Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
syzio
Nadal mnie ciekawi logo Zary na pierwszej wizualizacji dry.gif
Peterek
A ja się podłamałem sad.gif

Wizualizacja wnętrza jest słaba. Bardzo słaba. Pusta i sterylnie, zero stylu; ławeczki powinny przypominać łódki, a nie... zero oryginalności
Na zewnątrz coraz gorzej (no chociaż ładny plac wrócił); kładka zbrzydła i chcą wyburzyć budynek.
Ja lubię zabytki i sądzę, że nie mając ich w mieście prawie w cale powinno się je chronić, a nie wyburzać :/
I najgorsze: lista sklepów mnie dobiła :/ Z ciuchów brakuje mi bardzo H&M, House (a takimi popularnymi sklepami raczej by się pochwalili), nie wymieniono restauracji (ale te pewnie będą), piętro źle zagospodarowane (liczyłem na coś innego niż Helios - ten w Sosnowcu jest okropny, można było wymyślić coś ciekawszego niż klub fitness, w tej chwili nie mam pomysłu, ale coś lepszego bym wymyślił, chociaż fitness miał być od początku to nie narzekam)

Natomiast informacja o drugim budynku mnie ucieszyła :]

Edit: zapomniałem dodać, że nadal nie przywykłem do myśli, że będziemy mieli w Dąbrowie drugi, obrzydliwy, okropny, z tragicznym asortymentem Real :/ brrr.....
syzio
Ten "zabytek" spłoną. Więc nie będzie już wyburzany biggrin.gif
Adasmos

angry.gif

Bardzo się zawiodłem. O ile sama inwestycja cieszy i mam nadzieję, że wniesie trochę życia i ruchu do centrum, to wyburzenie tego budynku to brak szacunku do historii i spuścizny architektonicznej Dąbrowy.
Sebastian22
a nie wiecie moze czy ten Empik to bedzie w tym nowym budynku?
Krawiec
Empik będzie w budynku głównym, w nowym będzie fitness i usługi medyczne.
http://www.zaglebie.info/dabrowa-gornicza,...-siatkarek,6364

@Adasmos

Wszędzie się da tylko nie u nas. Mimo to, że Pogoria jest naprawę cenną inwestycją dla DG ja również ubolewam nad tym, że nie poszanowano historii.
syzio
Przepraszam bo ja za bardzo nie rozumiem. O jakim zabytku mówicie?
szer
Obudynku, który spłonął. Był tam komisariat dawniej...

W sumie budynek dobrze się trzyma i wystarczy go wyremontować :|...
Adasmos
CYTAT(Krawiec @ nie, 25 lis 2007 - 08:21) *
@Adasmos

Wszędzie się da tylko nie u nas. Mimo to, że Pogoria jest naprawę cenną inwestycją dla DG ja również ubolewam nad tym, że nie poszanowano historii.

No niestety... Jutro jak wiesz wybieram się z petycją w sprawie Dietla do konserwatora wojewódzkiego. Zobaczymy jak się do niej odniesie...
:)
@ Peterek tu jest nieweilak ich czesc. Listy poszukaj w tym temacie albo na stronie Mayland w kolejnych komunikatach prasowych.

Dobrze ze wrocila ta roznica poziomow o ktorej wspomnial Syzio

porownujac z poprzednia wersja
jest sporo roznic.

Oczko wodne na srodku jest zdecydowanie wieksze. Nie ma za to tych dodatkowych, waskich polokraglych. Nie ma tez tej wielkiej fontanny a za to na srodku jest jakis mostek a wokolo miejsce do siedzenia. Wizualka za mala i nie wiem co to jest pzred wejsciem na mostek. Wydawaloby sie ze male fontanny po dwoch stronach no ale wlasnie one nie stoja w wodzie. Chyba ze to smugi swiatla hmm.
Najwazniejsze z jakich materialow ulzoa podloze, mam nadzieje ze z dobrego kamienia, Zniknal tez wzor, czesciwo przypominajacy szachwnice, parasole no i wieke drzewa zastapily malutkie ozdobne.
Na plus - pojawilo sie duze przeszklenie troche na lewo od czesci kinowej. Poza tym jeszcze sporo innych detali.

