Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
Kamil_
Szkoda, że torowisko nie będzie wyglądać u nas, jak w Poznaniu...
http://bi.gazeta.pl/im/1/2952/z2952241G.jpg
Dave
A dlaczego ma wyglądać akurat tak, jak w Poznaniu? Poza tym to, które jest w linku, które podałeś, jest tylko na niektórych odcinkach linii tramwajowych w Poznaniu, takowe zresztą występuje też w Krakowie (np. od Cracovii do "Cichego Kącika" czy ostatnio do Krowodrzej Górki od ul. Pawiej) i w innych miastach. Jednak wiele torów jest też robiona "po staremu" i takie szyny, bez gazonu, moim zdanie w DG będą OK.
kwintosz
CYTAT(Dave @ śro, 11 cze 2008 - 16:38) *
A dlaczego ma wyglądać akurat tak, jak w Poznaniu? Poza tym to, które jest w linku, które podałeś, jest tylko na niektórych odcinkach linii tramwajowych w Poznaniu, takowe zresztą występuje też w Krakowie (np. od Cracovii do "Cichego Kącika" czy ostatnio do Krowodrzej Górki od ul. Pawiej) i w innych miastach. Jednak wiele torów jest też robiona "po staremu" i takie szyny, bez gazonu, moim zdanie w DG będą OK.

Dębowa Dąbrowa. Mamy parki, mamy jeziora czemu w centrum nie miałoby być takiego dywanu. Dla mnie bomba i już w którymś temacie takie zdjęcia torowiska się pojawiły.
Byle nie zrobili nam tego co zrobili w Sosnowcu. Teraz ta kostka wygląda tragicznie.
Kamil_
CYTAT(Dave @ śro, 11 cze 2008 - 17:38) *

Dlaczego ma tak wyglądać? Bo jest ładniej, niż jak są szyny, a pod nimi wysypane kamienie. To że jest tak tylko na niektórych odcinkach to wiem i raczej w Polsce nie ma co marzyć, by całe kilometry torowisk tak wyglądały. Poznań podałem tylko jako przykład i nie ma się tu co czepiać, że i w innych miastach tak jest smile2.gif
Leszek
CYTAT(Kamil_ @ śro, 11 cze 2008 - 19:02) *
Dlaczego ma tak wyglądać? Bo jest ładniej, niż jak są szyny, a pod nimi wysypane kamienie. To że jest tak tylko na niektórych odcinkach to wiem i raczej w Polsce nie ma co marzyć, by całe kilometry torowisk tak wyglądały. Poznań podałem tylko jako przykład i nie ma się tu co czepiać, że i w innych miastach tak jest smile2.gif

Mogliby zrobić torowiska jak w Budapeszcie - są w jezdniach, wyłożone równiutkim płytami (nie pamiętam, czy kamienne czy betonowe).
Dave
To ja mam odmienne zdanie i uważam, że akurat to "zielone" torowisko nie pasowało by do DG. Takowe zauważyłem że występuje na takich odcinkach, gdzie jest bezpośrednio chodnik i jakiś trawnik w sąsiedztwie torów i raczej gdy tory nie są wydzielone między jezdniami na środku, tylko na boku smile2.gif Oo! Takowe by pasowało na odcinku Bytom Sąd - Bytom Politechnika ;-)
Sebastian22
CYTAT(Dave @ śro, 11 cze 2008 - 22:01) *
To ja mam odmienne zdanie i uważam, że akurat to "zielone" torowisko nie pasowało by do DG. Takowe zauważyłem że występuje na takich odcinkach, gdzie jest bezpośrednio chodnik i jakiś trawnik w sąsiedztwie torów i raczej gdy tory nie są wydzielone między jezdniami na środku, tylko na boku smile2.gif Oo! Takowe by pasowało na odcinku Bytom Sąd - Bytom Politechnika ;-)

Tam tak bo torowisko otacza cały park....U nas pewną będą płyty + jakieś kostki choć to co jest w sosnowcu wygląda kiepsko....kostki zrobiły się brzydkie a między nimi rosną chwasty.....
szer
Jak dal mnie to powinna być jednolita wylewka betonowa między torami... Wtedy nie było by tych chwastów i innych zielenisk ;d. A perony na przystankach jakieś fajne powinny być i co ważne estetyczne... No ale pomarzyć można...
:)
Co do najemcow, to w Jantarze przekazano Realowi juz na poczatku kwietnia (wtedy tamtejsza budowa byla o wiele mniej zaawansowana niz owczesna u nas). Wkrotce miano przekazywac pozostalym, oczywiscie tam gdzie to juz mozliwe. Pogoria ma byc otwarta miesiac pozniej i pewnie wyglada to podobnie.

