Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
Sebastian22
CYTAT(marcin.p @ czw, 28 sie 2008 - 16:07) *
Wie ktoś może gdzie składać dokumenty do pracy w "Pogorii"?

Pewno w Realu na Katowickiej....
marcin.p
Do reala to wiem... Ale chodzi o reszte, nie o real. Moja znajoma chce pracowac w pogorii ale nie w realu (już pracuje w realu). Wszystkie centra handlowe miały punkty rekrutacyjne, z których potem korzystali właściciele butików i sklepów, a w C.H.Pogoria co? Do każdego butiku z osobna ma CV wysyłać? I trafi np. do katowic, czy m1 czeladź. A ona chce tu!
szer
Chyba trzeba osobno... Widziałem do Empika oferty gdzieś na necie...

A nasza Pogoria będzie miała stronę internetową. Sprawdziłem wszystko i adres będzie www.ch-pogoria.pl
Zarejestrował Mayland RE smile2.gif. Aktualnie nic tam nie ma i adres prowadzi do hostingodawcy. Ale można pilnować adresu smile2.gif
syzio
W WHOIS:
CYTAT
DOMENA: ch-pogoria.pl

id abonenta:
agna0018555799 (FIRMOWA)

serwery nazw:
ns1.agnat.pl. [193.239.44.33]
ns2.agnat.pl. [87.204.99.130]

utworzona:
2006.10.11 13:30:09

ostatnia modyfikacja:
2007.10.05 13:39:41

opcja:
brak

ABONENT:

firma:
Mayland Real Estate Sp. z o.o.
ul. Puławska 427
02-801 WARSZAWA

telefon:
+48.225469817

fax:
+48.225469898

ostatnia modyfikacja:
2008.08.21

KONTAKT TECHNICZNY:

firma:
Mayland Real Estate Sp. z o.o.
ul. Puławska 427
02-801 WARSZAWA

telefon:
+48.225469817

fax:
+48.225469898

ostatnia modyfikacja:
2008.08.21

REJESTRATOR:
Agnat Sp. z o.o.
ul.Gdańska 107
85-022 Bydgoszcz
Polska/Poland
+48.52 3667788
+48.52 3667777
info@agnat.pl
bok@agnat.pl
Dave
No i nowych wiat tramwajowych chociaż w centrum nie będzie sad.gif Odmalowani na czerwono nie dawno te stare przy hucie i w centrum. Ale powiedzcie mi - po co w tej wiacie w centrum w stronę Bądzinia wymienili stare, ale dobre szyby na nowe? I tylko w tej, bo w drugą stronę są stare szyby i brak jednej. angry.gif Te stare był nawet lepsze bo miały takie zółte paski poprzeczne i było widać tam, że jest szyba, a te wprawiane są całe czyste i tak jakby ich nie było tongue.gif

Kiła - mogiła z tą "przebudową"! :/
luket
Tak samo wygląda przebudowa przejścia smile2.gif Czy wyjścia do przystanków tramwajowych są już "odnowione"? Bo jeśli tak, to te 'marmury' po czyszczeniu wyglądają paskudnie, do tego odmalowano blachy na suficie i zostawiono te same lampy... zauważyłem ubytek  kilku płytek , ale nie wygląda to na wymianę, bo w innym miejscu pęknięte sa zostawione...
marcin.p
Czyżby kolejna porażka obecnej władzy?
szer
Artykuł o otwarciu Karolinki w Opolu: snf (51).gif

Jeżeli u nas będzie równie duże zainteresowanie otwarciem i patrząc na nasz układ komunikacyjny to nie wróżę miłego dnia kierowcom podczas otwarcia Pogorii
michal_dg
hehehe dobre dobre wink.gif Watpie zeby u nas tak wygladalo otwarcie laugh.gif
Pantas
Nie wiecie gdzie się można zgłosić do rozkładania towaru?
aero
U nas też będzie bardzo ciężko. Za przykład niech będzie otwarcie nowego pasaża w M1 - masa ludzi.
szer
Nowe fotosy: snf (51).gif

