Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
szer
Nowe fotosy na stronie Mayland: http://mayland.pl/main/projekty/cenhand/da...rnicza_en/build (głównie te na końcu smile2.gif)

olo
Zapewne wielu pamięta pocztóweczkę z NY ze starym kościółkiem pośród niebotycznych wieżowców. Nikomu nie przyszło tam do głowy by go wyburzyć. Odnowiony budynek "pałacyku" będzie przede wszystkim stanowił kontrast dla nowej architektury, a przy tym zostanie łącznikiem historycznym między tym, co w tym miejscu było i jest. Cieszmy się, że budynek pozostanie. Za 100 lat, jeśli świadomość historyczna społeczeństwa będzie wzrastać, to nie CH Pogoria pozostanie, a właśnie ten budynek. Na miejscu CH Pogoria może być znów stalownia, albo atomowa minielektrownia. Szanujmy wspomnienia panowie, szanujmy wspomnienia .
szer
Jest! Jednak będzie zatoczka. Dzisiaj wstawiali krawężniki smile2.gif.
Też pracowali smile2.gif. Na 3 maja zablokowali wjazd, a przy wylocie obok Resursy zrywali znak zakaz wjazdu smile2.gif
Kamil_
Mnie ciekawi jak to jest z tym rondem. Miały być pływające szyny a na takie mi te nie wyglądają. Dodatkowo, trochę za wysoko są one w stosunku do drogi (jakieś 10cm) i zostały zabetonowane?! ładny garb się utworzył... Czy może tak ma być, bowiem one z czasem się mają zapaść i wtedy będzie równo?
luket
CYTAT(Kamil_ @ czw, 03 lip 2008 - 16:32) *
Mnie ciekawi jak to jest z tym rondem. Miały być pływające szyny a na takie mi te nie wyglądają. Dodatkowo, trochę za wysoko są one w stosunku do drogi (jakieś 10cm) i zostały zabetonowane?! ładny garb się utworzył... Czy może tak ma być, bowiem one z czasem się mają zapaść i wtedy będzie równo?

Przeciez tam będzie nowa nawierzchnia, więc będzie wyrównane do poziomu betonowego przejazdu...
szer
Racja. Trochę podwyższą poziom asfaltu, więc będzie dobrze wink.gif.
Sobieskiego (w stronę Będzina) jakby trochę poszerzyli. Przynajmniej tak mi się wydaje patrząc na prowadzone prace i ułożone krawężniki smile2.gif.

Kolejna sprawa... chodniki. Jak to zwykle u nas bywa w Dąbrowie, chodnik od przejścia podziemnego w stronę kiosku jest taki jak w parku. Na przystanku pewnie będzie znowu co innego, a na końcu już jest behaton... Nie ma to jak jednolitość...
Kamil_
CYTAT(luket @ czw, 03 lip 2008 - 17:42) *
Przeciez tam będzie nowa nawierzchnia, więc będzie wyrównane do poziomu betonowego przejazdu...

musiało mi to umknąć, dzięki wink.gif
bzenek
CYTAT(Kamil_ @ czw, 03 lip 2008 - 16:32) *
Mnie ciekawi jak to jest z tym rondem. Miały być pływające szyny a na takie mi te nie wyglądają. Dodatkowo, trochę za wysoko są one w stosunku do drogi (jakieś 10cm) i zostały zabetonowane?!

No przecie są "pływające". No i nie zabetonowane, a umieszczone w płycie węgierskiej czy też łódzkiej smile.gif
Sebastian22
Widziałem że obkładają tory jakimś czarnym materiałem jakby gumą czy coś...więc drgania będą tłumione.
szer
Tak już od ładnych kilku-kilkunastu dni oklejają tory :-). Przy łączeniach jednak jakieś braki występują, więc mam nadzieję, że dotną i dokleją wink.gif
vacu
CYTAT(bzenek @ pią, 04 lip 2008 - 16:22) *
No przecie są "pływające". No i nie zabetonowane, a umieszczone w płycie węgierskiej czy też łódzkiej smile.gif

No i też dziwnie są założona także poza przejazdem. Chodzi o to, że jak dzisiaj zauważyłem szyny mają wypełnione boki, coś jak przy torowisku na podbudowie betonowej tyle, że tutaj mamy przecież podkłady. Może ktoś wie co takie "cuś" daje? Ja poszukałem w necie ale nic nie znalazłem...

