Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
prezes
CYTAT
- Aby udrożnić aleje w rejonie projektowanego ronda na skrzyżowaniu z ul. 11 Listopada, powstanie nowa zatoka autobusowa. Po drugiej stronie, na skrzyżowaniu z ul. Królowej Jadwigi, powstaną dwa pasy do skrętu w lewo, poszerzony zostanie przejazd do ul. Przemysłowej oraz powstanie dodatkowe miejsce umożliwiające zawracanie - wylicza Bartosz Matylewicz.

jak to rozumiecie? bo ja trochę nie ogarniam, tzn. że przystanek na Alejach zostanie przeniesiony bliżej cmentarza? Dla mnie lepiej wink.gif , dla dojeżdżających na cmentarz pewnie też, ale co na to mieszkańcy "nowego" Mickiewicza? albo petenci Urzędu Skarbowego? a może tylko na czas przebudowy?

Edit:
chyba, że chodzi o zatokę już na 11-go Listopada, vis-a-vis bramy cmentarza (dla 604, 634 i 984). Na logikę to za rondem bez zatoki nie mogło by być tam przystanku w obecnej formie.
Bathurst
myślę że to chodzi o zatokę przy bramie cmentarza - tylko tam chyba jakieś budki ze zniczami stoją
bzenek
CYTAT(Bathurst @ śro, 22 maj 2013 - 00:26) *
myślę że to chodzi o zatokę przy bramie cmentarza - tylko tam chyba jakieś budki ze zniczami stoją

Kawałek dalej (w strone reala) jest spory trawniczek i zatoka się zmieści.

Czekamy na ten projekt. Ciekawe jak rozwiążą wjazd i wyjazd z pasów rowerowych. conf (13).gif

matidg
CYTAT
Pierwszy kontrapas rowerowy w województwie prawie gotowy.

Wzdłuż ulicy Konopnickiej powstaje pierwszy w mieście i województwie śląskim kontrapas rowerowy - poinformował Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Kontrapas ma być gotowy już w sobotę, a dzięki niemu skróci się dystans i czas przejazdu z centrum do drogi prowadzącej w kierunku Pogorii III i Parku Zielona. - Co prawda pas ruchu będzie zwężony, ale wyraźnie wyznaczony kontrapas poprawi widoczność innych użytkowników jezdni, co zwiększy bezpieczeństwo i rowerzystów, i kierowców samochodów - mówi Bartosz Matylewicz.

Przy wjeździe i wyjeździe na kontrapas ruch samochodów i rowerów będzie odseparowany, a sam kontrapas docelowo będzie oznaczony kolorem czerwonym oraz symbolami roweru wraz ze strzałkami wskazującymi kierunek jazdy.

Jak wyjaśnia Tobiasz Nykamowicz, odpowiedzialny za realizację polityki rowerowej w Dąbrowie Górniczej, wybór ul. Konopnickiej nie był przypadkowy. - To jedna z najczęściej używanych przez rowerzystów dróg, gdzie w ciągu godziny naliczyliśmy 123 rowerzystów w obu kierunkach - mówi Nykamowicz.

Przedstawiciele urzędu podkreślają, że powstanie kontrapasu niesie za sobą pewne obostrzenia. - Rowerzyści jadący od strony Pogorii i parku w stronę centrum muszą poruszać się zgodnie z obowiązującym kierunkiem ruchu, czyli po jezdni. Kontrapas jest pasem jednokierunkowym prowadzącym od centrum w stronę terenów rekreacyjnych - dopowiada Nykamowicz.

Na tym nie koniec oczywiście udogodnień dla rowerzystów w mieście. W projektowaniu są już pasy ruchu dla rowerów w ciągu ulic Tysiąclecia i Kosmonautów oraz pierwsza w województwie śluzy rowerowa na skrzyżowaniu ulic Tysiąclecia i Piłsudskiego, a w dalszej perspektywie pasa rowerowego alei Zagłębia Dąbrowskiego.