Co do trawiastych torowisk to kiedys o tym troche rozmawialismy i byly fajne fotki. Oprocz estetyki ich zaleta jest dodatkowe wyciszenie. Ja mam nadzieje, ze nie zostawia u nas kamieni zarosnietych potem chwastami. Jesli nie taki dywan to beton, albo granit marzenie. To taki krotki odcinek wiec mogliby sie postarac. Oby tylko nie jak w centrum Sosnowca, bo ta kostka wyglada teraz koszmarnie.

Co do Przybylaka i Kosciuszki, to zamiast zapowiadanego wielokrotnie poszerzania, bedzie troszke wezej niz do tej pory. Dotyczy to skrzyzowania i pewnie Kosciuszki. Tylko po co to zapowiadali wielokrotnie, kolejna kompromitacja informacyjna. Skrecajace z Kosciuszki w Przybylaka TIRy maja problemy, gdy na Przybylaka z przeciwnej strony stoi samochod. A teraz przeciez zwiekszy sie ruch osobowy i ciezarowy. Za to chyba jednak zbuduja zapowiadana zatoke autobusowa, bo wycieli te stare drzewa obok przystanku. Tylko po co remontowali niedawno ten przystanek.
Kamil_
A jak to ma być w końcu z Kościuszki? Mayland wyremontuje aż do dworca, czy tylko do Przybylaka? No i co wtedy z dalszą częścią do dworca, zostanie bruk? wink.gif
Sebastian22
CYTAT(Kamil_ @ czw, 12 cze 2008 - 12:06) *
A jak to ma być w końcu z Kościuszki? Mayland wyremontuje aż do dworca, czy tylko do Przybylaka? No i co wtedy z dalszą częścią do dworca, zostanie bruk? wink.gif

Z tego co wiem to tylko do przybylaka, a dalej to nie wiem.
Mayland mial robic cala do dworca i przeciez dlatego miasto nie robilo jej do tej pory na swoj koszt.
Co tam slychac na budowie?

@Szer
Kiedy sie wybierzesz? wink.gif
szer
Właśnie się ubieram i zaraz idę na budowę ;d. Jak wrócę to powiem co i jak smile2.gif. Powinno zająć tak godzinke do półtorej czasu :-). Głównie zobaczę co z torowiskiem ;d.

EDIT: zdjęcia http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080614 wink.gif
dzieki smile2.gif

No to ruszyli z kladka. Wreszcie na 3 Maja pewnie luz od samochodow smile2.gif
Torowisko z bardzo krotkich szyn. Glowny swietlik nareszcie betonowany.
Chodnik bardzo waski, szczegolnie bedzie problem na Kosciuszki, bo tam na srodku jeszcze slupy. Tu na zdjeciu tego nie widac, ale sama Kosciuszki bedzie minimalnie (o kilkanascie cm) zwezona. Wiec gdzie to poszerzenie.
Ale najwieksza uwage mam do skrzyzowania Przybylaka z Kosciuszki. Powinny byc osobne pasy do skretu w lewo i w prawo na koncu tej ulicy. Tak skrecajacy w lewo beda blokowali. Na Kosciuszki powinien byc dodatkowy pas dla jadacych od ronda i skrecajacych w Przybylaka, bo beda blokowali jadacych prosto w strone dworca.
Na tylach elewacja zgodna z wizulkami. Na parkingu pojawily sie slupy oswietleniowe.
szer
Nie ma za co smile2.gif. Teraz fotki raczej będą w środy i soboty smile2.gif. Dużo się ostatnio dzieje, a czasu mam więcej.

