Sebastian22
Thu, 28 Aug 2008 - 17:09
CYTAT(marcin.p @ czw, 28 sie 2008 - 16:07)

Wie ktoś może gdzie składać dokumenty do pracy w "Pogorii"?
Pewno w Realu na Katowickiej....
marcin.p
Thu, 28 Aug 2008 - 18:03
Do reala to wiem... Ale chodzi o reszte, nie o real. Moja znajoma chce pracowac w pogorii ale nie w realu (już pracuje w realu). Wszystkie centra handlowe miały punkty rekrutacyjne, z których potem korzystali właściciele butików i sklepów, a w C.H.Pogoria co? Do każdego butiku z osobna ma CV wysyłać? I trafi np. do katowic, czy m1 czeladź. A ona chce tu!
szer
Thu, 28 Aug 2008 - 18:25
Chyba trzeba osobno... Widziałem do Empika oferty gdzieś na necie...
A nasza Pogoria będzie miała stronę internetową. Sprawdziłem wszystko i adres będzie
www.ch-pogoria.plZarejestrował Mayland RE

. Aktualnie nic tam nie ma i adres prowadzi do hostingodawcy. Ale można pilnować adresu
syzio
Thu, 28 Aug 2008 - 18:35
W WHOIS:
CYTAT
DOMENA: ch-pogoria.pl
id abonenta:
agna0018555799 (FIRMOWA)
serwery nazw:
ns1.agnat.pl. [193.239.44.33]
ns2.agnat.pl. [87.204.99.130]
utworzona:
2006.10.11 13:30:09
ostatnia modyfikacja:
2007.10.05 13:39:41
opcja:
brak
ABONENT:
firma:
Mayland Real Estate Sp. z o.o.
ul. Puławska 427
02-801 WARSZAWA
telefon:
+48.225469817
fax:
+48.225469898
ostatnia modyfikacja:
2008.08.21
KONTAKT TECHNICZNY:
firma:
Mayland Real Estate Sp. z o.o.
ul. Puławska 427
02-801 WARSZAWA
telefon:
+48.225469817
fax:
+48.225469898
ostatnia modyfikacja:
2008.08.21
REJESTRATOR:
Agnat Sp. z o.o.
ul.Gdańska 107
85-022 Bydgoszcz
Polska/Poland
+48.52 3667788
+48.52 3667777
info@agnat.pl
bok@agnat.pl
Dave
Fri, 29 Aug 2008 - 19:22
No i nowych wiat tramwajowych chociaż w centrum nie będzie

Odmalowani na czerwono nie dawno te stare przy hucie i w centrum. Ale powiedzcie mi - po co w tej wiacie w centrum w stronę Bądzinia wymienili stare, ale dobre szyby na nowe? I tylko w tej, bo w drugą stronę są stare szyby i brak jednej.

Te stare był nawet lepsze bo miały takie zółte paski poprzeczne i było widać tam, że jest szyba, a te wprawiane są całe czyste i tak jakby ich nie było

Kiła - mogiła z tą "przebudową"! :/
luket
Fri, 29 Aug 2008 - 21:39
Tak samo wygląda przebudowa przejścia

Czy wyjścia do przystanków tramwajowych są już "odnowione"? Bo jeśli tak, to te 'marmury' po czyszczeniu wyglądają paskudnie, do tego odmalowano blachy na suficie i zostawiono te same lampy... zauważyłem ubytek kilku płytek , ale nie wygląda to na wymianę, bo w innym miejscu pęknięte sa zostawione...
marcin.p
Fri, 29 Aug 2008 - 22:05
Czyżby kolejna porażka obecnej władzy?
szer
Sat, 30 Aug 2008 - 00:12
Artykuł o otwarciu Karolinki w Opolu:
.gif)
Jeżeli u nas będzie równie duże zainteresowanie otwarciem i patrząc na nasz układ komunikacyjny to nie wróżę miłego dnia kierowcom podczas otwarcia Pogorii
michal_dg
Sat, 30 Aug 2008 - 08:06
hehehe dobre dobre

