Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
bzenek
CYTAT(szer @ śro, 06 sie 2008 - 22:38) *
Tak ciekawe spojrzenie. Miasto i TŚ powinni wyremontować całe torowisko a nie kazać Maylandowi ten mały kawałeczek remontować... Po co? Zmieni to coś? Tylko komfort jazdy na tym kawałku, a dalej będzie to samo....

Ale miasto i TŚ w najbliższym czasie (z różnych względów) torowiska nie wyremontują. W związku z tym warto zrobić choćby taki mały kawałek "za darmo".

Przejście podziemne od dawna się prosi o generalny remont, a nie odświeżenie.

Eee... nie przesadzaj. Na głowę tam nikomu cegły nie leciały. Na razie odświeżenie w zupełności wystarczy.

A po to by centrum nie było zacofane. Miasto powinno się tym zająć,

Powinno ale centrum to nie tylko chodniki do marketu ale nieco większy obszar. W związku z tym nie widzę powodu aby wiązać jedno z drugim.
darro
bzenek, czy ty nie jesteś czasami z UM, bo masz niezły PR!!
kwintosz
Trochę postów mi się nazbierało do których chciałbym się odnieść ale nie mam ostatnio tyle czasu co potrzeba.. ale powoli..

CYTAT(bzenek @ śro, 06 sie 2008 - 22:34) *
Ciekawe spojrzenie. Mnie tam remont torowiska wydaje się dość potrzebny, a nawet pożądany. smile.gif
Trudno wymagać aby ten Mayland wydał więcej na tramwaje niż na sam sklep. wink.gif
A po co władze miały wydawać coś na remont okolic Pogorii ? To market jest, a nie Sukiennice. smile.gif

Remont torowiska jest jak najbardziej potrzebny i uważam wręcz że pilny! Oczywistością jest też także sytuacja w której inwestor dba o swoje finanse i stara się lecieć po kosztach. Tak więc w jego interesie nie jest raczej wydawanie pieniędzy na przejście podziemne i inne duperele mało związane z CH. Poza tym nie przesadzajmy szczytem architektury to to nie jest a i koszty które poniesie inwestor nie są jakieś gigantyczne bo do galerii handlowej z prawdziwego zdarzenia CHP daleko. Tak więc sukiennice to to nie są. Natomiast miasto powinno inwestora wspierać i dołożyć wszelkich starań by przy okazji po pierwsze: wytargować jak największy zakres robót wykonany przez inwestora, po drugie: uzupełnić to czego inwestor nie chciał zrealizować lub chociaż podnieść standard przeprowadzanych inwestycji poprzez dorzucenie kasy.

Tak ciekawe spojrzenie. Miasto i TŚ powinni wyremontować całe torowisko a nie kazać Maylandowi ten mały kawałeczek remontować... Po co? Zmieni to coś? Tylko komfort jazdy na tym kawałku, a dalej będzie to samo....

A po to by centrum nie było zacofane. Przejście podziemne od dawna się prosi o generalny remont, a nie odświeżenie. Miasto powinno się tym zająć, nie Mayland. Tak samo Kościuszki. Jak długo miasto nic nie robiło, bo przecież Mayland się tym zajmie?

I tutaj, w tej pierwszej części się zgadzam w pełni z szerem. Miasto powinno znaleźć pieniążki na remont torowiska przynajmniej od merkurego do pętli na hucie bankowej. 100-200m nic nie zmieni, tym bardziej że nowe tory się urwą dokładnie w centrum miasta. No to chyba coś nie tak. Też mi wizytówka miasta.. Swoją drogą irytuje mnie robienie z tego własnego sukcesu. Przecież to zaledwie kilkanaście metrów w dodatku miasto nic nie dołożyło chyba a tymczasem w innych miastach PL, tworzone są nowe linie tramwajowe za kilkaset mln złotych.
Centrum jest zacofane i torowisko tego nie zmieni. Może nieco poprawiłoby estetykę no i przede wszystkim zmniejszyło emisje hałasu. Modernizacja daleko posunięta istniejącej infrastruktury drogowej już natomiast byłaby jakimś krokiem w dobrą strone. Odpowiednie modernizacje dróg dojazdowych z uwzględnieniem tego co się może dziać za kilka lat a póki co to mamy oględnie mówiąc mocno prowizoryczne remonty, jak dla mnie mało perspektywiczne no a poza tym jak na Boga można w ciągu miesiąca czy dwóch robić dwa razy ten sam przystanek?? To chyba tylko w DG możliwe.. No i do tego perełka.. dajemy na tramwaje w tym roku 3,5 mln a całość chyba koło 6 bo Będzin nie jest właścicielem TŚ i na wszystkich się wypina.. Szkoda że taka sytuacja jest też w Sosnowcu i tam umieli przeznaczyć na to kasę.

CYTAT(bzenek @ śro, 06 sie 2008 - 23:07) *
Ale miasto i TŚ w najbliższym czasie (z różnych względów) torowiska nie wyremontują. W związku z tym warto zrobić choćby taki mały kawałek "za darmo".
Eee... nie przesadzaj. Na głowę tam nikomu cegły nie leciały. Na razie odświeżenie w zupełności wystarczy.
Powinno ale centrum to nie tylko chodniki do marketu ale nieco większy obszar. W związku z tym nie widzę powodu aby wiązać jedno z drugim.

No i tak jak mówiłem, warto wziąć to za darmo ale trzeba było także dorzucić coś od siebie. Takie jest moje zdanie. Bazylika od torów się sypie, zawsze to jakiś plus nie wspominając o poprawie bezpieczeństwa podróży tramwajem.
Co do przejscia to fakt moze i cegły nie leciały ale przejscie bardziej przypominało stadion 10 lecia niż przejscie piesze podziemne w centrum 120tys miasta.
No i widzę by wiązać inwestycje Maylandu z większym terenem. Mówimy o czynniku centrotwórczym tak więc wykorzystując ten czynnik twórzmy centrum nie tylko od tamtej strony tylko od strony parku hallera, modernizujmy infrastrukturę, ożywiajmy inne części centrum itd. Idźmy za ciosem, jeśli teraz tego nie zrobimy to za 2-3 lata ludzie się przyzwyczają że w centrum jest tylko CH a po reszcie hula wiatr...
vacu
CYTAT(szer @ śro, 06 sie 2008 - 20:38) *
[...]
Tylko komfort jazdy na tym kawałku, a dalej będzie to samo....
[...]

