Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: CH Pogoria
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52
Bartek
Pogoria ma ten plus ze jest znakomicie położona i dojazd do niej jest jest bezproblemowy i nie leży na uboczu jak inne CH. Więc klientów nie będzie brakowało.

Co do mojego odczucia to byłem, widziałem i na razie tam nie pojadę wink.gif Za duże tłumy i w środku jest po prostu za ciepło. Ale wiem że zakupy ciuchy, kino itd będę właśnie robił w CH Pogoria smile2.gif
piotrMDC
Dziś byłem i mam pozytywne bardzo odczucia!!!!!!!!
dobór sklepów super - każdy powinien znaleźć coś dla siebie smile2.gif
mnie ucieszyło kfc tongue.gif uwielbiam longery, a do tej pory jak miałem ochotę musiałem do silesii jechać smile2.gif
dziewczyna cieszy sie z rossmana i douglasa smile2.gif w środku przyjemnie smile2.gif
Ci co narzekają to chyba takie nastawienie życiowe - co by nie było jest źle!!!!!!
Jest super!! m1 jest takie nijakie... większe ale nijakie!!!
tigro
CYTAT(piotrMDC @ sob, 08 lis 2008 - 21:57) *
mnie ucieszyło kfc tongue.gif uwielbiam longery, a do tej pory jak miałem ochotę musiałem do silesii jechać smile2.gif

Z tym się całkowicie zgadzam. Miło widzieć, że ludzie to samo uznają za zaletę biggrin.gif Ja już jak ogłoszono listę sklepów te kilka miesięcy temu, to pierwszą myśl miałem "Pięknie, KFC w Dąbrowie.." biggrin.gif
Dave
Ja po dzisiejszym króciutkim, kilkunastominutowym spaceerku po Pogorii oceniam je w skali 1-10 na 7 smile2.gif Faktycznie, posadzka jest strasznie brudna, nie wiedzieć od czego te czarne plamy! No i to akwarium to żadna rewelacja, ot se stoi po środku trochę szkła z wodą i rybami, wcale toot nie duże - na mnie wrażenia nie robi smile2.gif
A tak poza tym całkiem OK, niedoróbki (moim zdaniem nie wielkie i małe, w porównianiu np. z licznymi w Galerii Krakowskiej) pewnie niedługo wykończą i poprawią. No i mam nadzieję, ze w miejscu wolnego miejsca numer 113 na planie powstanie w najbliższych dniach Sphinx! Ludzi dużo mniej niż wczoraj, ok 20-ej korków nie było, schody ruchome do góry w środku jeno się zatrzymały (już awaria?). Słowem - samo CH (bez uwzględniania tego, co wokół poza CH) w miarę OK smile2.gif
szer
Co do M1 to też tak myślę... Jest wielkie, ale nijakie. Nie podoba mi się jeszcze bardziej po rozbudowie :|. Sklepów ciekawych nie przybyło. Na plus M1 jest to, że mają MM i to wszystko. Wielki blaszak na granicy Będzina z Czeladzią.

A w Pogorii mam więcej interesujących mnie sklepów. Mam Empik'a, Komputronik'a, Vobis'a, Sferis'a, nieopodal Proline no i Helios w środku smile2.gif. A obok Mc i KFC. Czego chcieć więcej
Mick
No pojawiło się parę pozytywnych głosów w końcu, bo już myślałem, że Forum DG wystosuje apel do inwestora z prośbą o wyburzenie tak nieudanego tworu.

Byłem dzisiaj, tak mniej więcej godzinę, z czego 90% w Bartku i Smyku smile2.gif.
Powiem tylko, że w DG nic lepszego nie ma. Pogoria jest OK.
Rokko31
Centrum naprawdę jest fajne, zupełnie inne od pozostałych w Naszym regionie, super wygląda wejście do centrum, te fontanny kolorowe, estakada dają zajebisty efekt, nigdzie indziej tak nie ma a to że jest nieduże to tylko idzie na plus, miło i przytulnie i to się liczy najbardziej a nie wielkość.
Najbardziej popularne sklepy, restauracje oblegane przez klientów, noweczesne kino z 3D czego jeszcze chcieć. Silesia ok-duża ale dość prosty budynek a M1 i Plejada to nie ma co porównywać, kwadraciaki jakich dużo i tyle:)
szer
W ogóle to byłem dzisiaj w Heliosie sobie wink.gif. Seans 15.30 i projekcja w sali nr 4. Mała salka, ale w sumie do połowy była raczej spokojnie wypełniona. Wydaje mi się, że 3 jest przystosowana do 3D (sala 3 to ta największa, ma dwa wejścia). Aczkolwiek nie jestem do końca pewien. Helios w sumie na plus smile2.gif. Jak wchodziłem na Bonda o tej 15.30 to tłumów nie było w sumie, jak wychodziłem to już były ;d

PS. Co do tych dołów pod sygnalizację to przechodząc dzisiaj przez przejście podziemne zauważyłem, że już wylali beton i wystają 4 pręty do przykręcenia. Zauważyłem to tylko po stronie PKZ i Pomnika (w innych miejscach nie zwróciłem an to uwagi)
muzzy
Szer - widzę, że byliśmy na tym samym seansie smile2.gif
Do plusów kina mogę dodać kanapy - 2 ostatnie rzędy siedzeń są podwójne - w sam raz dla par - siedzenia nawet wygodne.
Dodatkowo z okazji otwarcia do każdego biletu dodawana jest zdrapka - my z narzeczoną załapaliśmy się na 2 darmowe popkorny...

pozdro
Muzzy
szer
muzzy - wink.gif
Ja też na popcorn mały się załapałem, no ale nie wymieniłem zdrapki ;d
Patrząc na tył zdrapki zauważyłem, że akcja potrwa do 24 listopada czyli jeszcze trochę czasu smile2.gif
Też zauważyłem podwójne fotele na samej górze, bardzo dobry pomysł. A siedzenia faktycznie są wygodne smile2.gif. Tylko wstając z nich siedzisko robi trochę hałasu jak się składa i uderza o oparcie.
sowa
Szwędał się ten szer po kinie i łaził i patrzyłam na niego i się bałam że walnie taką opinię o kinie że strach się bać wink.gif ale nie jest źle wink.gif ufff wink.gif
i masz rację smile2.gif sala nr 3, do której jak napisałeś są dwa wejścia, jest najwięksiejsza i przystosowana do 3D smile2.gif
Co do ludzi to sporo ich było, akurat trafiłeś na spokojniejszą godzinę.
Zobaczymy jak będzie jutro..

co do opinii o całym CH to hmmm, nie miałam czasu sie poprzyglądać sad.gif Że kafelki są usyfione to fakt, ale cóż, zdarza się. Wg mnie nie ma co teraz oceniać tego wszystkiego tak krytycznie bo na początku zawsze jest giga zamieszanie, nowi pracownicy w punktach, którzy też dopiero się uczą, x-razy więcej ludzi niz będzie np za miesiąc czy dwa. jak się to wszystko kumuluje to chyba faktycznie można mieć negatywne odczucia. Dlatego ja poczekam aż się wszystko uspokoi i wtedy pooglądam i pooceniam smile2.gif
szer
CYTAT(sowa @ nie, 09 lis 2008 - 00:31) *
Szwędał się ten szer po kinie i łaził i patrzyłam na niego i się bałam że walnie taką opinię o kinie że strach się bać wink.gif ale nie jest źle wink.gif ufff wink.gif
i masz rację smile2.gif sala nr 3, do której jak napisałeś są dwa wejścia, jest najwięksiejsza i przystosowana do 3D smile2.gif

No a cóż miałem robić? :>
Czekałem i sobie chodziłem tam i z powrotem ;d. Od czasu do czasu rzucałem wzrokiem na Panów bawiących się mikrofonem ^^. Co do kina to jestem jak najbardziej na plus. Nawet w sumie ceny w barze mnie nie zaskoczyły ;d. Miły wystrój, troszkę mało miejsca może się wydawać przy dużej ilości ludzi, ale jest ok smile2.gif.
Myślę, że częściej będę odwiedzał kino, bo nawet filmy mnie zaciekawiły niektóre. Wybrałbym się na jakiś 3D, ale kurcze ceny trochę zniechęcają. Ale kiedyś wygospodaruję na bilecik i sobie coś obejrzę.

