:)
Sun, 11 Nov 2007 - 12:43
filary na miejscu Reala juz stoja. Tak jak pisal Olo od zachodniej czesci jest juz troche poziomych belek. Te metalowe wygladaja dosc poteznie i co mnie zaskoczylo - dach bedzie dosc spadzisty. Porownalem z wizualka i rzeczywiscie, wczesniej tego nie zauwazylem. Wczoraj betoniarki ladnie kursowaly

Skoro do tej pory nie ruszylu uklad komunikacyjnego to juz lepiej niech nie klada chodnikow i asfaltu w zimie. No chyba ze jakies stepne prace przy podlozu, kanalizacji itp
kwintosz
Mon, 12 Nov 2007 - 00:10
Pojawiło się kilka zdjęć na stronie p. Darka.
Na jednej ładnie widać budowę na Łagiszy i trochę CH Pogorii, ładne zdjęcie - ale mały format. Na innych za to widać poziome belki.
Co do modernizacji układu komunikacyjnego, przejścia, chodników, wolałbym by zaczęli jednak z tym wcześniej niż później. Wiadomo, najwięcej pieprzenia się jest z wykończeniem, pracami wewnątrz i na zewnątrz. Jeśli otwarcie by miało być na jesień, zimę 2008.. to gdyby zaczęli się za to brać po zimie (luty, marzec).. dużo czasu by im nie zostało a do zrobienia jest sporo, wszyscy wiemy jak wygląda centrum i pobliska okolica..
Mon, 12 Nov 2007 - 11:27
jak oni tam teraz leja beton

Chyba trudno odsniezyc te zbrojenia, albo sniegiem sie nie przejmuja
Sebastian22
Mon, 12 Nov 2007 - 18:14
Nabiera to kształtu powoli....
filip13
Thu, 15 Nov 2007 - 16:19
Są jakieś nowe fotki ?
Sat, 17 Nov 2007 - 11:00
terminy musza miec napiete. Wczoraj o 21:30 mimo sniegu i mrozu betonowali, kursowaly betoniarki. Bylo widac i slychac. Zasuwaly tez koparko ladowarki i caly czas slychac bylo tez to pikanie przy cofaniu. Budowlancy krecili sie po placu we wszystkie strony
Sebastian22
Sat, 17 Nov 2007 - 15:19
zawsze tak jest - najpierw luz a potem zapierdziel

nastepny tydzien ma byc juz bez sniegu i ok. 10 stopni to bedzie im sie lepiej robilo.
Peterek
Sun, 18 Nov 2007 - 00:24
Nie wiem czy to zauważyliście, ale na stronie Maylandu jest napisane (ba , nawet wyróżnione niebieskim kolorem) "OTWARCIE: WIOSNA 2008". Czyżby ten ich pośpiech był spowodowany zamiarem wcześniejszego otworzenia CH ?
Z drugiej strony patrzę na listę najemców na stronie Maylandu i trochę szkoda, że nie ma takich sklepów z ubraniami jak H&M, House, NewYorker itd. :/
kwintosz
Sun, 18 Nov 2007 - 00:31
O takich najemców raczej bym się nie martwił. Listy tego co znajdzie się w CH nie ma póki co, a znając życie oraz patrząc na inne centra handlowe miejsce dla tych sklepów na pewno się znajdzie. Oni są prawie, jeśli nie - wszędzie.
Co do napisu Wiosna 2008, to proponuje jednak przeczytać ten wątek. Wiem, trochę tego jest.. ale uwierz mi że wiele rzeczy Cię jeszcze zdziwi. Termin ten jest na stronie od samego początku, bo takie pierwotnie były plany. Niestety, dla nas termin ten przesunięto na koniec roku 2008. I zapewniam Cię, że raczej nie ma szans by na wiosnę to CH ukończyć. Ta strona Maylandu jest jaka jest, jak dla mnie nie dość że kiepska, to mało aktualna. Niestety na nasze maile (2 - na różne adresy) nie odpowiedzieli.
Peterek
Sun, 18 Nov 2007 - 00:39
kwintosz, czytałem chyba wszystkie posty, ale z tego co pamiętam ostatnio (jakiś miesiąc temu) na stronie Maylandu nie było napisane nic na temat otwarcia. Dlatego się troszkę zdziwiłem.
kwintosz
Sun, 18 Nov 2007 - 00:56
Staram się obserwować stronę Maylandu codziennie. Nie zauważyłem by w zakładce projekty - CH Pogoria coś od czasu zmiany logo się zmieniło. Ten napis w dziale "Pogoria w liczbach" jest od początku.
Jestem rozczarowany, że nie ma aktualnych zdjęć na stronie. Ale czego się spodziewać, jeśli nie umieją przygotować comiesięcznego biuletynu.
Ogólnie rzecz biorąc, działalność informacyjna tego inwestora jest mizerna. Szkoda, bo liczyłem na bardziej profesjonalne podejście.
Cóż, może jak już się zarejestruje stowarzyszenie FdZD, inwestor chętniej z nami porozmawia.
Bartek
Sun, 18 Nov 2007 - 10:30
No to gratuluję tym co myślą że skoro już stoi część filarów to na wiosnę otworzą