Bardzo sie wkurzylem gdy wybuchl pozar tej kamienicy. Ale widac ze ona od poczatku nie pasowala do tego projektu, moze sie nie postarali. Obecny budynek podoba mi sie znacznie bardziej i pasuje, co nie znaczy ze podoba mi sie podejscie do sprawy i wyburzenie. Takze mam mieszane uczucia.
Spojrzcie na ta wizualizacje:

i zwroccie uwage na ten dziwnie wygladajacy parking za kamienica a potem spojrzcie na najnowsza propozycje tamtego budynku - idealnie pasuje a wiec ciekawe czy inny projekt istnial juz przed pozarem

a tu foto z ZI - widac nowy bydynek od drugiej strony:
Sebastian22
Kamienica nie pasowala troche - poza tym tam sa male pomieszczenia wiec nie wiele bylo by z niej pożytku a znów nie stanowi jakiejś wielkiej architektury miejskiej - zwykła kamienica do wyburzenia. Ciekawe kiedy ją wzburzą ale patrząc na postęp prac to raczej jeszcze w tym roku. Ogólnie najnowsza wizualka pokazuje coraz więcej detali - oczywiście kładka jest gorsza niż zakładano wcześniej ale reszta jest na plusie. Czekamy na układ dróg w około obiektu.
szer
Na stronie Maylandu pojawiły się zdjęcia z października :)

http://mayland.pl/Pogoria-pl.html

CYTAT
Dąbrowa Górnicza, 23 listopada 2007 r.

OTWARCIE CH POGORIA
W LISTOPADZIE 2008 ROKU

Centrum Handlowe Pogoria w Dąbrowie Górniczej zostanie otwarte w listopadzie 2008 roku. W CH Pogoria znajdzie się oprócz wielu sklepów również pięciosalowe kino Helios oraz fitness klub Gymnasion.

Ponad 90% powierzchni Centrum Handlowego Pogoria zostało już wynajęte. Największymi najemcami będą hipermarket Real, kino Helios, Euro RTV AGD, duże salony odzieżowe KappAhl, New Yorker, Cubus, sklep z artykułami dla dzieci Smyk, salon Empik, a także rozwijająca się w Polsce słowacka sieć dużych sklepów sportowych Exi Sport. Ofertę tę uzupełni szereg mniejszych sklepów, w tym z odzieżą młodzieżową: Diverse, Ravel, Scotch&Soda, Reporter, Deep; z modą damską: Camaieu, Monnari, Orsay, Pabia, Fimka, Grey Wolf, Molton, Aryton, Green Point; męską: LaVard, Próchnik, Bytom, obuwiem: CCC, Bata, Venezia, Kazar, Marconi, drogerie / perfumerie: Rossmann, Douglas, Inglot, Yves Rocher, a także z innych branż: ZOO Natura, Apart, Yes, Komputronik, Kukartka, Visio Express. Duża powierzchnia na górnej kondygnacji – w pobliżu kina Helios będzie przeznaczona pod część gastronomiczną otwartą na taras zewnętrzny, a także sala zabaw dla dzieci.

W miejscu spalonego budynku Policji będzie wzniesiony nowy obiekt nawiązujący formą i gabarytami do swego poprzednika. Budynek ten połączy główną część centrum handlowego z parkiem i będzie mieścił szereg lokali usługowych przeznaczonych dla centrum medycznego, fitness klubu, restauracji i instytucji finansowych. Dużą część elewacji zajmie ścianka wspinaczkowa.

Francuska firma projektowa Saguez&Partners opracowała dla CH Pogoria logo, co wiąże się ze zmianą identyfikacji wizualnej centrum. Nowe logo lepiej odpowiada charakterowi i przeznaczeniu centrum. Ma bogatszą symbolikę i ciekawszą gamę kolorystyczną, nawiązującą do najnowszych trendów w grafice użytkowej.

Obecnie wznoszona jest konstrukcja Centrum. Zastosowana technologia prefabrykatów żelbetowych i stalowych pozwala na prowadzenie prac również w niskich temperaturach. Od początku przyszłego roku prowadzone będą prace budowlane nie tylko na terenie centrum, ale również przy przebudowie dróg wokół obiektu, uporządkowany zostanie także teren parku.

Centrum handlowe wraz z kompletną infrastrukturą towarzyszącą będzie oddane do użytkowania w listopadzie 2008 roku.

Andrzej Jarosz
Mayland RE sp. z o.o.
Tel: + 48 22 546 98 00
e-mail : andrzej.jarosz@mayland.pl.
www.mayland.pl

CYTAT
Dąbrowa Górnicza, 23 listopada 2007 r.