Za kładkę się wzięli, choć nie wiem co akurat dzisiaj robili na 3maja. Na dniach pewnie zaczną robić więcej. No i jak z ruchem na 3maja to się dowiem w środę. Tory składają, ale jak będą wyglądać po skończeniu to się okaże... Mam nadzieję, że nie usypią kamienieami... Teraz są krzywe, ale pewnie wyrównają. Mają czas.
Kościuszki i Przybylaka... Chodniki bardzo wąskie. Przybylaka wydaje się być poszerzona o pół metra... Jak na drogę, która ma prowadzić na parking to bardzo złe rozwiązania wybrali. Za wąsko i tak tam będzie. Chyba, że planują jakiś dojazd od drugiej strony tj. gdzieś od tyłów huty... Bo tą drogą nie wyobrażam sobie dostaw...
Na 3 Maja robia chyba palowanie.
Tory wyprostuje i ulozy potem podbijarka. Na zdjeciu zalapal sie krakowski tramwaj
Sebastian22
Robi się ruch w Centrum - to widać po pracach. O chodnikach nie wypowiadam się - wszystko powiedzieli już moi przedmówcy. Co do kładki to pewno szykują się pod betonowanie filarów - zapewne z drugiej strony też zaczną. Tory tramwajowe są położone na podkładach ale nie ma jeszcze łączeń i na pewno nie zostały wycentrowane - czas mają do końca lipca o ile wiem (dla obu kierunków+przystanki) więc zdążą. Z samym CH widać postęp głównie od tyłu, z przodu nie wiele sie zmieniło, zaczeli ocieplać kino to i potem elewacja będzie zapewne robiona.
Dobra decyzja Szer że będziesz focił także w środy - teraz zrobi się tam niezły młyn, skończą tory zacznie sie remont nawierzchni + łącznik CH<->Sobieskiego no i jeszcze przejście podziemne. We wrześniu i październiku zostanie im tylko dokończyć park (mała architektura tj. ławki, śmietniki, latarnie) i będzie gotowe.
vacu
Mała uwaga: słabą lub wręcz tragiczną organizację mają firmy robiące torowisko i kładkę. Przejeżdżałem tam wczoraj koło 23 i było tak, że pozostawiono bardzo wąski przejazd lewym pasem a dodatkowo po lewej stronie na jezdni leżały szyny, niezabezpieczone i słabo widoczne, łatwo można się było po ciemku na nie nadziać, co prawda było ograniczenie do 40 ale zabezpieczyć teren powinni lepiej znacznie. Zaraz znów jadę w tamtą stronę to zobaczę jak to w dzień wygląda.
jeski kogos interesuje jak wyglada ukladanie torowiska snf (51).gif http://www.transportszynowy.pl/torytramprzytwierdzanie.php

Mam nadzieje ze na koniec pomaluja te pomazane slupy, ktore wygladaja tragicznie
Sebastian22
CYTAT(:) @ sob, 14 cze 2008 - 15:38) *
jeski kogos interesuje jak wyglada ukladanie torowiska snf (51).gif http://www.transportszynowy.pl/torytramprzytwierdzanie.php

Mam nadzieje ze na koniec pomaluja te pomazane slupy, ktore wygladaja tragicznie

Słupy mają być NOWE...oby były....
Dave
A ja właśnie sądzę i nawet mam taką nadzieję, że tory będą ułożone na betonowych podkładach (to już wiemy i widać) i zasypana ładnie tłuczniem i odgrodzone od siebie ładną barierką. Beton w tym miejscu moim zdaniem nieładnie by wyglądał i nie pasuje, a kostka, jak w Sosnowcu to już w ogóle! Co Wy tak narzekacie i się boicie tych kamieni? Przecież standardowe torowisko po wymianie tak właśnie wygląda, a beton się stosuje tylko na jakichś rozjazdach czy centrach miast, gdzie jest deptak itp. Ggy będzie wysypany nowy tuczeń, nie powinno to zarastać chwastami. Jak nie będzie to zmieszane z ziemią i odchwaszczone, to będą ładne kamienie, podkłady i równe szyny smile2.gif
szer
No to dzisiaj zrywali przystanki (przynajmniej ten w stronę gołonoga, w centrum) ;p. Sprzęt z 3maja przenieśli na teren budowy i tam robili. 3Maja zamknięta i ten teren odgrodzony smile2.gif. Sobieskiego w stronę centrum przejezdna tylko prawym pasem.
Master
ku koncowi zbliza sie to na co czekalismy dluuugie lata, 3 maja odzyje w koncu mysle , ide tam na inspekcje mimo zlamanej reki
szer
Ja jutro z aparatem pójdę na inspekcję wink.gif. Zobaczymy co nowego zrobili, spartolili czy coś innego ;p
szer
Zdjęcia troche kiepskiej jakości, bo mi się jakoś aparat poprzestawiał i nie mógł odpowiedniej jasności złapać :|. No i przy powiększeniu widać ziarnistość...