Watpie zeby u nas tak wygladalo otwarcie
Pantas
Sat, 30 Aug 2008 - 09:16
Nie wiecie gdzie się można zgłosić do rozkładania towaru?
aero
Sat, 30 Aug 2008 - 10:28
U nas też będzie bardzo ciężko. Za przykład niech będzie otwarcie nowego pasaża w M1 - masa ludzi.
szer
Sat, 30 Aug 2008 - 14:02
Nowe fotosy:
.gif)
To co zobaczyłem w parku troche mnie wpieniło. Wcześniej na fotach było widać przygotowane słupy pod lampy w parku. Dziś zauważyłem 2 zniszczone i jedną trochę skrzywioną. Nie wiem czy to taki shit, że mocniej dmuchni i się łamie, czy poprostu jacyś napakowani idioci, których nikt nie kocha to rozwalili :|...
michal_dg
Sat, 30 Aug 2008 - 14:13
Kolego tutaj masz ->
http://real.pl/oferty_pracy.php?oferta=857 <- :DJa już przyjety jestem

i przyjec moze juz nie byc , ale nie wiem proboj moze sie uda :]
Sebastian22
Sat, 30 Aug 2008 - 14:44
Widać postępy na budowie, wzieli się tez wreszcie za komisariat, choć rusztowanie raz juz bylo stawiane ale z drugiej strony i potem zniknęło. Co do słupów faktycznie chyba ktoś je powykrecal, nie mniej nie moga to byc slupy od latanii, takie chude to i ja powyginałbym, a wcale nie pakuje
vacu
Sat, 30 Aug 2008 - 14:54
CYTAT(szer @ sob, 30 sie 2008 - 12:02)

Nowe fotosy:
.gif)
Ta fotka najlepsza
. Wyglada tutaj Pogoria jak jakiś stary opuszczony zakład a nie super-hiper-mega-galeria mająca ogrzewać DG swoim blaskiem

PS Dodam, że genialnie oddaje ona jakość robót "okołomarketowych"...
Sebastian22
Sat, 30 Aug 2008 - 14:58
CYTAT(vacu @ sob, 30 sie 2008 - 14:54)

Ta fotka najlepsza
. Wyglada tutaj Pogoria jak jakiś stary opuszczony zakład a nie super-hiper-mega-galeria mająca ogrzewać DG swoim blaskiem

PS Dodam, że genialnie oddaje ona jakość robót "okołomarketowych"...
Fakt fotka niezła jednak ja wybrałem "odpoczywające słupy" za nr. 1
vacu
Sat, 30 Aug 2008 - 15:23
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 30 sie 2008 - 12:58)

Fakt fotka niezła jednak ja wybrałem "odpoczywające słupy" za nr. 1

No też dobra i dodam, że niestety właściwie na każdej fotce ukazującej jakikolwiek szczegół można znaleźć masę bubli - weźmy na przykład
tę i
tę - dlaczego każdy słup jest inaczej ustawiony inaczej względem alejki? I to co jeden to gorzej (vide ten po lewej na 1-wszej fotce - ledwo co wystaje na alejkę, następny jest już cały w jej granicach). A pomysłów jest masa - przesunąć słupy, zrobić te parę cm węższą alejkę itd. Ech...
luket
Mon, 01 Sep 2008 - 20:53
Dzisiaj o 14.30 przywieziono konstrukcję schodów do kładki, co spowodowało niemały korek samochodów na Sobieskiego. Konstrukcja spoczęła na nowo ułożonej kostce. W przejściu podziemnym również praca 'wre' na całego - jeden robotnik maluje blachy na suficie, a drugi czyści wodą pod ciśnieniem ściany..
szer
Mon, 01 Sep 2008 - 21:07
Co do robotników w przejściu.... Jeden malował sufit, a drugi kolega-robotnik trząsł mu drabiną czy czymś tam i se jaja robili ;p. Marmury myte i co powiem... Kurde jak były brudne wyglądały lepiej...
O schodach nie wiedziałem, w centrum byłem wcześniej. Fotosy zrobię w środę
luket
Mon, 01 Sep 2008 - 21:17
Ja mam kilka zdjęć z komórki z akcji wyładunku schodów, ale chwilowo mam problem ze zgraniem ich z telefonu. A przejście podziemne to jak na razie totalna porażka...
Sebastian22
Mon, 01 Sep 2008 - 21:29
CYTAT(luket @ pon, 01 wrz 2008 - 21:17)