Eee tam, ja tam dzisiaj się przejechałem i aż tak dużej różnicy nie czuję... Jedynie nieco ciszej stuka ale jednak stuka na łączeniach to pewnie w dość szybkim czasie będzie stukać "normalnie", poza tym trzęsie jak gdzie indziej.
Sebastian22
CYTAT(vacu @ czw, 07 sie 2008 - 18:12) *
Eee tam, ja tam dzisiaj się przejechałem i aż tak dużej różnicy nie czuję... Jedynie nieco ciszej stuka ale jednak stuka na łączeniach to pewnie w dość szybkim czasie będzie stukać "normalnie", poza tym trzęsie jak gdzie indziej.

Komfort jazdy zalezy też od wózka jezdnego a nasze jak nie łatwo się domyślić są mocno wyeksploatowane. Najlepszy komfort zauważyć można jadąc krakusem, moderusem lub żelazkiem.

Wracając do tematu CH - dziś wracając z pracy z okna 801 zauważyłem jakby robili już krąg - stał tam dźwig oraz kilka słupów - ktoś to potwierdzi?

EDIT:
Jednak sie potwierdziło - Dziś 2 fotki wrzucił Szer:

http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080807
szer
Ano. Dwie pierwsze fotki robione komórką, więc jakość nie powala. Aktualnie wysyłam nowe robione aparatem.
Słupy, szczególnie cztery, są dosyć wysokie. Pewnie jak z wizualki będą tam reklamy. Niedługo powinni też krąg stawiać.
:)
dzieki

Fajnie, ze tak wysoko, ale jesli to ten "slup" nad winda, na ktorym maja byc reklamy i zegar, to jest chyba tej samej szerokosci co kladka, a na wizulkach byl wezszy (ale moze to i lepiej).
Z elewacja poszli szybko do przodu smile2.gif
A w centrum dwa dni temu, wieczorem montowali pierwsze nowe slupy trakcji tramwajowej.
lynch
A co z posterunkiem? Były rusztowania, a już ich ni ma.
Leszek
CYTAT(Sebastian22 @ czw, 07 sie 2008 - 18:28) *
Komfort jazdy zalezy też od wózka jezdnego a nasze jak nie łatwo się domyślić są mocno wyeksploatowane. Najlepszy komfort zauważyć można jadąc krakusem, moderusem lub żelazkiem.

Nie całkiem. W połowie lat 90. (nie pamiętam dokładnie, który to był rok) remontowany był niewielki odcinek torów w Katowicach, między Dębem a Wesołym Miasteczkiem. Przez kilka miesięcy jeździło się tam bardzo fajnie - cichutko, bez stuków i zgrzytów (a na nieremontowanych odcinkach było typowo - huk, kołysanie, stuki). Ba, po mocnych opadach śniegu tramwaje jadą dużo ciszej i bardziej miękko niż na nowym odcinku (wczoraj jechałem - gdybym nie wiedział, pewnie bym nie zwrócił uwagi), moim zdaniem jest on za słabo podsypany/podbity.
Sebastian22
No z tego co wiem podbijarki nie było....
bzenek
CYTAT(kwintosz @ czw, 07 sie 2008 - 00:14) *
Natomiast miasto powinno inwestora wspierać i dołożyć wszelkich starań by przy okazji po pierwsze: wytargować jak największy zakres robót wykonany przez inwestora, po drugie: uzupełnić to czego inwestor nie chciał zrealizować lub chociaż podnieść standard przeprowadzanych inwestycji poprzez dorzucenie kasy.

Od inwestora próbuje się wytargować różne bonusy aby samemu nic nie robić. Dlatego Twoja koncepcja dorzucania się do przedsięwzięć inwestora jest nierealna bo im więcej wytargujemy tym więcej musimy dołożyć.

A wytargowano dużo czy mało ? To jest stary problem rozważania zawartości szklanki do połowy pełnej i jednocześnie do połowy pustej. Jak na mój gust Mayland rzuci sporo grosza na atrakcje. Trzeba pamiętać, że wysilił się jednak na tę kładkę z galeryjką. A mógł postawic blaszak smile.gif

Miasto powinno znaleźć pieniążki na remont torowiska przynajmniej od merkurego do pętli na hucie bankowej. 100-200m nic nie zmieni, tym bardziej że nowe tory się urwą dokładnie w centrum miasta. (...) Przecież to zaledwie kilkanaście metrów w dodatku miasto nic nie dołożyło chyba a tymczasem w innych miastach PL, tworzone są nowe linie tramwajowe za kilkaset mln złotych.

Remont by się przydał ale sytuacja na torowisku nie jest krytyczna. Przy dobrej bieżacej eksploatacji tory wytrzymją spokojnie jeszcze jakiś czas. Nie mam pojęcia jakie motywy kierowały władzami DG ale mam swoje zdanie na ten temat. Pewnie oburzy ono Was straszliwie wink.gif

Wydaje mi się, że w obecnej strukturze komunikacji w DG ładowanie milionów w torowisko może poczekać parę lat. Jak na razie będą to pieniądze zmarnowane. Tutaj jest to OT ale jak ktoś chce to możemy podyskutować w temacie "KZK" smile.gif

Odpowiednie modernizacje dróg dojazdowych z uwzględnieniem tego co się może dziać za kilka lat a póki co to mamy oględnie mówiąc mocno prowizoryczne remonty, jak dla mnie mało perspektywiczne

A co to jest odpowiednia modernizacja ? Jak na razie istniejąca sieć dróg w zasadzie wystarcza.

