Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
Sebastian22
Wg. mnie pani udzieliła ci informacji takich jakich mogła, a na dzień dzisiejszy niema podanej oficjalnie daty, nawet jeśli dyrektor Reala już tą datę zna.
Dziś widziałem zamontowane schody z dzwi bocznych na 1. piętrze gdzie kończy sie krąg, poza tym dalej jechali z panelami, i całą resztą.
kwintosz
CYTAT(Arbas @ wto, 14 paź 2008 - 14:04) *
Zdecydowanie wolę sprzedaż z boksów ustawionych w przejściu podziemnym,
niż z gazety rozłożonej na posadzce tamże...
Czy Kursor zdaje sobie sprawę ilu Dąbrowian pracuje w innych miastach i krajach?
Oj nieładnie, nieładnie...

Co nieładnie.. handlu w przejściu nie powinno być zarówno z pseudo budek a tymbardziej z łóżek albo innych wynalazków i basta! Straż Miejska w tym mieście kompletnie nic nie robi. Jakbym mógł to bym rozgonił to całe towarzystwo i nic wielkiego by się nie stało, bo nie byłoby kompletnie różnicy. Od lat nie umieją albo nie chcą sobie poradzić z ruchem na 3Maja, z dzikim handlem w okolicach targu na Redenie (koło świateł), parkowaniem na Cieplaka, no i oczywiście z tym przejściem. Straszne trudne rzeczy do rozwiązania..

CYTAT(Maryhna @ wto, 14 paź 2008 - 14:18) *
i chyba zapomniał też o tym, że decyzja miasta odbije się na sytuacji ok. 500 osób bo tyle osób liczą najbliższe rodziny handlarzy z przejścia podziemnego :/

Jasne, nikt im nie mówi by mieli zamykać interes. Na targu też można sprzedawać.. a targowisk u nas dostatek.. do wyboru do koloru.. Założe się, że miasto da du.. i się ugnie i handlowcy wrócą.. w końcu wybory zbliżają się wielkimi krokami..

Poza tym idąc takim tokiem myślenia to zostawmy na stadionie Xlecia w Warszawie handel ( na marginesie, za późno już bo trybun już nie ma:D) bo przecież tam to chyba z 15 tysięcy ludzi wraz z rodzinami odczuje to.
Zostawmy w centrum miasta Azje wschodnią, chodźmy w brudzie i smrodzie w dodatku obijając się o innych ludzi.. dołóżmy jeszcze z 3 budki kebabów przed PKZ i z 10 po drugiej stronie bo tam też jest za mało. A co.. na pewno mieszkańcy będą super zadowoleni!! Albo odrazu lećmy po całości: wyremontujmy znowu przystanki w centrum bo kostka straciła kolor a przecież przy okazji remontu Królowej Jadwigi to można znowu wyremontować i koniecznie z 3 albo 4 raz ten przystanek pod PKZ! Zawsze także zostaje iść na zajebistą impreze na Hale albo do Nemo. Będzie całe 15 osób bo tyle będzie o tym wiedzieć ale wtedy nie ma się co martwić że w razie pożaru nie będzie którędy się ewakuować bo nie ma drogi, która miała być. Warunkowe dopuszczenie do użytkowania też jest ok, bo przecież zawsze mogli nam to zamknąć.. prawda?

wink.gif

Wracając do Pogorii, co jak co ale politykę informacyjną mają zajebistą (Mayland). Chyba że to jest przemyślana strategia i chodzi o to by nie było tłumów na otwarciu.. Swoją drogą z tego co widać to jeszcze jest sporo pracy, ciekawe czy ok. 20 dni im starczy na zrobienie tego czego brakuje. Poza tym teren do uprzątnięcia jest spory..
Arbas
Kursor!
Nieładnie, że dzielisz kupców z przejścia na "naszych" czyli Dąbrowian i "obcych".
Z podtekstu wynika, że wg Ciebie obcy nie bardzo ma prawo handlować w DG.
Leszek
CYTAT(Arbas @ śro, 15 paź 2008 - 11:53) *
Kursor!
Nieładnie, że dzielisz kupców z przejścia na "naszych" czyli Dąbrowian i "obcych".
Z podtekstu wynika, że wg Ciebie obcy nie bardzo ma prawo handlować w DG.