Ja mam kilka zdjęć z komórki z akcji wyładunku schodów, ale chwilowo mam problem ze zgraniem ich z telefonu. A przejście podziemne to jak na razie totalna porażka...
Ladne chociaz te schody? Jestem ciekaw....co do przejscia to ja woogle sie nie podniecam - byl syf to i bedzie...
zizi
Mon, 01 Sep 2008 - 22:33
Do tego w przejściu podziemnym ciągle czuć opary farb. Wątpię,aby coś zrobili dobrego z nim.
Schody widziałam jak dźwig trzymał. Zamkneli na jakiś czas przejście na Sobieskiego i trzeba było wracać inną droga :]
---
Dużo ludzi poszło do pracy w realu?
luket
Mon, 01 Sep 2008 - 22:48
Tzn. na razie to jest tylko konstrukcja - sam metal bez barierek w kolorze takim samym jak reszta konstrukcji.. Udało mi się wydobyc jedno zdjęcie
foto
Arbas
Tue, 02 Sep 2008 - 09:46
Jak narazie konstrukcja kładki wygląda koszmarnie ciężko. Kojarzy się ze starym elementem zdemontowanym np. z Huty Bankowej. Już teraz świetnie szpeci budynek CH POGORIA,
skutecznie przesłaniając go od ul. 3 Maja.
A mogło być estetycznie...
lynch
Wed, 03 Sep 2008 - 10:00
Jeśli chodzi o przepudowę "Centrum" (rondo, przystanki, przejście), to niestety jak narazie nie widzę wielkich zmian, ale z oceną poczekam do końca remontu.
Rano ok. 05:20 gasną latarnie i świeci tylko telebim na PKZecie, a szarówka jest jeszcze całkiem niezła. Wygląda to przygnębiająco... Prawie jak Centrum.
olo
Wed, 03 Sep 2008 - 10:22
A mnie się kładka podoba. Wróciłbym jeszcze do starego neonu, który stał na dachu hali obok "CHWAŁA HUTNIKOM", i niech co roku, jak dawniej, gaśnie litera "C". Wracając do Pogorii to w dalszym ciągu mnie przeraża układ komunikacyjny. Nie wiem, czy chodnik koło tej narożnej chałupki rozwalili bo będzie nowy czy zrobią prawoskręt w Przybylaka i chałupkę rozwalą, jak obiecywali.
luket
Wed, 03 Sep 2008 - 12:05
CYTAT(olo @ śro, 03 wrz 2008 - 10:22)

Nie wiem, czy chodnik koło tej narożnej chałupki rozwalili bo będzie nowy czy zrobią prawoskręt w Przybylaka i chałupkę rozwalą, jak obiecywali.
A ja się obawiam, że ten chodnik tam dłuższy czas zostanie rozwalony (jest rozwalony od momentu prac w jezdni w czerwcu/lipcu), na razie wygląda to tak, jakby Mayland nie poczuwał się do kontynuowania remontu ulicy w strone dworca, a miasto... hmmm.. pewnie nic o tym nie wie i nic nie ma w planach
Leszek
Wed, 03 Sep 2008 - 13:43
CYTAT(olo @ śro, 03 wrz 2008 - 10:22)

A mnie się kładka podoba.
W takim razie nie jestem sam

Prawie dwa miesiące temu to pisałem.
luket
Wed, 03 Sep 2008 - 13:55
A propos kładki, to schody już są umocowane, i co ciekawe - zajmują około 3/4 szerokości kładki. Czyżby pozostałe miejsce było przygotowane pod windę?
michal_dg
Wed, 03 Sep 2008 - 17:22
CYTAT(luket @ śro, 03 wrz 2008 - 13:55)

A propos kładki, to schody już są umocowane, i co ciekawe - zajmują około 3/4 szerokości kładki. Czyżby pozostałe miejsce było przygotowane pod windę?
No widziałem rowniez dzis te schodzy

