Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komunikacja KZK GOP
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67
xMarcinx
CYTAT(Bartek @ nie, 03 lis 2013 - 17:30) *
Warszawa nie odchodzi od karty miejskiej, nie wiem skąd takie bzdury. Zresztą dwa miesiące temu zamówiona została nowa ilość kart, coś ok 300 tys. Teraz stała się również kartą dzięki której osoba zameldowana w Warszawie dostanie różnego rodzaju zniżki.

Odchodzi a wiem to z racji.. tego, ze wiem. Jest to związane z nadużyciami dotyczącymi doładowania kart. Słowem jak ktoś kumaty to może sobie sam nabijać na kartę bilety.
Bartek
CYTAT(xMarcinx @ pon, 04 lis 2013 - 23:24) *
Warszawa nie odchodzi od karty miejskiej, nie wiem skąd takie bzdury. Zresztą dwa miesiące temu zamówiona została nowa ilość kart, coś ok 300 tys. Teraz stała się również kartą dzięki której osoba zameldowana w Warszawie dostanie różnego rodzaju zniżki.

Odchodzi a wiem to z racji.. tego, ze wiem. Jest to związane z nadużyciami dotyczącymi doładowania kart. Słowem jak ktoś kumaty to może sobie sam nabijać na kartę bilety.

Nadużycia to sprawa znana od dawna, prokuratura się tym zajmuje i prowadzi śledztwo. Natomiast wycofania przez to nie będzie, nie pisz głupot.
vacu
CYTAT(signaal @ pon, 04 lis 2013 - 23:44) *
Generalnie vacu podchodzisz do organizacji komunikacji rzeczowo. KZK GOP nie podchodzi do niej w ogóle. Jakość usług czy wręcz to czy ktokolwiek gdziekolwiek jeździ korzystając z jego usług jest mu obojętne. Jak to ładnie parę razy ujął dyrektor biura KZK GOP - ważne, że prezydenci i burmistrzowie są zadowoleni.

No właśnie wkurzający jest niedasizm i tumiwisizm pracowników KZK GOP. Nie umiem znaleźć informacji ilu ich jest ale mam wrażenie, że nie robią nic. Jedyne zmiany na + jakie widzę (młodszy tabor, płatności mobilne) powstają przy zerowym lub niewielkim ich udziale (zlecenie usługi, pewnie operator sam się zgłosił).
A poza tym zero czegokolwiek, urząd kawowy smile2.gif I oczywiście pewnie dlatego że nie ma kasy, tylko jest wiele rzeczy, które można poprawić niewielkim lub zerowym nakładem finansowym, podobnie chyba nie wszystko trzeba zlecać za ciężkie miliony - po to się ma pracowników żeby pracowali, niech to robią dwa razy dłużej niż firma zewnętrzna ale niech coś robią...
No ale niestety jeśli zamiast specjalistów od transportu zatrudnia się synów prezydentów czy kogoś tam to czego ja oczekuję, nie po to tatuś posadkę załatwia żeby się synusie i córeczki przemęczali...
signaal
CYTAT(vacu @ wto, 05 lis 2013 - 17:59) *
CYTAT(signaal @ pon, 04 lis 2013 - 23:44) *
Generalnie vacu podchodzisz do organizacji komunikacji rzeczowo. KZK GOP nie podchodzi do niej w ogóle. Jakość usług czy wręcz to czy ktokolwiek gdziekolwiek jeździ korzystając z jego usług jest mu obojętne. Jak to ładnie parę razy ujął dyrektor biura KZK GOP - ważne, że prezydenci i burmistrzowie są zadowoleni.

No właśnie wkurzający jest niedasizm i tumiwisizm pracowników KZK GOP. Nie umiem znaleźć informacji ilu ich jest ale mam wrażenie, że nie robią nic. Jedyne zmiany na + jakie widzę (młodszy tabor, płatności mobilne) powstają przy zerowym lub niewielkim ich udziale (zlecenie usługi, pewnie operator sam się zgłosił).
A poza tym zero czegokolwiek, urząd kawowy smile2.gif I oczywiście pewnie dlatego że nie ma kasy, tylko jest wiele rzeczy, które można poprawić niewielkim lub zerowym nakładem finansowym, podobnie chyba nie wszystko trzeba zlecać za ciężkie miliony - po to się ma pracowników żeby pracowali, niech to robią dwa razy dłużej niż firma zewnętrzna ale niech coś robią...
No ale niestety jeśli zamiast specjalistów od transportu zatrudnia się synów prezydentów czy kogoś tam to czego ja oczekuję, nie po to tatuś posadkę załatwia żeby się synusie i córeczki przemęczali...

Około 200 osób pracuje w biurze KZK GOP. I liczba zatrudnionych rośnie...
xMarcinx
CYTAT(Bartek @ wto, 05 lis 2013 - 16:03) *
CYTAT(xMarcinx @ pon, 04 lis 2013 - 23:24) *

Nadużycia to sprawa znana od dawna, prokuratura się tym zajmuje i prowadzi śledztwo. Natomiast wycofania przez to nie będzie, nie pisz głupot.

