Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja - drogi, ulice, chodniki, ścieżki rowerowe cz.2
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72
vacu
CYTAT(menago @ nie, 12 cze 2011 - 15:09) *
tez mowie o tym dokladnie odcinku i nadal uwazam ze jak na polskie realia jest calkiem przyzwoity, oczywiscie jadac "rozsadnie" smile2.gif i wydaje mi sie, choc tu nie jestem pewien, ze wlasnie ten fragment nie byl remontowany, tylko droga wczesniej (tam gdzie sa "wysepki" miedzy pasami)

Tak, "jak na polskie warunki" jest przyzwoity ale ze 2-3 lata temu chyba (jak robili przy tych wysepkach, bodajrze w Przeginii) jeździłem tam codziennie to ten odcinek był równy jak stół (nie kojarzę dokładnie remontu ale musiał być niedługo wcześniej), teraz jest właśnie "przyzwoicie" ale są też miejsca - jak ten łuk - nieprzyzwoite, ze względu na stan nawierzchni ustawiłbym tam zakaz wyprzedzania - a to już zły znak...
menago
a mnie sie wydaje ze odcinek o ktorym mowimy nie byl jeszcze remontowany (no i przy duzym natezeniu ruchu, niestety, musi sie niszczyc), do momentu jak sa wysepki asfalt nadal jest rowny, 'problemy' zaczynaja sie dalej...
jednak upieral sie nie bede bo nie znalazlem zadnego zakresu poprzednich prac,
tylko tyle, ze dla odcinka dk94 blizej Krakowa trwaja prace projektowe
http://www.krakow.gddkia.gov.pl/inwestycje/prace-projektowe

CYTAT
- DK 94 OLKUSZ ? WZMOCNIENIE I PRZEBUDOWA DROGI

- DK 94 ZEDERMAN-JERZMANOWICE ? WZMOCNIENIE I PRZEBUDOWA DROGI

- DK 94 JERZMANOWICE-MODLNICA ? WZMOCNIENIE I PRZEBUDOWA DROGI
Michael_SA
Pęknięty most w Dąbrowie Górniczej-Ząbkowicach. Do uszkodzenia doszło w czasie prowadzonego w pobliżu remontu. Na moście obowiązuje ruch wahadłowy. O sprawie wie już inspektor nadzoru budowlanego.Żeby zobaczyć pęknięcie, trzeba zejść nieco poniżej poziom mostu, dlatego niektórzy mieszkańcy nawet nie wiedzą o uszkodzeniu. Nie widziałem pęknięcia, mimo że chodzę tędy codziennie - mówi zdziwiony mężczyzna. Dzisiaj pierwszy raz widzę to pęknięcie. Nie wiem, co się tu stało - wtóruje mu kobieta.

Tuż obok remontowana jest droga, chodnik i wymieniana jest kanalizacja. I to najprawdopodobniej w czasie tych prac najpierw osunęła się ziemia, a potem pojawiło się pęknięcie. Dlatego specjaliści będą teraz sprawdzać, czy aby nie naruszono konstrukcji mostu, przez który prowadzi bardzo ruchliwa droga do centrum miasta i drogi krajowej nr 1.
dżoplin
odgrzewany temat, w pierwszej chwili myślałam, że most pękł dziś, a to już wiadomość sprzed 2 tyg
Michael_SA
Na RMF dziś mówili
dżoplin
tak wiem, że mówili, słyszałam właśnie i byłam zaskoczona. myślałam że mówili, że pękł dziś, a o sprawie pisano już dawno

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...yczka,1,4,19510
:)
CYTAT(dżoplin @ pon, 13 cze 2011 - 16:06) *
tak wiem, że mówili, słyszałam właśnie i byłam zaskoczona. myślałam że mówili, że pękł dziś, a o sprawie pisano już dawno

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...yczka,1,4,19510

bylo dawno temu snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...=2557&st=40

CYTAT

Dąbrowa Górnicza: Remont przejazdu kolejowego na Gwardii Ludowej

zal
W sobotę 18 czerwca od godziny 6.00 rozpocznie się remont przejazdu kolejowego na ulicy Gwardii Ludowej.

Jak informuje serwis miejski idabrowa.pl, prace prowadzone będą do wtorku, 21 czerwca do godziny 18.00.

Na czas zamknięcia przejazdu obowiązywać będą objazdy - ten został wytyczony odcinkiem drogi ekspresowej S1 /równoległej do Gwardii Ludowej/ w kierunku alei Piłsudskiego.

CYTAT

Dąbrowa Gornicza: Wiadukt na DK 94 w Strzemieszycach tylko wzmacniany

2011-06-15, Aktualizacja: 2011-06-16 13:30

Piotr Sobierajski
Wiadukt w Dąbrowie Górniczej-Strzemieszycach na drodze krajowej nr 94 (trasa na Olkusz-Kraków) rozpada się, odpadają kawałki betonu, widać gołym okiem zbrojenia.

Ale właśnie okazało się, że remontu, którego początek lokalne władze zapowiadały już na zeszły rok, nie będzie, bo miasto nadal liczy na dofinansowanie przebudowy z Ministerstwa Infrastruktury.

Za kilkanaście dni ma się za to rozpocząć tymczasowe zabezpieczanie wiaduktu, tak by nie rozsypał się na dobre. Kierowcy, jadący z Katowic w stronę Olkusza, Krakowa i w przeciwną, powinni się więc przygotować na spore utrudnienia w ruchu.

Niemal dokładnie rok temu, by ograniczyć tonaż aut przejeżdżających przez wiadukt, wyłączone zostały z ruchu dwa zewnętrzne pasy. Jedzie się wolniej, bo jest też ograniczenie prędkości do 40 km na godzinę. Obowiązuje też ograniczenie tonażu do 15 ton.