Myślę, że chodziło mu raczej o to, że władze Dąbrowy nie powinny tak bardzo troszczyć się o mieszkańców innych miast kosztem własnych.
kursor
Arbas,

przyczepiłeś się,

uważam że nie powinno się handlować w przejściu podziemnym w centrum miasta, biorąc pod uwagę jeszcze większy ruch po otwarciu CH Pogoria.

Warunki jaki były każdy widział i słusznie ktoś podniósł iż handel powinien odbywać się na targowiskach a argument że na 60 sprzedających jest tylko 10 z DG tez do mnie trafia.

p.s.
nie wiem skąd wyliczenie że 500 osób jest powiązanych z handlem pod przejściem

a Ty Arbasie jątrzysz temat czy dziele ludzi czy nie a nie odnosisz się do meritum czyli czy handel jest niezbędny w przejściu i czy przejście podziemne służy do komunikacji czy do handlu

pozdro
ArChi
Szer z ta liczba 500 troszke przesadziles smile2.gif przeto tam pod przejsciem bylo ok. 20 handlujacych i przeto na glownym targowisku w miescie to z cala swoja rodzina by sie pomiescili bo tyle tam jest miejsca smile2.gif zapewne ktos moze powiedziec ze handel w Dg nie odbywa sie codziennie ale przeciez jest jeszcze Bedzin gdzie tez jest targowisko smile2.gif

jak juz powyżej zostalo stwierdzone przejscie sluzy do komunikacji a nie do handlu smile2.gif

co do telefonowania do siedziby wykonawcy to za duzo i tak zapewne ta kobieta nie mogla powiedziec na ten temat smile2.gif
lynch
Faktycznie kursor. Schodzimy z tematu.

Arbas, tu nie chodzi o jakieś podziały na ludzi i nadludzi. Chodzi o to, żeby to przejście spełniało normy bezpieczeństwa i sprawnej komunikacji.

A tak z innej beczki: w przejściu przy Galerii Łodzkiej odbywa się handel, ale jest ono jednak ciut większe.
Z koleli z tego co pamiętam w przejściu przy Piotrkowskiej nie ma tragarzy.
szer
CYTAT(ArChi @ śro, 15 paź 2008 - 14:09) *
Szer z ta liczba 500 troszke przesadziles smile2.gif

To Maryhna pisała (później przerobie avatar, by się nie myliło...)

Powoli się wzięli za park. Zaorali całą ziemie (dużo lepiej to teraz wygląda). Z tyłu też robią, ale fot już nie zrobiłem. Później wrzucę pare od przodu. Zmontowali już schody na końcu kładki. Ogólnie robota do przodu
nieznajomy
a termin to cały czas do przodu do przodu

P.S a przejście jest piękne już SA nowe napisy rolleyes.gif
bzenek
CYTAT(Peterek @ wto, 14 paź 2008 - 12:49) *
Na nasze przejście podziemne już szkoda słów, mnie np. zbiera na wymioty kiedy nim przechodzę.

CYTAT(dacik @ pon, 13 paź 2008 - 22:22) *
Wygląda to po prostu tragicznie. Nie ma to jak remont, po którym przejście wygląda jeszcze gorzej.

CYTAT(KacperskiDGG @ pon, 13 paź 2008 - 23:42) *
Żeby się wypowiedzieć na temat przejścia podziemnego w centrum musiałbym użyć niecenzuralnych słów.

Dajcie na luz Panowie. Przejście ewidentnie wygląda lepiej niż przed remontem. Jest jaśniej, czyściej i działają wszystkie lampy.

Wykonane prace jak najbardziej mieszczą się w obiecywanej nam kategorii "odświeżenie". Jak ktoś się spodziewał wind, zadaszenia czy złotych poręczy to niech ma pretensje wyłącznie do siebie.

CYTAT(kwintosz @ śro, 15 paź 2008 - 10:56) *
Założe się, że miasto da du.. i się ugnie i handlowcy wrócą.. w końcu wybory zbliżają się wielkimi krokami..

Sprawa handlu w przejściu nie jest kwiestią higieny czy bezpieczeństwa. To jest dylemat polityczny dla ekipy Podrazy. Jak widać dwa lata przed wyborami nie mają jaj aby podjąć decyzję. Wyraźnie grają na zwłokę zastawiając się różnymi inspekcjami. Liczą, że te wykonają czarną robotę za urząd miasta.