CENTRUM HANDLOWE POGORIA
PODPISAŁO UMOWĘ SPONSORINGOWĄ
Z MKS DĄBROWA GÓRNICZA
O WARTOŚCI 500 000 ZŁ

Centrum Handlowe Pogoria w Dąbrowie Górniczej podpisało w dniu 23 listopada br. umowę sponsoringową z Miejskim Klubem Sportowym Siatkówki Kobiet Dąbrowa Górnicza. Wartość umowy wynosi 500 000 zł. Umowa będzie obowiązywać do końca sezonu 2007/2008. Siatkarki MKS rozpoczęły dzisiaj swój debiut w Lidze Siatkówki Kobiet.

Jest to trzecia umowa sponsoringowa podpisana przez Mayland Real Estate lub budowane przez tego dewelopera centra handlowe. Poprzednie umowy podpisane zostały z zespołem koszykówki męskiej Energia Czarni Słupsk oraz z drugoligową drużyną piłki nożnej Odra Opole.

Mayland RE realizuje obecnie trzy duże projekty budowy centrów handlowych: Centrum Handlowe KAROLINKA w Opolu, JANTAR w Słupsku oraz POGORIA w Dąbrowie Górniczej. Planowany termin ich realizacji to druga połowa 2008 roku.

MKS Dąbrowa Górnicza jest pierwszoligowym zespołem siatkówki kobiet. Klub istnieje od 1992 roku. Największym sukcesem Klubu było wejście w tym sezonie do Ligi Siatkówki Kobiet oraz Mistrzostwo Świata Juniorek w siatkówce plażowej w 2004 roku (Joanna Wiatr i Katarzyna Urban). Najbardziej znanym trenerem Klubu był Waldemar Kawka. Klub wychował dwie zawodniczki, grające obecnie w drużynie: Ewelinę Sieczkę i Krystynę Tkaczewską. Obecnym prezesem Klubu jest Robert Karlik, były trener juniorów.

Andrzej Jarosz
Mayland RE sp. z o.o.
Tel: + 48 22 546 98 00
e-mail : andrzej.jarosz@mayland.pl.
http://www.mayland.pl/
Sebastian22
CYTAT(szer @ nie, 25 lis 2007 - 17:43) *
Na stronie Maylandu pojawiły się zdjęcia z października :)

http://mayland.pl/Pogoria-pl.html

Rychło wczas.....
szer
Wstawiłem do postu wyżej dwa komunikaty :)
bzenek
Ooo... centrum medyczne ? Ciekawe jak to będzie wyglądać. Może w końcu w DG pojawi się możliwość leczenia się w ludzkich warunkach i w rozsądnych godzinach. smile.gif

W sumie coraz bardziej podoba mi się oferta tego centrum: Gymasion, ściana wspinaczkowa, kino, centrum medyczne. Sklepy są mi obojetne ale z niecierpliwością czekam na spis lokali gastronomicznych smile.gif
a ja sie ciesze ze Helios a nie CinemaCity. Choc moglo byc np Multikino. W Heliosie fajnie rezerwuje sie miejsca. I nie ma co porownywac do Sosnowca bo kazdy Helios zupelnie inny. Oby tylko nie smierdzialo popcornem wink.gif

"Zastosowana technologia prefabrykatów żelbetowych i stalowych pozwala na prowadzenie prac również w niskich temperaturach"

no ale czy czesc pietrowa i kinowa tez z prefabrykatow bo widac ze na sami wylewaja filary. No i wczesniej musza skonczyc podloze a pod czescia kinowa dopiero sie zabieraja. No ale istnieja technologie betonowania podczas mrozow.

CYTAT

Duży popyt na obiekty handlowe
25-11-2007, ostatnia aktualizacja 25-11-2007 10:20

Górnośląski rynek powierzchni handlowej ciągle jest nienasycony.

Nie brak więc miejsca na nowe inwestycje, które powstają obecnie w centrach miast oraz w pofabrycznych murach.

Obecnie na Górnym Śląsku na 348 mkw. powierzchni handlowej przypada 1 tys. mieszkańców, a na koniec 2010 r. liczba ta urośnie do 411. – Jest to najniższy wskaźnik w porównaniu z największymi miastami Polski. Więc ciągle jest miejsce na nowe inwestycje – ocenia Ewa Derlatka z DTZ. Jak dodaje Beata Hebel z Knight Frank, biorąc pod uwagę wskaźniki ekonomiczne, jest to po Warszawie drugi najbardziej perspektywiczny obszar w Polsce. – To najbardziej zaludniony region kraju, a siła nabywcza jego mieszkańców ciągle rośnie – zapewnia Beata Hebel.

