Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
filip13
miejmy nadzieje że sie sprężą i prace pójdą szybciej unsure.gif
:)
Pawlok z 16.10:

Sebastian22
mnie ciekawi ten sam 'zad' placu - nadal jest stara ziemia - co tam ma byc? na wizualkach jest tam parking i drzewka....
bzenek
CYTAT(:) @ wto, 16 paź 2007 - 19:49) *
lepiej do tematu

Nazwanie "The Athlete's Foot" sklepem artykułami sportowymi wydaje się być pewnym nadużyciem ale niech będzie. W końcu mają troszkę butów i kilka koszulek biggrin.gif
filip13
Wreszcie coś ruszyli... po takim czasie... aż wierzyć się nie chce sleep.gif
dacik
Nie wiem czy dobrze widziałem, ale dzisiaj jadąc tramwajem widziałem postawione betonowe słupy (do potwierdzenia:)).
nie widzialem ale potwierdzam bo Olo by nie oszukal a napisal ze wczoraj wieczorem stalo juz 5 czy 6. No wreszcie wyszli nad powierzchnie! smile.gif
Dobrze ze nie traca czasu az skoncza betonowanie
filip13
ledwo coś zbudują a tu zima mellow.gif
Sebastian22
WOW to jakis przełom - ale pogoda niezbyt to i chetnego na fotki brak....pewno kiedyś będą.
kwintosz
Ooo to dziwne. Sądziłem jednak że skupią się na wylaniu fundamentów pod całość i dopiero. W końcu stawiać konstrukcje w zimę można a wylewać fundamenty już nie bardzo, zależy od temperatur i budżetu, nie mówiąc już o tym że to zwyczajnie dłużej wtedy trwa.
No ale miejmy nadzieję że będą równie szybko robić obydwie rzeczy naraz.
przejezdzajac widzialem ze duzo sie dzieje, spory ruch. Pracuja dzwigi ( pewnie do stawiania tych slupow) ale samochodowe, prawdziwych zurawi wciaz brak
Bartek
Żurawi raczej nie będzie.
kto wie moze jednak beda na ta dwupoziomowa czesc (z kinem to jak 3 poziomy) hmm
filip13
wydaje mi się że przy takiej konstrukcji nie będzie trzeba stawiać wiele żurawi mellow.gif
Sebastian22
Patrzac na fotki z maylandu dot. budowy Karolinki to żurawi nie będzie wcale (tych dużych). Nasza konstrukcja jest bryłowo zbliżona więc tak mysle...ciekawe czy do końca roku powstanie cała konstrukcja nośna.
olo
CYTAT(kwintosz @ śro, 24 paź 2007 - 23:33) *
Ooo to dziwne. Sądziłem jednak że skupią się na wylaniu fundamentów pod całość i dopiero. W końcu stawiać konstrukcje w zimę można a wylewać fundamenty już nie bardzo, zależy od temperatur i budżetu, nie mówiąc już o tym że to zwyczajnie dłużej wtedy trwa.
No ale miejmy nadzieję że będą równie szybko robić obydwie rzeczy naraz.

Filarki pod zachodnią halę już postawione to i konstrukcję można już stawiać. Sądząc po tempie prac to za miesiąc wypną się wszystkie filarki. Dziś naliczyłem ~40
szer
Szybko im to idzie i dobrze biggrin.gif. Trzeba by było sie tam jakos przejsc i zobaczyc co tam robia :)
mariuszek
cześć. Ja byłem ostatnio na Pogorii na 3 i na 4 i nic tam nie robio. Miały być jakieś scieżki czy boiska ale nic nie ma!!!!! zalew jest.

Mod: wiesz ze masz juz 2 ostrzezenia a od dawna zbierasz na trzecie i odpoczynek. Nie wiem czy Twoj humor kogos smieszy, zasmiecasz kolejne watki
no bardzo szybko ida im te filary smile.gif
Chyba nie nadaza betonowac podloza i beda musieli potem czekac.
Karolinka jest calkiem inna - tylko jeden poziom na calej powierzchni. Pewnie troche wyzsza bylaby czesc kinowa ale kina tam nie bedzie

i jakies marne zdjecie z DZ bez filarow
Bartek
Niech się ktoś zamaskuje i przedostanie na teren budowy zrobić fotki filarów biggrin.gif

Co do mojej opinii odnośnie żurawia to faktycznie może się pojawić ze względu na wygodę i do tego że np. część gdzie ma być kino będzie wyższa niż 2 kondygnacje.