Handlowcy tymczasem konsekwentnie wykorzystując słabość władzy zawłaszczają przejście łóżkami polowymi. To oni już przejęli inicjatywę i zakładam tak jak kwintosz, że władze się ugną.

Moim zdaniem handel w boksach/kioskach/kabinach jest OK. W porozumieniu z miastem można zaprojektować ładne i estetyczne budki. Może nieco mniejsze niż do tej pory. Handel w tym miejscu się przyjął i nie ma co wywracać świata do góry nogami.

Maryhna
CYTAT(kwintosz @ śro, 15 paź 2008 - 10:56) *
Jasne, nikt im nie mówi by mieli zamykać interes. Na targu też można sprzedawać.. a targowisk u nas dostatek.. do wyboru do koloru.. Założe się, że miasto da du.. i się ugnie i handlowcy wrócą.. w końcu wybory zbliżają się wielkimi krokami..

@kwintosz ja tez uważam, że przejście podziemne to nie jest miejsce na handel ale uważam też, że obecna sytuacja jest trudna do rozwiązania zarówno dla władz (i nie jest to tylko kwestia wyborów ale także tego, że decydują o losie nie małej grupy ludzi) a liczę na to, że władze wyposażone w odrobinę empatii rozwiążą te sprawę z głową...

do @kursor i @ArChi:
Skąd wzięłam liczbę 500? Ano byłam z @kwintoszem pewnego razu na Komisji ds. Promocji i Rozwoju Miasta, byli na niej tez przedstawiciele handlarzy z przejścia podziemnego; to oni właśnie deklarowali taką liczbę, nie mam powodu by im nie wierzyć smile2.gif

a teraz do wszystkich oburzonych handlem w przejściu podziemnym:
tak jak pisałam jestem za tym by przejście podziemne nie było miejscem handlu ale ... postawcie się na miejscu tych handlarzy...
wg. mnie mają prawo do tego by mieć żal do władz, nadal nic nie wiedzą, nie maja pojęcia czy nastawić się na powrót czy szukać nowego miejsca do handlu;
@ArChi miejsca na dąbrowskich targach są pozajmowane, zwróćcie uwagę na to ile osób rozkłada się z łóżkami i towarem poza ogrodzeniami targów! to gdzie tam mają się wcisnąć targujący pod przejściem? stworzyć nowy targ? czy rozbijać się "na lewo" gdziekolwiek w mieście?
gwarantuję Wam, że miasto jeśli nie zezwoli na handel pod przejściem to nie zagwarantuje również tym ludziom nowych miejsc do handlowania, zostaną pozostawieni sami sobie.

Co więcej, zauważcie, że o tej pory handlowcy nie łamali prawa. Mieli umowy za zajęcie pasa drogowego i płacili za to, że tam handlują.

I ostatnia kwestia. Na wspomnianym posiedzeniu komisji otrzymywali zapewnienia od radnych (kilka m-cy temu), że miasto zajmie się tą sprawą. Do tej pory nic nie wiadomo. Nie ma żadnych decyzji. A jeśli zapewnienia miasta będą takie jak remont przejścia podziemnego to klękajcie narody!

Jeszcze raz powtarzam, nie popieram handlu w przejściu ale zwracam uwagę na ludzką stronę tej sprawy.
szer
A to ja tak z innej beczki: nowe fotki ;d snf (51).gif
Peterek
"Dajcie na luz Panowie. Przejście ewidentnie wygląda lepiej niż przed remontem. Jest jaśniej, czyściej i działają wszystkie lampy.

Wykonane prace jak najbardziej mieszczą się w obiecywanej nam kategorii "odświeżenie". Jak ktoś się spodziewał wind, zadaszenia czy złotych poręczy to niech ma pretensje wyłącznie do siebie."

Bzenek, ależ ja zupełnie się Maylandu nie czepiam. Bo niby z jakiej racji mieliby nam jeszcze przejście podziemne robić, ale władze miasta powinny się tym już zająć dawno temu. To jest chore żeby przejścia podziemne poza centrum (chociażby Aleja Róż, Manhatan) wyglądały lepiej (co nie znaczy dobrze). Nie ma co się oszukiwać, za przejście podziemne w centrum i dworzec po prostu powinniśmy się wstydzić na maksa.