http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080618
Sebastian22
Postępy jakieś są....teraz to już takie tempo pewno utrzymają do końca.
wojck
Real już zaczął nabór ludzi do pracy:D
Master
czyzby to telebim na pkz na ost zdjeciu ??
szer
Tak. Akurat część zdjęć z telebimem wrzuciłem tam. Dałem też o tym info w temacie o PKZ smile2.gif

Wczoraj tak zapomniałem napisać, ale powoli biorą się za Kościuszki w stronę dworca. Wymienili tam krawężniki, gdzieniegdzie poszerzyli o 5cm, a gdzieniegdzie zwężyli o 5cm.
szer
CYTAT
Rozkopane centrum Dąbrowy Górniczej

Maciej Leśnik, 2008-06-18 19:21:54

Jest źle, bedzie gorzej. Tak najkrócej można scharakteryzować komunikacyjny obraz centrum Dąbrowy Górniczej. Robotnicy rozebrali już część torowiska tramwajowego na jednej z najruchliwszych ulic w mieście, lada moment zabiorą się też za remont nawierzchni. Wszystko po to, by do jesieni zmienić oblicze tej części miasta. Mieszkańcy zaciskają zęby, władze miasta tłumaczą: trzeba przetrzymać.

Centrum Dąbrowy zamieniło się w tor przeszkód. Tor z przeszkodami i wieloma niewiadomymi Mieszkańcy którzy już teraz muszą się borykać z rozkopanymi chodnikami, powinni sie uzbroić w cierpliwość. Wkrótce robotnicy z torowiska zejdą na asfalt.Gruntowny lifting przejdą ulice Kościuszki, Sobieskiego i Przybylaka. Leszek Ligenza: Remont ulic i torowiska związany jest bezpośrednio z planowanym otwarciem w mieście dużego centrum handlowego Pogoria.

Prezydent Dąbrowy Górniczej już teraz chwali się, że za tę przebudowę miasto nie zapłaci ani grosza. Wszystkie koszty przejął na siebie inwestor nowego centrum handlowego.

Zbigniew Podraza: Urzędnikom udało się więc upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Dwie, bo jak mówi Piotr Krawczyk ze Stowarzyszenia Forum dla Zagłębia do tej pory inwestorzy zwykle niechętnie łożyli pieniądze na to co poza murem. A i to co wewnątrz w tym przypadku może się przysłużyć miastu.

Piotr Krawczyk: Nowe centrum handlowe oficjalnie powinno ruszyć z końcem października. To dobra informacja. Ta gorsza, to fakt, że nie ruszy póki nie skończą się remonty.

za TVS
kwintosz
Szkoda tylko że te remonty poza modernizacją torowiska to tak naprawdę nie jest powód do dumy. Co z tego że miasto nie wyda ani złotówki jak może się okazać że za jakiś czas obudzimy się z ręką w nocniku, bo jezdnie będą za wąskie a ruch z 1,5 razy większy niż obecnie.. Były szumne zapowiedzi a skończyło się jak zawsze, po najniższej linii oporu.

Niech jeszcze tylko inwestor ograniczy się do wyczyszczenia przejścia (bo na ekstra modernizacje nie liczę) a kupcy wrócą, to chyba będzie większy PR Podrazy niż Beenhakkera przed ME, że mamy świetnych piłkarzy. Będzie wtedy kabaret.. co za wielka modernizacja centrum nam się trafiła.
Padziu
CYTAT(kwintosz @ czw, 19 cze 2008 - 13:43) *
(...)kupcy wrócą(...)

