:)
Thu, 25 Sep 2008 - 21:55
Cale szczescie, ze na schody do kladki polozyli te betonowe stopnie. Gdyby nie to dzwiek bylby masakryczny, w zime niezwykle slisko, no i minimalnie lepiej to juz wyglada.
Za to przejscie podziemne to prawdziwa katastrofa. Bylo fatalnie, ale wydawalo sie, ze juz gorzej byc nie moze. Jaka firma to wykonuje? Trudno sobie wyobrazic wieksza fuszerke, a im widac wogole nie wstyd robic cos takiego na oczach tylu ludzi w samym centrum. Braki uzupelniaja niedbale betonem, nie zabezpieczajac. Ludzie to deptaja, odbijaja buty w betonie itp. Tam gdzie zdjeli plyty przy schodach, ulozyli gorzej niz bylo. Krzywo, kazda inaczej i do tego sie ruszaja. Kto odbierze taka robote?
Do tego wszystkiego miedzy jezdniami Sobieskiego wrocily stare barierki. Oczywiscie zamontowane sa krzywo, a do tego pomieszany wzor. Wewnatrz kazdej znajduje sie taki wygiety pret, oczywiscie dziady nie zwrocili na to uwagi i skrecali jak im lecialo, zamiast wszystkie jednakowe
Poza tym na Kosciuszki wstawili stara wiate na przystanku. Podzcas remontu lezala obok przynajmniej dwa miesiace. Nie dosc, ze sami ja pogieli przy demontazu, to jeszcze gdy lezala ktos zrobil sobie rozrywke i skopal dach. Teraz taka pogieta zamontowali z powrotem.
Aha, jeszcze taki cytat dotyczacy Reala w Jantarze. Oni tez beda mieli drugi Real w miescie. Pamietamy, ze te nowe Reale, mialy miec inny charakter i mialy byc na "innych zasadach". Po zdjeciach z Karolinki jakos roznicy w wystroju nie widac zadnej.
" Real będzie normalnym realem z taką różnicą, że znajdą się tam marki delikatesowe. Choć mniejszy powierzchniowo, to będzie więcej "powietrza" w alejkach, nie będzie wystawionych palet, jest inne oświetlenie, inny układ i rozmiary regałów, odejście od przemysłówki na rzecz spożywki.Z przemysłówki stawiają na odkurzacze i żelazka. Zresztą sami zobaczycie"
Sebastian22
Fri, 26 Sep 2008 - 18:00
Tak, Real zawsze był hipermarketem czyli posiadał dość dobry asortyment produktów spożywczych natomiast takie rzeczy jak sprzęt RTV-AGD czy elektronika również tekstylia stały na dość niskim poziomie jakościowym, za to z bardzo atrakcyjną ceną. Jak na żywności można zaoszczędzić, bo sie coś zje i juz tyle na sprzęcie który ma służyć latami nie warto także uważam to za dobry ruch z ich strony:)
Lui
Sat, 27 Sep 2008 - 14:13
grzegorz475
Sun, 28 Sep 2008 - 07:59
na mojej stronce nowe foty pogorii.
bzenek
Sun, 28 Sep 2008 - 15:37
CYTAT(vacu @ nie, 21 wrz 2008 - 14:05)

(vide Pasaż Grunwaldzki, który otwarto na godzinę po czym zamknięto ponownie aby uniknąć płacenia kar, podobno skończyło się ugodami w sądzie)
A komu własciciel centrum handlowego ma płacić kary wynikłe wskutek opóźnienia otwarcia ? Firmom, które wynajęły u niego powierzchnie ?
CYTAT(Master @ śro, 24 wrz 2008 - 10:55)

UKŁAD KOMUNIKACYJNY- nie zmienił sie nic poza nowym asfaltem i kraweznikami
Ja zaczynam się zastanawiać czy Mayland będzie remontował nawierzchnę obu jezdni ulicy Sobieskiego do skrzyżowania z Sienkiewicza.
Do tej pory tak się wszystkim wydawało. Nie wierzyłem w te wszystkie forumowo-maylandowe bajki o nowym centrum miasta ale remont tego odcinka wydawał mi się naturalny.
Niestety jakoś powoli zaczynam tracić pewność. Dość wyraźnie skupiają się tylko na odcinku poczta-kładka na jezdni w kierunku Będzina.
CYTAT(Master @ śro, 24 wrz 2008 - 10:55)