Wycofanie badzie a właściwie aktualizacja systemu, usług i pamięci kart. Prokuratura tu akurat zawiele nie ma do gadania, bo powpadały te osoby co miały imienne i same oddawały karty w punktach by odzyskać depozyt.
signaal
CYTAT
Nowa taryfa ma jeden plus - zlikwidowano ten kretyński bilet na bagaż. Pisaliśmy sobie o nim całkiem niedawno.

W taryfie nie ma biletu za bagaż ale... opłata dodatkowa za jego przewóz niezgodnie z taryfą pozostała. laugh.gif Wiem, że to "kopiuj - wklej" z poprzedniej taryfy ale pokazuje to żenująco niski poziom profesjonalizmu pracowników KZK GOP.
Leszek
Poziom czego?
To jakbyś pisał o niskim poziomie wody na pustyni Atacama laugh.gif
olo
Może już to kiedyś napisałem, nie wiem. Dopóty komunikacją na terenie woj. śląskiego nie zajmie się profesjonalny operator, np. Veolia nie mamy co marzyć o sprawnej komunikacji publicznej. Tylko niezależny operator może ten burdel doprowadzić do porządku. Ale... albo jest taki burdel, że nawet Veolia, która opanowała transport między Izraelem a Palestyną nie daje rady, albo ktoś nie chce niezależnego operatora.
marcin.p
A gdzie wtedy pracę znalazłby młody Gocyła? Gdzie by trafiali byli prezydenci, którzy przecież nie mogą pracować za 2 tyś zł? Trzeba być człowiekiem, trzeba zrozumieć bliźnich w potrzebie wink.gif
Bathurst
Olo tam są inne realia - terroryści przestali się wysadzać w autobusach, więc można uznać, że sytuacja opanowana w 100% smile.gif
signaal
Kolejna garść (wiadro?) bzdur wychwyconych w związku z nową taryfą.
CYTAT
KZK GOP przygotowuje się do wprowadzenia Śląskiej Karty Usług Publicznych. Związek przyjął wstępny projekt taryfy biletów kodowanych na elektronicznej ŚKUP. Choć wiele pomysłów organizatora budzi zdziwienie, największym zaskoczeniem są przepisy dotyczące obowiązków osób uprawnionych do przejazdów bezpłatnych.

Niespełna miesiąc temu zarząd największego w kraju organizatora komunikacji miejskiej przyjął wstępny projekt zmian w taryfie biletowej, które mają wejść w życie po wprowadzeniu Śląskiej Karty Usług Publicznych. Data wprowadzenia nowego cennika nie jest na razie znana. Nie zakończyły się bowiem przygotowania do emisji ŚKUP, a zaproponowane przez KZK przepisy będą teraz konsultowane m.in. ze związkami zawodowymi i organizacjami skupiającymi niepełnosprawnych.

Miesięczny nie na każdą podróż

Najważniejszą zmianą, którą ma wprowadzić nowa taryfa, jest obowiązek rejestracji wejścia do tramwaju lub autobusu poprzez przyłożenie karty do czytnika znajdującego się przy wejściu. Premiowane ma być także „odbicie się” na końcowym przystanku podróży. ŚKUP nie wyeliminuje całkowicie jednorazowych biletów papierowych, będzie je można kupić u prowadzącego pojazd lub w biletomatach, ale korzystanie z biletów zakodowanych na elektronicznym nośniku będzie bardziej opłacalne. Na kawałku plastiku zapisywane będą też bilety okresowe.

Jednym z zaskakujących elementów zaproponowanej taryfy jest wprowadzenie biletów dobowych i wielodniowych z limitem przejazdów zawartych w cenie biletu. Choć dostępne miałyby być także bilety uprawniające do dowolnej liczby podróży, byłyby droższe. KZK zaplanowało dość duże ograniczenia, np. bilet dobowy uprawniałby do pięciu przejazdów, miesięczny na jedną gminę – do 66, a kwartalny – do 220.

Niepełnosprawny jak każdy pasażer

O dziwo, przyjęte wstępnie przepisy nakładają nowe obowiązki także na osoby uprawnione do darmowych przejazdów. Również oni będą objęci obowiązkiem rejestracji podróży. Będą mieli do wyboru dwie możliwości jej zgłoszenia: odbijanie karty ŚKUP (analogicznie jak każdy inny pasażer) lub pobranie bezpłatnego biletu u prowadzącego pojazd.

Choć obowiązki te nie wydają się na pozór zbyt skomplikowane, ich ocena zmienia się, kiedy przypomnimy sobie listę osób uprawnionych do stuprocentowej ulgi. Oprócz posłów, senatorów, policjantów oraz dzieci do lat czterech znajdują się na niej wyłącznie osoby powyżej siedemdziesiątki oraz inwalidzi różnego rodzaju i stopnia niepełnosprawności i ich przewodnicy. To właśnie w te dwie ostatnie grupy zmiany uderzą najbardziej.

Inwalido, sięgnij do czytnika!