Nowe projekty

Obecnie w aglomeracji Śląskiej znajdują się 43 wielkopowierzchniowe obiekty handlowe, z czego 28 to centra handlowe. Największe z nich to katowicka galeria Silesia City Center, M1 Czeladź, M1 Zabrze, Arena Gliwice, Auchan w Sosnowcu, Rawa Park Handlowy, Plejada Sosnowiec, M1 Bytom, Plejada Bytom oraz Dąbrówka Katowice. W sumie aglomeracja liczy sobie łącznie ok. 857 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni handlowej, przy czym cieszy się najniższym współczynnikiem pustostanów, który oscyluje na poziomie 1,4 proc. Dla porównania w Warszawie współczynnik ten wynosi 2,95 proc., we Wrocławiu – 2,70 proc., a w Krakowie – 1,9 proc. – jak podają analitycy z Cushman & Wakefield. Nic dziwnego, że deweloperzy szykują na Śląsku nowe projekty. W najbliższych latach powstanie co najmniej 200 tys. mkw. nowej powierzchni.

– Jednym z większych obiektów w trakcie realizacji jest CH Pogoria, w którym to centrum powstanie ok. 30 tys. mkw. Budynek powstaje w Dąbrowie Górniczej. Zaś powstająca w Bytomiu Agora przyniesie 13 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni handlowej. Ponadto w Gliwicach planowana jest budowa Focus Park o pow. 65 tys. mkw. oraz Helical Park Gliwice o pow. 80 tys. mkw. – opowiada Beata Hebel. – Region Górnego Śląska jest bardzo atrakcyjnym miejscem do lokowania nowych obiektów handlowych z rozbudowaną funkcją rozrywkową, m.in. ze względu na wysokość dochodów mieszkańców, które przekraczają średnią krajową, oraz sporą populację młodych osób.

W przemysłowych budynkach

Do niedawna dominowały obiekty zlokalizowane poza centrami miast, przy głównych trasach. W ostatnich latach pojawiły się także inwestycje usytuowane bliżej centrum. – Ma to związek z nowym trendem, czyli rewitalizacją starych budynków. Deweloperzy dostrzegają potencjał zaniedbanej architektury przemysłowej – tereny kopalń, hut, fabryk to ciekawy teren dla lokalizacji centrów handlowych. Otwarto już centra zbudowane na bazie starych murów – np. Silesia City Center, które powstało w miejscu dawnej kopalni Gotwald w Katowicach, czy też Platan Zabrze znajdujący się na terenach Huty Zabrze – opowiada Ewa Derlatka.

Na Górnym Śląsku oprócz centrów typowo handlowych rozwijają się także obiekty wielofunkcyjne. – Trend, zapoczątkowany również przez Silesia City Center, kontynuuje m.in. Braaten + Pedersen plus Partners, planując budowę centrum Agora, gdzie oprócz galerii handlowej powstaną multipleks, kręgielnia i salon bilardowy, sala wystawowa i widowiskowa oraz ogrody zimowe – wylicza Ewa Derlatka.

Stawki czynszu za lokale ok. 100 mkw. wynajęte przez sieci odzieżowe na Górnym Śląsku sięgają 40 – 45 euro za mkw. za miesiąc. Nie są to duże kwoty w porównaniu z najwyższymi stawkami czynszowymi w atrakcyjnych lokalizacjach, które w pierwszej połowie 2007 r. utrzymywały się na poziomie 85 – 90 euro za miesiąc. Jednak czynsze w tej aglomeracji pną się w górę – W porównaniu z trzecim kwartałem 2006 r. czynsze za najlepsze lokale wzrosły o 10 – 13 proc, co miało związek z otwarciem nowych śródmiejskich centrów handlowych, w których czynsze są wyższe niż w obiektach poza centrum, a także z silnym popytem najemców na lokale o wysokim standardzie – mówi Ewa Derlatka.

