałem do targu, ale ruch był taki, że nie wiem, czy do 30 udało mi się rozpędzić.
vacu
CYTAT(Leszek @ wto, 27 mar 2012 - 16:09) *
No wiesz, jeśli chodzi o likwidację świateł, to to nie jest do końca żart - znam co najmniej dwa przypadki, kiedy w czasie remontów światła wyłączano i korki były znacznie mniejsze.

Ja dodam jeszcze jedno - jakaś moda zapanowała na montowanie świateł przy każdym dyskoncie vide przeypadek intermarche na mydlicach, jeszcze sklep zaknięty a światła już są, dlaczego o durny sklep ma być tamowany ruch co 200m? To samo np. Lidl na 11 listopada, nie rozumiem po co tam te światła, fakt, może i dramatyczne korki tam się nie tworzą ale sensu świateł tam nie widzę... Z drugiej strony na skrzyżowaniu Kościuszki z Przybylaka światła akurat może i mogłyby pomóc a tam ich nie ma... Bez ładu i składu, jest to chyba na zasadzie takiej, że jak sklep płaci to trzeba brać bez zastanowienia czy ma to sens.
Leszek
Światła przy sklepach to faktycznie bzdura - a te na 11 Listopada to już w ogóle, biorąc pod uwagę, że działają non-stop i zdarzyło mi się nieraz w środku nocy stać i czekać na zielone na przelocie. Najprościej byłoby po 21 (kiedy zamykają Lidla) włączać pulsujące, ale na to jakoś nikt nie wpadł (zresztą w DG chyba żadne światła nie są w nocy przełączane na pulsujące). Drugim możliwym rozwiązaniem byłoby stałe zielone dla 11 Listopada, a zielone dla wyjeżdżających z boku uaktywniane tylko nadjeżdżającym samochodem.

Wracając jeszcze do artykułu - pan eks radny też koszałki-opałki plecie, żeby bardziej dramatycznie brzmiało, 10 skrzyżowań ze światłami wychodzi mi tylko przy policzeniu jako pierwszych świateł, na których startował (co dla mnie jest trochę bez sensu) i świateł na skrzyżowaniu Kościuszki/Dąbrowskiego jako dwóch oddzielnych. W ogóle pomysł, żeby jechać do S1 przez Kościuszki to jakiś absurd (widać też dla udramatyzowania) - w końcu od skrzyżowania Aleja Róż/Legionów wystarczy zjechać Aleją Róż w dół i na rondzie skręcić w prawo, omijając centrum, 4 skrzyżowania ze światłami i fotoradar (fotoradary też zapewne dla lepszego dramatycznego opisu są policzone wszystkie, mimo, że jadąc tą trasą w jedną stronę mamy wycelowane w siebie tylko dwa). W dodatku skoro skarży się, że jedzie się wolno, fotoradary nie powinny mieć żadnego znaczenia, prawda?
sandwich
Światła są bez sensu na Kościuszki i na Królowej Jadwigi z Augustynika.

Żółte śiwatła pulsują na Legionów i Aleji Róż do 6 rano.
DG_User
Co do świateł przy Lidlu na 11 Listopada, to kiedyś działały one tak, że w nocy cały czas było czerwony i zielone zapalało się w momencie, gdy ktoś podjeżdżał. Nie rozumiem dlaczego to zostało zmienione.
Generalnie te światła powinny być wyłączane na noc oraz powinny dostać zielone strzałki w prawo. Wiecie może, gdzie tego typu sprawy można zgłaszać?
Leszek
W Dąbrowie? Nigdzie laugh.gif

Chociaż z drugiej strony - władza forum czyta, może coś dotrze wink.gif
mgmisiek
Moim zdaniem wszystkie światła w DG powinny w nocy pulsować pomarańczowo. Często jeżdżę przez DG po północy i strzela mnie jak stoję na każdych światłach, a żadnego auta wokoło. Czy istnieje jakiś racjonalny powód, że te światła są włączone po 22 i że czerwone pali się na głównym kierunku? Czy te skrzyżowania są aż tak niebezpieczne i trudne do pokonania w nocy (przy prawie zerowym natężeniu ruchu i tramwaju raz na 3 godziny) że światła muszą działać?
vacu
CYTAT(DG_User @ wto, 27 mar 2012 - 21:39) *
Co do świateł przy Lidlu na 11 Listopada, to kiedyś działały one tak, że w nocy cały czas było czerwony i zielone zapalało się w momencie, gdy ktoś podjeżdżał. Nie rozumiem dlaczego to zostało zmienione.
Generalnie te światła powinny być wyłączane na noc oraz powinny dostać zielone strzałki w prawo. Wiecie może, gdzie tego typu sprawy można zgłaszać?