Słuszny i ogólnie przyjęty w Polsce trend znosi z osób o ograniczonej sprawności ruchowej te obowiązki, które są dla nich trudne lub niemożliwe do wykonania. Śląska propozycja idzie temu nurtowi na przekór. Zmusza niepełnosprawnych do podróży do jednego z punktów wydawania ŚKUP, ale też do niewygodnego – zwłaszcza dla niewidomych, którzy nie będą mogli jej osobiście przeczytać – obowiązku podpisania umowy o wydanie karty. Następnie inwalidzi będą musieli przykładać ŚKUP do czytników, co może być skomplikowane dla osób na wózkach z tak prozaicznych powodów, jak relatywnie wysoko umieszczone urządzenia rejestrujące.

Jeśli niepełnosprawni tego nie zrobią – bo podróżują sporadycznie czy są na Górnym Śląsku przejazdem – będą musieli pobrać bezpłatny kwit. Dla osoby, dla której samo dostanie się do wnętrza pojazdu jest pewnym wyzwaniem, wejście przednimi drzwiami może okazać się zwyczajnie niemożliwe. To najczęściej najwęższe drzwi w całym pojeździe, przez które nie sposób na przykład wjechać wózkiem. Zwłaszcza w godzinach szczytu trudne byłoby też podejście do prowadzącego po wejściu innymi drzwiami. Jeśli podróżnemu będzie natomiast towarzyszyć opiekun, który wprowadzi inwalidę którymś z wejść, a potem sam pójdzie po bilet, będzie zmuszony pozostawić w tym celu swojego podopiecznego bez opieki. Ta sama sytuacja dotyczy także osób przewożących małe dziecko w wózku. Pobocznym skutkiem tego zapisu będzie brak możliwości przejazdu w drugich wagonach tramwajowych.

Czy przepisy są zgodne z prawem?

Chęć rejestrowania wszystkich przejazdów jest zrozumiała. Dzięki temu KZK GOP uzyskałby szczegółowe statystyki, które ułatwiłyby planowanie zmian układu tras czy rozkładów jazdy. Ci, których zwolniono z opłaty za przejazd, stanowią jednak stosunkowo nieliczny odsetek korzystających z transportu publicznego. Ich brak w statystykach przejazdów nie zaburzyłby znacząco ogólnego obrazu, a z pewnością ułatwiłby życie niepełnosprawnym.

Pozostaje liczyć, że konsultujące projekt organizacje zwrócą uwagę na ten aspekt – tym bardziej, że wymaganie posiadania dodatkowego dokumentu przejazdu może okazać się sprzeczne np. z ustawą o zaopatrzeniu inwalidów wojennych i ich rodzin, która przyznaje prawo do bezpłatnego przejazdu na podstawie dokumentów poświadczających inwalidztwo, a nie – biletów wydanych do tych dokumentów.