Acha i nie mówmy, że handel w przejściu jest zły. Spójrzcie jak to wygląda w Sosnowcu... Niebo a ziemia, Europa, a Azja :|
sowa
co do terminu otwarcia:
Na bloku, który znajduje się przy DaGrasso i Rehapunkcie (przy rondzie, przy przystanku Aleja Róż smile2.gif ) pojawiła się wielka reklama sklepu H&M na której napisane było że otwarcie tegoż sklepu w CH Pogoria- 7.11.

albo H&M zagrał va banque podając ten termin a nie będąc go pewnym albo jest to faktycznie ostateczny termin otwarcia Pogorii smile2.gif
szer
Możemy to chyba traktować jako potwierdzenie, choć pewnie postawili wszystko na jedną kartę.
Sebastian22
To pewno otworzą....dziś widziałem jak robili w parku porządek, szybko im to idzie w końcu to pare drzewek+alejki. Jeszcze 22 dni:D
mydliczek
H&M nie zagrał va banque tylko jak wspomniałem dostał taką informację wink.gif na okrągłym placu w środku kładą już kafelki, wiele sklepów jest wykańczanych w środku, a Empik jest już umeblowany. Z tego co widzę w Exisporcie też będą ruchome schody to pewnie i w Smyku. W środku między KappAhlem, a Empikiem również są windy. Chyba już dostarczyli akwarium bo w jego miejscu stoi duża skrzynia wink.gif
olo

Najnowsze foty od tyłu.

http://olozdegie.fotosik.pl/albumy/523649.html
syzio
Dostałem oficjalną wiadomość od Mayland, że CH Pogoria zostanie otwarte 7 Listopada 2008
Sebastian22
Wow fotki nocne są super, fajnie oświetlone. Widze że nawet logo już zrobili:D. Końcowy efekt pewno będzie ciekawy.
Dziś zauważyłem że na kinie jest już położona dolna część elewacji (jasna słomkowo-kawowa) oraz zaczynają likwidować ogrodzenie w parku, poza tym ekipa cały czas porządkowała go (wyrównywanie terenu itp.). No to jeszcze 21 dni:D
michal_dg
hahaha widze Seba wielkie odliczanie trwa hahaha
:)
CYTAT(bzenek @ śro, 15 paź 2008 - 16:35) *
Wykonane prace jak najbardziej mieszczą się w obiecywanej nam kategorii "odświeżenie". Jak ktoś się spodziewał wind, zadaszenia czy złotych poręczy to niech ma pretensje wyłącznie do siebie.

z lutego:
CYTAT
Remont przejścia podziemnego obejmie z kolei udrożnienie instalacji odwadniającej, wymianę okładzin blaszanych na kamienne, czyszczenie okładzin schodów, balustrad, posadzek, wymianę oświetlenia oraz zamontowanie czterech platform dla niepełnosprawnych. Czekamy obecnie na decyzję inwestora o rozpoczęciu prac - zapewnia Przemysław Kędzior z dąbrowskiego magistratu.

O przejsciu podziemnym bylo kilka artykulow, jeszcze w wakacje pisano, ze maja byc tez zadaszone wejscia. Nie wymyslilismy tego my, tylko zawsze cytowano kogos z UM, Mayland albo PGOM.

CYTAT

Sprzedawcy w przejściu podziemnym zamiast z kramów handlują z łóżek polowych
dziś

Prace remontowe w przejściu podziemnym w centrum miasta sprawiły, że zlikwidowano wszystkie boksy handlowe. Część handlarzy, którzy zdecydowali się pozostać rozstawia swój towar na ziemi lub polowych łóżkach.

- Zostaliśmy wyrzuceni na bruk. Z Urzędu Miasta dostaliśmy zapewnienie, że po remoncie boksy wrócą. A tu remont skończony, a boksów, jak nie było, tak nie ma - żali się Alina Gnoinska, jedna ze sprzedawczyń. - Najgorsze jest to, że niszczy się towar i jesteśmy stratni podwójnie. Kiedy zaczynaliśmy handel warunkiem było, by odbywał się z obiektów zabudowanych. Teraz okazuje się, że miasto likwidując naszą pracę chce w ten sposób polepszyć estetykę - dodaje załamana.

- Co to za remont, polegający tylko na pomalowaniu sufitów i wyczyszczeniu kamieni - oburza się Wiesława Olas, która również miała tutaj swój boks.

Urzędnicy twierdzą, że w tej sprawie na początku listopada odbędzie się spotkanie władz miasta ze sprzedającymi.