Ten "patent" to najgorszy pomysł z możliwych. Podobne rozwiązanie mijam codziennie w Szopienicach, normalnie pali się czerwone ale jak dojeżdżasz zapala się zielone (o ile nikt nie przechodzi). Czasem 50 a czasem kilka metrów przed skrzyżowaniem. Problem polega na tym, że jak zauważyłem, Ci co jeżdżą tam stale już nie zwalniają przed światłami, bo wiedzą, że zaraz zapali się zielone (i tak jest w 9/10 przejazdów), czerwone nie oznacza bowiem koniecznie pieszego na jezdni - grozi to tragedią jeżeli ten pieszy w końcu się na jezdni znajdzie a ktoś się zagapi, ze dwa razy widziałem ostre hamowanie. Ktoś powie, że jak masz czerwone to masz stać - racja, tylko natura ludzka jest jaka jest więc po co prowokować niepotrzebne niebezpieczeństwo? Jak ktoś wyląduje na wózku to raczej ma głęboko w ... że miał rację i był na pasach.
bzenek
CYTAT(sandwich @ wto, 27 mar 2012 - 19:27) *

Ja tam sobie chwalę światła koło Augustynika. W końcu można normalnie przejść przez pasy dla pieszych. smile.gif

Na Kościuszki tez jest OK. Swiatła bardzo przytemperowały kierowców lecacych z góry z wariacką prędkością.

Generalnie zapraszam wszystkich do wysiądnięcia z auta i popatrzenia z punktu widzenia pieszego.

Od razu spada poziom agresji. Zwłaszcza, że jest wiosna. wub.gif
Leszek
Na skrzyżowaniu z Augustynika wystarczyłyby światła na przycisk dla pieszych. I zamknięcie przejazdu przez tory.

Światła na Kościuszki - pieszym bardziej sprzyjają (chociaż nie przesadzałbym, że było tam tak tragicznie, przechodziłem nieraz przed zrobieniem świateł), ale dla kierowców to jakiś koszmar - skręcając w lewo z Dąbrowskiego stoi się pierwszy raz na czerwonym przed skrętem i drugi raz zaraz po skręcie, bo drugie zielone zapala się dopiero po chwili (zapewne tak samo jest, jeżeli ktoś jadąc z dołu chce skręcić do parku albo z parku wyjechać w lewo). Ale to, że odpowiednie zsynchronizowanie świateł w Dąbrowie nie jest możliwe przekonujemy się już od dawna
sandwich
CYTAT(bzenek @ śro, 28 mar 2012 - 20:04) *
CYTAT(sandwich @ wto, 27 mar 2012 - 19:27) *

Ja tam sobie chwalę światła koło Augustynika. W końcu można normalnie przejść przez pasy dla pieszych. smile.gif

Na Kościuszki tez jest OK. Swiatła bardzo przytemperowały kierowców lecacych z góry z wariacką prędkością.

Generalnie zapraszam wszystkich do wysiądnięcia z auta i popatrzenia z punktu widzenia pieszego.

Od razu spada poziom agresji. Zwłaszcza, że jest wiosna. wub.gif

Oj tam , oj tam.

Nie mam samochodu i poruszam się per pedes, albo komunikacją miejską. Dalej uważam, że kilka lat temu bez świateł jeździło się lepiej i sprawniej. Patrzę z punktu widzenia pasażera autobusu.
bzenek
CYTAT(sandwich @ śro, 28 mar 2012 - 19:30) *
Nie mam samochodu i poruszam się per pedes, albo komunikacją miejską. Dalej uważam, że kilka lat temu bez świateł jeździło się lepiej i sprawniej. Patrzę z punktu widzenia pasażera autobusu.

A ile przybyło samochodów przez te kilka lat ? wink.gif

U mnie pod blokiem za ostatnie 5-6lat nastąpił przyrost o 100%.

Za kilka lat będzie kolejne 100% i tak wszystko stanie w jednym wielkim korku. Nawet benzyna po 8zł tego nie zatrzyma.

Nawiasem mówiąc pierwsze światła to powstały 22lata temu koło targu. Bo już wtedy autobusy stały na Majakowskiego nie mogąc wyjechać w stronę centrum. Też były jęki, że to sparaliżuje ruch.
vacu
CYTAT(Leszek @ śro, 28 mar 2012 - 18:28) *
Na skrzyżowaniu z Augustynika wystarczyłyby światła na przycisk dla pieszych. I zamknięcie przejazdu przez tory.