Ale co mogę powiedzieć odnośnie czekania w sali na seans - proszę niech nie puszczają jednej piosenki zapętlonej kilka-kilkanaście razy ;d. Po czasie robi się to denerwujące ^^
sowa
a wiesz jakie to jest denerwujące jak słyszysz ją po każdym seansie sprzątając sale? blink.gif

BTW. ciekawi mnie czy ludzie taki sam syf zostawiają u siebie w domu przed telewizorem jak skończą oglądać film czy wieczorne wiadomości ohmy.gif angry2.gif blink.gif
i ciekawi mnie także po cholere ludzie kupują popcorn jak później zostawiają go CAŁEGO w kubku przy siedzeniu blink.gif
no chyba że te wszystkie pozostawiane popcorny to były te ze zdrapek. no ale do jasnej ciasnej jak nie lubie popcornu to nikt mnie przecież nie zmusza do zrealizowania zdrapki... ugh co za ludzie się czasem trafiają blink.gif

a panowie z mikrofonem to byli z Radia ESKA smile2.gif później robili losowania koszulek i chyba płyt przed niektórymi seansami ale to już było sporo po godzinie 16 smile2.gif
kwintosz
Ok. To ja, naczelny narzekacz forum..tongue.gif so tfu znaczy, więc..

Byłem, zobaczyłem i opisuje.

Park, tak jak myślałem alejki bez składu i ładu porozrzucane, wracając szedłem od strony budynku kina i żadna ścieżka nie prowadziła tak abym nie musiał nadrabiać metrów żeby dojść do ulicy kościuszki. Mogło być lepiej. Poza tym, byłem jak jeszcze było jasno, więc nie wiem jak to jest z oświetleniem ale nie zauważyłem za dużo tych latarni. Wręcz przy głównej (o ile któraś tam jest główna) to nie było w ogóle.

Sam plac przed CH jest świetny. Fontanna, ławeczki, może ciut zieleni brakuje. Kładka zdecydowanie psuje efekt całości.

Środek.. do samego pomysłu wystroju większych zastrzeżeń nie mam. Są odstępstwa od wizualizacji na niekorzyść ale i także na plus. Mam wrażenie nie wiem jakiejś sterylności i prostoty.. Czy to dobrze nie wiem, dziś było za dużo ludzi by się temu przyjrzeć. Fajny pomysł z pieńkami, schody ruchome ok, do dębu zastrzeżeń na chwilę obecną nie mam. Pytanie jak zagospodarują to miejsce po opadnięciu gorączki. Akwarium faktycznie nie za wielkie ale jest ok. Coś większego byłoby lepsze ale narzekać akurat na to nie można.

Szczerze, liczyłem także na nieco większą powierzchnię. Nie wiem czy to złudzenie czy co ale Plejada mi się wydaje większa. Jakieś to to małe.. Dobór sklepów znaliśmy wcześniej więc to też nie odkrycie. Ja nie ukrywam że więcej interesujących sklepów całościowo patrząc widzę w Plejadzie. M1 jest daleko z tyłu w tym względzie także. Ale to rzecz gustu i subiektywna, więc myślę że tak zawsze będzie że komuś będzie coś nie pasować. Oczywiście niby znajdzie się wszystko: dla dzieciaka, sprzet komputerowy, agd-rtv, sportowy, odzież elegancka, codzienna zarówno dla mężczyzn jak i dla kobiet (zdecydowana przewaga?), obuwie, bank, artykuły spożywcze, perfumeria, biżuteria. Wydaje się że wszystko jest.

Mały niedosyt pozostał po części gastronomicznej. Liczyć na napicie się piwka to nie mogliśmy raczej ale liczyłem że na kawę i ciastko będzie więcej miejsc by przyjść. Miejsc konsumpcji nie za duzo (znaczy się dużo zrobiła zapewne podwyższona kilka razy frekwencja - myślę że po jakimś czasie może nie będzie tak źle). Osobiście McDonaldsa i częśc exisportu skłonny byłbym poświęcić na gastronomię, bardziej skierowaną na kawiarnię, ciastkarnię i miejsc spotkań biznesowych oraz towarzyskich bez oparów dymu papierosowego i nawalonych drących się w niebogłosy klientów.

Do kina nie miałem okazji zajrzeć. Patrząc na schematy sal przy rezerwacji salki są malutkie strasznie. Komfort oglądania ocenie jak się wybiorę. Tylko sala 3 jest duża czy to dobrze nie wiem.. Zobaczymy jaka będzie frekwencja po miesiącu, dwóch.
Co do foteli. To nic odkrywczego. Zarówno w Cinema się z tym spotkałem oraz w Heliosie w Sosnowcu że dwa ostatnie rzędy to kanapy 2 os. Zawsze z tego tam korzystam. Aczkolwiek przyznam się, że jakieś dziwne te opisy na schemacie sal. Nie rozumiem ich. W Sosnowcu zawsze na górze pisało nr. miejsca a pod K1 i obok K1 potem K2 i K2. Nie sposób było pomylić które siedzenia są jedną kanapą. Tutaj widzę chyba jakiś inny system.

Co do promocji, owszem jakieś są ale niektóre ceny także z kosmosu. Mimo wszystko chyba lepiej poczekać te 2-3 tyg i wtedy się wybrać. Na pewno tanie buty czy to w CCC czy Daichmanie są - warte kupienia, dlatego też gigantyczny tłok w tych sklepach i kolejki do kas. Swoją drogą fajnie wygląda kobieta z 2 pełnymi reklamówkami i 3 pudełkami butów czekająca do kasy hahaha..

Konkretną ocenę wystawię jak pojdę tam na konkretne zakupy jak już nie będzie tego szaleństwa. Wydaje mi się że mocne 6,5-7. w skali 10st.
endriu
Byłem w Heliosie. Kino jak kino z popcornem, czyli standard.
Obejrzałem film wyszedłem i już.

