Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
kwintosz
Ha pisałem że żuraw powinien być i zapewne będzie. smile.gif Miałem rację, jednak mimo iż nie jest to jakieś strasznie wysokie, to jest on niezbędny do przemieszczania elementów wielkogabarytowych, a tam takie mogą być. Nie zdziwiłbym się jakby jeszcze jeden był. W Gliwicach przy budowie "Forum" działały 3 żurawie.

Poza tym, nie cieszyłbym się tak na waszym miejscu że tak zasuwają laugh.gif Czym szybciej to zrobią, tym więcej czasu będziemy marudzić że nic nie widać, bo większość prac będzie potem prowadzona wewnątrz.. laugh.gif No i czego będziemy zdjęcia robić?

Czemuuuu nadal nie ma wypisanych punktów gastronomicznych!!!!!!!!??????? AAAAaaaa chce wiedzieć gdzie będzie można iść na kawę, herbatę, pizze...

Poza tym, mam rozumieć, że części typowo rozrywkowej jako tako, nie będzie np: kręgli, disco itp?

P.S. Łoooo 51 strona wątku.. nieźle.. rolleyes.gif
:)
CYTAT(kwintosz @ wto, 04 gru 2007 - 19:15) *
Czemuuuu nadal nie ma wypisanych punktów gastronomicznych!!!!!!!!??????? AAAAaaaa chce wiedzieć gdzie będzie można iść na kawę, herbatę, pizze...

P.S. Łoooo 51 strona wątku.. nieźle.. rolleyes.gif

no napisales 1000 wypowiedz w watku a gdzie tam jeszcze do pierwszych zakupow czy pojscia do kina biggrin.gif

za to jest juz "Czas na herbate" wink.gif ale tam herbaty nie wypijemy http://www.herbata.net/

Jakby podpisali umowe z Amrest to od razu moglyby byc wszystkie: KFC, Pizza Hut i Burger King.
Szkoda ze DG dla Bierhalle za mala i wogole ze tak malo maja punktow. Ah jakis inny mini browar restauracyjny ehh marzenia
filip13
coraz szybciej to robią blink.gif aż nie nadążam wink.gif
szer
Żuraw? Mhmmmm coś dla mnie :). W sobote będą nowe fotki.... I właśnie mam tutaj mieszane uczucia jak to Kwintosz powiedział... Jak szybko postawią całą konstrukcje to fotek nie porobie sobie... Bo po co ścianą robić zdjęcia :). A zapewne nie wpuszczą mnie do środka tongue.gif...

Ale na poważnie to dobrze, że zaczyna się prawdziwa budowa wink.gif. Jestem ciekawy jak to teraz będzie z żurawiem biggrin.gif.
filip13
bedzie tylko jeden czy więcej?
e tam beda mieli co robic. Prace wykonczeniowe rownie ciekawe, drobne detale beda decydowaly o wizerunku. Poza tym caly uklad komunikacyjny, kladka no i sam ten plac.
Przeciez i tak musza to zrobic, wiec ogladajcie poki mozecie i pstrykajcie czesciej fotki wink.gif Chyba lepiej czesciej niz tak czekac i czekac na postepy. Nie wiecie juz na co narzekac wink.gif
filip13
hmmm... wizualka rzeczywiście ma duzo detali
szer
Fotki będę robił tak często jak tylko będe mógł wink.gif. Czyli napewno to będzie w weekendy. Jak będzie możliwość w tygodniu to chętnie zrobie. Ale faktycznie, nie wziąłem pod uwage zobowiązań Mayland RE wobec UM :). Przecież jeszcze układ komunikacyjny i wogóle... Nie tylko oni będą mieli dużo roboty, ale i my przy relacjonowaniu i dyskutowaniu o budowie wink.gif
filip13
zawsze z niecierpliwością czekam na kolejne fotki smile.gif
i nie moge sie ich doczekać. kazdy tydzien to cos nowego
szer
Każda fotka pokazuje postęp prac... Aczkolwiek niezawsze opłaca się robić tak często... Gdyż nie zawsze widać postępy budowy z miejsc z których robie. Więc fotki się poprostu będą powielać. Będe szukał nowych miejsc do robienia fotek :)

Wracając do Pogorii... Ktoś już wcześniej to pisał, że na wizualce jest nowa kładka... W sumie jak dla mnie... chyba nawet lepsza taka niż poprzednia - cała oszklona... Jak wiadomo szkło działa jak magnes na chuliganów. Kładka prezentuje się na wizualce w miare przyzwoicie... No i powinniśmy jakoś przeforsować to, by zamkneli ruch na 3Maja i by ta kładka powstała...