Pożyjemy zobaczymy biggrin.gif
mariuszek
ale dlaczego mam iść na odpoczynek?? za co?? i nie wyzywaj mnie od dawna. ja dawna nie mam i nie miałem. ja naprawde przyżekam byłem na pogori i nic nie budujo. A sklep może i budujo.

Mod: Skoro tak sie prosiles to 2 tygodnie wakacji
filip13
Wydaje mi sie że czarne chmury nad CH Pogoria już przeszły i prace pójdą pełną parą
choć na termin wiosna 2008 na pewno nie zdążą bo za długo jednak zwlekali
KAMAZ
CYTAT(:) @ czw, 25 paź 2007 - 15:25) *
kto wie moze jednak beda na ta dwupoziomowa czesc (z kinem to jak 3 poziomy) hmm

Nie spodziewam się żurawi. Widziałem jak były budowane magazyny Parkridge (obecnie ProLogis Park) tam gdzie jest magazyn DHL (z racji tego, że tam pracowałem) i nie było żadnych żurawi tylko dźwigi samochodowe. A uwierz mi te magazyny nie są niskie. Takie budowle nie maja zbyt ciężkich elementów. Najcięższe są gotowe filary betonowe i te właśnie stawiane były przez dźwigi samochodowe.
olo
CYTAT(filip13 @ pią, 26 paź 2007 - 15:24) *
Wydaje mi sie że czarne chmury nad CH Pogoria już przeszły i prace pójdą pełną parą

Przeca już wiadomo, że ma być na Boże Narodzenie.
Sebastian22
CYTAT(olo @ sob, 27 paź 2007 - 22:43) *
Przeca już wiadomo, że ma być na Boże Narodzenie.

Dodaj gwoli ścisłości ze 2008.
Bartek
CYTAT(Sebastian22 @ sob, 27 paź 2007 - 23:03) *
Dodaj gwoli ścisłości ze 2008.

blink.gif biggrin.gif
Qni
CYTAT
Nie spodziewam się żurawi. Widziałem jak były budowane magazyny Parkridge (obecnie ProLogis Park) tam gdzie jest magazyn DHL (z racji tego, że tam pracowałem) i nie było żadnych żurawi tylko dźwigi samochodowe. A uwierz mi te magazyny nie są niskie. Takie budowle nie maja zbyt ciężkich elementów. Najcięższe są gotowe filary betonowe i te właśnie stawiane były przez dźwigi samochodowe.

Potwierdzam, ze przy budowie obiektow o takiej konstrukcji nie stosuje sie raczej zurawi tylko dzwigi samochodowe, bo jest to bardziej mobilny podnosnik, wiec idalny do budynkow rozleglych, ale niezbyt wysokich takich jak newielkie/srednie centra handlowe, czy hale magazynowe.

A co do lania fundamentow w zimie, to beton bez wiekszych trudnosci mozna lac do -15 stopni, jest on wtedy przygotowywany z odpowiednimi dodatkami chemicznymi. Jest on wtedy cieplutki( co cieszy betoniarzy) wink.gif a ponadto zachowuje wszystkie swoje wlasciwosci wytrzymalosciowe.
Powyzej -15 stopni tez mozna betonowac, ale to juz wyzsza szkola jazdy i raczej sie tego nie stosuje tylko czeka sie na cieplejsze dni.
Sebastian22
Mam nadzieje ze ktos focił w ten weekend.... smile.gif
olo
CYTAT(Sebastian22 @ nie, 28 paź 2007 - 11:36) *
Mam nadzieje ze ktos focił w ten weekend.... smile.gif

Będzie focił w tygodniu.
CYTAT(filip13 @ pią, 26 paź 2007 - 15:24) *

no prawie jak Mariuszek ohmy.gif
termin dawno nieaktualny, a na kazdej stronie piszesz o wiosnie, mimo ze dopiero Ci odp
Wiecie kto jest generalnym wykonawca (na tablicy informacyjnej)?