Jak się wyrobią na jesień 2008 to będzie naprawdę dobrze, nie mówiąc już o tym że obiekt musi zostać odebrany przez różne instytucje co też trwa.
filip13
Sun, 18 Nov 2007 - 11:14
ja wierze tylko w termin boze narodzenie 2008
albo pozniej
szer
Sun, 18 Nov 2007 - 12:02
Sebastian22
Sun, 18 Nov 2007 - 13:26
niezle - widac robia nawet w niedziele! Supow przybylo, ladnie. Tez wierze tylko w termin grudzien 2008 lub poczatek 2009.
Sun, 18 Nov 2007 - 13:42
dzieki za fajne foty!
ze zbrojeniami zblizaja sie juz powoli do poczatku okraglego placu i jeszcze zostanie czesc kinowa a potem juz tylko na to konstrukcja. Widac ze tez jakies filary sami betonuja a nie jak do tej pory gotowe, pewnie to ta czesc pietrowa
Sebastian22
Sun, 18 Nov 2007 - 13:43
kazdy orze jak może

obraz budowy zmienia sie co kilka dni - fajnie
szer
Sun, 18 Nov 2007 - 13:53
Postaram się jeszczę w tygodniu jakieś fotki zrobić i wtedy będzie widać ogólny progress budowy :). Ale fakt jadą i to nieźle. Oświetlenie założyli sobie więc i po ciemku mogę pracować. Widać też, że terminy muszą mieć napięte skoro nawet w niedziele pracują.
vacu
Sun, 18 Nov 2007 - 14:43
CYTAT(szer @ nie, 18 lis 2007 - 13:53)

Widać też, że terminy muszą mieć napięte skoro nawet w niedziele pracują.
To wcale niekoniecznie tak. Budowy marketów zwykle (byłem już na kilkunastu i był tylko jeden wyjątek jak na razie) pracują w niedzielę. Tym bardziej, że większość pracowników zwykle jest przyjezdna więc jeśli akurat nie zjeżdzają na weekend to na wolnym czasie specjalnie im nie zależy
kwintosz
Thu, 22 Nov 2007 - 10:46
Mam dla was świetną wiadomość:
CYTAT
MKS Dąbrowa Górnicza będzie miał sponsora
23 listopada w Hali Widowiskowo - Sportowej "Centrum" (Aleja Róż 3) nastąpi podpisanie umowy sponsoringowej pomiędzy Centrum Handlowym Pogoria a MKS
Dąbrowa Górnicza. Na konferencji prasowej zostanie także ogłoszona data otwarcia CH Pogoria.
www.dabrowa-gornicza.pl
Tak przy okazji, dość ładna pogoda dziś, może by ktoś zrobił fotki placu budowy?
Thu, 22 Nov 2007 - 11:02
ciekawe dlaczego o nich pisza a o innych nie, mimo ze Mayland jest jednym z wielu a nie strategicznym. I czy dadza jak innym 300 tys zl ale to juz w innym temacie w "sporcie". No ale z punktu widzenia tego tematu najwazniejsza jest ta data.
Jak obstawiacie - pazdziernik, listopad czy grudzien?
Wreszcie zaktualizowano terminy na stronie Mayland:
Pogoria - jesien 2008
Karolinka - sierpien 2008
Jantar - wrzesien 2008
Ciekawa sprawa z Jantarem bo tam zdecydowanie najmniej zaawansowani. Tam chyba wogole nie zaczeli jeszcze budowac a tylko przygotowanie terenu i instalacje podziemne.
CYTAT(kwintosz @ czw, 22 lis 2007 - 10:46)