dziś widziałem idąc przez przejście że jakiś facet rozwalał już jedną z budek i rozmowy sprzedawców w stylu "Budują teraz ten sklep a nam każą się wynosić" nie wiem ile w tym prawdy ale chyba nie wrócą
aero
Z tego co mi wiadomo, to kupcy mają umowy najmu powierzchni tylko do końca czerwca. Po tym czasie handel pod przejściem ma zniknąć.
Maryhna
tak ale równie dobrze mogą dostać nowe umowy , jest 50/50 i okaże się po remoncie
luket
Dzisiaj na dużej części budek był napis "LIKWIDACJA (!) stoiska, wyprzedaż 50%" i tylko na nielicznych "stoisko przeniesione gdzieś tam"... może to znak że już tu nie wrócą...
szer
Wiadomo: dobrze i źle. Dobrze dla nas i zapewne dla wielu innych ludzi, którym te budki przeszkadzają w tym miejscu. To przejście nie jest do handlu! Źle dla sprzedawców. Zarabiali tam i może dzięki temu tylko żyli... Szkoda, że tylko nieliczni się przenoszą, a nie wszyscy. Może powinno być więcej takich małych targów jak na Mydlicach czy Redenie. Nie konicznie muszą się przenosić powiedzmy na główny. A ten za PKZetem to jakaś porażka... W ogóle zawsze tam mało ludzi widzę ;p
Zawsze wszyscy sie wypowiadali i prasa pisala, ze cala przebudowe ukladu komunikacyjnego finansuje Mayland. A ostatnio w artykule ZI bylo info, ze miasto wspolfinansuje. Teraz znowu artykul, w ktorym prezydent mowi, ze miasto nie doklada grosza.

Szykuja sie do zamkniecia polowy ronda. Pewnie beda zamykac 4 razy (kazda polowke po dwa, na osobny tor). Na Kosciuszki od dworca pojawily sie zasloniete znaki z zakazem ruchu na tej czesci ronda i nakazem skretu w prawo. Jesli caly ruch wraz z autobusami bedzie zawracal na skrzyzowaniu z Sienkiewicza to bedzie tam ciekawie.

Poza tym na Pogorii pojawila sie wiecha (na glownym swietliku) celb (14).gif
szer
Argh aż mnie korci by iść ;d. Ale jutro może się wybiorę na takie szybkie foty (telebim i powierzchownie pogoria), a w sobotę przyjże się Pogorii od każdej strony smile2.gif

Też zauważyłem z tym finansowaniem. I powiem tak... cieszy, że wogóle coś się dzieje, ale nie pdooba mi się to, że Mayland ma wszystko finansować.... Naprawde cieszmy się, że się nie rozmyślili...
Jakby mieli mozliwosc to pewnie z czesci by sie rozmyslili. Podpisali z miastem umowe, inaczej nie dostaliby pozwolenia na budowe
Sebastian22
CYTAT(:) @ czw, 19 cze 2008 - 20:08) *
(...)
Poza tym na Pogorii pojawila sie wiecha (na glownym swietliku) celb (14).gif

a co to?
pwn:
pęk kwiatów, traw i zielonych gałęzi zatykany na dachu budującego się domu na znak, że budowa jest na ukończeniu

wiki:
Wiecha - uroczystość zawieszenia wiechy to tradycja budowlana. Zwyczajowo świętowano zakończenie ważnego etapu budowy domu, czyli położenie ostatniego elementu konstrukcji dachu. Na uroczystość wykonawca robót zapraszał wszystkich pracujących przy jego budowie oraz inwestora, czyli osobę, która zleciła jego wybudowanie. Uroczystość rozpoczynało wciągnięcie na dach ostatniej krokwi i jej montaż. Przywilejem zlecającego budowę było przybicie ostatniego gwoździa mocującego tę krokiew. Następnie w najwyższym elemencie więźby mocowano wieniec albo przyozdobione drzewko. Uroczystość była okazją do podziękowania wszystkim uczestnikom przeprowadzonych prac za włożony w nie wysiłek i okazją do wspólnej zabawy. Tradycja nakazywała zebranym liczyć uderzenia młotka przy wbijaniu ostatniego gwoździa (inwestor miał obowiązek poczęstować kierującego pracami tyloma kieliszkami alkoholu, ile razy uderzył młotkiem).