To co zobaczyłem w parku troche mnie wpieniło. Wcześniej na fotach było widać przygotowane słupy pod lampy w parku. Dziś zauważyłem 2 zniszczone i jedną trochę skrzywioną. Nie wiem czy to taki shit, że mocniej dmuchni i się łamie, czy poprostu jacyś napakowani idioci, których nikt nie kocha to rozwalili :|...
michal_dg
Kolego tutaj masz -> http://real.pl/oferty_pracy.php?oferta=857 <- :DJa już przyjety jestem laugh.gif laugh.gifi przyjec moze juz nie byc , ale nie wiem proboj moze sie uda :]
Sebastian22
Widać postępy na budowie, wzieli się tez wreszcie za komisariat, choć rusztowanie raz juz bylo stawiane ale z drugiej strony i potem zniknęło. Co do słupów faktycznie chyba ktoś je powykrecal, nie mniej nie moga to byc slupy od latanii, takie chude to i ja powyginałbym, a wcale nie pakuje laugh.gif
vacu
CYTAT(szer @ sob, 30 sie 2008 - 12:02) *
Nowe fotosy: snf (51).gif

Ta fotka najlepsza wink.gif. Wyglada tutaj Pogoria jak jakiś stary opuszczony zakład a nie super-hiper-mega-galeria mająca ogrzewać DG swoim blaskiem wink.gif laugh.gif

PS Dodam, że genialnie oddaje ona jakość robót "okołomarketowych"...
Sebastian22
CYTAT(vacu @ sob, 30 sie 2008 - 14:54) *
Ta fotka najlepsza wink.gif. Wyglada tutaj Pogoria jak jakiś stary opuszczony zakład a nie super-hiper-mega-galeria mająca ogrzewać DG swoim blaskiem wink.gif laugh.gif

PS Dodam, że genialnie oddaje ona jakość robót "okołomarketowych"...

Fakt fotka niezła jednak ja wybrałem "odpoczywające słupy" za nr. 1 laugh.gif
vacu
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 30 sie 2008 - 12:58) *
Fakt fotka niezła jednak ja wybrałem "odpoczywające słupy" za nr. 1 laugh.gif

No też dobra i dodam, że niestety właściwie na każdej fotce ukazującej jakikolwiek szczegół można znaleźć masę bubli - weźmy na przykład i - dlaczego każdy słup jest inaczej ustawiony inaczej względem alejki? I to co jeden to gorzej (vide ten po lewej na 1-wszej fotce - ledwo co wystaje na alejkę, następny jest już cały w jej granicach). A pomysłów jest masa - przesunąć słupy, zrobić te parę cm węższą alejkę itd. Ech...
luket
Dzisiaj o 14.30 przywieziono konstrukcję schodów do kładki, co spowodowało niemały korek samochodów na Sobieskiego. Konstrukcja spoczęła na nowo ułożonej kostce. W przejściu podziemnym również praca 'wre' na całego - jeden robotnik maluje blachy na suficie, a drugi czyści wodą pod ciśnieniem ściany..
szer
Co do robotników w przejściu.... Jeden malował sufit, a drugi kolega-robotnik trząsł mu drabiną czy czymś tam i se jaja robili ;p. Marmury myte i co powiem... Kurde jak były brudne wyglądały lepiej...

O schodach nie wiedziałem, w centrum byłem wcześniej. Fotosy zrobię w środę
luket
Ja mam kilka zdjęć z komórki z akcji wyładunku schodów, ale chwilowo mam problem ze zgraniem ich z telefonu. A przejście podziemne to jak na razie totalna porażka...
Sebastian22
CYTAT(luket @ pon, 01 wrz 2008 - 21:17) *
Ja mam kilka zdjęć z komórki z akcji wyładunku schodów, ale chwilowo mam problem ze zgraniem ich z telefonu. A przejście podziemne to jak na razie totalna porażka...

Ladne chociaz te schody? Jestem ciekaw....co do przejscia to ja woogle sie nie podniecam - byl syf to i bedzie...
zizi
Do tego w przejściu podziemnym ciągle czuć opary farb. Wątpię,aby coś zrobili dobrego z nim.

Schody widziałam jak dźwig trzymał. Zamkneli na jakiś czas przejście na Sobieskiego i trzeba było wracać inną droga :]

---

Dużo ludzi poszło do pracy w realu?
luket
Tzn. na razie to jest tylko konstrukcja - sam metal bez barierek w kolorze takim samym jak reszta konstrukcji.. Udało mi się wydobyc jedno zdjęcie rolleyes.gif  foto
Arbas
Jak narazie konstrukcja kładki wygląda koszmarnie ciężko. Kojarzy się ze starym elementem zdemontowanym np. z Huty Bankowej. Już teraz świetnie szpeci budynek CH POGORIA,
skutecznie przesłaniając go od ul. 3 Maja.
A mogło być estetycznie...
lynch
Jeśli chodzi o przepudowę "Centrum" (rondo, przystanki, przejście), to niestety jak narazie nie widzę wielkich zmian, ale z oceną poczekam do końca remontu.