ten tłuczeń na torach tramwajowych też kończy sie nagle w dziwnym miejscu , zamiast dociągnąc jeszcze z 10 metrów do Sienkiewicza
Czemu dziwne ? Dobre jak każde inne.
Pewnie skrzyżowanie nie wchodzi w zakres remontu wykonywanego przez Mayland. A może to potwierdza moje wyrażone wyżej obawy ?
michal_dg
Mon, 29 Sep 2008 - 12:38
New foto z PASAŻU CH POGORIA...
http://picasaweb.google.com/Michaldg1990/POGORIAPasa#hmm.. na zdjeciu mało widać, ale jak zobaczyłem jak to w srodku wyglada to sie przerazilem...
Co do REALA hehehe... towar już prawie cały - oprócz rzeczy Spożywczych
Krawiec
Mon, 29 Sep 2008 - 14:38
Mon, 29 Sep 2008 - 21:19
Na stronie nddg tez duzo nowych zdjec, takze spod Sztygarki.
Elewacja z bliska prezentuje sie chyba dosc dobrze. Oby nawierzchnia placu byla z dobrego kamienia. Na razie pozytywnie - fontanna wylozona granitem. Fajne lampy na parkingu, tylko nie chronione kraweznikami, ciekawe ile przetrwaja nienaruszone.
Ogolnie wewnatrz poszli bardzo do przodu. Czesc parterowa wydaje sie niezagrozona, nie widac na oko, jakichs roznic w stosunku do innych CH na takim etapie miesiac przed otwarciem. Za to beda musieli sie ostro szpieszyc z czescia pietrowa, tu gdzie galeria pod glownym swietlikiem. W tym miejscu jeszcze im troszke zostalo

Od strony CH schody na kladke sporo szersze i od razu duzo lepiej.
luket
Sat, 04 Oct 2008 - 12:28
CYTAT(bzenek @ nie, 28 wrz 2008 - 15:37)

Ja zaczynam się zastanawiać czy Mayland będzie remontował nawierzchnę obu jezdni ulicy Sobieskiego do skrzyżowania z Sienkiewicza.
Niestety jakoś powoli zaczynam tracić pewność. Dość wyraźnie skupiają się tylko na odcinku poczta-kładka na jezdni w kierunku Będzina.
.gif)
Remont północnej jezdni nie dociera nawet do kładki, od tego tygodnia położona jest już ostatnia warstwa asfaltu, i kończy się dokładnie w miejscu gdzie zaczyna się przystanek tramwajowy "Sienkiewicza". Zostanie więc wielka kałuża szerokości lewego pasa tuz obok przystanku, za pomocą któej kierowcy regularnie oblewają oczekujących na tramwaj. Przed remontem przynajmniej przystanek od kałuży odgradzały blachy, teraz są zwykłe barierki.
syzio
Mon, 06 Oct 2008 - 17:26
Wysłałem mail do Mayland odnośnie strony internetowej. Dowiedziałem się, że strona wystartuje około 20 października.
szer
Mon, 06 Oct 2008 - 17:57
Strona ruszy jak otworzą Pogorię... Pytanie powinno brzemieć kiedy pliki strony znajdą się na serwerze i będą udostępnione dla ogółu...
A z dzisiaj fotki:
.gif)
Dawno fot nie było dlatego dzisiaj się wybrałem. W środę jeszcze powinny być i może będą w sobotę (jak nie to niedziela).
mydliczek
Mon, 06 Oct 2008 - 21:05
Arbas
Mon, 06 Oct 2008 - 21:14
Mydliczek!
Dzięki za fotki z placu budowy na m-c przed otwarciem(?).
Straszny tam panuje bałagan - nawet jak na warunki budowy.
Budownictwo poszło w Polsce bardzo do przodu. Budowanie i porządek niestety nie.
Sebastian22
Mon, 06 Oct 2008 - 21:26
WOW! Widzę że świetlik już pomalowany - jadą powoli z wykończeniem, teraz co dzień będzie widać różnicę. Niestety przez ten świetlik gdy ten nie był oszklony nalało się troche deszczu i teraz muszą posprzątać. Nie jest to problemem myśle. Widać na pierwszej fotce że jakiś sklep na dole sobie już robi w środku.
Dzięki za fotki - jak żeś tam wlazł ?
szer
Mon, 06 Oct 2008 - 21:26
Arbas zostało 18 dni do otwarcia ;d
Bałagan jest i to widać nawet z zewnątrz ;d. Dużo jeszcze do zrobienia z zewnątrz, a nie wiadomo jak od wewnątrz
zagłębiak
Mon, 06 Oct 2008 - 21:37
Dużo fotek jest tutaj ---->
Galeria z 29 wrześniaZachęcam do zobaczenia. Czy termin 24 października nie jest zagrożony wg Was ?
szer
Mon, 06 Oct 2008 - 21:42
Fotki z ZI już były tutaj. I zawsze ich wyczekujemy, więc jak tylko się pojawiają na ZI to i u nas jest o tym info ;d
Czy 24 października zagrożony? Hmmm stresik na pewno jest z tym, że się nie wyrobią. Ale ja sądzę, że zdążą.
Sebastian22
Tue, 07 Oct 2008 - 17:57
Dzis jadąc tramem widziałem następujące rzeczy:
1. Policja jest już z każdej strony zasłonięta płótnem - pewno bedą powoli robić,
2. Panele na kinie przybyło i tu uwaga - prawdopoodbnie widziałem piersze elementy oświetlenia na panelach, było to bardziej od tyłu (za policją) i świeciły dwie pionowe "kreski" pomarańczowa i czerwona ale to tak na 95% bo moglo to być coś innego.
3. W śrdoku panował gwar - było rozświetlone,
Wg. mnie spieszą się na 24.10
szer
Tue, 07 Oct 2008 - 18:29
Sebastian Twoje info mnie zachęciło do focenia ;d. Ale dopiero jutro jakieś fotki będą (możliwe, że dwie sesje - popołudniowa i wieczorna). Dzisiaj flaka w rowerze chwyciłem ;d
Spieszyć się na pewno spieszą. Dużo czasu nie zostało. Ciekawe czy te pionowe "kreski" będą tak samo dobrze wyglądały jak na wizualkach ;d
lynch
Wed, 08 Oct 2008 - 10:03
Mam dwa pytania:
1. Co będzie się mieściło w komisariacie?
i
2. Co będzie się mieściło obok ProLine? Kolejny bank?
Z góry dzinx!
michal_dg
Wed, 08 Oct 2008 - 19:07
szer
Wed, 08 Oct 2008 - 19:29
Dzięki za fotki z Reala

