@Paulus77
Jeśli o mnie chodzi to w tym przypadku (części kolejowej PKP) nie krytykuję władz miasta. Pisałem, żeby dmuchali na zimne. Dworzec miał mieć kategorię "Wojewódzki" i tak został zaprojektowany remont. To druga najwyższa kategoria i pewne standardy. W kolejności są Premium, Wojewódzkie, Aglomeracyjne, Regionalne, Lokalne i Turystyczne.
Co do części PKP to nie będę spamował i się powtarzał, co zrobiłbym inaczej, a nie byłoby to aż tak dużo droższe. Nie znamy kulisów, może nasze władze wycisnęły od PKP i tak max co się dało. A PKP nawet w malutkich miejscowościach inwestuje często znacznie więcej niż u nas.
Nie ma nawet porównania do tego co było, koniec wstydu, ale jest pewien niedosyt. I tez pisałem, że powinno być na miarę, bez niepotrzebnego przewymiarowania.
A z uwagi na parkingi to będzie najwygodniejsze rozwiązanie w okolicy. W sąsiednich miastach nie zaparkujemy tak łatwo jak tutaj.
Potrzeby tuneli, połączenia obu stron miasta to już nie trzeba nawet uzasadniać. To było 100 letnie zapóźnienie i mielibyśmy zupełnie inne miasto.
Żeby tylko mądrze zagospodarować "nowe" tereny, min przy "obwodnicy".
No i oczywiście centrum przesiadkowe jako całość z częścią PKP to kluczowa sprawa dla FPŻ. Mam nadzieję, że w przyszłości CP nie będzie służyło tylko do codziennego opuszczania miasta, ale działało też w drugą stronę.
Ta nasza rozwleczona konurbacja to nie tylko minusy, ale dla DG też szansa. Mocno skupiona monocentryczna rozwija się głównie w jednym miejscu. U nas odległości są na tyle duże, żeby spokojnie można było wykształcić lokalne centrum. Pierwsze Katowice to wiadomo, na zachodzie to już teraz Gliwice, a na wschodzie naturalnie może być to DG. Mamy o wiele większy potencjał niż Sosnowiec, który akurat na tym polu traci z powodu bliskości Katowic.
A z tymi miejskimi tężniami to mam inne zdanie. Dla mnie strata pieniędzy. Dla zdrowia to nic nie da, no chyba że psychicznie.
Park Hallera zgoda, że też trochę niewykorzystany potencjał. Mam też nadzieję, że kiedyś uda się zrealizować "bramę do parku". Zabudować w sposób reprezentacyjny teren przy DH Centrum i domknąć tą przestrzeń przed PKZ, po której hula wiatr. Obecnie to taka przestrzeń w stylu radzieckim. A do tego nie wiem kto mądry lata temu na placu przed PKZ posadził jakieś choinki, które są rozłożyste na dole, zabierają dużo powierzchni, a i tak nie dają cienia. Przecież to powinno być dokładnie odwrotnie - na dole wąski pień, a rozłożysta korona.
A wracając do obecnych postępów to przed dworcem uruchomili wyświetlacze SDIP ZTM, a więc już podłączone do systemu z tym, że wyświetlają info żeby korzystać z wersji drukowanych.
Nie będzie dostępu do tego jednego rzędu miejsc parkingowych, który do teraz jest w całości zajęty. Wjazd do tej części dla pojazdów uprzywilejowanych. Pewnie autobusy, taxi, pojazdy PKP (zaczynają im teraz robić osobny parking na kilka samochodów) i może ten inkubator?
A na fb prezydenta MB pojawiło się niedawno:
CYTAT
Spotkałem się w tym tygodniu z przedstawicielem PKP odpowiedzialnym za inwestycje dworcowe w centrum Dąbrowy Górniczej i w Ząbkowicach 🚉
Pracujemy nad ostateczną treścią porozumienia 🖊dotyczącego zasad najmu i zagospodarowania ząbkowickiego dworca. Tak jak wcześniej deklarowałem, miasto jest gotowe wynająć część powierzchni na dworcu oraz pomóc w pozyskaniu najemców pozostałych części.
Od tego porozumienia zależy, czy PKP zlecą przygotowanie projektu renowacji dworca w Ząbkowicach, a później rozpoczną prace