Światła na Kościuszki - pieszym bardziej sprzyjają (chociaż nie przesadzałbym, że było tam tak tragicznie, przechodziłem nieraz przed zrobieniem świateł), ale dla kierowców to jakiś koszmar - skręcając w lewo z Dąbrowskiego stoi się pierwszy raz na czerwonym przed skrętem i drugi raz zaraz po skręcie, bo drugie zielone zapala się dopiero po chwili (zapewne tak samo jest, jeżeli ktoś jadąc z dołu chce skręcić do parku albo z parku wyjechać w lewo). Ale to, że odpowiednie zsynchronizowanie świateł w Dąbrowie nie jest możliwe przekonujemy się już od dawna

Zgadzam się w 100%. Światła na skrzyżowaniu z Augustynika wbrew obawom nie spowodowały korków na kierunku do Gołonoga (wręcz powiedziałbym mimo wszystko, że ciut lepiej jest skręcić ale dramatu wcześniej nie było, wystarczyłby pas do lewoskrętu imho), za to spowodowały na kierunku do centrum. Ja często jeżdżę w tym kierunku, później skręcam w Augustynika i bywa w ok. 16, że mam problem po zjechaniu z ronda, że mam problem wbić się na prawy pas. Raz już mi się zdarzyło, że musiałem skręcić na następnym skrzyżowaniu, bo niestety dąbrowiacy kulturą nie grzeszą i nie było opcji, żeby mnie ktoś wpuścił choć próbowałem od samego kościoła, nie na ostatnią chwilę.

Na Kościuszki bzdurą imho było objęcie światłami drogi z hali, raz na ruski rok tam wyjeżdża i dałby radę i bez świateł - a tak to mamy światła podwójne :/ Ew. musiałby być jakiś system czujników, żeby regulować ruchem jak zwiększa się natężenie np. po meczu, poza tym bezwzględny priorytet dla pozostałych kierunków.
:)
Oby wreszcie i zeby nie bylo problemu z przetargiem. Nie wiemy czy jest gotowy projekt. Czasu niewiele.

CYTAT
idabrowa.pl

Dąbrowa Górnicza ma ogromne szanse na pozyskanie kolejnych milinów złotych z unijnych dotacji. Chodzi o prawie 165 mln zł na przebudowę dąbrowskiego odcinka Drogi Krajowej nr 94 od granicy z Sosnowcem do granicy ze Sławkowem. Obecnie trwa drugi etap oceny formalnej wniosków, a ostateczna decyzja zapadnie w ministerstwie w kwietniu.

Projekt zakłada kompleksową przebudowę ponad 8 km drogi, która obejmie kompleksową modernizację wszystkich elementów związanych z pasem drogowym.

- Zgodnie z projektem wymieniona zostanie nawierzchnia na całym remontowanym odcinku drogi. Wraz z nawierzchnią zmieniona zostanie podbudowa jezdni, która przystosowana będzie do transportu ciężkiego, powstanie nowy system odwodnienia drogi oraz wymienione zostanie oświetlenie i bariery energochłonne – informuje Wojciech Mizerski z Wydziału Inwestycji Miejskich.

Przebudowa drogi to jednak nie tylko wymiana nawierzchni. Projekt zakłada również przebudowę wiaduktu nad drogą wojewódzką nr 790, który obecnie ze względu na zły stan techniczny częściowo wyłączony jest z ruchu, przebudowę skrzyżowania i łącznika DK94 z ul. Majewskiego w rejonie Mikrohuty, dzięki czemu ułatwiony zostanie dla mieszkańców wjazd na DK94 oraz jeden z najważniejszych elementów remontu czyli budowa nowego węzła komunikacyjnego w rejonie ul. Wojska Polskiego. Powstanie nowego węzła w tym miejscu pozwoli na swobodny zjazd z DK94 na ul. Staszica i Wojska Polskiego.

Wniosek o dofinansowanie w miasto złożyło w listopadzie 2008 roku. Wtedy po przejściu oceny formalnej trafił na listę rezerwową projektów mających szansę na wsparcie ze środków Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.- Na początku marca dostaliśmy informację z Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej, że lista projektów podstawowych została zaktualizowana i nasz projekt został zakwalifikowany do dofinansowania. Do końca marca trwa drugi etap oceny merytorycznej, a ostateczna decyzja powinna zapaść w kwietniu – mówi Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej.

(...)

peter27
W Dąbrowie rozpoczęto remonty dróg

Remonty zaczęły się na ulicach: Krynicznej, Transportowej, Torowej, Koksowniczej, Karsowskiej, Zachodniej, Modrzewiowej, Podlesie i DK 94.

W kolejnych dniach obejmą m.in. ul. Kazimierzowską, Związku Orła Białego, Trzebiesławicką, Gródki, Złotą, Królewską, Piłsudskiego, Kasprzaka, Majakowskiego, Poniatowskiego, Kolejową i al. Zagłębia Dąbrowskiego.