Drogie remonty dąbrowskich wiaduktów

- Niewiele się tu zmieniło, a przecież i górą, i dołem jeżdżą tysiące aut, również tirów do zakładów w strefie ekonomicznej.

Wiadukt trzeba wyremontować - podkreśla Marcin Januszewski, kierowca z Dąbrowy.

Po ubiegłorocznych ekspertyzach okazało się, że obie nitki wiaduktu trzeba zburzyć i postawić od nowa. Tak jak miało to miejsce w 2007 r. w przypadku oddalonego o około 4 km wiaduktu nad ul. Jamki.

Na razie będzińska firma Banimex (ta sama, która odnawiała przejście podziemne w centrum miasta) po wygranej w przetargu ma do końca sierpnia br. zabezpieczyć wiadukt. Będzie to kosztować 700 tys. zł.

- Trwają tam prace pomiarowe. Opracowywany jest harmonogram prac oraz organizacji ruchu - wyjaśnia Bartosz Matylewicz z UM.

Prace mają się zacząć pod koniec czerwca. Będą wykonywane tak, aby DK 94 była przejezdna, jednak będzie trzeba się liczyć z utrudnieniami. Co więc zrobi Banimex?

- Ma zabezpieczyć konstrukcję siatką, postawić podpory, podtrzymujące wiadukt, a także po badaniach geologicznych wzmocnić podstawę fundamentów - informuje Wojciech Mizerski, naczelnik Wydziału Inwestycji Miejskich UM.

Cały obiekt jest przewidziany do generalnego remontu w ramach projektu, obejmującego przebudowę DK 94 od granicy z Sosnowcem do Sławkowa wraz ze wszystkimi obiektami inżynieryjnymi.

Miasto czeka na dotację - ok. 200 mln zł. Projekt cały czas jest jednak na liście rezerwowej. Koszty remontu samego wiaduktu oszacowano wstępnie na ponad 20 mln zł.

a dopiero niedawno w prasie pisano, ze juz koniec przetargu i bedzie budowa nowego wraz z oswietleniem wezla. Cos nie sprawdzili do konca
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Będzie dodatkowy pas do skrętu w lewo, z DW 910 w ulicę Augustynika

2011-06-20, Aktualizacja: dzisiaj 13:10

Dziennik Zachodni PAS
W centrum miasta przy drodze wojewódzkiej 910 pojawi się nareszcie dodatkowy pas do skrętu w lewo, w ulicę Augustynika. Pierwsze prace przy przebudowie układu komunikacyjnego mają ruszyć po 30 czerwca.

To dobra wiadomość dla kierowców, którzy przejeżdżają przez Dąbrowę. Dziś śródmieście jest zakorkowane, bo auta czekające przed sygnalizacją świetlną na skręt w ul. Augustynika blokują jeden z dwóch pasów drogi na ul. Królowej Jadwigi.

Osobny zjazd powinien zostać wydzielony już podczas budowy i montażu nowej sygnalizacji świetlnej we wrześniu ubiegłego roku. Wtedy nie byłoby problemów z płynnym przejazdem przez centrum. W projekcie zabrakło jednak takiego rozwiązania i dziś cały układ komunikacyjny trzeba poprawiać. Pierwotnie rozważano wydzielenie dodatkowego pasa do skrętu w ulicę Augustynika na torowisku tramwajowym, ale ostatecznie miasto zrezygnowało z tej koncepcji.

- Jezdnia zostanie poszerzona i nie będzie konieczności ingerencji w torowisko - mówi Arkadiusz Grządziel, zastępca naczelnika Wydziału Komunikacji i Drogownictwa w UM. - Działanie sygnalizacji świetlnej zostanie dostosowane do nowych warunków na jezdni, a dodatkowo pojawi się nowe oznakowanie pionowe i poziome na całym odcinku ul. Królowej Jadwigi - dodaje. Całe to przedsięwzięcie będzie kosztowało ok. 800 tysięcy złotych.
Leszek
Aż jestem ciekaw, czy zrobią to tak, jak proponowałem rok temu w tym chyba wątku:

szer
Jezdnia ma być poszerzona więc pewnie tak to będzie wyglądać. Szkoda, że tak późno i kolejna kasa pójdzie w błoto. Jakby zrobili od razu to by taniej było. A tak centrum potrafi się nieźle zakorkować.
Tomek_mdc
genialnie... pojawiły się progi zwalniające na sienkiewicza i dąbrowskiego. za niedługo w całej dąbrowie średnia prędkość nie przekroczy granicy 20 - 30 km/h bo człowiek się nie zdąży rozpędzić od jednych świateł do drugich a w międzyczasie jeszcze będą ze trzy progi zwalniające!
kamillll
CYTAT(Tomek_mdc @ wto, 21 cze 2011 - 22:48) *
genialnie... pojawiły się progi zwalniające na sienkiewicza i dąbrowskiego. za niedługo w całej dąbrowie średnia prędkość nie przekroczy granicy 20 - 30 km/h bo człowiek się nie zdąży rozpędzić od jednych świateł do drugich a w międzyczasie jeszcze będą ze trzy progi zwalniające!

podziękuj tym którzy nie mają hamulca w głowie...wcale się nie dziwię obserwując pseudo rajdowców w furach wyspawanych z 4 niemieckich przystanków...
Tomek_mdc
CYTAT(kamillll @ wto, 21 cze 2011 - 22:57) *
podziękuj tym którzy nie mają hamulca w głowie...wcale się nie dziwię obserwując pseudo rajdowców w furach wyspawanych z 4 niemieckich przystanków...