[edycja]
heh akurat o tym samym pomyśleliśmy biggrin.gif tyle, że ja podczas pisania poszperałem w sieci wink.gif
szer
CYTAT
Remont ulicy Kościuszki

Z końcem urzędowania prezydenta Talkowskiego zdarto asfalt z ulicy Kościuszki, która prowadzi od centrum do dworca kolejowego w Dąbrowy Górniczej.

Ówczesny prezydent miasta tłumaczył, że w związku z planową przebudową centrum miasta oraz mającą lada moment rozpocząć się prywatną inwestycją budowy CH POGORIA nie było sensu rozpoczynać remontu drogi. Łatanie dziury na dziurze w drodze też mijało się z celem. Prezydent Talkowski postanowił zerwać asfalt i odczekać parę miesięcy do momentu rozpoczęcia inwestycji.

Miesiąc później prezydent się zmienił a z paru miesięcy zrobiły się dwa lata. I przez te dwa lata do dworca kolejowego, który powinien być wizytówką miasta prowadziła droga raptem z XIX wieku. Dzisiaj tak, jak już wcześniej pisaliśmy został zamknięty odcinek drogi ulicy Kościuszki i rozpoczął się remont.

KM - Nasza Wspólna Dąbrowa
szer
Sesja weekend'owa: http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080705

Ludzi w centrum, a tym bardziej na 3maja baaaardzo mało :-). Przy wjeździe do 3Maja już powoli wylewają fundamenty (widać na zdjęciach).
Sebastian22
No cóż - wakacje to i ludzi niema, dla budowy to i lepiej. Co do torowiska to myśle że za tydzień przełączą na nowy tor - dzis tak patrzalem to w pewnych miejscach tłuczeń jest wysypany pod same krawedzie prowadzące tak jakby płyt już nie miało być - w sumie to i lepiej bo to co zrobilo sie w Sosnowcu wyglada okropnie. Plyty sprawdzaja sie jak jest torowisko w jezdni to wtedy ruch aut uniemożliwia porost chwastów a tak to płyty/kostka robia się brzydkie. Druga sprawa to zamknięcie ul. Kościuszki do Przybylaka - niewiem ale w piątek jak i dziś ruch się tam odbywał, choć na fotkach Szera widać że wymieniana jest kanalizacja...
szer
Ruch był... Dużo aut jechało nawet w stronę dworca... Nie patrzałem czy skręcały w Przybylaka, ale wątpię... Więc część aut jechała prosto. Zajęli chyba tylko jeden pas...

Tłuczeń faktycznie wysypali pod samą górę ;p. I dobrze, jak to ma pomóc to czemu by nie smile2.gif.
Ponadto gdzieś na wysokości wlotu na 3 Maja wstawiali już krawężniki przy drodze smile2.gif. Tak jakoś zdaje mi się jakby o parę cm zmniejszyli Sobieskiego. Ale pewnie tylko mi się zdawało ;p.

Co do centrum... faktycznie ludzi jest ostatnio tam mało więc robotnicy mogą pracować smile2.gif. Ruch na Sobieskiego też mniejszy więc nie ma problemu z robieniem przy drodze.

A teraz czekać tylko na fotki na Zaglebie.info... Wtedy będziemy mogli zobaczyć jak jest w środku. Więc mam nadzieję, że jeszcze jakieś fotosy się pojawią smile2.gif
vacu
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 05 lip 2008 - 16:05) *
Druga sprawa to zamknięcie ul. Kościuszki do Przybylaka - niewiem ale w piątek jak i dziś ruch się tam odbywał, choć na fotkach Szera widać że wymieniana jest kanalizacja...