Tymczasem najmniej zaawansowana inwestycja w Slupsku wedlug Dziennka Baltyckiego ma byc otwarta we wrzesniu. Tam wciaz trwaja parce ziemne i nie ma jeszcze betonu. Tam dopiero zamowili konstrukcje stalowa ( no ciekawe czy bedzie tylko stal jak w Karolince, w odroznieniu od betonu u nas) i byc moze zaczna ja montowac w tym roku.
"Według zapowiedzi w nowym centrum handlowym "Jantar" znajdzie się multikino oraz prawdopodobnie kompleks rekreacyjno-rozrywkowy. Ta część inwestycji będzie jednak realizowana dopiero jako druga. Jako pierwsza zostanie zbudowana część handlowa"
prawdopodobnie, w drugim etapie ehm oby u nas tak sie nie skonczylo.
Inne slupskie gazety napsialy ze bedzie tam KFC, Pizza Hut i Burger King. Wiekszosc najemcow jest taka sama we wszystkich 3 CH wiec kto wie czy to tez nie umowa na wszystkie i pojawia sie i u nas.
Sebastian22
Dobrze by bylo...dzis widzialem jakoby plac byl bardziej doswietlony....

Na forum Dąbrowy G. - w portalu Gazeta.pl pojawiła się fotka autorstwa kelo. Pierwszy widok gdzie widac ze cos "rośnie".
Fotka Olo niestety na rapidshare. Jesli ktos jest za natem w osiedlowce to raczej nie dopchnie sie zeby ja zobaczyc.
zalaczam ta fotke zrobiona przez Olo

jak widac zewnetrzne filary dosc wysokie smile.gif
olo
CYTAT(:) @ wto, 30 paź 2007 - 16:30) *
Fotka Olo niestety na rapidshare. Jesli ktos jest za natem w osiedlowce to raczej nie dopchnie sie zeby ja zobaczyc.
zalaczam ta fotke zrobiona przez Olo

jak widac zewnetrzne filary dosc wysokie smile.gif

Najgorsze jest to, że na tych fotkach już niedługo nie będzie co podziwiać. Nie mogli to zacząć od wschodniej strony? Pomiędzy filarkami wysypują i walcują ziemię do wysokości podstaw filarów. Widać je na zdjęciu. Już mniej więcej można dopatrzyć się układu dróg dojazdowych i objazdowych. To co stawiają, to zapewne magazyn. Pomyliłem się przy wysyłce i zamiast dać na IS to dałem na RS, gdzie zwykle wysyłam ZIPy z koncertów.
Sebastian22
To tylko jedno foto zrobiles? Przydało by sie jeszcze kilka....a czy dalej wylewają beton?

PS.
Na stronie Pana Darka pojawiła się porcja fotek z dziś.

Mam pytanie co do fotek - czy obecnie zagospodarowany teren to juz cala planowana powierzchnia CH? Bo zdaje mi sie ze coś jest zbyt duza odleglosc od starej policji...chyba ze ta odleglosc zajmie ten okragly dziedziniec....i druga sprawa - czy w miejscu pakamer robotnikow ma byc polozone kino?
olo
Wydaje mi się, że nie, bowiem pakamery są tuż przy ulicy Przybylaka. Zrobiłem kilka fotek, ale dopóki na parkingu nic się nie dzieje to fotki obejmuję tylko taki kąt patrzenia jaki mam. Jak postawią konstrukcję hali magazynów to już nic nie będzie widać. Pozostaje lotnia. Z tego co widzę po laniu ław betonowych to podchodzą pod samą, dawną, policję. Oczywiście skrót perspektywiczny robi swoje.
syzio
Na trzech ostatnich zdjęciach na stronie dabrowa.pl widać że nie będzie to takie małe. Czekamy na zarys konstrukcji biggrin.gif
CYTAT(:) @ pon, 29 paź 2007 - 10:07) *
Inne slupskie gazety napsialy ze bedzie tam KFC, Pizza Hut i Burger King. Wiekszosc najemcow jest taka sama we wszystkich 3 CH wiec kto wie czy to tez nie umowa na wszystkie i pojawia sie i u nas.