A tutaj moje z dzisiaj:
mydliczek
Wed, 08 Oct 2008 - 20:25
Sebastian, niektóre sklepy już się urządzają

Wszystko jasne. Nici z 24 października! Otwarcie nastąpi
7 listopada 
Pozdrawiam

michal_dg
Wed, 08 Oct 2008 - 20:49
Skad taka informacja ????
michal_dg
Thu, 09 Oct 2008 - 14:17
...No tak zgadza sie otwarcie 7 listopada
syzio
Fri, 10 Oct 2008 - 19:30
Ciekawe kiedy oficjalny komunikat.
luket
Sat, 11 Oct 2008 - 00:08
No dobra.. a jakie jest źródło tej informacji o opóźnieniu?
filip13
Sat, 11 Oct 2008 - 11:07
vacu
Sat, 11 Oct 2008 - 12:58
CYTAT(michal_dg @ czw, 09 paź 2008 - 12:17)

...No tak zgadza sie otwarcie 7 listopada
hehe, tak jak myślałem, tylko jedna rzecz mnie zastanawia - co kieruje tymi inwestorami w momencie kiedy ustalają nierealne terminy, przecież sami sobie robią marketingowy postrzał w stopę a jeśliby chcieli karać wykonawców to mają o wiele lepsze instrumenty (a za opóźnienia - które są prawie zawsze - i tak kar zwykle nie ma)
Sebastian22
Sat, 11 Oct 2008 - 21:14
CYTAT(filip13 @ sob, 11 paź 2008 - 11:07)

Widać jadą z koksem:D i dobrze.
Sun, 12 Oct 2008 - 14:15
CYTAT(luket @ sob, 04 paź 2008 - 12:28)

Remont północnej jezdni nie dociera nawet do kładki, od tego tygodnia położona jest już ostatnia warstwa asfaltu, i kończy się dokładnie w miejscu gdzie zaczyna się przystanek tramwajowy "Sienkiewicza". Zostanie więc wielka kałuża szerokości lewego pasa tuz obok przystanku, za pomocą któej kierowcy regularnie oblewają oczekujących na tramwaj. Przed remontem przynajmniej przystanek od kałuży odgradzały blachy, teraz są zwykłe barierki.
Pamietam, ze ta sprawa byla poruszana albo na sesji RM, albo na komisji, juz kilka lat temu. Ktos wtedy powiedzial, ze nie ma sensu ruszac bo zrobi to inwestor CH Pogoria (tak dawno, ze wtedy to chyba jeszce mial byc nim Geant).
Co do teminu otwarcia. Jesli podajecie takie info i jeszcze potwierdzacie, to podawajcie zawsze zrodlo. Takie posty nadaja sie do kasowania. Jesli nie wiecie skad to piszcie "od znajomego", z "plotek" itp.
@Vacu
To wykonawca nie spieszyl sie specjalnie z budowa. Nie bylo okresu, zeby budowali w jakims wyjatkowym tempie. Za to wiele razy tempo bylo dosc slimacze.
vacu
Sun, 12 Oct 2008 - 15:05
CYTAT(:) @ nie, 12 paź 2008 - 12:15)