Ok! więc dziękuje tym którzy nie mają hamulców w głowie... mowa o kierowcach "pseudo rajdowcach" i urzędnikach podejmujących głupie decyzje...

no i tyle - nie ma co roztrząsać tematu - pozostaje się przyzwyczaić!
BARES
CYTAT
Most w Ząbkowicach trzeba będzie jednak poprawić

Szczelina o grubości kilku centymetrów pojawiła się w czasie, gdy ekipa budowlana prowadziła w alei Zwycięstwa prace przy kanalizacji. Teraz mur oporowy przy ząbkowickim moście będzie musiała zbudować od nowa.

Szczelinę z jednej strony wypatrzyli mieszkańcy. - Wyglądało to tak, jakby wszystko miało za chwilę runąć - przekonywali i zgłosili sprawę przewodniczącemu tutejszej rady dzielnicy, a sami zaczęli unikać jazdy przez most. W tym czasie w Ząbkowicach trwały prace przy budowie kanalizacji. - Robotnicy podkopali część skarpy i naruszyli starą betonową konstrukcję. Przejazd dużym samochodem może się skończyć tragedią - uprzedzał Marek Kępa, przewodniczący rady dzielnicy Ząbkowice.

Zanim na miejscu zjawili się przedstawiciele Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej, budowlańcy zasypali szczelinę mieszanką betonu i piasku. Po deszczu skarpa znów jednak osiadła, odsłaniając dziurę. Wtedy na miejscu pojawił się powiatowy inspektor nadzoru budowlanego.

- Mur oporowy przy moście trzeba będzie zbudować od początku - wpisał do protokołu inspektor Zdzisław Wójcik. Przy moście zlecił ustawienie drewnianych podpór i znaków ograniczających prędkość do 40 km/godz. - W niektórych miejscach poodpadały kawałki betonu, odsłaniając druty zbrojeniowe. To też w najbliższym czasie robotnicy muszą naprawić - dodaje Wójcik.

mn, GW Katowice
szer
CYTAT
Zdesperowani mieszkańcy Ząbkowic: Zablokujemy drogę!

Zdesperowani mieszkańcy Dąbrowy Górniczej-Ząbkowic zapowiadają blokadę ul. Armii Krajowej (to droga wojewódzka nr 796), którą codziennie setki tirów przejeżdża w kierunku Zawiercia i Kielc.

Akcję planują na wrzesień, kiedy chcą bez zapowiedzi kilka razy w tygodniu wstrzymywać ruch w dzielnicy. Dlaczego wrzesień? Bo chcą dać ostatnią szansę władzom miasta, przede wszystkim na ustawienie tutaj na stałe fotoradaru, który ostudzi zapędy kierowców. Przede wszystkim jednak chodzi o budowę obwodnicy.

- Pękają ściany domów, nawet przez przejście dla pieszych trzeba uciekać przed rozpędzonymi ciężarówkami, bo nie mogą się zatrzymać, choć mają czerwone światło - mówią ząbkowiczanie.

Do działania motywują ich dodatkowo wydarzenia z początku maja, kiedy pod kołami tira zginęła na przejściu 52-letnia dąbrowianka. A w kwietniu 2009 rozpędzony kierowca opla wjechał w przystanek autobusowy. Ranne zostały trzy osoby.

Choć już wtedy dąbrowianie chcieli stacjonarnego fotoradaru na Armii Krajowej, nie doczekali się. W maju, w odpowiedzi na sugestie ząbkowiczan, miasto postawiło tablicę z zalecanym objazdem dzielnicy trasą DK1 i przez Siewierz. Trzeba jednak nadłożyć kilkanaście kilometrów i kierowcy nie mają zamiaru wybierać dłuższego wariantu.

- Budowa obwodnicy to kwestia kilku lat, ale do tego czasu trzeba zrobić wszystko, by było tu bezpieczniej - podkreśla Piotr Bobrowski, radny z Ząbkowic. - Blokady dróg mają pokazać, że przez Ząbkowice jedzie się trudno. Być może to zniechęci kierowców tirów i będą korzystać z trasy przez Siewierz - dodaje.

Tymczasem okazuje się, że dąbrowska policja nie dysponuje obecnie żadnym
fotoradarem, który mógłby stanąć na Armii Krajowej.

- W tym roku faktycznie w Ząbkowicach fotoradaru nie było, bo wszystkie są w naprawie. Kierujemy w ten rejon pojazdy z wideorejestratorem - tłumaczy Mariusz Miszczyk, rzecznik dąbrowskiej policji.

Fotoradar przenośny ma Straż Miejska, ale ten wędruje pomiędzy kilkoma specjalnymi słupami w centrum i dzielnicy Gołonóg, by kierowcy nie wiedzieli, gdzie aktualnie jest zamontowany. Czy miasto przygotuje takie stałe miejsce w Ząbkowicach?

- Będziemy szukać rozwiązania tego problemu. Jednym z nich mogą być częstsze kontrole przez strażników miejskich z przenośnym fotoradarem. W sierpniu ma być gotowy przejazd ul. Tworzeń, co także powinno odciążyć nieco ul. Armii Krajowej. Nie możemy na drodze wojewódzkiej montować np. progów zwalniających ani ograniczać tonażu samochodów zakazami - tłumaczy Bartosz Matylewicz z UM w Dąbrowie Górniczej.

Projekt budowy wschodniej obwodnicy Ząbkowic jest gotowy. Ma powstać, ale dopiero do końca 2013 roku.

Źródło: Dziennik Zachodni
Michael_SA
wiecie co tam ws. tego remontu co miał być od targu do policji i targu do wojska polskiego bo już lato a jak nic nie robili tak nie robią
BARES
CYTAT
Wiadukt na DK-94 w Sosnowcu będzie remontowany

fot. Dawid Chalimoniuk

W środę 13 lipca rozpocznie się remont wiaduktu w ciągu drogi krajowej nr 94 nad ul. Braci Mieroszewskich w Sosnowcu. Kierowcy muszą przygotować się na spore utrudnienia, bo to jedna z ruchliwszych tras w regionie.