Na dąbrowskich drogach pracować będzie 11 ekip remontowych.
Master
tymczasem Majewskiego w okolicach Sulna i Przejazdu Kolejowego I, rozkopane juz ponad rok.
zotac
sodoma i gomora na Majewskiego, chaos, nikt nie wie kiedy będą tam kłaść asfalt, jak będzie kursowała komunikacja miejska w tym czasie
matidg
CYTAT
W Łośniu zbudują rondo

Rusza przebudowa skrzyżowania ulic: Ząbkowickiej, Gołonoskiej i Łaskowej w Łośniu. Powstanie tam rondo. Prace potrwają trzy miesiące. W ich trakcie kierowcy muszą liczyć się z objazdami, zmienią się również trasy autobusów.

- W związku z pierwszym etapem prac, wyłączona z ruchu została część ul. Ząbkowickiej, na odcinku od ul. Pocztowej do ul. Łaskowej. Objazd do ul. Łaskowej został wyznaczony ul. Pocztową i ul. Gołonoską – informuje Barbara Struzik z referatu drogownictwa UM.

Ruch w ten sposób zorganizowany będzie przez ok. 3 tygodnie. Później zamknięty będzie m.in. fragment ul. Gołonoskiej. Kierowcy w tym rejonie powinni zachować szczególną ostrożność i stosować się do znaków.

Zmieniły się również trasy kursowania autobusów. I tak autobusy linii nr 84 między ulicami Gołonoską i Ząbkowicką pojadą przez ul. Pocztową, z pominięciem dotychczasowej lokalizacji przystanku Łosień Szkoła. Tymczasowe stanowiska zostaną ustawione po drugiej stronie skrzyżowania ul. Gołonoskiej z ul. Pocztową.

Autobusy linii nr 605 w kierunku Łośnia pojadą od ul. Roździeńskiego ul. Gołonoską (przy ul. Koksowniczej) do tymczasowego przystanku Łosień Szkoła przed skrzyżowaniem z ul. Pocztową. Na trasie powrotnej autobusy skręcą w ul. Pocztową i na ul. Ząbkowickiej włączą się na stałą trasę.

Przebudowa ma zakończyć się do połowy sierpnia.
Leszek
Zaczęły się jakieś prace przy przejściu podziemnym przy Merkurym - na razie zdemontowano barierki wokół wejścia od strony ryneczku. Wiecie coś może na temat zakresu?
BARES
CYTAT
W Gołonogu mieszkańcy wybrali nazwę nowej ulicy

PAS

W Dąbrowie Górniczej pojawi się wkrótce oficjalnie nowa ulica. Będzie nosić nazwę Urocza.

Na taką nazwę wyrazili zgodę mieszkańcy Gołonoga, a konkretnie ulicy, która łączy się bezpośrednio z ul. Gwardii Ludowej. Wybudowane tam domy dotychczas przypisane były właśnie do ul. Gwardii Ludowej, choć nie miały do niej dostępu i nie były przy niej położone. By wszystko było zgodne z przepisami administracyjnymi konieczne było więc nadanie drodze wewnętrznej nowej nazwy. Czy Urocza pasuje jednak do sąsiedztwa Gwardii Ludowej?

CYTAT
W miejskiej spółce połowa pracuje w terenie, połowa za biurkami

Piotr Sobierajski

Miejskie Przedsiębiorstwo Ulic i Mostów (od 2009 r. nosi nazwę Przedsiębiorstwo Miejskie MZUM.PL Spółka z o.o.), zmieni w tym roku swoją siedzibę. Przenosiny do budynku byłego Zespołu Szkół Budowlanych przy ul. Piłsudskiego 74, który stoi pusty od września ubiegłego roku, budzą jednak w mieście spore emocje. Dlaczego? Bo miasto mogłoby zarobić na jego sprzedaży 5 mln zł (na tyle został wyceniony), a tymczasem nowe lokum znajdzie tam 79 pracowników spółki. Z czego aż 39 to pracownicy administracyjno-biurowi, a pozostała 40 to pracownicy fizyczni.

- Trochę to dziwne - przyznaje Jacek Gałązka, mieszkaniec śródmieścia. - Pasy niepomalowane w całym mieście, drogi w kiepskim stanie, a tu połowa spółki pracuje za biurkami. To trąci PRL-em - dodaje.

Dlaczego więc miasto nawet nie starało się znaleźć nabywcy dla dogodnie położonego przy trasie S1 z Warszawy do Bielska-Białej budynku? Jak się dowiedzieliśmy w Urzędzie Miejskim dlatego, że nikt nie interesował się ponoć tym obiektem i nikt za niego nie zapłaciłby 5 mln zł.

No ale jak i kiedy miał się interesować, skoro nie ogłoszono przetargu. Co zatem zadecydowało o tym, że MZUM.PL przeniesie się z alei Zagłębia Dąbrowskiego 15 do dzielnicy Tworzeń?