Rano ok. 05:20 gasną latarnie i świeci tylko telebim na PKZecie, a szarówka jest jeszcze całkiem niezła. Wygląda to przygnębiająco... Prawie jak Centrum.
olo
A mnie się kładka podoba. Wróciłbym jeszcze do starego neonu, który stał na dachu hali obok "CHWAŁA HUTNIKOM", i niech co roku, jak dawniej, gaśnie litera "C". Wracając do Pogorii to w dalszym ciągu mnie przeraża układ komunikacyjny. Nie wiem, czy chodnik koło tej narożnej chałupki rozwalili bo będzie nowy czy zrobią prawoskręt w Przybylaka i chałupkę rozwalą, jak obiecywali.
luket
CYTAT(olo @ śro, 03 wrz 2008 - 10:22) *
Nie wiem, czy chodnik koło tej narożnej chałupki rozwalili bo będzie nowy czy zrobią prawoskręt w Przybylaka i chałupkę rozwalą, jak obiecywali.

A ja się obawiam, że ten chodnik tam dłuższy czas zostanie rozwalony (jest rozwalony od momentu prac w jezdni w czerwcu/lipcu), na razie wygląda to tak, jakby Mayland nie poczuwał się do kontynuowania remontu ulicy w strone dworca, a miasto... hmmm.. pewnie nic o tym nie wie i nic nie ma w planach wink.gif
Leszek
CYTAT(olo @ śro, 03 wrz 2008 - 10:22) *
A mnie się kładka podoba.

W takim razie nie jestem sam smile2.gif
Prawie dwa miesiące temu to pisałem.
luket
A propos kładki, to schody już są umocowane, i co ciekawe - zajmują około 3/4 szerokości kładki. Czyżby pozostałe miejsce było przygotowane pod windę?
michal_dg
CYTAT(luket @ śro, 03 wrz 2008 - 13:55) *
A propos kładki, to schody już są umocowane, i co ciekawe - zajmują około 3/4 szerokości kładki. Czyżby pozostałe miejsce było przygotowane pod windę?

No widziałem rowniez dzis te schodzy smile2.gif Mozliwe ze winda bedzie , kto wie biggrin.gif
mydliczek
Hmm a właśnie dzisiaj robili chodnik (od strony Defum) od narożnej apteki do przejścia przy dworcu. Trzeba było iść ulicą bądź równie ładnym chodnikiem po drugiej stronie. Zerwali wszystkie stare "płytki". A przy bramie i tych torach do zakładu postawiono budy/garaże dla pracowników.
szer
5 fotek od przodu snf (51).gif
Kamil_
Kurcze marmur w przejściu się domył, ale ten beton w miejscach gdzie nie było marmuru ani trochę. No chyba, że tego jeszcze nie ruszali...
szer
Pewnie narazie tylko wodą czyścili, a potem piaskowanie czy coś... Chyba, że pomalują betonik... Ja się staram przejście omijać... Śmierdzi farbą tak, że łeb może rozboleć :|. Jak się uspokoi to będę korzystał.
Qni
Wlasnie zobaczylem fotki nowych schodow do kladki na ul. 3 Maja. blink.gif
Cala koncepcja wydawala mi sie marna, ale jak to zobaczylem zmontowane, to dostalem jednoczesnego wylewu i wlewu do mozgu. Jak ktos mogl zatwierdzic takie cos? Chyba ta sama osoba ktora wybierala kolory budynkow przy ul. Sobieskiego.
Schody mozna bylo rozwiazac na wiele sposobow nie wjezdzac z nimi na 30 metrow w glowny deptak Dabrowy, jeszcze zeby te schody byly jakas awangarda architektoniczna, jakims cackiem, a tu mamy wiadukt kolejowy, a zamiast szyn mamy schody i kladke.

Odwiedzajac moje miasto i obserwujac "zmiany na lepsze" to ciesze sie, ze juz tu nie mieszkam na stale. Myslalem, ze z tego dabrowskiego bezguscia mozna cos zrobic, ale jak kretyni i indolenci decyduja o estetyce miasta to moze byc juz tylko gorzej. Rece opadaja.
Mick
CYTAT(Qni @ czw, 04 wrz 2008 - 21:46) *
Schody mozna bylo rozwiazac na wiele sposobow nie wjezdzac z nimi na 30 metrow w glowny deptak Dabrowy, jeszcze zeby te schody byly jakas awangarda architektoniczna, jakims cackiem, a tu mamy wiadukt kolejowy, a zamiast szyn mamy schody i kladke.

No to prawda, jest to trochę kontrowersyjne. Mnie też tak na pierwszy strzał to nieco razi.
Ale z drugiej strony może niesłusznie.