Więcej o drogach rowerowych w Dąbrowie Górniczej można przeczytać na stronie www.dabrowarowerowa.pl.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2Uh0reoiE

Bathurst
pierwsza śluza w województwie, pierwszy kontrapas - jak to wszystko pięknie brzmi, jak za komuny. A to co jest np. ścieżka rowerowa wzdłuż Piłsudskiego przy Manhattanie z kostki, na Kościuszki z pstrokatej kostki to porażka. Nic nie pasuje, wszystko z innej parafii i nie spójne. Najlepszą drogę rowerową w mieście - wzdłuż P4 zbudował natomiast RZGW Gliwice a nie UM. Po co studium rowerowe za ciężką kasę, po co konferencje i inne bzdety. Bezmyślności i marnotrawstwa się tym nie zatuszuje. angry.gif
Slyzaba
Mnie ciekawi dostępność kontrapasa (kontrapasu?) w weekendy. Na Konopnickiej wiecznie tam stają auta z WSB...
vacu
CYTAT(Slyzaba @ śro, 29 maj 2013 - 21:11) *
Mnie ciekawi dostępność kontrapasa (kontrapasu?) w weekendy. Na Konopnickiej wiecznie tam stają auta z WSB...

Ależ tam kontrapas już od dawna istnieje - przynajmniej tak interpretują znaki klienci WSB regularnie wjeżdżający pod prąd jeżeli tylko ze skrzyżowania widać wolne miejsce do zaparkowania tongue.gif
Slyzaba
Biję się w piersi - nigdy tego nie zauważyłem smile2.gif
mawwm
CYTAT(Bathurst @ śro, 29 maj 2013 - 19:15) *
pierwsza śluza w województwie, pierwszy kontrapas - jak to wszystko pięknie brzmi, jak za komuny. A to co jest np. ścieżka rowerowa wzdłuż Piłsudskiego przy Manhattanie z kostki, na Kościuszki z pstrokatej kostki to porażka. Nic nie pasuje, wszystko z innej parafii i nie spójne. Najlepszą drogę rowerową w mieście - wzdłuż P4 zbudował natomiast RZGW Gliwice a nie UM. Po co studium rowerowe za ciężką kasę, po co konferencje i inne bzdety. Bezmyślności i marnotrawstwa się tym nie zatuszuje. angry.gif

to nie jest droga rowerowa to tylko ścieżka rowerowa (a w zasadzie pieszo-rowerowa) znaki C 16/13
Bathurst
jeśli już mamy się trzymać definicji to ścieżka rowerowa może nazywać się też drogą dla rowerów a tak eksponowana na różnych folderach sieć ścieżek rowerowych na terenie DG ( oznaczona w stanie szczątkowym słupkami z nietrwałego plastiku) to szlaki rowerowe
co nie zmienia faktu, że brak dróg rowerowych z prawdziwego zdarzenia. Żadna propaganda sukcesu tego nie zmieni.

Edit: Jak się tak zastanowić to w z zasadzie w Polsce nie tylko w DG nie ma dróg rowerowych dry.gif
Kamil_
Wstydziliby się informować o tym kontrpasie, jako o wielkim sukcesie. Jest on na długości kilkuset metrów (do przejazdu kolejowego) na mało uczęszczanej drodze, więc mało kto odczuje plusy z niego wynikające.
bzenek
CYTAT(Kamil_ @ czw, 30 maj 2013 - 12:33) *
Wstydziliby się informować o tym kontrpasie, jako o wielkim sukcesie. Jest on na długości kilkuset metrów (do przejazdu kolejowego) na mało uczęszczanej drodze, więc mało kto odczuje plusy z niego wynikające.

Eee tam smile.gif

Tu nie chodzi o plusy z tego kontrpasa. Tu chodzi o przełom w myśleniu smile.gif

Ja tam jestem wniebowzięty bo się tego nie spodziewałem.
Wydawało się, że to studium rowerowe wyląduje w szufladzie (jak wszystkie plany i strategie)
A tu taka miła niespodzianka. Aż sam byłem wczoraj oglądać w ulewie.

Co do samego kontrpasa to jest taki hmm... nieśmiały. Malowany drżącą ręką i strachliwie zwęża się na wysokości miejsc parkingowych. wink.gif

Za to niebezpiecznie zrobi się na skrzyżowaniu pod przejazdem.
Wyjeżdżający z Kopernika nie będą się spodziewać rowerów z lewej strony. Będą dzwony. blink.gif

Sensownym byłoby przedłużenie kontrpasa przez skrzyżowanie Konopnickiej-Kopernika.
vacu
CYTAT(bzenek @ pią, 31 maj 2013 - 12:29) *
Za to niebezpiecznie zrobi się na skrzyżowaniu pod przejazdem.
Wyjeżdżający z Kopernika nie będą się spodziewać rowerów z lewej strony. Będą dzwony. blink.gif