Z tymi metrarzami to autor nie ma pojecia. Powinien pzry kazdym pisac co wlasciwie podaje albo na poczatku i potem sie trzymac a tu rozne. W przypadku Pogorii podano GLA - 30 tys m2 a laczna co najmniej ponad 40 tys m2 + nowy budynek na miejscu komisariatu. Kiedys pisano ze najmneijeszy z 3 obiektow Mayland ma ponad 40 tys i wychodzi ze to Jantar, ktorego GLA wynosi 22 tys m2
Sebastian22
Pojawił sie nowy biuletyn pażdziernik-listopad, nic ciekawego w nim niema:
http://mayland.pl/listopad-pl.html
kwintosz
Spóźniony DZ

CYTAT

Centrum Handlowe "Pogoria" za rok

W Dąbrowie Górniczej powstaje, kosztem 250 milionów złotych największe w Zagłębiu Centrum Handlowe.
W Pogorii (taką nazwę nosić będzie ta galeria) pierwsze zakupy będzie można zrobić w listopadzie przyszłego roku.

Powierzchnia handlowa obiektu ma wynosić 30 tysięcy metrów kwadratowych (sosnowiecka Plejada ma o 9 tysięcy metrów kwadratowych mniej).

Oprócz marketu Real (drugiego w mieście) otwartych zostanie tam 90 sklepów i butików. Handlowcy wynajęli już ponad 90 procent przyszłej powierzchni handlowej Pogorii.

- Mamy jeszcze wolne miejsca przeznaczone na usługi oraz działalność gastronomiczną - mówi Andrzej Jarosz, dyrektor ds. badania rynku spółki Mayland Real Estate, która buduje centrum.

W Pogorii powstanie też też multikino. Pięć sal projekcyjnych będzie obsługiwanych przez mającą swoje kino także w Sosnowcu spółkę Helios. W nowym komleksie pracę znajdzie ponad 450 osób.

Mieszkańcy, którzy żałują zabytkowego budynku dawnego komisariatu, który częściowo spłonął kilka miesięcy temu, a miał być wykorzystany przez Pogorię, też mają być z tej inwestycji zadowoleni. W miejscu pogorzeliska powstanie obiekt nawiązujący formą i gabarytami do zabytku. Budynek połączy główną część centrum handlowego z parkiem i będą się w nim mieścić lokale usługowe (między innymi centrum medyczne, fitness klub, restauracja i różne instytucje finansowe).

Sporą część elewacji tej budowli zajmie ścianka wspinaczkowa.

Trwa wznoszenie konstrukcji Pogorii. Dzięki technologii prefabrykatów żelbetowych i stalowych prace mogą być prowadzone także w niskich temperaturach. Wraz z początkiem przyszłego roku rozpocznie się przebudowa dróg wokół centrum.

Mayland Real Estate buduje jednocześnie dwa inne centra handlowe: Karolinkę w Opolu i Jantara w Słupsku. Oba mają być gotowe w drugiej połowie przyszłego roku.
Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
Mam dwie duze watpliwosci do artykulu

Nie wiemy ile wynosi laczna powierzchnia Pogorii - na pewno duzo wiecej niz 40 tys m2 ale ile?
M1 w Czeladzi lacznie ma 45 tys m2 i rozbudowuja. Wiec raczej nie bedzie najwieksza w Zaglebiu. Chyba ze dolicza jeszcze ten nowy budynek bo calkiem spory. No i w przyszlsoci drugi wielki obiekt obok to wtedy park handlowy najwiekszy.

Zatrudnienie - 450 osob? Cos zdecydowanie za malo! Pomnozcie liczbe 90x po kilku pracownikow w najmniejszych punktach. A przeciez beda znacznie wieksze i zatrudnienie o wiele wieksze jak np Euro RTV AGD i wiele innych niewiele mniejszych. Sam hipermarket Real zatrudni kilkaset osob. Np hipermarkety o powierzchni 5 tys m2 zatrudniaja ok 200-300 osob, a ten Real bedzie liczyl 9,5 tys m2. W takich o powierzchni 10 tys m2 zatrudniaja przynajmniej ponad 400 osob.

Wiec znowu jakies ksiezycowe dane w DZ, jak 144 autobusy.

Wydaje sie ze w Pogorii bedzie pracowalo przynajmniej 1000 osob. W Opolu to ok 1800 osob, moze tyle bedzie i u tu gdy zbuduja ten drugi tajemniczy obiekt po drugiej stronie Przybylaka
bzenek
CYTAT(kwintosz @ wto, 27 lis 2007 - 02:14) *
Mieszkańcy, którzy żałują zabytkowego budynku dawnego komisariatu (...)W miejscu pogorzeliska powstanie obiekt nawiązujący formą i gabarytami do zabytku.

blink.gif blink.gif blink.gif

Znaczy muszę natychmiast udać się do okulisty. Na powyższych wizualizacjach nie widzę nawiązania ani formie, ani w gabarytach smile.gif
KAMAZ
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 25 lis 2007 - 16:56) *
Kamienica nie pasowala troche - poza tym tam sa male pomieszczenia wiec nie wiele bylo by z niej pożytku a znów nie stanowi jakiejś wielkiej architektury miejskiej - zwykła kamienica do wyburzenia.