Co mi się nie podaobało. Syfiur na posadce, mam wrażenie, że Dąbrowianie nie potrafią konsumować i pić przechadzając się po galeri:))) Ale krytykować i "wizualizować"... Bez urazy:)

Tak poczytałem trochę opinii. Krytykantów jest masa. Nie wiem co oczekiwaliście. Powstało najnormalniejsze centrum handlowe w ścisłym centrum miasta. Jeżeli komuś korki nie pasują, to zrobić zakaz dla ruchu kołowego, parking przystosować dla śmigłowców (będzie ja w Dżetsonach) a jak się nie podoba to walić z buta i po sprawie:)))

Albo olać Pogorię i smyrnąć na browara do ekspres karefura na alejach, jest gdzie wypić ławek od cholery fnd (7).gif

pozr...
szer
CYTAT(sowa @ nie, 09 lis 2008 - 00:45) *
a wiesz jakie to jest denerwujące jak słyszysz ją po każdym seansie sprzątając sale? blink.gif

Muzyka nawet wskazana jest przed seansem smile2.gif. Tylko najlepiej różne piosenki żeby były puszczane i będzie dobrze =]

Co do tego popcornu to chyba w każdym kinie tak jest. Zmienić się tego raczej nie da. Jednym przez przypadek spadnie, inni się nim rzucają, a jeszcze inni nie wiadomo co z nim robią. Norma w kinach... A ja tam nie biorę raczej popcornu, bo później pić się cholernie chce... Mały napój mi starczy i git - można oglądać filmik ;d.

kwintosz mnie też się jakoś tak dziwnie wydaje, że Plejada jakby większa była, ale możliwe, że to złudzenie.

MC i KFC nieźle zapychają piętro. Kolejki po kilkanaście osób, wszystkie stoliki pozajmowane. Niezły utarg w ten weekend będą mieć.
A Empik Cafe taki malutki się wydaje być. Będę musiał się do niego wybrać, zobaczyć co tam dają, co zabierają. No i jeszcze Ice Cafe nie otworzyli.
A co z Play'em? Na planie Play jest zaznaczony, a tam... szafy jakieś stoją...

No i wczoraj jak byłem to kolejki do RTV niezłe były ;d. Ochroniarze wpuszczali 'partiami' ludzi do środka, by wielkiego tłoku nie było. Nie wiem czy większość to była oglądaczy, ale jednak ludzie coś tam kupowali.

CYTAT
Centrum Handlowe Pogoria zostało otwarte dla klientów. Jest to pierwszy nowoczesny obiekt handlowy w Dąbrowie Górniczej. W centrum znalazło się 90 sklepów i punktów usługowych na 30 tys. mkw powierzchni handlowej. Obiekt ma całkowitą powierzchnię 38 tys. mkw. Inwestorem Mayland Real Estate.

Pogoria powstała w ścisłym centrum miasta przy ul. Jana II Sobieskiego. Z głównym deptakiem i starym centrum miasta połączona została specjalną kładką dla pieszych, co ułatwi integrację Pogorii z tkanką miasta. Tuż obok centrum znajduję się główna pętla komunikacji miejskiej oraz ważne instytucje życia społecznego i kulturalnego Dąbrowy.

Mayland Real Estate otworzył w tym roku trzy centra handlowe w Polsce - w Opolu, Słupsku i Dąbrowie Górniczej. To rekord w skali kraju. Kolejne projekty są już komercjalizowane - Piła, Bielsko-Biała, Kraków. Rozpoczęła się również rozbudowa Centrum Handlowego Jantar w Słupsku. W 2011 roku obiekty te zostaną oddane do użytku. Planowane są kolejne realizacje w Przemyślu, Rzeszowie i Szczecinie.

portalspozywczy.pl

I nie wiem czy było:

CYTAT
Kupcy nie wrócą już do przejścia podziemnego
Przejście podziemne u zbiegu ulic Sobieskiego i Kościuszki w centrum miasta zostało definitywnie zamknięte dla handlu. Dwudziestu pięciu przedsiębiorców musi więc szukać nowego miejsca do handlu, albo w ogóle nowego sposobu na życie.
Lokalne władze motywują taką decyzję restrykcyjnymi przepisami budowlanymi i przeciwpożarowymi, które nie zezwalają na handel w takim zakresie i w takiej formie, jak miało to miejsce dotychczas.

Właściciele boksów czekali na ostateczna decyzję ponad cztery miesiące. Wtedy to skończyły się im umowy zawarte z Miejskim Zakładem Ulic i Mostów. Nie zostały przedłużone, bo 4 lipca miał się rozpocząć remont przejścia, związany z przebudową całego układu komunikacyjnego do nowego Centrum Handlowego Pogoria. Wszyscy musieli więc usunąć boksy. Liczyli jednak na to, że będą mogli tam wrócić.

- Na to, żeby postawić w przejściu porządny boks, zaciągnęliśmy pożyczkę, bo kosztowało to wszystko wtedy siedem tysięcy złotych. Kiedy rozebrałem kiosk i poszedłem z blachą do punktu skupu złomu dostałem... sto pięćdziesiąt złotych. Handlowaliśmy w tym miejscu z żoną od wielu lat, a dziś nagle okazało się, że wszystkim przeszkadzamy. Mam 55 lat. Na emeryta jestem za młody, a do pracy za stary - stwierdził rozgoryczony Stanisław Szymański, jeden z handlowców.

Kupcy usłyszeli niekorzystną dla siebie decyzję urzędników w środę, podczas spotkania w magistracie. Miasto oparło się na ekspertyzie rzeczoznawcy z zakresu bezpieczeństwa oraz opiniach straży pożarnej i sanepidu. Wynika z nich, że przejście nie spełnia warunków przeciwpożarowych, zezwalających do prowadzenia handlu. Brakuje w nim m.in. instalacji oddymiającej i wewnętrznej instalacji wodociągowej z hydrantami, a punkty usługowo-handlowe w zimie ogrzewane były gazem z butli, co jest niedopuszczalne. Sporo do życzenia pozostawiają także warunki sanitarne.

- W przypadku lokali przeznaczonych do sprzedaży artykułów spożywczych należy przestrzegać zasad dobrej praktyki higienicznej, a umożliwia to doprowadzenie do tych lokali ciepłej i zimnej wody bieżącej, odprowadzenie ścieków do kanalizacji miejskiej i wydzielenie pomieszczenia sanitarnego - podkreśla Grzegorz Hudzik, powiatowy inspektor sanitarny w Dąbrowie Górniczej.

- Prowadzenie działalności handlowej w tym miejscu jest niemożliwe. Jeśli miałby pojawić się tam pasaż handlowy, to wymagałoby to opracowania projektu budowlanego, uzgodnionego z rzeczoznawcą do spraw ochrony przeciwpożarowej - tłumaczył decyzję Paweł Gocyła, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej.

Okazuje się jednak, że miasto nie ma w planach inwestowania w taki pasaż, bo zamierza w przyszłym roku przeprowadzić drugą część remontu przejścia. Kupcy sami musieliby więc zainwestować w to przedsięwzięcie, wykładając co najmniej kilkaset tysięcy złotych. Miasto obiecało, że nie zostaną bez pomocy, choć trudno przewidzieć, czy propozycje lokalnych władz spełnią ich oczekiwania.

- Z każdą z zainteresowanych osób będziemy się kontaktować indywidualnie i szukać rozwiązania - zapewnia Marcin Bazylak, naczelnik Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta.