Hmmm Mayland RE jeszcze pisał, że w zime ten krąg ma być zamieniony w lodowisko... Hmmm ciekawi mnie jak to będzie wyglądać w rzeczywistości i jaka będzie tego wielkość :). Ciekawi mnie także układ ścieżek, który niezbyt jest widoczny na wizualizacjach... Oczywiście i sam układ drogowy. Postaram się w sobote podejść całkowicie z drugiej strony z aparatem... Tam gdzie ma być parking, może będzie jakiśdobry widok :). Aha i jak macie jakieś ciekawe miejsca z których można robić foty to piszcie :). Zawsze to jakieś urozmaicenie...
Adasmos
Rzeczywiście, budowa idzie całkiem sprawnie. Co do marek, które mają się pojawić w Pogorii, najbardziej cieszy mnie Empik, sporo czasu spędzam obecnie w katowickim :)

Przyczepię się natomiast do planowanej rozbiórki tego budynku dry.gif Nie wiem jak jego konstrukcja, ale nie takie ruiny odbudowywali na warszawskiej starówce po wojnie...

szer
Mnie też Empik cieszy :). Chyba jednak będzie dużym salonem :). Sosnowiecki Empik ma ok. 400m2, a nasz będzie większy o 100 :). Ciesze się też, że będzie Komputronik w Pogorii wink.gif... Btw ktoś wie jak wielki jest obecny na Katowickiej Real? Bo chyba ten w Pogorii będzie większy od obecnego biggrin.gif.

Co do rozbiórki... Hmmm napewno nie takie się odbudowywało :). Aczkolwiek widać inwestorowi bardziej opłaca się postawić nowy budynek... (może prześwietlili budowe biblioteki miejskiej?). Szkoda, że ten komisariat pójdzie z gruzem sad.gif...
cale "centrum handlowe" przy Katowickiej ma 15 444 m2 a sam Real nie wiem. I ta wartosc wyglada mi na laczna a nie tylko do wynajecia GLA
szer
Ok dzięki za info... Czyli wygląda na to, że będzie nowy Real większy... Skoro im się tak opłaca zrobić większy to znaczy, że dużo ludzi musi w starym robić zakupy :). Ale kurcze dalej mnie ciekawi co będzie w starym Realu biggrin.gif. Trzeba by jakiegoś majla do Reala wysłać xD.

Heh temat nieźle dzisiaj ożył :). Ale to dobrze.

Hmmm a co do przebudowy układu komunikacyjnego to będą jakoś przerabiać rondo czy zostanie po staremu? Bo już sam nie wiem... Wiem tyle, że Kościuszki, Przybylaka, przejście podziemne i troche torów mają wymienić jeszcze...

Oto co znalazłem o Empiku:
CYTAT
W zależności od regionu Polski i wielkości miasta sieć EMPiK posiada kilka rodzajów salonów:
- EMPiK megastore - salony o powierzchni handlowej rzędu 1-1,4 tys. m2, zlokalizowane w centrach miast o liczbie mieszkańców powyżej 400 tys.;
- duże salony - sklepy o powierzchni handlowej około 550-850 m2, zlokalizowane w miastach średniej wielkości oraz w dużych centrach handlowych;
- salony małe i średnie - o powierzchni handlowej około 400 m2, są tworzone w celu uzupełnienia oferty punktów usytuowanych przy głównych ulicach średniej wielkości miast.