http://www.transport-publiczny.pl//wiadomo...agonie-676.html

Od siebie dodam kolejny - bilety okresowe mają być wieloprzejazdowe. Jak będą traktowane przesiadki z autobusów i tramwajów, które uległy awarii lub przesiadki związane z podmianą taboru na trasie?
Nikt ani słowem nadal się nie zająknął jak ma wyglądać ciąg dalszy unii biletowej z MZKP a problem dotyczy mocno obłożonych linii jak 820 czy 5.
Bathurst
Czy to prawda, że w ramach tej całej rewolucji z kartą, inwalidzi, niewidomi i wszyscy którzy do tej pory mają transport publiczny za free będą musieli teraz od kierowcy brać specjalny bilet do darmowego przejazdu?
Leszek
Tak. Ewentualnie mogą sobie wyrobić kartę i odbijać ją każdorazowo. Wszystko masz w artykule z postu nad Twoim smile2.gif
signaal
Kontynuując wątek kontroli w KZK GOP i windykacji należności...
CYTAT
Policjanci z Zabrza zatrzymali 19-latka, który jeździł autobusami na gapę i podczas wpadki podawał kontrolerom dane swojego sąsiada. To jemu KZK GOP wysyłał mandaty.Nastolatek znał datę urodzenia, imiona rodziców oraz adres sąsiada, za którym nie przepadał. Kiedy został przyłapany przez kontrolerów na jeździe na gapę, recytował je jednym tchem. - Za każdym razem towarzyszący 19-latkowi koledzy potwierdzali jego fałszywą tożsamość - mówi Marek Wypych, rzecznik prasowy komendy miejskiej w Zabrzu.KZK GOP mandaty przysyłał więc nieświadomemu sąsiadowi, który je reklamował. W kilku przypadkach potrafił udowodnić, że w danym dniu nie jechał autobusem w Zabrzu, bo w tym czasie przebywał poza Polską. KZK GOP zawiadomiła więc policję o przestępstwie. Funkcjonariusz w ciągu kilkunastu dni przesłuchali kontrolerów oraz towarzyszących 19-latkowi kolegów. I ustalili, że chłopak podawał dane sąsiada.- Nastolatek podczas przesłuchania przyznał się do winy - mówi Wypych. Policja ma dowody, że chłopak co najmniej sześć razy podał kontrolerom fałszywe dane. 19-latek złożył wniosek o dobrowolne poddanie się karze. Chce, aby nałożono na niego grzywnę oraz skierowano go na prace społeczne.Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...l#ixzz2lBE9Pfdn
CYTAT(signaal @ śro, 20 lis 2013 - 10:23) *
Kontynuując wątek kontroli w KZK GOP i windykacji należności...
CYTAT
Policjanci z Zabrza zatrzymali 19-latka, który jeździł autobusami na gapę i podczas wpadki podawał kontrolerom dane swojego sąsiada. To jemu KZK GOP wysyłał mandaty.Nastolatek znał datę urodzenia, imiona rodziców oraz adres sąsiada, za którym nie przepadał. Kiedy został przyłapany przez kontrolerów na jeździe na gapę, recytował je jednym tchem. - Za każdym razem towarzyszący 19-latkowi koledzy potwierdzali jego fałszywą tożsamość - mówi Marek Wypych, rzecznik prasowy komendy miejskiej w Zabrzu.KZK GOP mandaty przysyłał więc nieświadomemu sąsiadowi, który je reklamował. W kilku przypadkach potrafił udowodnić, że w danym dniu nie jechał autobusem w Zabrzu, bo w tym czasie przebywał poza Polską. KZK GOP zawiadomiła więc policję o przestępstwie. Funkcjonariusz w ciągu kilkunastu dni przesłuchali kontrolerów oraz towarzyszących 19-latkowi kolegów. I ustalili, że chłopak podawał dane sąsiada.- Nastolatek podczas przesłuchania przyznał się do winy - mówi Wypych. Policja ma dowody, że chłopak co najmniej sześć razy podał kontrolerom fałszywe dane. 19-latek złożył wniosek o dobrowolne poddanie się karze. Chce, aby nałożono na niego grzywnę oraz skierowano go na prace społeczne.Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...l#ixzz2lBE9Pfdn
... oraz wątek tablic informacyjnych http://naprawmyto.pl/17516
CYTAT
Wg informacji uzyskanej od Konserwatora oświetlenia ulicznego, tj. TAURON Dystrybucja S.A. uszkodzony został kabel zasilający w trakcie wykonywania tablicy informacyjnej WPK - była konieczność demontażu tablicy i kostki na przystanku. Usterka została usunięta dnia 14 listopada br.
Ogólnie - niepełnosprytni w działaniu... Zastanawiam się czy chociaż z toalety dają radę skorzystać i nie zepsuć...
sandwich
W przeglądarce na komputerze lub na komórce będzie można zobaczyć wszystkie tablice, również wirtualne na przystankach, na których fizycznie ich nie będzie.
Również będzie podgląd na umiejscowienie na mpaie wszystkich autobusów KZK GOP w danej chwili.
:)
CYTAT(sandwich @ śro, 20 lis 2013 - 10:59) *
W przeglądarce na komputerze lub na komórce będzie można zobaczyć wszystkie tablice, również wirtualne na przystankach, na których fizycznie ich nie będzie.
Również będzie podgląd na umiejscowienie na mpaie wszystkich autobusów KZK GOP w danej chwili.

To pewne info? Byłoby super. Ale na pewno wszystkie linie? Wydaje mi się, że to pewnie kilka linii z tego projektu na wybranych ciągach, w przypadku DG - z huty przez Gołonóg, Centrum, Zagórze, Sosnowiec do Katowic i z huty do Będzina. No i kiedy ten system wreszcie ruszy.
signaal
CYTAT(:) @ śro, 20 lis 2013 - 13:28) *

To pewne info? Byłoby super. Ale na pewno wszystkie linie? Wydaje mi się, że to pewnie kilka linii z tego projektu na wybranych ciągach, w przypadku DG - z huty przez Gołonóg, Centrum, Zagórze, Sosnowiec do Katowic i z huty do Będzina. No i kiedy ten system wreszcie ruszy.

Oficjalnie - wraz ze ŚKUP od pierwszego kwietnia. W rzeczywistości - ŚKUP miał działać już w ubiegłym roku... To KZK GOP jest... ;-)
sandwich
CYTAT(:) @ śro, 20 lis 2013 - 15:28) *

To pewne info.

Przed ŚKUPem ruszy na 150 autobusach(30 liniach) SDIP(System dynamicznej informacji pasażerskiej).
Na tych trasach, gdzie są te tablice. Będą w nich zainstalowane osobne komputery, inne niż ŚKUP.

ŚKUP pobiera te same dane i też ma GPSa i GPRSa i będzie do tego systemu wysyłał dane, więc jak ruszy ŚKUP, to wszystkie autobusy będą widoczne, a nie tylko te na wybranych trasach.
vacu
CYTAT(signaal @ śro, 20 lis 2013 - 11:33) *
Ogólnie - niepełnosprytni w działaniu... Zastanawiam się czy chociaż z toalety dają radę skorzystać i nie zepsuć...

Może tak może nie, niestety wiele planów z kablami, rurami itp. ma się nijak do rzeczywistości i stąd się bierze często awaria, operator sobie kopie swobodnie bo rura ma być 50 metrów dalej a tu bum :/ Widziałem takie akcje nie raz i nie dwa, że na działce, której mapka była pusta znajdowało się dwa rurociągi i kilka kabli smile2.gif
vodun
Mam pytanko odnośnie Callpay. Jak dobrze zrozumiałem conf (13).gif ta usługa polega na tym, że po wejściu do autobusu/tramwaju, dzwonię na specjalny numer (zależny od wartości biletu) i w ten oto sposób zakupię bilet? A cena biletu po wykonaniu połączenia zostanie ściągnięta z mojego konta w komórce??