- Nie jesteśmy usatysfakcjonowani tymi propozycjami. Budowa pasażu to zupełnie coś innego, niż przystosowanie przejścia do handlu. Od lat tak jest np. w przejściach podziemnych w Krakowie, czy Mysłowicach i nikt nie myśli, by handel likwidować - stwierdziła Weronika Bryla.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
Arbas
CYTAT(prezes @ pią, 07 lis 2008 - 21:20) *
mnie najbardziej brakuje miejsca na wieczorne piwko, o którym sie tyle mówiło i które miało ożywić wieczorne życie miasta... a tu znowu nic sie nie zmieni po 21 angry2.gif poza tym bardzo rzucił mi się w oczy wszechogarniający syf... te jasne kafelki na ziemi to wyglądały jakby każdy w ubłoconych butach tam przychodził, zupełnie nikt o to nie dbał... (ale może dziś nie mieli czasu na takie szczegóły). ogólnie na plus dla miasta, troche małe ale dobrze że mamy cokolwiek... smile2.gif

Posadzki zaplamione w piątek i w sobotę również - jakby klienci
prosto z kartofliska w gumiakach wchodzili.
Czegoś podobnego w żadnym markecie nie widziałem.
Padziu
To dobrze że kupcy nie wrócą przynajmniej będzie się tam normalnie chodzić a nie co krok uważać żeby czegoś nie kopnąć, zahaczyć zrzucić

Syf na posadzce dla mnie zrozumiały bo jak kilka tysięcy osób weszło to chyba nie sposób utrzymać tego. Mam nadzieje że tydzień, dwa już będzie lepiej
szer
Jeśli o przejście chodzi to dobrze wink.gif. Ruch w piątek i wczoraj w przejściu był ogromny. Gdyby tam byli handlowcy to nie wyobrażam sobie tego ohmy.gif

Na plus jest to, że ja ciągle widziałem osoby odpowiedzialne za porządek, które zbierały śmieci z podłogi w środku centrum, jak i na placu smile2.gif.
:)
No to teraz moja kolej rolleyes.gif

Parkingu nie oceniam, bo parkowalem na Badrowskiego. Parku nie oceniam bo nie bylem. Widze jednak, ze wiekszosc chodzi chodnikiem wzdluz Sobieskiego. Pewnie sie to zmieni po remoncie starego budynku i odslonieciu blach. Tam powinno byc wyjscie do parku.
Z zewnatrz szaro i trzeba czekac, az sie zazieleni, bo nie ma nawet trawnikow.

Wnetrza. Dopiero teraz pojawilo sie wiecej pozytywnych komentarzy, a gdy wybieralem sie wczoraj bylo z tym znacznie gorzej, dzieki czemu po wejsciu bylem jednak pozytywnie zaskoczony. Na ocene wielkosci i ogolnej architektury juz za pozno, robilem to poltora roku temu. Teraz mozna zobaczyc detale, wykonanie i ogolne wrazenie, ktore dla mnie jest naprawde poztywne. Pszestronna i duza pietrowa galeria pod glownym swietlikiem. Myslalem, ze wrazenie bedzie gorsze i bedzie sie wydawala znacznie mniejsza.
Ogolnie udalo sie uniknac kiczu Silesii.
Oferta gastronomiczna i food court, i tak bezkonkurencyjny w calym Zaglebiu i trudno porywnywac z marnym w Plazie, Plejadzie i nieistniejacym w M1. Jednak zdecydowanie zbyt malo stolikow. W samym McDonald'sie jest az 8 kas i bardzo szybka obsluga, a potem klienci stoja z tacami i walcza o miejsce. W KFC tylko kilka kas, wolna obsluga i wielkie kolejki, ktore bardzo wolno sie przesuwaja. Chyba na 0,5 h stania. Sphinx pewnie bezdie mial swoje stoliki wewnatrz. Dominium ma bardzo fajny wystroj. Dobra pizza, czekam kiedy bedzie mozna zamawiac sobie do domu smile2.gif Gdy wychodzilem z kina trwaly prace w Ice Cafe, a wiec beda robili nocami, po zamknieciu CH. Wewnatrz dalej tylko gipsowe sciany.
Tylko skad ten brud na kafelkach. Nie wyglada, zeby przyniesiony z zewnatrz (a mozna bylo tak myslec, bo wciaz wokol nie jest idealnie posprzatane), bo i nie jest go najwiecej przed wejsciami, a w roznych miejscach. Chyba najgorzej miedzy food courtem, a kinem, ale wlasciwie w parwie calym centrum. I widac, ze to jest stare zaschniete i wczesniej rozniesione. Nikt tego nie myje, a przejechalaby maszyna.
Do tego maja co poprawiac. Nawet pod swietlikiem widac jakies zacieki i chyba bedzie nawet odpadala farba.

CYTAT(kwintosz @ nie, 09 lis 2008 - 01:04) *
Co do foteli. To nic odkrywczego. Zarówno w Cinema się z tym spotkałem oraz w Heliosie w Sosnowcu że dwa ostatnie rzędy to kanapy 2 os. Zawsze z tego tam korzystam. Aczkolwiek przyznam się, że jakieś dziwne te opisy na schemacie sal. Nie rozumiem ich. W Sosnowcu zawsze na górze pisało nr. miejsca a pod K1 i obok K1 potem K2 i K2. Nie sposób było pomylić które siedzenia są jedną kanapą. Tutaj widzę chyba jakiś inny system.

Bylem wczoraj w sali nr 3, na ponad 400 miejsc. Fajna, ale nie wyobrazam sobei za bardzo jak by bylo w tych malutkich. Chyba nie po to sie chodzi do kina, bo ekrany tez pewnie odpowiednio mniejsze. Siedzialem na kanapie, rezerwowalem przez net. Rzeczywiscie maja cos namieszne z tymi kanapami w najwiekszej sali.
Wczoraj zamiast na zmaine K1K1K2K2K1K1 itd bylo 1K2K...8K a potem same K1 do konca. Ludzie zle zarezerwowali i bylo male zamieszanie, gdy wyszlo, ze ma ja byc na osobnych heh. Mozna jednak sprawdzic numer wybierajac miejsce, z czego zawsze sie mozna wycofac, i mozna wybrac 2 miejsca na jednej. Teraz widze, ze jest ok, za wyjatkiem malej czesci od lewej strony.

Gdy daja zdrapke, to od razu wysylaja po popcorn do baru. To nie ma szansy na te ipoda? wink.gif Jak ktos z Was cos wygra niech napisze.

CYTAT(kwintosz @ nie, 09 lis 2008 - 01:04) *
Na pewno tanie buty czy to w CCC czy Daichmanie są - warte kupienia

No nie wiem tongue.gif Ja raz kupilem w tym drugim i wkrotce sie rozpadly. Wymienili na inne i identyczna sytuacja tongue.gif

Co do przejscia podziemnego to dobre wiesci. "A dziś nagle okazało się, że wszystkim przeszkadzamy" - to jest dobre. Przekszkadzaja od lat. Narazili sie bardzo mieszkancom, bo nie mieli umiaru i bylo im ciagle malo i malo. Nie miescili sie w boksach, zaczeli otwierac drzwi, potem obwieszali na ich samym skraju, a pozniej na samym srodku przejscia mocowali w suficie uchwyty na wieszaki. Ciekawe do czego by doszlo, jaby zostali jeszcze na kilka lat.