Mam nadzieję. Burger King niedawno wrócił do Polski, KFC jest nabliższy chyba w Katowicach, a Pizza Hut w Czeladzi dry.gif
Pawlok 4.11:

^tu w tle fajnie rosnie nowa chlodnia Łagiszy i blok energetyczny

syzio
Na tych zdjęciach lekko rysuje się kształt. Chociaż na ostatnim zdjęciu wygląda to jak budowa supermarketu (wielkość) blink.gif
Chciałbym zobaczyć wizualizacje wnętrza.
Sebastian22
poki co zgodnie z wizualką...zalezy jak daleko posuna sie w strone Policji....czy tam miedzy starym komisariatem a budową, gdzie wystają te betonowe kanały, bedzie droga? Na wizualce jest tam "krąg" i fontanna...Bardzo ładne fotki rolleyes.gif
Otwarcie Karolinki w sierpniu, natomiast "parku handlowego" w grudniu. Obok Karolinki Mayland buduje miedzy innymi Leroy Merlin, Electroworld, Agata Meble, Zoo Natura, Pers, Hortus, Mebel Nolte, Drexpol, Selene, Eurofirany, Art. Decor ? Rokita.
Moze u nas tez planuja w przyszlosci stworzyc podobny park handlowy. I to moglaby byc ta tajemnica z drugim obiektem. Byloby to zaraz obok - po drugiej stronie ul. Przybylaka. Wiadomo ze Leroy by nie bylo bo blisko ale np ktorys z Electroworld, Saturn, Mediamarkt, Praktiker i inne...

na http://www.bytom.com.pl/ otwarcie sklepu w Pogorii w IV kwartale 2008

Przypomne ze Jantar planowany na wrzesien, wiec Pogoria ostatnia. W Slupsku tez kupili jakies tereny bylego zakladu i po wybudowaniu Jantara planuja rezlizowac drugi etap
olo
Od zachodniej strony kładą już poziome, betonowe belki na zewnątrz i metalowe kształtowniki wewnątrz. Robota wre nieraz do późnych godzin wieczornych. Fotki za tydzień.
Sebastian22
Prace nabrały tempa nie na żarty smile.gif
filip13
tak jak myslałem, pierw wogule nie robili a teraz sie wzieli na powaznie laugh.gifz niecierpliwością czekam na kolejne fotki wink.gif bo z natury jestem niecirpliwy i ciekawski laugh.gif
o 18 kawalek terenu oswielony reflektorkami i pracuja. Widzialem ze na pewno leja beton. Tak zwlekali a teraz wykonawca musi robic po ciemku i w taka pogode smile.gif
Dave
Tylko jakoś początku prac przy ulicach i przejściu podziemnym nie ma - nawet przygotowań nie ma! A przecież parę miesięcy temu był artykuł, że na jesień mają być trudności w przejeździe przez centrum DG na skutek prac, pozwolenie na zajęcie pasa drogi miało być ważne tylko do końca tego roku!
Pewnie już je przedłużyli :/
syzio
Pewnie tak. Będzie tak samo jak z centrum handlowym. Wszystko na szybko żeby tylko zdążyć.
Sebastian22
taaa pewno wiosną zaczną....zobaczymy czy w styczniu nadal będzie handel podziemny - jesli nie to bedzie to konkretny znak smile.gif Dziś tez widziałem światła na placu budowy - a w autobusie niezłe komentarze "ponoc w marcu (2008) otwieraja " miałem juz pana uswiadomic ale co sie bede wtrącał do rozmowy obcych ludzi - niech zyja w nieswiadomosci wink.gif
syzio
Też różne takie dyrdymały słyszę nie tylko o"Pogorii", aż chce się podejść i uświadomić :DTeż różne takie dyrdymały słyszę nie tylko o"Pogorii", aż chce się podejść i uświadomić (i wyśmiać biggrin.gif)
kwintosz
To tylko pokazuje stosunek inwestora do mieszkańców naszego miasta. Takie plotki, ploteczki tworzą się właśnie przez brak odpowiedniej polityki informacyjnej. Miasto zresztą też się nie wykazuje, bo powinniśmy wiedzieć jakie ustalenia zostały poczynione w tej kwestii. W końcu remont głównego skrzyżowania w mieście, czy przejścia podziemnego a także drogi w samym jej centrum, która notabene jest rozwalona już bardzo długo, może powodować pewne trudności i uciążliwości dla mieszkańców. A tak, nie wiemy nic.. kiedy, co i jak..
Ubolewam także nad tym, że niestety nie doczekaliśmy się odpowiedzi od źródła - Maylandu na naszego maila..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.