Pewnie przydałby się wiadukt kolejowy na Kościuszki i DTS ale nie czarujmy się - to sprawa następnych 5-7 lat. Jak to będzie z ruchem drogowym po otwarciu CH to zobaczymy. Przyznam, że sam mam pewne obawy.

Aczkolwiek co by się w związku z tym Maylandem nie działo to w centrum i tak nie da sie juz niczego rozbudować i poszerzyć. Po prostu nie ma już miejsca. mellow.gif

Co do przejscia to fakt moze i cegły nie leciały ale przejscie bardziej przypominało stadion 10 lecia niż przejscie piesze podziemne w centrum 120tys miasta.

Pewnie masz rację. Ale tu po prostu trzeba szczotki i mydła, a nie od razu milonowych inwestycji, na które nikt nie ma kasy.

Podejrzewam, że jest to świetny sposób na problemy wszystkich miast GOP - szczotka, woda i mydło smile.gif
vacu
CYTAT(bzenek @ czw, 07 sie 2008 - 20:46) *
A wytargowano dużo czy mało ? To jest stary problem rozważania zawartości szklanki do połowy pełnej i jednocześnie do połowy pustej. Jak na mój gust Mayland rzuci sporo grosza na atrakcje. Trzeba pamiętać, że wysilił się jednak na tę kładkę z galeryjką. A mógł postawic blaszak smile.gif

Imho to jednak nie ta kategoria problemu, bo:
- wyłożył mało kiedy: zrobił tylko tyle, ile było niezbędne aby dojść do marketu. Nic ponad to.
- wyłożył dużo kiedy: zrobił cokolwiek ponad to co konieczne np. wyremontował torowisko na dłuższym odcinku, dał kasę na remont PKZ albo czegoś innego, wyremontował całą ulicę Kościuszki itp. (to tylko przykłady, niekoniecznie istotne).

Wg. mnie mamy tu do czynienia niestety z pierwszą opcją a szkoda, bo widziałem w Polsce miasta, gdzie udało się wytargować opcje drugą.

CYTAT
Pewnie masz rację. Ale tu po prostu trzeba szczotki i mydła, a nie od razu milonowych inwestycji, na które nikt nie ma kasy.

Podejrzewam, że jest to świetny sposób na problemy wszystkich miast GOP - szczotka, woda i mydło

Tu się zgadzam a dodam jeszcze, że to jedyne na co zasłużyliśmy. Imho jeszcze nie dorośliśmy do ładnego centrum. Dlaczego tak myślę? Ano ostatnio zwróciłem uwagę np. na przystanki tramwajowe na trasie DG - Czeladź. Większość była w miarę nowa, ładniejsza, brzydsza ale w miarę estetycznie było. A jakieś 2 czy 3 tygodnie temu w jeden dzień (czy noc może bardziej) ktoś miał ubaw po pachy, kiedy większość przystanków albo spalił (tak, są i nadpalone, chyba, że ktoś naprawił, tylko po co?) albo powybijał szyby albo pomazał farbą. No więc pytam po co wydawać ciężko zarobione przez nas pieniądze skioro zaraz znajdzie się jakiś skur... (przepraszam, nie znajduję innego słowa), który upiększy mi miasto? A najgorsze, że nie pomogą tu żadne kamery ani straż miejska, społeczeństwo musi po prostu dojrzeć do tego sad.gif
kwintosz
CYTAT(bzenek @ czw, 07 sie 2008 - 22:46) *
Od inwestora próbuje się wytargować różne bonusy aby samemu nic nie robić. Dlatego Twoja koncepcja dorzucania się do przedsięwzięć inwestora jest nierealna bo im więcej wytargujemy tym więcej musimy dołożyć.

Wg mnie myślisz schematycznie i bardzo prostolinijnie. wink.gif Ale do rzeczy: mam wrażenie że uważasz że albo finansujemy wszystko albo nic - czyli de facto pozwalamy aby inwestor poleciał po jak najniższej linii oporu. wink.gif Większy zakres prac może i faktycznie wiąże się z większymi kosztami poniesionymi przez miasto ale sam efekt jest bardziej zauważalny! To też dla mnie to jest bezsensowne ponieważ, po pierwsze: za x lat może być tak że miasto np. nie poszerzyło drogi a będzie taka konieczność co będzie związane z faktem że miasto będzie zmuszone znaleźć w swojej kasie na ten cel dajmy na to 1mln zł gdy mogło przed tymi x latami zapłacić np 50% czyli 500tyś zł. (nie licząc różnic w cenach materiałów budowlanych - szczególnie na budowę dróg - dobra koniunktura - które de facto mogą w perspektywie tych kilku lat jeszcze bardziej zdrożeć) a drugą część dorzucałby Mayland. Po drugie mówiliśmy o czynniku miasto i centrotwórczym, więc bez jakichkolwiek chęci i bez niestety dużych pieniędzy takich rzeczy jak centrum z prawdziwego zdarzenia nigdy się nie doczekamy. sad.gif A liczenie że inwestor jakiegoś CH będzie aż tak głupi że zmodernizuje nam całe centrum za swoje pieniądze, porównałbym do marzeń 6 latka o locie w kosmos. tongue.gif
Poza tym nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy którą napisałeś. huh.gif Może się do tego odniesiesz smile.gif Uważasz że to UM ma całować po rączkach inwestora bo postawił klocek ocieplony i wyłożony imitacją cegiełek i jakimś innym niż zadaszone blaszane wejście? To jego interes był też w tym aby ludzi do CH przyciągnąć: zachęcić, stworzyć przyjazny klimat itp. Poza tym nie zapominajmy że takich rzeczy jak blaszane klocki już prawie się nie stawia - a w w centrach miast w ogóle! wink.gif Czemu mamy dziękować inwestorowi, skoro w innych miastach inwestorzy potrafią zaadaptować stare budynki wykładając 3 razy więcej pieniążków na ten cel niż na jakąś galeryjkę i most kolejowy. Nie zapominajmy też o wizerunku i zysków jaki poprzez taki wygląd CH uzyskuje inwestor. Mayland powinien się cieszyć bo jeśli chodzi o tereny w DG to była to dla nich wielce komfortowa sytuacja i praktycznie najmniejszym nakładem kosztów dostali bardzo atrakcyjny teren w dość bogatym mieście, gdzie średnia zarobków mieszkańców także jest wysoka. Ciekawe ile by musieli na taki teren wydać teraz: 1/4, 1/5.. kasy przeznaczonej na tą inwestycję? rolleyes.gif