Zakres prac remontowych od początku uzależniony był od dotacji z budżetu państwa, o którą Sosnowiec zabiegał. Wstępnie władze miasta planowały, że za 3,5 mln zł wyremontują nitkę w kierunku Katowic. Ostateczna decyzja o wyborze nitki zapadnie w poniedziałek, sam remont jest już jednak przesądzony.

Jak poinformował urząd miasta, w pierwszym etapie prac wykonane zostaną przejazdy przez pas zieleni i w tym czasie (maksymalnie do 20 lipca) wyłączone będą z ruchu dwa pasy - po jednym w kierunku Katowic i Krakowa. Później rozpoczną się prace zasadnicze.

Według planów, remont jednej nitki wiaduktu ma się zakończyć 31 października.

GazetaSosnowiec.pl

xMarcinx
Ciekawe czy zrobią coś z pasem do rozpędu, ew. zwolnią prawy pas by można spokojnie dołączyć się do ruchu. O ile ktoś ma zrywne auto to nie problem ze stopu ruszyć, jednak jak widzę męczących się ludzi w np. w Cinquecento to aż mi ich szkoda, tak jak i tych co są za nimi wink.gif
ten STOP jest idiotyczny i praktycznie nikt sie nie stosuje. Nawet ustawiony jest w zlym miejscu. Ciekawa jest jego historia. Postawiono go wiele lat temu podczas remontu nawierzchni DK 94 i taki tymczasowy juz pozostal.
CYTAT(Michael_SA @ pon, 04 lip 2011 - 18:34) *
wiecie co tam ws. tego remontu co miał być od targu do policji i targu do wojska polskiego bo już lato a jak nic nie robili tak nie robią
W polowie czerwca byl ogloszony przetarg ale na razie zamiast do Granicznej, to od Al. Roz do Majakowskiego. Juz dokladnie nie pamietam i odsylam do BIP, ale nowa nawierzchnia od targu do Wojska Polskiego (w obie strony) i chodnik od Al. Roz do Wojska Polskiego. Wyglada na to, ze dalej nie powstanie zatoczka dla autobusow na Redenie (kierunek centrum).Jesli nie bedzie komplikacji z przetargiem to pewnie rusza po Tour de Pologne.Poza tym nie dotyczy juz tego zadania - w tym roku na rondzie "Merkury" planuja postawic podobne konstrukcje, jak w centrum i maja powiesic nad jezdnia strzalki z kierunkami.
BARES
CYTAT
Remont na Królowej Jadwigi. Szyny będą pływające

Wkrótce rozpocznie się remont generalny ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej. Wyremontowany zostanie odcinek od ronda Merkury do skrzyżowania z ul. Poniatowskiego w obu kierunkach.

W ramach prac wymieniona i wzmocniona zostanie nawierzchnia drogi oraz krawężniki, częściowo przebudowywane będą chodniki i zatoki postojowe. Zakończenie prac planowane jest na połowę listopada.

Jak poinformował Bartosz Matylewicz z dąbrowskiego magistratu, przy okazji wyremontowane zostaną także dwa skrzyżowania z przejazdami tramwajowymi, na których torowisko zostanie wyłożone tzw. szyną pływającą, co znacznie ograniczy hałas. Remontu skrzyżowań ma zakończyć się we wrześniu.

Generalny remont czeka także ul. Ząbkowicką od skrzyżowania z ul. Gołonoską do zbiorników Łosień, a w ramach prac dobudowane zostaną chodniki. Również i w tym przypadku planowany termin zakończenia prac to 15 listopada.

GazetaSosnowiec.pl

xMarcinx
Nareszcie remonty przejazdów tramwajowych i nareszcie zatoki dla autobusów.
BARES
CYTAT
Zamknięta droga 796 z Zawiercia do Dąbrowy Górniczej

Policja informuje o dużych utrudnieniach w ruchu drogowym, które wystąpią na drodze nr 796 w Zawierciu. W terminie od 19 do 25 lipca 2011r planowany jest remont przejazdu kolejowego. W tym czasie odcinek drogi wojewódzkiej będzie całkowicie zamknięty. Kierowcy planujący podróż tą drogą powinni skorzystać z wyznaczonego objazdu.

Zamknięta droga nr 796 z Dąbrowy Górniczej do Zawiercia
Przewidywane utrudnienia, związane są z remontem przejazdu kolejowego i wymianą torowiska. Kierowcy jadący od Dąbrowy Górniczej w kierunku Zawiercia muszą kierować się na Siewierz a następnie na drogę krajową nr 78.
Reklamy BusinessClick

Ten sam objazd zalecany jest dla pojazdów jadących z przeciwnej strony. Na skrzyżowaniach poprzedzających zjazd na drogę wojewódzką nr 796 (ul. Obrońców Poczty Gdańskiej) będą ustawione znaki drogowe informujące o kierunku objazdu.

yaku

Wkrótce rozpocznie się remont generalny ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej. Wyremontowany zostanie odcinek od ronda Merkury do skrzyżowania z ul. Poniatowskiego w obu kierunkach.[/color]

Nie wiem czy mam się cieszyć czy bać - przejeżdżam tamtędy kilkanaście nawet razy dziennie.... oby prace poszły gładko i wg planów blink.gif

prezes
CYTAT(yaku @ wto, 19 lip 2011 - 23:08) *
Wkrótce rozpocznie się remont generalny ul. Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej. Wyremontowany zostanie odcinek od ronda Merkury do skrzyżowania z ul. Poniatowskiego w obu kierunkach.[/color]