Mozliwe ze winda bedzie , kto wie
mydliczek
Wed, 03 Sep 2008 - 23:54
Hmm a właśnie dzisiaj robili chodnik (od strony Defum) od narożnej apteki do przejścia przy dworcu. Trzeba było iść ulicą bądź równie ładnym chodnikiem po drugiej stronie. Zerwali wszystkie stare "płytki". A przy bramie i tych torach do zakładu postawiono budy/garaże dla pracowników.
szer
Thu, 04 Sep 2008 - 21:14
5 fotek od przodu
Kamil_
Thu, 04 Sep 2008 - 21:20
Kurcze marmur w przejściu się domył, ale ten beton w miejscach gdzie nie było marmuru ani trochę. No chyba, że tego jeszcze nie ruszali...
szer
Thu, 04 Sep 2008 - 21:25
Pewnie narazie tylko wodą czyścili, a potem piaskowanie czy coś... Chyba, że pomalują betonik... Ja się staram przejście omijać... Śmierdzi farbą tak, że łeb może rozboleć :|. Jak się uspokoi to będę korzystał.
Qni
Thu, 04 Sep 2008 - 21:46
Wlasnie zobaczylem fotki nowych schodow do kladki na ul. 3 Maja.
Cala koncepcja wydawala mi sie marna, ale jak to zobaczylem zmontowane, to dostalem jednoczesnego wylewu i wlewu do mozgu. Jak ktos mogl zatwierdzic takie cos? Chyba ta sama osoba ktora wybierala kolory budynkow przy ul. Sobieskiego.
Schody mozna bylo rozwiazac na wiele sposobow nie wjezdzac z nimi na 30 metrow w glowny deptak Dabrowy, jeszcze zeby te schody byly jakas awangarda architektoniczna, jakims cackiem, a tu mamy wiadukt kolejowy, a zamiast szyn mamy schody i kladke.
Odwiedzajac moje miasto i obserwujac "zmiany na lepsze" to ciesze sie, ze juz tu nie mieszkam na stale. Myslalem, ze z tego dabrowskiego bezguscia mozna cos zrobic, ale jak kretyni i indolenci decyduja o estetyce miasta to moze byc juz tylko gorzej. Rece opadaja.
Mick
Thu, 04 Sep 2008 - 23:29
CYTAT(Qni @ czw, 04 wrz 2008 - 21:46)

Schody mozna bylo rozwiazac na wiele sposobow nie wjezdzac z nimi na 30 metrow w glowny deptak Dabrowy, jeszcze zeby te schody byly jakas awangarda architektoniczna, jakims cackiem, a tu mamy wiadukt kolejowy, a zamiast szyn mamy schody i kladke.
No to prawda, jest to trochę kontrowersyjne. Mnie też tak na pierwszy strzał to nieco razi.
Ale z drugiej strony może niesłusznie.
Renesansowym miastem to DG już raczej nie będzie. Lokalny styl to (pomijając brud, chaos, blokowiska) takie surowe domy z cegieł, bruk, stal. Pełny industrial. Dlatego wg. mnie ten wiadukt kolejowy lepiej pasuje do tego miasta niż jakieś wymyślne cudo z kolorowymi neonami.
Chociaż wcześniej, jak go pierwszy raz zobaczyłem to myślałem inaczej.
W ogóle styl architektoniczny tego miasta to chyba właśnie taka prostota i funkcjonalność polegająca na oszczędności kasy. Max funkcjonalności przy min. kasy i czasu. Maksymalizacja efektu przy minimalnych nakładach. Tak to chyba wyglądało w I połowie XX wieku. Górnicy nie potrzebowali pałacyków tylko zwyczajnych domów. Biednie było i to widać. Ten wiadukt do tego idealnie pasuje. Jest kwintesencją architektury DG.
No i rację ma chyba Leszek, jak pisał, że za 20 lat kładka będzie ok. w przeciwieństwie do innych pomysłów. Np. Rondo Sztuki jest cały czas brudne, bo mają w budżecie pieniędzy tylko na 2 mycia w roku.
Mungojerrie
Fri, 05 Sep 2008 - 09:16
O jasny gwint... ładnie to nie wygląda w żadnym razie. Nie widziałam jeszcze na żywo, bo jestem od kilku dni zabunkrowana w domu, ale po tym, co zobaczyłam na fotkach odechciało mi się korzystać z owego architektonicznego cudu. Fakt, szklane cacko pasowałoby w DG jak pięść do nosa, ale to nawet nie jest ładne, a szkoda.
Arbas
Fri, 05 Sep 2008 - 11:30
Zawsze wydawało mi się, że każdy architekt musi mieć przede wszystkim wyobraźnię,
a ARCHITEKT NACZELNY MIASTA wyobraźnię do kwadratu.
Niestety, zmieniam zdanie pod wpływem tego "cudu techniki" (czyt. kładki),
którym oszpecono nasze i tak mało estetyczne miasto.
Nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia: - A nie mówiłem!
Co na to wszystko Pan Naczelny Architekt Sobczyk?
Może istnieje wytłumaczenie decyzji postawienia tego molocha w samym centrum ciasnego miasta?
Może kasy brakło i wykorzystano coś z demontażu?
A może kładka przeznaczona będzie nie tylko dla pieszych, ale i dla ciężkiego transportu (np.czołgi)
i stąd jej "solidna" konstrukcja?
michal_dg
Fri, 05 Sep 2008 - 12:01
CYTAT(Arbas @ pią, 05 wrz 2008 - 11:30)