Remont by się przydał ale sytuacja na torowisku nie jest krytyczna. Przy dobrej bieżacej eksploatacji tory wytrzymją spokojnie jeszcze jakiś czas. Nie mam pojęcia jakie motywy kierowały władzami DG ale mam swoje zdanie na ten temat. Pewnie oburzy ono Was straszliwie wink.gif
Wydaje mi się, że w obecnej strukturze komunikacji w DG ładowanie milionów w torowisko może poczekać parę lat. Jak na razie będą to pieniądze zmarnowane. Tutaj jest to OT ale jak ktoś chce to możemy podyskutować w temacie "KZK" smile.gif

Sytuacja jest krytyczna. Wystarczy zrobić zdjęcie szynom stojąc na podkładach. Szyny to nie przypomina a raczej jakąś wstążkę która faluje na lekkiej letniej nadmorskiej bryzie. wink.gif Hałas, drgania, bezpieczeństwo.. tory w Sosnowcu są w podobnym stanie a ile tam było wypadków chyba każdy z nas słyszał. Całe szczęście że w DG nic się jeszcze nie wydarzyło i oby tak pozostało jak najdłużej. Nowe tramwaje jeżdżące na dobrej infrastrukturze są wygodniejsze, punktualniejsze, bardziej pewne i przede wszystkim jeżdżące częściej niż autobusy. Dlatego też ja osobiście nie zgadzam się z Tobą (hehe który to raz smile.gif ) i myślę że sporo osób podziela tą opinię. Owszem poniesione koszty musiałyby być ogromne ale niestety temu są winne zaniedbania przez dziesiątki lat. Żeby coś poprawić i unowocześniać niestety w dzisiejszych czasach trzeba wydawać pieniądze i to nie małe. Takie czasy.. smile.gif

A co to jest odpowiednia modernizacja ? Jak na razie istniejąca sieć dróg w zasadzie wystarcza.

Pewnie przydałby się wiadukt kolejowy na Kościuszki i DTS ale nie czarujmy się - to sprawa następnych 5-7 lat. Jak to będzie z ruchem drogowym po otwarciu CH to zobaczymy. Przyznam, że sam mam pewne obawy.

Aczkolwiek co by się w związku z tym Maylandem nie działo to w centrum i tak nie da sie juz niczego rozbudować i poszerzyć. Po prostu nie ma już miejsca. mellow.gif

Hmm.. a uważasz że patrzenie w przyszłość choćby 5,6 lat do przodu jest błędem? Popatrz choćby na zumi jak przez brak perspektywicznego myślenia zmarnowano przed wielu laty ogromne możliwości rozwoju dróg dwujezdniowych w DG. Łatwo zauważyć patrząc na mapę gdzie brakuje pewnych odcinków, które dziś stanowiłyby alternatywę dla coraz bardziej zatłoczonych ulic.
Nie uważasz że Kościuszki mimo wszystko można było zrobić 2+2 tak jak początkowo było w planach i o czym się mówiło przy modernizacji centrum (nie CH). Czy powstanie centrum przesiadkowego, tunelu w stronę Zielonej, nowego budynku dworca (by nie mówić o DTŚ o której nic nie wiadomo - czyt. czy w ogóle będzie) uważasz że nie spowoduje znaczącego wzrostu ruchu? Do tego CHP a jeszcze planowany jest jakiś inny market a na ożywienie tych terenów poprzez te inwestycję chyba nie trzeba zwracać uwagi. Ja wolę patrzenie w przyszłość na 5-7 lat ale jak widzę, że miasto nie radzi sobie z planowaniem czegoś rok do przodu (przetarg na przystanki) to mi się ciśnienie podnosi. Pierdółka bo pierdółka ale tego przystanku 2 razy robionego (miasto, Mayland) nie przeboleje. smile.gif
Główna oś miasta już teraz w niektórych miejscach jest w kiepskim stanie. Dochodzą to coraz to nowe światła (albo i nie bo cisza z tym mega zadaniem na Piłsudskiego-1000lecia) no i ruch się zwiększa co już powoli w godzinach szczytu powoduje stanie w pseudo korku (bo tego tak nie można nazwać) ale straty czasowe jednak są. Wiem że to nie ma nic wspólnego z Maylandem, ale pokazuje tendencje.

Podejrzewam, że jest to świetny sposób na problemy wszystkich miast GOP - szczotka, woda i mydło smile.gif

O szczotce i mydle w ogóle nie powinniśmy rozmawiać bo to powinno się rozumieć samo przez się. smile.gif wink.gif Porządek czy czystość powinny być dla nas czymś normalnym. sad.gif To że tego brakuje nie zwalnia miasta (i ta alternatywa inwestycji - mydło) z tego że musimy patrzeć w przyszłość i zdawać sobie sprawę że nie jesteśmy coraz młodsi, tylko coraz starsi a w raz z nami starzeją się sprzęty, obiekty etc. sad.gif To co kiedyś było ładne i funkcjonalne dziś wcale takie nie musi być. Nie mówię tu odrazu o takiej inwestycji jak w Sosnowcu (choć brałbym ją w ciemno) ale jakaś porządna modernizacja przejściu by się przydała. Miasto powinno dbać o pewne miejsca szczególnie. Są to między innymi miejsca tworzące pewny klimat wiele mówiący o mieście, jego nowoczesności, rozwoju itp. Jeśli centrum miasta i największe przejście podziemne przez które przewijają się tysiące ludzi dziennie nim nie jest to co nim będzie?