No to miasto bierze chyba remont na siebie. Najdziwniejsze sa te plyty. Skoro je zaczeli przyklejac, to juz powinni tak zrobic wszedzie.
Rysiu_dg
Byłem na otwarciu zobaczyć , oglądnąć i pójdę następnym razem może za tydzień może za dwa jak się przeludni.Nie będę już opowiadał czy mi się podoba czy nie bo bym się powtarzał wink.gif.
Ale za to mam pytanie odnośnie Play'a . Czy ktoś kto pracuje w Pogorii coś wie na ten temat? Wycofali się , czy może będą gdzie indziej ? ( chociaż chyba nie ma miejsca już , a szkoda bo by mi się przydało wink.gif )
Maryhna
tez mam złą opinie o D. a jeśli mowa o CCC to sie sporo zmieniło, wypełniłam raz reklamacje, a raczej pracownik sklepu, otrzymałam przeprosiny i zostałam zaproszona do wybrania sobie innej pary butów smile2.gif koniec OT tongue.gif
Sebastian22
Co do decyzji o handlu w przejściu jak najbardziej popieram, nadal uważam że przejście jest zaniedbane i jakby jeszcze te budki wróciły byłby już sajgon. Choć jeszcze raz mówię że i tak jest - brakuje takich rzeczy jak choćby oznaczeń korytarzy(dla nas dąbrowian to może i zbędne ale dla obcych nie jest takie oczywiste gdzie wyjdzie danym wyjściem), śmietników, jest ogólny bród....Przybicie kilku blach i pomalowanie to trochę za mało, mam nadzieje że miasto nas mile zaskoczy (choć to rzadkość niestety).

Co do CH to póki co jest jeszcze zbyt świeże na takie finalne oceny, wiadomo że teraz jest spore oblężenie - ja z punktów gastronomicznych korzystałem póki co tylko z Empik Cafe - udało mi sie cudem zająć stolik ok. godziny 14-stej gdzie niema aż tylu ludzi bo pora obiadowa. Kawiarenka fajna - podają tam napoje cieple i zimne oraz różnego rodzaju ciastka itp...jedyny minus jest taki że pierwsze stoliki od wejścia stoją blisko głównego placu CH i niestety jest dość głośno - taki punkt powinien mieć drzwi.

Dużo ludzi było w Macu i KFC - co mnie trochę zdziwiło gdyż w DG mamy już Maca i myślałem że czasy się trochę zmieniły..wszystkie stoliki pozajmowane i kłębiący się tłum przy tych dwóch stoiskach zniechęcił mnie do podchodzenia tam.....

Co do Punktów nie dokończonych to w Ice Cafe dopiero widać zaczęła się robota - jak będą robić szybko do pewno w grudniu otworzą, co do Playa myśle że jednak powstanie - obecnie "szafy" nie mają tam sklepu - widać że ściany są nie ukończone także Play pewno powstanie. Najgorzej widzę Sphinxa gdyż tam niema nawet wyznaczonego boksu, anie na mapie też nie uwzględniono go.

Podsumowując - mamy całkiem fajne CH w DG - wg. mnie o wiele lepsze niż Plejada której nie lubię, ładniejsze niż M1 oraz przyjaźniejsze niż SCC. Nie będę narzekał jak większość z Was bo to i tak nic nie zmieni a prawda taka że wszyscy tam chętnie będziecie chodzić - najwięcej ci co narzekają:) Tyle ode mnie.

szer
Sebastian Sphinx właśnie ma wydzieloną przestrzeń. Obok KFC jest miejsce :-) I tam zapewne powstanie.

No to jak w Empik Cafe jest tak jak napisałeś to chętnie tam będę chadzał smile2.gif. A jak ceny? Można zaakceptować?
Dj Dexter
No i pierwsza wtopa Heliosa. Chciałem isc dzis na ten seans 3d i maja awarie techniczna. do piatku seanse 3d nie odbywaja sie smile2.gif
Sebastian22
CYTAT(szer @ nie, 09 lis 2008 - 14:42) *
Sebastian Sphinx właśnie ma wydzieloną przestrzeń. Obok KFC jest miejsce :-) I tam zapewne powstanie.

No to jak w Empik Cafe jest tak jak napisałeś to chętnie tam będę chadzał smile2.gif. A jak ceny? Można zaakceptować?

Ceny takie: za 2 kawy Cappuccino + 2 ciastka zapłaciłem 24 zł.....więc średnio ale da sie przeżyć.
Mnie najbardziej brakuje jakiegos super pubu, ktory najlepiej, gdyby byl w starym budynku, oczywiscie nie rezygnujac z Gymnasion, ktory tez powinien gdzies byc. Ale pub z klimatem i super wystrojem, gdzie mozna by sie bylo napic roznych gatunkow, a nie tylko lagery i rzadko kiedy pilsy. Marzenie to mini browar restauracyjny, ale to sa takie koszty, ze nie wiem czy sie w DG doczekam. Chociaz z drugiej strony Bierhalle we Wroclawiu nie warzy u siebie piwa.

A co ciekawe 3 Maja ozyla. Wczoraj wieczorem duzo ludzi, szok.

Ponizej jeden z artykulow o Ryniku. Czytalem kilka razy podobne. Po wybudowaniu dwoch CH centrum tam ozylo. Tam sie ulozylo tak szczesliwie, ze centrum miasta jest pomiedzy dwoma CH.

CYTAT

Moda na Rybnik, który jest lepszy od Katowic
Anna Stańczyk, Tomasz Głogowski

Mieszkamy w Orzeszu, niewielkiej miejscowości dokładnie w połowie drogi między Rybnikiem a Katowicami. Jeśli chcemy zrobić zakupy, coś zjeść, albo po prostu spędzić miło czas, jedziemy do Rybnika. Odwiedzających nas znajomych z Warszawy w życiu nie zabralibyśmy do Katowic.

Rybnicki Rynek ma coś z klimatu czeskich miast
Kiedy na początku lat 90. w Rybniku zaczęto budować ronda zamiast zwykłych skrzyżowań, miasto stało się obiektem żartów. Jedna z lokalnych gazet z drwiną nazwała nawet Rybnik... Rondnikiem. Śmiechu było na pół województwa, ale minęło kilkanaście lat i z Rybnika już nikt się nie śmieje. Rybnik stał się modny. To tu przyjeżdża się na zakupy, obiad, kawę czy dobre piwo. To tu spędza się wieczory z przyjaciółmi. I o dziwo, duża w tym zasługa centrów handlowo-usługowych, które wybudowano, i tu kolejne zaskoczenie, w ścisłym centrum miasta.

Kilkanaście lat temu na rynku królowały sklepy z ubraniami dla pań w średnim wieku i spożywczaki niesłusznie zwane delikatesami. Po godz. 17 w centrum zamierało życie, a radni kłócili się, czy przystoi stawiać tu ogródki z piwem.

Wszystko się zmieniło, kiedy władze miasta przeforsowały mocno krytykowaną decyzję, by tuż przy Rynku wybudować Plazę, a na miejscu starego browaru powstał Focus Park. Urzędnicy wynegocjowali świetne warunki z inwestorami. W efekcie wokół Plazy przebudowano drogi, a firma budująca Focusa obiecała, że zachowa klimat browaru i słowa dotrzymała. Zmieniła plac Wolności, który znajduje się tuż przy Rynku. Wystarczyły nowa kostka brukowa, latarnie, fontanna i plac stał się prawdziwą ozdobą miasta.

Na ludzi chcących spędzać tu wolny czas nie trzeba było długo czekać. Mało tego, odwiedzający centra handlowe przechodzą przez Rynek i zatrzymują się w okolicznych kafejkach i restauracjach. To sprawia, że centrum żyje do późnego wieczora. - Gdy ze swojego biura wyglądam na Rynek, to widzę fajne butiki i kawiarnie. Czuję się jak w Brukseli, czy Lozannie. Staliśmy się częścią Europy - mówi Andrzej Żylak, prezes Izby Przemysłowo-Handlowej Rybnickiego Okręgu Przemysłowego.