Zawsze wydawało mi się, że każdy architekt musi mieć przede wszystkim wyobraźnię,
a ARCHITEKT NACZELNY MIASTA wyobraźnię do kwadratu.
Niestety, zmieniam zdanie pod wpływem tego "cudu techniki" (czyt. kładki),
którym oszpecono nasze i tak mało estetyczne miasto.
Nie mogę się powstrzymać od stwierdzenia: - A nie mówiłem!
Co na to wszystko Pan Naczelny Architekt Sobczyk?
Może istnieje wytłumaczenie decyzji postawienia tego molocha w samym centrum ciasnego miasta?
Może kasy brakło i wykorzystano coś z demontażu?
A może kładka przeznaczona będzie nie tylko dla pieszych, ale i dla ciężkiego transportu (np.czołgi)
i stąd jej "solidna" konstrukcja?
Czego sie człowieku czepiasz? Nie robili by nic było by źle , robią tez jest źle. To moze kolego sam pojdziesz na ARCHITEKTA i pokazesz na co cie stac?
Bartek
Fri, 05 Sep 2008 - 12:06
CYTAT(michal_dg @ pią, 05 wrz 2008 - 12:01)

Czego sie człowieku czepiasz? Nie robili by nic było by źle , robią tez jest źle. To moze kolego sam pojdziesz na ARCHITEKTA i pokazesz na co cie stac?
Nie obraź się, ale piszesz jak typowy mieszkaniec tego regionu. Taki typowy mieszkaniec ma w 4 literach estetykę miasta, jak staranność ułożenia i jakoś chodników, wygląd małej architektury czy też właśnie takiego olbrzyma jakim jest kładka. Zamiast wydawać kasę na kładkę mogli wydać na porządny remont przejścia podziemnego! A tak niestety w centrum sama prowizorka panuje i pewnie długo się to nie zmieni.
michal_dg
Fri, 05 Sep 2008 - 12:33
no i tymbardziej ty tego nie zmienisz, wiec jak ja mialbym sie przejmowac tym i tamtym to bymi wszystkie wlosy z glowy wylecialy. Jest jak jest nic nie zmienimy
Arbas
Fri, 05 Sep 2008 - 22:58
Michał-DG!
Ja się nie czepiam! Ja rozpaczam i włosy wyrywam!
Tyle kasy na takie paskudztwo, a przecież mogło być taniej i estetycznie.
Wykonawca i projektant zainkasowali od tonażu i zadowoloni,
a my na to będziemy patrzeć do śmierci.
Niedawno rozstawiono na ulicach przenośne drzewa w cembrowinach (2000 zł/sz),
teraz ta nieszczęsna kładka...
ARCHITEKCI MIEJSCY! OBUDŹCIE SIĘ!
Qni
Sat, 06 Sep 2008 - 01:55
Juz nawet ta industrialna konstrukcje moglbym przebolec, ale tego kilkunastometrowego wjazdu schodow w ul. 3 Maja, to juz nie mozna zdzierzyc.
Jest to czysciutka forma myslenia z PRL brzydko, tanio (chyba) i bez wysilku myslowego.
Mozna to bylo zrobic na kilkanascie innych sposobow, bez zatykania najbardziej prestizowej (hehe) ulicy miasta monstrualnymi schodami.
PS
Moze jak bedziemy narzekac, to przywiaza drzewa w doniczkach i zamaskuja te schodziska.
Kamil_
Sat, 06 Sep 2008 - 08:20
CYTAT(Qni @ sob, 06 wrz 2008 - 01:55)