Niekoniecznie, nie wiem jak inni ja tam zawsze i tak patrzę w lewo bo zdarza się, że z Nowej ludzie wyjeżdżają troszkę pod prąd wink.gif Rzadko bo rzadko ale kto często tam jeździ to pewnie zauważył i też spogląda.
Grzegorz-dg
W sprawie malowania na drogach znaków i przejść przez pasy tzw zebr widać ze w Dąbrowie Górniczej służby miejskie nic w tej sprawie nie robią przejścia po zimie pozacierane ,linie przerywane tak samo nie malowane .Ciekawe co w tej sprawie robi Wydział Komunikacji i Drogownictwa i nasz Miejski Zarząd Ulic i Mostów,pamiętam że w tamtym roku po interwencji Dziennika Zachodniego Urząd Miasta ogłaszał przetarg na malowanie pasów ,dopiero po interwenci gazety i mieszkańców miasta coś w tej sprawie ruszyło i w tym roku widać jest to samo co roku się to powtarza .A może wy gdzieś widzieilście ekipę drogowców malująca pasy.Za poprzednich prezydentów zajmował się tym MZUIM który jest do tego powołany ma nawet kupioną porządną malowarke do pasów wystarczyło dać zlecenie ale miasto wolało wybrać firme w przetargu a efektów żadnych z tego niema.I tak jest od kilku lat albo pomalują tylko tam gdzie będzie przejeżdzał wyścig Tour de Pologne żeby było widać z helikoptera.
Bathurst
jak mają malować jak ciągle pada?
matidg
CYTAT
Drogowcy już remontują DK 94 w Dąbrowie Górniczej.

Drogowcy remontują DK 94 w Dąbrowie Górniczej. Już pojawili się nie tylko na wiadukcie nad DW 790, ale na dwupasmowej krajówce. W kilku miejscach są zwężenia drogi.

Kierowcy podróżujący drogą krajową nr 94, zarówno w kierunku Krakowa, jak i Sosnowca powinni szczególnie uważać na dąbrowskim odcinku. Pojawili się tam już drogowcy i ciężki sprzęt. Droga w kilku miejscach jest zwężona do jednego pasa, np. w okolicach Mikrohuty. Są tam również ograniczenia prędkości.

Wartość tej inwestycji to 165 mln zł. DK 94 na 8-kilometrowym odcinku w Dąbrowie po modernizacji będzie miała wzmocnioną podbudowę i nową nawierzchnię. Zostaną wymienione bariery ochronne, oświetlenie i odwodnienie. Przebudowane zostanie skrzyżowanie przy Mikrohucie i łącznik z ul. Majewskiego.

Firmy, które remontują DK 94 w Dąbrowie mają zakończyć prace do końca przyszłego roku.
matidg
CYTAT
156 milionów zł na przebudowę DK 94 coraz bliżej miasta

W Dąbrowie Górniczej wszyscy czekają na rozpoczęcie przebudowy miejskiego odcinka drogi krajowej nr 94. Tyle że miasto wciąż nie podpisało jeszcze umowy na dofinansowanie inwestycji, a bez tego główne prace nie mogą się rozpocząć.

Za kompletną modernizację dąbrowskiego odcinka DK 94 miasto ma zapłacić firmom Banimex i Drog-Bud 165 mln zł. Prace rozpoczęły się w maju od rozbiórki wiaduktu nad

nad drogą wojewódzką nr 790 (na tę część inwestycji pieniądze już w zeszłym roku zarezerwowano w budżecie miasta).

Z resztą prac miasto wstrzymuje się do czasu podpisania umowy na dofinansowanie inwestycji z Centrum Unijnych Projektów Transportowych. Chodzi o olbrzymią kwotę 156 mln zł. Od miesięcy mówi się, że podpisanie umowy jest już tylko formalnością, ale mijają tygodnie, a dofinansowania wciąż nie ma.

Zwłoka może niepokoić, bo prace na odcinku od granicy z Sosnowcem do granicy ze Sławkowem trzeba zakończyć do końca 2014 roku. Zapytaliśmy więc w CUPT co z umową i dofinansowaniem dla Dąbrowy Górniczej.

Jak nas poinformował Piotr Kaczmarski z zespołu ds. informacji i promocji w CUPT, 7 czerwca wniosek o dofinansowanie (wraz z oceną dokumentacji złożonej przez miasto) został zatwierdzony.