Kupował ktoś z Was w taki sposób bilet? Jest to bezproblemowe w trakcie kontroli?

Dzięki
signaal
CYTAT(vodun @ sob, 23 lis 2013 - 22:39) *
Mam pytanko odnośnie Callpay. Jak dobrze zrozumiałem conf (13).gif ta usługa polega na tym, że po wejściu do autobusu/tramwaju, dzwonię na specjalny numer (zależny od wartości biletu) i w ten oto sposób zakupię bilet? A cena biletu po wykonaniu połączenia zostanie ściągnięta z mojego konta w komórce??

Kupował ktoś z Was w taki sposób bilet? Jest to bezproblemowe w trakcie kontroli?

Dzięki

Nie z 'konta na komórce" a z konta użytkownika Callpay lub bezpośrednio z karty MasterCard.
Jest bezproblemowe w trakcie kontroli - to kontroler ma wiedzieć jak się sprawdza a nie Ty. ;-)
vacu
Mnie ciekawi jedno - po co wprowadzono wsiadanie przednimi drzwiami skoro nikt tego nie egzekwuje? Tzn. żaden kierowca biletów nie sprawdza... Właśnie odką używam mobilet zacząłem się zastanawiać co ja mam kierowcy pokazać - przecież przed wejściem biletu nie będę kasował więc telefon? Odpaloną aplikację? Tymczasem póki co nie pokazuję nic i nikt się do mnie nie przyczepił smile2.gif Tzn. dla mnie to jak najbardziej ok i mogliby z powrotem wpuszczać wszystkimi drzwiami, na dzień dzisiejszy to tylko bezsensowny utrudniacz życia jest.
vodun
dzięki za info smile2.gif btw juz myślałem że szybciej "zejde" z konta w mixturze wink.gif
signaal
CYTAT(vacu @ nie, 24 lis 2013 - 09:32) *
Mnie ciekawi jedno - po co wprowadzono wsiadanie przednimi drzwiami skoro nikt tego nie egzekwuje? Tzn. żaden kierowca biletów nie sprawdza... Właśnie odką używam mobilet zacząłem się zastanawiać co ja mam kierowcy pokazać - przecież przed wejściem biletu nie będę kasował więc telefon? Odpaloną aplikację? Tymczasem póki co nie pokazuję nic i nikt się do mnie nie przyczepił smile2.gif Tzn. dla mnie to jak najbardziej ok i mogliby z powrotem wpuszczać wszystkimi drzwiami, na dzień dzisiejszy to tylko bezsensowny utrudniacz życia jest.

Tam gdzie kończy się logika zaczyna się KZK GOP - nawet z punktu widzenia kontroli KZK GOP kierowca ma tylko otworzyć drzwi we właściwej kolejności a potem może nawet patrzeć w sufit.
Bartek
W MZK Tychy sprawdzają bilety i jeśli mam na komórce to w aplikacji Mobilet pokazuje ekran z datą skasowania i rodzajem biletu. No ale to MZK Tychy ;-) Natomiast wczoraj wieczorem jechałem z domu do centrum Katowic linią 37 i kierowca wywalił grupkę 5 młodych gniewnych bo jechali bez biletów i przeszkadzali innym, następnie przeszedł się po autobusie i sprawdził bilety, tym co nie mieli proponował kupno albo wysiadanie wink.gif Jeśli chodzi o sprawdzanie biletów to jest przepaść między kierowcami z PKM Katowice a tymi z PKM Sosnowiec na niekorzyść tych z Sosnowca :/
Bathurst
Odważny ten kierowca
vacu
CYTAT(Bartek @ nie, 24 lis 2013 - 13:40) *
W MZK Tychy sprawdzają bilety i jeśli mam na komórce to w aplikacji Mobilet pokazuje ekran z datą skasowania i rodzajem biletu.

No ale kasujesz wcześniej czy przy kierowcy? Bo sobie nie wyobrażam kasowania przed wejściem do pojazdu (zresztą nie wiem jak w MZK ale na stronie KZK GOP w instrukcji napisano: "Bilet elektroniczny należy skasować bezpośrednio po ruszeniu pojazdu i uruchomieniu aplikacji. Zamknięcie aplikacji następuje w menu Skasuj bilet po 30, a następnie po 15 sekundach." czyli nawet nie mogę rozpocząć procesu kasowania przed wejściem bo tam jest 30 sekundowy stoper) natomiast samo kasowanie chwilkę trwa.
Bartek
CYTAT(Bathurst @ nie, 24 lis 2013 - 13:00) *
Odważny ten kierowca

No odważny, nie wiem może na tej linii pracują tacy co nie boją się wyjść do tego typu pasażerów. Raz wracając nocnym 37 byłem świadkiem, jak kierowca wyszedł z jakąś pałą do 3 typków co darli ryja, kazał im wyper*** i o dziwo wyszli wink.gif Natomiast jak mieszkałem jeszcze w D.G. to często wracałem ostatnim 801 (jakoś o 23:30) w weekendy z imprez to kasowania biletów nie było, darcie mordy i picie również, a kierowcy pełen chillout i zero zainteresowania sytuacją w busie.