- Wszystkie nasze działania podejmowane są w związku z powstającym CH Pogoria i mają na celu udrożnienie ruchu w przejściu podziemnym. Dalsze decyzje uzależnione będą od ekspertyz z takich instytucji jak Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego oraz straż pożarna. Obecnie handel w przejściu jest nielegalny - mówi Marcin Bazylak z Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

- Jeżeli mimo zakazu, sprzedający dalej będą prowadzić działalność mogą zostać ukarani mandatem a w przypadku odmowy przyjęcia sprawa może zostać skierowana do sądu grodzkiego - mówi Marek Hejczyk z dąbrowskiej Straży Miejskiej.

- Bez walki się nie poddamy - zapowiada pani Wiesława.
Daniel Świderski

Dostali zapewnienie? rolleyes.gif
Swoja droga przejscie wyglada okropnie. Takiej ilosci smieci chyba nigdy nie bylo. OBy kosze na smieci wrocily na swoje miejsce jak najszybciej.

Co do CH Pogoria to licze na doba nocna iluminacje. CH Karolinka i Jantar z zewnatrz w dzien wygladaja fatalnie, ale w nocy calkiem fajnie.
Maryhna
CYTAT(:) @ pią, 17 paź 2008 - 20:50) *
Dostali zapewnienie? rolleyes.gif

wątpię :/

co do zdjęć... podświetlana elewacja wygląda imponująco rolleyes.gif
a adres Pogorii to Jana III Sobieskiego 6
olo
Co do śmietnika. Spacer w sobotnie przedpołudnie ok. godz. 12
http://olozdegie.fotosik.pl/albumy/524818.html
szer
Przejście tak wygląda dzięki ulotkarzom... No ale cóż jak wciskają ludziom w ręce to się nie dziwię, że potem to wywalane jest. A pare takich przypadków mi się zdarzyło.
Śmietniki w przejściu muszą się pojawić, bo po otwarciu Pogorii to tych ulotek tam pewnie więcej będzie :/.

Co do tych fotek od tyłu to podoba mi się oświetlenie Pogorii. Jest bardzo ładne i mam nadzieję, że i od przodu zrobią coś super. Dzisiaj może jutro skocze na fotki, więc zobaczymy co tam na budowie nowego
bzenek
O przejsciu podziemnym bylo kilka artykulow, jeszcze w wakacje pisano, ze maja byc tez zadaszone wejscia. Nie wymyslilismy tego my, tylko zawsze cytowano kogos z UM, Mayland albo PGOM.

A jak PKP bajdurzy, że na dniach pociąg do Wa-wy pojedzie 300km/h CMK przez Pyrzowice to tez im wierzysz ? blink.gif

Trzeba mieć trochę realnego dystansu do bajek. smile.gif

Swoja droga przejscie wyglada okropnie. Takiej ilosci smieci chyba nigdy nie bylo. OBy kosze na smieci wrocily na swoje miejsce jak najszybciej.

To utwierdza mnie w przekonaniu, że miasta GOP wcale nie potrzebują szklanych wieżowców, metra i tasiemcowych programów rewitalizacji. Na początek wystarczy kosz na śmieci, szczotka i mydło. Od razu będzie przyjemniej. smile.gif
Mick
CYTAT(bzenek @ sob, 18 paź 2008 - 14:29) *
A jak PKP bajdurzy, że na dniach pociąg do Wa-wy pojedzie 300km/h CMK przez Pyrzowice to tez im wierzysz ? blink.gif

Trzeba mieć trochę realnego dystansu do bajek. smile.gif

Chcesz powiedzieć, że władze DG mają równie bliski kontakt z rzeczywistością co kierownictwo PKP?? To byłoby kiepsko.

Ja jednak uważam, że jeśli UM informuje, że: "Remont przejścia podziemnego obejmie ... udrożnienie instalacji odwadniającej, wymianę okładzin blaszanych na kamienne, czyszczenie okładzin schodów, balustrad, posadzek, wymianę oświetlenia oraz zamontowanie czterech platform dla niepełnosprawnych" to tak właśnie będzie.

