Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja KZK GOP
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67
bzenek
QUOTE(syzio @ Nov 22 2006, 09:12 PM) *
Na pytanie kto jeździłby tymi tramwajami? Odpowiadam. Wszyscy ponieważ
a) tramwaje częściej jeżdżą
cool.gif nie śmierdzi
c) jest czysto.
Tramwaje na Mydlicach to była by b. dobra inwestycja

Ale autobusy też moga jeździć często, moga być czyste i na dodatek są tańsze i nie wymagają tyle zachodu w budowie i eksploatacji.

QUOTE(Zibar @ Nov 22 2006, 10:08 PM) *
No trzebaby przeprowadzić dokładne analizy (pozostawiam to specom), ale między Mydlicami, Centrum a Łeknicami pasażerów chyba by nie brakowało, zwłaszcza w obliczu powstającego CH. A po nowym torowiski mógłby jeździć taki zgrabny Cityrunner jak w Katowicach

Cityrunner to jeździ w Łodzi jeśli dobrze pamiętam.
Problem z nowymi liniami tramwajowymi jest taki, że przewidywany potok pasażerski musi uzasadniać sens budowy torowiska. Do wstępnego zastanowienia nad sensownością wcale nie trzeba jakichś tam super fachowców. Jak znajdę chwilkę to spróbujemy sobie wkrótce coś policzyć ale na pierwszy rzut oka nie widzę szans na uruchomienia tramwaju w relacjach Centrum-Łęknice oraz Mydlice-Będzin.

QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 22 2006, 09:41 PM) *
Jakoś tramwaj faktycznie nie widzi mi się, natomiast coś w rodzaju kolejki wąskotorowej jak najbardziej rolleyes.gif
@bzenek - spójrz na 116 w wakacje - drzwi się nie domykają a wszyscy ściśnięci jak śledzie.
Ale najprostszym rozwiązaniem byłoby zwiększenie ilości kursów w wakacje,

Ano właśnie. W 116 się nie domykają ale czy jest sens budować na Pogorię drogą linię szynową uwzględniając, że ruch tam będzie trwał przez dwa miesiące plus kilka weekendów. Chyba raczej nie. Kolejka w Żninie już istniała długo przed tym jak Biskupin stał się turystyczną atrakcją.

Co do zwiększenia ilości kursów 116 w wakacje to byłbym sceptykiem. Raz, że to kosztuje. Dwa doprowadziłoby to do granic absurdu wożenie powietrza na trasach Mydlice-Sosnowiec i Piekło-Antoniów.
Taniej byłby wprowadzić tabor przegubowy na linię. "Unijne" Jelcze postoją w zajezdni. Ale tu zaś jesteśmy ugotowani przez ZPORR. Nie wiem czy postoje taboru fiansowanego przez UE nie doprowadziłyby do następującej konkluzji w głowach unijnych weryfikatorów - Jelcze stoją -> znaczy nie są potrzebne -> znaczy pieniądze wyłudzone -> znaczy zwracamy dotację ZPORR.

Najlepszym rozwiązaniem będzie chyba wprowadzenie linii 116bis na trasie Mydlice - Piekło. Coś na wzór 16bis.
:)
na razie linia tramwajowa z centrum przez IX wink.gif na Łęknice do science fiction. Oczywiscie bylbym za wink.gif
Moze za 20 lat. Ale dobrze byloby projektujac wiadukt nad torami zostawic miejsce na tramwaj (jesli linia mialaby wogole kiedys powstac). Tak sie robi w innych miastach - zostawia miejsce miedzy jezdniami i na mostach/wiaduktach dla linii ktore budowane sa nawet po 10 latach.

Kiedys mowilo sie tez o tramwaju do Zagorza ale nie wiem czy to tylko plotki. A jesli chodzi o jakiekolwiek roznice wzniesien to problem ten naprawde nie istnieje! Tzn maja z nim problem tylko obecne polskie zlomy. Nie widzieliscie chyba jakie wzniesienia potrafia pokonac tramwaje - i to bardzo stare tramwaje ale odpowwiednio zaprojektowane
Hator
co do roznicy wzniesien to wystarczy podac przyklad gorki w Bedzinie - od nerki do Czeladzi albo gorki na HK przed Tworzniem - nie ma najmniejszego problemu :)
a tramwaje moga pokonywac kilkukrotnie bardziej strome wzniesienia niz to w Bedzinie. Oczywiscie normalne tramwaje a nie z Konstalu
Mick
Fajny pomysł z tym tramwajem, faktycznie nieco future, ale pogdybać można.
Jakby tak popatrzeć na mapę, to linia z Mydlic, przez Centrum, tereny przy Pogorii, Łęknice mogłaby lecieć dalej na Gołonóg i kończyć na HK.
A górka to faktycznie chyba żaden problem - w San Francisco zdaje się też jeżdżą tramwaje, a stromizny mają tam większe niż na Mydlicach.
akurat w San Francisco jezdza inne tramwaje - linowe.
Sebastian22
Wreszcie poczytal ktoś moich narzekań co do krzywego słupka ktory byl oddalony sporo od przystanku...i prosze - wszystko sie da.