Obecnie, przy realizacji dużych inwestycji, uroczystość jest organizowana po zakończeniu prac związanych z wykonaniem konstrukcji obiektu. Wykonawca robót zaprasza na nią firmy pracujące przy realizacji inwestycji, projektantów, inwestora a także przedstawicieli władz, na których terenie znajduje się budowa. Oprócz podziękowań za dotychczasową pracę, gratulacji dla wykonawcy za terminowe ukończenie tego etapu robót, uroczystość jest okazją do złożenia życzeń: pomyślnego rozwoju firmy (inwestorowi) i rozwoju regionu (władzom). Wiecha jest mocowana najczęściej na najwyższym elemencie budowli a jej wygląd tradycyjnie ma postać wieńca lub drzewka.
Leszek
CYTAT(Sebastian22 @ czw, 19 cze 2008 - 21:05) *
a co to?

Echh, ta dzisiejsza młodzież rolleyes.gif
luket
Na rogu Kościuszki i Przybylaka od strony dworca PKP nowy chodnik z kostki jest już na ukończeniu, i w stronę dworca kończy się "na równo" a dalej sa stre płyty, czyli najprawdopodobniej w dalszym ciągu w stronę dworca będziemy mieli reprezentacyjny dla miasta chodnik z rozsypujących sie płyt...
Poczekajmy, chyba takiego numeru nie zrobia, ze zostawia stare krawezniki i chodniki.
Pewnie dzisiaj i jutro robia torowisko na polowce ronda. Nie wiadomo dlaczego zamkneli juz wczoraj mimo, ze nic nie zrobili. Odsloniecie znakow i przesuniecie barierek, ktore mieliby na trawniku zajeloby kilkanascie minut i mozna bylo zrobic dzisiaj rano przed rozpoczeciem prac.
szer
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080621

W centrum totalna rozpierducha. Część ronda zamknięta, objazd za kładką nad Sobieskiego...
Większość toru jest już przymocowana do podkładów. Wykopali dziure i będą chyba niedługo kładli tor na rondo...
Master
Jesli po otwarciu jedyny wjazd/wyjazd bedzie z Przybylaka , to bedzie to dramat, co z tym domem na rogu ??. Ewidentnie Kosciuszki powina byc robiona 2+2 do dworca, moze to teraz sie wydawac niepotrzebne, ale przy DTS, przebudowie dworca i utworzeniu wokol niego przestrzeni okolodworcowej czyt.parkingi, autobusy oraz dodatkowo nowa trasa na Pogorie 4 i Zielona, jest to konieczne !!!

lepiej zrobic to teraz niz za 2-3 lata robic od nowa
vacu
CYTAT(szer @ sob, 21 cze 2008 - 11:58) *
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080621

W centrum totalna rozpierducha. Część ronda zamknięta, objazd za kładką nad Sobieskiego...
Większość toru jest już przymocowana do podkładów. Wykopali dziure i będą chyba niedługo kładli tor na rondo...

Tak patrzę na te fotki, obserwuję też postępy "na żywo" i mocno się zastanawiam czemu właściwie miasto się chwali, że nic do tej "przebudowy układu komunikacyjnego" nie dołożyło? Przecież jak na moje oko wygląda na to, że Mayland nie zrobi ani o cm więcej, niż jest mu to niezbędnie potrzebne aby był jako taki dojazd+dojście do marketu. Może torowisko ale ktoś pisał, że było to niezbędne przy budowie kładki a więc to także nic ponad normę... Jak na razie ani jednej drogi nie poszerzyli, z wstępnie ułożonych krawężników na rondzie od strony dworca wynika, że rondo też będzie wyglądało jak wcześniej, a że wyłożyli kostką chodniki w "małpim gaju", wyasfaltują drogę dojazdową na parking i wymyją przejście podziemne to już był ich, że tak powiem, "psi obowiązek"...

sad.gif sad.gif

pees: @szer zdaje się, że jeszcze tego nie pisałem a więc wielkie THX za fotoreportaże thumbup1.gif
Sebastian22
No widać że w centrum zaczyna się robić ostro...ale najwyższy czas żeby wreszcie wzieli sie za układ dróg, choć ci co oczekiwali wielkich zmian mogą czuć się zawiedzeni to centrum i tak sporo zyska po takim liftingu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.