Już na etapie oceny dokumentacji przedstawiciele CUPT i Dąbrowy Górniczej przygotowywali dokumenty niezbędne do zawarcia umowy o dofinansowanie. - Dlatego jej podpisanie będzie prawdopodobnie możliwe jeszcze w czerwcu - uważa Kaczmarski.

Wartość przyznanego miastu dofinansowania wynosi 156 678 135,62 zł. Jak zaznaczył Piotr Kaczmarski, kwota może jeszcze ulec zmianie na etapie podpisywania umowy, po uwzględnieniu aktualnych danych, np. z bieżącej realizacji inwestycji.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2VtqHwZLA

Zibar
Ładna pogoda się zapowiada więc weźcie pod uwagę w planowaniu przejażdżek rowerowych taką informację. Mapka i kilka zdjęć w newsie.

CYTAT
Ostatnie ulewy poważnie uszkodziły ścieżkę rowerową przy Pogorii IV w okolicach Antoniowa oraz Podlesie. Zalecamy omijanie tego odcinka. Możecie skorzystać z dwóch objazdów.
czytaj więcej...
Bathurst
W okolicach Podlesia/ Podbagienka widziałem w tym miejscu kilka dni wcześniej wielkie zalewisko. Jak widać przyroda troszeczkę narozrabiała wink.gif Dzięki za info Zibar.
mały
wczoraj jechałem DK94 od Olkusza. Na całym odcinku od Sławkowa do S1 ruch został przerzucony na jedną nitkę, korek do świateł na Mikrohucie zaczynał się od taśmociągu (czyli kilka kilometrów). Chyba powinni jakoś przeorganizować te światła (jak przejeżdżałem to od Strzemieszyc czekało na światłach 6,7 samochodów), po południu (ok. 17) od Dąbrowy korek w stronę Olkusza zaczynał się na światłach koło Reala. Czeka nas więc chyba kilka ciężkich miesięcy
Master
a Majewskiego dalej rozkopane ????
Prosty
CYTAT(Master @ pią, 14 cze 2013 - 20:36) *
a Majewskiego dalej rozkopane ????

od okolic biedronki w strone kosciola trwaja prace, jesli chodzi Ci o ten maly kawalek grabocinskiej od strony majewskiego to tez rozkopane, ale przejezdne
Master
pytałem o Majewskiego, myśląc o tym czy jest jakas alternatywa dla DK94 na czas reontu, ale widac ze obydwie drogi równoległe są w tym samym czasie w remoncie ....
mały
można jeszcze uciec na Koksowniczą i wyjechać k/Mittala
Grzegorz-dg
Pisałem do UM czy w tym roku planują remonty generalne ulic oprócz DK94 dostałem odpowiedz że większość srodków finansowych została przeznaczona na remont DK94 i miasto w tym roku nie planuje żadnych innych remontów ze wzgledu na ograniczone środki finansowe.
Mały77
Za "Przeglądem Dąbrowskim":
"W skutek odkrytych wad w wykona-niu remontu ul. Królowej Jadwi-gi, w pierwszych dniach lipca w ramach napraw gwarancyjnych wykonawca przystąpi do remontu nawierzchni obu jezdni na odcinku od ronda centrum do ronda Merkury wraz z rondem. Naprawami objęte są regulacje studni kanalizacyjnych, kratek odwadniających, frezowanie istniejącej i ułożenie nowej nakładki asfaltobetonowej.
W związku z pracami nastąpi ogra-niczenie prędkości ze względu na fakt, iż większość prac będzie pro-wadzona z zachowaniem ruchu bez wyłączania jezdni. Ostatni etap, czy-li ułożenie nawierzchni odbywać się będzie w godzinach nocnych i w tych dniach odcinek będzie wyłączony z ruchu. Prace powinny zakończyć się w terminie do 25 lipca.
O ograniczeniach w komunikacji miejskiej i ew. utrudnieniach informować będziemy na bieżąco.
Naprawy gwarancyjne prowadzone są obecnie na ulicach: Kościuszki, Le-gionów Polskich, Górniczej, Królowej Jadwigi (od ronda Merkury do Ponia-towskiego). Koszty napraw pokrywa wykonawca."