Tak przy okazji, dość ładna pogoda dziś, może by ktoś zrobił fotki placu budowy?

no wlasnie Szer obiecal ze w tym tygodniu pozwali nam zobaczyc "progress"
syzio
Thu, 22 Nov 2007 - 13:19
Ale Jantar to jest przebudowa jakiś baraków a nie budowa od podstaw
Thu, 22 Nov 2007 - 13:32
to gdzie te baraki?

z pazdziernika
syzio
Thu, 22 Nov 2007 - 14:18
CYTAT(:) @ czw, 22 lis 2007 - 13:32)

to gdzie te baraki?

U

Coś mi się mylneło
szer
Thu, 22 Nov 2007 - 19:50
W tygodniu niestety nie wyszło z fotkami. Natłok obowiązków. Ale w sobote fotki będą
georgeb
Thu, 22 Nov 2007 - 21:02
Przejeżdzałem przed chwilą w okolicy CH Pogoria a tam praca wre swiatła pozapalane i leją beton.
Bartek
Thu, 22 Nov 2007 - 21:50
Fajnie :)
Mnie zastanawia to czy oni wyrównają ziemię do ul. Sobieskiego bo teraz jest aki nasyp o wysokości hmm 2m po którym leci chodnik.
Zastanawia mnie również co z drzewami tymi wysokimi przy Sobieskiego? Mam nadzieję że trochę je przytną i zadbają.
Sebastian22
Thu, 22 Nov 2007 - 22:48
CYTAT(Bartek @ czw, 22 lis 2007 - 21:50)

Fajnie :)
Mnie zastanawia to czy oni wyrównają ziemię do ul. Sobieskiego bo teraz jest aki nasyp o wysokości hmm 2m po którym leci chodnik.
Zastanawia mnie również co z drzewami tymi wysokimi przy Sobieskiego? Mam nadzieję że trochę je przytną i zadbają.
Raczej na pewno przytną - bo zasłoniło by całe CH.....
vacu
Thu, 22 Nov 2007 - 23:08
Ja powiem tak: zaobserwowałem dwa modele postępowania przy budowie marketów:
- pierwszy - zdecydowanie najczęściej stosowany - czas - a nawet termin - otwarcia podawany jest bardzo wcześnie i potem wygląda to tak, że albo otwarcia nie ma (vide Pasaż Grunwaldzki we Wrocławiu) i jest straszna wtopa albo market otwierają a potem jeszcze przez 1 - 3 miesiące dalej trwają prace tyle, że nocami (wariant gorszy, bo te markety tak naprawdę nigdy już nie są wykańczane w 100%)
- drugi - niezwykle rzadki ale zdarza się - termin otwarcia podawany jest w przybliżeniu (np. jesień 2008) a nawet na krótko przed otwarciem do samego końca nie podają daty tylko piszą "otwarcie już wkrótce".
Wariant drugi jest zdecydowanie lepszy IMHO, bo daje pewne pole manewru inwestorowi bez obawy o zaliczenie wtopy natomiast użytkownikom nadzieje, że obiekt jest wykonany porządnie. Tym co się śpieszy polecam odwiedzić budowę marketu budowanego w pośpiechu - np. tydzień do otwarcia a tam akcje takie, że włos się jeży na głowie i człowiek stwierdza, że w sumie strach po obiekcie chodzić.
pees: ciekawostka - z opowiadań budowlańców wynika, że najgorzej wygląda sprawa w przypadku "multikin" - nie wiadomo dlaczego budowane w strasznym pośpiechu i podobno w przypadku niektórych naprawdę ci, którzy widzieli budowę nie wchodzą na gotowy obiekt, bo się boją :)
Fri, 23 Nov 2007 - 11:26
moze podadza tylko miesiac
bzenek
Fri, 23 Nov 2007 - 11:49
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 23 lis 2007 - 00:48)