Co do tramwajów to na Śląsku nie mamy ani jednego Cityrunnera(te są w Łodzi) tylko 116Nd tzw."karliki". Nie sadze aby w dzisiejszych czasach i sytuacji TŚ probowano otworzyc jakąkolwiek nową linie - choc tramwaj na Mydlicach przydał by sie.
Mick
Cechą dzisiejszych czasów jest to, że są bardzo dynamiczne. Mam wrażenie, że wyszliśmy już z tego okresu kiedy kompletnie na nic nie było pieniędzy i wszystko się rozsypywało. Trzeba poczekać na zmiany w TŚ, a może za parę lat firma zacznie jakieś nowe inwestycje.
W końcu nowe torowiska powstają w Krakowie, Warszawie, pewnie w innych miastach też. GOP ma nieco inną strukturę urbanistyczną, ale wyobrażam sobie, że inwestycje w tramwaje wcale nie muszą być tutaj jakimś nonsensem.
Zibar
Coś się rusza w kraju ! Kolejny przykład
Częstochowa: Kto zaprojektuje tramwaj na Błeszno?
Źródło: Gazeta Wyborcza 8.11.2006

Urząd Miasta rozpisał przetarg na opracowanie kompleksowej dokumentacji projektowo-kosztorysowej budowy nowej linii tramwajowej –poinformowała Gazeta Wyborcza. Prowadzić będzie od PZU, przez ul. Jagiellońską, Orkana, Jesienną, Rakowską do stadionu Rakowa. Ma liczyć 4,5 km. Miasto chce na jej budowę i zakup siedmiu nowoczesnych, niskopodłogowych składów tramwajowych starać się o fundusze unijne. Drugi wniosek o europieniądze ma dotyczyć modernizacji istniejącej linii oraz zakupu kolejnych siedmiu składów.
pozdrawiam
Zibar to jest poważne Forum. Jak chcesz porozmawiać o fantastyce tramwajowej to polecam forum www.wpk.katowice.pl. Tylko tam musisz uważać, bo ciebie zlinczują jak napiszesz że Katosach jeżdżą Cityrunnery.
Zibar
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 23 2006, 03:46 PM) *
Zibar to jest poważne Forum. Jak chcesz porozmawiać o fantastyce tramwajowej to polecam forum www.wpk.katowice.pl. Tylko tam musisz uważać, bo ciebie zlinczują jak napiszesz że Katosach jeżdżą Cityrunnery.

Pewnie, że się rozpędziłem :)
,ale o Sf do rzeczywistości droga wcale nie taka daleka.
Przykład Częstochowy jest tutaj najlepszy, jeszcze 3-4 lata temu, chcieli całkowicie likwidować tamwajki, a tu proszę będą budować nową linię i modernizować starą.

Wracam do reala, znaczy rzeczywistości.
wracajac do tych naklejek, maskotek, zaslonek, fredzelkow w nowych autobusach.
No niestety mialem znowu okazje jechac innym nowym Jelczem - oczywiscie kierowca wyposazyl go w kolorowa zaslonke, wlasnej roboty naklejke imitujaca znak zakazu ruchu (oczywiscie czerwone obramowanie wieksze niz biale kolko w srodku) z krzywo wykonanym napisem (kazda literka w inna strone) "zakaz narzekania!".
A nad tym wszystkim inna naklejka - "nie placz kiedy odjade"
no q**

wladze PKMu musza byc takie same jak ci kierowcy
pozdrawiam
Też widzialem ten wiejski autobus. Proponuje wysłać w tej sprawie, jak i w sprawie nie działających zapowiedzi w jelczach petycje do PKM i UM.