Chyba że pan "Przemysław Kędzior z dąbrowskiego magistratu" jest tam woźnym, wypowiadającym się bez upoważnienia Prezydenta Miasta.
olo
CYTAT(Mick @ sob, 18 paź 2008 - 15:44) *
Ja jednak uważam, że jeśli UM informuje, że: "Remont przejścia podziemnego obejmie ... udrożnienie instalacji odwadniającej, wymianę okładzin blaszanych na kamienne, czyszczenie okładzin schodów, balustrad, posadzek, wymianę oświetlenia oraz zamontowanie czterech platform dla niepełnosprawnych"

Co??????????Coś przeoczyłem?
bzenek
CYTAT(Mick @ sob, 18 paź 2008 - 15:44) *
Ja jednak uważam, że jeśli UM informuje, że: "(...)" to tak właśnie będzie.

Chyba że pan "Przemysław Kędzior z dąbrowskiego magistratu" jest tam woźnym, wypowiadającym się bez upoważnienia Prezydenta Miasta

A czy kolega pamięta mobilne drzewa ?

Sprawę szeroko opisywaliśmy w temacie o przyrodzie. Stamtąd też zaczerpnąłem poniższe cytaty.

Pewne dnia one zniknęły. Twój wiarygodny Główny specjalista ds Pablik Rilejszyn nie mógł się temu nadziwić.
CYTAT

Nad tym, gdzie podziało się 50 klonów, łamie sobie głowę także ich właściciel - dąbrowski magistrat. Urzędnicy od dwóch dni próbują ustalić miejsce pobytu drzew - na próżno. - Próbujemy wyjaśnić sprawę - mówi Przemysław Kędzior z biura prasowego dąbrowskiego magistratu.

A tymczasem wystarczyło spytać w pokoju obok. smile.gif
CYTAT

Drzewa zostały sprzątnięte przez firmę OFI, zajmującą się utrzymaniem zieleni miejskiej, bo... nie podobały się dąbrowianom.

Mieszkańcy Gołonoga kilkakrotnie interweniowali w sprawie usunięcia donic. Zostały usunięte i już się tam nie pojawią - tłumaczy Piotr Jędrusik, naczelnik Wydziału Gospodarki Komunalnej w dąbrowskim magistracie.

I takie są te Wasze informacyjne autorytety z UM, Mayland albo PGOM wink.gif
szer
A to Ci dopiero ciekawostka przyrodnicza... http://www.pogoria.eu/ (ktoś se strzelił bloga o Pogorii, a my to przeoczyliśmy xD).
Żadnych nowości tam nie ma, dawno nie aktualizowane
szer
Fotki z dzisiaj. Mało ruchu było w centrum więc lepiej mi się robiło zdjęcia wink.gif snf (51).gif
michal_dg
Szer czy ty czasem nie byles z plecakiem ?
szer
Ano byłem z plecakiem. Zwykle jak ide na foty to biorę plecak by mieć gdzie wrzucić aparat smile2.gif

Zapomniałem dodać, że zrobili już poziome malowania na drogach, a nie widać tego na fotkach smile2.gif. Więc drogi już w sumie ukończone są smile2.gif.

A w przejściu pozornie czyściej jest. Mniej ulotek. Ale i tak prosi się żeby tam śmietniki dać
W dzisiejszych aktualnosciach TVP Katowice byl material o przejsciu podziemnym. Pokazywali nerwowych handlarzy i mandaty. Czyli jednak straznicy tam zajrzeli, ale jak widac nieskuteczni. Na koniec powiedzieli, ze remont przejscia bedzie trwal do stycznia. Czyli handluja na miejscu budowy? tongue.gif Ciekawe czy ten remont tylko na papierze, czy rzeczywiscie zbuduja jeszcze to zadaszanie wejsc itp.
snf (51).gif http://ww6.tvp.pl/16319,20081020813062.strona

Co do poziomego oznakowania to nareszcie smile2.gif Wkoncu jest tez duzo lepiej oznakowane rondo razem ze skrajem. Oby tylko nikt sie nie pomylil i z prawego pasa nie skrecal w lewo. Dziwna sprawa z pierwszym od strony ronda przejsciem dla pieszych na Kosciuszki. Myslalem, ze je zliwkiduja, gdy nie zrobili obnizonego kraweznika. Po drugiej stronie jezdni jednak zostawili obnizony i wtedy juz mialem watpliwosci. Ostatecznie przejscie zostalo, ale dziwne ze w dzisiejszych czsach nie obnizone.