Raczej na pewno przytną - bo zasłoniło by całe CH.....
Hmm... nie chciałbym być złym prorokiem ale może poczekamy z przycinaniem na koniec budowy. Może się okazać, że lepiej nie odsłaniać CH
Bartek
Fri, 23 Nov 2007 - 12:10
CYTAT(bzenek @ pią, 23 lis 2007 - 11:49)

Hmm... nie chciałbym być złym prorokiem ale może poczekamy z przycinaniem na koniec budowy. Może się okazać, że lepiej nie odsłaniać CH

Też się o to boję, ale trzeba poczekać :) Ciekawe też co z kładką nad Sobieskiego
Fri, 23 Nov 2007 - 12:17
CYTAT(Bartek @ pią, 23 lis 2007 - 12:10)

Ciekawe też co z kładką nad Sobieskiego

tzn?
przeciez bedzie. Oby czegos nie zepsuli i byla taka lekka, szklana jak na wizualizacji
Bartek
Fri, 23 Nov 2007 - 13:47
CYTAT(:) @ pią, 23 lis 2007 - 12:17)

tzn?
przeciez bedzie. Oby czegos nie zepsuli i byla taka lekka, szklana jak na wizualizacji
Ja słyszałem że mogą być problemy bo budowa kładki wiąże się z zamknięciem dla ruchu ul. 3-go maja co przełożyło sie na protesty ludzi którzy tam mają sklepy i brak możliwości dojazdu do ich obiektów. Nie wiem jak to się skończy lub skończyło, ale jak widać są problemy.
Przed chwilą byłem koło terenu budowy i praca ostro wre! Na budowie naliczyłem 6 dźwigów, a ilość robotników ogromna. Obiekt rośnie aż miło :)
Fri, 23 Nov 2007 - 14:10
no bez jaj qr**!!!!!!!!!!!!!!
no o to chodzi zeby zamknac skoro straz miejska nawet tam nie pilnuje. Jesli nie bedzie kladki to caly projekt okraglego placu z tarsaem traci sens.
Dojazd moga miec od drugiej strony
Bartek
Fri, 23 Nov 2007 - 15:05
CYTAT(:) @ pią, 23 lis 2007 - 14:10)

no bez jaj qr**!!!!!!!!!!!!!!
no o to chodzi zeby zamknac skoro straz miejska nawet tam nie pilnuje. Jesli nie bedzie kladki to caly projekt okraglego placu z tarsaem traci sens.
Dojazd moga miec od drugiej strony
No jasne że mogą mieć wjazd od strony Okrzei, ale ciężko tam nawrócić nie mówiąc już o samochodach dostawczych ;) Problemem są te czarne słupki które powodują owe problemy.
Z ul. 3-go Maja powinny zniknąć wszystkie te słupki i wprowadzić zakaz parkowania od godz 7:00 do 22:00 po czym wyremontować układając granitową kostkę itp i zrobić taką małą uliczkę z kawiarniami itp.
Tylko do tego trzeba mieć chęci i jaja.
troll
Fri, 23 Nov 2007 - 22:38
Wie ktoś , gdzie można skłądać oferty o pracę w CH Pogoria ?
Fri, 23 Nov 2007 - 23:36
spokojnie, jeszcze za wczesnie. Przeciez nie bedzie Mayland przyjmowal a poszczegolni najemcy.
Pewnie niedlugo Mayland wyda komunikat o sponsorowaniu i tej dacie.
na razie wiemy:
CYTAT
Andrzej Jarosz dyrektor ds badań rynku Mayland Real Estate. Centrum handlowe ma być gotowe za rok. Będzie kosztować 250 mln złotych
Jantar tylko 120 mln zl
Bartek
Sat, 24 Nov 2007 - 00:29
W roku 2004 gdy zaczynała się budowa Silesia City Center koszt budowy wyniósł 200mln euro, a powierzchnia handlowa wynosi 65tyś mkw.
250mln zł to jakieś 70mln euro. Oczywiście obiekt o wiele mniejszy, koszty materiałów poszły w górę więc nie oczekiwałbym że będzie to ładne CH. Galeria Bałtycka kosztowała 400mln zł i ma pow. 40tyś mkw.
Sat, 24 Nov 2007 - 10:22
otwarcie w listopadzie
Qni
Sat, 24 Nov 2007 - 11:35
Dajcie jakies fotki ... dobrzy ludzie.
szer
Sat, 24 Nov 2007 - 11:42
Właśnie zaraz idę