CYTAT(vacu @ pią, 08 sie 2008 - 18:22) *
Tu się zgadzam a dodam jeszcze, że to jedyne na co zasłużyliśmy. Imho jeszcze nie dorośliśmy do ładnego centrum. Dlaczego tak myślę? Ano ostatnio zwróciłem uwagę np. na przystanki tramwajowe na trasie DG - Czeladź. Większość była w miarę nowa, ładniejsza, brzydsza ale w miarę estetycznie było. A jakieś 2 czy 3 tygodnie temu w jeden dzień (czy noc może bardziej) ktoś miał ubaw po pachy, kiedy większość przystanków albo spalił (tak, są i nadpalone, chyba, że ktoś naprawił, tylko po co?) albo powybijał szyby albo pomazał farbą. No więc pytam po co wydawać ciężko zarobione przez nas pieniądze skioro zaraz znajdzie się jakiś skur... (przepraszam, nie znajduję innego słowa), który upiększy mi miasto? A najgorsze, że nie pomogą tu żadne kamery ani straż miejska, społeczeństwo musi po prostu dojrzeć do tego sad.gif

Brak kultury ludzi nie powinien być przeszkodą w rozwoju miast a szczególnie centrum miast. To właśnie podnoszenie standardów życia, infrastruktury z jednoczesnym nadzorem (system monitoringu miejskiego) powoduje w większości spadek tego typu rzeczy o jakich mówimy. Przecież nowy piękny przystanek na tle starych obdrapanych bloków czy kamienic albo wystających drutów, budek z kebabami, krzywych chodników, porozwalanych ogrodzeniach wygląda śmiesznie. To też zapewne wielu z tych wandali próbuje zmienić ten stan w ten sposób aby przystanek zbytnio nie wyróżniał się. tongue.gif Nie no duże uproszczenie, ale jednak podejrzewam że gdyby otoczenie takiego przystanku było inne to pewnie jeden z drugim zastanowiłby się czy warto. Może zadaliby sobie pytanie: skoro wszystko tu jest czyste, niezniszczone więc może pilnują tego, albo łatwo tu wpaść. Są oczywiście osoby które to mają gdzieś, ale prawdą jest że najwięcej zniszczeń powodują nudzący się młodzi ludzie, którzy jednak mają jakieś hamulce i wewnętrzne poczucie strachu przed czynem zabronionym (wandalizmem czy jak to tam zwałoby się).
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pią, 08 sie 2008 - 23:20) *
Wg mnie myślisz schematycznie i bardzo prostolinijnie.

Generalnie ignoruję zaczepki osobiste ale zaciekawiło mnie co to jest myślenie prostolinijne ? Wygląda to raczej na komplement. smile.gif

więc bez jakichkolwiek chęci i bez niestety dużych pieniędzy takich rzeczy jak centrum z prawdziwego zdarzenia nigdy się nie doczekamy. sad.gif

Żadnego miasta nie stać na wybudowanie sobie centrum. Ze względu na skalę przedsięwzięcia moga zrobić tylko inwestorzy prywatni. Miasto może co najwyżej postawić ławki, kosze na śmieci oraz zadbać o bezpieczeństwo.

A liczenie że inwestor jakiegoś CH będzie aż tak głupi że zmodernizuje nam całe centrum za swoje pieniądze, porównałbym do marzeń 6 latka o locie w kosmos. tongue.gif

A to akurat dobrze rokuje bo marzenia sześciolatka o locie w kosmos stają się w dzisiejszych czasach jak najbardziej możliwe do spełnienia smile.gif

Może się do tego odniesiesz smile.gif Uważasz że to UM ma całować po rączkach inwestora bo postawił klocek ocieplony i wyłożony imitacją cegiełek i jakimś innym niż zadaszone blaszane wejście?

Cofnij się kilka postów wstecz do moich pogaduszek z szerem i arbasem.

Nowe tramwaje jeżdżące na dobrej infrastrukturze są wygodniejsze, punktualniejsze, bardziej pewne i przede wszystkim jeżdżące częściej niż autobusy.?

Odpowiedź w temacie "KZK".

Nie uważasz że Kościuszki mimo wszystko można było zrobić 2+2 tak jak początkowo było w planach

Pewnie, że można było. Zwłaszcza, że to by było raptem 100m do skrzyżowania z Przybylaka.

Miasto powinno dbać o pewne miejsca szczególnie. Są to między innymi miejsca tworzące pewny klimat.

Ależ klimat DG bardzo dobrze odnajduje się w przejściu podziemnym. smile.gif

Brak kultury ludzi nie powinien być przeszkodą w rozwoju miast a szczególnie centrum miast.

To dla kogo to centrum ?
Po co komu centrum bez ludzi ?

Nie no duże uproszczenie, ale jednak podejrzewam że gdyby otoczenie takiego przystanku było inne to pewnie jeden z drugim zastanowiłby się czy warto.

Myślisz, że po pijaku ładny i brzydki przystanek różnią się od siebie ? Bo podobno brzydka i ładna kobieta już są takie same fnd (8).gif
kwintosz
CYTAT(bzenek @ sob, 09 sie 2008 - 23:08) *
Generalnie ignoruję zaczepki osobiste ale zaciekawiło mnie co to jest myślenie prostolinijne ? Wygląda to raczej na komplement. smile.gif

Żadna zaczepka słowna to nie była. wink.gif Jeśli tak to odebrałeś to sorry. sad.gif Szanuje ludzi którzy mają odmienne zdanie i potrafią polemizować bez większych emocji. Chodziło mi o fakt że wydaje mi się iż myślisz kategoriami czarne-białe. Wywnioskowałem to z Twojej wypowiedzi o partycypowaniu przez miasto w kosztach inwestycji, które można by przeprowadzić przy okazji budowy CHP. mellow.gif

Żadnego miasta nie stać na wybudowanie sobie centrum. Ze względu na skalę przedsięwzięcia moga zrobić tylko inwestorzy prywatni. Miasto może co najwyżej postawić ławki, kosze na śmieci oraz zadbać o bezpieczeństwo.