W końcu będzie można przejechać normalnie i wszystkie drogi będą w miarę jednym standardzie.
Grzegorz-dg
Wreszcie ktoś w Urzędzie Miejskim odpowiedzialnym za drogi zauważył te usterki w drodze ,problem z obudową studzienek kanalizacyjnych z kostki granitowej istniał już od dawna po każdej zimie kostka ta się zapadała tworząc niebezpieczenstwo dla aut.Dobrze że usterki w drodze wyszły teraz jak droga jest na gwarancji jeszcze to wykonawca naprawi na swój koszt nie obciążając budżetu gminy.
vacu
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 23 cze 2013 - 19:01) *
Wreszcie ktoś w Urzędzie Miejskim odpowiedzialnym za drogi zauważył te usterki w drodze ,problem z obudową studzienek kanalizacyjnych z kostki granitowej istniał już od dawna po każdej zimie kostka ta się zapadała tworząc niebezpieczenstwo dla aut.Dobrze że usterki w drodze wyszły teraz jak droga jest na gwarancji jeszcze to wykonawca naprawi na swój koszt nie obciążając budżetu gminy.

Nie jestem w 100% pewny ale te studzienki już chyba były naprawiane i po "naprawie" było tylko gorzej - zrobiono tyle, że zacementowano kostkę (w ogóle co za palant wpadł na taki kretyński pomysł z tą kostką?). Jak i tym razem nikt nie dopilnuje to zbyt wiele bym się nie spodziewał aczkolwiek i tak dobrze, że znalazł się ktoś na tyle kumaty by egzekwować prawa wynikające z gwarancji, zwykle gminy - nie wiem czemu - niechętnie z tego korzystają (chyba, że w przetargach wygrywają firmy krzaki w rodzju Polstefbudex 7, które po roku działają już jako Polstefbudex 8 i nie ma kogo męczyć o gwarancję).
Mały77
Z tego co pisze mają wywalić kostkę - więc powinno być dobrze ...
Grzegorz-dg
Masz racje Vacu ta kostka była naprawiane pare razy i po każdej naprawie nie było lepiej tylko gorzej,zawsze pózniej wychodziły usterki ,a jak już piszemy o tym odcinku drogi to zastanawia mnie od dłuższego czasu zatoki autobusowe w centrum miasta po stronie Pałacu kultury zagłębia są wylane asfaltem a po drugiej stronie DH Centrum jest zatoka autobusowa z kostki klinkierowej która się zaczyna cała ruszaći jest niestabilna,ciekawe czemu wybrano takie rozwiązanie z kostką w zatoce. A widzieliście może aby gdzieś odnawiano oznaczenie poziome dróg znów jest problem ten co roku ktoś chyba zapomniał dać zlecenia z UM na malowanie oznaczenia po zimie było parenaście dni ciepłych więc niema co narzekać że pogoda temu nie służy. Postanowiłem nawet sprawdzidz w BIP jaka firma odpowiada za stan oznaczenia dąbrowskich dróg i w roku 2012 wygrały je dwie MZUiM sp. z oo i firma SYNCHROGRUP z Katowic tak więc firmy są wybrane widać tu ewidentne zaniedbania urzędników z wydziału komunikacji i drogownictwa.
kamillll
CYTAT(Grzegorz-dg @ wto, 25 cze 2013 - 08:11) *
Postanowiłem nawet sprawdzidz w BIP jaka firma odpowiada za stan oznaczenia dąbrowskich dróg i w roku 2012 wygrały je dwie MZUiM sp. z oo i firma SYNCHROGRUP z Katowic tak więc firmy są wybrane widać tu ewidentne zaniedbania urzędników z wydziału komunikacji i drogownictwa.

sprawdź dokładniej.
Nie SYNCHROGRUP, a SYNCHROGOP i jest to firma zajmująca się sygnalizacją świetlną - tylko.
Grzegorz-dg
ok przepraszam za pomyłkę jest to firma Synchrogop ale w dokumentacji przetargowej nie jest napisane która firma za co odpowiada, tylko w wyborze wykonawcy są podane te 2 firmy ja tylko cytuję informacje z BIP-DG.
vacu
po drugiej stronie DH Centrum jest zatoka autobusowa z kostki klinkierowej która się zaczyna cała ruszaći jest niestabilna,ciekawe czemu wybrano takie rozwiązanie z kostką w zatoce.

To następny pajac wymyślił (a może ten sam kostkomaniak? powiesić za jaja to mało...), nie zwróciłem co prawda uwagi jak to wygląda w DG ale w Sosnowcu na patelni zastosowano ten sam patent i to jest dramat jak tam ta zatoczka wygląda, góry i doliny... Ja bym wziął nowe autko pana urzędasa i drugie projektanta i kazał się w ramach kary przejechać po tych wszystkich kostkach 100 razy w jedną i drugą stronę, jakby mu się autko rozleciało to by może się nauczył angry.gif
olo
CYTAT(vacu @ wto, 25 cze 2013 - 18:46) *
po drugiej stronie DH Centrum jest zatoka autobusowa z kostki klinkierowej która się zaczyna cała ruszaći jest niestabilna,ciekawe czemu wybrano takie rozwiązanie z kostką w zatoce.