Oby nie zostawili takiej elewacji kina. Na wizualizacjach z podswietlanymi paskami wyglada duzo lepiej. Zrezygnowali niestety z tego wielkiego bilbordu. Kiepsko wygladaja te listwy, na ktorych zamontowali logo Heliosa, a jeszcze gorzej wygladaja na nim odkryte kable. Jednak sa jeszcze jakies mocowania pod nim i blisko dolu, wiec cos tam jeszcze bedzie. Na samej gorze tez sa jakies wciecia. Oby zostalo jak najmniej pustych scian.
Sebastian22
No cóż - nie wolno to nie wolno, nie po to zlikwidowali budy żeby teraz sie rozkładali na polówkach, wyglada to jak targ! Myślałem że to kilka straganów ale to cały pas! Miasto powinno się tez jasno określić bo handlarze nie dostali pewno jasnej odpowiedzi.

Co do tego remontu to zaskoczenie - jak to remont do stycznia? Wygląda na zakończony choć nie można było nazwać tego remontem...raczej gruntowym czyszczeniem....mam nadzieje że doczekamy się nowych zadaszeń, te obecne pamiętają chyba jeszcze czasy komuny (niestety u nas w mieście takich elementów więcej - choćby niektóre wiaty tramwajowe...."grzybki" heh), przydał by się też remont schodów+ windy dla niepełnosprawnych choć tych ponoć ma jednak nie być heh.
lynch
Wczoraj jak szedłem przejściem ok. 15, to robili jakieś pomiary przy schodach. Pewnie chodzi o zadaszenie.
Damian86mdc
czy moze ktos potwierdzic dzień i godzine rozpoczęcia imprezy otwarcia CH Pogoria z pewnościa do 100 %
filip13
oto co znalazłem na stronie Elektrycznych Gitar: http://www.elektryczne-gitary.art.pl/eg.php?plik=koncerty
7.11, Dąbrowa Górnicza, kino Helios
Ooo czyzby otwarcie kina w ten sam dzien, rzadko spotykane. Kina w CH najczesciej sa znacznie opoznione.

rusza tez strona Heliosa! snf (51).gif http://www.heliosnet.pl/27,Dabrowa-Gornicza/StronaGlowna/

CYTAT
Już wkrótce otwarcie nowego kina!
Zanurz się w trzecim wymiarze i poznaj oblicze nowoczesnej technologii
3D!

snf (51).gif http://f.heliosnet.pl/Get/file/mvpstr/303/1223633118

CYTAT
Dąbrowa Górnicza Helios
sal kinowych: 5
miejsc: 846
Dolby Digital

W Sosnowcu 4 sale, a 1217 miejsc. Te boczne sale beda malutkie.
syzio
Tylko, że u nas będzie 3D biggrin.gif
Edycja:
CYTAT
Kino Helios w Centrum Handlowym Pogoria w Dąbrowie Górniczej posiada 5 klimatyzowanych sal wyposażonych w wysokiej klasy sprzęt nagłaśniający i do projekcji, a także ekrany perełkowe Harkness. W komfortowych fotelach zamontowanych w kinie Helios jednocześnie może zasiąść ponad 800 widzów.
Dodatkowo w jednej z sal została zamontowana najnowocześniejsza na świecie technologia Dolby 3D Digital Cinema, umożliwiająca wyświetlanie filmów w formacie trójwymiarowym. W repertuarze kina, poza filmami 3D, znajdą się też największe filmowe hity i polskie produkcje.

snf (51).gif
No ciekawe jak w praktyce bedzie wygladalo porownanie z IMAXem, bo chwala sie ze ten system od niego lepszy http://www.heliosnet.pl/15,Lodz/Kino3D/technologia/
Na 3D chodzilem tylko do IMAXA i nie mam porownania z Heliosem. Wiadomo, ze wielkosci ekranu nie ma co porownywac, ale horror w 3D moze byc ciekawy.
syzio
Co to za sklep Sizeer? Znalazłem go w najemcach (Sport....)
Sebastian22
No na to wychodzi że otwarcie kina będzie też 7.11 bo jak tam koncert ma się odbyć to jak może być inaczej. Zobaczymy. 800 miejsc to i tak w dzisiejszych czasach wystarczy, dobrze że będziemy mieć porządne kino "na podwórku".
szer
CYTAT(syzio @ wto, 21 paź 2008 - 21:23) *
Co to za sklep Sizeer? Znalazłem go w najemcach (Sport....)