O zgrozo!!!
Proszę cię sebastian nie głoś herezji. Ile w Dąbrowie jest większych kamiennic niż ta po komisariacie. Idąc tym tokiem rozumaowania można by pomyśleć że reszta kamienic również nie ma większego znaczenia i można je sprzątnąć. Powiem tak - blaszak ze sklepem postawić jest stosunkowo łatwo ale niech ktoś postawi stylowy ceglany (a przynajmniej z elewacji) budynek. Ktróryz nich niesie ze sobą większą wartość i estetykę?
Przecież odrestaurowany stary budynek jest o wiele bardziej atrakcyjny niż najwymyślniejszy nawet blaszak. Za mało u nas wartościowych budynków żeby tak sobie twierdzić : do wyburzenia!
Uważam że ten budynek da się uratować. Tylko moim zdaniem komuś poprostu nie pasował. A szczerze mówiąc to to spalenie to wydaje mi się jakaś śliska sprawa. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowej ale tutaj zaczyna się wszystko układać w logiczną całość. Jak widać na wizualce (nowej) budynej wcale nie nawiązuje do charakteru poprzedniego a i gabaryty są o wiele większe.
I jeszcze jedno. Wcale nie uważam żeby komisariat nie pasowałdo ogólnego planu. Przykład: Manufaktura w Łodzi. Przykład trochę z grubej rury ale pokazuje jak można połączyć nowoczesne trendy architektoniczne ze stu - dwustuletnimi budynkami.
bzenek
CYTAT(KAMAZ @ czw, 29 lis 2007 - 16:56) *
Uważam że ten budynek da się uratować.
Wcale nie uważam żeby komisariat nie pasowałdo ogólnego planu. Przykład: Manufaktura w Łodzi. Przykład trochę z grubej rury

Kamaz, jak najbardziej komisariat po tym pożarku można odbudować. Ale postaw się w miejscu Mayland i pomyśl po co ?

Ja tam pomyślałem i inwestora rozumiem. Potrzebna jest powierzchnia handlowa i usługowa do robienia kasy, a komisariat był kiepski do zaadaptowania na coś sensownego. Mały, ciasny, niepraktyczny. Na tych pierwszych wizualizacjach to przy markecie wygląda jak tzw. kwiatek do kożucha.

Kompletnie sie nie zgadzam na porównania z Manufakturą. To nie ta skala i faktycznie przykład z baaardzo grubej rury smile.gif

Inwestorzy kupili działkę pod centrum handlowe to mogą se komisariat rozwałkować. Szkoda mi tego budyneczku, sam pamiętam jak w latach 90 odbierałem tam paszport. Ale kapitalizm to się nazywa.

Tylko nie rozumiem po co było to ględzenie o jego zachowaniu, restauracji, odnowieniu. Trzeba było od razu postawić sprawę jasno. Bali się ?

Master
Dzis okolo 13 tej przechodzilem ulicą Sobieskiego, az miło było patrzec jak za blaszanym płotem praca wre pełną parą biggrin.gif

szkoda tylko ze nie ok 5 lat wczesniej dry.gif
Bartek
CYTAT(Master @ czw, 29 lis 2007 - 15:41) *
Dzis okolo 13 tej przechodzilem ulicą Sobieskiego, az miło było patrzec jak za blaszanym płotem praca wre pełną parą biggrin.gif

szkoda tylko ze nie ok 5 lat wczesniej dry.gif

Ty się ciesz że o 5 lat za późno, bo gdyby budowany byłby ten obiekt 5 lat temu to byłby to zwykły blaszak jak Real wink.gif Teraz inwestorzy inaczej podchodzą do tych inwestycji, nie wystarczy już blaszana buda, teraz muszą być urozmaicenia etc. Szkoda że nadal z marnych materiałów :|
jeszcze w pazdzierniku 2006 DZ prezentowal taki projekt:

A praca rzeczywiscie idzie, betonuja, a konstrukcje stawiaja 3 albo 4 dzwigi
Mungojerrie
No wygląda na to, że spadnie nam w mieście bezrobocie choć trochę, a i będzie gdzie spędzać czas. No bo pomyślmy: w jednym budynku i kino i jedzonko i zakupy, a w Sosnowcu np. od Heliosa do Plazy nieco przejść trzeba :]
Ja tam się cieszę najbardziej z tego, że praktycznie pod nosem będę miała Empik i kino, więcej mi do szczęścia nie trzeba :)
A praca wre ;D
szer
Oj praca wre :). Jutro może będą fotki z placu budowy wink.gif.