Renesansowym miastem to DG już raczej nie będzie. Lokalny styl to (pomijając brud, chaos, blokowiska) takie surowe domy z cegieł, bruk, stal. Pełny industrial. Dlatego wg. mnie ten wiadukt kolejowy lepiej pasuje do tego miasta niż jakieś wymyślne cudo z kolorowymi neonami.
Chociaż wcześniej, jak go pierwszy raz zobaczyłem to myślałem inaczej.

W ogóle styl architektoniczny tego miasta to chyba właśnie taka prostota i funkcjonalność polegająca na oszczędności kasy. Max funkcjonalności przy min. kasy i czasu. Maksymalizacja efektu przy minimalnych nakładach. Tak to chyba wyglądało w I połowie XX wieku. Górnicy nie potrzebowali pałacyków tylko zwyczajnych domów. Biednie było i to widać. Ten wiadukt do tego idealnie pasuje. Jest kwintesencją architektury DG.

No i rację ma chyba Leszek, jak pisał, że za 20 lat kładka będzie ok. w przeciwieństwie do innych pomysłów. Np. Rondo Sztuki jest cały czas brudne, bo mają w budżecie pieniędzy tylko na 2 mycia w roku.
Mungojerrie
O jasny gwint... ładnie to nie wygląda w żadnym razie. Nie widziałam jeszcze na żywo, bo jestem od kilku dni zabunkrowana w domu, ale po tym, co zobaczyłam na fotkach odechciało mi się korzystać z owego architektonicznego cudu. Fakt, szklane cacko pasowałoby w DG jak pięść do nosa, ale to nawet nie jest ładne, a szkoda.
Arbas
Zawsze wydawało mi się, że każdy architekt musi mieć przede wszystkim wyobraźnię,
a ARCHITEKT NACZELNY MIASTA wyobraźnię do kwadratu.
Niestety, zmieniam zdanie pod wpływem tego "cudu techniki" (czyt. kładki),
którym oszpecono nasze i tak mało estetyczne miasto.

Nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia: - A nie mówiłem!

Co na to wszystko Pan Naczelny Architekt Sobczyk?
Może istnieje wytłumaczenie decyzji postawienia tego molocha w samym centrum ciasnego miasta?
Może kasy brakło i wykorzystano coś z demontażu?
A może kładka przeznaczona będzie nie tylko dla pieszych, ale i dla ciężkiego transportu (np.czołgi)
i stąd jej "solidna" konstrukcja?

michal_dg
CYTAT(Arbas @ pią, 05 wrz 2008 - 11:30) *
Zawsze wydawało mi się, że każdy architekt musi mieć przede wszystkim wyobraźnię,
a ARCHITEKT NACZELNY MIASTA wyobraźnię do kwadratu.
Niestety, zmieniam zdanie pod wpływem tego "cudu techniki" (czyt. kładki),
którym oszpecono nasze i tak mało estetyczne miasto.

Nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia: - A nie mówiłem!

Co na to wszystko Pan Naczelny Architekt Sobczyk?
Może istnieje wytłumaczenie decyzji postawienia tego molocha w samym centrum ciasnego miasta?
Może kasy brakło i wykorzystano coś z demontażu?
A może kładka przeznaczona będzie nie tylko dla pieszych, ale i dla ciężkiego transportu (np.czołgi)
i stąd jej "solidna" konstrukcja?

Czego sie człowieku czepiasz? Nie robili by nic było by źle , robią tez jest źle. To moze kolego sam pojdziesz na ARCHITEKTA i pokazesz na co cie stac?
Bartek
CYTAT(michal_dg @ pią, 05 wrz 2008 - 12:01) *
Czego sie człowieku czepiasz? Nie robili by nic było by źle , robią tez jest źle. To moze kolego sam pojdziesz na ARCHITEKTA i pokazesz na co cie stac?

Nie obraź się, ale piszesz jak typowy mieszkaniec tego regionu. Taki typowy mieszkaniec ma w 4 literach estetykę miasta, jak staranność ułożenia i jakoś chodników, wygląd małej architektury czy też właśnie takiego olbrzyma jakim jest kładka. Zamiast wydawać kasę na kładkę mogli wydać na porządny remont przejścia podziemnego! A tak niestety w centrum sama prowizorka panuje i pewnie długo się to nie zmieni.
michal_dg
no i tymbardziej ty tego nie zmienisz, wiec jak ja mialbym sie przejmowac tym i tamtym to bymi wszystkie wlosy z glowy wylecialy. Jest jak jest nic nie zmienimy
Arbas
Michał-DG!
Ja się nie czepiam! Ja rozpaczam i włosy wyrywam!
Tyle kasy na takie paskudztwo, a przecież mogło być taniej i estetycznie.
Wykonawca i projektant zainkasowali od tonażu i zadowoloni,
a my na to będziemy patrzeć do śmierci.