Dziś to nie wiem, bo już objechałem inną drogą ale wczoraj był zamknięty odcinek od Przybylaka do wyjzdu z parkingu pod Defum. I sporo aut (w tym ja tongue.gif) objeżdzało ten odcinek właśnie przez parking Defum. Natomiast niezrozumiałym jest dla mnie to, że pchały się tam też "elki" przez co tworzyły się straszne zatory (instruktorzy powinni przewidzieć, że kursanci nie będą sobie radzić w takich warunkach).
bzenek
CYTAT(vacu @ pią, 04 lip 2008 - 18:47) *
No i też dziwnie są założona także poza przejazdem. Chodzi o to, że jak dzisiaj zauważyłem szyny mają wypełnione boki, coś jak przy torowisku na podbudowie betonowej tyle, że tutaj mamy przecież podkłady. Może ktoś wie co takie "cuś" daje?

Pewnie tłumi drgania samej szyny jak i ogranicza przenoszenie ich z szyny na tłuczeń.

CYTAT(szer @ sob, 05 lip 2008 - 18:31) *
Ruch był... Dużo aut jechało nawet w stronę dworca... Nie patrzałem czy skręcały w Przybylaka, ale wątpię... Więc część aut jechała prosto. Zajęli chyba tylko jeden pas...

Tam jest zachowana możliwośc przejazdu dla autobusów. Troszkę ludzi przepycha się tym pasem na siłę, choć po pikniku wczoraj stała tam straż miejska. W związku z tym kierowcy jakoś tracili młodzieńczą odwagę i potulnie zaracali do przejazdu tongue.gif

PS. OT.
Vacu, to Hendrix na Twoim avatarze czy jak tam to zwą ?
:)
Kosciuszki miala byc zamknieta tylko w weekend, a wczoraj jednak dalej nie otworzyli i rozkopane. Jak dzisiaj to nie wiem.

A co do torowiska to podoba mi sie to, ze wzdluz calego ukladaja krawezniki. Bedzie wyraznie oddzielone od trawnika i wreszcie moze o niego lepiej zadbaja.
szer
Sesja tygodniowa snf (51).gif
Dave
Co żeś/cie się tak uczepili tych płyt w torowisku? Ja od razu mówiłem i sądziłem, ze żadnych płyt, jak w Sosnowiecu nie będzie! Po co tam płyty? Żeby auta na dziko zawracały? Żeby szpecić miasto? Żeby jeszce bardziej zabetonować i tak już coraz mniejszą ilość zieleni? Jak byk się prosiło o tłuczeń i tak też jest! Ale się zdziwiłem, gdy zobacyzłęm, że tak dużo tego tłucznia jest i nie widać podkładów - bo torowisko wg mnie lepiej wygląa z widocznymi podkładami betonowymi sad.gif
szer
Teraz będzie to tak śmiesznie wyglądać xD. Takie żółty długi pas smile2.gif
Zastanawia mnie jak zrobią perony na przystankach. Pewnie zwykłego behatona wrzucą, a fajne by były takie płyty jak na remontowanych dworcach PKP na trasie w stronę Łodzi. Wygląda to tam bardzo estetycznie i fajnie smile2.gif
Sebastian22
Na www.mayland.pl wprowadzono interkatywny plan CH Pogoria smile.gif Na planie są także sklepy których nie było w wykazie:
- Czas na herbatę,
- Umbro,
- Takko Fashion,
- Top Secret,
- Mohito,
- H&M (było wymieniane w mediach ale nie było na spisie, potwierdza się na mapce)
- Big Star,
- Silesia Jeans,
- Sunset Suits,
- PKO BP,
- L'art,
- La Moda Italiana,
- Van Helder,
- Aurea,

Z ciekawostek widzę że ExiSport będzie dwukondygnacyjny, Empik Cafe nie będzie razem z Empikiem, co cieszy gdyż powierzchnia samego Empiku będzie spora. Jeden lokal okreslony jest jako wolny (naprzeciwko Reala)
Mick
Silesia Jeans???? Co to jest? Jakieś hajerskie portki?
bzenek
CYTAT(Mick @ pią, 11 lip 2008 - 22:21) *
Silesia Jeans???? Co to jest? Jakieś hajerskie portki?

cha (80).gif

Dobre - w końcu dżinsy powstały jako spodnie robocze biggrin.gif

To chyba jakiś katowicki diler Levisów czy innych takich.