I też się ciesze, że będzie Empik, kino(wkońcu jakieś kino w mieście) i inne ciekawe sklepy. W miare blisko będe miał wink.gif.
Mungojerrie
Bo Empik rzecz najważniejsza. Tylko ciekawe, co wtedy stanie się z księgarniami w centrum ohmy.gif
szer
Sądze, że nic :). Dalej będzie mieć swoich zwolenników :)
Mungojerrie
Możliwe, ja pozostaję wierna również wspaniałemu antykwariatowi :]

ciekawe, czy w Pogorii będzie H&M...
Sebastian22
CYTAT(Mungojerrie @ czw, 29 lis 2007 - 21:10) *
Możliwe, ja pozostaję wierna również wspaniałemu antykwariatowi :]
ciekawe, czy w Pogorii będzie H&M...

no ponoc tak...
syzio
tak? blink.gif W ostatnim artykule, ani na stronie Maylanda nie ma nawet słowa o Mężczyźnie i kobiecie
KAMAZ
CYTAT(bzenek @ czw, 29 lis 2007 - 15:37) *
Ja tam pomyślałem i inwestora rozumiem. Potrzebna jest powierzchnia handlowa i usługowa do robienia kasy, a komisariat był kiepski do zaadaptowania na coś sensownego. Mały, ciasny, niepraktyczny. Na tych pierwszych wizualizacjach to przy markecie wygląda jak tzw. kwiatek do kożucha.

Kompletnie sie nie zgadzam na porównania z Manufakturą. To nie ta skala i faktycznie przykład z baaardzo grubej rury smile.gif

Inwestorzy kupili działkę pod centrum handlowe to mogą se komisariat rozwałkować. Szkoda mi tego budyneczku, sam pamiętam jak w latach 90 odbierałem tam paszport. Ale kapitalizm to się nazywa.

Tylko nie rozumiem po co było to ględzenie o jego zachowaniu, restauracji, odnowieniu. Trzeba było od razu postawić sprawę jasno. Bali się ?

Nie mam pretensji do Maylandu bo ktoś kto chce trzepać kasę robi to po najmniejszych kosztach. Co do Manufaktury to przykład tylko skalą nie odpowiada ale juz charakterem jak najbardziej. Czy wydaje ci się że tam inwestor bawiłby się w wykorzystanie istniejących poprzemysłowych budynków? Jakby to tylko od niego zależało to buldożery zrównałyby to wsztsko z ziemią i postawili jakąś szklano blaszaną konstrukcję. Oni z pewnością mieli zapisane w umowie że "to i to" ma zostać. U nas władze miejskie mogły tak sprawę postawić. Zresztą nie wiemy jak brzmiała umowa.
szer
CYTAT(KAMAZ @ pią, 30 lis 2007 - 09:47) *
Nie mam pretensji do Maylandu bo ktoś kto chce trzepać kasę robi to po najmniejszych kosztach. Co do Manufaktury to przykład tylko skalą nie odpowiada ale juz charakterem jak najbardziej. Czy wydaje ci się że tam inwestor bawiłby się w wykorzystanie istniejących poprzemysłowych budynków? Jakby to tylko od niego zależało to buldożery zrównałyby to wsztsko z ziemią i postawili jakąś szklano blaszaną konstrukcję. Oni z pewnością mieli zapisane w umowie że "to i to" ma zostać. U nas władze miejskie mogły tak sprawę postawić. Zresztą nie wiemy jak brzmiała umowa.