Więc nasz będzie dużym salonem a to i tak dla nas bardzo dobrze :). Ah będe miał bliziutko nareszcie po odbiór płyt :)
CYTAT(szer @ wto, 04 gru 2007 - 21:21) *
Hmmm a co do przebudowy układu komunikacyjnego to będą jakoś przerabiać rondo czy zostanie po staremu? Bo już sam nie wiem... Wiem tyle, że Kościuszki, Przybylaka, przejście podziemne i troche torów mają wymienić jeszcze...

na forum juz sie to przewijalo i na pewno w tym watku ale bedzie trudno znalezc wiec posluze sie pamiecia i mam nadzieje ze nie namieszam.
To informacje z roznych przedzialow czasowych i z roznych zrodel, wiec tak:

- remont przejscia podziemnego
- remont i przebudowa Kosciuszki (i tu docelowo w planach miasta miala byc 2+2 i nie wiem czy odcinek od ronda do Przybylaka tak teraz zrobia) i Przybylaka
- na rondzie sygnalizacja (wlasciwie przestaloby byc rondem) i byc moze jakas przebudowa np dodatkowe lewoskrety
- przesuniecie torow tramwajowych i pewnie jezdni Sobieskiego w kierunku Bedzina
- remont przystankow tramwajowych, nie wiem czy tylko tych kolo obecnej kladki obok Hetmana czy tez w centrum
- dojscie do przystankow tramwajowych bezposrednio z nowej kladki, byc moze stara zostanie zlikwidowana. I tu nie wiem jak to bedzie wygladalo czy te przystanki zostana przesuniete blizej centrum, jesli tak to w kierunku centrum dwa beda bardzo blisko siebie
- wymiana nawierzchni od "ronda do ronda" - i tu zupelnie nie wiem co mieli na mysli, tak bardzo dawno temu ktos sie wypowiedzial na posiedzeniu jednej z komisji

Moze DZ by sie zainteresowal i w artkule zamiescil jakas mapke wink.gif

PS. Pogoria miala wczesniej kosztowac 125 mln zl wiec koszty wzrosly rowno dwukrotnie
Bartek
Chyba stawiają żurawia bo nad miastem teraz króluje wielki dźwig wink.gif Myślę że do wieczora żuraw będzie stał biggrin.gif
drugiego? Bo o pierwszym wiemy razem z Toba od wczoraj
Bartek
Nie wiem czy drugi, wiem że jest bardzo wysoki dźwig który widać że coś stawia.
no zurawia od wczoraj, to wiemy i na fotkach widac smile.gif Wciaz w to nie wierzyles?
olo
Ja już nie czekam na CH, niech se rośnie w zaplanowanym tempie,mam gdzie robić zakupy. Ja czekam kiedy wreszcie zaczną robić tę cholerną drogę. Kiedy zobaczyłem, że jest już szkielet drogi wjazdowej przy bramie huty na Przybylaka to poszerzył mi się horyzont wyobraźni. Tiry do huty, samochody do "silniczków" i do Galii oraz mnóstwo pieszych na przełomie zmian. Przedsmak tego, co się może jeszcze wydarzyć mieliśmy kilkatygodni temu. Mam już dość myslenia o nowych amortyzatorach, mam dość uświnionego auta. Dwóch robotników z miotłami i samochód Alby dwa razy dziennie to za mało. Dlaczego do jasnej cholery nikt tam nie postawi rampy i nie myje kół wyjeżdżającym ciężarówkom. Tak robiono przy budowie Centrum Logistycznego koło Auchan i droga nie była aż tak uświniona jak cała Przybylaka Kościuszki do Ronda i Sobieskiego aż po kładkę. Nie widzę szans na rozpoczęcie remontu drogi dopóki wjeżdżają na budowę samochody w takiej ilości jak teraz i nie ma alternatywnego wjazdu. Tak więc poczekamy sobie jeszcze do wiosny. Przypomnę jedynie, że wg planów ul Przybylaka ma mieć 7 m szerokości, więc do wyburzenia idą wszystkie budynki po lewej stronie łącznie z garażami. Jakim cudem chcą zacząć w tym roku skoro nawet nie widać przygotowań do rozbiórki.
ten na rogu Kosciuszki/Przybylaka mial byc wyburzony ale nie wiem jak postepy z jego wykupieniem i czy dalej ktos w nim mieszka. Niekoniecznie trzeba wyburzac cos wiecej no chyba ze dla estetyki bo rzeczywiscie okoliczne budynki sa tragiczne. Pewnie poszerza tylko krotki odcinek od Kosciuszki do wjazdu a tam maja peeeeeelno miejsca po stronie parku.
Drogi maja byc przebudowywane od poczatku roku.
Zibar
CYTAT(:) @ śro, 05 gru 2007 - 10:48) *
- wymiana nawierzchni od "ronda do ronda" - i tu zupelnie nie wiem co mieli na mysli, tak bardzo dawno temu ktos sie wypowiedzial na posiedzeniu jednej z komisji