- Można było wybudować nową siedzibę MZUM.PL albo wyremontować starą. Względy ekonomiczne zadecydowały jednak o przenosinach - tłumaczy Lucyna Stępniewska z Biura Prasowego Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Nieruchomość zostanie przeniesiona na majątek spółki MZUM.PL jako aport gminy, a jej kapitał wzrośnie o nieco ponad 5 mln zł. Zgodę na takie rozstrzygnięcia wyrazili już miejscy radni. Tylko czy nowa siedziba MZUM.PL jest tak naprawdę potrzebna?

- Do bezpiecznego i sprawnego zarządzania firmą niezbędne jest zaadaptowanie pomieszczeń, zgodnie z przepisami bhp i przeciwpożarowymi. Nakładają one obowiązek zabezpieczenia określonych powierzchni na dany rodzaj pomieszczenia, w przeliczeniu na liczbę zatrudnionych pracowników. Pracownicy na stanowiskach fizycznych muszą mieć dostęp do szatni z tzw. odzieżą czystą i brudną, jak również do łaźni, w której należy zamontować kabiny prysznicowe i toalety - tłumaczy Tomasz Sołtysik, prezes zarządu MZUM.PL

Jak dodaje, potrzebne są też magazyny na znaki, sprzęt drogowy, samochody, narzędzia. - Budynek po byłym ZSB nie jest "ogromnym budynkiem", ale zaledwie wystarczy na zaspokojenie potrzeb spółki - przekonuje Tomasz Sołtysik.

To niejedyne zmiany w mieście. Na parterze budynku Regionalnej Agencji Promocji Zatrudnienia (ul. Sienkiewicza 14) od trzech tygodni dyżurują pracownicy socjalni Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dąbrowie Górniczej.

- Nastąpiła zmiana siedziby, natomiast rejony socjalne będące pod opieką poszczególnych pracowników socjalnych nie ulegają zmianie. Pierwsze piętro zajmuje natomiast archiwum MOPS. Sam budynek jest własnością RAPZ, przez MOPS jest podnajmowany - tłumaczy Lucyna Stępniewska.

Jarosław Juśkiewicz, właściciel agencji doradztwa personalnego Qway Group z Krakowa:
Taki model działalności spółki, kiedy liczba pracowników fizycznych jest prawie równa ilości pracowników administracji, jest dość zastanawiający. Z reguły jest tak, że w spółkach prywatnych, czy zależnych od samorządu lokalnego, liczba pracowników kadry zarządzającej i szeroko pojętej administracji w stosunku do osób, które zajmują się procesem produkcji czy wykonywaniem zleceń, kształtuje się w relacjach 30 procent do 70. W mniejszych firmach (produkcyjnych bądź posiadających pracowników fizycznych wykonujących usługi), zatrudniających ok. 50 osób, ilość pracowników biurowych ograniczona jest zazwyczaj do kilku. Takie modele zarządzania i organizacji firm wymuszają po prostu warunki rynkowe, gdzie koszty administracyjne ograniczane są do minimum, aby rentowność każdego zlecenia była jak największa.

Prosty
Na strzemieszyckiej kolo przejazdu i na wysokosci przychodni remonty, sulno juz tez chyba czeka na asfaltowanie. Chyba nikt nie przewidywal jezszcze 3 tygodnie temu, ze cos tam sie ruszy i to w miare szybko.
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Droga DK 94 od lat jest w fatalnym stanie

2012-06-04, Aktualizacja: dzisiaj 07:18

Dziennik Zachodni Grażyna Dębała

Po piątkowym, tragicznym wypadku, do którego doszło na DK 94 w okolicach Mikrohuty, na nowo rozgorzała dyskusja o tym, że stan drogi na tym odcinku jest fatalny. W piątkowym zderzeniu busa i ciężarówki na miejscu zginął pasażer busa, a siedem innych osób trafiło do szpitali. Kierowcy alarmują, że remont krajówki na tym odcinku jest niezbędny

- Ciężkie auta wyżłobiły w asfalcie tak głębokie koleiny, że jazda tamtędy robi się coraz bardziej niebezpieczna - mówi Marcin Pietrzak, kierowca z Dąbrowy Górniczej.

O złym stanie drogi mówią też policjanci. - Nie możemy przesądzać, co było przyczyną piątkowego wypadku, ale koleiny są tam rzeczywiście duże. Dodatkowo jeszcze warunki były trudne. Padał deszcz i było ślisko. Jednak co doprowadziło do tej tragedii, wyjaśni śledztwo - mówi Marek Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji. Do wczoraj siedmiu pasażerów wciąż leżało w szpitalach.

O remont DK 94 od kilku lat starają się dąbrowscy urzędnicy. Już w 2008 roku złożyli do Ministerstwa Infrastruktury wniosek o dofinansowanie tej inwestycji. Kilka tygodni temu z listy rezerwowej projekt trafił na listę główną. Pieniądze są już prawie pewne. Umowa powinna być podpisana w ciągu najbliższych tygodni. W Urzędzie Miejskim z niecierpliwością czekają na ostateczne decyzje.