A co do nowego nabytku PUP/Sed-Baz to jeździł na 634, chociaż planowo przypisany jest na 25. Takie rzeczy to tylko w GOPie.
picaro
A ja ma taką propozycję, choć wiem że nie zależy to wyłącznie od prezydentów miast, ale jakiś wpływ na to mają. A mianowicie chodzi o to, że skoro w sosnowcu prezydentem został Górski a u nas Podraza, to może panom uda się uruchomić między naszymi miastami jakąś komunkację nocną, przynajmniej w weekend!
pozdrawiam
QUOTE(picaro @ Nov 30 2006, 12:47 PM) *
A ja ma taką propozycję, choć wiem że nie zależy to wyłącznie od prezydentów miast, ale jakiś wpływ na to mają. A mianowicie chodzi o to, że skoro w sosnowcu prezydentem został Górski a u nas Podraza, to może panom uda się uruchomić między naszymi miastami jakąś komunkację nocną, przynajmniej w weekend!

To akurat zależy w 100% od UM. KZK GOP spełnia praktycznie wszystkie zachcianki gmin jeżeli te oczywiście są gotowe zapłacić za to.
kwintosz
Proste, nocny autobus z Katowic, przez Sosnowiec. tongue.gif Z dwa razy w ciągu nocy np. ok 2:00 i ok. 4:00 nad ranem. Koszty nie zbyt duże a chętni na bank by się znaleźli. :) Oczywiście obowiązkowo jazda w weekend, zresztą wtedy właśnie najbardziej tego autobusu brakuje: pt., sob., niedz. W takim wypadku przynajemniej 2 gminy by musiały się zwrócić do KZK GOP o taki autobus? Np. Sosnowiec i DG?
mozna zostawic jakies najgorsze autobusy zamiast zlomowac i tam puszczac wink.gif

problem tez z tym ze u nas jest dicz i kierowcy moga i maja sie czego bac
Mick
Kiedyś to jeździły nocne tramwaje, nie wiem jak jest teraz. Chociaż nie jest to propozycja dla osób wracających z Katowic, z Sosnowca też nie specjalnie. Chyba że ktoś lubi jak go motorniczy na Hucie Katowice budzi :)
kwintosz
Nie można wszystkiego @:) zwalać na bezpieczeństwo. To nie dlatego nie ma tych autobusów. Nie ma ich bo widocznie ktoś nie widzi takiej potrzeby albo jej nie chce dostrzec. Aczkolwek zgodzę się z tym że może być niebezpiecznie, tymbardziej ze gro z tych ludzi wracałoby podpitych.
Trzeba się tym jakoś zająć, bo to jest dość ważna kwestia, wielu moich znajomych narzeka właśnie na to, że nie ma jak wrócić z Kato z imprezy, piwka np. o 2 w nocy. Przecież nie wszyscy chcą, mogą siedzieć tam do 4 czy 5 rano. Istnieją taksówki ale rozwiązaniem tanim to napewno nie są.
Sebastian22
z dojazdem do Katowic i z Kat. po 23 jest co najmniej problemowy nie mowie juz o porze 1-3 w nocy. Powinien byc jeden taki busik - jadacy przez sosnowiec np. trasa 811 czy 808.....
Bartek
Zawsze moze jezdzic pare ochroniarzy z roznych firm ochroniarskich jak ostatnio w Warszawie :)
Sebastian22
taa najlepiej takich typu ABS bo takich jak sa w marketach to lepiej zeby ich niebylo.....z drugiej strony czesto wracam ok.22.30 od dziewczyny i w autobusie jest spokoj - o wiele gorzej ok.21....
picaro
ej no przede wszytskim to porostu za nocke kierowca poinnien mieć większą stawkę, a napewno się zgłosi tłum chętnych, pozatym mogą jeździć po dwóch, moga mieć też bezpośrednie łącze z bazą lub policją, no i zamykaną kabine i tyle. Kiedyś to nie był problem bo były takie atobusy, a teraz jest?! a tak na marginesie to jeszcze fakt, że kurna oprócz imprez to zadzyło mi się, że np. musiałem kimac na dworcu w kato, bo wracałem sobie z podrózy jakies tam i moge dojechac do kato z końca polski albo i z za granicy, a nie moge się dostać do dg 18km czy tam 20. Paranoja, bo człowiek dzowni po znajomych i problem ludziom robi, a jak jest weekend to wiadomo każdy na cyku i nikt nie przyjedzie wink.gif
neverending story

Co dalej z Tramwajami Śląskimi?
Tomasz Głogowski
2006-12-13, ostatnia aktualizacja 2006-12-13 19:32
Sprawa przekazania akcji Tramwajów Śląskich gminom utknęła w miejscu. Problem jest poważny, bo lada dzień stracimy szansę na unijne dotacje na rozwój komunikacji w 2007 roku.
Wydawało się, że przed końcem tego roku sprawa zostanie wreszcie ostatecznie załatwiona. Dzięki nowelizacji ustawy o komercjalizacji i prywatyzacji przedsiębiorstw państwowych zniknęły formalne przeszkody, by spółka wreszcie trafiła w ręce gmin. Przez dwa lata samorządy, które zabiegały o przejęcie Tramwajów, słyszały bowiem, że nie pozwala na to prawo. W sierpniu - już po nowelizacji - Paweł Szałamacha, wiceminister skarbu, obiecał, że teraz przekazanie akcji nastąpi błyskawicznie.