Zmiany w Rybniku zaakceptowali nawet lokalni kupcy, którzy bali się zagranicznych sieci handlowych. Okazało się, że wielkie galerie nie są dla nich konkurencją. Wręcz przeciwnie, klienci odwiedzający centra, zaczęli zaglądać też do małych sklepów w uliczkach prowadzących do Rynku.

Żylak dodaje, że o sukcesie Rybnika zadecydował też fakt, że wszyscy, którzy do tej pory mieli wpływ na rozwój miasta, to rodowici rybniczanie. - Robiliśmy to także dla siebie - przekonuje Żylak i przypomina, że wielką budowę kanalizacji za setki milionów euro zaczęto nie w dzielnicach miasta, ale właśnie od Rynku. Przez wiele miesięcy był koszmarnie rozkopany, ale gdy remont się skończył, ludzie przekonali się, że warto było czekać na efekt. Teraz Rynek ma coś z klimatu z czeskich miast takich jak Ostrawa czy Praga. Tu czas płynie wolniej. Przy karafce wina można przegadać cały wieczór, przyjść z rodziną na obiad i z kolegami na piwo.

- A w Katowicach nie można? - pytają czasem znajomi, którzy przyjeżdżają do nas na weekend.

Odpowiadamy, że nie. Centrum Katowic nie jest przyjazne ludziom. Na próżno szukać tu deptaku, miejsca, gdzie można przysiąść i poczytać książkę. Po godz. 19 pustoszeją ulice, cztery godziny później człowiek musi się liczyć z tym, że zostanie wyproszony z knajpki. Oby nie musiał przejść wtedy przez katowicki dworzec, gdzie śmierdzi bardziej niż na Dworcu Centralnym w Warszawie. Miejscowi nauczyli się pokonywać go "na wdechu". Dlatego wybieramy Rybnik.

Miasto inwestuje teraz w ścieżki rowerowe. Ma ich już 130 kilometrów i buduje następne. Pedałują całe rodziny: w pobliże jeziora rybnickiego, sztucznego zbiornika wybudowanego dla pobliskiej elektrowni, do Rud, gdzie można spotkać fragmenty starych cysterskich kopalń odkrywkowych, czy do Buku z Górą Wiktorii, upamiętniająca wizytę księżnej Wiktorii, późniejszej cesarzowej Niemiec.

Widząc zainteresowanie rowerami, władze Rybnika zaczynają mówić o budowie w śródmieściu specjalnego parkingu dla rowerów. Niektórzy drwią z tego pomysłu. Ale zapewne za kilka lat podobne parkingi będą powstawać w większości śląskich miast.
zizi
snf (51).gif Trochę nowych fotek z Pogorii :Galeria
Peterek
Skoro 3-maja odżyła to tylko czekać na jakieś inwestycje... Chociaż dla mnie ta ulica jest tak obskurna, że połowę budynków wypadałoby wyburzyć i postawić coś nowego, a banków i tak się stamtąd nie wyrzuci :/
Flashek
Byłem dzisiaj w Heliosie na PIŁA V i chciałbym tylko wszystkich ostrzec by nie kupowali biletów na kilka pierwszych rzędów bo fotele są bardzo blisko ekranu i w dodatku trzeba patrzeć na ekran niemal jak na sufit. Ludzie którzy mieli bilety na pierwszy rząd woleli poprzesiadać się na schody niż siedzieć w wygodnym fotelu. Byłem chyba w sali nr.1, i siedziałem w 4 rzędzie i też narzekałem bo lekko musiałem mieć głowę uchyloną do góry, zatem najlepiej rezerwować miejsca na ostatnie rzędy.
szer
Ja będąc w Heliosie miałem rząd 5. Ale nie narzekam. Mogłem sobie oprzeć głowę i przez większość filmu było mi tak wygodnie smile2.gif. Ale faktycznie, lepiej brać wyższe rzędy.
sowa
@ : )
CYTAT
Gdy daja zdrapke, to od razu wysylaja po popcorn do baru. To nie ma szansy na te ipoda? wink.gif Jak ktos z Was cos wygra niech napisze.

wygląda to tak że każda zdrapka coś wygrywa- mały popcorn/ jakiś soczek w butelce/ puszkę pepsi/ smycz i chyba tyle...
a ipoda można chyba wygrać w losowaniu (piszę 'chyba' gdyż się tym akurat nie zajmuję więc nie znam dokładnie wszystkich szczegółów promocji). Wypełnia się specjalny kupon i zszywaczem przyczepia do niego odcinek biletu który Ci zostaje po seansie i wrzuca do urny która znajduje się przy barze w kinie smile2.gif szczegóły (data losowania itp) w kinie smile2.gif

@ Dj Dexter Co do projektora 3D to nie nazwałabym tego "wtopą Heliosa" bo to raczej wina dostarczyciela tego sprzętu...

i jeszcze raz @ Uśmieszek smile2.gif co do rezerwacji on-line to zdajemy sobie sprawę z tego że występują jeszcze różne problemy. ale zawsze można zadzwonić smile2.gif upewnić się jak to jest z tymi kanapami tongue.gif może akurat odbierze sowa laugh.gif to sobie pogadamy biggrin.gif

chyba na wszystko o kinie odpowiedziałam rolleyes.gif
sarsolot
CYTAT(sowa @ nie, 09 lis 2008 - 23:39) *
Co do projektora 3D to nie nazwałabym tego "wtopą Heliosa" bo to raczej wina dostarczyciela tego sprzętu...

Bardzo możliwe, taka sama sytuacja była w Katowicach w Heliosie na Podróży 3D, kilka dni nie bylo seansów z powodu awarii
sowa
o! a ja mam pytanie, powiedzcie a raczej napiszcie mi proszę jak to jest z TV Silesia?? bo ja czegoś takiego nie odbieram huh.gif . Czy oni wszystkie swoje reportaże dają także gdzieś na www?
Bo byli dziś w Heliosie i kręcili wywiad z dyrektorem biggrin.gif LOL, może byli też w innych punktach w CH? tego nie wiem ale w Heliosie byli smile2.gif
michal_dg
Pogoria już otwarta

W piątek o godzinie ósmej pierwsi klienci mieli okazję zobaczyć efekty dwóch lat prac, przy budowie Centrum Handlowego Pogoria. Mieszkańców kusiła nie tylko ciekawość, ale także liczne promocje i obniżki cen. Wiadomo już, że nie będzie to jedyna inwestycja Mayland Real Estate. W sąsiedztwie stanie wkrótce pierwszy z Zagłębiu duży market budowlany i wyposażenia wnętrz OBI.

W centrum na 30 tys. m.kw. powierzchni mieści się 90 sklepów i punktów usługowych. Nie zabrakło także kawiarni i restauracji. Jest tu również hipermarket Real.

- To nie jest typowe centrum handlowe, ponieważ zastosowaliśmy tutaj nowoczesne koncepcje architektoniczne. Przybliżyliśmy się do miasta i mieszkańców. Parkingi zazwyczaj lokalizowane są z przodu, a u nas jest zupełnie inaczej, znajdują się za całym obiektem - podkreśla Maciej Kiełbicki, członek zarządu Mayland Real Estate, inwestora CH Pogoria.