Pierwsze rondo to wiadomo smile.gif
Drugie rondo będzie na zapleczu CH na Przybylaka mniej więcej na wysokości barmy wjazdowej na teren budowy.
ale chyba nie o to chodzilo bo nawierzchnie wymienia az do dworca, a do Przybylaka to trzeba zbudowac a nie wymieniac hmmm. Nie pamietam ale tam ktos wypowiedzial sie dziwnie - nie wiem czy nie mowil o Sobieskiego, ale gdzie drugie rondo na Sobieskiego, no przeciez nie zbuduja na Sienkiewicza
Bartek
CYTAT(:) @ śro, 05 gru 2007 - 11:08) *
no zurawia od wczoraj, to wiemy i na fotkach widac smile.gif Wciaz w to nie wierzyles?

Uśmieszku kurcze chyba się nie dogadujemy biggrin.gif Wczoraj żuraw został przywieziony na plac budowy, a dzisiaj go montują. O to mi chodziło! ;)
juz wczoraj go montowali tongue.gif
Bartek
CYTAT(:) @ śro, 05 gru 2007 - 12:10) *
juz wczoraj go montowali tongue.gif

Cały czas coś nowego człowiek się dowiaduje ;)
szer
Uśmieszku wielkie dzięki za informacje... Temat jest tak długi, że znalezienie czegoś więcej jest...czasochłonne :). Hmmm zobaczymy jak to teraz będzie centrum wyglądać, jak naprawde chcą na rondzie zrobićś wiatła.... 2+2 pasy na Kościuszki by się przydały...

olo zapowiadali, że w tym roku nie zacznąukładu komunikacyjnego... Podobnież na początku 2008 chcą zacząć... No zobaczymy jak to będzie wyglądało wszystko
filip13
to CH rzeczywiście moze znacząco powiekszyc ruch w centrum mioasta
syzio
CYTAT(:) @ śro, 05 gru 2007 - 10:48) *

Pewnie chodzi od to że będzie wymiana nawieżchni od ronda w centrum do ronda przy zjeździe (wjeździe) z Alei Róż.
ale czy do czegos takiego przekonali inwestora hmm. Ale to moze byc jakas bzdura, mamy takich radnych, ze kiedys byla propozycja cytuje "powolania" w DG KFC (ze mlodziez chce). Jak to przeczytalem to myslalem ze spadne z fotela laugh.gif Ktos wtedy odpowiedzial ze nie ma sensu bo bedzie w Pogorii. Ale to dawne czasy, jeszce nie bylo obecnego projektu to ciekawe skad takie info.
kwintosz
CYTAT(syzio @ śro, 05 gru 2007 - 18:01) *
Pewnie chodzi od to że będzie wymiana nawieżchni od ronda w centrum do ronda przy zjeździe (wjeździe) z Alei Róż.

Znając życie i wiedzę ludzi co jest rondem a co nie, to ja bym bardziej pomyślał o odcinku od ronda w centrum do skrzyżowania z Chopina.
szer
Hmmmm mini rondo na przybylaka nawet i dobry pomysł by był... Hmmm ale druga droga dojazdowa to być powinna szczególnie dla ciężarówek dostarczających towar do Reala... Ciekawe jak wielkie zaplecze będą mieli w Realu...
grzegorz475
Witam. dawno mnie tu nie było na forum wiele się zmieniło poszli ostro z budową CH Pogoria. apropo na mojej stronce nowe fotki z budowy wiele się tam dzieje musze przyznać. Czy wiadomo już z której strony będzie główny wjazd?
szer
Podobnież od ulicy Przybylaka :)
grzegorz475
ciekawe miejsce:) musze przyznać
od poczatku bylo wiadomo gdzie bedzie glowny wjazd/wyjazd. Innej mozliwosci nie bylo
Mungojerrie
ojojo, a dzisiaj raniutko szłam na autobus i serce mi się radowało gdy spojrzałam w stronę CH :] cudnie będzie, cudnie.