Przejedź się do Czeladzi zobacz jak zrobiono rynek, niby wszystkiego to nie rozwiąże, ale jak poprawia estetykę. rolleyes.gif Ileż innych miast (o wiele mniejszych budżetach) kompleksowo zmodernizowało swoje rynki będące dla nich właśnie centrami miast. Poza tym wszyscy wiemy że wybitnego centrum miasta mieć nie będziemy (chociażby układ ulic, linia tramwajowa, okolica) ale jest wiele rzeczy które można poprawić. smile.gif A u nas remontu centrum po przeciwnej stronie od PKZ nie było chyba ładnych parenaście lat..mimo że od strony PKZtu był on wykonany. Czemu więc nie poszliśmy za ciosem i nie zrobili drugiej strony?
Miasto oprócz inwestowania w centrum własnych pieniędzy właśnie musi stymulować podmioty gospodarcze by zechciały to centrum miasta zmieniać (atrakcyjne tereny - zamknięcie centrum od strony Parku Hallera, zniżki czy ulgi na remonty elewacji w centrum i przy głównych ciągach komunikacyjnych, tworzenie możliwości dogodnego dojazdu etc.) A przy okazji budowy CHP nie widzę efektów tego zachęcania. Dla mnie inwestor buduje tylko to co jest niezbędne jemu samemu. A za to że powstanie galeryjka z klockiem a nie zwykły blaszak inwestorowi nie będę dziękował bo takie są teraz standardy. Nie wygląda to brzydko ale jakimś cudem nie jest. Ot tak po prostu, mogło być lepiej a mogło być i też gorzej.

A to akurat dobrze rokuje bo marzenia sześciolatka o locie w kosmos stają się w dzisiejszych czasach jak najbardziej możliwe do spełnienia smile.gif

To gratuluje Ci wytrwałości w osiąganiu celów. smile.gif Kiedyś to było niemożliwe a dziś, skoro sprowadziłeś ten temat tak przyziemnie to: Loty kosmiczne za ok 200tys dolarów (2,5 h lotu w tym 5 min w stanie nieważkości) planowane są na przełom 2010-2011 roku. Wliczając fakt przeczekania sześciolatka do ok 30 roku życia, gdzie będzie go na to stać (daj mu Panie Boże) to daje nam jakieś 24 lata czekania.. Dla mnie ćwierć wieku czekania, aż same się problemy miasta rozwiążą to zdecydowanie za dużo. smile.gif tongue.gif

Ależ klimat DG bardzo dobrze odnajduje się w przejściu podziemnym. smile.gif

Nie rozumiem, znaczy że co? W całym mieście jest syf i wygląda ono jak chiński targ? Nie kumam o jakim klimacie myślisz. smile2.gif

To dla kogo to centrum ?
Po co komu centrum bez ludzi ?

Nie zrozumiałeś tego co napisałem. smile2.gif Właśnie to co sobą reprezentują ludzie nie może mieć znaczenia przy ożywianiu, modernizacji miast a w szczególności centrum. tongue.gif Bez względu na to, miasto powinno dbać i inwestować w centrum a ludzie nie mogą być przeszkodą bo to właśnie dla nich modernizuje się to centrum. Nie możemy zaprzestać modernizacji, inwestycji bo dwóch czy kilku debili nie szanuje mienia publicznego. Chodziło mi o to że poprawianie standardów życia czy polepszanie wizerunku miasta, zwiększa bezpieczeństwo publiczne.

Myślisz, że po pijaku ładny i brzydki przystanek różnią się od siebie ? Bo podobno brzydka i ładna kobieta już są takie same fnd (8).gif

Nie jestem typem osoby które niszczą mienie publiczne, więc trudno mi się na ten temat dlaczego akurat to robią wypowiadać. Tłumacze jednak sobie że atrakcyjniejsza okolica jest mniej zachęcająca takie osoby do niszczenia czegokolwiek. Jaki wpływ wywiera alkohol na takich ludzi także mi trudno ocenić. Na pewno jest różnica gdy ładny przystanek stoi w ładnej, czystej okolicy a nie gdzieś gdzie domy się sypią albo psy dupami szczekają i po 21 ożenią Cię za 2 zł z kosą.
Jeśli chcesz wiedzieć jak to wygląda zapytaj socjologów czy psychologów, może badali ten problem dlaczego niektórzy ludzie robią takie rzeczy.
Sebastian22
Widziałem tylko zapomniałem o nich wspomnieć....teraz z tego co wiem Szer wyjechal na 7 lub 10 dni więc nie będzie fotorelacji jakiś czas...ktoś chętny? Ja bym porobił ale pożyczyłem aparat.
kwintosz
Może nie do końca na temat, jednak wiąże się to z budowa CHP:
CYTAT
Dzisiaj ma rozpocząć się remont przejścia w Centrum

Centrum Miasta: Ponad miesiąc po tym jak kupcy usuneli swoje boksy z przejścia podziemnego ma rozpocząć się remont.

W związku z planowanym remontem przejścia z początkiem lipca został zlikwidowany handel w przejściu podziemnym. Prace jednak się nie rozpoczęły i po kilku dniach kupcy zaczęli ponownie wystawiać swoje stragany. Sprzedawano parasoliki, kwiatki, płyty z filmami. Przejście było okupowane także przez młode osoby rozdające ulotki.

Jak nas informują władze miasta dzisiaj remont w końcu się rozpocznie. "Zgodnie z zapewnieniami wykonawcy prace na zlecenie CH „Pogoria” rozpoczną się 11 sierpnia br." - informuje nas Marcin Bazylak, Naczelnik Strategii, Promocji i Komunikacji Społecznej UM.