Niedawno rozstawiono na ulicach przenośne drzewa w cembrowinach (2000 zł/sz),
teraz ta nieszczęsna kładka...

ARCHITEKCI MIEJSCY! OBUDŹCIE SIĘ!
Qni
Juz nawet ta industrialna konstrukcje moglbym przebolec, ale tego kilkunastometrowego wjazdu schodow w ul. 3 Maja, to juz nie mozna zdzierzyc.
Jest to czysciutka forma myslenia z PRL brzydko, tanio (chyba) i bez wysilku myslowego.
Mozna to bylo zrobic na kilkanascie innych sposobow, bez zatykania najbardziej prestizowej (hehe) ulicy miasta monstrualnymi schodami.

PS
Moze jak bedziemy narzekac, to przywiaza drzewa w doniczkach i zamaskuja te schodziska.
Kamil_
CYTAT(Qni @ sob, 06 wrz 2008 - 01:55) *
Mozna to bylo zrobic na kilkanascie innych sposobow,

Wymień chociaż 2...
szer
"bez zatykania najbardziej prestizowej (hehe) ulicy miasta"

Tutaj się nie zgodzę! Z tego powodu cieszę się, że schody są jakie są, bo na 3 Maja ruchu samochodowego nie powinno być...

Wczorajsze dwie snf (51).gif

Widać na nich, że od przoddu cały płot zamioenieli na siatkę. Znacznie więcej teraz widać co się tam dzieje. No i jak dla mnie bardzo dobrze smile2.gif. Dzisiaj spróbuję zrobić więcej fotek i z różnych miejsc.
szer
Nowe fotki snf (51).gif

Przy torach robotnicy pracują, albo tylko udawali ;p. Część odpoczywała też w cieniu. Nie dziwię się...w taki upał mnie by się nie chciało robić...

Komisariat jakiś taki jaśniejszy się zrobił ;p. No ale więcej na fotkach
Qni
CYTAT(Kamil_ @ sob, 06 wrz 2008 - 07:20) *
Wymień chociaż 2...

Nie bede bawil sie w rysowanie, ale mozna bylo ustwaic schody wzdluz ulicy Sobieskiego jakies 10-15 metrow w strone ronda, przy tym budynku gdzie byl kiedys kantor. Moze przez to trzeba by bylo przesunac troche droge w strone CH Pogoria, ale efekt bylby duzo lepszy (nie tanszy).

CYTAT
Tutaj się nie zgodzę! Z tego powodu cieszę się, że schody są jakie są, bo na 3 Maja ruchu samochodowego nie powinno być...

Szer od tego czy samochody maja wjezdzac na jakas ulice czy nie to sa znaki, kamery, slupki, donice z kwiatami itp. a nie schody. laugh.gif
szer
Tylko, że gdyby nie ta kładka i te schody to by nie zamknęli wjazdu na 3 Maja od strony Sobieskiego...
Arbas
Ratując estetykę miasta należałoby zdemontować cieżki wiadukt, bo przecież to nie kładka!
Kosztami obciążyłbym solidarnie pomysłodawców, projektantów, inwestorów, wszelkich zatwierdzaczy
i wszystkich innych, którzy się do tego koszmaru przyczynili.

Fundusze można skierować na prawdziwy remont przejścia podziemnego, z wykonaniem - nawet częściowo na koszt miasta - godziwych stanowisk dla handlujacych tam dotychczas osób,
umozliwiając w ten sposób kilkudziesięciu kupcom utrzymanie swoich rodzin.
Zatrudnić jedną osobę odpowiedzialną za porządek. Zakupić wiadro, szczotę i mydło.
Zobowiazać straż miejską do patroli. Zamontować monitoring.
Przestać wreszcie, grajac na czasdyskutowac o celowości handlu w przejściu podziemnym.

Mój pierwszy akapit to oczywiście wymysł z tych niemożliwych do zrealizowania.

Chcę dodać jako przeciwnik kładek wszelakich, że
Stara kładka to piekność dnia w porównaniu z nową.
szer
Bym zapomniał. Koło 20.20 już podłączali tor na wysokości PKZ... Zajęty jeden pas w kierunku Gołonoga... Nie wiem jak przy hucie, bo tam nie byłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.