- Miały zapaść do końca marca, ale wciąż czekamy.Jesteśmy jednak dobrej myśli i liczymy, że te pieniądze rzeczywiście do nas trafią - mówi Bartosz Matylewicz z UM w Dąbrowie Górniczej. Urzędnicy zapowiadają, że kiedy tylko formalności zostaną dopełnione, rozpoczną się przetargi i jest szansa, że inwestycja zostanie zakończona jeszcze w 2013 roku. Projekt jest wart blisko 200 mln zł, a miasto liczy na 165 mln dofinansowania. Projekt dotyczy 9 kilometrów DK 94 od granicy z Sosnowcem do Sławkowa. Wymieniona zostanie nawierzchnia, będzie nowy system odwadniania drogi i mocniejsza podbudowa, dzięki temu ciężkie auta nie będą tak szybko niszczyć asfaltu. Wymienione zostanie oświetlenie i bariery. Drogowcy przebudują też feralne skrzyżowanie DK 94 z ul. Majewskiego w pobliżu Mikrohuty.

Zginęły dzieci

3 listopada 2005 roku do tragicznego wypadku doszło około 300 metrów od miejsca, gdzie w piątek zderzył się bus z ciężarówką. Wtedy autokarem do dąbrowskiego aquaparku jechały dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 27 w Dąbrowie Górniczej-Błędowie. W pojeździe było 51 dzieci i czterech opiekunów. Autokar zderzył się z ciężarówką. Na miejscu zginęła 9-letnia dziewczynka, a stan czwórki dzieci lekarze określali jako krytyczny. 19 dni po wypadku walkę o życie przegrała jeszcze 10-letnia dziewczynka.

Master
wypadek piątkowy miał miejsce ok 5 km od wypadku opisanego na koncu. autokar z dziecmi zderzył sie na kazdębiu wogole na inej drodze.
Leszek
No właśnie mi się tak wydawało, że wypadek autokaru był na drodze do Ogrodzieńca...
sandwich
Zdaje się, że w obu wypadkach stan dróg nie był przyczyną.
Leszek
Jeśli dobrze pamiętam, przy wypadku autokaru z dziećmi ciężarówka wymusiła pierwszeństwo wyjeżdżając z boku.
sandwich
Dokładnie tak, więc po co jakieś dziennikarzyna wywleka to w kontekście przebudowy dróg. Tak to jest jak się pisze wierszówkę.
Leszek
CYTAT(Leszek @ pon, 28 maj 2012 - 12:52) *
Zaczęły się jakieś prace przy przejściu podziemnym przy Merkurym - na razie zdemontowano barierki wokół wejścia od strony ryneczku. Wiecie coś może na temat zakresu?

Dzisiaj demontują przy drugim wejściu, wokół pierwszego chyba zrobiono nowy cokolik (tak myślę, bo są szalunki, ale nie mam kiedy podejść i sprawdzić).
gregol
CYTAT(sandwich @ wto, 05 cze 2012 - 06:47) *
Zdaje się, że w obu wypadkach stan dróg nie był przyczyną.

Akurat w przypadku piątkowego wypadku to już nie tak 100%. Coś z tą drogą tam jest nie tak. Ilość wypadków jest tam kosmiczna. Żyły wodne chyba nie wink.gif więc raczej profil, asfalt czy cokolwiek innego. No a przede wszystkim na taką ilość wypadków, totalnie niezrozumiałym jest tam brak barierek..
matidg
CYTAT
Remont DK 94: Dąbrowa Górnicza zdobędzie pieniądze?

2012-06-16, Aktualizacja: dzisiaj 07:55

Dziennik Zachodni Piotr Sobierajski

Pomimo deklaracji ze strony władz Dąbrowy Górniczej, że pozyskanie ponad 165 mln zł dofinansowania na generalny remont drogi krajowej nr 94 jest kwestią najbliższych tygodni, a nawet dni, sprawa wcale nie jest przesądzona.

A jeśli urzędnicy szybko nie dostarczą do Centrum Unijnych Projektów Transportowych aktualnej decyzji środowiskowej, dotyczącej warunków modernizacji trasy i wpływu całej inwestycji na środowisko, to niewykluczone, że pieniądze całkowicie przepadną.

To byłaby katastrofa, bo DK 94 pełna jest kolein i dziur, a dwa tygodnie temu miał tam miejsce tragiczny wypadek, w którym po zderzeniu ciężarówki z busem zginął jeden z pasażerów busa, a siedem innych osób zostało rannych.