http://sizeer.com/

Co do kina to miło czytać takie informacje.
na stronie nddg duzo nowych zdjec snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/dg_centrum_przebudowa.htm
Przy wielu linkach wkradl sie blad i tam gdzie otwieraja sie bardzo male, trzeba zamienic na koncu w url "=" na "+"
Sebastian22
hehe też zauważyłem ten bład....no fotek dużo i bardzo dobrze widać plac z bloku przy Sobieskiego....ogólnie bardzo ładne fotki szkoda że nie taka jakość (wielkość) jak na picasie u Szera ale coś za coś:P Nawet przy policji coś grzebią....kolorowe cegły mają blink.gif
picaro
Witam, cieszę się że wreszcie ruszy to kino i ma nadziej, że obejdzie się bez kolejnych szkalujących artykułów kino w PKZ, bo jak widać już po zapowiedziach będzie tam co innego i dla kogo innego.
Co do tego system 3D to byłem na takim pokazie w Koszalinie na U2. Była tam też zajawka filmu przyrodniczego. I fakt faktem efekt jest ok. Zwłaszcza wieloryby! Nie mam porównania do IMAXA bo jakoś nie miałem okazji uczestniczyć w takim seansie. Jest tylko jeden problem i przestrzegam rodziców, aby kontrolowali wzrok u swoich pociech, bo niestety oglądanie tego typu obrazów nie każdemu człowiekowi służy. Co prawda nie jest to już ta technologia co kiedyś w latach 50 i nie ma bólu głowy po takim seansie, jednak kilka osób które ze mną oglądały ten film miały później chwilowe problemy z oczami. Nie jest to jakiś stały efekt i dotyczy raczej nie wielu osób przynajmniej w moim doświadczeniu. Nie znam też na ten temat żadnych badań więc może to tylko jakiś przypadek. I oczywiście wiem że producent podaje, że jest super i że mniejsze zmęczenie oczu. Ale warto się mieć na baczności.
No i jeszcze jedna sprawa z tym 3D. Z tego co się orientuję to projekcję w tym systemie odbywają się na projektorach cyfrowych. A obecnie to w naszym kraju dystrybutorzy nie są zainteresowani kopiami na nośnikach cyfrowych, zresztą to jest znacznie szerszy problem. Chociaż jest szansa, że wkrótce czyli w przeciągu najbliższych 3-5 lat wszystkie kina w naszym kraju zostaną wyposażone w systemy cyfrowe. A wtedy 3D można będzie wyświetlać nawet w najmniejszym kinie na największym zadu... . Ale to ta optymistyczna wersja. Bo z cyfryzacją jest wiele problemów. Ale jestem ciekawy jaki będą tu mieli projektor. Bo ma nadzieje, że coś więcej niż 2K (na tym opiera się większość europejskich systemów) bo na tym to jakość obrazu jest marna. (dla porównania w USA obecnie pracują nad projektorami 16K, a porównywalna jakość obrazu na taśmie 35mm wynosi między 8K a 22K przy najlepszych kopiach). W chwili obecnej filmowy rynek cyfrowy jedynie w USA ma się dobrze, bo już w UE nie jest wesoło. Ciekawostką jest jednak to, że produkowane za oceanem filmy są w innym systemie niż UE (zresztą w UE są cztery różne systemy) i dość dużo kosztuje dostosowanie takiej kopi do naszego systemu. A potentaci światowej cyfryzacji w branży kinematograficznej w ogóle nie są zainteresowani tak małym rynkiem jakim jest Polska. Tak więc ciekawy jestem jak dużo filmów będzie w tym 3D.
Oczywiście cyfryzacja w kinie i co za tym idzie 3D jest przyszłością na pewno w przypadku filmów przyrodniczych, koncertów i horrorów. I oby udało się przeprowadzić w Polsce jakoś porządnie tą cyfryzację a nie po łebkach. Tak by zostało w kinach miejsce także dla sztuki i edukacji.
Chyba odbiłem troszkę z tematu. Sorki.
jasiek
a ja znalazłem na stronce heliosa taką informację:

Poznaj możliwości nowej technologii Dolby Digital 3D! W nowy kinie Helios w Dąbrowie Górniczej - Galeria Pogoria - Wielkie otwarcie już 8 listopada!

Czyli w piątek koncert a pierwszy film w sobote
syzio
Ruszyła strona CH Pogoria- www.ch-pogoria.pl
Jak na razie na stronie jest tylko wizytówka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.