Nie wiem czy mam się cieszyć czy bać - przejeżdżam tamtędy kilkanaście nawet razy dziennie.... oby prace poszły gładko i wg planów blink.gif

przecież ten odcinek robiono kilka lat temu... i wydaje mi się, że nie jest tam najgorzej.
mały
Robili chyba od Wojska Polskiego do Merkurego.
eve
Ciekawe czy znowu jakiś idiota wpadnie na pomysł wycinania nowego asfaltu wokół włazów i obłożenia ich kostką brukową rolleyes.gif
TeodorMotor
Tak więc wyjazd z Gołonoga w kierunku Katowic będzie zatkany. Na S1 remont, na DK94 remont; żeby się wbić na katowicką za remontem trzeba jechać przez Królowej/Aleję Róż - po drodze remont. Można jeszcze bokami i kombinować przez centrum i dolinę markietową... A Zielona/Będzin/DK86 to pies??? No właściwie, co co mi chodzi? Tyle alternatyw mam! Wystarczy wyjść pół godziny wcześniej! Co za problem, no nie?
BARES
CYTAT
Korki na granicy Dąbrowy i Sosnowca. Winny remont wiadukutu na DK 94

DN
Rozpoczął się remont wiaduktu na DK 94, znajdującego się na granicy Dąbrowy Górniczej i Sosnowca. Zgodnie z ostrzeżeniami w tym miejscu pojawiły się sporych rozmiarów korki.
Jak można ominąć korki? Jedyne wyjście to w zasadzie skierowanie

się na Będzin, ul. Legionów Polskich w Dąbrowie Górniczej, a potem Kołłątaja i zjazd na DK 86. Jadąc od strony Katowic trzeba natomiast wjechać na wiadukt prowadzący w kierunku Auchana i potem wjechać w osiedle Mydlice i dalej do centrum miasta.

Wiadukt znajduje się na granicy Dąbrowy Górniczej i Sosnowca i pod nim prowadzi jedna z dwóch dróg dojazdowych do dąbrowskiej dzielnicy Staszic. Wszyscy muszą się kierować właśnie tędy, bo bezpośredni zjazd z DK 94 na Staszic został zamknięty kilka lat temu. By nie przebijać się przez centrum i remontowany wiadukt, można jeszcze skierować się w ul. Wojska Polskiego albo jechać od strony Strzemieszyc Wielkich.

Remont ma potrwać do końca października, co będzie miało także spory wpływ na dojazd do znajdującego się w pobliżu największego w regionie Centrum Targowo-Wystawienniczego Expo Silesia.

W tym przypadku nie ma jednak alternatywnych dróg i każdy, kto będzie chciał wybrać się na organizowane wystawy musi jechać koło wiaduktu i ul. Starocmentarną.
yaku
CYTAT
Wiadukt znajduje się na granicy Dąbrowy Górniczej i Sosnowca i pod nim prowadzi jedna z dwóch dróg dojazdowych do dąbrowskiej dzielnicy Staszic. Wszyscy muszą się kierować właśnie tędy, bo bezpośredni zjazd z DK 94 na Staszic został zamknięty kilka lat temu.

Wściec sie można. Najpierw zamknęli mi dojazd do domu [Staszic] i codziennie dokładam kilka kilometrów....a teraz do pracy też będę się przedostawać naokoło....a którędy to jeszcze sprawdzę gdzie zaoszczędzę kilka minut sad.gif
BARES
CYTAT
Problemy z wiaduktami w Strzemieszycach

PAS
Jeśli nie musicie jechać samochodem w rejon wiaduktu na Drodze Krajowej 94 w Strzemieszycach, to lepiej omijać to miejsce z daleka.

Już w czerwcu miał się tu rozpocząć generalny remont całej konstrukcji, która nie tylko wygląda fatalnie, ale stanowi zagrożenie dla kierowców. Okazuje się, że na razie nic się tu nie dzieje.

Ponoć w maju br. były tu robione jakieś pomiary, ale od tego czasu nikt z będzińskiej firmy Banimex nie wziął się za zabezpieczanie podpór wiaduktu. Według wcześniejszych informacji prace miały się zakończyć w sierpniu, a teraz ostateczna data, to koniec listopada. Skąd takie opóźnienia? - Potrzebne są dodatkowe elementy, niezbędne do rozpoczęcia remontu. Między innymi kratownice i części podpór, które kompletuje wykonawca prac - mówi Bartosz Matylewicz z Urzędu Miejskiego. - Prace będą wykonywane w taki sposób, aby DK 94 była przejezdna, jednak będzie trzeba się liczyć z pewnymi utrudnieniami - dodaje.

Tymczasem Banimex na razie zajął się remontem innego odcinka DK 94, czyli wiaduktu nad ul. Braci Mieroszewskich. Tu w godzinach komunikacyjnego szczytu już tworzą się korki, a kiedy

zamknięta zostanie remontowana jezdnia w kierunku Krakowa, będzie jeszcze gorzej. Część nawierzchni w kierunku Katowic, gdzie są spore koleiny, na razie pozostanie bez zmian. Tu remontu nie będzie.
bzenek
CYTAT(BARES @ śro, 13 lip 2011 - 21:32) *
Remont na Królowej Jadwigi

Generalny remont czeka także ul. Ząbkowicką od skrzyżowania z ul. Gołonoską do zbiorników Łosień, a w ramach prac dobudowane zostaną chodniki.