Minęły cztery miesiące i znowu nic. Przedstawiciele resortu przestali nawet w tej sprawie przyjeżdżać na Śląsk. Choć Komunikacyjny Związek Komunalny GOP w imieniu śląskich miast już latem złożył oficjalny wniosek do Ministerstwa Skarbu Państwa o przejęcie akcji, do dziś nie dostał żadnej odpowiedzi. - Nie wiemy, na jakim etapie jest ta sprawa - przyznaje Alodia Ostroch, rzeczniczka prasowa KZK GOP.

- Ministerstwo od dwóch miesięcy się z nami nie kontaktowało - dodaje Daniel Tresenberg, rzecznik marszałka województwa śląskiego.

Wiadomo, że sto procent akcji Tramwajów chce za darmo przejąć 12 miast: Bytom, Chorzów, Czeladź, Dąbrowa Górnicza, Gliwice, Katowice, Mysłowice, Ruda Śląska, Siemianowice Śląskie, Sosnowiec, Świętochłowice i Zabrze. Według naszych informacji prawnicy Ministerstwa Skarbu mają wątpliwości co do rozdziału akcji i dlatego przeciągają całą sprawę. Nie ma już mowy o przekazaniu gminom wszystkich akcji. Mają dostać jedynie 85 proc. Reszta, czyli 15 proc. przypadłaby od razu pracownikom Tramwajów Śląskich.

- To byłoby złe rozwiązanie, utrudniające zarządzanie spółką. Pracownicy powinni otrzymać akcje, ale dopiero w momencie, gdy gminy zdecydują się na prywatyzację Tramwajów - mówi Marek Kopel, prezydent Chorzowa.

Proceduralne przepychanki mogą tymczasem zaszkodzić samej firmie i - co najważniejsze - pasażerom. Dopóki bowiem gminy nie są właścicielami TŚ, nie mogą występować o unijne dotacje na rozwój komunikacji tramwajowej. Do Brukseli spływają właśnie z całej Polski wnioski o dotacje na 2007 rok. Nie ma wśród nich pism ze Śląska, bo sprawa własności Tramwajów wciąż jest niewyjaśniona. - Opieszałość ministerstwa jest dla mnie kompletnie niezrozumiała. Decyzja powinna zapaść już dawno. Stracony czas niełatwo będzie nadrobić - mówi Kopel.

O tym, że unijne pieniądze na komunikację są ogromne, przekonały się ostatnio władze Sosnowca, Dąbrowy Górniczej i Będzina, które za kilkadziesiąt milionów zł kupiły ponad 70 nowych autobusów. Tramwaje Śląskie też mogłyby zdobyć fundusze - przede wszystkim na remont starych torów. Na początek potrzebują ok. 17 mln zł, to wystarczyłoby, aby postawić firmę na nogi. - Gdy trwała kampania wyborcza, wszyscy trąbili o Tramwajach. Kampania się skończyła, o firmie cicho - narzeka jeden z samorządowców.
Sebastian22
szkoda slow co ci politycy robia a wlasciwie nie robia....nie wyobrazam sobie aby w nasym miescie nie bylo tramwajow....jestem milosnikiem tego typu trasportu ale przede wszystkim swiadomym czlowiekiem i uwazam ze i tak za malo mamy linii w DG....
vacu
Dostałem pocieszającą odpowiedź w sprawie "ozdób" w autobusach:
Witam !
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej Sp. z o.o.o w Sosnowcu pragnie Pana przeprosić za zaistniałą sytuację jaka miała miejsce w autobusach naszego przedsiębiorstwa. Dziękujemy Panu za cenne uwagi.
Pragnę Pana zapewnić ,że "ozdoby" zostały usunięte z autobusów obsługujących linie komunikacyjne poprzez stosowne polecenie.