To następny pajac wymyślił (a może ten sam kostkomaniak? powiesić za jaja to mało...), nie zwróciłem co prawda uwagi jak to wygląda w DG ale w Sosnowcu na patelni zastosowano ten sam patent i to jest dramat jak tam ta zatoczka wygląda, góry i doliny... Ja bym wziął nowe autko pana urzędasa i drugie projektanta i kazał się w ramach kary przejechać po tych wszystkich kostkach 100 razy w jedną i drugą stronę, jakby mu się autko rozleciało to by może się nauczył angry.gif

Dziś dwie kostki ze studzienki poniewierały się na lewym pasie tuż za rondem w kierunku Redenu. Skandal.
Zibar
CYTAT(Zibar @ czw, 13 cze 2013 - 07:01) *
Ładna pogoda się zapowiada więc weźcie pod uwagę w planowaniu przejażdżek rowerowych taką informację. Mapka i kilka zdjęć w newsie.

CYTAT
Ostatnie ulewy poważnie uszkodziły ścieżkę rowerową przy Pogorii IV w okolicach Antoniowa oraz Podlesie. Zalecamy omijanie tego odcinka. Możecie skorzystać z dwóch objazdów.
czytaj więcej...

Przejazd naprawiony, można jechać bez przenoszenia roweru.
prezes
dostępne są już wizualizacje Alei Majakowskiego po przebudowie:
snf (51).gif

wizualizacje te można również oglądać na tablicach rozmieszczonych na Alejach.

Prywatnie, bardzo nie podoba mi się nakaz jazdy w prawo z ul.Przemysłowej chyba, że zaraz będzie jakiś nawrót na Alejach, ale o tym nie wspomniano.
prezes
CYTAT
Rozbiórka wiaduktu na DK94 ? Utrudnienia!

Jutro rozpoczynają się prace związane z rozbiórką części wiaduktu nad ul. Wojska Polskiego w kierunku Sosnowca i Katowic. Rozbiórka potrwać ma maksymalnie 7 dni, ale na ten czas przejazd ul. Wojska Polskiego będzie niemożliwy.

Po zakończeniu rozbiórki ruch na ul. Wojska Polskiego wróci do normy. Jednak na czas jej zamknięcia mieszkańcy osiedla Staszic do dyspozycji będą musieli korzystać z wyjazdów ul. Starocmentarną, Braci Mieroszewskich i al. Róż. Do ul. Staszica będzie można dostać się również zjeżdżając z DK 94 na łącznik S1 w kierunku Cieszyna.

Oprócz rozbiórki wiaduktu jutro zmieni się również organizacja ruchu na całym dąbrowskim odcinku DK94. Nitka w kierunku od Sławkowa do Sosnowca zostanie wyłączona z ruchu, a ruch będzie się odbywał się dwukierunkowo drugą z jezdni.

Ze względu na prowadzone prace ruch na poszczególnych skrzyżowania będzie wyglądał następująco:

Skrzyżowanie DK94 z ul. Zakawie - na czas prowadzonych prac budowlanych zjazd i wyjazd jest niemożliwy

Skrzyżowanie z DW790 w Strzemieszycach ? przejezdne we wszystkich kierunkach. Wskazana uwaga i ostrożność

Skrzyżowanie przy Mikrohucie - otwarte w kierunku Sławkowa, Sosnowca jak i Strzemieszyc. Zjazd do Mikrohuty przesunięty około 200 metrów względem skrzyżowania w stronę Sławkowa

Węzeł DK94 i droga S1 - jadąc od strony Sławkowa brak możliwości zjazdu na Cieszyn oraz jadąc S1 z Sosnowca brak możliwości zjazdu na Katowice

Wyjazd i zjazd z DK94 w ul. Tysiąclecia na Podlesiu - zamknięty

Skrzyżowanie DK94 z ul. 11 Listopada przy markecie Real - przejezdne we wszystkich kierunkach, jednak ze względu na wyłączenie z ruchu 2 pasów DK94 i ruch wahadłowy wskazana ostrożność i zwrócenie uwagi na tablice informacyjne.