CYTAT(Sebastian22 @ pią, 11 lip 2008 - 18:30) *
Z ciekawostek widzę że ExiSport będzie dwukondygnacyjny

Co oni tam będą sprzedawać ? Ich sklep w Plejadzie nie powala asortymentem mellow.gif

Master
Jak znalezc ten plan ??
Leszek
CYTAT(Master @ pią, 11 lip 2008 - 23:31) *
Jak znalezc ten plan ??

Projekty - Pogoria - Zobacz więcej i po prawej stronie masz menu. Tylko musisz mieć włączonego flasha
kwintosz
Nie jestem przekonany czy to najlepszy temat no ale juz chyba trzeba to tutaj ciągnąć:

CYTAT

Zniknęły stragany z przejścia podziemnego

Z przejścia podziemnego w centrum miasta zniknęło ponad 20 boksów, w których handlowali kupcy.

Handel w przejściu funkcjonował od dziesięciu lat. Teraz musieli rozebrać swoje stragany, bo od poniedziałku rozpoczyna się generalny remont przejścia, związany z przebudową układu komunikacyjnego do powstającego Centrum Handlowego Pogoria.

Na razie kupcy sami szukają miejsc m.in. na innych targowiskach. Dziś nie wiadomo jeszcze, czy w ogóle wrócą na stare miejsce. To okaże się we wrześniu.

- Nie wiemy, co będzie dalej, ale mamy nadzieję, że nasza obecność nie będzie nikomu przeszkadzała. Tak, jak dotychczas. Mamy stałych klientów, to nasze źródło utrzymania - argumentują dąbrowscy handlowcy.

Gdyby handel miał wrócić do przejścia, musiałyby się tam zmienić warunki sanitarne. Dziś brakuje tutaj dostępu do wody, nie ma toalet.

Czy tak się stanie? Wiadomo, że remont potrwa do połowy września. Obejmie modernizację oświetlenia, naprawę schodów, zadaszenia wejść oraz piaskowanie starych marmurów.

Na ostatnim, czerwcowym spotkaniu władz miasta z kupcami nie zapadło rozstrzygnięcie. Nie wykluczono ponownego handlu w przejściu, ale zaznaczono, że ostateczny sposób zagospodarowania przejścia podziemnego będzie ściśle podporządkowany jego podstawowej funkcji, jaką jest komunikacja piesza.

- Dzisiaj nie ma możliwości sprecyzowania warunków, jakie trzeba będzie spełnić, by kontynuować tam działalność handlową. Konkretne decyzje zapadną dopiero po zakończeniu remontu oraz ponownym zasięgnięciu opinii powiatowego inspektora nadzoru budowlanego w Dąbrowie Górniczej, powiatowego inspektora sanitarnego, a także Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Dąbrowie Górniczej. Dlatego też uczestnicy spotkania ustalili wstępnie termin kolejnego, w połowie września - informuje Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu.