CYTAT(vacu)
No ale kasujesz wcześniej czy przy kierowcy? Bo sobie nie wyobrażam kasowania przed wejściem do pojazdu (zresztą nie wiem jak w MZK ale na stronie KZK GOP w instrukcji napisano: "Bilet elektroniczny należy skasować bezpośrednio po ruszeniu pojazdu i uruchomieniu aplikacji. Zamknięcie aplikacji następuje w menu Skasuj bilet po 30, a następnie po 15 sekundach." czyli nawet nie mogę rozpocząć procesu kasowania przed wejściem bo tam jest 30 sekundowy stoper) natomiast samo kasowanie chwilkę trwa.

No ja robię tak, że jak widzę zbliżający się autobus to odpalam aplikacje, wybieram odpowiedni rodzaj i go kasuję... W sumie od teraz będę robił tak jak napisałeś czyli po ruszeniu autobusu, ciekawe co na to kierowcy biggrin.gif
signaal
Garść wieści z KZK.

Przewozy spadają - flota rośnie. Teraz oscyluje wokół jednego samochodu na 3, maksymalnie czterech pracowników. I Ci mityczni kontrolerzy ruchu, którzy korzystają z tych mondeo, fluenców... wink.gif

CYTAT
KZK GOP ogłosił przetarg na dostawę dwóch samochodów kilka dni temu. - To żadne luksusowe auta - zapewniają w związku.
Z ogłoszenia wynika, że KZK GOP chce kupić dwa pięciomiejscowe samochody typu SUV. To samochody, które łączą w sobie cechy samochodu osobowego i terenowego. Kluczowe są komfort jazdy i możliwości radzenia sobie w terenie.

Nowe samochody mają mieć m.in. co najmniej 120 KM mocy i nie mogą być dłuższe niż 4,3 metra. KZK GOP życzy sobie, by wyposażenie obejmowało m.in. klimatyzację, poduszki i kurtyny powietrzne, a bagażnik ma mieć co najmniej 400 litrów pojemności.

Anna Koteras, rzeczniczka KZK GOP, zaręcza, że związek nie ma zamiaru kupić luksusowych "pseudoterenówek". - To będą zwykły dostawczaki do dyspozycji pracowników obsługujących automaty Śląskiej Karty Usług Publicznych. Owszem, są trochę wyższe, ale to po to, żeby wjechać na krawężniki. To generalnie auta do pracy w terenie. Będą z nich korzystać także kontrolerzy ruchu - mówi.

Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019...l#ixzz2m35VEGXC

Wahadłowy przystanek w Strzemieszycach znowu się przesuwa, tym razem do tyłu. wink.gif
http://www.kzkgop.com.pl/news/p-1-dabrowa-...-i-9847891.html
CYTAT
Komunikacyjny Związek Komunalny GOP informuje, że od 27 listopada 2013 ...

Komunikacyjny Związek Komunalny GOP informuje, że od 27 listopada 2013 roku (środa) stanowisko przystanku Strzemieszyce Stacja Paliw dla linii nr: 49, 634 i 984 w kierunku Sławkowa i Zakawia zostanie cofnięte o około 50 m

Zmiany tras...

http://www.kzkgop.com.pl/news/p-1-dabrowa-...06-8096190.html
CYTAT
Komunikacyjny Związek Komunalny GOP informuje, że w związku z zakończeniem ...

Komunikacyjny Związek Komunalny GOP informuje, że w związku z zakończeniem prac na ul. Związku Orła Białego w Dąbrowie Górniczej Ząbkowicach od 1 grudnia 2013 roku (niedziela) zostaną przywrócone stałe trasy linii autobusowych nr: 84, 803, 806 i 809.

Tymczasowe stanowiska przystanku Ząbkowice Starosiedle na łączniku ulic Związku Orła Białego i W. Roździeńskiego zostaną utrzymane jako stałe i będą włączone do stałej trasy linii nr 275.

Zmiany rozkładów (po co takie? komu? chyba tylko specjalistom od rozkładów z KZK GOP żeby nikt im nie zarzucił, że tylko kawa i ciastka w robocie)

http://www.kzkgop.com.pl/news/p-1-zmiany-w...00-8003431.html

CYTAT
Linia nr 27:
Kurs o 04:47 w dni robocze z Gołonoga Alei Piłsudskiego zostanie przesunięty na 04:42

CYTAT
Linia nr 175:
Kurs o 17:36 w dni robocze z Podwarpia Pętli zostanie przesunięty na 17:49.

CYTAT
Linia nr 604:
Kurs o 14:36 w dni robocze z Osiedla Mydlice Pętli zostanie przesunięty na 14:46.