Zjazd z DK94 w Aleję Róż - możliwy.

snf (51).gif
Grzegorz-dg
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...7,14202420.html A tutaj artykuł znaleziony w sieci dotyczący przebudowy.
vacu
Chyba nikt jeszcze nie pisał, zaczęli remontować te nieszczęsne studzienki na Królowej Jadwigi, dziś było rozgrzebane koło kościoła, kawałek prawego pasa zamknięty. Zapowiada się optymistycznie, bo dość konkretnie tym razem się za to zabrali, jezdnię całkiem rozebrali wokół studzienek, pytanie tylko czy zrobią nową kostkę czy jednak zrobią to porządnie...
Leszek
Zdjęcia są w artykule linkowanym przez Grzegorza smile2.gif
vacu
CYTAT(Leszek @ pon, 01 lip 2013 - 19:48) *
Zdjęcia są w artykule linkowanym przez Grzegorza smile2.gif

Nie otwiera mi się ten artykuł :/ więc pomyślałem, że to o przebudowie DK94 wink.gif
Bathurst
Mnie się otworzył. Zaskoczyło mnie to 90 studzienek, aż tyle tego ohmy.gif
CYTAT
Kostka brukowa zniknie ze studzienek przy Królowej Jadwigi
purz
01.07.2013 14:29
A A A Drukuj
Na własny koszt wykonawca remontu ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej usunie kostkę, którą obłożył wloty studzienek kanalizacyjnych

Do połowy lipca potrwają prace poprawkowe przy naprawie wlotów studzienek kanalizacyjnych na ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej.

Prowadzone od poniedziałku prace obejmują odcinek od ronda w centrum do ronda Merkury.

Jak się okazało, obłożenie studzienek kostką brukową nie było najlepszym pomysłem - z czasem kostka zapadała się, a na ulicy tworzyły się ''dziury''.

- Kostka zostanie zlikwidowana przy wlotach do 90 studni. W jej miejscu zamontowane zostaną pierścienie odciążające pokryte asfaltem - mówi Przemysław Jodłowski z wydziału komunikacji i drogownictwa Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Jak informują przedstawiciele miasta, prace odbywają się w ramach napraw gwarancyjnych i prowadzone są na koszt wykonawcy.

Na obu jezdniach pojawią się utrudnienia związane ze zwężeniami. W drugiej połowie lipca, na czas frezowania i układania nowej nawierzchni, także na rondzie Merkury, możliwe będzie czasowe zamykanie części jezdni.

Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2Xp9yUoov
vacu
CYTAT(Bathurst @ pon, 01 lip 2013 - 21:36) *
Mnie się otworzył. Zaskoczyło mnie to 90 studzienek, aż tyle tego ohmy.gif

Teraz mi też już działa smile2.gif

Czyli dobre wieści, kostka zniknie biggrin.gif

Dobrze też, że robią to teraz, lipiec-sierpień to okres kiedy ruch w miastach jest mniejszy + asfaltowanie w nocy. Europa laugh.gif Fajnie jakby to stało się normą, Bardzo mi się to spodobało we Francji, akurat jak byłem remontowano odcinki zewnętrznej obwodnicy Paryża, ekipy pojawiały się punkt 22, zamykały drogę całkowicie, znikały punkt 6 nie pozostawiając po sobie śladu poza połatanymi dziurami, zero utrudnień a robota zrobiona. Może i dużego remontu tak się nie zrobi ale sporo rzeczy da radę naprawić.
marcin.p
Dzisiaj przed 22 koło reala wyłączony lewoskręt z katowickiej w 11 listopada. Chyba jakaś awaria bo czerwone cały czas się świeciło a informacje podawane przez miasto nie informowały o wyłączeniu lewoskrętu. Co za cuda się tam działy! Szczęście, że nie doszło do żadnego wypadku, bo przecież wielu kierowców jechało w lewo na czerwonym. Stałem na czerwonym ok. 20 minut a policja... miała to w d...e, że się cuda dzieją. Nawet powiedzieli, że jest tam patrol!

Jechał ktos tamtędy po 22? Była policja, kierowali ruchem, a może światła już działały jak należy?
prezes
CYTAT(marcin.p @ wto, 02 lip 2013 - 00:00) *
Dzisiaj przed 22 koło reala wyłączony lewoskręt z katowickiej w 11 listopada. Chyba jakaś awaria bo czerwone cały czas się świeciło a informacje podawane przez miasto nie informowały o wyłączeniu lewoskrętu. Co za cuda się tam działy! Szczęście, że nie doszło do żadnego wypadku, bo przecież wielu kierowców jechało w lewo na czerwonym. Stałem na czerwonym ok. 20 minut a policja... miała to w d...e, że się cuda dzieją. Nawet powiedzieli, że jest tam patrol!