Manufaktura powstała w budynkach po fabrykach, bo tak inwestor zapowiedział... Jest to bardzo dużo terenów i wiellkich budynków, więc po co mieli burzyć i stawiać blaszak? O to im chodziło i tak zrobili. Więc nie wiem po co przywoływać Manufakture do naszej Pogorii? Nie ta skala i inne założenia inwestora. U nas budują od początku wszystko. Po części rozumiem inwestora, bo aktualny budynek komisariatu nijak nie pasuje do reszty :/... Tak dziwnie by wyglądał tam... Remont dało by się zrobić i to spokojnie, ale widocznie zapadły decyzje, że budynek ten nie będzie wystarczalny, więc wybudują nowy.
Sebastian22
Na stronie Pana Darka pojawiły sie kolejne fotki z budowy - z wczoraj. Widać że ostro leją beton a tam gdzie jest juz konstrukcja powoli przymierzają się do drugiego poziomu.....Poki co Policja jeszcze stoi....
filip13
jesli tak dalej to na pewno na jesień 2008 zdążą
vacu
Tak z ciekawości - ktoś zauważył może jaka firma jest generalnym wykonawcą Pogorii?
szer
Fotki z dzisiaj i wczoraj:
http://picasaweb.google.com/pogoriach

Bodajże na dwóch fotkach jest wykonawca podany
dzieki! smile.gif

i za wykonawce. Od dawna bylem ciekawy a nie podszedlem

http://www.rdbud.com/

wybudowali wielki King Cross w Poznaniu a poza tym sporo hipermarketow

Moze tez oni zajma sie ukladem drogowym bo widze ze tez sie tym zajmuja.

PS. I muruja smile.gif z pustakow http://lh3.google.com/pogoriach/R1K9iNA018...Yc/IMG_2015.JPG ( trzeba skopiowac link i otworzyc w nowym oknie)

Zobaczymy jak duza czesc bedzie murowana a nie blaszana. W Opolu robia zwykly blaszak, ktory potem tylko zamaskuja elewacja

Sebastian22
No juz troche dachu polozyli i widac pierwsze prace murarskie...a tam gdzie juz jest ten dach to bedzie druga kondygnacja? Bo te słupy takie długawe coś.....ogolnie widac ze beton prawie wylany - teraz pod kinem beda robic te slupy. Ludzi tez calkiem sporo i doslownie co dziennie widac jakis postep. Dziekuje osobom za fotki - sa bardzo cennym zrodlem informacji.
szer
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 02 gru 2007 - 23:01) *
No juz troche dachu polozyli i widac pierwsze prace murarskie...a tam gdzie juz jest ten dach to bedzie druga kondygnacja? Bo te słupy takie długawe coś.....ogolnie widac ze beton prawie wylany - teraz pod kinem beda robic te slupy. Ludzi tez calkiem sporo i doslownie co dziennie widac jakis postep. Dziekuje osobom za fotki - sa bardzo cennym zrodlem informacji.

Tak ostatnio jak tam chodzę to ludzi jest bardzo dużo wink.gif. Wczoraj tylko chyba mieli wolne, bo widziałem kilku ochroniarzy błakających się biggrin.gif. Chyba, że robote zaczynali troche później.
Dach już kładą, robią roboty murarskie, aż miło patrzeć jak to wszystko się posuwa do przodu :).
Co do fotek to będą się ukazywać napewno co tydzień w weekendy :). Jak będzie i czas w tygodniu to i wtedy.
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 02 gru 2007 - 23:01) *
No juz troche dachu polozyli i widac pierwsze prace murarskie...a tam gdzie juz jest ten dach to bedzie druga kondygnacja? Bo te słupy takie długawe coś.....

sam sobie zaprzeczasz - jak na dachu maja wybudowac pietro? Spojrz tylko na wizualizacje calosci i wszystko Ci sie wyjasni
szer
Dziwnie cienki ten dach... To jest narazie tymczasowy, czy już ten właściwy dach?
filip13
moze tylko narazie tylko taki zeby przyslonic smile.gif no chyba na pewno nie ten wlasciwy
przeciez nie robia tymczasowego. Z konstrukcja dachu to o to chodzi zeby byla lekka. Ale nie bojcie sie na pewno nie bedzie to jedna warstwa blachy, bedzie pewnie izolacja itp. Wiedza co robia biggrin.gif
swiezutkie foto sprzed niecalej godziny (by Pawlok SSC):

i co pesymisci - w grudniu nam zuraw przylecial na Pogorie i wlasnie jest stawiany smile.gif
kto jeszcze w to wierzyl? Pisalem ze licze na to ze na czesc pietrowa przyleci

PS. stawiaja na czesc zblizajacego sie 1000 posta w tym temacie laugh.gif
Bartek
No ja też się nie spodziewałem że będzie żuraw biggrin.gif Fajnie bo to pierwszy żuraw w Dąbrowie G. od paru lat wink.gif
Sebastian22
widze codziennie postepy....fajnie ze ktos robi fotki tak czesto.
syzio
Po otwarciu będzie można utworzyć taki felieton biggrin.gif Budowa od początku do końca.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.