Zbigniew Podraza, prezydent miasta zapewnił podczas spotkania, że nie przewiduje już wydawania nowych zezwoleń osobom, które dotychczas nie handlowały w przejściu podziemnym i zapowiedział, że czeka na ciekawe propozycje ze strony kupców.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Żadnego handu w przejściu. A słowa handlarzy że nikomu to nie przeszkadza to śmiech na sali normalnie! Poza tym gdzie ta wielka modernizacja, bo ja widzę że to będzie zwykłe oczyszczanie i delikatne zmiany.
KacperskiDGG
Jeśli handel w przejściu ma wyglądać tak jak w centrum sosnowca (nie ma co na to liczyć) to jestem za, a jeśli tak jak do tej pory (tj. obleśne budki i niedostateczna ilość miejsca dla pieszych) to jestem na nie. Nawet wielkie NIE.
Na pewno w przejściu rewelacji nie będzie, delikatny face lifting i tyle, bo od zawsze mamy taką władzę że albo nic nie umieją wynegocjować albo zamiast pieniądze przeznaczyć na coś konkretnego i pożytecznego to utopią je w czymś zupełnie nie potrzebnym i przynoszącym zamiast zysków straty i na dodatek spłacanym przez dziesiątki lat... dry.gif
Tak więc ani przebudowy węzła komunikacyjnego w centrum, ani fabryki toyoty (toyota to już kilka lat temu), ani remontów dróg tylko na przykład "Nemo" które nic nie zmieniło w naszym mieście, które już dawno temu umarło pod względem rozrywkowym (zero klubów itp.). Może w końcu "Pogoria" ożywi trochę Dąbrowę, chyba że lokale się tam znajdujące będą weekendami zamykane wcześnie (a szkoda by było, bo w piątki i soboty trudno znaleźć w jakimś lokalu wolne miejsce), mam nadzieje że nie będą i będzie można wyjść z kina (nareszcie będzie kino) po wieczornym seansie i jeszcze posiedzieć gdzieś ze znajomkami i napić się pianki oraz coś zjeść.
szer
Nowe fotki snf (51).gif
Peterek
W sumie to mogli zrobić większe to piętro... Ale nie jest źle.
luket
Od popołudnia przekładają ruch tramwajowy na nowy tor, jeżdżą "zatramwaje" smile2.gif
mydliczek
A gdzie jest Gymnasion i Kids-Play?
muzzy
Gymnasion miał być w dodatkowym budynku, który miał znaleźć się na miejscu starego komisariatu.
Sebastian22
To pewno będzie w komisariacie ale później, czyli gdzieś na wiosnę 09.
muzzy
Nie jestem tego do końca pewny, w końcu nowy budynek miał mieć większą powierzchnię, a Gymnasion robi kluby po kilkaset metrów kwadratowych...
bzenek
CYTAT(KacperskiDGG @ sob, 12 lip 2008 - 23:25) *
Może w końcu "Pogoria" ożywi trochę Dąbrowę,

(nareszcie będzie kino)

Kino w DG powitamy z radością. Ale nadzieje na ożywienie miasta poprzez działalność zamkniętego w sobie blaszaka o dumnej nazwie Pogoria uważam za płonne. W końcu będzie to zwykły sklep jakich wokół mnóstwo.

CYTAT(mydliczek @ nie, 13 lip 2008 - 20:55) *
A gdzie jest Gymnasion i Kids-Play?

Jak nie będzie Gymnasionu to niech się w nos pocałują z tą Pogorią. Ciuchów to już mam całą szafę i telewizor też. rolleyes.gif
Sebastian22
CYTAT(bzenek @ pon, 14 lip 2008 - 17:24) *
Kino w DG powitamy z radością. Ale nadzieje na ożywienie miasta poprzez działalność zamkniętego w sobie blaszaka o dumnej nazwie Pogoria uważam za płonne. W końcu będzie to zwykły sklep jakich wokół mnóstwo.
Jak nie będzie Gymnasionu to niech się w nos pocałują z tą Pogorią. Ciuchów to już mam całą szafę i telewizor też. rolleyes.gif

To może chociaż gazetka z empiku? laugh.gif Mnie tam Gymnasion nie pasi - wszyscy narzekają że nie będzie a jeśli okaże się że naprawdę nie bedzie a później będzie to świecić pustkami bo ceny w takim markowym klubie pewno są wysokie....ja osobiście wolalbym jakas dodatkowa gastronomie.
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ pon, 14 lip 2008 - 17:42) *
To może chociaż gazetka z empiku? laugh.gif Mnie tam Gymnasion nie pasi - wszyscy narzekają że nie będzie a jeśli okaże się że naprawdę nie bedzie a później będzie to świecić pustkami bo ceny w takim markowym klubie pewno są wysokie....