Wczoraj otworzono kino Helios

źródło: zaglebie.info
szer
CYTAT(sowa @ nie, 09 lis 2008 - 23:50) *
o! a ja mam pytanie, powiedzcie a raczej napiszcie mi proszę jak to jest z TV Silesia?? bo ja czegoś takiego nie odbieram huh.gif . Czy oni wszystkie swoje reportaże dają także gdzieś na www?
Bo byli dziś w Heliosie i kręcili wywiad z dyrektorem biggrin.gif LOL, może byli też w innych punktach w CH? tego nie wiem ale w Heliosie byli smile2.gif

Zwykle ze swoich reportaży dają informację na swojej stronie. Do niektórych dodają materiał video, jak go nie umieszczą jako osobna informacja to będzie zapewne w którymś z wydań ich wiadomości.
picaro
CYTAT
Co do tego popcornu to chyba w każdym kinie tak jest. Zmienić się tego raczej nie da. Jednym przez przypadek spadnie, inni się nim rzucają, a jeszcze inni nie wiadomo co z nim robią. Norma w kinach...
Szer nie w każdym wink.gif
Fleshck a jak film Piła V? Strach się bać?
Co do tej wpadki z 3D to wszędzie się wpadki zdarzają i nic w tym dziwnego. A czy to wpadka Heliosa czy firmy serwisującej sprzęt to nie wiem i w sumie to jakie to ma znaczenie. Ale fakt, że to rozwiązanie technologicznie opatentował Helios, więc...
A tak w ogóle to wiedzę, że otwarcie CH spowodował nie tylko tłok w "realu" laugh.gif ale i na forum. To nawet fajne, tylko szkoda że tak ciężko się oddycha w centrum miasta. Czas na wzór mieszkańców Pekinu zakupić maski laugh.gif
pozdrawiam i podziwiam wszystkie wypowiedzi jak również żałuję, że nie skorzystałem z zaproszenia na piątek laugh.gif musiała być super impreza. (szkoda, że nie pomyślałem iż mogę takie zaproszenie na allegro wystawić laugh.gif )
szer
CYTAT(picaro @ pon, 10 lis 2008 - 11:13) *
Szer nie w każdym wink.gif

Chodziło mi głównie o duże sieci kinowe, a nie kina studyjne wink.gif. Bo tam to raczej tak nie bywa.

Ja o centrum powiem tak: w życiu nie widziałem u nas tyle ludzi w centrum jak i na 3 Maja ;d
Flashek
CYTAT(michal_dg @ pon, 10 lis 2008 - 12:31) *
I w jakiej sali byłeś ? W tej najwiekszej czy małej ?

No oczywiście że w tej małej, dlatego fotele pod samym ekranem były. O ile pamiętam to była salka nr.1.
A co do filmu to jeśli komuś podobały się poprzednie części PIŁY to ta pewnie też się spodoba. Jest kilka brutalnych, krwawych scen:)

Sebastian22
Dziś byłem tam już 3ci raz....tym razem z babcią. Podobało jej się:) Zauważyłem że dziś na 22 jeżdzą składy - ciekawe czy to tak na otwarcie CH Pogoria czy nie....bo tramwaje nadal są pozapychane, jak wracałem (ok.16) to na redenie 21 solówka już był cały zapchany.....generalnie to tramwajem chyba najszybciej teraz do centrum bo autobusy stoją w korku od redenu.
Ajax
Dziś byłem tam po raz drugi.. około godziny 20.. i co mi się rzuciło w oczy.. niesamowity SYF, brud.. strasznie to wygląda szczególnie przy McDonalds i KFC :/ a prz wyjściu na kładkę na logu pogorii ktoś zrobiłsobie popielniczkę i kosz na śmieci... poprostu tragedia :/
Dalej nie dziala oswietlenie w parku. Ludzie musza chodzic wzdluz Sobieskiego, juz robia skrot i deptaja przyszly trawnik. Wraz ze starym bydynkiem ogrodzona jest calkiem spora czesc parku.

CYTAT

Nowe miejsce spotkań mieszkańców Dąbrowy
Centrum Handlowe Pogoria już otwarte

W centrum miasta na terenach poprzemysłowych wyrosło Centrum Handlowe Pogoria. Będzie to pierwszy nowoczesny obiekt handlowo-rozrywkowy w tym mieście.

W czwartek w godzinach popołudniowych odbyła się konferencja dla zaproszonych przez dewelopera dziennikarzy, przedstawicieli samorządów oraz biznesmenów. Na konferencję przybył również prezydent miasta Zbigniew Podraza.

- Władze miasta aktywnie wspierały budowę tego centrum, gdyż już dawno dostrzegliśmy potrzebę takiego miejsca. Cieszymy się, że CH Pogoria powstało w miejscu, gdzie do tej pory były tereny przemysłowe, nie nadające się do wykorzystania – powiedział Zbigniew Podraza, Prezydent Dąbrowy Górniczej. – W centrum posadziliśmy olbrzymi dąb, jako symbol miasta Dąbrowy zmieniającej się z przemysłowego i górniczego miasta w przyjazne środowisku i mieszkańcom - dodał.

Nowe centrum to 90 sklepów i punktów usługowych zlokalizowanych na powierzchni 30 tysięcy metrów kwadratowych. W centrum mieszkańcy Dąbrowy i okolic znajdą też wiele możliwości ciekawego spędzenia wolnego czasu. W Pogorii znajduje się pięciosalowe kino Helios, oraz bogate zaplecze gastronomiczne. Do atrakcji centrum należy też fontanna ulokowana przed głównym wejściem i akwarium z 12 podświetlanymi dyszami tryskającymi wodą na wysokość 8 metrów.

- Budowa CH Pogoria trwała 2 lata i dała zatrudnienie 4000 osób, a następne 1500 znajdzie pracę w sklepie. Jest to też nasze czwarte centrum w tym roku, co jest pewnym rekordem w skali kraju. Kolejne trzy sklepy już powstają i to nie koniec naszych inwestycji w Polsce – przyznał Yann Guen, członek zarządu Mayland Real Estete. – Jednak nasza firma to nie tylko sklepy, jesteśmy też głównym sponsorem drużyny siatkówki żeńskiej MKS Dąbrowa Górnicza. Mamy nadzieję, że taka współpraca pomorze siatkarkom w osiągnięciu pierwszego miejsca w Plus Lidze, na co oczywiście bardzo liczymy i trzymamy kciuki – podsumował Guen.

Całe centrum to doskonały przykład rewaloryzacji przestrzeni miejskiej, szczególnie trudnej na terenach poprzemysłowych. Ta inwestycja zapoczątkuje dalszy proces rewaloryzacji śródmieścia Dąbrowy Górniczej, ze względu na inwestycje towarzyszące: rewaloryzacja parku miejskiego oraz ulicy Sobieskiego sąsiadującej z nowym hipermarketem. Wystrój nawiązuje do motywów roślinnych, a całe wnętrze obfituje w elementy drewniane i materiałów naturalnych, podnosząc atrakcyjność budowli.