Jechał ktos tamtędy po 22? Była policja, kierowali ruchem, a może światła już działały jak należy?

raczej nie awaria, tylko zmiana ustawień świateł, bo od jutra:
CYTAT
Skrzyżowanie DK94 z ul. 11 Listopada przy markecie Real - przejezdne we wszystkich kierunkach, jednak ze względu na wyłączenie z ruchu 2 pasów DK94 i ruch wahadłowy wskazana ostrożność i zwrócenie uwagi na tablice informacyjne.

Raz będzie jechał pas od Sławkowa, raz od Katowic - i wtedy będzie można skręcić w lewo lub jechać prosto. Więc fizycznie muszą całkowicie zmienić ustawienia świateł, lub nawet wyłączyć i zrobić zwykłą wahadłową sygnalizację.

Co do reakcji policji to brak słów...
juar_78
CYTAT(prezes @ pon, 01 lip 2013 - 22:13) *

Przecież policja jest od pomagania kierowcom, tak przynajmniej w telewizji mówią jej rzecznicy. Zapominają tylko dodać, że pomaganie polega prawie wyłącznie na wypisywaniu bloków mandatowych. Inaczej pomagać się nie da.
marcin.p
CYTAT(prezes @ wto, 02 lip 2013 - 01:13) *
CYTAT(marcin.p @ wto, 02 lip 2013 - 00:00) *

raczej nie awaria, tylko zmiana ustawień świateł, bo od jutra:
CYTAT

Raz będzie jechał pas od Sławkowa, raz od Katowic - i wtedy będzie można skręcić w lewo lub jechać prosto. Więc fizycznie muszą całkowicie zmienić ustawienia świateł, lub nawet wyłączyć i zrobić zwykłą wahadłową sygnalizację.

Ale nikt nie pisał, że wyłączeniu lewoskrętów, więc powinno się równiez oznakowanie pozmieniać. A się nie zmieniło. i do skrętu czekało się na skrajnie lewym pasie do skrętu. A tam non stop czerwone.

A policja? Do kierowania ruchem trzeba używać rąk. A oni w rękach to tylko radar trzymać potrafią. Niestety
juar_78
CYTAT(marcin.p @ wto, 02 lip 2013 - 07:43) *
A policja? Do kierowania ruchem trzeba używać rąk. A oni w rękach to tylko radar trzymać potrafią. Niestety

Gwoli sprawiedliwości powiedzmy, że policja nie jest sama. Uprawnienia do kierowania ruchem drogowym ma m.in. także straż miejska. Ba w niektórych miastach (nie wiem jak w Dąbrowie, raczej chyba nie) w strażach są tak ambitne twory jak sekcja ruchu drogowego.

No jeszcze taki taki jeden sympatyczny pan w zielonym mundurku i białej czapce co czas jakiś w TV z jedynym swojego rodzaju uśmiechem na twarzy oznajmia, że ITD będzie pomagać kierowcom na drodze. Widział ktoś kiedyś "pomagającą" inspekcję?
Bathurst
CYTAT(juar_78 @ wto, 02 lip 2013 - 20:15) *
No jeszcze taki taki jeden sympatyczny pan w zielonym mundurku i białej czapce co czas jakiś w TV z jedynym swojego rodzaju uśmiechem na twarzy oznajmia, że ITD będzie pomagać kierowcom na drodze. Widział ktoś kiedyś "pomagającą" inspekcję?

mnie kiedyś podczas postoju na stacji taki Pan w zielonym podpowiedział, że tortille z kurczakiem warto zamówić. To co uznamy im tą pomocną dłoń wyciągniętą do kierowców? laugh.gif
juar_78
CYTAT(Bathurst @ wto, 02 lip 2013 - 17:39) *
CYTAT(juar_78 @ wto, 02 lip 2013 - 20:15) *

mnie kiedyś podczas postoju na stacji taki Pan w zielonym podpowiedział, że tortille z kurczakiem warto zamówić. To co uznamy im tą pomocną dłoń wyciągniętą do kierowców? laugh.gif

Obowiązkowo smile2.gif Prawdziwy przyjaciel kierowcy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.