Oba przetargi wygrała Skanska. 2 lata temu robili odcinek Sobieskiego od PKZ do Będzina. Więc jest nadzieja, że zaoszczędzą nam kafelkowanych studzienek. smile.gif

Jest tylko strach, że nie zrobią zatoczki autobusowej na Redenie. blink.gif

Od Merkurego do targu pojawiły się już czerwone pachołki. Lada chwila zaczną kopać.
vacu
CYTAT(bzenek @ śro, 17 sie 2011 - 07:10) *
Oba przetargi wygrała Skanska. 2 lata temu robili odcinek Sobieskiego od PKZ do Będzina. Więc jest nadzieja, że zaoszczędzą nam kafelkowanych studzienek. smile.gif

Może najpierw naprawiliby "zapadlisko" w okolicy zjazdu do Pogorii / Hetmana skoro to oni robili ten odcinek? unsure.gif

bzenek
CYTAT(vacu @ śro, 17 sie 2011 - 11:16) *
CYTAT(bzenek @ śro, 17 sie 2011 - 07:10) *

Może najpierw naprawiliby "zapadlisko" w okolicy zjazdu do Pogorii / Hetmana skoro to oni robili ten odcinek? unsure.gif

Będzie trudno bo ten kawałeczek od ronda do Hetmana to akurat wyasfaltowała "Pogoria" w prezencie dla miasta smile.gif
BARES
CYTAT
Remont na Królowej Jadwigi. Powstanie ścieżka rowerowa

Fot. Dawid Chalimoniuk / Agencja Gazeta

Rozpoczyna się remont ulicy Królowej Jadwigi w Dąbrowie Górniczej. Prace prowadzone będą na dwóch jezdniach na odcinku od skrzyżowania z Aleją Róż do skrzyżowania z ul. Wojska Polskiego oraz od skrzyżowania Wojska Polskiego do skrzyżowania z ul. Poniatowskiego.

W ramach remontu, który będzie kosztował 5,8 mln zł, wyremontowane zostaną także chodniki, od „Merkurego” do ul. Poniatowskiego powstanie ścieżka rowerowa, na Redenie powstaną dwie nowe zatoki autobusowe z wiatami, a na skrzyżowaniu ul. Poniatowskiego i Majakowskiego zainstalowana zostanie nowa sygnalizacja świetlna. Przebudowa czeka też przejazdy tramwajowe (zostaną zabudowane w technologii szyny pływającej, co powinno znacznie ograniczyć hałas).

Przedstawiciele Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej informują, że prace rozpoczynają się od demontażu betonowych kraweżników (zastąpią je granitowe) i nie powinny powodować większych utrudnień. Te mogą się pojawić w październiku, gdy na czas układania ostatniej warstwy nawierzchni ulica całkowicie zostanie zamknięta.

Jak poinformowała Barbara Struzik z referatu drogownictwa, w nowej sygnalizacji na skrzyżowaniu z ul. Poniatowskiego i Majakowskiego zamontowane zostaną po trzy kamery na kierunku głównym, dwie kamery od wlotu ulicy Majakowskiego oraz jedna kamera od strony Poniatowskiego.

Zgodnie z harmonogramem, prace mają się zakończyć w połowie listopada.

GazetaSosnowiec.pl
CYTAT
idabrowa.pl

Rusza remont ulicy Królowej Jadwigi
Redakcja: Anna Zubko

Przy okazji remontu jezdni na Redenie powstaną dwie nowe zatoki oraz wymienione zostaną wiaty autobusowe.

Rozpoczął się remont nawierzchni jezdni i chodników ulicy Królowej Jadwigi - drogi powiatowej.

Prace prowadzone będą na dwóch jezdniach na odcinku od skrzyżowania z ulicą Aleja Róż do skrzyżowania z ulicą Wojska Polskiego oraz od skrzyżowania z ulicą Wojska Polskiego do skrzyżowania z ulicą Poniatowskiego.

Obejmą także remont chodników, wyznaczenie ścieżki rowerowej, budowę dwóch zatok autobusowych, wymianę sygnalizacji świetlnej na Poniatowskiego oraz przebudowę przejazdów tramwajowych.

Zgodnie z przyjętym harmonogramem roboty powinny zakończyć się w połowie listopada. Koszt inwestycji to 5,8 mln złotych.

Obecnie rozpoczęte prace nie powinny powodować większych utrudnień dla kierowców, te mogą pojawić się dopiero w październiku na ostatnim etapie, z chwilą układania wzmocnionej nawierzchni górnej. Wówczas to przewidywane jest całkowite zamknięcie drogi.
Do tego czasu wykonawca będzie tak organizował pracę, aby uciążliwości w jak najmniejszym stopniu dotknęły użytkowników dróg.

Zakres zadań obejmuje frezowanie istniejącej nawierzchni asfaltobetonowej jezdni i ułożenie nowej asfaltobetonowej, wzmocnionej siatką stalową. Prace rozpoczną się jednak od demontażu istniejących krawężników betonowych i ułożeniu granitowych. Na samym końcu wyznaczone zostanie oznakowanie poziome jezdni.

Na rozpoczętym właśnie remoncie skorzystają także piesi, bowiem wymienione zostaną chodniki. Na odcinku od „Merkurego” aż do ulicy Poniatowskiego wyznaczona zostanie również ścieżka rowerowa.

W ramach zadania wybudowane zostaną dwie zatoki autobusowe, w miejscu aktualnych przystanków w rejonie dzielnicy Reden. Aby nie tworzyły się w tu koleiny i zaniżenia przy najeździe autobusów, w rejonie zatok wykorzystana zostanie mocniejsza i trwalsza kostka granitowa, dodatkowo wzmocniona podłożem betonowym. Postawione będą także nowe wiaty autobusowe.

Jak informuje Barbara Struzik, z Referatu Drogownictwa UM w Dąbrowie Górniczej remont odcinka od ulicy Aleja Róż do ulicy Poniatowskiego przeprowadzony zostanie kompleksowo obejmując także remont przejazdów tramwajowych i sygnalizację świetlną na skrzyżowaniu ulic Poniatowskiego-Majakowskiego.

Działanie jej dostosowane zostanie do wymogów określonych w § 2 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach.