KM
www.e-dabrowa.pl

Ktoś był centrum dziś? Działo się coś?
mydliczek
Byłem dzisiaj i nic się nie działo. Prócz trwającego dalej handlu przy wyjściu do PKZ.
Sebastian22
Ja dziś widziałem że jest postep przy torowisku - kładą już krawężniki na przystankach, jeszcze zasypka kamieniami i pewno podłączą drugi tor w weekend.
Oby na obu torach pojawila sie podbijarka, jak skoncza z drugim. Temu niby skonczonemu pierwszemu wiele brakuje do idealu.
Wczoraj na budowie Pogorii pracowaly 3 wielkie dzwigi, z czego dwa gdzies na tylach. Przybyl kawalek kregu. Pracuja nad glownym swietlikiem. Ta czesc galerii jest zdecydowanie najmniej zaawansowana. Jeszcze widac tam niebo, a w srodku sam beton.
Sebastian22
No tak mi sie wydawało - że robią krąg. W środku faktycznie najbardziej reprezentacyjna część jest najbardziej w tyle ale myślę dadzą rade chłopaki tongue.gif
Sebastian22
Dziś widziałem że połączyli krąg z kładką...w autobusie byłem to nie wiele widziałem.
CYTAT

Rusza remont przejścia
wczoraj

W poniedziałek rozpocznie się remont największego, zaniedbanego przejścia podziemnego w centrum miasta. Będzie prowadzony przez firmę Mayland Real Estate, inwestora nowego Centrum Handlowego Pogoria, które powstaje w pobliżu. Po zakończeniu prac okaże się, czy do swoich boksów wrócą tutaj kupcy. Będzie to zależało m.in. od decyzji nadzoru budowlanego, strażaków i sanepidu.

Odnowa przejścia związana jest z przebudową całego układu komunikacyjnego do CH Pogoria. Prace potrwają około dwóch miesięcy. Przeprowadzona zostanie m.in. modernizacja oświetlenia, gruntowna naprawa schodów, piaskowanie marmurów. Będzie też budowane nowe zadaszenie nad wejściami. Pomimo tego będzie można nadal korzystać z przejścia.

- Prace obejmują odświeżenie sufitów, wypełnienie ubytków w posadzce - mówi Leszek Ligęza, przedstawiciel inwestora. - Nie będziemy natomiast budować żadnej infrastruktury pod potrzeby handlu. Chodzi nam głównie o ułatwienie mieszkańcom przejścia - dodaje.
WIAN
Bartek84
Nareszcie, mam nadzieję że kupcy jednak nie wrócą do przejścia. Wie ktoś może czy istnieje jakiś szkic, wizualizacja czy coś podobnego przejścia po remoncie? Rozumiem że ściany zostają marmurowe, posadzkę pewnie tylko wyczyszczą i uzupełnią, ale chyba blaszany sufit i lampy chyba wymienią? Ktoś coś wie?
Sebastian22
No nareszcie sie coś ruszy...dobre wiadomości to to że będzie nowa nadbudowa nad wejściami....zobaczymy jak to będzie wszystko się prezentować.
Sufit myśle ze wymienia zwlaszcza ze w polowie jest teraz rozwalony po zlikwidowaniu bud.
Sebastian22
Fotki z dziś:

Budowa CH Pogoria 18.08.2008
Dave
Taaak - to już trzecia zapowiedź, a raczej zapewnienie, że "niebawem/już dziś/od poniedziałku rusza remont przejścia podziemnego w DG..." Pierwotnie miał być od licpa czy nawet czerwca remotnowany, parę postów wyżej z 12.08., że "od dziś", DZ napisał, że od poniedziałku (dziś - 18.08.) a ja szedłem specjalnie przez przejście o 11:30 i NIGDZIE ani przy przejściu ani w środku żadne roboty nie ruszyły, było jak jest - tylko 3 roboli na schodach przy wyjściu na przystanek tramowy siedziało i bąki zbijało!

Ogólnie mam wrażenie, że jednak te wszystkei roboty przy budowie CH, "przebudowie" skrzyżowań, remoncie przejścia, kładkach, dojazdach itp. się ślimaczą, a otwarcie ma być już za 2 miesiące! Oj, chyba przełożą tongue.gif
Dawno temu byl artykul, w ktorym byly wymieniany zakres prac w przejsciu. Dla przypomnienia po raz ktorys:
CYTAT
(...)Remont przejścia podziemnego obejmie z kolei udrożnienie instalacji odwadniającej, wymianę okładzin blaszanych na kamienne, czyszczenie okładzin schodów, balustrad, posadzek, wymianę oświetlenia oraz zamontowanie czterech platform dla niepełnosprawnych(...)

@Sebastian

Dzieki za fotki. Wyrazne postepy. Pierwsze prace przy oknach, postepy przy kladce. Zobaczymy jakie oswietlenie pojawi sie w parku. No i wymieniaja kolejne slupy przy Sobieskiego. Z wygladu prawie identyczne, jak stare. Szkoda, ze tylko tu. Oby wreszcie ktos pomalowal istniejace na calym odcinku Sobieskiego i Krolwej Jadwigi. Kiedys udalo sie jakos "namowic" TŚ na odcinku Pilsudskiego. Koszt niewielki, a od razu zupelnie inaczej. Obecny prezydent wspominal, ze zna problem.

Na forum GW mala (ale ciekawa z innej perspektywy) fotorelacja Krisa snf (51).gif http://picasaweb.google.com/kris780/CentrumHandlowePOGORIA

Dla porownania aktualne fotki z budowy dwoch pozostalych CH Mayland.
Jantar (otwarcie meisiac przed Pogoria):

Karolinka (2 tygodnie przed otwarciem):

lynch
Szedłem po 20:00 przejściem, ale żadnych zmian nie zauważyłem. Po raz kolejny termin się nie potwierdził.

Może DZ nie poinformował inwestora, że to już dziś czas zacząć. wink.gif

Przy torach i przystankach zero pomarańczowych postaci.