Gazetkę z EMPiKu to ja chętnie. Małe DVD i jakąś książeczkę raz w miesiącu też smile.gif

Ceny w Gymnasionie oscylują około 130-170 za miesiąc, dla studentów 120. Masę ludzi na to stać. Problemem jest raczej głęboko zakorzeniona u nas niechęć do ruchu. smile.gif

CYTAT(Sebastian22 @ pon, 14 lip 2008 - 17:42) *
ja osobiście wolalbym jakas dodatkowa gastronomie.

Hmm... powiem Ci z własnego doświadczenia, że w pewnym wieku skutki dodatkowej gastronomii zaczynają być widoczne natychmiastowo, a gymnastyka nie daje rady tego zniwelować. Więc lepiej zawczasu postawić na to drugie. Nawet kosztem większych kosztów wink.gif
Peterek
Ja nie wiem co ludzie widzą w tym całym Empiku. Drogie to to niemiłosiernie tongue.gif Dla mnie to sklep ostatniej szansy. Jak czegoś nie ma nigdzie indziej to w Empiku się znajdzie. Z zawyżoną ceną, ale się znajdzie ;p
szer
Heh ja tam tego nie odczułem w Empiku smile2.gif. Zawsze chętnie do niego się wybierałem. Wiele zamówień po dobrej cenie. Ogólni jestem na plus i cieszę się, że i u nas będzie wink.gif
bzenek
CYTAT(Peterek @ pon, 14 lip 2008 - 18:34) *
Ja nie wiem co ludzie widzą w tym całym Empiku. Drogie to to niemiłosiernie tongue.gif

Kwestia skali. Jak kupujesz parę kilogramów książek to jest drogo, a jak jedną w miesiącu to bez znaczenia. wink.gif

No ten ich sklep internetowy jest OK. Mozna sobie odebrać bez kwitnięcia w domu i czekania na łaskę poczty czy kuriera.

Peterek
Ale nie myślę tylko o książkach wink.gif Tam wszystko ma pozawyżane ceny: filmy, książki, gry... nawet plakaty są droższe niż gdzie indziej xD
szer
Heh ja tam takiej różnicy aż nie czuję wink.gif. Troche muzyki już tam kupiłem po dobrej cenie (stare albumy ;p), gier ze kilka (bo tak to gram.pl). Co do książek to nie wiem, bo aż tak się nie wgłębiałem w ceny ;p

Dla mnie wielkim plusem będzie sklep internetowy. Nie będe musiał jeździć do plejady, by sobie odebrać zamówienie ;p. To jest bardzo wielki plus ;p. No i czasopisma są smile2.gif. WIększy wybór aniżeli w księgarni osiedlowej ;p
Peterek
Nie no wiadomo, że różnic nie czuć wink.gif Ale nie rozumiem po prostu wychwalania przez niektórych Empiku pod niebiosa (są ludzie, którzy mówią Empik to, Empik tamto, kocham Empik... i wcale tego nie wymyślam), a w sumie nie ma za co aż tak go chwalić ^^
szer
Dla mnie super sklepem nie jest ;d. Chwale go jedynie za to, że jest i można w nim kupić to co chce ;d. Plus sklep internetowy. Heh teraz będe mógł sobie iśc do Empiku i poczytać gazetki ;d;d

Wracając do innych placówek zauważyłem, że PKO BP będzie nawet dużo. Czyżby przenosili placówke z Superjednostki do CH Pogoria? Bo w sumie dwie placówki tak blisko chyba nie są potrzebne.
Peterek
Podobnie jak Reporter. Jeden jest w centrum, a drugi ma być w Pogorii. Chyba, że już coś się zmieniło w tej kwestii i tego w centrum już nie ma tongue.gif
szer
Przechodząc obok zauważyłem jak dźwig samochodowy trzymał jakąś metalową konstrukcję tuż przy płocie przy Sobieskiego... Na kładkę to nie wyglądało choć kto wie ;p
bzenek
Trzeba przyznać, że ekspresowo posżło im rozebranie nasypu kolejowego wzdłuż ulicy Sobieskiego. smile.gif
aero
Od strony CH Pogoria widac już jakieś metalowe elementy kładki, dźwig cały czas montuje nowe kawałki.
szer
Sesja tygodniowa: snf (51).gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.