CYTAT(kwintosz @ śro, 15 paź 2008 - 10:56)

Jasne, nikt im nie mówi by mieli zamykać interes. Na targu też można sprzedawać.. a targowisk u nas dostatek.. do wyboru do koloru.. Założe się, że miasto da du.. i się ugnie i handlowcy wrócą.. w końcu wybory zbliżają się wielkimi krokami..
@kwintosz ja tez uważam, że przejście podziemne to nie jest miejsce na handel ale uważam też, że obecna sytuacja jest trudna do rozwiązania zarówno dla władz (i nie jest to tylko kwestia wyborów ale także tego, że decydują o losie nie małej grupy ludzi) a liczę na to, że władze wyposażone w odrobinę empatii rozwiążą te sprawę z głową...
do @kursor i @ArChi:
Skąd wzięłam liczbę 500? Ano byłam z @kwintoszem pewnego razu na Komisji ds. Promocji i Rozwoju Miasta, byli na niej tez przedstawiciele handlarzy z przejścia podziemnego; to oni właśnie deklarowali taką liczbę, nie mam powodu by im nie wierzyć

a teraz do wszystkich oburzonych handlem w przejściu podziemnym:
tak jak pisałam jestem za tym by przejście podziemne nie było miejscem handlu ale ... postawcie się na miejscu tych handlarzy...
wg. mnie mają prawo do tego by mieć żal do władz, nadal nic nie wiedzą, nie maja pojęcia czy nastawić się na powrót czy szukać nowego miejsca do handlu;
@ArChi miejsca na dąbrowskich targach są pozajmowane, zwróćcie uwagę na to ile osób rozkłada się z łóżkami i towarem poza ogrodzeniami targów! to gdzie tam mają się wcisnąć targujący pod przejściem? stworzyć nowy targ? czy rozbijać się "na lewo" gdziekolwiek w mieście?
gwarantuję Wam, że miasto jeśli nie zezwoli na handel pod przejściem to
nie zagwarantuje również tym ludziom nowych miejsc do handlowania, zostaną pozostawieni sami sobie.
Co więcej, zauważcie, że o tej pory handlowcy
nie łamali prawa. Mieli umowy za zajęcie pasa drogowego i płacili za to, że tam handlują.
I ostatnia kwestia. Na wspomnianym posiedzeniu komisji otrzymywali zapewnienia od radnych (kilka m-cy temu), że miasto zajmie się tą sprawą. Do tej pory nic nie wiadomo. Nie ma żadnych decyzji. A jeśli zapewnienia miasta będą takie jak remont przejścia podziemnego to klękajcie narody!
Jeszcze raz powtarzam, nie popieram handlu w przejściu ale zwracam uwagę na ludzką stronę tej sprawy.