Z poważaniem :
Ewa Musiał
Ja ostatnio rzadziej jeżdżę busami także dajcie znać czy faktycznie coś się zmienia wink.gif
QUOTE(vacu @ Dec 14 2006, 10:17 AM) *
Dostałem pocieszającą odpowiedź w sprawie "ozdób" w autobusach:
Ja ostatnio rzadziej jeżdżę busami także dajcie znać czy faktycznie coś się zmienia wink.gif

nie wiedzialem ze im cos pisales. Super, gratulacje jesli to dzieki Tobie sprawa zostanie rozwiazana :)
Mam nadzieje ze to polecenie dotarlo do wszystkich odzdzialow. Pewnie kierowcy je przeklinali wink.gif

a i jeszcze jedno - nie poruszyles tematu wylaczania zapowiedzi przystankow w Jelczach? (denerwuja kierowcow)
bzenek
QUOTE(vacu @ Dec 14 2006, 12:17 PM) *
Ja ostatnio rzadziej jeżdżę busami także dajcie znać czy faktycznie coś się zmienia ;)

Ano nic się nie zmienia. Solaris SU15 o numerze bocznym 312. Śliczna fioletowa firanka w kwiatki na drzwiach i kierowcy i... uwaga... na gaśnicach obok kabiny kierowcy. Może żeby gaśnice nie zmarzły ? Do kompletu wiązanka kilku plastikowych róż w kolorze herbacianym na słupku między szybami przednimi. Urocze zestawienie kolorystyczne. :)

Po tej odpowiedzi zaczynam się zastanawiać czy kierownictwo PKM widziało kiedyś swoje autobusy. Przeciez ten proceder jest obecny od lat.

QUOTE(:) @ Dec 14 2006, 05:10 PM) *
a i jeszcze jedno - nie poruszyles tematu wylaczania zapowiedzi przystankow w Jelczach?

O Jelczach nic nie wiem ale zauważyłem pewną rzecz Solarisach. Ludzie na forach internetowych skarżyli się, że przystanek ogłaszany jest długo przed tym jak autobus do niego dojedzie. O dziwo, PKM Sosnowiec zabrał się za tą sprawę. Niestety w niektórych wozach chłopaki przedobrzyli w drugą stronę. Nazwa przystanku ogłaszana jest już po odjeździe z przystanku :)
pulsatilla1214
Nazwa przystanku ogłaszana jest już po odjeździe z przystanku

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

To tak specjalnie - podobnie jak firanki jest to atak psychologiczny na pasażerów. A widzisz, nie wysiadleś, a ja już jadę i Ciebie nie wypuszczę cool.gif !

P.S.

Mimo kursowania 821 od lat cały czas zdarzają sie osoby niezorientowane w przebiegu trasy i na Alei Róż wędrujące do kierowcy, gdy stoi na światłach :) Jeszcze nie widziałem, aby kogos puścił laugh.gif Więc witaj Śródulo cool.gif!

(...a może Auchan coś im dopłaca za dowożenie klientow pod przymusem...? wink.gif ...)
no to za jakis czas trzeba bedzie znowu do nich napisac.
No w Solarisach to chociaz maja wlaczone, nie to co w Jelczach - powinni zajac sie tymi kierowcami.

A z tymi zapowiedziami to chyba jest tak ze sa one polaczone z licznikiem a nie z GPS. Wiec maly objazd i juz sie wszystko sypie. Wystarczyloby zeby na drodze 3 pasmwej czesto zmienia pasy i juz sie sypnie heh

A slyszalem ze podobno GPS jest bo na dyspozytorni podobno od razu wiedza jak autobus gdzies stanie- np bylo tak w Katowicach gdy stal w korku i zaraz dzwoniono do kierowcy.
Kiedys PKM chcial zakupic GPS do wszystkich - takze starych autobusow
bzenek
QUOTE(pulsatilla1214 @ Dec 16 2006, 02:39 PM) *
To tak specjalnie - podobnie jak firanki jest to atak psychologiczny na pasażerów. A widzisz, nie wysiadleś, a ja już jadę i Ciebie nie wypuszczę cool.gif !

Wiadomo, następnym razem wystraszony pójdziesz piechotą, a nie będziesz zawracał głowy kierowcy PKM Sosnowiec. I tak ma płacone od wozokilometra :)

Może to jest takie "wygaszanie popytu" jak w PKP ? Przecież wszyscy wiemy, że to właśnie pasażerowie i przystanki najbardziej przeszkadzają autobusom i tramwajom w sprawnym poruszaniu się po mieście.