Istniejące sygnalizatory zostaną zastąpione sygnalizatorami w technologii LED. Wymienione muszą być pętle indukcyjne w jezdni wraz z systemem wideo detekcji –urządzeniami sterowania ruchem. W nowej sygnalizacji zamontowane zostaną po trzy kamery na kierunku głównym, dwie kamery od wlotu ulicy Majakowskiego oraz jedna kamera od strony Poniatowskiego.

Także poprawę bezpieczeństwa użytkowników dróg ma na celu remont przejazdów tramwajowych na skrzyżowaniu ulic Królowej Jadwigi-Wojska Polskiego oraz na skrzyżowaniu ulic Poniatowskiego-Majakowskiego. Dotychczasowe przejazdy zostaną rozebrane, odwodnione i włączone do kanalizacji deszczowej. Zabezpieczone zostaną także urządzenia elektroenergetyczne. Następnie podtorze będzie wzmocnione i przejazdy zabudowane w technologii szyny pływającej.

Wszystkie przyjęte w zadaniu prace powinny zakończyć się w połowie listopada. O ewentualnych utrudnienieniach, które mogą pojawić się w trakcie remontu będziemy informować na bieżąco.

Oby powstala ta zatoka. Przegladajac przetarg nie zauwazylem, zeby mieli ja zbudowac. Zeby nie okazalo sie, ze tylko wyremontuja dwie zatoki w przeciwna strone.
Kiedys byla mowa ze odcinek w strone centrum od Wojska Polskiego do ronda nie bedzie robiony. Dofinansowanie zostalo zabrane, a pierwotnie mieli remontowac do Granicznej. W przypadku braku srodkow mogli pojsc w tamta strone, a ten kawalek jest akurat jak na DG w dobrym stanie. Krawezniki mimo ze betonowe to jeszcze sie trzymaja, a na asfalcie pojawiaja sie pierwsze pekniecia. Ten odcinek wytrzymalby jeszcze, a mozna go bylo zrobic np. za 2 lata.

Ogloszono tez przetarg na dobudowe 3 pasa do skretu w Augustynika.
yaku
CYTAT
Także poprawę bezpieczeństwa użytkowników dróg ma na celu remont przejazdów tramwajowych na skrzyżowaniu ulic Królowej Jadwigi-Wojska Polskiego

w tej chwili wyjazd od strony Wojska Polskiego jest koszmarem. Ruch na tej ulicy od czasu zamkniecia skrzyżowania na Staszicu zwiększył się na moje oko trzykrotnie. Czasem , żeby dojechać do świateł stoję w korku już po wyjeżdzie spod wiaduktu. i stoje tak i stoję czasem i 20 minut. koszmar jakiś.
ciekawe czy ww remont będzie miał wpływ na poprawę tej sytuacji. BO jeżeli tak to warto sie pomęczyć te kilka miesięcy.
Ale musze Wam powiedzieć , że z racji tego, że mieszkam na staszicu jeżdzę tmtędy a raczej jeżdziłam kilka razy dziennie. Teraz wolę omijać tą uliczkę i latam górą do Alei Róż... ehhh

Bardzo się przyda ta przebudowa...ale dobrze , żeby włodarze miastamieli na uwadze nie tylko ruch pieszy i rowerowy ale głównie samochodowy, bo dawno juz minęły czasy gdy prze D.G. można było przejechać bezkonfliktowo.

nie narzekam bo i tak jest duuuużo lepiej niz w innych miastach....np. Gliwice to horror w godzinach szczytu.

chociaż w tej kwestii możemy podziękować Gierkowi:p
bzenek
CYTAT(BARES @ czw, 18 sie 2011 - 15:51) *
od ?Merkurego? do ul. Poniatowskiego powstanie ścieżka rowerowa,

A zmieści się tam ? Nieprawdopodobne blink.gif

CYTAT
Jak informuje Barbara Struzik, z Referatu Drogownictwa UM w Dąbrowie Górniczej remont odcinka od ulicy Aleja Róż do ulicy Poniatowskiego przeprowadzony zostanie kompleksowo.

To dobrze bo po poprzednich remontach zawsze pozostawał jakiś niedosyt.

CYTAT(yaku @ pią, 19 sie 2011 - 09:33) *
w tej chwili wyjazd od strony Wojska Polskiego jest koszmarem.
ciekawe czy ww remont będzie miał wpływ na poprawę tej sytuacji.

Nie.

CYTAT(yaku @ pią, 19 sie 2011 - 09:33) *
ale dobrze , żeby włodarze miastamieli na uwadze nie tylko ruch pieszy i rowerowy ale głównie samochodowy, .

??? blink.gif
yaku
CYTAT
żeby włodarze miastamieli na uwadze nie tylko ruch pieszy i rowerowy ale głównie samochodowy, bo dawno juz minęły czasy gdy prze D.G. można było przejechać bezkonfliktowo.

hehe miałam na myśli temat ścieżek rowerowych...boję się , czy przez to przejazd przez cały reden stanie sie ...hmmm męczący.
Mamy takie szerokie drogi, ze szkoda byłoby to spieprzyć...
Ale jestem dobrej myśli w końcu wiedzą co robia:-)
menago
CYTAT(yaku @ sob, 20 sie 2011 - 16:58) *
CYTAT
Ale jestem dobrej myśli w końcu wiedzą co robia:-)

oj bardzo odwazne stwierdzenie smile2.gif

btw,
czy od Wojska Polskiego do Merkurego (kier. centrum) tez bedzie nawierzchnia wymieniana?
Leszek
CYTAT(bzenek @ sob, 20 sie 2011 - 11:40) *
CYTAT(BARES @ czw, 18 sie 2011 - 15:51) *
od ?Merkurego? do ul. Poniatowskiego powstanie ścieżka rowerowa,