Mozna to bylo zrobic na kilkanascie innych sposobow,
Wymień chociaż 2...
szer
Sat, 06 Sep 2008 - 09:54
"bez zatykania najbardziej prestizowej (hehe) ulicy miasta"
Tutaj się nie zgodzę! Z tego powodu cieszę się, że schody są jakie są, bo na 3 Maja ruchu samochodowego nie powinno być...
Wczorajsze dwie
.gif)
Widać na nich, że od przoddu cały płot zamioenieli na siatkę. Znacznie więcej teraz widać co się tam dzieje. No i jak dla mnie bardzo dobrze

. Dzisiaj spróbuję zrobić więcej fotek i z różnych miejsc.
szer
Sat, 06 Sep 2008 - 14:04
Nowe fotki
.gif)
Przy torach robotnicy pracują, albo tylko udawali ;p. Część odpoczywała też w cieniu. Nie dziwię się...w taki upał mnie by się nie chciało robić...
Komisariat jakiś taki jaśniejszy się zrobił ;p. No ale więcej na fotkach
Qni
Sat, 06 Sep 2008 - 14:40
CYTAT(Kamil_ @ sob, 06 wrz 2008 - 07:20)

Wymień chociaż 2...
Nie bede bawil sie w rysowanie, ale mozna bylo ustwaic schody wzdluz ulicy Sobieskiego jakies 10-15 metrow w strone ronda, przy tym budynku gdzie byl kiedys kantor. Moze przez to trzeba by bylo przesunac troche droge w strone CH Pogoria, ale efekt bylby duzo lepszy (nie tanszy).
CYTAT
Tutaj się nie zgodzę! Z tego powodu cieszę się, że schody są jakie są, bo na 3 Maja ruchu samochodowego nie powinno być...
Szer od tego czy samochody maja wjezdzac na jakas ulice czy nie to sa znaki, kamery, slupki, donice z kwiatami itp. a nie schody.
szer
Sat, 06 Sep 2008 - 14:51
Tylko, że gdyby nie ta kładka i te schody to by nie zamknęli wjazdu na 3 Maja od strony Sobieskiego...
Arbas
Sat, 06 Sep 2008 - 17:48
Ratując estetykę miasta należałoby zdemontować cieżki wiadukt, bo przecież to nie kładka!
Kosztami obciążyłbym solidarnie pomysłodawców, projektantów, inwestorów, wszelkich zatwierdzaczy
i wszystkich innych, którzy się do tego koszmaru przyczynili.
Fundusze można skierować na prawdziwy remont przejścia podziemnego, z wykonaniem - nawet częściowo na koszt miasta - godziwych stanowisk dla handlujacych tam dotychczas osób,
umozliwiając w ten sposób kilkudziesięciu kupcom utrzymanie swoich rodzin.
Zatrudnić jedną osobę odpowiedzialną za porządek. Zakupić wiadro, szczotę i mydło.
Zobowiazać straż miejską do patroli. Zamontować monitoring.
Przestać wreszcie, grajac na czasdyskutowac o celowości handlu w przejściu podziemnym.
Mój pierwszy akapit to oczywiście wymysł z tych niemożliwych do zrealizowania.
Chcę dodać jako przeciwnik kładek wszelakich, że
Stara kładka to piekność dnia w porównaniu z nową.
szer
Sat, 06 Sep 2008 - 21:52
Bym zapomniał. Koło 20.20 już podłączali tor na wysokości PKZ... Zajęty jeden pas w kierunku Gołonoga... Nie wiem jak przy hucie, bo tam nie byłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.