Mam podobne obawy jak Ty Dave co do dotrzymania terminu.
Sebastian22
Bylem w Centrum to i przy okazji zrobiłem kilka ujęć....od tyłu też byłem ale mało co bylo widać....kontenery teraz tam stoją. Torowisko tez juz na ukonczeniu, jak bylem ok. godz. 14 to robili. Co do przejścia to fakt - zero prac. Mysle ze jednak zaczna w tym tygodniu.
Master
Przystanek tramwajowy po stronie Poczty wylozony juz behatonem , dzis widzialem. Ogolnie uklad komunikacyjny w centrum Zero zmian, jedynie odnowiony , to samo zapowiada sie z przejsciem.
aero
Ruszyły prace w przejściu podziemnym. Wystartowali od podłączenia czajnika elektrycznego do zasilania smile2.gif
Poza tym zrywają blachę pokrywającą sufit.
Sebastian22
CYTAT(aero @ wto, 19 sie 2008 - 10:20) *
Ruszyły prace w przejściu podziemnym. Wystartowali od podłączenia czajnika elektrycznego do zasilania smile2.gif
Poza tym zrywają blachę pokrywającą sufit.

Hehehe zawsze to coś:D Zobaczymy postępy.
michal_dg
Otwarcie Centrum Handlowe POGORIA - 24 październik smile2.gif To już jest pewne - 100% dzisiaj się o tym dowiedziałem. biggrin.gif
Master
Widząc przód Pogorii termin ten wydaje mi sie wątpliwy.
michal_dg
Dadzą rade laugh.gif
grzegorz475
dla chcących wiedzieć co się dzieje na budowie na mojej stronce fotki z wczoraj:)
CYTAT(michal_dg @ wto, 19 sie 2008 - 13:21) *
Otwarcie Centrum Handlowe POGORIA - 24 październik smile2.gif To już jest pewne - 100% dzisiaj się o tym dowiedziałem. biggrin.gif

a my wiemy juz od kilku miesiecy smile2.gif Nie sledziles uwaznie tematu tongue.gif

Co do behatonu na przystankach tramwajowych to fatalna wiadomosc sad.gif Dzisiaj juz sie tak przystankow tramwajowych nie robi, i do tego w samym centrum.

Karolinka i Jantar na tym etapie wygladaly na jeszcze mniej zaawansowane. W przypadku Karolinki termin otwarcia potwierdzali od dawna.

lynch
W przejściu pozrywali trochę blach z góry (zaczeli od strony Społem). Jak szedłem po 17:00, to już nikogo tam nie było.

Na 3 Maja wydłużyli powierzchnie (mnóstwo kostek wyjętych, większy plac zagrodzony) pod schody, żeby nie było zbyt stromo.

Zdjeli asfalt z ronda. Może to zrobili wcześniej, ale dopiero dziś to zauważyłem. Niech mnie ktoś poprawi.

A co do słupów. Lepsze takie ciemne, niż obecne pomalowane (na biało?) przez jakiegoś pijanego Antka.
Sebastian22
CYTAT(lynch @ wto, 19 sie 2008 - 21:09) *
W przejściu pozrywali trochę blach z góry (zaczeli od strony Społem). Jak szedłem po 17:00, to już nikogo tam nie było.

Na 3 Maja wydłużyli powierzchnie (mnóstwo kostek wyjętych, większy plac zagrodzony) pod schody, żeby nie było zbyt stromo.

Zdjeli asfalt z ronda. Może to zrobili wcześniej, ale dopiero dziś to zauważyłem. Niech mnie ktoś poprawi.

A co do słupów. Lepsze takie ciemne, niż obecne pomalowane (na biało?) przez jakiegoś pijanego Antka.

Faktycznie w poniedziałek byłem świadkiem jak dwie panie spinały się po drabinie i ściągały doniczkę z latarni (panie miały spodnie:) Te obsrane słupy trakcyjne wyglądają obskurnie, oby wymienili też oświetlenie uliczne, ew. pomalowali chociaż.
aero
Asfalt zaczęli zrywać wczoraj od strony poczty, dzisiaj po drugiej stronie. Korki przez tą operację zrobiły się całkiem spore. Swoją drogą takie sprawy mogli by robić w nocy.
szer
Wróciłem i widzę trochę zmian. Sebastian podesłał mi link do galerii na ZI. Sam nie może umieścić, więc ja daję: snf (51).gif

Dzisiaj już może nie będę dawać fotek, ale w sobotę się wybiorę i zobaczę co porobili smile2.gif
Sebastian22
Widać robota w środku wre na całego....powoli zabieraja się za wykończenie choć jeszcze roboty sporo....
szer
Dzisiaj się przejechałem w tamte strony smile2.gif. Nawet przejechałem przed jakimś Panem robiącym zdjęcia xD

Z tyłu dalej nic nie widać... Pełno bud i wielka niewiadoma...
Za to kładli asfalt w centrum i robili chodnik, gdzie wcześniej przypuszczano, że będzie wjazd od Sobieskiego

A co do przejścia. To nic się nie działo tam...
mały
Przejeżdżałem dzisiaj przez rondo w centrum ok 12 i nic się nie działo, natomiast przed 17 korek od Merkurego. Jak się okazało lali asfalt na rondzie i jakiś pomarańczowy ludek z lizakiem kierował ruchem (czyli zatrzymywał auta co jakiś czas). Czy takich robót nie można wykonywać w innych godzinach (np. 9-13, albo po 17?)
ladna przestzen smile2.gif Juz tylko 2 miesiace

michal_dg
oo no ladnie ladnie im idzie w srodku juz kafeleckzi kładą :brawo:nie wiecie moze z ktorej strony bedzie Real ? Czy od Pałacu Kultury czy od Huty Bankowej ?
szer
Tutaj znajdziesz plan projektu (który już kiedyś dawaliśmy): snf (51).gif

Czyli Real jest na tyle, od strony ładnego budynku Urzędu dozoru technicznego smile2.gif
michal_dg
Dzięki Wielkie !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.