Grzegorz-dg
Wklejam ten link jako ciekawostkę bezpośrednio ona nie dotyczy Dąbrowy ale jest związana z transportem tramwajowym w naszej aglomeracji.22 Listopada odbyła się w Zabrzu prezentacja nowego tramwaju Twist Pesa który będzie jezdził po Sosnowcu i Katowicach.http://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/twist-pesy-zaprezentowany-w-zabrzu-766.html
Sebastian22
CYTAT(Grzegorz-dg @ pon, 02 gru 2013 - 08:01) *
Wklejam ten link jako ciekawostkę bezpośrednio ona nie dotyczy Dąbrowy ale jest związana z transportem tramwajowym w naszej aglomeracji.22 Listopada odbyła się w Zabrzu prezentacja nowego tramwaju Twist Pesa który będzie jezdził po Sosnowcu i Katowicach.http://www.transport-publiczny.pl/wiadomosci/twist-pesy-zaprezentowany-w-zabrzu-766.html

Do Będzina też zawita, jako kursy wjazdowe/zjazdowe. 10 z 30 wozów będzie stacjonować w będzińskiej zajezdni.
signaal
Tak się defrauduje publiczne pieniądze w KZK GOP. Polecam się zapoznać z plikami pdf ponieważ raporty są niezwykle ciekawe pod względem merytorycznym a ich forma... Oszałamia. dry.gif

CYTAT
Kontrola jakości usług wg KZK GOP
02.12.2013

Tagi: KZK GOP – Dodał: Jakub Jackiewicz

Zapraszamy do zapoznania się z informacją na temat kontroli przeprowadzonych na zlecenie KZK GOP przez dwie osoby spoza personelu Związku. Szczególnie interesująco wyglądają raporty z kontroli.

KZK GOP wykonuje kontrole związane z jakością usług przewozowych, dystrybucji biletów, posiadania tych biletów prze pasażerów, a także pracy swojego personelu. Jak wiadomo różnie te kontrole wyglądają, różna też jest ich skuteczność – w odniesieniu do niektórych spraw jest ona wręcz nikła. Tymczasem okazuje się, że KZK GOP oprócz własnych kontrolerów zatrudnia osoby z zewnątrz, które mają za zadanie wykonywanie kontroli sieci dystrybucji biletów, informacji pasażerskiej i oznakowania przystanków, a także sposobu przeprowadzania kontroli biletów przez kontrolerów i kierowców.

W 2012 roku zawarto umowy zlecenie z dwiema osobami. Z tytułu wykonywania przedmiotu umowy zleceniobiorcy otrzymywali wynagrodzenie w wysokości 24 zł brutto za jedną godzinę pracy. KZK GOP wymagał wykonania od 60 do 100 godzin kontroli w miesiącu. Z wykonanej pracy miały być sporządzane raporty – co najmniej raz w tygodniu. Tymczasem okazuje się, że jeden ze zleceniobiorców w ogóle nie dostarczał raportów, a jedynie oświadczenia o liczbie przepracowanych godzin. Drugi natomiast raporty pisał raz w miesiącu. Co więcej, w odniesieniu do tej drugiej osoby umowa obowiązywała do końca września 2012 r., a tymczasem wynagrodzenie wypłacane było do końca roku.

» zobacz treść umów (plik pdf)

Jak wyglądały przeprowadzone kontrole i czy rzeczywiście mają one jakąś wartość dla KZK GOP i pomagają podnosić jakość usług? Każdy może to ocenić samodzielnie, poniżej prezentujemy bowiem treści raportów jednego ze zleceniobiorców.

» zobacz treść raportów z kontroli (plik pdf)

Link do całości: http://www.wpk.katowice.pl/2325.html
xMarcinx
Te raporty to chyba gimnazjalista pisał, nie dość, że nie składnie i bez głębszego sensu to jeszcze w pierwszej osobie, na zasadzie bylem, widziałem, podpisałem.
marcin.p
Czyż to nie jeden z "kontrolerów"? http://www.marekdrozynski.pl/osobie.php

Rokko31
Obydwaj Ci kontrolerzy są z rodziny KZK GOP, to nie są przypadkowe osoby z rekrutacji, szkoda tylko że ich poziom jest tak niski, w szkole uczniowie lepiej by to przedstawili.
vacu
CYTAT(signaal @ wto, 03 gru 2013 - 00:42) *
Tak się defrauduje publiczne pieniądze w KZK GOP. Polecam się zapoznać z plikami pdf ponieważ raporty są niezwykle ciekawe pod względem merytorycznym a ich forma... Oszałamia. dry.gif

Ja i tak jestem pełen podziwu, że komuś się chciało w ogóle te pisma tworzyć. Zwykle jest tak, że i tworzenie fikcji się olewa angry.gif
Swoją drogą sam bym chętnie "dorobił" w taki sposób, szkoda, że nie znam nikogo w KZK unsure.gif
signaal
Dwie drobinki potwierdzające, że czasem powierzenie obsługi informatycznej zewnętrznej firmie jest lepszym pomysłem niż "zakładowy" dział informatyki (to tak w kontekście kupienia naprawmyto.pl przez DG). Chociaż pewnie w wypadku KZK GOP system informacji pasażerskiej prowadziłaby firma syna kuzyna chrzestnego ojca dziadka naczelnika z KZK GOP więc wyszłoby na jedno...

