Witam wszystkich.
Na początek powiem, że trafiłem tu przez wiki - sam jestem zapalonym wikipedystą - ale raczej tylko w dziedzinie matematyki. Okazjonalnie edytuję też tematy związane z miastem, stąd dodatnie linku nie umknęło mojej uwadze (nie linkujcie kapitalikami

)
Ale do rzeczy. Pomyślałem sobie, że każdy jeżdżąc tramwajami czy autobusami zauważa pewne rzeczy które możnaby usprawnić (od pojedynczych korekt w rozkładach, bo lekkie zmiany trasy). Ja też mam kilka propozycji, może wartych rozważenia. Nie wiem niestety komu je przedstawić (ze strony KZK GOP zniknęło odpowiednie okienko kontaktowe), więc napiszę tu. Jeśli pomysły się spodobają to może warto je przedstawić panom od autobusów. : )
PS. Temat wyodrębniam żeby nie utonął w tym gigancie niżej + można wpisywać spostrzeżenia kolejowe.
I. Modyfikacja trasy linii 801 / 821 / 831.Są to linie pospieszne, więc tymbardziej moja propozycja może wydawać się uzasadniona:
Wyłączenie z obsługi przystanków Gołonóg Dworzec PKP oraz Gołonóg Osiedle. Wówczas trasa prowadziłaby: Gołonóg Aleja Piłsudskiego -> Aleją Piłsudskiego -> Gołonóg Manhatan. Dla mieszkańców Centrum Gołonoga i Osiedla Cedlera możnaby utwórzyć dodatkowy przystanek "na górce".
Korzyści: skrócenie czasu podróży do Katowic, krótsza trasa, pasażerowie dzielnic obługiwanych przez autobusy 806, 803, 809, 637, 635, 175, 140 itp. mieliby możliwość "podgonienia" swoich autobusów więc zwiększyłaby się liczba pasażerów wsiadających na ostatnich przystankach. Pamiętam, że sam chodząc do szkoły średniej tak zawsze starałem się robić.
Mod: Co ??? Widziałeś kiedyś ile osób wsiada na przystankach Gołonóg Dworzec PKP i Gołonóg Osiedle właśnie do tych autobusów??? Na górce przystanek autobusowy pod SP 18 kiedyś już był, ale został zlikwidowany, bo NIKOMU NIE PASOWAŁ (może uczniom podstawowki co mają blisko rejon? parafianom na niedzielną mszę..?) Autobusy są dla ludzi, a nie dla szybkich tras!!! Jak nie wiesz to Ci powiem, że 807 kiedyś nie zatrzymywał się na przystanku Gołonóg Dworzec PKP przejeżdżając jedynie, ale po protestach ludzi, którym smigał przed nosem KZK GOP utworzyła tu i dla niego przystanek! W dodatku część osób tu przesiada się na Łęknice i kolej! Na tej zasadzie to można wszystkie 800-tki puścić od razu w Aleję Róż, aby omijały Centrum - będzie szybciej! I tak pewnie osoby z Centrum są wściekłe, że 821 omija II. Wydłużenie trasy linii 106 do przystanku Dąbrowa Górnicza Centrum:
Linia o bardzo atrakyjnej trasie - szybki dojazd do centrum Sosnowca i Mysłowic.
Linia zamiast w Zagórzu Mec skręcać do Zajezdni, jechałaby -> Zagórze Centrum -> Zagórze Hala Sportowa -> Aleją Róż -> Dąbrowa Górnicza Centrum.
Korzyści: (dla KZK GOP) przejęcie sporej grupy pasażerów linii K, atrakcyjne połączenie Dąbrowy z Sosnowcem i Mysłowicami (są pracownicy kopalni Wesoła z Dąbrowy!). Podobny pomysł zastosowano ostatnio w weekendowych kursach na linii 55.
Jeśli macie własne pomysły, wpisujcie tutaj.