To już kolejne w ostatnich miesiącach takie zdarzenie na tej trasie. Strach jeździć po tymczasowo tylko zabezpieczonym wiadukcie nad drogą wojewódzką nr 790, na którym wyłączone są z ruchu zewnętrzne pasy.

Miasto informowało już w marcu br., że złożony w listopadzie 2008 roku wniosek o dofinansowanie tej inwestycji, wartej w sumie 200 mln zł, trafił z listy rezerwowej na listę główną projektów Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Do sukcesu i podpisania umowy o dofinansowaniu remontu DK 94 pozostało jeszcze tylko przejście drugiego etapu oceny merytorycznej wniosku, jaki trafił do Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej.

Wszystko przebiegało zgodnie z planem, do czasu, kiedy okazało się, że brakuje aktualnej decyzji środowiskowej, przygotowanej przez miasto.

- W zasadzie była aktualna tylko w przypadku jednego wiaduktu na całym, ponad 8-kilometrowym odcinku DK 94, który ma być remontowany. Tak więc pałeczka jest po stronie miasta - podkreśla Piotr Kaczmarski z Centrum Unijnych Projektów Transportowych.

Nie ma konkretnego terminu, do kiedy miasto musi złożyć nową decyzję środowiskową, ale im szybciej, tym lepiej.

- Trudno w tej chwili stwierdzić, czy przyznanie tego dofinansowania dla Dąbrowy jest zagrożone, ale może się tak zdarzyć. Warto pamiętać o tym, że sprawy proceduralne się przeciągają. Zdarzało się bowiem i tak, że w podobnych przypadkach beneficjenci aż cztery razy musieli dostarczać decyzję środowiskową, do momentu aż spełniła wszystkie wymogi. Wykorzystanie funduszy unijnych z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko jest możliwe do 2015 roku - stwierdza Piotr Kaczmarski.

Co na to miasto? - Nie dostarczyliśmy aktualnej decyzji środowiskowej, bo kiedy składaliśmy w 2008 r. wniosek, dla remontów dróg nie było takich wymogów. Pod koniec tego właśnie roku zmieniła się jednak ustawa, która zobowiązała wnioskodawców do dostarczenia takiego dokumentu - tłumaczy Bartosz Matylewicz z Biura Prasowego Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej.

- W poniedziałek dostarczamy ostatnie brakujące dokumenty do Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska w Katowicach i zaraz potem powinniśmy odebrać aktualną decyzję środowiskową. Potem ogłoszenie w sprawie planowanej inwestycji przez 21 dni będzie wywieszone na tablicach ogłoszeń w Dąbrowie, Sosnowcu i Sławkowie. Jeśli nie będzie uwag, to za miesiąc decyzja trafi do CUPT - dodaje.

Cały projekt przebudowy ma wyeliminować wszystkie zagrożenia. To nie tylko wymiana nawierzchni, ale także przebudowa wspomnianego wiaduktu nad DW nr 790 oraz skrzyżowania i łącznika DK 94 z ul. Majewskiego w rejonie Mikrohuty.
Grzegorz-dg
Zapytanie do prezydenta miasta i urzędników z wydziału gospodarki komunalnej czy zostaną wymienione lub naprawione poniszczone Wiaty Tramwajowe od wielu lat nikt nie dba o nie nie naprawia zniszczeń powybijane szyby, oderwane siedzenia niektóre zagrażają bezpieczeństwu .A warto by przed sezonem jesienno zimowym je ponaprawiać tym bardziej ze niema ich aż tak dużo .Najbardziej zniszczone są wiaty na przystankach o nazwie-DG huta bankowa,DG-aleja róż-reden,DG-Manhattan .Drugim problemem jest brak wiaty przy pałacu kultury zagłębia na przystanku autobusowym warto by postawić duzą przeszkloną wiatę przy padającym deszczu czy śniegu niema jak gdzie się schować ponieważ jest brak wiaty.
Leszek
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 17 cze 2012 - 09:32) *
Zapytanie do prezydenta miasta i urzędników z wydziału gospodarki komunalnej czy zostaną wymienione lub naprawione poniszczone Wiaty Tramwajowe

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...im_nalocie.html

CYTAT(Leszek @ wto, 05 cze 2012 - 09:47) *
CYTAT(Leszek @ pon, 28 maj 2012 - 12:52) *

Dzisiaj demontują przy drugim wejściu, wokół pierwszego chyba zrobiono nowy cokolik (tak myślę, bo są szalunki, ale nie mam kiedy podejść i sprawdzić).

Montują nowe barierki - czerwone, z herbem (lub miejscem na herb).
Grzegorz-dg
Robią nowe szalunki i montują nowe barierki a ciekawe czy w przejsciu będą w środku coś robić ,przejscie podziemne brudne wymazane sprajem oświetlenie słabe przydał by się remont tego przejscia i monitoring w środku.
:)
CYTAT
gazeta.pl

Nowoczesne pomysły na drogach mają zamienić Dąbrowę Górniczą w raj dla rowerzystów, taki jak w Danii, Holandii i Austrii. Czy to się przyjmie, skoro kierowców już teraz ponoszą nerwy?