. W godzine powinny być... (trza dojść, zrobić fotki i wrócić

)
Fotki zrobione i się właśnie zgrywają

. Widać postępy budowy, jest dużo robotników i leją kolejne fundamenty :). Za chwilkę dam link do fotek
http://szer.fotosik.pl/albumy/317959.html - fotki z dzisiaj (59). Niektóre są rozmazane, gdyż były problemy ze złapaniem ostrości....
Sat, 24 Nov 2007 - 13:54
dzieki Szer! ladnie napstrykales, jak tak dalej pojdzie to zostaniesz pierwszym kronikarzem budowy

tymczasem:
CYTAT
sosnowiec.info.pl
Otwarcie CH Pogoria w listopadzie 2008 24.11.2007
Centrum Handlowe Pogoria w Dąbrowie Górniczej zostanie otwarte w listopadzie 2008 roku. Oprócz pasażu handlowego znajdzie się tam również pięciosalowe kino Helios oraz fitness klub.
- Powstaje piąta Pogoria w mieście - mówił podczas piątkowej konferencji prasowej Zbigniew Podraza, prezydent Dąbrowy Górniczej. - Cieszę się, że powstaje miejsce, gdzie nasi mieszkańcy będą mogli nie tylko robić zakupy, ale także spędzać czas.
Prezydentowi wtórował Andrzej Jarosz, dyrektor ds. Badań Rynku Mayland Real Estate. - Pogoria to więcej niż tylko pasaż handlowy. Obiekt ma mieć charakter handlowo-parkowy. Chcemy otworzyć się na miasto. Planujemy latem fontanny, a zimą - otwarte lodowisko. W miejscu spalonego budynku Policji będzie wzniesiony nowy obiekt nawiązujący formą i gabarytami do poprzednika. Budynek ten połączy główną część centrum handlowego z parkiem. Dużą część jego elewacji zajmie ścianka wspinaczkowa - kontynuował.
Ponad 90% powierzchni handlowej zostało już wynajęte. Największymi najemcami będą hipermarket Real, kino Helios czy sklep Euro Rtv Agd. Znajdą się tam także salony odzieżowe KappAhl, New Yorker, Cubus, sklep z artykułami dziecięcymi Smyk, salon Empik, a także rozwijająca się słowacka sieć sklepów sportowych Exi Sport. Ofertę uzupełni szereg mniejszych sklepów, w tym: Diverse, Ravel, Scotch&Soda, Reporter, Deep, Camaieu, Monnari, Orsay, Pabia, Fimka, Grey Wolf, Molton, Aryton, Green Point, LaVard, Próchnik, Bytom, CCC, Bata, Venezia, Kazar, Marconi, Rossmann, Douglas, Inglot, Yves Rocher, Apart, Yes, Komputronik.
Obecnie wznoszona jest konstrukcja Centrum. Zastosowana technologia pozwala na prowadzenie robót również w niskich temperaturach. Od początku przyszłego roku prowadzone będą także prace przy przebudowie dróg wokół obiektu. - Już teraz przepraszamy mieszkańców za związane z tym niedogodności - zakończył Jarosław Więckowski, Dyrektor ds. Rozwoju Mayland.
(ag)
i foto
http://sosnowiec.info.pl/modules/news/images/10509_bi zwroccie uwage na 2 sprawy - okroili kladke, juz nie bedzie szklana i bez dachu. No i co to na miejscu kamienicy? Wyburza ja? Bo chyba tak nie przerobia
ufff udalo sie znalezc operatora kina
szer
Sat, 24 Nov 2007 - 14:00
Co do fotek to spoko

. Będe miał czas to podejde i zrobie jeszcze pare :).
Co do wiadomości to jest ciesząca... Dobrze, że w zime też będą pracować i że przebudowa dróg zacznie się od początku roku