Na zakończenie konferencji Prezydent Dąbrowy Górniczej wręczył przedstawicielom dewelopera pamiątkowy album „Pojezierze Dąbrowy”, w którym przedstawione są jeziora Dąbrowy, od których centrum handlowe otrzymało nazwę.
szer
Pogoria dzisiaj otwarta czy zamknięta? Bo co przechodziłem wzdłuż Sobieskiego to widziałem otwarte jedne drzwi i ludzie wchodzili i wychodzili ;d. Może otwarte do zwiedzania czy coś... Albo coś otwarte w środku było, no nie wiem.
luket
Według ogłoszenia - cały pasaż zamknięty (zgodnie z ustawą), byc moze działa Helios.
Fox
Witam. Akurat miałem być okazję być na 007 w niedzielę w sali 3 i nie powiem sala gabarytowo spora, fotele jeszcze "nie wyrobione" wink.gif tylko po co te bramki, żeby foteli nie wynieść ? blink.gif Co do całej pogorii to jak to na otwarciu ludzi jak mrówek to nie ma co się dziwić że brudno. Natomiast jeśli chodzi o antresole na dworze przy macu to brakowało mi tam koszy i popielniczek, a na znaczku pogorii stały dwie puste butelki z tyskiego, jeden ruch i przechodzień na dole mógł z butelką w głowie chodzić ohmy.gif Ubolewam tylko nad tym że nadal w pobliżu nie ma Subway`a co osobiście wolałbym zamiast tego maca i kfc dry.gif
Tak btw to jeszcze się dziś do Heliosa przejdę na jakiś film (o ile będzie otwarte) to przyjże się a nóż jakaś nowa kosmetyka smile2.gif

P.S.
Dexter my to się znamy chyba ?
CYTAT(Fox @ wto, 11 lis 2008 - 12:34) *
tylko po co te bramki, żeby foteli nie wynieść ? blink.gif

Pewnie, zeby nie wyniesc okularow po 3D
sowa
dokładnie, bramki są po to żeby nie wynosić okularów po 3D.

Helios dziś otwarty smile2.gif

edit...
przypomniało mi się że ktoś pytał na forum o PLAYa w Pogorii. podobno w grudniu może się otworzą.
Rysiu_dg
To ja pytałem , dziękuję za odpowiedź. smile2.gif Wczoraj rozśmieszyła mnie informacja w Deichmanie i CCC "wszystko 50% taniej " po czym wchodze do sklepu a tam przecenione może z 10-15 par butów wink.gif
Dave
Wczoraj składy na 22/32 jeździły nie ze względu na otwarcie DH Pogoria (ROTFL! Gdzie KZK GOP by tak nadgorliwy był! biggrin.gif) tylk ze względu na kursowanie tych linii tak jak w dni wolne - co 20 minut. Podobnie było 2 maja i 30 kwietnia czy jakoś tak przecież ;-)

EOT
CYTAT

Na zakupy do Pogorii tylko w kaloszach
Milena Nykiel
2008-11-12, ostatnia aktualizacja 2008-11-12 21:50

W środku lśniące sklepowe witryny, podświetlone ruchome schody i kolorowe dekoracje. Na zewnątrz palety z kostką brukową, walające się śmieci, błoto. - I to się szybko nie zmieni - zapowiada inwestor nowego Centrum Handlowego w Dąbrowie
Pierwsze centrum handlowe w Dąbrowie Górniczej - Pogoria - działa od zeszłego piątku. W ciągu zaledwie kilku dni hipermarket odwiedziło prawie 200 tys. osób. Mieszkańcom szybko przypadła do gustu nowoczesna bryła budynku i fontanna z 12 podświetlanymi dyszami, z których woda tryska na osiem metrów. Z torbami w rękach, już po zrobieniu zakupów, dąbrowianie siadają na ławeczkach i przyglądają się kolorowym wodotryskom. Popularność zyskała też kładka wiodąca od Pogorii do ul. 3 Maja - głównego miejskiego deptaka. Władze miasta liczą, że dzięki takiemu połączeniu deptak znów zacznie żyć, a w miejscu banków powstaną przytulne kafejki.

Niestety, otoczenie Pogorii to wciąż wielki plac budowy, z którego nie zniknął jeszcze sprzęt budowlany, plastikowe folie i śmieci. Nie wszystkie alejki zostały też wyłożone kostką brukową. Żeby dostać się do środka od strony ul. Dworcowej, klienci mijają tymczasowy płot z metalu, a resztę drogi pokonują, tonąc w błocie. Dlatego do podświetlanych schodów vis-a-vis drzwi wejściowych prowadzi szeroka smuga błota, które do środka wnieśli klienci. - Ciężko nadążyć z myciem podłogi - żali się jedna ze sprzątaczek.

Monika Walasek, mieszkanka Dąbrowy Górniczej, na zakupy przyjechała z sześcioletnią Darią. - Zanim dostałyśmy się do głównego wejścia, dziecko trzeba było dosłownie myć. Co to za wielkie otwarcie, skoro przy budynku coś skuwają, wiercą albo każą zejść z chodnika, bo poprawiają kostkę, która się przechyliła - denerwuje się kobieta.

Andrzej Jarosz, rzecznik prasowy Maylandu - inwestora Pogorii, przyznaje, że są opóźnienia z pracami budowlanymi na zewnątrz i w środku. - Zawsze jest tak, że pewne niedociągnięcia wychodzą już w trakcie działalności i trzeba je na bieżąco naprawiać - mówi Jarosz. Dodaje, że teren wokół hipermarketu jeszcze długo nie będzie posprzątany, bo na tylnym parkingu już wiosną zacznie się następna budowa, tym razem marketu OBI.

Dużym wyzwaniem dla inwestora jest rekonstrukcja obiektu po komisariacie policji, który firma kupiła od władz miejskich razem z działką. Budynek przy placu z fontanną wciąż przykrywa kolorowa płachta. W przyszłości będzie spełniał funkcje gastronomiczne, remont wstrzymuje jednak papierkowa robota związana z tym, że były komisariat figuruje na liście dąbrowskich zabytków.

Na nowy wizerunek czeka też fragment parku między ul. Kościuszki a Sobieskiego. Mayland zobowiązał się zrobić tu alejki spacerowe, postawić ławki i latarnie, a potem oddać miastu pod opiekę. Roboty jednak dopiero się zaczynają.

Marcin Bazylak z dąbrowskiego magistratu zapewnia, że miasto nie ma inwestorowi nic do zarzucenia. - Współpraca od początku układa się dobrze. Inwestor kupił od nas teren poprzemysłowy, a tak zdegradowaną działkę trudno jest szybko zagospodarować. Trzeba uzbroić się w cierpliwość - dodaje Bazylak.

Chodniki prowadzące do Pogorii będą skończone w ciągu kilku tygodni. Tymczasem jednym z najczęściej kupowanych tu produktów są... kalosze. Czy błoto nakręca koniunkturę? - Może trochę, choć myślę, że kalosze dobrze się teraz sprzedają, bo to prawdziwy hit tej jesieni. Najmodniejsze są te z kolorowymi nadrukami - mówi jedna ze sprzedawczyń w sklepie z damską odzieżą.

Dworcowa to jest w Zabkowicach. Niezle namieszane w tym artykule. Na zewnatrz rzeczywiscie nie jest idealnie posprztane. Najlepiej umylyby to jakies ulewy. Jednak czy to jest dowod na te posadzki? Im dalej od wejsc powinno byc coraz czysciej, a to nie prawda. Nawet kolo wejsc jest w miare, a dalej sa takie miejsca.
Znowu napisali o tym, ze jest na liscie zabytkow. Jakas tam ochrone chyba ma, ale to nie byl zabytek, chyba ze go dopisali niedawno. jednak jakies prace tam juz wykonywali. Wyrywali z wewnatrz, z zewnatrz skuli tynki. Z miesiac, dwa temu stalo tam duzo nowych cegiel do wymiany. A tu o Gymnasion ani slowa, za to funkcje gastronomiczne.
No i ciekawe kiedy udostepnia ten zamkniety teren wokol starego budynku. Raczej najpierw go skoncza, a potem uporzadkuja teren wokol.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.