Tym razem to podobno nie przelewki ani niegroźne wizje fantastów. Do ogólnomiejskich konsultacji społecznych, które potrwają do końca lipca zachęca mieszkańców sam prezydent Zbigniew Podraza, który zaprezentował „Studium Rozwoju Głównych Tras Rowerowych w Gminie Dąbrowa Górnicza” i ogłosił: - To pierwszy krok na drodze uczynienia Dąbrowy miastem szczególnie przyjaznym dla rowerzystów!

Studium pełne map i projektów, którędy pobiegną w przyszłości trasy, przygotował skrupulatnie Tobiasz Nykamowicz, zapalony rowerzysta, student transportu z Politechniki Śląskiej, we współpracy z dr. Tadeuszem Koptą - projektantem systemów transportowych, ekspertem Polskiego Klubu Ekologicznego i Ministerstwa Środowiska, głównym specjalistą ds. ścieżek rowerowych w Departamencie Studiów GDDKiA. Projekt zaakceptował naukowo dr Bartłomiej Płatek z Politechniki Śląskiej.

Prędkość, ze względu na rowerzystów, ograniczona do 30 km/godz.

Znajdziemy w nim m.in. szańce i śluzy, chronione pasy pod prąd, mostki, kładki, spowalniacze i wydzielone światła na ruchliwych skrzyżowaniach i zdjęcia tych wynalazków z miast na Zachodzie, które muszą zaszokować przeciętnego Polaka.

Bo czy to normalne, żeby kierowcy w autach przeciskali się pod wiaduktem kolejowym przez ciasne zwężenie, kiedy bokiem rowerzyści zasuwają bez hamowania, w dodatku pod prąd? Czy to normalne, by przed karoserią na podmiejskiej drodze wyrastały szańce? Ale nie to jest najgorsze! Na większości śródmiejskich ulic ze względu na rowerzystów mają pojawić się ograniczenia prędkości do... 30 km na godz.

- Wiem, że naszych kierowców zalewa krew, ale na przykład w austriackim Grazu ograniczenie do 30 km na godz. obejmuje 70 proc. miasta. Francuscy naukowcy wyliczyli, że gdy wprowadzi się tzw. strefy uspokojonego ruchu, rowerzyści jadą bezpiecznie i nawet nie trzeba dla nich budować specjalnych ścieżek - wyjaśnia Nykamowicz i dodaje, że czy się to komu podoba, czy nie, w XXI wieku samochody będą na straconej pozycji, już teraz korkują miasta. W Holandii kilkadziesiąt lat temu też budowano szerokie dwupasmówki, a teraz się je zwęża, więc nowoczesność nie ominie też trójpasmowej ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie. Na początek zabrano by tylko jeden pas: dla autobusów i właśnie dla rowerów.

Ścieżki rowerowe się opłacają, bo są najtańsze

Nykamowicz dowodzi, że rowerowe ścieżki zawsze się będą opłacać: kilometr najprostszej kosztuje 8 tys. zł, biegnąca poboczem ścieżka dwukierunkowa - 250 tys. zł. A nowa ulica dla aut - aż 11 mln zł. Założenia są takie, by rowerzysta mógł dotrzeć do dowolnego punktu w mieście i nie nadłożył przy tym więcej niż jedną trzecią najkrótszej odległości.

Na konsultacje przy mapach przychodzą dąbrowianie, którzy chcą jeszcze więcej spowalniających pachołków. W następnym etapie Rada Miejska w Dąbrowie ma zatwierdzić plan rozbudowy rowerowej sieci w śródmieściu. Autorzy studium przekonują, że rowerem przejedziemy miasto dużo prędzej niż samochodem.

- Udowodnimy to we wrześniu w Katowicach, gdzie zrobimy specjalne zawody z pomiarem czasu i będziemy się ścigać na dwóch kółkach z tymi, którzy jeszcze wolą cztery - zapowiada Nykamowicz.

Witold Gałązka

cale plany snf (51).gif http://dabrowarowerowa.pl/studium_rowerowe

Tylko pewnie powstanie kolejny dokument, ktory i tak nie bedzie realizowany. Jest juz wiele takich programow. Do tego nawet w planach zagospodarowania przestrzennego sa nawet daty, ktore zupelnie nic nie znacza.
Master
Jeżdze na rowerze rekracyjnie i uwazam ze to pomysł niepotrzebny i nie do zrealizowania w Naszym mieście. I tak rowerzyści maja w DG duzo lepiej niz w innych miastach wokół i jest gdzie pojeżdzic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.