QUOTE(pulsatilla1214 @ Dec 16 2006, 02:39 PM) *
Mimo kursowania 821 od lat cały czas zdarzają sie osoby niezorientowane w przebiegu trasy

Bo to w ogóle jest poroniony pomysł z tym rozszczepieniem ekspresu na trzy linie. Ja niby wiem, ale zawsze jak wsiadam w Gołonogu do 831 to się obawiam czy aby na pewno dojadę do centrum. Albo czekam jak głupi w centrum na szybki autobus do Katowic bo akurat jest rozkładowy czas na stado 821.

Przenumerować to na powrót jako 801 ze zwiększoną częstotliowscią w godzinach szczytu. Usunąć przystanek na Dąbrówce z niektórych kursów (albo dodać wszystkim) i nikt nie będzie miał żadnych problemów z wariantami. Ale pewnie teraz jest to niemozliwe z powodu dotacji unijnej i będziemy się z tym absurdem bujać przez następne n lat mad.gif

Z resztą 801/821/831 to małe piwo w porównaniu z tym co się dzieje od kilku miesięcy na 806 ohmy.gif
vacu
No to ja mam propozycję - jeśli ktoś zauważy "ozdoby" w autobusach to proszę o zapamiętanie numeru bocznego i przesłanie mi na PW żeby nie zaśmiecać wątku - jak się kilka zbierze to napiszę do nich znowu z prośbą o wyjaśnienie.
jesli Ktos jeszcze o tym nie wie

Autobusy liczą pasażerów
Magdalena Warchala
2006-12-15, ostatnia aktualizacja 2006-12-15 22:48
Autobusy, które same liczą pasażerów, pojawiły się na najbardziej uczęszczanych zagłębiowskich trasach. 35 nowoczesnych pojazdów zostało kupionych przez sosnowieckie Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w ramach programu współfinansowanego przez Unię Europejską, a realizowanego przez PKM Sosnowiec, KZK GOP oraz miasta: Sosnowiec, Dąbrowę Górniczą i Będzin.

Autobusy wyposażone są w zamontowane nad drzwiami czujniki ruchu i temperatury, które rejestrują wsiadających podróżnych i przesyłają dane do komputera pokładowego, skąd informacje ściągane są do bazy danych PKM-u. Następnie informacje są przekazywane do KZK GOP, który na tej podstawie zamierza modyfikować rozkłady jazdy, dostosowując je do faktycznych potrzeb pasażerów.

- Dopiero niedawno udało nam się tak skalibrować czujniki, by zminimalizować granicę błędu do 5 proc. Teraz będziemy kontynuować badania, a z czasem pasażerowie mogą spodziewać się dogodniejszych dla nich nowych rozkładów jazdy - mówi Marek Pikuła, prezes zarządu PKM Sosnowiec.

Do końca przyszłego roku na drogach Zagłębia ma się pojawić jeszcze 37 autobusów, które potrafią liczyć ludzi.

zeby tylko nie zmniejszyli ilosci kursow na niektorych liniach.
N
Co do zapowiedzi w autobusach - w Solarisach działają poprawnie - założono w nich bowiem droższy, lepszy system Pixel. W Jelczach wszystko jest robione oszczędnie - zastosowano tańszy system firmy R&G, który do najlepszych nie należy. Wyświetlacze są marnej jakości, zapowiedzi jeśli działają są ledwo słyszalne. Ogólnie w przypadku krótkich autobusów poszli na ilość nie na jakość. Poza tym należałoby zlikwidować pływające napisy na wyświetlaczach - jeśli całość nie mieści się - można ustawić napis w dwóch rzędach.

Co do zdobień jest to rzeczywiście plagą, wg. mnie wieszanie wszelakich ozdób powinno być zakazane kierowcom.
Ma to duży wpływ niejako na wizerunek firmy, podobnie jak ujednolicony wygląd autobusów czy w nieco mniejszym stopniu schludny wygląd kierowców. Poza tym pracownicy nie powinni niszczyć mienia pracodawcy. Nie zetknąłem się z przypadkami tego typu zdobień u renomowanych, międzynarodowych przewoźników autokarowych czy nawet dobrych krajowych przewoźników komunalnych takich jak MPK Poznać . Niedbanie o estetykę taboru bardzo żle świadczy o przewoźniku. Na szczęście w PKM Sosnowiec widać wolę do walki z "ozdobami". Nieco gorzej to wygląda w praktyce, ale może i to się zmieni.
Hator
ze strony BIPu

Na podstawie art.18 ust.1 oraz art.70 ust.2 ustawy z dnia 8 marca 1990r.
o samorządzie gminnym (tekst jednolity Dz.U.Nr142, poz.1591 z 2001r. z późniejszymi zmianami) w związku z § 8 pkt.1, 2 Statutu KZK GOP na wniosek Prezydenta Miasta – RADA MIEJSKA

uchwala:

§1

Powierzyć reprezentowanie Gminy Dąbrowa Górnicza w Zgromadzeniu KZK GOP
w Katowicach:

Zastępcy Prezydenta Miasta – mgr Pawłowi Gocyle

- jeszcze nie jest to podpisane (chyba) ale to kwestia dni...
Gość
i co w sprawie obklejania/szpecenia autobusów? Wysłaliście kolejnego maila z lista oszpeconych autobusów? Jakoś nie widze postępów w znikaniu tego typu 'ozdób'...
Mick
Słyszałem, że były robione testy na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Granicznej odnośnie puszczenia autobusów do CA. I podobno z tego świeżo przebudowanego skrzyżowania, od strony Redenu autobus nie jest w stanie zjechać w Graniczną z lewoskrętu, musiałby skręcać ze środkowego pasa :)
QUOTE(Gość @ Dec 29 2006, 10:52 PM) *
i co w sprawie obklejania/szpecenia autobusów? Wysłaliście kolejnego maila z lista oszpeconych autobusów? Jakoś nie widze postępów w znikaniu tego typu 'ozdób'...

jeszcze nie. Trzeba zebrac wszystko razem i wyslac do vacu

QUOTE(Mick @ Dec 30 2006, 08:49 AM) *
Słyszałem, że były robione testy na skrzyżowaniu Piłsudskiego i Granicznej odnośnie puszczenia autobusów do CA. I podobno z tego świeżo przebudowanego skrzyżowania, od strony Redenu autobus nie jest w stanie zjechać w Graniczną z lewoskrętu, musiałby skręcać ze środkowego pasa :)

kiedy byly te testy???

no bez jaj ze tak to zrobili sad.gif Jesli to prawda to bylby to skandal i projektant powinien poniesc konsekwencje albo osoba ktora ten projekt zaakceptowala.
Zadalem kiedys pytania w tej sprawie w temacie "pytania do UM" ale chyba jeszcze Hator nie wyslal.
Troche sie to wydaje dziwne bo kiedys widzialem jak zawracal tam TIR i to z lewego pasa i sobie poradzil
vacu
QUOTE(Gość @ Dec 29 2006, 10:52 PM) *
Jak na razie mam tylko numer od bzenka i jeden od brata sad.gif A im więcej numerów tym lepiej, bo tak to pewnie 'zrobią' te dwa busy a reszta pozostanie bez zmian.
QUOTE(vacu @ Dec 30 2006, 11:57 AM) *
Jak na razie mam tylko numer od bzenka i jeden od brata sad.gif A im więcej numerów tym lepiej, bo tak to pewnie 'zrobią' te dwa busy a reszta pozostanie bez zmian.

wysle Ci zestaw na PM
Gość
QUOTE(:) @ Dec 30 2006, 10:03 AM) *
wysle Ci zestaw na PM

Z "unijnych" najgorszy obecnie jest #306, na przedniej szybie biała folia, naszybie kabiny i na jednym płacie przednich drzwi. W wielu "unijnych" autobusach pojawiają się ścierki, ręczniki itp. gustownie zawieszone na szybach kabiny. W Manie #090 za dużo jest zielonej folii, Ikarus #188 ma obklejony dookoła wyświetlacz cvzerwoną folią. #021 ma z kolei folię żółtą, również dookoła całego wyświetlacza. #095 ma zaklejoną na czarno szybę w kabinie kierowcy, chyba wszystkie Solarisy z lat 2002-2003 mają zawieszone szmaty, szczególnie dużo ma ich #069 ponadto #063 i #066 mają na kabinach przyklejone niewielkie ilości folii. #012 ma czerwoną folię na przedniej szybie i dużo witrażyków na kabinie, #016 ma obleśną kabinę od jakiegoś miga - to można przy okazji napisać - bo wygląda to fatalnie, #040 ma zaklejony żółtą folią płat przednich drzwi- zmniejszato widoczność, 038 ma dużo zielonej folii na kabinie i przedniej szybie, 039 ma niebieską folię na płacie drzwi, 051 ma zdjęcie przedstawiające tygrysa na szybie kabiny, poza tym dużo czarnej folii, 053 folia na przedniej szybie i wykonany przez kierowcę napis Jelcz, 093 ma na przedniej szybie naklejkę wykonaną z fragmentu reklamy Warki, foliazostała też naklejona na bocznych szybach kabiny kierowcy, Poza tym w którymś będzińskim M11 przemalowano poręcze pomalowane w czasie NG na żółto na czarno przy użyciu pędzla, w innym z kolei ktoś wykonal szablonowe napisy nakazujące używanie dzwonka. Trudno znaleźć autobus na którym nie byłoby żadnych ozdób. Jeszcze Ikarus
Proszę bardzo - tylko część "ozdób"
vacu
QUOTE(Gość @ Dec 30 2006, 09:06 PM) *
Z "unijnych" najgorszy obecnie jest #306 [...]
Proszę bardzo - tylko część "ozdób"