.
Bartek
Sat, 24 Nov 2007 - 14:14
Kładka powinna być szklana bo wówczas będzie taka sama jak ta kilkadziesiąt metrów dalej :/
Mam nadzieję że okrojenie kładki nie będzie oznaczało że na następnej wizualizacji jej już nie będzie :|
Sat, 24 Nov 2007 - 14:21
stara kladka bedzie chyba rozebrana a z przystankow bedzie sie wysiadalo w druga strone na nowakladke. Ciekawe czy ich troche nei przesuna i w wyniku tego w kierunku centrum 2 beda blisko siebie hmm
ale najwazniejsze - nowe wizualki z sosnowiec.info.pl
wreszcie wnetrza

zobaczcie co na miejscu spalonej kamienicy. Na pewno znacznie ciekawszy i wiekszy budynek niz ona po remoncie. No ale powieksza sie watpliwosci co do tego przypadkowego pozaru.
Co do wnetrz nic nadzwyczajnego, wszystko zalezy od wykonczenia i uzytych materialow.
Jesli te pionowe paski na czesci kinowej beda swiecily jak na wizaualce bedzie ok. Do tego zeby byly te bilboardy jak tu a najlepiej wielki "telebim" LED
kwintosz
Sat, 24 Nov 2007 - 16:12
Ogólnie podoba mi się, choć te wnętrza nie powalają. Zresztą na wizualce wszystko ładnie wygląda, kwestia tego jakie materiały zastosują.
Ciekawe także jest to z kładką i tym budynkiem, a jednak on do wyburzenia.. Ciekawe kiedy się za to zabiorą. Zastanawiam się też także jak duży to będzie ten plac, te wizualki trochę tego nie pokazują. No i w dalszym ciągu nie znamy dokładnego układu komunikacyjnego jaki powstanie, tylko to że remont od nowego roku. Cieszy mnie także to, że będzie to Helios a nie CinemaCity - jakoś tak wole Heliosa..
Tak myślałem że otwarcie będzie w listopadzie. Miałem nawet pisać, ale coś ostatnio czasu mało..
W końcu pod koniec listopada zaczynają się "żniwa": Andrzejki, Barbórka, mikołajki, no a potem święta i nowy rok..
Sebastian22
Sat, 24 Nov 2007 - 16:33
No niezle - widze duzo newsów. Co do nowego budynku to sie ciesze ze taki powstanie - ten jest niezbyt ladny a milosnikiem kamienic nigdy nie bylem

Tam pewno bedzie Empik - byc moze w takim przypadku pokuszą sie o Megastore a nie tylko "Większy salon" ? Zobaczymy. Od strony Kościuszki i Przybylaka widac kopią jakieś rowy - widze ze tej wiosny (i zapewne lata) Centrum bedzie totalnie rozkopane. Czekam rownie na budowe kladki - co wizualka to inny styl. Sam postep budowy jest teraz imponujący. Duzo ludzi i robią na potęgę.
Szer - dzięki za tyle fotek - moge napewt powiedziec ze jest ich az ponad to - ale pewno nie wiedzialem czy dobra ostrosc to cykałeś - jeszcze raz dzięki.
syzio
Sat, 24 Nov 2007 - 17:19
Wygląd wnętrza nie powala, ale zwróć uwagę :) że te wzniesienie, które było pokazane na pierwszej wizualizacji jaką w ogóle udostępnił Mayland wróciło (w kole). Ładny desing

Co do tego budynku to bardzo się cieszę że będzie ścianka wspinaczkowa i ta fontanna

. Ciekawi mnie lodowisko. Czy w Dąbrowie będą dwa?
szer
Sat, 24 Nov 2007 - 17:23
Głównie robiłem zdjęcia seryjne, więc stąd ich tyle :). Ale mogłem dzięki temu pokazać większe pole budowy...
Właśnie gdy podeszłem pod Przybylaka to zauważyłem te rowy. Popatrzałem ale były tam dwie plastikowe rury. Ciekawe co to jest, może ciągną media, albo coś takiego... Nie wiem czy na fotkach to widać dobrze, ale bardzo blisko z fundamentami podjechali pod ten spalony budynek... Wiadomo już, że będzie do wyburzenia, ale wcześniej mnie to tak troche zdziwiło. Także różnica poziomów fundamentów CH Pogoria, a tego budynku są zadziwiające...
No pożyjemy zobaczmy co z tego będzie :). Za tydzień pewnie będzie kolejna porcja zdjęć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.