@Vacu
To wykonawca nie spieszyl sie specjalnie z budowa. Nie bylo okresu, zeby budowali w jakims wyjatkowym tempie. Za to wiele razy tempo bylo dosc slimacze.
To nie do końca tak. Ludziom (w tym chyba inwestorom) się zwykle wydaje, że jak stoją mury to już budynek jest "prawie" gotowy i zaraz powinien zostać otwarty a wszelkie instalacje, wykończenia to tak rach ciach ;) i są gotowe. Tymczasem jest inaczej, bo to też wymaga czasu, którego niestety zwykle nie ma, bo inwestor daje termin z kosmosu.
Żeby nie było, że to całkowity OT to powiem, że oferty na pewnego rodzaju instalacje można było jeszcze dla Pogorii składać w czerwcu czyli biorąc pod uwagę czas rozpatrzenia prace miałyby się rozpocząć w lipcu. Zostałyby teoretycznie niecałe 4 miesiące a zakres prac był bardzo duży. Nic dziwnego, że nie mogą się wyrobić.
michal_dg
Sun, 12 Oct 2008 - 16:10
CYTAT(:) @ nie, 12 paź 2008 - 14:15)

Co do teminu otwarcia. Jesli podajecie takie info i jeszcze potwierdzacie, to podawajcie zawsze zrodlo. Takie posty nadaja sie do kasowania. Jesli nie wiecie skad to piszcie "od znajomego", z "plotek" itp.
Otwarcie CH Pogoria 7 listopad - źródło: kierownik "Real-a"
mydliczek
Mon, 13 Oct 2008 - 17:01
Sądziłem że to oczywiste, skoro napisałem, że niektóre sklepy już się urządzają

fajnie wiedzieć na kiedy sklep ma być gotowy, więc takowa informacja została mu przekazana przez kierownictwo budowy.
szer
Mon, 13 Oct 2008 - 17:08
Kolejne fotosy. Mało bo mało, ale spieszyło mi się ;d
Mon, 13 Oct 2008 - 21:45
CYTAT