- przystanek tramwaju wodnego niedaleko Zielonej
http://img42.imageshack.us/img42/9256/u0qj.jpg

- przystanki nieistniejące od 2008 acz wciąż obecne w systemie informacji pasażerskiej - Gołonóg Myśliwska, Gołonóg Chemikor n/ż, Strzemieszyce Cmentarz n/ż
Gdzieś koło Huty Katowice...

Powyższe zaczerpnięte z:
https://www.facebook.com/WytknijmyBledyKzkGop
Grzegorz-dg
Z takich ciekawostek nie wiem czy zauważyliście ale tablice elektroniczne kzkgop wyświetlają aktualną godzinę.
Leszek
Wow, kolejny oszałamiający sukces KZK GOP w drodze do nowoczesności laugh.gif
menago
CYTAT(Grzegorz-dg @ śro, 04 gru 2013 - 09:49) *
Z takich ciekawostek nie wiem czy zauważyliście ale tablice elektroniczne kzkgop wyświetlają aktualną godzinę.

a jak sie nacisnie guzik to nawet ja powiedza! to jest dopiero cos!! ;-)
signaal
CYTAT(menago @ śro, 04 gru 2013 - 10:53) *

Technika w domu i zagrodzie - już nawet godzinę słupy mówią! wink.gif
vacu
CYTAT(signaal @ śro, 04 gru 2013 - 13:03) *
CYTAT(menago @ śro, 04 gru 2013 - 10:53) *

Technika w domu i zagrodzie - już nawet godzinę słupy mówią! wink.gif

W dziedzinie prezentacji bieżącego czasu KZK GOP jest chyba liderem, aktualnie prawdopodobnie 100% autobusów wyposażonych jest w wyświetlacze pokazujące aktualny czas, niedawno zamontowano takie żółte zegarki na słupkach przy każdych drzwiach autobusów i tramwajów dla tych którzy stoją w tylnej części no i mamy wreszcie zegarki na przystankach, i to mówiące!
szer
Szkoda tylko, że jak na przystanku jest więcej jak jeden wyświetlacz to na każdym godzina się różni... W poniedziałek jak byłem w Sosnowcu na przystanku Dworzec PKP to właśnie taka sytuacja była. Różnica była mała, bo niecałą minutę, ale jednak widoczna i śmiesznie to wygląda.
Już widzę sytuację u nas w Centrum. Dwa wyświetlacze pokazują inne godziny, a jeszcze obok mamy zegar na tablicy z reklamami no i jeszcze dochodzi budynek poczty.

Chociaż może jak na tak wielu zegarkach będą różne godziny to autobus przyjedzie zgodnie z chociaż jednym zegarkiem.
Leszek
Nie doceniasz ich smile2.gif
Chyba, że będzie 60 zegarów różniących się o minutę każdy...
xMarcinx
Mam nadzieje, ze obecnie godzina leci po RTC, a jak będzie działa tablica tj uzyska podpięcie do sieci to będzie się synchronizować z zegarem atomowym.
Leszek
Może należałoby podesłać ten artykuł do KZK GOP - jakoś w innych regionach sobie radzą...
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,1...wiec#BoxWiadTxt
menago
mnie chyba wczoraj kzk ostatecznie zniechecil do kasowania biletow, co do tej pory robilem zawsze...

wg planera ostatni bezposredni bus kce-dg to 27/831 23:57 z P. Skargi, następny przystanek Dąbrówka Mała Skrzyżowanie o 00:04...jako ze tam mialem blizej to tam czekalem na bus... i szanowny pan kierowca nie raczyl zjechac z trasy na przystanek tylko smignal glowna droga do dg...

bylo nas na przystanku kilka osob i wg nich takie cos zdarza sie tam nagminnie...
sandwich
Zgłoś pod numerem 32 2635016
menago
będzie zgloszone, pisemnie tez, spokojnie...
signaal
Kolejny post wielowątkowy. Pasuje do wątku o naprawmyto jak i tutaj.

CYTAT
Sprawę przekazano do administratora - KZK GOP. W związku z brakiem odpowiedzi, w dniu 08.11.2013r. sprawę ponownie przekazano do Komunikacyjnego Związku Komunalnego Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego.Zgodnie z informacją otrzymaną z Wydziału Zarządzania Jakością Usług Przewozowych KZK GOP alert został naprawiony.

http://naprawmyto.pl/16310
http://naprawmyto.pl/16275
http://naprawmyto.pl/16201
http://naprawmyto.pl/16615
itd. itp.
KZK GOP jawi się jako urząd, który nawet swoje gminy członkowskie, łożące na utrzymanie tych wszystkich Heńków i Edków ukrytych po magicznych "Wydziałach Zarządzania Jakością Usług Przewozowych" tudzież "Referatach Badań i Rozwoju" (jest taki w KZK GOP!) ma w... powiedzmy, że w uchu.

Co do zgłaszania czegokolwiek telefonicznie, elektronicznie czy jak tylko inaczej - KZK GOP ma zwyczaju lekceważyć nawet raporty swoich pracowników. Żeby nie oddalać się za bardzo od przystanków - o większości braków w tym zakresie na terenie DG był i jest drogą służbową informowany od kilku lat z regularnością jednej kartki papieru na tydzień...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.