Super, jest już spora lista. Jakby co to wrzucajcie jeszcze tutaj info albo do mnie na PM - napiszę do nich w Nowy Rok wieczorem wink.gif
Krawiec
Akcja którą prowadzicie bardzo mi się podoba ale jest rzecz która drażni mnie o wiele bardziej niż tendeta przyklejana w kabinach ptrzez kierowców. Są to wszelkiego rodzaju dewastacje: wydrapywanie wzorków na szybach, pisanie markerami, zaśmiecanie autobusu słonecznikiem.

Jak myślicie co należałoby zrobić żeby młodzież nie szpeciła wspólnej własnści...?
Leszek
QUOTE(Krawiec @ Dec 31 2006, 03:06 PM) *
est rzecz która drażni mnie o wiele bardziej niż tendeta przyklejana w kabinach ptrzez kierowców. Są to wszelkiego rodzaju dewastacje: wydrapywanie wzorków na szybach, pisanie markerami, zaśmiecanie autobusu słonecznikiem.

Jak myślicie co należałoby zrobić żeby młodzież nie szpeciła wspólnej własnści...?

Zwracać uwagę, kiedy się widzi coś takiego. Tyle, że można w paszczę dostać sad.gif
W dodatku nie tylko młodzież (zwłaszcza, jeśli chodzi o śmiecenie) tak robi.
mydliczek
Sorry za zmianę tematu, ale chce się dowiedzieć czy oni z tego KZK GOP to odpisują czasem na maile? mad.gif
Napisałem do nich dwa miesiące temu, po miesiącu znowu i nic. Podaje przecież swoje prawdziwe dane, żeby nie było. Po co w ogóle piszą, że można im słać swoje uwagi? mellow.gif
WieLguT
musze powiedzieć, że odpisują.. nie zbyt często, ale jednak. Pisałm do nich kilka razy i tylko raz m i odpisali.. Ale, co mnie zaskoczyło, zrobili to po półtorej godziny. Pozrawiam
Leszek
QUOTE(mydliczek @ Jan 1 2007, 07:32 PM) *
Sorry za zmianę tematu, ale chce się dowiedzieć czy oni z tego KZK GOP to odpisują czasem na maile? mad.gif
Napisałem do nich dwa miesiące temu, po miesiącu znowu i nic. Podaje przecież swoje prawdziwe dane, żeby nie było. Po co w ogóle piszą, że można im słać swoje uwagi? mellow.gif

Mnie odpisali, ale to było kilka lat temu. Za to chyba nawet na dwa maile :)
vacu
QUOTE(mydliczek @ Jan 1 2007, 07:32 PM) *

Mnie odpisali poprzednio po równiutko dwóch tygodniach (wysłałem na adres sekretariatu). Ciekawe jak będzie tym razem wink.gif
Gość
Tak przy okazji pisma do PKM, można w nim również poruszyć fakt żle zaprogramowanych wyświetlaczy w autobusach - zwłaszcza w tych nowych. Często treść jest pływająca - przez co zdecydowanie mniej czytelna, czasami podawane są jednocześnie obydwa przystanki końcowe danej linii - bezsens. Dodatkowo w Jelczach przeważnie zapowiedzi głosowe są wyłączone.
mydliczek
No w Jelczach te zapowiedzi to są nie wiem po co. Mało co słychać. Ale w jednym wiem że poprawili, bo jak jechałem parę dni temu to było bardzo dobrze słychać. Oczywiście nie tak jak w solarach. A w solarisach zmienili ten przerażający, wywołujący atak serca dzwonek przez zapowiedzą. Teraz jest cichutki dźwięk.

Dzisiaj jechałem Jelczem na linii 16 i kierowca miał włączone radio-trójkę na cały autobus, tak że nawet było słychać poszczególne audycje i informacje. Za to zapowiedzi było słychać tylko czasem i to minimalnie.
I jeszcze na środku na szybie była przyklejona reklama kredytów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.