btw, choinka w centrum świeci CUDOWNIE!!
filip13
ach, dawno nie bylem przy ch pogoria,nie moge sie doczekac az to zobacze
szer
Argh aż mnie tak zaciekawliście, że biorę aparat i ide na budowe zaraz xD.
filip13
to kiedy zdjecia opublikujesz? teraz ty mnie zaciekawiłeś! wink.gif
tylko ze zaraz juz bedzie ciemno biggrin.gif
filip13
ojojoj rzeczywiście szer sie za bardzo rozpędził biggrin.gif
szer
Argh jest ciemno faktycznie... Porobiłem fotki, ale są... bardziej takie artystyczne, bo światła są rozmazane xD... Nie mogłem dostroić aparatu by fotki wyszły dobre... Kurcze cóż będe musiał w sobotę rano skoczyć i dostarczyć Wam zdjęć :).

A co do budowy... Ruch spory teraz był. Jeździły betoniarki i lali beton. Żuraw w stanie spoczynku jak narazie. Żuraw wysoki nie jest i jego ramie ażtakie długie nie jest, ale napewno ułatwi im to budowe.

Więc musicie poczekać do soboty :). Gdyby było jasno, foty byłyby dzisiaj
filip13
zrobiles dzisiaj zdjecia szer? czy dopiero jutro bedziesz robil?
szer
Raczej jutro się wybiore zrobić. Dzisiaj wróciłem do domu jak już się ściemniało.... Hehe jakbym tak miał codzienie chodzić fotki robić to by dziennik powstał biggrin.gif. "dziennik budowy ch pogoria" xD
a dzialo sie dzisiaj, bardzo gesto od odblaskowych kamizelek. Wczoraj o 22 po placu jezdzily betoniarki
kwintosz
Ja mam takie pytanie i zarazem prośbę. Tak czasem przechodzi mi myśl przez głowę, że niektórzy to chyba tam przy płocie śpią laugh.gif Jak ktoś by chciał ciepłej herbaty albo kolacje, to ja chętnie wspomogę. laugh.gif W końcu takie obserwowanie musi być męczące, a zima tuż tuz. wink.gif
Może warto jednak, byście zabierali ze sobą kamerę. laugh.gif Czat z prezydentem my zrobili, to i transmisje na żywo z budowy damy rade, operatorów jak widać mamy.. laugh.gif

Jakiś nowy filar dzisiaj postawili? tongue.gif
szer
No to bardzo dobrze, że robią biggrin.gif. Kwintosz mam tylko aparat, kamery nie ma ;P.... Filmiki mogą być raczej krótkie... I ja nie śpie przy płocie tongue.gif... Hehe sprawia mi przyjemność to, że mogę się przejść, zrobić pare fotek i pokazać je Wam wink.gif. I pozatym miło jest popatrzeć na to jak budują centrum i w jakim tempie biggrin.gif
szer
Obiecałem i wrzucam:

http://picasaweb.google.com/pogoriach/20071208

Ruch nawet nawet :). Troche roboli było, ochroniarzy, żuraw w pracy. Znaczy się żuraw coś tam robił, ale nie doczekałem się przenoszenia elementów przez niego biggrin.gif. Fotki zrobiłem z kilku stron... Oczywiście od strony ulicy Sobieskiego, od strony Małpiego Gaju, od strony Przybylaka, Przybylaka przy Galii(czy jak to się zwie) gdzie ma być parking i chyba 3 fotki z centrum. Żuraw wystawał więc cyknąłem pare fotek :)

Enjoy :)
dzieki, na to czekalem biggrin.gif

@Kwintosz
przynajmniej tu jest co obserwowac, a mnie jak i wszystkich na SSC bawi watek o jednym wiezowcu w Wawie - od 1994 r watek ma juz z 60 stron a z budowa dopiero wychodza nad ziemie, widac najczesciej 3-4 robotnikow. Kazdy ruch wzbudza wielkie emocje np ale szaleja "chyba przesuneli kibelek" laugh.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.