CYTAT(Prosty @ czw, 26 mar 2015 - 01:19)

CYTAT(vacu @ śro, 25 mar 2015 - 20:11)

Ech, po raz pierwszy od jakichs siedmiu lat wsiadlem w pociag, trasa Sosnowiec - Warszawa, Warszawa - Poznan, Poznan - Katowice.
A czasy jazdy jak oceniasz, tak z ciekawości pytanie?
Pierwsze 2 trasy dość imponująco chyba

Sosnowiec - Warszawa Zachodnia to 2h10 (pindolino)
Warszawa Zachodnia - Poznań to 2h20 (EIC)
Tu faktycznie duży plus, oba kursy komfortowo, szybko. Tylko moim zdaniem to powinien być standard a nie żadne "premium" (no ok, może standard+ ale z pewnością nie premium). Koszt 220 zł jest OK, nawet przy 2-3 osobach może wcale autem nie wyjść taniej.
Z kolei wracałem IC TLK (akurat mi spasowała godzina) już bezpośrednim Poznań - Katowice i to już było "stare dobre PKP" jakie znam z "dawnych" lat, mimo, że kupiłem 1-wszą klasę to siedziałem w starym, śmierdzącym "kiblu" bez choćby gniazdka, jedynie tłoku nie było. Na dzień dobry 20 minut opóźnienia (na stacji początkowej!), po drodze złapane kolejne dziesięć.
[Edytka]
Aby dopełnić obrazu dodam, że na pięknym dworcu w Poznaniu, na pięknej elektronicznej tablicy, 8/10 pociągów było opóźnionych, i to nie 5-10 minut tylko 50-80... Trochę żal było patrzeń bo z jednej strony "europa", z drugiej stare kochane pkp...
Także odczucia mam mieszane bo wygląda na to, że jest kilka odcinków, gdzie standard jest europejski natomiast cała reszta leży i kwiczy.
Natomiast byłem w ciężkim szoku właście co do stacji, 90% odremontowana, przynajmniej na tych odcinkach, może bez szału ale tego też nie oczekuję po DG, ale odświeżony, czysty peron z zadaszeniem i jakąś informacją dla podróżnych to nie jest wiele a robi różnicę. Tyle wystarczyłoby w DG, nie jest to kluczowa stacja przesiadkowa, właściwie przystanek, ale niechby choć ten peron z okolicą jakoś wyglądał a nie syf z ruiną za oknem a do tego te nieszczęsne kontenery biletowe...