Zniknęły kramy, stanęły łóżka polowe
dziś
W przejściu podziemnym w centrum Dąbrowy Górniczej zlikwidowano wszystkie boksy handlowe, bo władze miasta prowadziły tam remont. Miało być estetyczniej. Efekt taki, że część ulicznych handlarzy, którzy zdecydowali się tu pozostać, rozstawia teraz swój towar na ziemi lub na polowych łóżkach.
- Zostaliśmy zwyczajnie wyrzuceni na bruk. Z Urzędu Miasta dostaliśmy zapewnienie, że po remoncie boksy wrócą. A tu remont prawie skończony, a boksów nie ma - żali się Alina Gnoinska, jedna ze sprzedawczyń. - Najgorsze jest to, że w efekcie takiego handlu niszczy się towar, przez co jesteśmy stratni podwójnie. Kiedy zaczynaliśmy działalność handlową warunkiem jej rozpoczęcia było, żeby handel odbywał się z obiektów zabudowanych. Teraz okazuje się, że miasto polepsza estetykę likwidując nam miejsca pracy - dodaje.
Urzędnicy dąbrowskiego magistratu odpowiadają, że w tej sprawie na początku listopada odbędzie się spotkanie władz miasta ze sprzedającymi.
- Wszystkie nasze działania podejmowane są w związku z powstającym CH Pogoria i mają na celu udrożnić ruch w przejściu podziemnym. Aby mogły zapaść jakiekolwiek decyzje, musimy poczekać na ekspertyzy z takich instytucji, jak Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego oraz Straży Pożarnej - mówi Marcin Bazylak z Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.
Okazuje sie też, że według urzędników, handlarzy w przejściu już dawno nie powinno być.
- Handel odbywający się tam jest nielegalny - twierdzi Bazylak.
Sprzedający mają inne informacje. - Z tego, co wiemy do momentu, kiedy nie zapadną konkretne decyzje, możemy nadal handlować - podkreślają.
Daniel Świderski
Najlepsze to ostatnie zdanie. Przeciez konkretne decyzje zapadly. Przed remontem mieli sie wyniesc, a po remoncie zgody mialo nie byc, tak wynikalo z wypowiedzi wladz.
dacik
Mon, 13 Oct 2008 - 22:22
Miałem na temat przejścia pisać już kilka dni temu (niestety brak czasu). Wygląda to po prostu tragicznie. Nie ma to jak remont, po którym przejście wygląda jeszcze gorzej. Nasuwa mi się jedno pytanie: jak się domyślam "kupcy" nie mają pozwolenia na handel, czemu więc straż miejska nic nie zrobi w tym temacie, przecież tak nie może być!!! Przejście podziemne w centrum 130 tysięcznego miasta wygląda jak targowisko w Afganistanie!!
KacperskiDGG
Mon, 13 Oct 2008 - 23:42
Żeby się wypowiedzieć na temat przejścia podziemnego w centrum musiałbym użyć niecenzuralnych słów. Jak tak ma to wyglądać, to wolę żeby je zasypali i zrobili "zebrę" ze światłami na przycisk. A "biznesmani" stamtąd niech spieprzają na jedno z targowisk, bo tam ich miejsce. Przejście to przejście, nie bazar!!!
Kamil_
Mon, 13 Oct 2008 - 23:48
O kurcze, to remont przejścia już zakończony? :|
Padziu
Tue, 14 Oct 2008 - 07:33
widać zakończony na pierwszy rzut oka nic się nie zmieniło a co do handlu w przejściu to od kiedy pamiętam on zawsze tam był a ludzi nie wygonisz na żadne targowisko bo i tak tam wróca a do strażnika będzie płakać "z czego mam żyć"
szer
Tue, 14 Oct 2008 - 11:15
Niech miasto zapłaci za dyżur 24/h w przejściu 3 strażnikom miejskim, którzy nie pozowlą na choćby sprzedaż jednej zapałki to problem się rozwiaże... Ale nieraz było pisane o tym, że SM nie robi w tym mieści nic...
ArChi
Tue, 14 Oct 2008 - 11:36
taka prawda narzekaja ze zabiera im sie prace a w Dabrowie przeto nie jedno jest targowisko na ktore mozna isc i tez tam handlowac

czy ta informacja o przesunieciu terminu to juz jakas konkretna jest czy dalej tylko bardzo wiarygodne zrodlo w postaci kierownika reala to potwierdza ??
syzio
Tue, 14 Oct 2008 - 12:07
Na 100% to będziemy wiedzieli, jak Mayland wyda oficjalny komunikat w tej sprawie.
szer
Tue, 14 Oct 2008 - 12:08
Zobaczymy czy wyda... Mayland od dawna nic nie wydał w postaci komunikatu... Jedynie informacja o tym, ze otwarli kolejne CH...
Peterek
Tue, 14 Oct 2008 - 12:49
Na nasze przejście podziemne już szkoda słów, mnie np. zbiera na wymioty kiedy nim przechodzę.
kursor
Tue, 14 Oct 2008 - 13:12
Witam!
Najlepsze jest to że na kilkudziesięciu sprzedających w boksach w przejściu podziemnym to podobno jest tylko 10 mieszkańców DG reszta to ludzie z innych miast!!!
Fora ze dwora u siebie robić syf a nie u Nas!!!
Jestem za kategorycznym zakazem sprzedaży w przejściu!!!
pozdro
Arbas
Tue, 14 Oct 2008 - 14:04
Zdecydowanie wolę sprzedaż z boksów ustawionych w przejściu podziemnym,
niż z gazety rozłożonej na posadzce tamże...
Czy Kursor zdaje sobie sprawę ilu Dąbrowian pracuje w innych miastach i krajach?
Oj nieładnie, nieładnie...
Maryhna
Tue, 14 Oct 2008 - 14:18
i chyba zapomniał też o tym, że decyzja miasta odbije się na sytuacji ok. 500 osób bo tyle osób liczą najbliższe rodziny handlarzy z przejścia podziemnego :/
woxyn88
Tue, 14 Oct 2008 - 15:23
Właśnie dzwoniłem do Mayland pod numer podany na oficjalnej stronie. Zapytałem wprost kiedy zostanie otwarte ch Pogoria. Otrzymałem odpowiedź, że termin nie jest jeszcze bliżej określony i żeby dowiadywać się w przyszłym tygodniu.
szer
Tue, 14 Oct 2008 - 17:25
W przyszłym tygodniu można zapytać czy CH Pogoria zostanie kiedykolwiek otwarte, czy poprostu tak sobie je budują...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.