A zmieści się tam ? Nieprawdopodobne blink.gif

Pewnie zrobią tak, jak po drugiej stronie - czyli kawałek chodnika wydzielą jako ścieżkę, od tego momentu stanie się ona ulubionym miejscem na zatrzymanie się pieszych i pogawędkę laugh.gif
BARES
CYTAT
Reden, Łosień: Ruszyły drogowe remonty przy Królowej Jadwigi i Ząbkowickiej

Anna Polewiak
Ruszyły drogowe remonty przy Królowej Jadwigi i Ząbkowickiej. Efekty prac drogowców zobaczymy jednak dopiero późną jesienią. Wtedy skończą

Dąbrowscy samorządowcy chyba wzięli sobie do serca lamenty mieszkańców odnośnie stanu dróg, bowiem ruszyły remonty ulic Królowej Jadwigi i Ząbkowickiej.
W przypadku pierwszego przedsięwzięcia wyremontowane zostaną jezdnia i chodniki na odcinku od Alei Róż do Piłsudskiego. Miasto zapowiada też postawienie nowych wiat przystankowych na Redenie i nową sygnalizację świetlną na skrzyżowaniu Poniatowskiego i Majakowskiego.

Na razie wymieniane są krawężniki chodników i oznakowanie, by potem można było łatwiej usuwać stary asfalt. Prace prowadzone będą na dwóch jezdniach na odcinku od skrzyżowania z Aleją Róż do skrzyżowania z Wojska Polskiego oraz od skrzyżowania z Wojska Polskiego do skrzyżowania z Poniatowskiego.
- Zakres prac sprawi, że odcinek będzie wyglądał inaczej. Roboty obejmą remont chodników, wyznaczenie ścieżki rowerowej, budowę dwóch zatok autobusowych, wymianę sygnalizacji świetlnej na Poniatowskiego oraz przebudowę przejazdów tramwajowych - wylicza Anna Zubko

z dąbrowskiego magistratu. Roboty powinny zakończyć się w połowie listopada tego roku. Koszt inwestycji wyniesie prawie sześć mln złotych. Obecnie rozpoczęte prace nie powinny powodować większych utrudnień dla kierowców. - Te mogą pojawić się dopiero w październiku na ostatnim etapie, z chwilą układania wzmocnionej nawierzchni górnej. Wówczas przewidywane jest całkowite zamknięcie drogi. Do tego czasu wykonawca będzie tak organizował pracę, aby uciążliwości w jak najmniejszym stopniu dotknęły użytkowników - informuje Anna Zubko. Mieszkańcy powinni być zwłaszcza zadowoleni z wymiany sygnalizacji. Dotychczasowe zostaną zastąpione sygnalizatorami w technologii LED.

- Wymienione muszą być pętle indukcyjne w jezdni wraz z systemem wideo detekcji, czyli urządzeniami sterowania ruchem. W nowej sygnalizacji zamontowane zostaną po trzy kamery na kierunku głównym, dwie kamery od wlotu ulicy Majakowskiego oraz jedna od strony Poniatowskiego - poinformuje Barbara Struzik z dąbrowskiego Referatu Drogownictwa UM.

Bezpieczniej poczują się też ludzie na wyremontowanych przejazdach. Dotychczasowe zostaną rozebrane, odwodnione i włączone do kanalizacji deszczowej. Zabezpieczy się akże urządzenia elektroenergetyczne. Mieszkańców cieszą zmiany, jeżeli sprawdzą się w praktyce.

- Skoro ma być lepiej i bezpieczniej, to nie mam nic przeciwko temu - mówi Agnieszka Kowalska. Trwają też prace na Ząbkowickiej. Obejmą remont nawierzchni jezdni, chodników i poboczy. Będzie ona remontowana od skrzyżowania z Gołonoską do Zbiorników Łosień. Efekt tej inwestycji też zobaczymy w połowie listopada.
GniecionY

O jakim przejściu dla pieszych, od pół roku, informuje ten znak ostrzegawczy???
Kamil_
O tym co było, jak przejście podziemne było remontowane.
GniecionY
CYTAT(Kamil_ @ wto, 30 sie 2011 - 13:49) *
O tym co było, jak przejście podziemne było remontowane.

to czemu jeszcze jest???
czy nasze drogi nie mają gospodarza????
szer
To tylko znak ostrzegawczy ;P. Powiedzmy, że ostrzega przed przejściem dla pieszych pod kościołem smile2.gif
Tomek_mdc
bezpieczeństwo przede wszystkim wink.gif
GniecionY
Każdy kto ma prawo jazdy powinien wiedzieć że znak ostrzegawczy w terenie zabudowanym wskazuje o miejscu niebezpiecznym, które znajduje się w odległości do 100m.
mały
jechałem dzisiaj Królowej Jadwigi od skrzyżowania z Wojska Polskiego do Merkurego. Bardzo się dziwię, że wymieniają tam nawierzchnię. Poza kilkoma studzienkami zapadniętymi i kilkoma pęknięciami asfaltu stan nawierzchni określiłbym jako bardzo dobry (jak na polskie standardy). Jest wiele odc. w dużo gorszym stanie (Zagłębia Dąbrowskiego, Piłsudskiego od Kasprzaka w dół w stronę HK, Kasprzaka, to tylko te główne które na szybko wpadły mi do głowy). Dziwna polityka, chyba że w tym szaleństwie jest jakaś metoda??
Slyzaba
mały - zgadzam się z Tobą. Też byłem bardzo zaskoczony, że wymieniany jest chyba najlepszy kawałek asfaltu w DG...
Master
ten kawałek był robiony max 10 lat temu i tez uwazam ze jest ok, mówie o kawałku od Wojska Polskiego do Merkuregoi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.